Copiii mei, poneii

E clar, fac copii-ponei.

Sofia necheza cînd era bebeluș, atît de tare și de des necheza mai ales în somn că la cinci săptămîni ne-am mutat în alt dormitor ca sa putem dormi (cu dopuri de urechi adînc infipte). Dădea din mîini și din picioare, fornăia și necheza ceva de speriat. A ținut treaba niște luni, nici nu mai țin minte. Atunci am zis c-o fi o întîmplare.

Dar nu.

Micul Iv nechează și el. Atît de des și de tare că realmente nu pot dormi cu el în cameră (cu dopuri adînc infipte în urechi). Și nu mai am dormitoare să mă refugiez. Parcă nici nu doarme, deloc. Mereu dă din mîini și picioare ca o morișcă, fornăie și nechează ca un mic ponei gata de defilare. Își umflă nările, își plimbă ochii tulburei de ici colo și pînă nu-l mufez nu trece gălăgia.

Și ai voștri au nechezat? Sau voi aveți copii șoricei, ieduți, dinozauri?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

44 comentarii

  1. In primele luni Mihut era asa de tacut, ca parca n-aveam copil…incepea sa matzaie cumva cand ii trebuia ceva si imediat rezolvam problema, deci nu tinea mult…acu chiuie, chitzaie, face ca toate cele…

  2. Bebele meu face uneori ca o curca..tin minte ca in spital radea tot salonul…acum avem 1l2s si la fel face…mai scoate si alte sunete in somn si daca nu dorm profund nu am nicio sansa sa ma odihnesc

  3. Primul sunet pe care l-am auzit din gurita lui Mario a fost un oracait de broscuta (asa a sunat in urechile mele) De atunci, o perioada de cateva luni, plansul lui imi suna a oracaiala si mult timp l-am alintat „broscuta” :))

  4. Al nostru trompetea! Noi asa percepeam.
    Tin minte perfec ca prina data cand a trompetit a fost la 2 zile de cand l-am adus acasa, noaptea pe la 4.00. Am vrut sa sun la salvare sa vina, credeam ca are probleme. M-a calmat sotul…zice : ” hai mai bine da-i san, si daca face la fel chemam medicul apoi!”

    Trompeteala a incetat la aproximativ 5 luni! Dar credeti-ma facea tare de il auzeam din dormitor cu 2 usi inchise si hol.

  5. A mea are in fiecare dimineata nasul infundat, dupa ce o curat nu mai fornaie. A zis pediatra ca poate are un usor reflux si de-aia.

  6. Ai mei, ambii baieti, au tipat clar si concis. Cel mare (acum are 4 ani si 11 luni)avea 4050gr la nastere si la maternitate tipa de se auzea tot culoarul, ii se spunea „uriasul”. Cel mic (acum are 2 ani si 10 luni)a fost mai linistit doar primele doua saptamani si de atunci tot un tipator a fost, si in continuare e genul care iese in evidenta cand vrea ceva.
    Pe cel mic il mai infasam intr-o pelincuta sa ii blochez manutzele ca tresarea si se speria de la ele. Dupa ce il imobilizam, dormea mai bine..doar la manute, ca picioarele erau libere..

  7. Am un bebelus de 1luna jum.si tot timpul se intinde si scoate un sunet de parca scartie ceva.Iar despre datul din maini si picioare ne-a disperat.

  8. Eu zic sa te consideri norocoasa totusi… Mandra are aproape 6 luni si acum e linistita, dar primele 2 luni ma asurzea la propriu. Pe langa gemete si mormaieli bizare scotea un urlat foaaarte sonor. Nu nr puteam auzi om cu om la 1m… Notoc ca acum plange rar ca altfel rananeau ceva leziuni permanente pe timpan.

  9. Bebelusul meu sforaie ca o babuta se si trezeste de propriul sforait, dar altceva e mai simpatic, la noi noaptea se merge la razboi, tati da cu tunul si bebe vine in urma lui cu mitraliera 🙂

  10. A mea cand era supărată, făcea ca o matza, ii spuneam matza fiartă: ))) a urlat intr-una pana la 3 luni, am simtit din plin ca am copil mic. Inainte de nastere, mi-era frica ca nu o voi auzi; evident nu a fost cazul 🙂

  11. O prietena buna are un baiat de 1 ani, si primele 6 luni nu l-am auzit sa planga deloc. Chiar la botez a plans in jur de 20 de secunde dupa ce l-au imbracat. Sotul mereu o intreaba pe mamica daca a invatat copilul sa planga :))

  12. Datul din maini si din picioare sunt singurele miscari pe care le fac bebelusii si-s miscari necesare, altfel nu se formeaza musculatura. Deci, e normal sa miste bratele si piciorusele tot timpul cat este treaz. Mai ingrijorator este daca nu fac asta.
    Cat despre sunetele scoase, nepotica mea (am stat cu ea pana la 3,5 luni ) la inceput plangea cu „oaaaa…oaaaa…oaaaa” apoi a trecut la ” laaa…laaa…laaa ” asa taraganat cu jale de-ti era mai mare mila. Apoi am aflat ca plansul bebelusului este singurul mod de comunicare cu cei din jurul lui, asa isi exprima el toate starile si atunci m-am linistit si am inceput sa vorbesc cu ea in timp ce plangea. La doua luni ii spunneam povesti si ea , in carucior, la plimbare, asculta si adormea doar cand se termina povestea. Este incredibil, dar asa a fost.
    Bebelusii ne aud, le place sa ne asculte. A mea imi raspundea cu „iiii” inainte de a zambi si a zambit la vreo 6 saptamani prima oara.

  13. Iti recomand terapia bowen. Am dus o prietena cu al ei bebeluș care nu dormea deloc, era agitat, exact ce povestesti si tu. Cand a plecat de la prima sedinta a adormit copilul in scoica pana am ajuns la masina. Eu eram gravidă atunci.
    După ce am nascut, am mers pt hemoroizi. Si la o ședință am luat si copilasii cu mine. De control. 🙂

    • ei nu cred ca e cazul de terapie, mi se pare normal ce face. si caraghios. 🙂

    • M-ar interesa si pe mine genul asta de terapie; poti sa-mi spui la ce clinica ai fost? Multumesc mult 🙂

  14. La noi, cea mare cand era bebe facea „ih, ih” inainte sa planga „laaa, laaa”. Iar cea mica e poreclita „sunetel” pentru ca: susura, clipoceste, fornaie, icneste si scoate aceleasi silabe pe mai multe tonuri: o-kwaa, nch. Si am auzit-o si sforaind noaptea, pe la 5 luni.

  15. Al meu a nechezat timp de 3 luni:primele 2-3 saptamani am fost foarte speriata, intrebam toti cunoscutii care au copii daca si ai lor au facut precum caii… Se uitau ciudat la mine, semn ca NU ! L-am filmat si i-am aratat medicului de familie, dar parca stia ca-l filmez si se oprea! Pfff…imi amintesc ca pediatra m-a pus sa reproduc sunetele copilului; i-am spus : ” face precum calul, precum autobuzul cand opreste in statie….” In cele din urma am ajuns la o clinica in bucuresti la un orl-is pediatru. Mi-a explicat ca fosele lui nazale nu sunt suficient dezvoltate ( Filip a fost prematur, nascut la 35 de sapt., 2,5 kg). Acum Filip are 7 luni si cand imi amintesc, mi se pare amuzant cum facea el precum un calut!

  16. Al nostru plange si acum la 11 luni cu „meeeeeeeeeeee, meeeee”. I-am cumparat vreo cateva oite de plus din exces de zel …. Iar acum cand e suparat numai ce il auzim cum zice „me”. Scurt si la obiect.

  17. Este prima data cand postez un comentariu pe blogul tau si profit de ocazie ca sa iti spun ca imi place foarte mult de tine. Pari o mamica si o persoana foarte interesanta. Te felicit pentru rabdare si vointa si iti urez succes in tot ceea ce faci.

    Revenind la subiect, iata o coincidenta: postarea ta a aparut pe Facebook fix in momentul in care eu cautam pe net de ce fornaie Diana mea. Are 5 luni implinite azi si scoate acest zgomot care seamana cu nechezatul unui manz fix atunci cand bea lapte cu biberonul, cand o alaptez sau cand pur si simplu nu-i convine ceva. Acum o urmaresc si are un somn linistit, respira pe nas, deci nu cred ca e o problema medicala. Cu atat mai mult cu cat vad ca nu e singurul copil care face asa.

  18. Se spune ca ce te impresioneaza in timpul sarcinii ramane cumva in capul bebelusului si in comportamentul lui ulterior. Pe mama mea, o impresiona atat de tare sunetul scos de closca (mereu cauta un bat sa o zgandareasca de la oua ca sa scoata sunetul acela) incat eu (dupa22 de ani) cand ma trezesc si ma intind scot niste sunete exact ca ale clostii. Mama mereu rade cand ma aude si ma numeste, si acum, closca! 😀

  19. A mea avea somn agitat de la colici cateva luni. Apoi dormea dusa. De la 1 an au inceput urletele noaptea de la dinti. Cred ca vor tine pana la 2 ani. De la 2 ani am inteles ca se trezesc ca sa faca pipi…

    • asa e….in cazul micutului meu cel putin ….de la 3 ani e usor
      Iar cand era bebelus si ii era foame plangea cu „aghee agheee” , pentru alte lucruri avea alt stil de plans

    • sa vezi ce trist e cand NU se trezesc sa faca pipi!!ptr ca l-au facut deja in pat.si nu la 2 ani ,ci mult mai tarziu.watch out ioana,se pare ca baietii le cam au cu astea…

  20. Bebe al nostru a fost un pisoi, parca mieuna in loc sa planga … de pe la 4 luni ne-a aratat el ca are si glas si plamani. Cand l-am nascut abia daca l-am auzit 🙂 si apoi le intrebam pe asistente daca plange si copilul meu, pana si ele imi ziceau ca miorlaie.

  21. Ponei nu a fost, dar cel mai tare delfin clar :))) ne speriam la inceput, dar asta este si-a castigat primul alint. Iar cu agitatia, pentru ca nu se odihnea, am folosit sac de infasat. Parca am citit ca l-ai folosit si tu la Sofia :), merita incercat. Sanatate multa ca Iv sa devina mai puternic!

  22. Nu mai stiu exact cu semanau zgomotele dar imi amintesc perfect ca ma speria cand il auzeam. Scotea niste zgomote ciudat in timpul somnului, de animalut. Mergeam mereu aproape de el sa-l urmaresc, sa vad ce se intampla, ce urmeaza :)). A fost ciudatel oricum, nu citisem si nu auzisem la nimeni despre asta ;))

  23. Si copii mei au scos (Anastasia inca scoate) sunete ciudate. Tudor parca facea mai rau, plus ca el a facut de la inceput asa, fetita de pe la 3 saptamani. De obicei cand se intind. Pentru a se odihni si ei si noi, ei bebelusi au dormit pe burta. Anastasia chiar din maternitate, neonatoloaga ne-a spus ca e ok, ea acum la 5 sapt si un pic isi intoarce capul fara probleme in somn, se mai aseaza, si asa doarme 5 ore legate noaptea. Alfel nu doarme, tresare si se trezeste. Ziua o lasam pe spate ca sa se obisnuiasca si asa. Stim ca nu e indicat, nu sfatuim pe nimeni, dar la noi asta a functionat – si suntem cu totii odihniti. La Tudor ne-au speriat sunetele, la ea suntem obisnuiti, dormim beton pe frichinelile ei. Cat mai multa odihna si bebe Ivan va creste frumos. La fetita se vede ca doarme mai bine, creste mult mai bine in greutate ca fratele ei… sau poate doar asa ii este felul. 🙂

  24. Hehe… Cel de al doilea baiat, are 8 luni, tusea inca din primele luni ( ca atunci cand iti dregi vocea) si inca face asa. Noi am crezut ca e racit, ca s-a inecat cu ceva, dar nu, e pur si simplu felul lui de a ne anunta ca e si el in zona si sa-l luam in brate.
    Asa face si cand se trezeste din somn… Ziua, noaptea nu conteaza 🙂

  25. Fetita mea a facut ca elefantul pana pe la 3 luni jumate.Eu m-am panicat foarte tare cand a inceput sa faca asta,pentru ca am crezut ca are o problema.Iar in episoadele de colici icnea foarte tare in somn.Nici pomeneala sa dormi pe langa ea.Deh,asa se aduna nopti nedormite la greu si oboseala care poate da in altele.Noroc ca e doar o perioada trecatoare 🙂

  26. Am dat de postarea ta, dupa ce am dat search in Google „bebelus scoate sunet ca un nechezat”…si am ras de una singura câteva minute bune dupa ce am terminat de citit postarea.
    Apoi am răsuflat usurata. Nu sunt singura mama care a facut un copil-ponei! Al meu necheaza atat de des încât de la o vreme a inceput saa preocupe serios sunetul asta. E bine de știut ca totuși n-o sa se transforme intr-un calut.

  27. Piticul meu a inceput sa scoata sunete chiar dupa nastere. Uneori e calut, alteori magarus sau iedut. Pe langa sunete se si intinde si casca foarte mult sau rade in hohote in somn.

  28. Este 6 dimineata si am dat google sa caut de ce fac bebelusii ca un calut :)))) m-am speriat groznic cand copilul meu a facut asa prima oara. Acum citesc comentariile si rad copios. Are 6 saptamani si de la inceput a facut asa, il pazeam noaptea nu care cumva sa pateasca ceva. Bunica zice ca face ca un iedut, mie mi se pare ca necheaza :))

    • :))) 6 dimineața și la mine și aceeași preocupare o am…îmi era somn, dar mi-a trecut după ce am ras în hohote citind toate comentariile de aici. M-am liniștit ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *