Creveți cu usturoi la tigaie

10 creveți proaspeți de la Mega Image – 13 lei
1 căpățînă de usturoi – 0,2 lei
150 ml ulei de măsline extravirgin – 6 lei
4 felii pîine țărănească – 1 leu
1 legătură pătrunjel proaspăt – 0,5 lei
1 praf de boia iute, sare, piper – 0,1 lei
1 sticlă prosecco rece – 20 de lei
______________________________

gustare rapidă și memorabilă de duminică după-amiaza, pentru doi adulți pofticioși = 40,8 lei

(noi am executat-o sîmbătă, cu repetiție duminică)

creveti cu usturoi

Creveții musai proaspeți. Nu prefierți, nu congelați. Musai din sursă de încredere. Se curăță bine: li se taie capul, se decortichează, se crestează pe spate și pe burtă pentru a le scoate bine mațul cel gri-negru care conține mizerii, se spală și se usucă bine cu șervețele de hîrtie. Coada le-o lăsăm, ca să avem de ce apuca atunci cînd îi pescuim din farfurie. Se pune la încins ulei de masline într-o tigaie încăpătoare, e musai ca domnii creveți să stea pe un singur strat. Se curăță usturoiul și se taie felii (nu prea subțiri, nu vrem să se ardă). Cînd uleiul e încins, se aruncă usturoiul tocat și creveții. Punem capac și ascultăm sfîrîiala în timp ce tocăm pătrunjelul proaspăt. Peste 1 minut, întoarcem creveții, îi presărăm cu sare, piper proaspăt măcinat și boia iute (ideal ar fi să punem la încins felii de peperoncino, eu n-am avut proaspăt așa c-am înlocuit cu boia și a mers numa bine), punem capacul și mai lăsăm un minut. Creveții devin rapid din gri transparent alb-roz opac și se încovrigă. Punem pe o farfurie creveții, tot usturoiul și cîteva linguri sănătoase de ulei. Presărăm deasupra pătrunjelul tocat și ne înfigem cu coaja groasă de pîine proaspătă în farfuria cu minuni. Între timp, omul toarnă prosecco rece în pahare și plescăie de poftă.

Și după aia se iese la bulgăreală cu bebeluși cu tot, că e păcat de pufoșimea din curte. Duminică bună să aveți, și dați iama la creveți!

Pin It

24 Comments

  • Sofia spune:

    Sotului meu ii plac mult crevetii, reteta ta e frumoasa si usoara ,exceptie curatatul crevetilor:)), deci nu-i fac nici acum creveti.

  • Ioana K-Man spune:

    Nu-mi ajung nici pe o masea, mai ales daca sunt buni la gust. Eu daca imi place ceva mananc in timp ce gatesc. Nici sotul meu nu va pupa asa ceva prea repede, dar s-ar putea sa-mi gatesc mie niste creveti :))

  • tzarina spune:

    MEGA LIKE! Simplu si delicios…si aproape ieftin! HA!

  • Gabi spune:

    150 ml de ulei?! Pai asta-i o tona de ulei. Poate ai vrut sa zici 15 ml, adica o lingura?

    • Printesa Urbana spune:

      Nu e o tona. Daca tigaia e mare si vrei sa obtii cam 1 deget adincime de ulei, tre sa pui macar 100 ml. Cu o lingura de ulei stropesti tigaia doar, crevetii trebuie scufundati nitel…

      • Ioana spune:

        Pe mine soacra-mea (spaniola) m-a invatat ca intai se prajeste usturoiul in 2-3 linguri de ulei, nu mai mult si apoi pui crevetii. Si nu le scoate „matul”, nu stiu de ce. Ea pune usturoi, boia dulce si boia iute si un ardei iute uscat (o bucatica foarte mica). Cu codita le-am vazut doar la restaurant chinezesc, dar acum deh’, fiecare bucatar cu secretele lui! Oricum ii prepari sunt foarte foarte buni 🙂

        • Printesa Urbana spune:

          Intii am facut asa, usturoiul inainte, si s-a cam ars.. Eu il prefer numai putin inmuiat, nu auriu, ca devine amarui!
          Intre timp am facut rost si de chilli, a iesit si mai bun!!

  • Eugeny spune:

    Foarte bina arata! Sa va fie de bine!

  • Rox spune:

    Eu stiam ca uleiul de masline extravirgin nu se foloseste la gatit adica sa fie ars ca devine toxic , ala de masline rafinat merge la gatit si cel extravirgin presat la rece doar la salate folosit crud …poate nu stiu eu bine .Creveti buni am mancat in Grecia facuti la gratar si stropiti cu un pic de lamaie atat:)

  • monica spune:

    si eu ador crevetii!! Yammy 🙂

  • Mira spune:

    Crevetii de la Mega sunt, de fapt, cruzi si congelati? Ca nu imi dau seama unde ar putea avea ei creveti proaspeti (cel putin nu prin magazinele Mege in care intru eu).

    • Printesa Urbana spune:

      La Mega de pe 1 mai turda au la raionul de peste proaspat: midii, creveti, calamari, sepie, toate proaspete, unele crude, altele prefierte. Proaspete, adica necongelate.

      • Andreea Manole spune:

        Daca ai stii de cand caut midii proaspete.
        Vroiam doar sa te intreb daca asta e adresa:
        Adresa:
        Bd. 1 Mai nr 15 (fostul Compozitorilor), Sector 6, Bucuresti

        Multumesc mult,

  • MissBodescu spune:

    Hmmm!!! Hai ca de mult nu am incercat creveti!
    Delicatesa de saptamana asta afost sushi 🙂
    Si mie imi plac crevetii, nu des, asa, delicatesa, cum zici 🙂
    Cred ca iese o minune de lins intr-una pe degete. La vin as merge mai „sus”/pretentios
    Misto, misto, mai vrem deli! 🙂

  • marcel spune:

    da nu e mai fain sa faci un sos/pasta de usturoi ?

  • Alina spune:

    Tocmai i-am facut dupa reteta ta. Mi-nu-nati!! Nici macar nu stiam sigur daca imi plac pentru ca la restaurant nu am indraznit sa ii incerc niciodata.:)) Trebuie sa recuperez acum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *