Nuca-s puternic?

Nuca asta a fost indaratnica inca din supermarket. Nu s-a lasat cumparata cu una cu doua. Dar nici al meu nu s-a lasat. Mai intii le-a pipait, apoi le-a scuturat bine in dreptul urechii, sa vada daca se-aude marea in ele sau ceva. Una a fost cistigatoare. Asezata pe banda la casa fara eticheta, a trebuit plimbata inapoi la cintar si-abia apoi strinsa la piept si adusa in casa. Adica sotzu a adus-o, ca eu am ramas sa ma invirt dupa un loc de parcare. 15 minute mai tirziu, intru in casa.

Din bucatarie se aud icnete. Intru. Al meu, in lenjerie intima, tot transpirat de nervi, cu bormasina in mina. Pe linoleum, in centrul bucatariei, ea. Nuca. Linga ea, niste praf. Pe ea, un  inceput de gaura de burghiu. Al meu, cu limba intre dinti, incruntat tot, injura la nuca. Tutz…. Sa te… Hm a dracu’ tu… Sa-i dau? ma intreaba. Da-i, zic. Da’ o sa faca mizerie, zice. Sa faca, zic. Si vrrruuum bormasina. Citeva icnete mai tirziu, nuca se uita la noi cu doi ochi ca doua gauri. Printr-una sa iasa laptele de cocos, prin alta sa intre aerul ca sa poata iesi laptele. Pret de vreo suta de grame de lichid viscos si frumos mirositoriu. La gust nu prea ne-a placut, dar Robo l-a inghitit rapid, mai mult de pizma.

Apoi a inceput foiala. Cum o spargem? Al dracu fruct asta, greu se lasa. Topor n-avem. Nici drujba. Fierastraul sigur se rupe. Unealta de taiat parchetu’ s-a stricat cind am pus parchetul. Al meu da ture de hol cu nuca-n mina. Il intreb daca vrea s-o arunce de la balcon. Pare indecis. In cele din urma, iese cu ea pe balcon. Aud capacul la trusa cu scule. Se aude o injuratura de amenintare Ei fitziar una si cealalta, si trosc. Apoi liniste. Astept incordata. Din balcon se ivesc niste dinti. Al meu zimbeste malitios. Nuca a fost invinsa. Cele doua jumatati strimbe zac pe ciment, linga papucul barbatului care-a invins, inca o data, natura.

Urmeaza a treia si ultima dilema: cum scoatem miezul de nuca din scoarta tare. Primul cutit cade pe jos. Al doilea se indoaie. Al treilea e prea lat, nu patrunde. Noroc ca avem baioneta! Scoatem baioneta din teaca (nu exagerez, chiar avem baioneta, i-am luat-o eu cadou lui de Craciun pentru situatii de urgenta, tineti minte ca anul trecut ne-a atacat ursul), o infigem in miez si tragem si-mpingem pina tot miezul alb zboara din coaja in farfurie. Ce bine, acum putem savura victoria. Tot miezul ala alb, frumos mirositor, doar pentru noi…

Pacat ca e nasol la gust si-l aruncam la gunoi.

Nuca de cocos e afurisita, nu stii cum sa alegi una buna si se lasa greu. Cam ca o femeie misto. 🙂 Merita numai daca vreti o provocare de luni seara, un barbat mindru de el si motiv de dat cu aspiratorul in bucatarie.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

16 comentarii

  1. Super!! M-am prapadit de ras;)) mi-l si inchipuiam pe Robosot cu burghiul in mijlocul bucatariei..dar pisoncul ce facea? s-a ascuns?:)

  2. Ha, ha, si am zis ca om fi noi nepriceputi de patim aceeasi tarasenie de fiecare data ca si voi ;)))))

    Dar nenii aia din tara cu nuci de cocos ce unelte or avea? Cred ca au vreo smecherie pe care n-o divulga si uite asa tot cumparam noi mereu de la supermarket alta si alta nuca, poate, poate dam de cea buna 🙂

  3. hai c-am murit de ras si eu. dar , ma ierti, parca mai bine citesc despre asta decat sa scriu chiar eu. m-a oprit o prietena thailandeza (ei mananca multe, merita sa ii asculti!) sa cumpar una prefigurand un scenariu ca cel de mai sus. cica iti trebuie ca o barda pentru asa ceva. si cele care dau lapte bun de cocos nu dau miezul la fel de gustos. soiuri si soiuri.
    dar mi'a placut mult tranta dreapta!

  4. PS: stiu ca aia-i young coconut 🙁 dar daca dai un search pe youtube gasesti "tutorial" si pentru de astea de pe la noi..

  5. deci am citit acum de dimineata pe wikipedia, pt ca aseara nu am inteles ce e totusi in capul palmierilor. gen, cand esti copac si vrei sa te inmultesti, faci un fruct care cade la pamant, e mancat de o vaca salbatica ceva care dupa aia se balega la cativa kilometri departare de locul unde a mancat, ea ramane cu pulpa fructului si elimina semintele in alta parte si uite asa tu, in calitate de copac, te inmultesti. ei, incercati sa aplicati asta la palmier… nuca aia e atat de dura incat nu o spargi nici cu ciocanul, deci care-i faza?
    ei, zice wikipedia ca nucile astea plutesc pe mare si ajung in tot felul de insule unde nuca germineaza si plantuta mica iese prin unul din cele 3 ochiuri care se vad intr-unul din capetele nucii. ceea ce face sens, adica aseara uitasem ca palmierul creste pe insule unde e putin probabil sa existe vaci care sa-i manance semintele si sa le elimine la mare departare.
    bine bai palmierule ca esti tu destept.

  6. Exact asa mi s-a intamplat si mie cand am cumparat pentru prima si singura data nuca de cocos. Cu al meu sot ne-am dus in supermarket, am luat nuca si am dus-o acasa. Acasa ne-am chinuit sa o spargem – ba chiar am cautat si pe internet cum se extermina o nuca de cocos. Si cand in sfarsit ne-a reusit, nu ne-a placut la gust si am aruncat-o.
    Funny oricum experienta!

  7. Ciudat ca toata lumea a avut numai experienta neplacuta cu nuca de cocos…eu de fiecare data cand am luat nu mi-a trebuit mai mult de un cutit ca sa o sparg si desfac iar miezul era buuuun si zemos…poate am fost doar norocoasa!:D

    Oricum, aceasta postare a constituit amuzamentul de marti dimineata deci merci:)

    Ioana

  8. Buna dimineata!
    Simona, Ciocolata se refugiase sub fotoliu, cu labutele pe urechi. :)))
    Dress, sigur asta e problema, lipsa uneltei potrivite. Cred ca ne trebuie un spargator de nuci de cocos. 😀
    Monica, barda. S-a notat. Prima calatorie in tara exotica se va lasa cu shopping de barda.
    Robo, yes, but nobody's smart but you. Nici cocotierul nu e.
    MadMax, bun, macar nu sintem singurii. Data viitoare ne rezumam la ananas.
    Ioana, a fost noroc clar, statistic n-are cum sa fie altfel!
    Bleah, da ce naspa a fost laptele ala…

  9. So de la my boyfriend, mancator de nuca de cocos, citire: dai cu ciocanu controlat asa, sa spargi doar coaja bucata cu bucata. Si apoi restul, pur si simplu tai. Sa incercati, lui ii iese mereu :-??
    Oricum, fuuuuuuuuuunny! =))

  10. Hehe… pe plaja in Spania umbla un nene cu o desaga plina de ananasi si nuci ce cocos si urla din toti bojocii ceva de genul – Ello, Coco? (cu accent pe ultimul o, ca in Coco Chanel). Ei, daca cineva de pe plaja dorea nuca, scotea o daltita mica si un ciocanel si o spargea numaidecat. Ma gandesc ca or fi fost special facute pentru asta? Naiba stie… Eu n-am cumparat niciodata asa ceva, nu ma pricep. 😀

  11. Fain tre sa fi fost la voi aseara! Imi imaginez si Ciocolata cu labutele pe urechi …Mie imi plac tare mult si dupa multe peripetii in genul celei pe care ai relatat-o am gasit o tactica :un cutit cu varf ascutit il introducem in unul din ochisorul ei(nucii sau nucai)si lovim puternic cu ciocanul de snitele!Se sparge relativ in doua si pe urma purcedem la curatarea miezului de pe coaja,noua ne-a iesit!Dupa ce ne-au iesit ochii initial.

  12. Iarta-ma ca fac offtopic aici, sunt la un pas de a reinstala windowsul si e ucigator sa navighez/tastez/dau din maus.

    Voiam sa va sugerez, tie si lui JB, in legatura cu casa, sa luati in considerare si ideea construirii unei case noi. Stiu ca suna teribil, dar uite: aici in Franta foarte multi oameni cumpara case din lemn in kit din Romania. Si sa nu crezi ca sunt porcarele de cabanutze cum vezi pe Valea Prafovei, de n-ai loc sa spargi o nuca fara sa-ti sufle vantul printre scanduri. Nu, sunt constructii solide, cu spatii generoase in interior, bine izolate, cu un lemn de calitate superioara si chiar frumoase. Regret ca deocamdata gioarsa nu-mi permite sa iti caut linkuri sa vedeti cu ochisorii vostri.
    Arata tare bine, ai zice chiar stil de arhitect, si, din ce am vazut eu la teveul francez, costa de la 75-85 mii in sus. Daca dispuneti de 200 000, poate ati reusi sa va incadrati la un teren ales dupa gustul vostru, plus brizbrizurile care ar mai veni, gen racorduri apa gaze electrica etc, alea alea, ma intelegi? io zic ca v-ati aranja suficient cu banii. Si asta fara sa va dati munca unei intregi tinereti pe porcarii construite subred si stramb inca de la fundatie.
    Principalul e sa dati de un asamblor bun, sa nu vina vreun Costel-Dorel sa va faca un cotet de caine. De altfel casele astea sunt complete, le faci ca pe lego si rapid, se imbina perfect. Dupa ce am vazut, francezii care au mers pe ideea asta, cu case in kit romanesti, au fost foarte multumiti, si ca pret si ca rezultat. Si e drept ca erau frumoase si spatioase.

    E o idee pe care mi-am permis sa v-o impartasesc. E o solutie pe care as alege-o cu siguranta daca as fi in situatia voastra.

    Si gandeste-te ce frumos, meri, ciresi, poate si bradut, de jur imprejurul casei, cu mushcate si cercelushi si toate mandretzele de flori pe care ai putea invata sa le cultivi 🙂

    Va salut voios si va urez numai bine, orice ati decide si ati face.

  13. Si eu tot offtopic, dar nu ma pot abtine. Marmota jmechera, cand reusesti sa resuscitezi calc-ul, te rog frumos da-ne cateva link-uri. Eu sunt in stadiul de cautat idei pentru construit casa. Tocmai am luat terenul si vrem o solutie rapida, nu exagerat de scumpa si de calitate pentru constructia unei case. Oricum o sa fie bataie mare de cap, dar macar sa ne mai crutam din nervi, pe cat posibil.
    Ioana, la noi in familie 🙂 nuca se taie tacticos cu bomfaierul, dupa ce se scurge siropul printr-una din cele 3 gauri. Rezulta doua jumatati egale de coaja lemnoasa din care apoi se scobeste miezul cu cutitul. In coji am pus grau la incoltit de Sf. Andrei.

  14. Da bai, asta tre sa fie, dalta si ciocanel, ma gindeam eu… Ah, ce dor imi e de barcelona, eu n-am intilnit neni d-astia…
    Marmota, noi nu avem 200.000. Dac-am avea, uf, as putea cumpara o casa frumusica in Mogosoaia. Iar cu ce avem, putem fie lua pamint, fie construi casa. Iar de restul nu putem face rost, pt ca pentru pamint nu avem cu ce garanta, iar creditul pt constructie de casa este ucigator.
    Ma tem ca nu prea ne ajuta solutia asta. Dar sintem curiosi sa ne arati detalii, cum zice si Fimo, poate cind repari masinaria faci un share de linkuri cu noi, sa ne documentam, mai stringem bani vreo 10 ani si vedem ce iese… 🙂

  15. De fapt, trebuie doar un cutit cu varf, o furculita, sau ceva mai ascutit, cu care o intepi in cei trei "ochi " pe care ii are nuca sus. Unul (Sau 2) o sa cedeze foarte usor , si poti bea sucul cu paiul/ poate fi scurs. Apoi, de-etanseizata o dai de pamant/gresie/ o crapi cu un cutit. Merge la sigur
    Dar ca sa nu va simtiti prost, eu prima oara am folosit un flex. :)) Muhaha!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *