Vase Ramekin: ce fac cu ele?

Am cumpărat opt mititele d-astea Ramekin cu diametru de 9 cm și înălțime 4,5 cm. Ele:

Super, că de mult îmi doream să am și eu ramekinele mele. Mbon, și acum vă rog să-mi spuneți ce să fac cu dumnealor, că la cît îs de mărunțele, zău că nu știu ce-aș putea mini-coace în ele. Noi sîntem numai doi adulți și-o bebelușă și cu toate astea, dispare o tavă cu plăcintă în mai puțin de 60 de minute.

Iar eu vă dau la schimb rețeta pentru clătitele mele de ieri cu unt, iaurt și zmeură (în caz că n-ați fost ieri pe Facebook, au făcut furori)

și pentru spaghetele cu sos de creveți și dovlecei.

Plus o musaca de cartofi noi cu somon și sos de apio, bonus dacă sînteți cuminți!

Merită, promit! Ia să aud, cum faceți voi magie cu ramekin?

Și după asta promit să iau o pauză de la posturi culinare, c-apoi s-or răzvrăti adevărații bloggeri culinari că le fur pîinea de la gură.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

44 comentarii

  1. Vai, mi-e foame! Musaca de cartofi cu somon? vreau reteta, te rog!
    In ramekin ai putea face asa: mini frittate pentru blondina, lava cake, souffle (dulce si sarat), creme brulee, crema catalana si, in principiu, tot felul de (mini)chestii pe care le-ai face la cuptor:D

    • Da, pai teoretic stiu si eu ca astea se pot face, dar voiam niste retete mai specifice… 🙂

    • Aaa! retete:D Ok, clafoutis cu rosii, sparanghel si somon , pentru 6 persoane:
      Sparanghel (12 tije, aprox)
      cateva rosii cherry
      cateva feliute de somon afumat (sau un file de somon proaspat, taiat cubulete)
      O ceapa mica
      3 oua
      30 cl de lapte
      3 linguri de faina
      35 g de unt
      Doua linguri ulei de masline
      40 g de branza (gouda, parmezan, etc)
      sare

      Fierbi sparanghelul pana este aproape patruns (al dente). Separat, sotezi ceapa tocata in ulei de masline (si cu somon, daca e proaspat). Amesteci ouale,faina si laptele,branza si condimentele; strecori „aluatul”, pentru a evita formarea de cocoloase. Ungi vasele cu putin unt si asezi,in straturi, ceapa innabusita, somonul si sparanghelul. Torni aluatul de clafoutis peste somon si legume, decorezi cu rosii cherry si coci la foc mediu (n-am cuptor cu termostat, deci mna) pana cand observi ca se desprinde compozitia de marginile vasului. Pofta buna!

    • Pfoai, m-ai spart! SI eu fac clafoutis des, dar cu fructe, ia sa incerc si sarat!

    • 😀 E buhuhuuun! E un fel de n-ar mai fi perfect atunci cand ai resturi de diverse prin frigider.
      La fel poti face frittata (legume mermelite in unt, resturi de carne/peste, oua batute, hop la cuptor).

  2. hm … sufleuri? poti aburi umpic legumele preferate, le amesteci cu tagliatelle, care au fost inainte amestecate cu putin unt, pui si branza preferata, ou cu smantana la cuptor, iar deasupra, ca sa nu se usuce urat pastele pui o felie de rosie, presari si putin cimbru, eventual si parmezan ras. si gata.

    • De asta ma tem si eu, ca-s cam pitice si fructele-s voluminoase… I will try though.

  3. Hello,

    Ce fac eu cu ramekinele mele sa-ti spun: calesc asa usurel niste ceapa taiata fin cu ardei gras taiat tot micut, un pic de bacon feliute mici si daca ai rabdare, rosii cherry taiate micut si ele. Asa, cat sa se inmoaie ardeii si ceapa. Distribui uniform in ramekine, spargi cu grija cate un ou deasupra, sa nu se sparga galbenusul, condimentezi cu sare si piper si razi niste cascaval deasupra. Bagi la cuptorul incins vreo 5-10 minute, cat sa se coaguleze albusul dar galbenusul sa ramana moale. Bun de dimineata, cu patrunjel deasupra, daca ai.

    Eu le mai folosesc si pentru pus piure sau alte garnituri minuscule inauntru , cand vreau sa ma dau fancy.

    Apoi mai e chocolate fondant http://www.bbcgoodfood.com/recipes/8168/chocolate-fondant . Nu e musai sa le scoti din ramekin, eu nu ma obosesc. Pun niste inghetata deasupra si dau cu lingurita.

    Apoi sufleuri, dar nu stiu cata rabdare ai si trebuie servite imediat etc. etc. Eu una nu prea fac.

    Cam asa deocamdata, iti mai spun daca mai imi vin idei 🙂

  4. Eu votez pt crema de zahar ars 😀 buna si usor de facut, chiar si cu o bebelusa agatata de picior. E minunata si in varianta dietetica, btw.

    • Thx, suna taaare bine, acus le si incerc!
      Vin si retetele mele, miine-poimiine!

  5. Moaama, ce retete de MasterChef ai in dotare 🙂
    Foarte bun-bunutz zic fetele de mai sus. Eu nu ma pricep la bucatarie dar am intrat sa-ti spun ca-s invidioasa rau pe tine, na.

  6. Cred ca merg oua cu somon afumat: se tapeteaza forma cu unt, se pun bucatele de somon, apoi se sparge oul. sau alta idee:se pune mamaliguta in forma, apoi branza telemea si deasupra cateva rosii cherry.

    • Ma gandeam sa iti recomand sufleul acesta si nu stiam cum poti sa faci o portie dintr-o zecime de cartof :))
      http://gabrielacara.blogspot.de/2011/05/sufleu-de-cartofi.html Nu e blogul meu, dar a fost succes garantat si la baietii mei, si la musafiri.

      Eu as mai incerca si un fel de budinca de snitele, ca altfel nu stiu cum sa-i zic. 🙂 Adica bati pieptul de pui ca pentru snitele, pui sare si piper. Dai bucatile de carne prin faina si oua, apoi, in loc sa le prajesti, le pui in vasele astea de pitici si alternezi cu cate un pic de cascaval ras. Cam un deget sa fie. Cate straturi incap. Iar deasupra pui ou batut, amestecat cu smantana sau tot cu cascaval ras. La cuptor, la foc mic si apoi pe final un pic mai tare, sa devina auriu. E delicios. Merge cu cartofi sau doar cu o salata. N-am incercat in forma asa mici, eu fac intr-un vas rotund de yena.

      Si as mai face un fel de mancare la care iar nu am nume. Intre doua straturi de cartofi fierti si zdrobiti ca pentru piure as pune amestecul acela de carne tocata, ceapa si sosul de rosii si condimente, ca la musaca. Adica ceapa inmuiata putin in ulei incins, apoi pun carnea si sosul de rosii, condimentez si las sa fiarba sa scada lichidele. Iar moldoveanca din mine nu se lasa pana nu pune si o lingura de smantana. Dupa ce le-am aranjat in vas (yena in cazul meu) deasupra rad cascaval. Noua ne place.

      Spor la gatit.

  7. Ah, spre desoebrie de alte nise, in zona culinara e foarte liniste si in cele mai multe cazuri multa prietenie ;). Fiindca pasiunea culinara e sincera si frumoasa. Avem cu totii de invatat orice mereu, eu ma uit cu interes la comentariile de aici ;).

  8. Mie mi se par dragute vasele astea, dar incredibil de nepractice. Pai nu mai bine pun eu de o tarta /quiche/ whatever in forma mare si pe urma tai felii frumoase? Arata misto la restaurant sau la mese mai festive. In rest, ce bine ca ai lansat provocarea, ca uite ce de retete faine.

  9. Piure de cartofi leftovers (sau de conopida ca e mai sanatos sau de cartofi si telina jumi-juma), faci o gropita in mijloc si spargi deasupra un ou. Deasupra poti presara niste branza buna. Ma gandesc un gruyere ar merge bine.

    Sau dulce, mere taiate cubulete, calite putin cu unt si scortisoara. Pui mere in ramekin si acoperi cu aluat de tarta sau doar suvite de aluat. Uite aici la Mazi reteta: http://chez.mazilique.ro/2011/04/mici-placinte-cu-mere.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *