Renovarea lui Acasă

Acum cîteva zile vă povesteam despre o acțiune cu voluntari chemați să participe la renovarea unor case în care locuiesc copii de care au grijă mame sociale. Eu n-am putut ajunge pe șantier. Deși nu e departe de casă, cu greu reușesc să mă spăl pe dinți de două ori pe zi (dar am grijă ca Sofia s-o facă). Noroc c-am găsit-o pe Veronica, draga de ea, care s-a oferit să-mi țină locul acolo, la SOS Satele Copiilor din Calea Floreasca. Așa a fost pentru ea (și-mi pare rău că nu m-am putut bucura și eu de sentimentul pe care ți-l dă efortul depus de dragul altora):

Eu o să adorm mai liniștită azi. Mă bucur că am fost acolo și îi mulțumesc Ioanei – Prințesa urbană – că m-a ales mesager. Împreună cu Gena, Cristina, Tibi si Alex am izolat un perete al unei case. Eu recunosc faptul că am răsuflat ușurată când am aflat că nu vom lucra cu polistiren, ci cu vată minerala Pe scurt, după cum vezi în fotografia pe care ți-am trimis-o, am uns plăcile de vată minerală cu maglavais (am uitat cum îi zice, mă știi doar) și le-am lipit de perete, cu atenție. Eu mi-am imaginat că ung felii imense de tort cu cremă de ciocolată sau, alternativ, pâine cu vinetele sosite dimineață de la mama. A fost ușor, zău. Sigur că n-am făcut de capul nostru, Alex era acolo să ne arate și să supravegheze. Alături de noi era un grup adorabil de americani. Cei mai mulți dintre ei mi-ar putea fi bunici. Mi-au făcut ziua, nenea Bill mi-a dat si-un calmant și mi-a zis și-un banc. Mi se pare totuși frumos pe lume că niște oameni vin de departe, își plătesc toate costurile, donează bani pentru proiect și muncesc zece zile, iar la final spun că au fost în vacanță. Mi-ar plăcea să învățăm de la ei, să mergem și noi în astfel de vacanțe sociale, iar la finalul zilei să zâmbim așa cum au făcut-o ei aici. Din toata inima, povestește Veronica pe blogul ei-scrisoare către Lola.

Le mulțumesc celor de la GDF SUEZ Energy Romania pentru invitația de a participa la acest proiect frumos, mulțumesc și Veronicăi pentru implicare. Prin programul “Totul începe acasă!”, derulat de GDF SUEZ Energy România, Fundația GDF SUEZ și Habitat for Humanity România, cele 12 case din cadrul SOS Satele Copiilor din Calea Floreasca nr. 165 vor fi renovate și eficientizate energetic până la finalul anului 2014.

În fiecare casă locuiește o mamă socială ce are în grijă 6-7 copii. Casele au fost date în folosință acum 20 de ani și nu au mai fost renovate de atunci, iar în prezent ele sunt într-o stare avansată de degradare și au un consum energetic ridicat. Pînă acum s-au finalizat lucrările de înlocuire a tâmplăriei exterioare și a ţiglei, cele de montare a centralelor termice și a contoarelor de gaze la 9 din cele 12 case, s-a înlocuit acoperișul la 9 din cele 12 case și s-a lucrat la izolația exterioară la 11 din 12. Toate cele 12 case vor fi reabilitate până la finalul anului 2014, cu un buget total de 300.000 de euro. Lucrările constau în înlocuirea acoperişurilor, izolarea termică a acestora şi a mansardelor, reabilitarea izolaţiei termice de exterior, înlocuirea uşilor şi a geamurilor, schimbarea centralelor de gaze naturale existente şi instalarea unui sistem de contorizare individuală a consumului de gaze naturale pentru fiecare casă familială. Parteneriatul face parte din platforma de responsabilitate socială a companiei GDF SUEZ Energy Romania, Energie pentru fapte bune.

Mă gîndesc cu tot dragul la cei 80 de copii din centrul din Floreasca. Le doresc să fie iubiți și să crească respectați.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4182

4 comentarii

  1. Bravo voua, chiar avem de invatat de la asemenea oameni. Sper sa ne mobilizam si noi mai mult in viitor, sa invatam sa dam si sa fim alaturi de oameni extraordinari care au mare nevoie de un pic de sprijin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *