Febra: prieten sau dușman?

Multe, foarte multe mame mă întreabă cum îmi tratez copiii cînd fac febră. Asta mă întristează și mă bucură în același timp, dar mă și sperie foarte tare. Mă bucură pentru că pesemne par o persoană de mare încredere dacă atît de multe femei sînt dispuse să ia în calcul experiența mea de părinte cînd vine vorba de sănătatea puilor lor. Mă întristează și mă sperie pentru că eu nu-s medic, iar ele știu asta. Nu pe mine ar trebui să mă întrebe, ci pe cineva calificat să le răspundă. Pe mine mă pot întreba care e șamponul meu preferat sau ce carte am citit aseară, asta da, dar să te bazezi pe opinia unui necunoscut necalificat pentru a-ți trata copilul bolnav, ei, asta e ceva în măsură să mă sperie.

Le răspund tuturor că cel mai bine ar fi să-și întrebe pediatrul. E drept că la cîte enormități auzim cu toatele de la medici zilele astea, nu prea-ți vine să mai ai încredere nici în ei, că prea se grăbesc cu laptele praf, cu antibioticele, cu tratamente date după ureche și la grămadă, fără analize, fără un consult amănunțit, fără discernămînt și drag de pacient. Dar nu toți sînt așa. Căutați, mame dragi, căutați pînă găsiți un pediatru bun, în care să aveți încredere, care să nu vă panicheze, să vă explice, să vă răspundă la telefon, să fie blînd cu cel mic și informat corect cu privire la ultimele descoperiri și recomandări. Vă asigur că sînt și medici buni pe lume, oricum, mult mai buni ca orice grup de facebook sau blog de părințeală.

Sigur că am și eu o părere despre febră, pe care-o să v-o spun mai jos, dar vă rog să nu uitați că nu am absolvit medicina, nu am făcut experimente, tot ce știu se bazează pe ce-am citit pe internet pe site-uri care mie mi se par de încredere și pe experiența mea cu copiii mei, care, deși probabil că sînt destul de asemănători cu majoritatea copiilor, sînt totuși doar copiii mei, unici și irepetabili :P. Și nu, asta nu înseamnă că o să vă spun și ce părere am despre vaccinuri, subiectul cu pricina rămîne tabu aici (primesc în fiecare zi cel puțin o întrebare pe tema asta: ai vaccinat? cu ce? de ce? etc, iar răspunsul meu e mereu același: Te rog să te sfătuiești cu un medic sau cu mai mulți, eu despre asta nu discut. Și că tot veni vorba, tare nu-mi plac mie vedetele care-și folosesc notorietatea pentru a propovădui informații pe care nici măcar nu le pricep prea bine, e foarte periculos și cred c-ar trebui să fie mai responsabile, am închis paranteza).

Mai spun ceva din capul locului: dacă sînteți adepții tratamentelor naturiste pentru febră mare, mai bine închideți pagina și mergeți mai departe, pentru că eu nu-s. Există o mulțime de alte bloguri pe care puteți găsi soluții mai mult sau mai puțin testate pentru febră mare, eu nu am puterea și încrederea (nici în mine, nici în plante, nici în organismul micuților mei) să aștept să văd dacă fac convulsii ori ba. Nici nu sar cu antitermicul din prima, dar nici nu aștept să văd oare cum arată copilul la 41° C, pe principiul o fi frumos în Rai, dar nu prea mă grăbesc să aflu. Mbon, acum teoria.

Febra este un mecanism de apărare al organismului. Pentru că majoritatea virusurilor și bacteriilor se înmulțesc cel mai bine la temperaturi de 37° C, dar mor la temperaturi mai mari, cînd simte un intrus, sistemul imunitar încinge cuptoarele ca să-l prăjească. Uneori e suficientă o temperatură de 38 două zile, alte ori e nevoie de 40° C trei zile, nu toți intrușii manifestă același grad de rezistență. Cu alte cuvinte, febra e bună. Pînă la un punct. Creșterea temperaturii brusc pînă la valori mai mari de 42 de grade C poate provoca, din păcate, convulsii și chiar moartea, Doamne ferește. Pe de altă parte, dacă reduceți febra sistematic din start nu faceți decît să prelungiți boala și să asediați organismul celui mic cu multe medicamente.

La copii se consideră febră ce este peste:
– 38° C măsurate rectal
– 37,5° C măsurate oral
– 37,2 °C măsurate la subraț

Majoritatea infecțiilor (virale sau bacteriene) provoacă febră. Puține infecții provoacă febră mai mare de 40° C. Unii copii fac febră în erupțiile dentare, dar nu mai mare de 38° C, dacă e mai mare înseamnă că cel mic s-a pricopsit și cu o infecție pe fond imunitar slăbit de erupția dentară. Febra nu înseamnă că e nevoie de antibiotice, e posibil ca ea să fie cauzată de o infecție virală, caz în care antibioticele sînt inutile, ba chiar pot face mai mult rău, distrugînd flora intestinală (unde e cazată mare parte din sistemul imunitar).

Cam asta ar fi teoria, nu e nimic de dezbătut aici, sînt doar fapte. Acum urmează și practica (mea).

La febră sub 39° C dezbrac copilul (sau îi pun haine mai subțiri, dacă nu e cazul de piele goală). Dacă e la somn o scot din sacul de dormit. Apoi aștept să văd ce se întîmplă. În 90% din cazuri febra scade de la sine în următoarea oră. Dacă nu scade, fac împachetări sau baie călîie. Atenție, nu apă rece, va provoca frisoane, iar corpul se va încinge și mai tare pentru a compensa pierderea de căldură provocată de contactul pielii cu apa rece. Apa de baie trebuie să aibă cam 34-36 de grade, la fel și cea pentru împachetări. Împachetările se fac cu cearșafuri sau prosoape ude de la subraț în jos. Nu la cap. Nu cu oțet sau alt alcool, pot provoca arsuri la nivelul pielii.

Uneori sînt suficiente șosete călîi și comprese călîi pe brațe.

Hidratare multă, redusă temperatura în cameră, efort fizic redus. Nu las copilul cu febră să se dea pe trotinetă și nici n-o alerg în parc. Nu insist cu mîncarea, organismul are altă treabă mai importantă acum. Lichide însă da, multe, nu fierbinți, nici reci.

Dacă febra sare de 39° C, dau antitermic. Am mereu în casă Nurofen pentru copii și l-am folosit, slavă domnului, de foarte puține ori, dar de fiecare dată și-a făcut treaba foarte bine. Temperatura a scăzut în 10 minute de la 39,7° C la 37,6°.

Nu am dat niciodată antitermic la program (doar la nevoie) sau preventiv (știu că sînt medici care propun administrarea de antitermice preventiv, eu nu văd sensul să îndop copilul dacă nu e cazul).

Pentru că i-am dat antitermice atît de rar (de fapt, nu doar antitermice, ci medicamente în general), Sofia reacționează foarte bine la ele, așa că e nevoie de doze mai mici decît cele recomandate pentru vîrsta și greutatea ei. M-am sfătuit cu pediatrul și am decis că e ok să-i administrez doze mai mici cîtă vreme ele funcționează.

Peste 40° C nu a făcut niciodată, dar dacă ar face și nu aș reuși să-i scad temperatura într-o oră cu Nurofen pentru copii și cu celelalte tactici, aș merge urgent la doctor. Nu aș sta cu un copil fierbînd la piept rugîndu-mă să-i treacă, pur și simplu nu-s suficient de puternică, na! În plus, eu am încredere în medici și în medicamente administrate cu cap și sînt recunoscătoare că trăiesc în vremuri în care nu-i nevoie să mă badijonez cu cenușă fiartă în borhot ca să scap de o febră. Mă bucur că există medicamente care rezolvă rapid o problemă care poate deveni gravă, apelez la ele cu măsură și sub supravegherea unui medic.

Sofia îl ia cu plăcere, cînd îi iau temperatura mereu mă întreabă cu un dram de speranță dacă are febră, poate primește medicamentul cu gust de căpșuni. 🙂 Nu a avut niciodată probleme de la el (dar repet, a luat destul de rar). Nu are zahăr și nici conservanți.

Partea bună este că nu e nevoie să suni medicul de fiecare dată cînd cel mic face febră. Ai fost o dată la medic, ți-a explicat dozajul (care e trecut oricum și pe cutie), data următoare te descurci foarte bine și singur cît să scazi febra cea mare și să decizi dacă e cazul de un control sau e doar o viroză ușoară pe care o tratezi cu lichide și iubire. 🙂

Atenție, dacă bebelușul mai mic de trei luni face febră, mergeți urgent cu el la doctor, nu se recomandă administrarea de antitermice fără control medical la vîrste așa fragede!

Mă bucur că am avut ocazia să spun povestea febrelor noastre, sper să fi fost de ajutor (povestea mea pentru voi) la fel cum ne-a fost de ajutor și el nouă, nu doar la febră, ci și cu alte prilejuri mai… violente, să le zicem. 🙂 Dar despre ele cu alte ocazii.

La voi ce merge la febra mare a celor mici?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

71 comentarii

  1. La fel , dezbracat , comprese reci , sosete ude pe miini si picioare , panadol-paracetamol si nurofen o doza alternativ la 4 -6 öre ..la nevoie In functie de températura .., ça si tine

  2. O singura data a facut febra (39,5° C) si am mers cu el la medic pentru ca era prima febra. Medicul ne-a recomandat Nurofen la nevoie sau la 8 ore daca nu-i scade temperatura, impachetari pe brate si pulpe, sosetute umede, lichide si saruri de rehidratare.

  3. Eu nu o pot impacheta cu nimic. Sofia mea de 19 luni urla foarte tare la impachetari si risc sa-i creasca si mai tare temperatura. Noi avem in familie istoric de convulsii febrile, asta inseamna ca are si ea sanse sa faca. De aceea la peste 38.5 ii dau neaparat antitermic. La dinti mergea nurofen caci este si antiinflamator. La viroze panadol. Ea prefera panadol la gust. La peste 39.5 ii bag supozitor novocalmin. Dr a zis ca si la temperaturi mici pot aparea convulsiile. Iar tratament e cam dur, cu fenobarbital pana la 3-5 ani…Apoi daca mai face, tratamentul se prelungeste pana la adolescenta. Deci nu m-as juca cu convulsiile febrile

  4. Cred ca febra e un subiect care provoaca panica in randul parintilor, oricat de rational ai incerca sa fii. Pentru mine prima febra a fetiteti a fost panica mai mare – mai ales ca era pe la 4 luni, dupa un vaccin. Insa eu am norocul ca sora mea sa fie medic pediatru, unul din acei medici care nu recomanda din prima medicamente fara rost, asa ca eu o zapacesc pe ea cu telefoane. Nurofenul mi se pare de vis – e bun la gust si se administreaza usor, scade temperatura foarte rapid. Si da, functioneaza si datul jos din straturile de haine si scaderea temperaturii in camera. Dar sunt convinsa ca e esential sa stii cauza temperaturii, ca sa stii cum o abordezi.

    • Din pacate nu prea ai cum sa afli rapid cauza febrei, in majoritatea cazurilor febra e primul simptom si adesea si singurul in primele zile de boala.

    • Corect. Ce voiam eu sa spun este ca e important sa stii si ce cauzeaza febra si ca e important sa discuti cu un medic in care ai incredere. Remarc din ce in ce mai mult ca pe grupurile de mamici toata lumea isi da cu parerea legat de orice fel de subiect care tine de sanatatea copiilor si mi se pare ca se ajunge in punctul in care multe mamici sa isi spuna: „Are cel mic o problema, o rezolv intreband pe grupul x sau y.”

    • Interesant ca toti va „inchinati” la NUROFEN. Conform ultimelor studii administrarea pe termen lung e periculoasa si mai ales nu stiu cum nu suna un clopotel de alarma atunci cand vedem ca se administreaza pentru orice… de la mic la mare si in plus au mai luat si o amenda pentru faptul ca promoveaza acelasi tip de medicament pentru raceala pentru dureri etc…

      cand substanta activa e acelasi ciudat de ibuprofen si in aceeasi doza… dar… ma rog fiecare e liber sa aleaga pentru el ssi/sau copil! personal am rezerve si il evit!

  5. Ma bucur ca gandim asemanator in asemenea situatii. 🙂
    Baiatul meu din fericire a facut rar febra, acum are 4 ani si aproape jumatate si nu a necesitat tratament cu antitermic (si la noi Nurofen e de baza, doar dupa dushurile prelungite cu apa la temperatura camerei) de mai mult de 7-8 ori.
    Am refuzat din start leacurile babesti (cartofi, otet si alte nebunii) pentru ca nu am avut incredere in ele sau rabdare sa astept sa vad de functioneaza sau nu, am preferat sfatul medicului.
    O singura data m-am comportat nepotrivit, ca o mama isterica si panicoasa. La 2 ani si jumatate, la intrarea in colectivitate, piticul s-a pricopsit cu o viroza intestinala ce a debutat cu febra mare. La primele cautari (proaste) pe google mi-a reiesit ca supozitoarele Novocalmin ar fi mai eficiente decat Nurofen, asa ca le-am folosit. Urmarea a fost… foarte neplacuta, dar din fericire totul s-a corectat dimineata cu vizita la pediatru.
    Asa ca sfatul medicului si Nurofen in frigider, just in case, raman sfinte pentru noi.

  6. dezbraca-impachetari-antitermic daca este cazul.NU recomand administrarea de novocalmin sau mai stiu eu ce medicamente. nu i-am dat medicamente dupa ureche si nici nu ii voi da:)

  7. La mine febra e buhuhu! Are un an si patru luni si n-a avut niciodata. Pe 10 ma duc la pediatru si pe lista de intrebari e si asta: primii pasi in gestionarea situatiei 🙂 pana ajung la ea daca va fi cazul. Intr-adevar, pe net e multa panica legata de febra, si tot atat de multe pareri. Eu prefer o carte sau un medic celor care mi-ar raspunde pe vreun forum. Cu site-urile la fel: tre sa fie unul in care ai incredere. Cand eram cu diversificarea, imi da medicul de familie un articol de pe net cu ce si cum. Intamplator recunosteam fraze si am descoperit ca era preluat din Mama si copilul, pe care o studiam io atuncea. Cuvant cu cuvant! Da’ tantea care-l ‘scrisese’ nu mentiona nimica.. 🙂 . Asa ca e clar: nu mai ai loc de specialisti! Pe de alta parte ma gandesc ca intreband, incerci sa primesti o confirmare ca mai sunt si altii care fac ca tine, care se confrunta cu aceeasi situatie. In plus primesti n-spe raspunsuri foarte repede, nu ‘stai dupa medic’. Numai ca vorba ta: plodul nu e acelasi, mama nu e aceeasi.

  8. Supozitor Viburcol ( o compozitie de 5 homeopate)! Febra 39.8, in 10 minute a scazut…. deci, la noi functioneaza, dar avem si incredere in ele! Sunt o mamica care am spus Nu lapte praf, nu suzeta, nu medicamente atat de comercializate!!! si Da! nici nu am vaccinat! Totul tine de informatie.

  9. Eu nu m-am panicat niciodata la febra! ( sunt asistent medical)! La noi functioneaza ibalginul adica cam aceeasi substanta ca si nurofenul in mare parte! De 2 luni dr cand a inceput gradinita e bolnava aproape mereu saracuta dar usor doar cu muci si febra moderata! Felicitari pentru ce ai scris: trebuie consultat medicul nu internetul fiindca toti oamenii sunt diferiti! Iar cu tratamentele naturiste bleah……nu am incredere deloc fiindca nu sunt studiate suficient! Nu risc viata copilului pentru a-i da ceva naturist!

  10. Miere cu tinctura de propolis. Scade febra repede iar dupa cel mult 24 de ore ai mei Copii sunt top fit. Administez de 3 ori pe zi in situatii acute, picaturi tinctura kg corp x 2 ( la 20 kg pun 40 de picaturi in doua lingurite de miere si amestec Pana ce devine o suspensie omogena apoi diluez cu Lapte sau suc proaspat stors de FRUCTE ). Asta facem de 3 ori pe zi si scapam urgent de intrusi si febra 😉

  11. Au trecut aproape 2 ani de la ultimul episod de febra al copilei (Sima are 3 ani jumate). Mi se pune gol in stomac cand ma gandesc ca nu are cum sa o mai ocoleasca mult, prea am huzurit astia 2 ani. Eu sunt una din mamicile care se panicheaza maxim la febra. Sora mea facea des convulsii febrile in copilarie, chiar si la temperatura mica, si am amintiri teribile (au provocat multe probleme de sanatate ei, inclusiv declansarea epilepsiei). Efectiv cand se imbolnavea ea, toti stiam care e procedura de scazut febra, alertat vecinii (daca nu era tata cu masina acasa) pentru a alerga la spital. Ma rog, ma indepartez de subiect.
    Cu Sima, in episoadele ei de febra (cred ca maxim 3 au fost, nici nu mai stiu sigur, daca de 2 ani a scapat) am asteptat mereu cu antitermicul pana dupa 38.6. La ea urca si rapid, a avut 39,6 cel mai mult, am scapat cu impachetari si cu supozitorul de novocalmin langa noi. Eram la Regina Maria, pentru o enteroviroza si am apreciat ca stateau 2 medici langa ea, asteptand sa scada febra cu Nurofen si impachetari, fara sa puna Novocalmin. Ceea ce s-a si intamplat, Slava Domnului. Dar daca ma vedeti pe mine, chiar si cand suspectez ca ar putea avea ea febra, cred ca imbatranesc in momentele alea, jur. Oricum sunt o mama foarte protectoare, adaugand si experienta cu sora mea, e vai de capul meu. Insa, fac eforturi sa nu o bombardez cu antitermice fara sa fie nevoie, am vazut clar ca orice viroza care debuteaza cu febra trece mai repede decat cele fara (situatii bacteriene nu a avut, din fericire; anul trecut a avut 2 raceli mari fara febra, care au chinuit-o destul de mult, n-a scapat nici ea nebolnava).

  12. Si la noi functioneaza dezbracatul, dusurile la temperature camerei si sosetelele cu apa calaie. Mai exista la farmacie o solutie cu otet diluat si plante aromatice, tot pt comprese, special de copii. Antitermicele functioneaza si la noi. De mentionat ca nu folosesc novocalmin si in caz de febra foarte mare, de ex 39,7, Ii scade foarte bine cu nurofen supozitor.

  13. Am facut la un moment dat un curs de prim ajutor pentru copii, cand era juniorul mai mic. Acolo ne-au explicat ca daca ii dai antitermic si nu ii scade febra intr-o ora, sau chiar ii creste, si nu reusesti nici cu impachetari sa o scazi, sa folosesti Novocalmin. Eu am fost doar de doua ori in situatia asta, si l-am folosit, ca se apropia de febra 40. A functionat intr-adevar. Oricum, la febra 40 noua ni s-a zis sa mergem la urgenta. Asta la copii mai mari, la bebelusi parca de la 39 era deja caz de mers la medic. Ca si antitermice eu prefer Panadolul. Am impresia ca e mai putin agresiv decat Nurofenul, dar nu sunt medic, poate e doar o idee fixa.

    • Stiu, mie ibuprofenul din nurofenul de adulti imi provoaca gastrita, paracetamolul nu. De aceea prefer sa ii dau panadol copilului, ca ma gandesc ca poate ii ataca mai putin stomacul. Mai ales ca de multe ori medicamentele astea se dau in miez de noapte, pe stomacul gol.

    • Aici (Franta) antitermicul by default e paracetamolul (nu mai mult de o doza la 6 ore, numai daca e necesar, in nici un caz nu „preventiv”). Nu se da ibuprofen pana cand nu se cunoaste cauza febrei pentru ca la anumite boli care pot provoca febra (de exemplu varicela, mai sunt si altele), ibuprofenul poate da reactii negative grave si e strict interzis. Cand cunosti deja cauza febrei (ceea ce inseamna ca febra e totusi instalata de 24-48h si apar si celelalte simptome) si daca paracetamolul nu e suficient de eficace, se intercaleaza paracetamol si ibuprofen, luate alternativ din 3 in 3 ore. Asta e protocolul standard recomandat de pediatrul meu, si si cand a trebuit sa consult alti pediatri am avut aceeasi recomandare. Evident daca se ajunge la 40°, sau in caz de febra orisicare la nou nascuti, directia pediatru sau urgente. Pentru febra moderata fara alte simptome si copil in stare buna (mananca, se joaca) ni se recomanda sa asteptam 48h inainte de a consulta: daca nu sunt alte simptome oricum nu il poate diagnostica, deci te duci ca sa-ti spuna sa-i dai paracetamol daca creste prea mult febra, si sa revii cand apar alte simptome, deci te duci degeaba….

      PS: Tot aici, algocalminul (deci si novocalminul, aceeasi substanta) este interzis pentru uzaj uman de cel putin 30 de ani, se foloseste doar in medicina veterinara. Fiind alergica la algocalmin, am semnalat de fiecare data la medic situatia, cei tineri nici nu cunosteau, cei mai in varsta mi-au zis clar nu va ingrijorati, ca nu se mai foloseste de mult, nu riscati sa vi-l administreze nimeni in Franta….stiu ca in RO e foarte popular, dar cred ca aici nu l-au interzis de nebuni, or fi avand vreun motiv

    • Aici nu e interzis metamizolul (algocalmin, novocalmin) dar se da doar pe reteta. Eu n-as da.

    • daca ajungi cu el la spital la urgenta in RO (privat sau stat nu conteaza), ii baga direct novocalmin la febra 40

    • Nu peste tot, au inceput si la noi sa fie mai precauti. Povestesc mamicile mai sus ca uite, la privat au incercat intii alte metode.

    • Nu peste tot. Eu am ajuns cu al meu baietel de doua ori in spital de stat, din cauza febrei si singurul antitermic care i-a fost administrat a fost paracetamolul intravenos cand a fost mai mic (1,2 ani), sau sub forma de suspensie acum, cand a fost mai mare (2,9 ani).

  14. Noi am inlocuit cu succes impachetarile (pe care fiica-mea le ura) cu bai caldute – umplu cada pe jumatate cu apa usor mai rece decat temperatura corporala a copiilor (de obicei fac in tandem 🙂 ca de….daca e bal-bal sa fie!) si ii las sa se balaceasca cam 20-30 minute. La intervale de 2-3 minute ii stropesc cu apa pe tot corpul. De fiecare data functioneaza eficient acesta modalitate mecanica de scadere a febrei. La ultimul episod – cand au facut Roseola infantum am avut si 6 -7 bai pe zi pentru ca faceau 39.5-40 pe fiecare viremie.

    • Vaaai de mine… căutând pe un site medical informații despre Roseola infantum am găsit următorul lucru:
      ”pentru scaderea febrei se administreaza paracetamol, ibuprofen. In cazul in care febra persista si nu scade dupa administrarea antipireticelor, se poate face o baie calduta copilului sau impachetari hipotermizante (se infasoara toracele copilului cu un prosop ud cu apa calduta, prosop care se schimba in momentul cand s-a uscat)”
      Adică ei recomandă mai întâi să-ți burdușești copilul cu medicamente și abia după aia să îl împachetezi sau să-i faci o baie călduță…?!
      Uite de asta au noile generații un sistem imunitar din ce în ce mai ineficient, că îi îndopăm de când sunt mici cu medicamente chiar și când există alte soluții non-invazive 🙁 Eu cât am fost mică răceam des și antibioticele erau cele mai bune prietene ale mele… am făcut penicilină de nu-i mai trebuie bietului meu fund nici să audă acest cuvânt, că intră în panică :))
      Acum mai în glumă mai în serios, hidroterapia dă rezultate bune, felicitări că alegeți să faceți ceva mai mult efort și să protejați sistemul imunitar al copilului în loc să alegeți metoda simplă: băgați copilului lingurița cu sirop în gură și gata!
      Aa, și încă un pont pentru mărirea rezistenței la schimbări bruște de temperatură (pe care l-am testat pe pielea mea și a funcționat surprinzător de bine, atunci când am ajuns prin clasa a 9-a și eram sătulă de ani întregi de răceli care se țineau lanț). E o metodă bună și pentru adulți și pentru copii. După fiecare baie/duș, la final scădem încet temperatura apei de clătire până ajunge rece, după care intrăm imediat în prosop/halat. Reacția care urmează e una de încălzire. La copii e bine să fie stropiți rapid cu apă rece și băgați imediat la căldurică într-un prosop pufos.
      Multă sănătate, dragi mămici și copii! 🙂

  15. Ioana, cum ai zis si tu: febra este primul simptom la copii, asa ne-a zis explicat si noua medicul pediatru. Acesta este motivul pt care, pana nu se fac analize sau apar simtome care sa clarifice situatia, nu se administreaza altceva decat antitermice. Un exemplu de cand era copilul mic: primul episod de febra >39 de grade a fost din cauza unei boli contagioase.

    Inca o precizare importanta: este bine ca Nurofenul sa se administreze dupa masa.

  16. Patricia a facut o singura data febra (are un an)! la fel am procedat si noi: la febra pana in 39 i-am facut baita calduta si impachetari (care i-au scazut febra); cand a sarit de 39 i-am dat Nurofen pentru copii (foarte eficient in doar 10 minute), bineinteles toate la recomandarea medicului pediatru. Din fericire pentru noi, avem un medic pediatru foarte bun, disponibil la orice ora, in orice zi!

  17. Nurofen pentru copii i-am dat si eu lui Filip cand a avut o temperatura mai mare de 38,5. In schimb, m-am speriat foarte tare cand a avut 35,5! Am sunat pediatrul si nu ma credea! Ii luasem temperatura de 5-6 ori, cu 3 termometre diferite, doua electronice si unul clasic…toate aratau la fel si pediatrul imi spune ca nu se poate! Am mers la spital, intr-adevar atat avea, 35,5… Ulterior a fost diagnosticat cu bronsiolita: s-a rezolvat in maxim o saptamana!

    • Si ce ai facut???? Si a mea a avut aseara 35.9.. Am crezut ca lesin de spaima. Cica ar fi normal ( ?!?!?!?!) dupa episoade de febra mare..De la 2 la 4 dimineata am stat sa o pazesc si sa o incalzesc de teama sa nu faca altele.

  18. La noi febra e foarte des intalnita si la fetita cea mare,de aproape 6 ani,si la cea mica,de aproape un an si 5 luni (inca alaptata)…Si noi suntem buni prieteni cu nurofenul(ibalginul) care-si face treaba la nevoie. Intrebarea mea e…cu ce as putea stimula sistemul imunitar al micutelor,ca m-am saturat de prietenia asta (cu nurofenul)?

  19. Nadia a facut pana acum doar febra dupa vaccinul de 6 luni. Care (febra) a picat nasol de tot, ca a doua zi trebuia sa plecam in concediu. Asa ca in seara respectiva a vomitat (a dat tot afara, deci nu era regurgitare), exact cand eram la un gratar la niste prieteni. Am venit repede acasa, desi parea ca se simte mai bine, dar nu am riscat. Imediat ajunsi i-am luat temperatura. Avea spre 38. Ne-am dus la medic (are centru de permanenta la cabinet, deci la orice ora gasesti pe cineva) si ni s-a spus ca e reactie de la vaccin (ce banuiam si eu, dar nu is medic).

    Ne-a prescris sa ii dam Nurofen, sa scada febra mai repede. In 20 de minute era sub 37 si a adormit. Dimineata la 8 ne-am infiintat la medic si ne-a mai tinut in observatie pana seara. A spus ca, daca nu mai face febra in timpul zilei, dupa 8 seara (cand eram iar programate la consult), ne putem lua talpasita.

    A fost OK toata ziua, deci Nurofenul si-a facut datoria. Si ea l-a luat cu placere, are gust pe placul ei.

  20. Al meu a avut 2 episoade de enterocolita, primul pe la 8 luni si al doilea pe la 1 an si ceva. A debutat intai cu febra mare, ardea efectiv si era rosu in obraji, rectal imi arata 39,9. Primul lucru a fost sa-l dezbrac si sa-i fac dusuri caline. Bineinteles ca enterocolitele sunt nenorocite si febra nu a cedat sub nicio forma, supozitorul nu e indicat cand are enterocolita iar nurofen sau panadol nu am reusit sa-i dau ca il vomita imediat. Asa ca, la spital, perfuzii si tratament adecvat. Cand are febra usoara il las sa vad cum evolueaza, nu sar cu antitermice sau cu otet, spirt sau alte bazaconii. Daca febra e serioasa si nu-i fac fata, exact ce spuneai si tu, fuga la medic. Nu ma panichez de felul meu, sunt copii si e normal sa se imbolnaveasca dar la febra de aproape 40 o iau pe aratura si nu stau pe ganduri 🙂

  21. Nu ne panicam la febra, deocamdata a facut numai 38,2C. A trecut cu dezbracat si culcat fara sac de dormit. Desi nu a mai facut febra, nasul este infundat, cu putine secretii galbui. Ii dam paracetamol supozitoare, oscillococcinum, influenzinum si thuja. In cele 3 zile de raceala si viroza (ce o fi), vad ca a ramas vesela si zglobie.

  22. Dupa un episod cu convulsii febrile, respect administrarea de antirermice la 4 ore, apoi la 8 ore si tot asa! Nu a fost nevoie sa ii dau de multe ori antitermic pana acum nici alte medicamente! Insa teama a fost atat de mare încât acum nu as mai sta sa treaca de la sine!!

  23. Eva are o slabiciune in ceea ce priveste febra. La vaccin febra, la viroze febra. Am fost o data internate timp de 6 zile, facea febra la ore fixe de cateva ori pe zi, cu frison urat era toata vanata. Era o nenorocita de viroza care a cedat doar cu dexametazona. Desi la orice febra pe care o facea era vesela , radea manca ..ne speria f tare, in spital a ajuns si la 41 in conditiile in care era pe antitermic intravenos. Crunta perioada a fost, plus ca ea nu bea lichide..doar laptele ..si cam atat si nici ala foarte mult. Asta a fost cea mai grea etapa cu febra, am scapat in spital numai dupa dexametazona care la randul ei a slabit-o, a stat mult pe perfuzii din cauza faptului ca nu se hidrata suficient si febra era f mare..crunt a fost sa reusim sa tinem copil de 1 an si 5 luni locului la perfuzie. La externare era alt copil, nu mai era vesela..avea ameteli. Acasa si-a revenit. Asta a fost acum 2 luni. La indicatiile medicilor am tinut-o o luna de la acea viroza mai ferita de locuri cu copii ,de spatii aglomerate. i-am dat ceva de imunitate cu propolis vit c si echinaceea. Si chiar imi era groaza de un moment asemanator. Toata procedura a inspaimantat-o tare. Chinuiala cu branula , luat sange etc… A prins o panica atat de mare de asta incat si cand o intind sa ii schimb pampesul plange din cale afara pt ca asociaza cu momentele cand era intinsa in spital de personalul medical. Cert e ca am invatat un lucru, cum o pot trata acasa in functie de sensibilitatea ei la antitermice, profilul ei de „cuptoras”. La 2 luni de la externare si anume saptamana asta, am avut contacte cu persoane racite urat, mai exact tati zace de vreo 2 sapt, tataie a facut o sinuzita de la virusul existent.. Eva pana acum nu a facut complicatii ci doar febra mare si rar muci. Si a rezistat pe langa toti oamenii astia bine desi am tinut-o cat mai departe de ei, iata ca inevitabilul s-a intamplat. tocmai ce am trecut peste o noapte cu febra mare..insemnand peste 39,5 , scadea f greu sub 39 si s-a mentinut ore bune la 39 dupa antitermice grele gen novocalmin pe care evit sa il folosesc. In rest panadol , nurofen. Ce am invatat e ca mai intai temperatura urca , si o cunosc pe eva stiu ca am prins-o la 38,5 si dupa cum arde va sari de 39,5 . Si atunci ii dau antitermic si prima temperatura i-o iau dupa minim jumatate de ora de la administrare ba chiar aproape de o ora pt ca mai intai temperatura urca si apoi scade. Mai are si momente cand urca atat de repede de la 38 la 40 de ne baga in pioneze pe toti intr-un minut. Doar ca am invatat de la experienta din spital sa nu ne mai panicam, si la indicatiile pediatrului sa incercam sa o tinem macar prima zi sub control. Emotii mari azi noapte. Am reusit sa tinem cuptorasul sub controll dar dupa ture de antitermic si emotii. O puteam duce la spital, puteam sa chem salvarea acasa … Dar stiu ce i se face la spital. Ultima data imi venea sa le strang de gat pe asistente care imi aduceau nurofenul, o mai panicau putin ca ele „stiau mai bine sa i-l dea” decat ma-sa! Si asta la privat , am nimerit si cateva acrituri care mai tare au speriat-o, nu ii gaseau vena…desi pe clinica imediat ii luau sange. Si urasc sa o aud ca racneste si urla din tot sufletul, mai si spunea biata de ea auuuuu. Atunci stiu ca nu aveam ce sa ii fac acasa, dexa intravenos a fost salvarea..dar am avut aseara ceva emotii cand am vazut-o cat ii urca temperatura. Slava Domnului nu am fost nevoiti sa o ducem la spital unde ne internau direct.. Am stat imbracati pregatiti de plecare dar am zis hai vbim cu dr si vedem , daca o putem tine pana maine, luni.Plus ca incepuse sa si tremure iar frisonul asta ne panicheaza maxim. acum victorieee de la 5 dimineata cuptorasul si-a revenit doarme tun. A dormit in bratele mele si s-a cuibarit ca un pui. Si vad ca se mentine fara febra de atatea ore ceea ce e bine…acum la 2 mergem la dr sa o si vada , sa o testam..sper sa fie ceva fara complicatii. Urasc sa o vad chinuita si tare imi e urat si acum cand mergem la dr..ca urmeaza o chinuiala mai mica dar poate scapam de internare si nu mai urca ca la balamuc febra asta. Mi se rupte sufletul in bucati sa o stiu suferind, si sa o vad ca o doare si sa nu pot sa-i iau eu durerea. Ultima data imi venea sa le strang de gat pe doamnele asistent, cel putin pe una dintre ele. So.. Acasa ii e cel mai bine…Phewww cat am scris , nici nu trebuie sa cititi.cand am vazut articol legat de febra mi s-au aprins beculetele sa-mi vars naduful.. pt noi febra e o problema, creste la viteza turbo. Dar sa speram ca macar reusim acasa sa o tinem sub control. Ps: si impachetari facem dar cand nu are frison care am vazut ca e frecvent la in ultimele viroze.

  24. ce mi-a placut articolul! si paranteza:))
    forate echilibrat si sincer imi prinde bine sa vad ca exista si mame care reusesc sa impace medicina alopata(si nu o considera intruchiparea raului) cu remedii mai blande/naturiste.

  25. Exact asa procedez si eu , multumesc lui Dumnezeu pana acum n am mers la spital din cauza temperaturii, cred ca ma ajuta si faptul ca nu ma panichez usor 🙂

  26. eu la 38.5 si copil vesel nu dadeam nimic. Daca plange si sufera, nurofen calmeaza si durerea.
    La peste 39.5 mergeam la Budimex, unde faceam hemoleucograma, un test de sange din degetel, cu rezultat in 20minute. Asta exclude o infectie. Pe de alta parte, pot lua alta infectie de acolo, din sala de asteptare :)))
    In rest, dezbracat si scazut temperatura in casa. Daca in casa sunt 25-28 grade, si copilul va fi mai cald. Si da, si eu cred ca panica parintelui nu ajuta.

  27. Mie imi functioneaza cel mai bine CEAPA. O duc la gradi, ca n-am alta alternativa, asa ca se imbolnaveste aproape saptamanal o zi, doua.
    Nu as putea sa o indop cu medicamente, dar de cand am descoperit leacul cu ceapa nu a mai fost nevoie de nimic altceva si de aproape un an nu i-am mai dat picatura de antitermic sau antibiotic.
    Ideea e sa lasi jumatate de ceapa in camera copilului langa patut o noapte intreaga (eventual 2-3 nopti la rand) sau cand e mai rau pun cate o feliuta direct in sosete (daca face febra in timpul zilei de ex.). Mi-a functionat mereu.

    Miroase de rupe in camera ei, dar na.. prefer sa suport asta decat sa bag pastile in ea 😉

    • Am incercat si noi asta cu ceapa la fiecare viroza si nup, nici un efect vizibil.

    • Pentru tuse – uscata iritativa- un remediu f bun si eficient este se rade prin razatoarea mica o ceapa ecologica se pune intr un recipient de ceramica – cana pahar borcan- se acopera cu miere- pentru copii eu folosesc de salcam bio- si se acopera cu un capac si se lasa la macerat 1 zi. Se administreaza zeama lasata – 1 lingurita de 3-4 ori pe zi – nu are gust foarte rau dar ca sa evit orice eu o amestec in mancare – in tocanita de legume de exemplu. Remediu asociat si cu ridiche neagra scobita si pus miere si administrat siropul, si remediu homeopat Stodal. Aceste remedii sunt mai bune decat orice alte chimicale- PENTRU TUSE USCATA IRITATIVA

  28. Nu a avut prea des febra, maxim de 2 ori pe an si fara complicatii, dar zau ca nu inteleg treaba cu dusul sau impachetarile, pai acum vreo 2 sapt a avut febra si o deranjau si becurile aprinse, cum dzeu sa o bag in dus sau impachetari ca ar urla de mama focului. Eu pot sa stau cateva ore fara sa ii administrez nimic, daca nu urca febra prea mult si vad ca este linistita si doarme, dar la un moment dat nu mai rezist si ii dau cam 2 ml de ibrufen, de obicei functioneaza imediat.

  29. sosetele cu otet si apa (1:1) functioneaza de cele mai multe ori. si impachetarile. in cazul in care febra nu cedeaza, supozitor cu paracetamol. apoi hidratare multa + scaderea temperaturii in camera. cu nurofenul/panadolul nu prea am avut succes, cel putin pana in 3 ani le-a refuzat si imi aduc aminte si acum ce tare ne-am chinuit sa-i administram o doza de nurofen la prima febra. iar panadolul avea un gust atat de oribil, incat am refuzat sa ii dau.

    o mentiune referitoare la articol: juniorul nostru a facut febra mare la eruptiile dentare (incisivii de sus, caninii, unele masele) si desi mi se spunea constant de toata lumea ca nu se poate sa aiba febra asa mare doar de la eruptiile dentare, la el asa a fost: 39-39.5. si nu a avut alte infectii, pur si simplu asa se manifestau la el. din fericire, suporta foarte bine febra, la 39 are chef de joaca.

  30. Nu ştiu câte mame de la ţară citesc acest blog, bănuiesc că nici una. Eu am o poveste recentă de acolo, care arată cât de mare şi de periculoasă este lipsa de informare în mediul rural. Şi se nasc şi acolo copii, totuşi…
    Deci, e sâmbătă seara, târziu, într-un sat aflat la 25 km de cel mai apropiat oraş. Afară e crivăţ, curentul electric e întrerupt, iar semnalul la mobil se prinde doar dacă stai într-un picior pe un gard. Un copil de nouă ani face brusc febră. Patruzeci de grade jumate. Ce face mama în această situaţie?
    Nu se duce la doctor pentru că, evident, nu există nici unul în apropiere.
    Nu îl sună pe medicul de familie de la oraş, pentru că nu îi cunoaşte numărul de telefon. Şi, oricum, vorbim despre un medic pe care îl vede o dată pe an, atunci când tatăl are nevoie de adeverinţa de „apt pentru muncă”, cerută de la serviciu şi pentru care îi plăteşte zece lei domnului doctor şi i-o dă.
    Nu cheamă nici Salvarea, pentru că nu ştie dacă sau când vine. Şi, chiar dacă ar veni, ar fi doar un şofer care l-ar duce pe copil la celebra secţie de pediatrie a Spitalului Judeţean, unde toată lumea ştie că lucrează mai degrabă sadici decât cadre medicale.
    Nu îi mai rămâne decât să îi dea ea copilului medicamente: un Algocalmin (interzis sub 15 ani şi interzis cu totul în mai multe ţări), un Parasinus (interzis sub 12 ani) şi un antibiotic (nu contează care, ăla pe care îl are prin casă). Copilul are noroc şi scapă cu zile. Îi scade şi febra, aşa că nu mai continuă cu antibioticul decât încă o zi.
    Cât ar fi de greu ca medicii ăia dezumanizaţi care, din păcate, par a fi mulţi în sistem, să îşi trateze cu respect pacienţii? Sau să îi informeze corect asupra bolilor, medicamentelor şi măsurilor înţelepte de luat în astfel de situaţii? Sau să îi îndemne să-şi aducă măcar copiii la controale regulate?
    Mie mi-a luat doar cinci minute să îi explic mamei din situaţia de mai sus de ce a greşit, ce medicamente ar trebui să aibă la îndemână pentru astfel de situaţii (Nurofen şi Novocalmin) şi cât de importante sunt vizitele preventive la medic. Şi sunt sigură că a înţeles imediat.

    • Stiu si medici care explica si tot explica, cu calm si rabdare, de 10 ori aceluiasi om care da, zice si pare ca a priceput de prima data, apoi de a doua oara, de a treia oara de a 10 oara. Si tot vine si a 11a oara cu aceeasi prostie facuta.

  31. Buna, Ioana! Eu ma ghidez in mod normal dupa starea generala a copilului, cand e vorba despre febra mai mica de 39 de grade. Daca e vesela, o las in pace, daca nu, apelez la tratamentele homeopate, dar numai dupa ce discut cu medicul homeopat. Din pacate, eu nu prea pot aplica metodele descrise de tine pentru scaderea febrei, pentru ca fetita mea face de obicei febra cu frisoane. Nu o pot dezbraca si nici nu suporta comprese ude sau bai caldute. Ca antitermic apelez mai degraba la panadol decat la nurofen. Desi nurofenul e mult mai eficient, ii provoaca varsaturi. In plus, nici nu-i place la gust si refuza sa-l ia.

  32. Sunt de acord cu tine ca sunt diferiti copiii intre ei si felul in care organismul lor reactioneaza la febra. Cred sincer ca ai avut noroc pana acum sa ai episoade de febra usoare (slava domnului!) si Sofia sa reactioneze atat de bine la Nurofen. De exemplu fetita mea de aproape 19 luni a facut febra doar 3 nopti pana acum (racita a fost de cateva ori dar o singura data a facut febra, nu stiu daca e bine sau e rau) si sincer, cu Nurofen sau Panadol nu a scazut de la 39.6 ioc, pana nu i-am dat novocalmin nu s-a dus in jos si chiar si asa, a trecut in aproape 1h cu tot cu impachetari in tot acest timp. Nu ma intelege gresit, chiar consider ca Nurofen-ul e f bun dar mai depinde si de organismul fiecaruia, si nu neaparat de dozaje, dar asta e parerea mea din experienta mea 🙂

  33. Chiar ma gandeam cand o sa scrii ceva de febra 🙂 A noastra puica a facut prima febra la 7 luni. Brusc. M-am trezit cu ea la 2 noaptea cu febra 40. Stiam de febra de la prietenii cu copii si din ce citisem prin diverse materiale. Am dezbracat-o, am impachetat-o si am chemat ambulanta. Ma cam panicasem ce-i drept, nu stiam incotro sa apuc. A venit ambulanta si dupa un control rapid i-au dat un antibiotic. Din disperare, am acceptat. Dupa ce s-a mai linistit si copilul si eu, am decis sa nu-i mai administrez antibioticul iar dimineata am mers cu ea la pediatru (care era si medicul ei de familie) Dupa inca un control imi zice sa-i dau antibiotic. Nu i-am dat. Am mai mers la alt medic (de data asta intr-o clinica privata). Mi-a recomandat sa o tin sub supraveghere si cu antitermice. Asa am facut. Dupa 3 zile de febra 40, au aparut si petele rosii – fata mea avea rubeola! Ma bucur ca mi-am ascultat si instinctul de a nu-i da antiobiotic iar intre timp am schimbat si medicul de familie! Acesta a fost primul nostru episod de febra. Au mai urmat si altele, din pacate sau din fericire. Dupa cum mi-a spus un medic: „Mamele ar trebui sa-si faca griji cand copii lor nu fac febra” – si sunt de acord cu asta. Teoria a descris-o Printesa mai sus. Va imbratisez si zile cu sanatate pentru voi si puii vostri!

  34. Excelent articol, super informativ. Aceleasi principii le folosim si noi. Antitermicul nostru preferat e acetaminofenul, la 4 ore, in caz de febra peste 39 sau stare afectata a copilului (daca copilul are febra sub 39 dar e letargic). Niciodata preventiv. Ca si tine, si eu le dau doze mai mici decat cele recomandate pentru varsta/greutate, dar au efect. Ibuprofenul este preferat de multi, mai ales noaptea, pentru ca are efect mai lung (6-8 ore). A fost si o situatie in care am ajuns la urgenta cu o febra peste 40 care nu scadea cu dezbracat/impachetari si antipiretic, unde i-a fost prescrisa o schema de acetaminofen intercalat cu ibuprofen, la doze mai mari decat cele recomandate pe prospect, si antibiotic pentru o infectie in gat.

  35. In Belgia intre 37.5 si 38.5 (rectal) se considera stare subfebrila, deci nu de administreaza nimic, se tine sub observatie. Peste limita aceasta se administreaza paracetamol si in caz ca nu scade se alterneaza cu nurofen dar nu mai repede de 2 ore. Se recomanda baile dar cu apa nu mai rece decat max 2 grade comparativ cu temperatura corpului. Daca persista mai mult de 3 zile se recomanda consultul unui doctor. Acelasi lucru si daca temp urca in urma administrarii lor. Sunt foooooarte precauti cu antibioticele, ceea ce mie imi place foarte mult. Merg mult pe ideea ca un copil trebuie sa isi faca imunitatea, mai ales ca aici maternalul este se 20 de saptamani… Al meu merge la cresa de la 7 luni, acum are 21 de luni. Cuvantul „muci” este la ordinea zilei. De aprox 14 luni ii scoatem in fiecare zi de 2-3 ori pe zi…o nebunie, un chin ingrozitor dar urmand sfatul medicului si anume, curatand temeinic nasul de 3-5 ori pe zi a facut o sg data otita si bronsilita…
    Aaaa, as mai adauga un lucru care m-a frapat teribil, temperatura considerata ideala in dormitor este de 16-18 grade… Mie imi ingheata nasul numai cand ma gandesc, al meu doarme intr-un body cu maneca scurta si un saculet fara maneci…

  36. si pentru mine febra este un subiect fierbinte ca sa zic asa pentru ca am fost in spital internata o singura data cu baietelul si asta din cauza ca a facut febra. avea 20 de luni. nu mai facuse febra pana atunci. o singura data de fapt avusese cateva ore intr-o noapte febra 38 dar nu se pune ca era mica si l-a lasat iediat. asa ca in seara cu pricina m-am pus la somn si m-am trezit dupa o ora ca copilul avea convulsii. la vremea aceea nici nu stiam ce sunt alea sau cum se manifesta la un bebelus. am sunat salvarea f. speriata. au sosit imediat in 5 min si cand i-au luat temperatura avea 36.5. deci practic nu avea si totusi a facut convulsii. mi s-a zis ca de fapt pot face convulsii si inainte de a le creste temperatura si exact asa a fost caci ajunsa la spital avea 37.4. am fost internati si tinuti sub subraveghere si la 2 ore de la internare stateam in salon cu baietelul in brate si mi-a facut din nou o convulsie. si temperatura inregistrata in timpul convulsiei a fost de 38.5. concluzia mea dupa experienta traita a fost ca nu e mereu ca la carte. adica nu e musai sa aiba copilul temperatura f. ridicata ca sa faca convulsii. asta apropo ca ziceai ca atunci cand face febra nu astepti sa faca copilul convulsii.

  37. Printesa, un singur comentariu legat de ce ai scris mai sus. Faptul ca dam rar antitermic nu garanteaza ca atunci cand va face febra si dam va fi mai eficient.
    Experiente proprie: copil de 1 an si 4 luni care a primit doar o data pana atunci atitermice, imi face febra 40 brusc, in creierii noptii (simptomele urmatoare au indicat o enteroviroza). I-am dat antitermic (panadol) care nu si-a facut efectul nici dupa o ora desi i-am facut si impachetari in prosoape ude. Ne-am luptat vreo 3h cu febra asta si i-am dat novocalmin pana la urma. I-a scazut pana la 39 si dupa 2h a urcat violent la 40. S-a calmat mai mult de la sine (adica a scazut spre 38.7) dupa aproape 8h in care am incercat de toate fara succes. Eram la bunica, la tara, asa ca spitalul iesea din discutie.
    Ceea ce vroiam sa spun insa este ca si eu credeam ca daca un copil primeste rar nurofen/panadol atunci acestea vor fi mai eficiente cand vor fi folosite. La primul copil asa a fost, la al doilea nu s-a mai verificat.

  38. Corecta atitudinea. Cine sare cu medicamentele de la 37 de grade o sa aiba un copil bolnavicios si sensibil care nu are sansa sa se caleasca. Am patit-o cand eram mic, asa ca incerc sa ma calesc acum. Cat mai pot. 😀

  39. Buna,
    e singurul blog de povesti despre copii si parinti pe care-l citesc si apreciez in mod deosebit normalitatea reflectiilor vis-a-vis de diferite subiecte. In sfarsit o persoana care nu e medic si care nu isi imagineaza ca google-ul e mai destept decat toti medicii adunati impreuna. URAAAA!
    Desi am citit postari care m-au amuzat sau m-au emotionat mai mult decat acesta, ma opresc aici pentru ca as vrea sa vin cu o mica informatie in plus legata de combaterea febrei: locuiesc in Franta si toti medicii de aici, chiar si cei romani, dar care au apucat sa faca macar ceva cursuri de formare pe aici, spun ca e mai bine de inceput cu Paracetamolul sirop si nu cu Nurofenul. Am intrebat si eu de ce si mi s-a spus ca exista un risc (intr-un procentaj mic, e drept, dar totusi), de CID (coagulare intravasculara diseminata) in cazul administrarii de Nurofen la copii mici(si asta e putin cam mortal); Fetita mea are 2 ani si desi a ajuns chiar si la 40.5 cu ocazia unei pneumonii au controlat febra doar cu Paracetamol. Si medicul care a tratat-o era sefa de promotie a Universitatii de Medicina din Iasi.

    • :)) Nu cautati in google si pe forumuri, intrebati doar medicul cu ce sa tratati febra… Si totusi, acum aflati de pe un blog ca medicii din Franta nu recomanda Nurofen la copiii mici, ca e risc de..bla..bla..care poate duce la deces (!). Spor la ascuns capul in nisip, oameni buni, dati Nurofen la copilasi, de frica convulsiei-bau-bau (risc la sub 3% dintre copii, dupa umilele mele cercetari); ce daca unul dintre efectele adverse ar fi chiar sa dea ortu’ popii mititelu’?!

    • Si ca sa nu ramana impresia ca am intrat ca sa fac caterinca, va recomand o carte buna (buna de..destupat mintile unui parinte de copil): „How to Raise a Healthy Child in Spite of Your Doctor”, Dr. Robert Mendelsohn. Acolo zice si de febra…

  40. Draga Lustinica,
    nu am avut nici o clipa impresia ca vrei sa faci caterinca; dar ai fost atat de efervescenta incat nu e prea clar daca esti pro sau contra acestui Nurofen; era vorba de o informatie de verificat referitor la un tratament propus de medicii din franta si nu propovaduit pe google; sa mai adaug ca sunt si eu medic si ca am avut indoielile mele la inceput fiind obisnuita cu scoala medicala romaneasca?
    Oricum nu prea are importanta; blogul e atat de frumos si il citesc cu atata placere incat prefer sa nu il mai poluez cu postari care dau nastere unor asemenea raspunsuri; asa ca voi continua sa ma delectez cu incantatoarele postari fara sa mai incerc „sa salvez planeta” cu informatii de genul; iti doresc o zi placuta si linistita 😉

  41. Buna..Eu am 4 copii…nu ai vaccinez…si nu le scad febra deloc. De cele mai multe ori febra e cauzata de infectii virale si bacteriene..e un mecanism de aparate proprie al organismului si se poate depasii fara ajutor medical.Febra mare nu cauzeaza convulsie.Convulsia rezulta atunci cand temperatura creste intr-un ritm extrem de rapid….Cine vrea sa se imformeze mai profund despre febra si altele…sa caute cartea ,HOW TO RAISE A HEALTY CHILD..IN SPITE OF YOUR DOCTOR,

  42. Buna si felicitări ! Am început sa citesc cu multă atenție blog-ul tău de puțin timp, mi-a spus o prietena ca esti o mămica super informata si mare dreptate a avut 🙂 Am o fetița de 6 luni care acum are temperatura 37,7, i-am făcut baita călduță si am îmbrăcat-o intr-un body cu mâneci scurte, am luat iar temperatura si este 37,2, acum doarme si am intrat figuta la tine sa văd daca găsesc ceva sfaturi, ma bucur ca nu am greșit cu nimic pana acum ( m-am mai liniștit după ce am citit postarea ta ptr ca eram extrem de panicata ), sper sa nu ii crească din nou Doamne ferește ! Esti o super mămica si îți doresc sa ți se întâmple numai lucruri frumoase !

  43. Buna. Asta e a doua incercare de a scrie. Sterge te rog pe prima dc s-a incarcat. Cat de nespecialista esti ma impresioneaza normalitatea postului. Cand atata lume are fobie de febra tu o abordezi rational. Si am aflat de la tine lucruri pe care nu le stiam. Vin totusi cu o rectificare, nu prea conteaza cat de des ii Dai antitermic, in afara de cazul in care iti indopi copilul zilnic. De multe ori antitermicul nu are efect cat de rar l-ar primi copilul. Dar vreau sa te aplaud ca intelegi rolul febrei si nu pulsezi cu med. Sotul meu e crescut in Vest si tot vrea tot timpul sa controleze febra chiar si atunci cand nu e cazul. Aici se da f rar antibiotic iar eu in remediile astea naturiste nu cred. Dar multe boli se rezolva de la sine asa cum am avut ocazia sa experiez aici in Suedia cu cea mica. In 3 ani ni s-a dat o sg. data antibiotic, desi a avut mai multe raceli in fiecare an. Aici este un site national unde poti citi despre boli si chiar acum am citit despre febra ca dc e inconstanta e de obicei semn de infectie bacteriana. Mai mult ca nu trebuie sa ne alarmam daca copilul face convulsii, desi trebuie sa il ducem la control ca sa excluda alte cauze. De obicei convulsiile sunt inofensive. Stiu, suna ciudat, dar am citit din mai multe surse. Majoritatea dintre noi avem fobie de febra si de asta ne panicam si poate nici nu o sa credeti informatia de mai sus, dar va garantez ca e adevarata. La ce fel de dr i am auzit din Romania e o minune ca postul asta e asa de ancorat in realitate. Felicitari!

  44. Ca sa nu fie confuzie cand am spus „cat de nespecialista esti” m-am referit exact la precizarea ta ca nu esti de specialitate de medicina si mirarea mea ca in ciuda acestei „nespecializari” recomandarile tale sunt superioare unora care chiar sunt de specialitate

  45. Băiețelul meu de 6 ani aproape sa trezit dimineața cu durere de cap si mai apoi febra cam 38.2.fara alte simptome. Aș vrea si eu un sfat..de la ce oare a apărut febra si durere de cap!!?ar putea fi si de la soare el de obicei nu ascultă și sta mai mult în soare cu capul gol. Vreau sa spun k febră a făcut doar dimineața și seara iar a doua zi nu a mai avut nimik

  46. Si mai am o întrebare tot în legătură cu asta..de la deochi se poate face febra??? K de dureri de cap stiu. Nu vreau s mai ajung iar la medic k am fost de atâtea ori!! Poate ma puteți ajuta cu un sfat.va multumesc

  47. Pacat ca v-am descoperit asa de tarziu! Fetita mea are 7 ani si din experienta mea cu ea de pana acum stiu ca atunci cand febra se repeta 2, 3 zile la 3, 4 ore si urca rapid e caz clar de antibiotic. Nici nu astept atat, pentru ca stiu dupa o zi de chin ca nu-i va trece doar cu antitermic. Cand febra revine firesc, numai la 7-8 ore de la antitermicul luat, atunci e mai bine sa astepti sa vezi daca nu e doar o banala viroza fara complicatii. Am urmat si eu de cateva ori schema aceea sadica de tratament recomandata de cativa medici grabiti de la urgente: 5-6 zile la fiecare 4 ore cand face febra mare se da nurofen, apoi panadol si tot asa… Daca febra revine si mai rapid, la doua ore se mai adauga si un supuzitor cu paracetamol. La nevoie cand febra este foarte mare se apeleaza la supuzitorul cu novocalmin. Sincer, in felul acesta, cu atatea siropele bagate in copil de 6 ori pe zi un timp atat de indelungat, nu faci decat sa-i strici stomacul, cine stie si alte organe cum or fi de afectate{ pentru ca nurofenul si paracetamolul nu sunt deloc inofensive, date atat de des}, sa-i dai o stare letargica, plus lipsa poftei de mancare ca sa ajungi unde? De obicei tot la antibiotic, dar asta numai dupa ce-ai burdusit copilul cu doua sticlute de antitermice. Asa ni s-a intamplat noua si de atunci ma iau in primul rand dupa instinctul meu de mama care isi cunoaste copilasul. Am intrebat odata si un medic: ” Ce e mai nociv pentru organismul unui copilas? Sa i se dea la fiecare 4 ore antitermic timp de mai multe zile sau de doua ori pe zi antibiotic? Si de cate ori urmandu-se acea schema, la final nu s-a recurs tot la antibiotic?” Efectiv nu a stiut ce sa-mi raspunda! Cand copilul are doar tuse, mucozitati si stare subfebrila am apelat intotdeauna cu succes la aparatul de aerosoli, aspiratorul nazal, ceaiuri calde, siropelul de tuse Koflet care pana acum mi s-a parut cel mai eficace si am scapat de antibiotic.Dar, inca o data subliniez, la orice fel de tuse si mucisori, aerosolii fac minuni, insa solutiile si cantitatile pentru aerosoli trebuie prescrise de un medic bun.

  48. Buna ziua am si eu o intrebare fetita mea de 5 luni iam dat laptic ca de obicei 200 mililitri si la vomitat si dupa 20 de minute mia facut febra 38.8 iam pus un supozitor si ia scazut iar la urmatoarea masa dinou mia vomitat mentionez ca nui curge nasucu sau sa tuseasca si nici diareie nu face as vrea un sfat de la ce ar putea fi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *