Ionouka a fost furata

Scriam linistita un mail si ma pregateam sa ies la o cafea cu un prieten, cind hop, imi scrie o fosta colega de liceu cu care mai schimb cite-o vorba din cind in cind pe mes, de ziua mea, de ziua ei si la sarbatorile legale. Buna, salut, ce mai faci, tu, bine, bla bla, ma intreaba daca vreau sa vad niste poze recente cu ea, imi da un link, imi zice ca tre sa ma loghez cu datele de yahu. Dubios, zic, nu loghez nimic. Insista, aide mah ca e safe zice, sint poze super misto cu mine si cu baietii etc etc. Ma induiosez si… ma loghez. In urmatoarele secunde, haos. Mi-am dat seama ca am comis-o, da’ pina sa apuc sa-mi schimb parola, mi-au schimbat-o ei. M-am trezit scoasa de pe mes (you have been signed off because you have logged in on another computer), am primit anunt pe mailul alternativ ca felicitari, mi-am schimbat cu succes parola de yahoo. Decit ca nu eu am schimbat-o, ci ei, cyber-tilharii. 🙂
Si-au inceput sa-mi sune telefoanele mobile. Oameni care ma intrebau ce s-a intimplat si daca n-am nevoie de mai mult. Mai mult… ce???
Abia cind m-a sunat Radu si mi-a zis sa sun la politie am priceput. Deci niste unii mai smart decit mine mi-au siluit identitatea de mes (cu voia mea, fireste, ca sint o gisca naiva) si-au trimis in numele meu mesaje la toata lista de mes (sa tot fie vreo doua sute si ceva de oameni) cum ca eu, ionouka, am nevoie de ajutor, si daca nu le e foarte greu, sa imi doneze un euro prin telefon. la acest nr. de telefon: 0727604978
Eu nu-mi puteam accesa contul, oamenii ma sunau in disperare sa ma intrebe ce-am patit. Am inceput sa pling, sa-mi smulg parul din cap, sa ma vait ca aoleu am id-ul asta de 10 ani si ca tot ce sint eu e acolo, contacte, conturi, contracte, vaidemine etc etc. In cele din urma am reusit sa-mi resetez parola (iata cit de util e sa ai o adresa alternativa, si un iubit pe faza, thankyouiloveyou) si sa reintru in cont. Unde ma asteptam vreo 50 de offline-uri diverse, de la „hai ca ti-am trimis nu un euro, ci doi”, la „pai bine mah, nu vorbim doi ani intregi si-acum imi ceri bani”, ba chiar si „asa rau ai ajuns mah, sa cersesti pe mes?” sau „pot sa-ti dau 100 pina pe 15 mai”. Am raspuns frumos la toata lumea ca imi cer scuze, ca tocmai am fost victima unui furt de identitate si ca nah, nu eream eu aia cu mina intinsa…
Acum e bine. Contul e din nou al meu, o caut pe colega de liceu s-o anunt (daca nu stie deja) ca cineva fura identitati ascuns sub identitatea ei, m-am impacat cu prietenii din lista, imi scanez laptopul de virusi si povestesc in stinga si-n dreapta ce si cum.
Ce-am invatat din asta (ok, unele le stiam deja, dar acum le stiu si mai bine):
1. Niciodata, da niciodata nu te loghezi cu id-ul de yahoo altundeva decit in yahoo.
2. ‘Otzii astia de identitate sint buni, da’s chiar buni, ca au reusit sa ma convinga ca ei chiar sint colega mea de liceu, si au reusit sa ii convinga pe multi dintre amicii mei de mes ca eu le cer bani
3. Oamenii sint saritori cind vine vorba de cunoscuti aflati la ananghie. Va multumesc ca ati vrut sa imi donati un euro, sau mai multi.
4. Unii oameni cred despre mine ca eu as putea cersi bani pe mes. Aici nu comentez, probabil ca mai am de lucrat la propria imagine.
5. Back-up de date si antivirus, musai pe orice masina conectata la internet.
Mda. Nici o zi fara o aventura. Da’ asta chiar a fost nasoala. Ma duc sa ma joc cu propria-mi identitate, acum ca tot am recuperat-o… Si promit s-o tin strins la piept, ca tare e nasol cind o pierzi asa aiurea.

LE: Mi-au scris otzii pe mes. tot de pe identitatea colegei mele de liceu. mi-au dezvaluit ce parola au pus ei cind au resetat-o pe-a mea. ca sa nu cumva sa cred ca ei voiau de fapt indentitatea mea de tot. au vrut-o doar cit sa o exploateze doua ore. si-acum mi-o dau inapoi, nu le-a fost de mare folos. bine, eu o recuperasem de ceva vreme, dar chiar si asa, nice cyber thiefs! thanks guys, i hope its been a pleasure begging as me!

Mama voastra de nenorociti!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

14 comentarii

  1. hei
    oricat de precaut esti, mereu exista accidente
    >:D<
    mi-a placut chestia cu oamenii care chiar ar crede ca poti cere imprumut pe mess bani
    dumnezeule!
    oricum, aventura asta arata ca identitatea electronica a devenit parte din noi…
    ps – felicitari pentru bruneta! iti pica perfect

  2. Doamne, Verusca, cate aventuri ai !
    E numele de vina sau e primavara foarte activa? 🙂
    Oricum, ce bine ca ai rezolvat problema!
    Te pup, o zi buna si linistita mai departe!

  3. Hei, Valeria, da, temerile de furt de identitate sint se pare fondate, desi mie mi se pareau un pic exagerate… Ms de aprecieri, ma simt bruneta!
    Anna dear, nu e de la nume sigur, ca d-astea mi se intimpla de cind ma stiu, nimic special primavara asta. But hey, that’s what makes life fun, right? Te sarut si eu, sa ai soare!

  4. Ce aiurea tre sa fi fost… Ar trebui reclamati la politie. Si au mai si avut tupeul sa iti scrie pe mes dupa aia? Doamne, ce oameni…

  5. ghinion curat…
    sau cum imi place sa spun… „Ghinion ca la carte” – nu ma intreba care carte..

    ya vezi nu cumva au intrat si pe calculatorul tau…. :(((( si itzi vad colectia de poze intime…. sau mai grav filmele… cunosc persoane care nu stiu sa utilizeze un calculator si „saracii” au dat „accept” la tot ce au vazut pe acolo…

    eu zic sa tzii post pana la Sfanta Sarbatoare a Pastilor (sau de Paste) si sa te duci si pe la biserica si sa ….doar sa te duci o sa itzi dai tu seama ce ai de facut…

    sau…

    te imbeti pulbere si uiti …

    oricum…

    imi pare rau pentru ce ti se inatampla…

  6. Kirov, :), multumesc de incurajari si de simpatie… eu nu ma ingrijorez, nu e ca si cum acum mi se intimpla mai multe ca de obicei, acum doar scriu despre ele… viata mea a aratat intotdeauna asa… daca nu e un accident, e un incendiu, un furt, o pierdere, o incurcatura. mereu cite ceva, sa nu ma plictisesc. post o sa tin, mai mult asa, de dezintoxicare… Sa ai zi excelenta!

  7. Buna,
    Te „urmaresc” de ceva vreme pe blog-ul asta si cred ca esti o persoana speciala (daca mai multi dintre noi ar fi asa, cred ca am trai intr-o lume mai buna).
    O zi insorita!

  8. Eu multumesc ! 🙂
    Avand in vedere ca mi se pare ca te cunosc de mult timp si ca iti urmaresc blogul mai ceva decat orice serial de care m-am atasat vreodata, (cred ca iti e cunoscut sentimentul :)indraznesc sa-ti propun sa ne intalnim la un ceai :)E ca si cum mi-as implini un vis si as avea curajul sa-mi intalnesc unul dintre eroii preferati 🙂
    In plus si eu trec printr-o perioada de mari schimbari si asta ar fi ca un lucru pe care l-as face numai pentru mine 🙂

  9. Sigur ca vreau sa ne vedem! Lasa-mi o adresa de email sau un nr de tel intr-un comment pe care nu-l public si iesim saptamina viitoare, cind ai chef! Ce zici?

  10. Linkuri sau legaturi intre viata online/offline. Pericole si bucurii. Multe feluri.

    Oricum, cred ca ar trebui depusa plangere pentru abuzuri facute ONline, pentru ca tot viata ta, securitatea ta, integritatea ta, intimitatea ta sunt calcate, chiar daca nu ti-a umflat nimeni vreun ochi. E rautate facuta cu buna stiinta. Daca nu faci nimic, e ca si cum deschiza usa pentru orice crima informatica, pe motiv ca „e virtuala”. Gen 😉 sa-ti fure banii din cont, prietenii, mailurile, pozele. Asadar, da respectivul numar la criminalitate informatica, sa aiba parte de o lectie si un exemplu ca nu sunt intangibili. Doar d-aia platim impozite, ca sa fim protejati. Poti sa depui plangere si pe penal si pe civil contra „autor necunoscut” si sa ii lasi sa lucreze. Ce zici? Facem ceva civic sau „merge si-asa?” Cu drag, R

  11. buna Ioana
    subscriu la Radu! ar rebui sa faci ceva in privinta asta…
    iti ia nu mai mult de 1 ora …dar merita fiecare secunda …

  12. Dragilor, am vb cu cineva de la politie, le-am dat nr de mobil si site-ul, nu-mi pun mare baza dar nici nu vreau sa stau pe margine, aveti dreptate, cumva trebuie sa li se infunde… Mama lor de nenorociti!

  13. la un moment dat, prin liceu am avut parte de o intamplare asemenatoare : o prietena m-a sunat si m-a intrebat de ce nu ii raspund pe mess , ca nu eram idle si ma intrebase ceva important . eu total confuza nu stiam ce vroia sa spuna , nefiind logata pe nicaieri , mai ales ca nu avea net acasa , ma duceam la o sala de net si eram mereu foarte atenta sa ma deloghez , sa nu imi vada nimeni parola. m-am dus la ea acasa, a intrat pe messul ei si vad acolo bolduit : ‘ korydeea has sign in’ . dupa ce mi-am adunat maxilarul de pe tastatura , am incercat sa….imi trag de limba propriul ID , care insa ma ignora cu gratie. insa a 2 a zi , la liceu, am aflat ca doar pe mine ma ignorase , probabil nu fusesem foarte subtila in incercarea mea de a aflat cine este. toti colegii si cunoscutii din lista ma priveau ciudat sau ma intrebau ce am vrut sa zic , si nu credeau ca nu am fost eu , ci ca doar ma parasise curajul si nu mai recunosteam ce vorbisem cu ei. eu evident total in ceata. nici pana azi n-am aflat ce ‘ am vorbit cu ei’ ….dar baniesc ca se indrepta in alte sfere conversatia fata de cea pe care ‘ ai avut-o tu ‘ :)))).
    pana la urma, dupa 3 zile , caci pe vremea aceea era destul de complicat sa schimbi parola dupa ce fusese hacuita ( cu intrebari secrete si mail la ..webmaster ) , am reusit sa imi recapat identitatea. iar oamenii din lista ….unii m-au crezut , altii m-au incadrat la pierdere temporara de minti si m-au lasat in plata mea :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *