Lucruri faine pentru copii și nu numai

N-am mai făcut de ceva vreme un post cu recomandări și s-au adunat la noi în casă (și-n burtă) cîteva chestii care ne plac, ne ajută, ne amuză, ne sînt utile, și care poate vă sînt de folos și vouă. Iacă:

Hamburgeri de casă

Încep cu hamburgerii ăștia de casă pe care i-am făcut într-o doară, de poftă, după ce a postat Adi Hădean pe facebook o rețetă pe care am uitat-o, tot ce-am reținut pe moment a fost că a pus în carnea tocată niște bacon. Genial, mi-am zis, must do it myself!

Am pus două piepturi  de pui (preferabil de țară, dacă aveți) tocate la robot, am amestecat cu patru felii de bacon afumat, și ele tocate, patru linguri de muștar dijonez și mult pătrunjel tocat. Am format chiftele nu foarte groase (să se pătrundă fără să se ardă) și le-am pus pe grătarul uns cu puțin ulei de măsline. Au rezultat opt hamburgeri crocanți pe dinafară, aromați, deloc uscați, gata în 20 de minute cu tot cu prăjit.

photo (16)

I-am vîrît în chifle proaspete, de casă și ele (lapte, puțină drojdie, făină, rozmarin proaspăt) și-am pus alături o salată colorată de roșii cherry, măsline, telemea de oaie și pătrunjel.

A fost tare bun, vă recomand cu tot dragul! Merge și la ăștia micii, și e mai ieftin ca la KFC!

Literele și decorațiunile din polistiren

În caz că aveți mulți copii pe care seara îi repartizați în tot atîtea dormitoare și nu mai știți care e unde, literele de polistiren lipite pe ușă sînt o idee foarte bună. Noi avem un singur copil, dar ne-a plăcut ideea, așa că am însemnat camera Sofiei în consecință. Blonda e încîntată, zice mereu Litelele, știe că S e prima și că în O se dau uța o fetiță și pisicuța ei, mai povestim despre personaje.

photo 2

photo 3

Literele sînt de la Zoom Decor, Dana e o tipă foarte faină și creativă, o admir că a avut curajul, așa de tînără fiind, să renunțe la jobul fix și să înceapă un business, mă bucur că o pot susține și o să mai luăm lucruri de la ea. Un nume ca al Sofiei, scris cu litere de 20 de cm costă cam 70 de lei, e un preț foarte bun pentru așa o decorațiune faină…

Atenție însă, literele vin cu un dubludeziv pe spate, la noi nu a prins pe suprafața ușii de lemn și literele au căzut de cîteva ori, bine că nu le-am pus deasupra patului (sînt ușoare, dar cred că s-ar fi speriat Sofia dacă ar fi căzut pe ea în somn, noi avem regula asta, că nu punem nimic, dar absolut nimic deasupra patului, pe ideea că nu știi niciodată, la un cutremur sau la o vibrație mai puternică în clădire, ce se poate întîmpla).

Cei de la Zoom Decor fac și decorațiuni pentru nunți și alte evenimente, găsiți portofoliu pe pagina lor de FB.

Farfuria șevalet

Am primit-o cadou de la Mindblower.ro. Pentru noi nu e neapărat o mare chestie, că Sofia mănîncă, nu se joacă de-a mîncarea, dar cred că pentru un copil mofturos poate fi un truc bun. Practic așezi ingredientele pe moaca lui bebe din farfurie ca să-i faci freze și mustăți și accesorii, ideea e foarte faină!

photo 4

 Coquelet de la Edenia

E un puișor de mărimea unui porumbel care se găsește congelat în toate supermarketurile. Nu e foarte ieftin, dar e foarte gustos, e hrănit cu iarbă și e crescut la sol, în Franța. Se poate face la cuptor simplu, cu usturoi sau cu legume, pentru pitici e genial. Eu fac des, ultima oară l-am băgat la cuptor în lapte cu ierburi și Sofia a înghițit pe nemestecate jumătate de pasăre.

photo 1

Gogoși coapte

Iubesc gogoșile, urăsc prăjeala. What to do? Păi niște gogoși coapte la cuptor. Neah, n-au cum sa fie bune! Pariu?

1620813_650819834978438_2052999251_n

1897856_650780164982405_1282626320_n

Eu le-am făcut pe astea, doar că în cocă am pus doar 50 de grame de unt, iar pt decorat mi-au ajuns 10 grame în loc de 100, cum zice Laura. Ca îndulcitor am folosit picături de Stevia Rebaudiana, îndulcesc foarte bine și nu au nici un gust specific (zahăr nu avem deloc în casă). Au ieșit vreo 30 de gogoși, pe ale Sofiei le-am lăsat nedecorate (fără zahăr brun), i-au plăcut foarte mult, vi le recomand pentru cei mici, sînt un dulce moderat gustos, mult mai sănătos decît orice găsiți prin magazine!

La capitolul cărți pentru adulți, recunosc că nu m-a dat pe spate ultimul roman al scriitorului (my all time favorite) Haruki Murakami, (Tzukuru Tazaki cel fără de culoare), mi s-a părut previzibil și pe alocuri chiar plictisitor, pe lîngă Cronica păsării arc sau Kafka pe malul mării, care m-au prins și mi-au schimbat viața, Tzukuru e complet neinteresant. Mi-a plăcut în schimb foarte mult Eleganța ariciului, de Muriel Barbery. A mers foarte bine și trilogia lui Ruis Zafon, mă așteptam la o scriitură a la Marques sau Llosa, dar nu, e mai degrabă o lectură de vacanță, cu mister și umor, dar nu-i genul de condei care te scutură și te pune în alte locuri. În plus, numele romanelor sînt complet anoste și aiurea, nu am reținut ca lumea nici unul, Umbra străinului, Îngerul întunericului, Casa cerului, Pașii umbrelor, habar n-am cum se numesc cele trei romane pe care tocmai le-am terminat. Acum încep o Aletha Solter, e cazul să ne pregătim de tantrumuri.

Voi ce-ați mai mîncat, citit, văzut frumos?

Pin It

32 Comments

  • ioana spune:

    am facut rolling pizza dupa reteta ta si a fost f buna. imi place cand impartasesti idei de genul.

  • Maia spune:

    Multumesc mult pt ca ne impartasesti!
    Ai cumva si o sursa de pui de tara, carne in genere?
    Mersi!

    • Printesa Urbana spune:

      Din pacate nu, si eu caut, bunica mea nu mai are. Poate ne ajuta cineva…

      • nusch spune:

        Niste cunostinte au luat de aici: http://www.produsedetara.ro/index.php si le-a placut. Problema e ca nu au oricand ce vrei, ideea e sa vorbesti, vezi ce au, daca nu au, revii cand au si congelezi. Adica, daca vrei hamburgerii sambata, nu stiu daca gasesti puii chiar azi…
        O varianta ar mai fi pe DN7, la Tartasesti. Pe marginea soselei, oamenii vand pui si chiar iepuri. Stiu si un domn care creste purcei in serie si greutate limitata, ii creste pe camp, are doua serii pe an, unii de primavara, altii de toamna-iarna.
        Mmmm, nu, la copiii mofturosi nu merge nici chiar farfuria sevalet :D. Al meu ala mare voia sa scoata mancarea din farfurie, ca sa se joace cu ea. S-o scot eu adica, si nu prin transfer in gura-stomacul lui, ci s-o iau de acolo, sa nu mai fie :D.
        Doamne, ca bune-s chiftelele! Si d-alea mari, aplatizate, facute de mana bunicii!

        • Printesa Urbana spune:

          Aha, e ok si congelate, o sa vad ce au.
          Ohooo, de cind nu am mai mincat porc…
          Pai hamburgerii astia sint tot niste chiftele, numai ca fara ou si usturoi. Bune erau, cu piure si varza murata, hm…

      • Alina spune:

        In Piata Titan (Salajan, cred, adica la intersectia Nicolae Grigorescu cu Th. Pallady) exista un loc care vinde in principal branza, dar si mezeluri „traditionale”. Intr-o zi cand luam diverse de la cele doua babute care vand acolo, a intrebat cineva inaintea mea :”nu va suparati, mi-ati adus rata pe care am comandat-o ieri?” si una dintre ele l-a servit prompt cu o rata congelata. Am inteles ca aveau si pui/gaini. De curte. Asta se intampla acum un an, poate mai sunt acolo.

      • Tatiana spune:

        Pe astia ii stiti? Imi par f ok, doar ca trebuie sa te cuplezi cu cineva la cumparaturi.
        http://www.ogradaverde.ro/

  • Daniela spune:

    Weekendul trecut am fost la piata cu sotul meu si printre altele ne-am cumparat spanac. Din el am facut intr-o seara omleta, iar in alta am facut o tarta foarte buna http://retete-roz.blogspot.ro/2013/01/tarta-cu-spanac-si-branza_31.html. In ultima vreme in weekend mancam la micul dejun ora fierte, avocado, rosii, castraveti, salata, miez de branza cu paine prajita si ceai. Imi place fiindca nu am multe de facut si mancam repede chiar daca ne trezim tarziu(si asa nu mancam prajeli).
    Am facut si noi hambgurger de casa cu carne de vita, si chiflele tot de casa. E super bun si merita efortul.
    Cred ca o sa incerc si eu gogosile cat de curand.

    • Printesa Urbana spune:

      E tare bun spanacul, numai ca mie mi-e cam groaza sa-l spal… br…

      • Daniela spune:

        Asa e. Si eu urasc asta cu spalatul. Mi-a luat cam 35-40 min. Dar eu inca nu am copii.Cand o sa am nu stiu daca o sa mai pot sa il spal ca acum.

  • Andreea D. spune:

    Gogoşile alea arată delicios, cred că, în sfârşit, o să-mi facă şi mie plăcere să fac gogoşi. Tare mult urăsc prăjitul lor! Îl detest!

  • Anca spune:

    Mai nou cochetez cu raw-veganismul, asa ca va propun o reteta care se face incredibil de repede si e tare buna…asa de buna incat dispar rapid toate bomboanele din farfurie:D

    E creata (sau doar promovata, nu stiu) de Carmen Bruma si suna asa:

    „BOMBOANE SANATOASE SI ENERGIZANTE ( mie imi place sa le mananc inainte de antrenament). Timp de preparare : 5 min. Ingrediente: 2 lingurite susan negru, 2 lingurite seminte de canepa, 2 lingurite seminte de chia, 2 lingurite miere, 4-5 lingurite nuca de cocos. Se amesteca si se ruleaza in forma de bomboane cu palmele inmuiate in apa. Se presara cocos dupa gust”.

    Eu pun mai putina miere, cam o lingurita jumate (cu doua mi se pare prea dulce, dar poate e doar mierea mea…), si nu mai am rabdare pentru cocosul de deasupra 😀 Se poate manca compozitia si fara sa o mai modelezi sub forma de bomboane, insa e mai sexy asa 😛 Si cred ca merge si cu susan alb, dar n-am incercat. Din cantitatea asta mie imi ies 5 bomboane: daca va place prima data ce iese, dublati sau triplati 😀 dupa gust. A, si nu le mananc inainte de antrenament, asta pentru ca nu fac…de nici un fel.

    La capitolul lectura, acum citesc si imi place „India Darshan – 18000 km de călătorii interioare” a Iuliei Nalatan.

  • Mura spune:

    Pai,pentru mancare ma inspir din gourmandine.ro si blogculegume.ro-retete delicioase,ptr toata lumea si ptr vegetarieni:)
    La capitolul carti m-a prins „Magicianul” lui John Fowles,iar de vazut,eheeei,aici am asa:”Modern family”, ” Two and a half men”, „The crazy ones” si „Episodes”-toate seriale de comedie, cu actori cunoscuti, numa’ bune de vazut cand doarme bebele seara.

  • pffyyy spune:

    burgeri am facut si eu pornind de la reteta lui easypeasy.ro. pure genius!!!! am facut din carne de curcan, sare, piper, mustar dijon, un picut de apa calda si…..coriandru si chimion. combinatia asta de condimente mi-a revolutionat viata =)))) dupa ce am produs de cateva ori burgerii minune, am rasfoit o carte de-a lui jamie si acea aceeasi combinatie de condimente. vreau sa fac app aceeasi reteta, doar ca mai degraba sub forma de chiftelute la cuptor

  • Alina spune:

    M-a prins foarte tare cartea „Tatal celuilalt copil” de Parinoush Saniee.
    Mi-a placut si „Marele Gatsby” (cartea, ca filmul n-am reusit sa il vad).
    In materie de mancare, copilei mele (1 an jumatate) ii plac mult supele crema, asa ca acum incercam de dovleac, de mazare, de cartofi, legume combinate…
    Printesa, poate cand ai timp ne dai cateva recomandari de locuri „baby friendly” in Bucuresti, dar si prin tara (ca acum vine vremea vacantelor si la mare cel putin chiar nu stiu incotro sa ma indrept).

    • gabriela spune:

      gând la gând cu bucurie. si eu tot la Marele Gatsby si la supa crema m-am gândit. Am încercat supă de brocoli si de ciuperci. crutoanele le fac eu la cuptor (pane feliata, neagra de obicei) pusa la cuptor sa se usuce si pe urmă amestecata cu ulei de măsline și condimente (oregano, busuioc).

  • Tea Slabeste spune:

    Ah, de unde sa incep. Incep de la pui, m-a tentat si pe mine de cateva ori dar m-a descurajat pretul. Daca zici ca-i asa grozav, zic sa iau si eu pentru copilul din mine 😀 Din, nu in, sa ne intelegem.. inca..

    Restul nu pot sa mananc, ca nu-s pe carbs 😛 farfuria e haioasa rau! Dar nu-s copil pretentios nici eu..

    Cat despre lecturi, Zafon forever, adolescenta din mine (da, traiesc in nostalgii) e incantata 😛 Mi-a placut mult si Elif Shafak.. datorita ei iubesc Turcia fara s-o cunosc. Asa imi pare de rau ca vrem sa ne apropiem de Occident si uitam ca de fapt suntem o tara de granita si muuult mai multe legatura cu Libanul, Grecia sau Turcia.. sau Rusia, for that matter, dar nu-i momentul (politic) sa vb despre asta. Gastro-wise, literatura-wise, family-wise.. merita sa ne apropiem de Orientul Apropiat, e tare nice.. drooling over Naser, ma duc iar in weekend.

    Ar trebui sa mai citesc.. altceva decat revista Hofigal (don’t ask!) 😛

  • lucia spune:

    eu iau de pe grupuri de pe facebook. deja iau in fiecare saptamana oua, am luat curcan, vita, porc. nu pot garanta sa sunt 100% curate, ca nu le cresc eu (inca), dar clar sunt mai ok decat in supermaket. le iau de la o tipa care sta la40km de bucuresti si care aduna tot ce prinde de prin sat si targuri de producatori si le vinde prin grup. majoritatea produselor sunt ok pret/calitate, am fost multumita 90% din cazuri. daca vrei incerc sa te adaug in grup sa vezi ce si cum.

  • Laura spune:

    Ce-am mâncat bun făcut de mine a fost de aici:
    http://anasonculapte.ro/lumache-cu-sos-de-rosii-si-mozzarella/
    și de aici:
    http://edithskitchen.ro/chec-aperitiv-cu-masline/
    http://edithskitchen.ro/biscuiti-cu-gem-de-caise/
    Citesc Houellebeqc – Particule elementare, care-i bună foc, asta după ce pe mine nu m-a prins deloc Eleganța ariciului, dar o să-i mai dau o șansă curând.
    Și acum tocmai ce-am văzut Celestine și Ernest, un desenat animat tare gingaș!

  • gabriela spune:

    De cand am descoperit Salad Box-ul din mall-ul de la Aurel Vlaicu sunt fan salate. 5 ingredinete sunt suficiente. preferata mea este mixt de sala, nuci românești (sau de brazilia, alune de padure, seminte de doleac etc ) avogado, branza de vaci (cu busuioc si oregano presarate pe ea) si ardei rosu sau roșii cherry, ulei de masline, un strop de lămâine, crutoane de paine și atât. Nu-i trebuie nici sare nici piper.
    Eu nu sunt fan produse ”bio” luate de la necunoscuti care-și vand marfa in piețe si pe marginea drumului. Am vazut bunicuțe care inmulțeau laptele cu apa și cu puțin zahar, creșteau păsările cu prafuri și porcii cu resturi de la mancarea lor plină de aditivi și coloranți, fructe stopite și ouă nu tocmai proaspete.

  • oana spune:

    Nu am copii, nu ma pronunt, dar sunt adepta mancarii sanatoase.
    Scriu pt ca esti cititoare inraita si ti-as recomanda vreo cateva carti: Amos Oz – Poveste despre dragoste si intuneric (very very touching), Orhan Pamuk – Ma numesc rosu (foarte complexa narativ, stiu multe persoane care-au inceput-o si n-au terminat-o, pe mine m-a fascinat), Mo Yan -Obosit de viata, obosit de moarte (castigatorul Premiului Nobel la literatura in 2012, o carte complexa si care-ti deschide ochii spre o cultura – cea chineza – destul de superficial tratata in genere).
    La nonfictiune pot recomanda o carte care mie mi-a schimbat modul de a gandi, si anume Viktor Frankl – Omul in cautarea sensului vietii si o revelatie recenta care mi-a indus o stare de impacare cu mine insami si cu celelalte Bertrand Russel – In cautarea fericirii.
    cam atat… spor in toate

  • oana spune:

    Si legat de mancarea sanatoasa eu sunt fana masinii de facut paine. De mai bine de un an nu am mai cumparat paine din comert si cred ca e un castig destul de mare sa mananci paine facuta de tine mai ales ca e un aliment de baza. Folosesc numai faina integrala si dau drumul masinii noaptea sau cand plec la serviciu.
    Mai recomand sfecla rosie coapta la cuptor in coaja si mancata apoi cu ulei de masline si otet balsamic, cartofii spalati bine si taiati in 4 (necuratati de coaja), pusi in tava cuptorului pe hartie de copt, stropiti cu ulei de masline si sare si piper si dati la cuptor la 180 de grade pana ce capata o usoara crusta. Au un gust extraordinar de bun. Morcovii in coaja la cuptor sunt dulci si buni.
    Si mai stiu o reteta de bruschete bune-bune. Felii de paine prajita pe care razi catei de usturoi, unse apoi cu ulei de masline sinpe care pui felii subtiri de telemea, felii de rosii, masline, ceapa verde tocata si somon afumat. Deja salivez.
    Mi-am facut de cap cu posturile pe blogul tau si chiar nu-mi sta in fire 😉

  • Carmen T spune:

    Nu-mi pot lua gandul de la Pavilonul cancerosilor,de Soljenitin.Cel mai minunat,rascolitor roman de dragoste.Mi se face dor de cartea asta ca de o fiinta vie si o recitesc din cand in cand.
    M-ai facut curioasa cu cele doua carti de Murakami,o sa le caut chiar maine

  • Alina spune:

    Nu am simtit niciodata lipsa produselor de la tara. Ba chiar pe timpul facultati uram gaina de la tara, pentru ca pe aia o primeam de acasa sa o gatesc in camin…la resoul improvizat. Si nu eram privita chiar ok de catre colegii de camin…asta aveam..asta gateam. De cand a nascut o prietena si m-a rugat sa ii aduc branza,oua si carne de tara am inceput sa ii fac mamei lista cu produse pentru prietenii prietenei. Pana atunci nu stiam cum sunt preturile, mi se pare scumpa mancarea bio, daca nu as avea sursa gratis eu nu as da atatia bani. Dar uitandu-ma de site-ur-ile indicate mai sus observ ca totul este mult mai scump decat credeam eu ca e scump.
    Cine are drum prin Buzau in drumul spre Moldova ii pot da trei surse sigure ( doua bunici si mama) unde isi pot alege singuri gaina/cocosu/curcanu/purcel/vitel ( nu au rate si gaste) oua,lapte si branza.

  • Ioana Nae spune:

    Mulțumesc pentru inspirația culinară. Am multe zile când sunt în impas și-mi place că găsesc bunătăți de gătit pentru toată familia.
    Am încercat zilele trecute niște biscuiți cu ovăz foarte buni, mai ales pentru copii. Bine, și mie îmi plac mai bine decât orice altă variantă. Se fac așa: se pisează 2 banane bine coapte, se amestecă cu 110 g fulgi de ovăz și 50 g alune de pădure. Se pun grămăjoare în tavă și se coc cam 20 de minute. Azi le-am făcut cu nuci măcinate, dar merg și migdale sau alte gen de nuci.
    Rețeta e de aici http://mayas-esprit.blogspot.ro/

    De citit, eu nu mai am timp…

  • ioana popescu spune:

    Batatura Bolovani este in targul de la Agronomie. Puii sunt adevarati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *