Reteta de zacusca de peste

Fara grija, nu ma transform in gospodina si nici nu scap jurnalul printesei in cazanul cu bloguri culinare. Dar stiu c-am imbolnavit ceva audienta cu zacusca asta de peste si simt nevoia sa dau si tratamentul corespunzator, respectiv reteta. Iata aici:

Asadar, pentru o portie de zacusca de peshte de vreo 20 de borcane de 400 g, aveti nevoie de:
-5 kg peste (cica pestele „novac” e cel mai bun, eu una n-am auzit de dinsul pina acum)
-5 kg gogosari, care trebuie copti si curatati inainte de prepararea zacustii
-3 kg ceapa
-1 borcan mare de pasta rosii
– 1L ulei
– otet (cam 1/2 L)
– apa (cam 1 L)
– sare, dafin

Cum procedam la efectuarea zacustii:
Intii de toate se pune pestele in apa si otet, astfel incit apa sa acopere pestele, iar otetul sa fie fix jumatate din cita apa am pus in oala (daca am pus apa 1 l, otet punem 500 ml). Se lasa domnul novac la fiert pina se separa carnea de oase. Separat fierbem ceapa in apa, pana se inmoaie bine de tot, ca sa nu ne pice greu la ficat ori la stomac, doamne fereste. Scurgem ceapa de apa si-i turnam in cap uleiul, apoi lasam ceapa la calit pina devine aurie.
Dupa ce ne tragem rasuflarea putin, dam prin masina de tocat gogosarii copti si pestele, adaugam ceapa si uleiul, pasta de rosii, plus niste foi de dafin si ceva sare, dupa gust (piper nu, ca daca si vreun gogosar din cei copti e iute, am rezolvat-o de-o gastrita). Lasam totul la fiert vreo ora, maaaxim o ora jumate, pana iese uleiul deasupra. Apoi nu mai ramine decit sa turnam marfa fierbinte in borcane, sa punem capacele si sa asteptam sa se faca dimineata sa intindem o portie buna pe-o felie de piine proaspata!

Ia sa vedem cine se incumeta!

Pin It

8 Comments

  • Adina spune:

    Noah, uite ce-ai facut: amu' tre sa raman pregnanta ca sa justific DITAI pofta de zacusca din asta….
    Cum sa nu fi auzit de novac?! Ii drept ca nu-i ochios ca finu' (fie-i zacusca usoara), da' still….

  • O๑n๑ spune:

    Yum, yum! Să văd dacă o pot convinge pe maman să îmi pregătească aşa ceva, căci eu mă cam împiedic într-ale bucătăritului:)

  • Anonymous spune:

    @anonim:
    (Arystichtys nobilis) = Pestele novac = crapul chinezesc sigur l-ai vazut in raioanele din hipermarketuri,adevarat are carnea f dulce cand il cumperi tre sa aiba aproape de 5 kg se vinde si file si e rezonabil ca si pret.Revenind insa multam de zacusca.Nu ma pot pronunta daca o gatesc pt ca nu am gustat.Astept sa o "lucreze" Horia si vedem:D

  • Ionouka spune:

    Zacusca d-asta am eu, asa ca daca sinteti curiosi va poftesc sa gustati. Numa ca e o problema: o sa va placa. O sa va placa mult. O sa va placa atit de mult incit o s-o visati noaptea.

  • Anonymous spune:

    @anonim:
    aperitiv zacusca de peste,felul doi
    sarmale cu nuci,felul trei jumari cu maliguta si branza framantata langa castraveti sau gogosari (sau ceapa de apa)si desert prajitura haralambie.
    cand si cum?
    pofta buna!

  • Anonymous spune:

    @anonim:
    PS.ce facem daca venim toti cei care te citim la masa ,inchiriem sala Ronda?sau cel mai bine asteptam sa se indeplineasca unul din visele tale,acolo sigur vom avea loc!

  • Ionouka spune:

    Deocamdata doar zacusca, ca n-am vreme sa gatesc. Si n-am decit 2 borcane, asa ca invitatiile-s numarate. 😀
    Seara buna!

  • Horia Nicola Ursu spune:

    Receptionat, sarumina. Am ce face in weekend! Yeeeeeeee! Abia astept. Si promit c-o sa dau sama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *