Cioc cioc! Cine-i acolo? Sînt eu, Mîncarea!

Ultima oară cînd ne-au venit niște prieteni în vizită prelungită (de-aia cu dormit la noi și stat la bîrfe pe terasă la un vin și înghesuit dimineața la baie care mai de care cu urgență mai mare) a fost acum cîteva luni. Eu eram cu burta la gură, nici vorbă să gătesc ceva mai mult decît o limonadă cu ghimbir, ei doi veneau din Olanda, chitiți să deguste din minunile bucătăriei românești, mai ales că ea, bucovineancă de-a noastră, știa bine după ce să poftească. Așa că după ce i-am luat de la aeroport, ne-am înfipt cu toții într-un tradițional Mega și-am plecat de-acolo cu brațele pline de cîrnăciori de bere, pufuleți, zacuscă industrială, chipsuri afumate, Ursus la doză și plăcintă congelată cu brînză. Mai românesc de-atît nici că se putea!

Am ajuns acasă și-am ronțăit la prostiile alea pînă ni s-au străpezit măselele, apoi am stins cu ce alcoale am mai găsit prin bar (eu nu, eram periculos de gravidă), totul asortat cu povești despre ce fain e în Olanda și ce… mai puțin fain e în România, a doua zi i-am dus la Muzeul Satului și i-am trimis la o ciorbă la Hanul Berarilor, ca să se sature de România și data viitoare cînd au chef de vacanță, să se ducă direct în Indonezia sau să stea acolo la ei la țară în Olanda, că aici în România cam asta e de vizitat, sarmaua și Herăstrăul.

Apoi ei au plecat cătinel spre o nuntă în Suceava și eu a doua zi am dat peste un site care-ar fi schimbat cu totul vacanța prietenilor mei în România, dacă mi-ar fi ieșit în cale cu patru zile mai devreme. Ia imaginați-vă voi că înainte să vă luați prietenii străinezi de la aeroport, v-ar fi bătut la ușă un domn elegant, cocoșat cu două găletușe mari pline cu ciorbă de perișoare, respectiv ciorbă de fasole cu afumătură, o tavă plină cu sarmale și una frumos ornată cu salata a la boeuf. Pe care le așezați ușurel în cuptor sau în frigider, după caz, iar cînd deschideți ușa amicilor proaspăt aterizați, în casă miroase frumos a bucate adevărate, gătite după rețete tradiționale, cu ingrediente sănătoase și variate, nu cum fac eu lasagna, rețetă adaptată la program de mamă cu doi copii, job și blog.

Da, minune! Există un astfel de site, să-i dea Dumnezău sănătate cui l-a inventat. Suni cu o zi înainte să faci comanda, ei aduc oala aburindă. O oală conține cam 8 porții din ce-ai comandat, deci suficient să hrănești și musafirii două zile. Sau de sărbători, cînd tare-ai gusta o salata de boeuf și n-are cine-ți toca și morcovii și castraveții și cartofii și carnea, plus cineva să-ți învîrtă maioneza, că dacă nu-i de casă nu-i bună… Oala cu bunătăți se cheamă. Mie îmi plac mult ciorbele lor, dar și mîncărurile cu sos. Au gulaș, au pește, chifteluțe de tot soiul, au și mîncăruri de post, și deserturi, inclusiv unele fără zahăr. Toate se fac atunci cînd sînt comandate, nu există stocuri, toate-s proaspete. Iar la prețuri… faceți și voi socoteala. O oală cu 27 de sarmale costă 60 de lei, 2 lei și-un pic sarmaua. Păi nu merită? 12 ardei umpluți cu carne de vită, 65 de lei. Numai ardeii și carnea costă vreo 30 de lei, plus orezul, morcovul, verdeața, sucul de roșii, și muncaaa, cel puțin două ore de muncă, de verificat cuptorul, de gustat, spălat vase, pus robotul la loc etc etc.

Cînd m-au invitat cei de la Oala cu bunătăți să comand ceva orice din meniul lor italian, m-am bucurat nespus, pentru că el e făcut în colaborare cu bucătarii de la Trattoria Verdi, care e unul dintre restaurantele noastre preferate. Am luat lasagna. Și să vă spun de ce. Lasagna fac și eu. Doar că… rețeta a suferit mici modificări, pentru că vreme de învîrtit în jurul aragazului și cuptorului opt ore nu-i. Așa că: sos bechamel? prea complicat, la revedere, ne vedem la pensie. Sos ragu: da, pe ăla îl fac, dar nu fierbe 6 ore, ci două. Parmezan pe deasupra? Dar iaurt bătut cu ouă ce-are? Și uite-așa în trei ore fierb și sosul, toc și carnea, stratific treaba, pun deasupra iaurtul, torn și niște cașcaval sau cheddar pe deasupra să iasă și crustă, mai adaug sos de roșii să iasă moale, și doamne-ajută la cuptor. Iese lasagna? Mnu prea. Seamănă cu lasagna, e bună la gust, soțul nu știe diferențele, deci merge. Și de-atîta vreme mîncăm din asta făcută de noi că nu mai știu cum e la gust cea adevărată. Așa că am comandat de la Oală.

Șiiiii… m-am șocat. N-are treabă la gust, oameni buni, ce făceam eu, cu ce trebuie să fie.

lasagna oala cu bunatati

lasagna2

Adică sosul ăla bechamel are rostul lui acolo. Pasta de carne e făcută ca lumea. Crusta e crustă, nu omletă, ca la mine. Tava are cam 10 porții, costă 130 de lei. Merită, mai ales dacă aveți musafiri de impresionat. Și pentru că am auzit eu că încă niște bloggerițe mame au musafiri săptămîna asta, le-am trimis și lor cîte-o oală de ciorbă și-un preparat italian la alegerea lor. Doamnelor Karioka, Vanda și Mara, cum v-a plăcut masa?

Și voi, doamnele mele harnice, așa-i că v-ar plăcea ca măcar uneori să sune mîncarea la ușă?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

38 comentarii

  1. ohhh, daaaa, e bine cand suna mancarea la usa! ador sa gatesc, dar uneori e bine sa vina ea, mancarea, gata de pus in farfurie.

    cel mai fain e cand suna mama si imi zice: poti sa pornesti, ca e aproape gata mancarea! 🙂

  2. Mie mi-ar placea sa sune la usa biroului chiar acum! La cum arata lasagna aia, cred ca ma pun pe plamadit niste foi diseara! 🙂 Sper sa imi si iasa! Presupun ca ai avut pofta, asa ca nu iti mai urez decat sa-ti fie de bine!
    P.S.: Ahhhh, matematica vietii la orele diminetii!

  3. Mvai, eu as da orice sa primesc gata facuta! Tocmai ma gandesc profund ce sa gatesc azi, repede si bun :). Si sa am si ce imi trebuie in camara si frigider. Noroc cu aluatul de foccacia facut de ieri ….

  4. Si eu am comandat de câteva ori de la ei. Chiar au mancare super buna și dacă ai invitați nici nu își dau seama ca nu ai transpirat toată ziua în bucătărie. Și acum mai salivez cu gândul la mucenicii lor moldovenești!!!..pe care eu nu îi suportam înainte.
    Așa ca Daaaaaa, e tare bine sa ne mai răsfătam și noi și sa ne sune mancarea la usa !

  5. „Seamănă cu lasagna, e bună la gust, soțul nu știe diferențele, deci merge.”

    crezi tu ca sotul nu stie diferentele :-)))

    foarte buna a fost lasagna asta din poza, certific si aprob.

  6. E bine de stiut , momentan mai iau de la mama sau soacra cand mi e pofta de ceva :)) mai ales ca anul asta de sarbatori voi avea un bebe de alintat nu cred ca voi avea timp sa fac salata, cozonaci si alte cele .
    Mi s a facut pofta de lasagna :)) , eu am descoperit o pe cea de la lidl , mult mai gustoasa fata de ce am mancat eu pe la restaurante

  7. draga mama de printesa, eu de cand m-am intors la munca dupa nasterea baietelului meu, printesul urban sa-i zicem, cumpar mancare pentru acasa de unde mananc eu la pranz, pentru ca nu mai am timp sa gatesc si pentru noi, gatesc doar pentru pitic. si da, uneori Oala cu bunatati este minunata!

  8. Pe de alta parte eu am o problema cu retetele ! Sa gatesc dupa reteta este ca si cum as iubi dupa un scenariu prestabilit. Daca nu lasam imaginatia la joaca, daca nu punem fantezie in farfurie de ce ne mai chinuim prin bucatarii 🙂 ?

    • Pai sa faca bine sa livreze atat prin tara cat si international. 🙂 Sa le transmita cineva!! 🙂 🙂

  9. Confirm! Sunt foarte bune preparatele! Sper sa le pastreze la fel de delicioase si dupa ce incep sa aiba foarte multe comenzi! Pe mine m-au ajutat f mult in primele luni dupa nastere! Si multumita lor am dormit mai mult si am si mancat bine! 🙂

    p.s. Ma bucur ca esti din Bucovina! 😉

  10. Confirm si eu, mi-a venit prima comanda vineri, si ne-am tot minunat, si eu si sotul, ce buna si multa mancare e. Am comandat pilaf cu piept de pui, canelloni quatro fromaggi (ne-am lins pe degete) si prajitura Oreo (copiii au fost super incantati). Basca o ciorba de perisoare gratis… voi mai comanda, caci e greu cu serviciu de 10 ore, casa, doi copii si gateala permanenta…

  11. Mdaaa. … e unul din momentele când regret că nu stau la capitală! ! Presupun că nu fac livrări și în provincie! ?!
    Poftă bunică, mamă frumoasă de copii și mai frumoși

  12. Noi de mai bucuram de prezenta mamei, care ne gateste cate ceva bun in fiecare zi. Dar cand vom ramane singurei, probabil ca vom incerca si noi aceste bunatati. Am intrat pe site-ul lor….imi ploua in gura….si mai sunt doua ore pana la ora pranzului….

  13. Si noi suntem clienti fideli oala cu bunatati si de abia astept sa incerc si noile preparate 😉 Uneori mai pun ei prea multa grasime in musaca sau prea mult bors in ciorba de vacuta (dupa gustul meu, bineinteles), dar customer service-ul lor e atat de bun, incat ii iert 🙂

  14. Eu n-am nimic cu mancarea facuta de altii, mai ales in concediu 🙂 dar la mine acasa doar eu gatesc, doar eu fac curat, doar eu aranjez, samd. Sunt putin obsedata de a face lucrurile asa cum vreau si stiu eu, deci este exclus sa imi comand ceva, vreodata. Preparatele lor insa, arata grozav si mi se pare o idee excelenta pentru cei care au nevoie de asta. Mai erau unii, ii tot vad eu prin Muncii, Lingura si Strachina, care la fel sunt foarte apreciati, am auzit.

  15. Doamne ce nevoie aveam de o asemenea informatie! cateodata nici timp de cautat nu prea am, dar de facut oale intregi de mancare! ce bine ca avem familie mare de impresionat si multi prieteni care ne tot vin in vizita. si mama cu un plod acasa, unul in burta si servici….cam greu….dar al naibii de frumos!

  16. De câte ori am vrut să comand câte ceva de acolo, oho! Dar am eu aşa o chestie, adică cum să cumpăr mâncare gătită, nu pot să fac eu?! Şi după aia îmi zic (să îmi menţin orgoliul la o oarece cotă) că e mai bună ca a lor, şi iar mă uit pe site, şi iar bălesc, şi tot aşa. Dar gata, îmi iau măcar să vad cum stă treaba, să spionez cum s-ar zice 😀

  17. Confirm, Lingura si Strachina au mancare excelents, muraturile sunt facute de ei, iar dulciurile…sh, dulciurile! Preturile sunt f ok si livrarea f rapida, noi suntem foarte multumiti! ☺

  18. Salut, chiar zilele trecute le apreciam ideea de business, cred ca e super binevenita. Totusi, in locul lor as reduce preturile ( o ciorba te Duce la 8 lei, o portie de sarmale 15 lei, aproape de restaurant unde mai si vezi una alta, Nu esti ingramadit in bucatarie si Nu speli vase. Da na, ei stiu Mai bine 🙂

  19. Eu ma bucur ca la postarea asta nu mi-au mai zgariat retina comentariile scandalizate de publicitate. E placut asa , se intretine atmosfera faina 🙂 .
    Oala asta e minunata cand ai musafiri …. as lua-o pe aratura sa sclavagesc ore intregi pentru nush cati oameni :)))

  20. Eu am comandat, ciorba de fasole si orez sârbesc cu vita parca. N-am fost chiar așa incantata de gust, aveau prea mult gust de bulion…nu stiu, eu sunt gurmanda poate e doar părerea mea.
    In schimb au fost f punctuali, bucățiled de vita foarte generoase, mâncarea proaspătă.
    Dacă mi-ar fi permis buzunarul, ca nu-s chiar accesibili as fi mai testat sa ma conving dacă prima impresie a fost corecta sau nu.
    Merita încercat, pofta buna!

  21. E cam nasol sa poftesc la Oala fix din buricul Barcelonei, dar mincarea italiana e preferata mea forever and ever. Iar lasagna n-am mai facut/mincat de mai bine de un an. Si nici la ardei umpluti n-as spune ba. Sa va fie de bine!

  22. E tare bine sa sune mancarea la usa din cand in cand! Stie cineva si in Timisoara vreo oala cu bunatati de unde pot comanda cu o zi inainte ce-mi pofteste inima? In ultima vreme de cate ori am avut nevoie de mancare am primit ca timp de livrare minim 90 minute si asta pt gratar si salata plus o supa nicidecum asa minunatii. Ce povestesti e ca un vis frumos iar pozele vorbesc singure. Sa va fie de bine si sa va sune cat de des vreti mancarea la usa!

  23. Eu nu am comandat, ca nu-l conving pe sot 🙁 cica e prea scumpa si cam multa pentru cat mancam noi….dar nasii nostri comanda des si sunt foarte nultumiti. Dar parca ai mai spus o data de un site cu mancare buna (dupa ce aflasem de oala) si cand am intrat am vazut ca au si mancare gatita, la oala, si era mai ieftina…chiar m-am gandit, daca a recomandat-o Printesa, trebuie sa fie buna si incercam sa o conving pe nasa sa renunte la oala cu bunatati…. ;))

  24. Eu comand la pomello.ro, i-am descoperit cand ne mutam si totul era impachetat….acum comand de cate ori nu am chef/timp/energie sa gatesc si clar cand avem musafiri.
    Gatesc extraordinar, ii recomand din inima. Si nu, nu m-au platit sa ii laud 🙂

  25. Mi-am luat inima-n dinti dupa postarea Ioanei si am comandat si eu. Ciorba de perisoare, sarmalute de post si praji cu morcov si nuci. F bune. Tare bine ne-au prins aseara dupa o zi lunga cu bebe si fara timp de pregatit masa. Am facut o mamaliguta si va zic…nici nu am respirat…am mancat amandoi ca spartii :))) multumesc, Ioana.

  26. Nu chiar! Mancare prea grasa si prea sarata. Noi acum mancam de la HomeMadeFood si este totul la superlativ + foarte putina sare (noi avem copii si e minunat).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *