Pasaport nou inutil, buletin gaurit, criza de indentitate

Bun, deci e marti dimineata, 2 zile dupa nunta. Cu greu pasesc, in cap e inca ceata. Miercuri dimineata la 7 am avion catre Paris, luna de miere. Yeeey. Daca nu m-ar durea asa rau picioarele si capul, as fi de-a dreptul in extaz.

La zece fara citeva minute, ma asez la coada sa-mi ridic pasaportul cu care sa ies din tara catre Paris, ca buletinul se alesese dupa cununia civila cu o ditai gaura. Ajung in fata, dau buletinul, dau hirtiuta care zicea ca tre sa ridic pasaportul, se ridica grasanul de la ghiseu, cauta in spate o vreme, eu ma mut de pe o talpa pe alta si imi masez usor cearcanele. Ma gindesc ce bine ca termin repede, ma duc acasa, imi fac bagajele linistita, ma usuc pe par cu peria, imi dau unghiile cu rosu, ca nah, una e luna de miere la Paris… Se intoarce tovarasu’ pasaportist, imi intinde pasaportul nou-nout, cind sa pun mina pe el, se razgindeste.

„Aaaa, zice, ce-i asta? Gaura in buletin? Pai nu pot sa va dau pasaportul. Ia uite, poza dumneavoastra, numele dumneavoastra, Ioana Chicet, dumneavoastra v-ati casatorit deci numele dumneavoastra e altul. Deci pasaportul asta nu e valabil.”
Deci, ce? Nu pricepeam nimic. Holbam ochii, holbam si cearcanele, uitasem sa mai schimb talpile intre ele. Sssssssssstati asa. Io cind am depus actele pentru pasaport, am intrebat-o pe doamna de la ghiseu daca o sa pot ridica pasaportul cu buletinul capsat. Dinsa mi-a replicat cu o privire foarte linistitoare ca sigur ca pot, ca dupa casatorie, buletinul e valabil inca 15 zile. Si eu am crezut-o, ca asa-s eu, am incredere in oameni, mai ales daca ii intreb ceva care are legatura strict cu jobul lor.

Si uite-ma marti dimineata, cu buletin capsat, pasaport nou complet ne-valabil, bilet de avion pt a doua zi dimineata, cearcane tot mai adinc infipte in cap, unghii nevopsite, si nici o idee. Grasanul de la pasapoarte, vazind ca ma apuca isteriile acolo la ghiseul lui, zice
„Domnisoara, pardon, doamna, mergeti la sectia de care apartineti sa va faca o carte de identitate provizorie pe numele de fata, si cu ala veniti si va ridicati pasaportul asta”. Si mi-l flutura asa intre ochi, cum fac eu cu jucaria cu pene pe la nasul pisicii. Imi iau buletinul gaurit si ma intorc impleticindu-ma la masina in care mirele habar n-avea ce pericol plana asupra lunii noastre de miere. Ii explic printre sughituri cum n-am pasaport, n-am buletin, n-am identitate, vaidemine ce ma fac…

Dupa citeva injuraturi pe moldoveneste, demaram. Hai acasa. Luam certificatul de casatorie, de nastere, contractul de casa, toate copiile legalizate si nelegalizate pe care le avem, euro si lei, sa avem sa impartim in stinga si-n dreapta, si hai sa rezolvam problema de identitate.
Ajungem in Drumul Taberei, la sectia 22, unde mi se eliberase buletinul. Explic calma, cu lacrimi in ochi, ce si cum. Mi se spune ca sigur ca se poate elibera o carte de identitate provizorie in regim de urgenta. Dureaza 3 zile. Nuuu, n-ati inteles, eu am avion MIINE, si ca sa ma urc in el am nevoie de un act. Buletin, pasaport, orice, provizoriu sau permanent, cu nume vechi sau nou, negaurit.
„Aham. Deci nu se poate. Eventual intrati in audienta la domnul comandant, cu biletele de avion, ii explicati ce si cum, si poate va face cartea provizorie mai repede. „
„Perfect, multumim tare mult, intram, unde e?”
„A, pai nu e la birou. Vine dupa-amiaza.”
Grozav. Dupa-amiaza e deja prea tirziu. Avem doua variante. Ori mergem inapoi la pasapoarte si ne rugam in genunchi de toti grasanii de-acolo sa-mi dea pasaportul, ori mergem la sectia de care apartine mirele si imi fac buletin nou, cu noul nume. A doua varianta a picat rapid, pentru ca buletine nu se elibereaza in regim de urgenta. Adica daca as fi depus actele azi, as fi luat buletinul numai bine la intoarcerea din luna de miere. In care n-aveam cum sa plec, ca nu-i asa, n-aveam act.

Asa ca am facut mic consiliu de familie si-am decis ca eu sa ma intorc la pasapoarte sa ma asez la coada la audiente, in timp ce mirele se duce la el la birou sa printeze biletele de avion. Buuun. Si ma duc. Si ma strecor printre burdihane si palarii de paie si copii mucosi si gravide cu fuste inflorate, care racneau care mai de care si fluturau in fata paznicilor tot felul de hirtoage murdarite de chestii care sper ca erau mincare si nu altceva…
In fine, imi vine rindul, intru in antecamera comandantului, la un ghiseu unde se selectau audientele. Cu imensa bucurie constat ca la acest ghiseu se afla fix doamna care cu 2 saptamini inainte imi spusese ca pot ridica pasaportul cu buletinul gaurit. Cu ochii mari, de vita complet lipsita de simtul realitatii, ii spun ce mult ma bucur ca o revad si ii explic intr-o fraza scurta ce si cum.
„Pai sigur ca nu aveti cum sa ridicati pasaportul cu buletinul expirat. Cine va zis ca puteti?”
„Dumneavoastra.”
„Aaaa, ma faci proasta in fata?”
Ce replica sa mai am la asta? Mi-am strins foile de pe biroul ei si-am iesit. Am stat citeva secunde sa-mi sterg urmele de bocanc virtual de pe fatza, si-am mers mai departe spre biroul comandantului. In care n-am intrat, dar caruia i s-a comunicat la telefon situatia mea, ce-a zis doamna acum 2 saptamini si ce-a zis aceeasi doamna acum 2 minute. Mi-a transmis politicos:
„Nu ma intereseaza ce a zis doamna. Nu puteti ridica acest pasaport. La revedere”.
Va multumesc din suflet.
M-am asezat pe trotuar si mi-am reevaluat optiunile. A durat putin, pentru ca practic nu aveam nici una. Era deja trecut de prinz, si eu n-aveam identitate.
Intr-o doara, mi-am sunat un prieten care lucreaza la stat. L-am intrebat daca are vreo idee. Mi-a zis sa astept umpic. Peste citeva minute mi-a zis sa ma urc in masina cu tot cu mire si sa ma duc in nush ce sediu sa spun nush ce nume. Un nume magic care-mi va deschide usa spre masina care tipareste buletine in regim special de urgenta.

Peste alte doua ore, aveam buletin pe noul nume. Negaurit. Cu poza mea pe el (o poza cu cearcane, parul ciufulit si lacrimi in ochi, bine ca macar nu mi se vad si talpile umflate si vinete). Sigur ca nu eram pregatita pentru schimbarea brusca de identitate. Da’ nici sa-mi fac luna de miere in Piata Muncii nu eram…
Fireste ca dupa ce-am parasit sediul cu buletinul in mina, ne-am dat seama ca avem o noua problema. Biletul de avion era pe numele Ioana Chicet, buletinul meu era pe numele Ioana Macoveiciuc. Trage aer in piept, suna, trimite pe fax copii si cereri si inca niste copii.
Am ajuns inapoi acasa pe la 5 dupa-amiaza. Suficient cit sa aruncam niste haine in genti, sa pun boabe pisicii si sa adorm lata, cu unghiile au naturel si parul coafat doar de forma rotunda a pernei.

Acum ma gindesc cu groaza ca trebuie sa imi schimb rapid si toate celelalte acte, sa merg pe la banci sa anunt schimbarea de nume, administratii financiare, politie si altele care nici nu-mi trec prin cap acum.

Nu-i nimic, am timp, am rabdare, sint om mare acum, stiu ce inseamna responsabilitati, stiu sa nu mai cred in nimic din ce-mi zic oamenii din spatele ghiseelor (si aflu cu incintare ca mare parte dintre ei isi vor pierde curind posturile), am copii xerox si copii dupa copii, zilele astea le rezolv pe toate.

In momente d-astea ma oftic ca nu fumez si nu beau cafea. Bine ca macar stiu sa injur si pling destul de spectaculos…

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4182

22 comentarii

  1. Deci iata ca uneori, vrei nu vrei, cobori din nori in lumea noastra. Poate acum cu restructurarea asta masiva la stat, mai zboara din incompetentii si nesimtitii pe care ii platim sa-si bata joc de noi.

  2. buahaha vad ca nu sunt singura care s-a distrat pe la birourile eliberari acte. ai zis ceva de piata muncii, oare e vorba de sectia 11, aia de langa mall?

    mie imi expirase CI si oricum voiam sa-mi schimb si domiciliul, asa ca am zis sa profit si l-am plimbat in doua randuri vineri la opt jumate, pe canicula, pe dumnealui proprietarul, care are, saracu', undeva intre 80 de ani si moarte. omul de un caracter exemplar, dragut, binevoitor, tot ce vrei, deci, minunat, mergem si rezolvam.

    episodul 1: m-am dus sa iau timbre de la posta, cand am revenit a inceput sa urle ca din gura de sharpe o tanti precupeatza cum ca nu, nu eram in fata ei la coada.

    oamenii din spate au inceput sa urle si ei, cum ca nu, eram la coada inainte, deci ar trebui sa fiu lasata in fata.

    la ghiseu vita aia a inceput sa urle – desigur – cum ca nu avem toate actele in original, deci adio.

    intre timp, precupeatza si-a reluat trilurile cu, citez, "L-ATI PACALIT PE DOMNUL ASTA SA VA IA LA EL SI ACUM VRETI SA MA PACALITI PE MINE CA ERATI IN FATA?!".

    chestie la care m-am blocat. adica am intzepenit. adica eu eram intretinuta unuia care voia sa-mi scoata, cum s-ar zice, colbul din buletin. am fost atat de stupefiata incat nu-mi amintesc ce-am zis si ce-am facut, cert e ca am izbucnit in niste jeturi din alea de plans cu sughituri – ma lasasera de tot nervii.

    episodul 2: alta tanti, genul lesbiana solida tip security guard la o inchisoare de femei. "aaa, pai intre timp s-a schimbat valoarea timbrelor". mie imi picase fata. "dar nu mai e nevoie sa mergeti sa luati, ca va trece randul, trimit eu un baiat, lasati dosarul asa". "poftim?" m-am holbat eu. "sunteti sigura ca nu e nicio…" etc. etc. "nu donsoara, haideti". "si originalele, de data asta am venit cu ele". "pai ce originale, lasati-mi doar copiile. n-o sa va iau si originalele acuma". "poftim?". "haideti donsoara, ca mai e si dupa sufletul omului".

    ROFL.

    imi venea sa sar peste tejghea s-o pup. si sa-i zic sa fie sanatoasa sau ceva. nu mi-a venit sa cred ce repede am scapat dupa toti dracii pe care mi i-au facut copitatele alea.

    fuck them all, i say.

  3. Guus, :)))))). Bietul om batrin, biata de tine, bietii de noi, de fapt… yeah, fuck them all, da' pina la faza aia, uite ca ne fuck ei pe noi din toate pozitiile, cu aerul ca d-aia au fost pusi acolo in the first place! Tara de imbecili! Ma rog, si noi fraieri ca stam…
    Pifuneata, da, mare noroc, zau asa. Toate se rezolva, ce-i drept, pacat ca se rezolva cu consum maxim de timp si nervi. Cum ziceam, tara de imbecili.

  4. Bai, dar ai avut rabdare. Si eu am patit-o inainte sa plec in Londra si m-am rostogolit si tot asa cu bilete de avion si spagi. Numai ca am avut mai mult de 3 zile la dispozitie si nu ma maritasem…

    asta e pont pentru mierese. nu va schimbati actele decat dupa luna de miere…

    🙂 bine ca s-a terminat cu bine

  5. Buna, draga Ioana! Casa de bucurii si sanatate iti doresc din toata inima!:)

    Vai, ce incurcaturi, deci…ametesc!!!:) Dupa maritis n-am avut timp sa-mi fac pasaport nou si trebuia sa emigrez in SUA cu sotul. Aveam CI cu numele nou, pasaport cu numele vechi si trebuia sa merg de cateva ori la Ambasada SUA pt acte si iar acte. Nimeni nu mi-a obiectat nimic nici la Ambasada, nici la intrarea pe teritoritoriul Americii, desi am fost arhiverificata (aveam la indemana si certificatul de casatorie, just in case).
    Nu inteleg de ce atatea complicatii acolo!
    Oricum voi sa fiti sanatosi si sa aveti o viata minunata!
    Ana:)

  6. Doamne… E a treia intamplare trasa la indigou intr-o saptamana. Astia de la evidenta informatizata a persoanei (ce pompos!!!) sunt iresponsabili! Nu le-a spus nimeni ca lucreaza cu IDENTITATEA persoanei? Cunosc traducerea termenului? CI-ul meu expira in noiembrie, dar ma gandesc serios sa ma apuc de preschimbare de pe-acuma… 🙁
    Ce-mi place e ca tot cu "formule" magice si in locuri magice se rezolva totul… 😉

  7. Ana, multumesc de mesaj, asa e, sint lucruri mult mai importante decit mizeriile astea, dar uite ca uneori, cind nu le poti rezolva, ele iti pot darima intregul podium… Ce bine de tine ca traiesti prin alte parti!
    CSP, eu zic sa te grabesti cu schimbarea aia, sa nu te trezesti lipsita de identitate, ca de vlaga sigur o sa sece burtosii… Bafta! Eu miine ma duc la politie sa (incerc sa) schimb restul actelor… 😀

  8. Cu placere, ionouka.
    Poate, si alta data 🙂 Pacat ca de aici, unde sunt acum – la 10.000 km departare, imi va fi (putin) mai greu sa te ajut.

    Numai bine.
    O

    p.s. si totusi, o poza de la Paris cu voi doi ai?

  9. Da, îmi aduc aminte când într-un septembrie am aflat cu stupoare că paşaportul meu valabil până în noiembrie nu poate fi folosit într-o excursie de 7 zile (cică trebuie valabilitate de cel puţin 6 luni). Şi cum o schimbare de paşaport durează 40 zile la secţia de poliţie şi 21 zile în Iorga. Din fericire după 3 zile pierdute pe la cozi şi multe acte copiate am reuşit să înlocuiesc la urgenţă (în 2 săptămâni, cu 2 zile înainte de plecare) paşaportul încă valabil cu unul valabil şi folosibil.

  10. Fix acelasi lucru mi s-a intamplat si mie dupa nunta, cand trebuia sa ridic pasaportul pentru ca plecam a adoua zi in luna de miere la Praga. Buletin gaurit, pasaportul nu mai era valabil „pentru ca nu va mai cheama asa”…Eu insa am fost in audienta si am avut emotii mai mari ca la BAC. Grasu’ care m-a audiat (avea cineva vreo indoiala ca nu e gras tipul?? si ingamfat..??::)) s-a indurat de mine si mi-a dat liber la un buletin nou insa a fost eliberat a doua zi, cu tot cu poza cu proaspata mireasa incercanata, plansa si ciufulita. Am plecat in luna de miere insa am pierdut rezervarea de la hotel……Romania, te iubesc!! Cu tot cu functionarii tai!

  11. Buna,
    In aceeasi situatie ma aflu si eu. Am facut cerere pentru pasaport inainte de casatorie si astazi am venit cu buletinul capsat sa ridic pasaportul care este pe vechiul nou insa mi s-a spus ca nu mi-l pot da in conditiile astea. Am depus cerere pentru un buletin nou pe numele de casatorie si maine dimineata il ridic insa este posibil sa am o alta problema …. daca ma prezint sa ridic pasaportul ( emis pe numele de fata) cu buletinul emis cu noul nume …mi se va da pasaportul?
    De la info pasapoarte nu au stiut sa imi spuna daca da sau nu.
    Tu cum ai procedat? Ai ridicat pasaportul emis pe numele de fata cu buletinul nou?
    Mc frumos!

  12. Am si eu o intrebare .
    Dupa nunta nu o sa avem timp ca sa-si schimbe mireasa buletinul, pentru ca nu lucram in tara si nu avem destule zile de concediu pentru a astepta sa primeasca buletin nou .
    In cazul acesta se poate folosi pasaportul pe numele de fata pentru a iesi din tara ?
    Iesirea o sa fie cu masina . Sau care este solutia in acest caz ?

    • Poate iesi cu buletinul (daca nu i-l capseaza la starea civila) sau cu pasaportul, cei de la vama nu au de unde sa stie ca ea s-a maritat intre timp.

  13. Salut! Am si eu o intrebare referitor la cum ai rezolvat cu biletele de avion deoarece sunt in aceeasi situatie. Biletele sunt rezervate pe numele de domnisoara, insa la momentul casatoriei voi avea noul nume. E vreo problema sau te identifica dupa CNP? Multumesc frumos!

    • Da, din ce stiu eu, numele din actul de identitate pe care il prezinti trebuie sa fie identic cu numele pe care ai cumparat biletele de avion.

  14. Si eu sunt in aceeasi situatie! Bilet de avion cumparat pe numele vechi, azi am depus cerere pentru pasaport, pe 10 septembrie am cununia, pasaportul se elibereaza pe 15 septembrie si am cerut sa mi se livreze acasa prin posta in speranta ca ma inteleg eu cu postarita din zona noastra si mi-l da si cu buletinul capsat. (asta in eventualitatea in care cei de la starea civila nu vor fi de acord sa imi lase buletinul intreg). daca am noroc (sper!) sa il pot primi acasa , pot calatori cu el pe 2 octombrie, nu? Tu pana la urma cu ce ai calatorit cu pasaportul pe numele vechi sau buletinul pe numele nou? sau nu ai mai ridicat pasaportul pana la urma inainte de plecarea la Paris? Multumesc!

  15. La postarea asta am ajuns întâmplător cand cautam sa imi fac o idee ce faci cu un pașaport facut bucati de soacră, care, în inocenta ei, nu mai are ce face cu vechiul pașaport.
    Am zâmbit de la început până la sfârșit de parca imi citeam o parte din povestea mea. Noi am văzut Parisul la doua zile dupa nunta doar pt ca a trecut cămila ca o balerină prin urechile acului. Mai precis, după oficializarea stării civile doamna din spatele biroului imi spune ca nu-mi taie buletinul daca tot ne numim la fel (pașaport nu aveam).
    De alergat am alergat si noi acolo sa ne luam geci si bocanci pt ca nu am avut minima inspirație sa ne uitam la vreme.cat am mai batut dinții..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *