Midii cu sos de vin și usturoi

Midii în vin cu tagliatelle și usturoi proaspăt (2 porții): 25 de minute, 11 lei / porția

Ingrediente, puține și ușor de procurat:

1 kg de midii vii – 10 lei
500 ml vin alb sec – 7 lei
1/2 conservă roșii decojite – 1,5 lei
1 căpățină de usturoi
1 ceapă medie
1 lingură ulei de măsline
1 legătură de pătrunjel proaspăt
1/2 pungă tagliatelle cu ou – 2 lei

Proces tehnologic simplu și rapid:

1. Se curăță bine midiile cu o perie sau cu un spălător metalic. Cele deschise sau sparte se aruncă, ele nu mai sînt vii, deci nici proaspete. Smulgeți mustățile, dați la o parte nisipul, algele și depunerile, totul sub jet de apă rece, ca să nu se desfacă micuțele. Asta e partea cea mai dificilă, la noi a durat cam 15 minute la jumătate de kilogram de midii și am făcut cu rîndul, că ne înghețaseră mîinile. După ce le curățați, mai spălați-le în cîteva ape, să scăpați de tot nisipul și să puteți linge liniștiți toate cochiliile care în curînd se vor scălda în sos.

2. Se curăță ceapa și usturoiul. Se toacă mediu de mărunt.

3. Într-un wok sau tigaie mai adîncă, se încinge o lingură de ulei, apoi se adaugă usturoiul și ceapa. Cînd devin transparente, se adaugă vinul. Cînd începe să fiarbă vinul, cam peste 5 minute adică, se adaugă midiile. Dacă nu sînt toate scunfundate în lichid, mai adăugați vin sau apă. Puneți capac. Peste 5 minute midiile ar trebui să fie gata, deschise și numai bune de devorat. Pe cele care nu s-au deschis le aruncați direct. Le scoateți cu o spumieră sau cu o lingură mare cu găuri și le lăsați să se odihnească puțin într-un castron mare, sub un capac.

4. Peste vinul din wok puneți jumăte de conservă de roșii decojite și o lingură de bulion. Adăugați sare și piper negru proaspăt măcinat. Lăsați fără capac pînă începe să scadă.

5. Fierbeți tagliatellele, cam cînd puneți midiile în vin puteți pune și apa pentru paste la fiert. Cînd fierbe apa (în care ați pus un strop de sare și cîteva picături de ulei de măsline), adăugați pastele. Tagliatellele cu ou sînt gata în 4 minute, nu le lăsați mai mult că se sfărîmă.

6. Puneți tagliatellele pe un platou adînc. Deasupra turnați midiile în cochilii (dacă vreți să arate spectaculos), sau gata curățate, fără cochilii, dacă vreți să mîncați rapid fără să vă murdăriți pe dejte. Peste midii trîntiți cu polonicul sosul de vin. Peste dumnealui, un pumn de pătrunjel proaspăt bine tocat.

7. Turnați în pahare ce-a mai rămas din sticla de vin alb sec și dați bătaie. Cel mai bun e sosul sorbit direct din cochilie și cel cules de pe fundul farfuriei cu un coltuc de pîine proaspătă.

Nah poftim, că m-am transformat în bucătăreasă! Și încă nu v-am povestit despre cheesecake-ul cu ciocolată și whiskey pe care l-am făcut ieri…

Pin It

9 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *