Sofia și noua ei prietenă, olița roșie

Ca să vedeți cît sînt de norocoasă! De nu știu cîte zile mă țin să scriu postul ăsta despre cum Sofia a început să renunțe la scutece. Am pus titlul și acolo m-am blocat, pentru că ba au venit alegerile și efuziunea revoluționară, ba copiii n-au vrut să se dea jos din brațe, ba am adormit seara înainte să apuc să mai deschid laptopul și tot așa. Azi mi-am zis gata nu se mai poate hai cu postul cu olița că mă strîng virtual de gît mamele care mă tot întreabă cînd și mai ales cum am reușit să scăpăm de scutece. Și ce să vezi, fix azi, cînd m-am pus să-l scriu, și nu doar să-l scriu, ci să-l și public pe marele post despre asta, e World Toilet Day! :))

Nu că e amuzant? Da, în caz că nu știați, există Ziua Internațională a Toaletei, ce, doar pentru că o tratăm zilnic exclusiv cu fundul, nu merită și ea sărbătorită ca la carte? Mă rog, nu știu exact cum ar trebui s-o sărbătorim în detaliu, nu e ca și cum îi facem un tort cu o rolă de hîrtie igienică pe el și îi chemăm prietenii la un pahar de Domestos… Un post pe blog în cinstea acestei zile merge? Chiar dacă e unul absolut întîmplător despre mersul la baie? Merge! Să-i dau bătaie deci.

Acum o lună, Sofia mea de doi ani și jumătate făcea încă de toate în scutece. Știe de multă vreme cum se folosesc oala și toaleta, pe mine mă observă atent de cînd era foarte mică și o luam cu mine peste tot, apoi după ce a pornit singură la mers nu era chip s-o țin departe de baie, așa că avut niște mii de ocazii să afle de toate. Oliță avem de cînd avea ea cam un an, i-am explicat ce și cum, a ignorat-o un an și mai bine, ocazional se mai împiedica de ea prin casă, și-o mai punea pălărie, mai culca un hipopotam în ea, dar cam la asta se rezuma interacțiunea Sofiei cu olița. I-am luat și chiloței din bumbac, foarte simpatici, cu tot felul de personaje, cu gînd că poate îi plac și vrea să-i poarte. Îi plac, dar nu ținea deloc să-i poarte, i-a așezat în dulap și-acolo au rămas aproape jumătate de an.

N-am grăbit-o. Am tot citit că abia după doi ani copiii încep să aibă control bun asupra sfincterelor, așa că ne-am setat orizontul de așteptare undeva în jurul vîrstei de trei ani. E drept că noi ăștia din generația trecută am făcut la oală mai devreme (bunica zice că eu am învățat să fac la oală undeva pe la 9 luni), că deh, era greu cu spălatul de pelinci, deci ceva control al sfincterelor există și mai devreme, dar dacă și pentru ea și pentru noi sînt comode scutecele și alte presiuni n-am avut, de ce să grăbim procesul?

Din cînd în cînd o mai întrebam dacă nu vrea să facă la oală. Ba, după ce a văzut-o pe prietena ei Ilinca de trei ani făcînd direct la toaletă, i-am luat reductor, am zis că poate i-o plăcea ideea și o vrea și ea să încerce. Nup, zero interes.

Acum vreo două luni i-am luat de la Lidl o carte cu foarte puține pagini și cu sunet despre făcutul la oliță. Traducerea e cam stupidă, dar… ceva a făcut click acolo. I-a plăcut, am citit-o și răscitit-o, apoi o întrebam dacă vrea să încerce și ea, nu, mai tîrziu, mami, bine, iubito.

Pînă acum vreo trei săptămîni, cînd, în timp ce ne giugiuleam la ea în pătuț după un somn de prînz, am întrebat-o iar:
– Măi, gîză, nu vrei tu să încerci un pipi la oliță? Punem și chiloții de fetiță…
– Vreau!

Și-am pus. Și a făcut. În ziua aceea a avut două mici accidente și de-atunci nu a mai făcut niciodată pe ea. Încă cere scutec la somn (la prînz și noaptea, dimineața e plin scutecul, deci mă gîndesc că încă nu are control și în somn), dar cred că în scurt timp vom scăpa de tot de el. Recunosc că nu mă grăbesc cu această etapă, că la cît de prețios e somnul nopțile astea, chiar n-am chef să mă trezesc să pun copilul la oală. Treaba nr. 2 o face în continuare doar în scutec, înainte sau după somn, cînd îl are pe ea. Mi-a spus că nu-i place să-l vadă în oală, așa că aici mai avem de lucrat. Cert e că sîntem pe drumul cel bun și mă bucur să constat că am făcut bine dîndu-i timp, că totul s-a desfășurat lin și fără frustrări.

Ah, încă un detaliu: cînd ieșim, luăm cu noi olița portabilă. E foarte ușoară, se pliază și ajunge la dimensiunea unei cărți, cînd e nevoie de ea i se montează piciorușele (care stau rabatate altfel), peste colac se pune o pungă care are lipit pe fund un absorbant, copilul se așează pe colac, face treaba, se ridică, părintele scoate punga și o înnoadă, o aruncă la gunoi, rabatează picioarele, pune oala în pungă și gata. Asta apropo de discuțiile de acum ceva vreme, cînd îmi spuneau mie unii și alții că uneori cînd îi vine copilului și n-ai unde, faci pe stradă la baza copacului, că deh, n-ai soluții. Ba uite că sînt soluții.

Acum că a mai făcut un pas spre a fi un copil mare, Sofiei i-au crescut responsabilitățile în ceea ce privește curățenia. Aruncă singură în toaletă conținutul oalei, trage apa cu mare încîntare, apoi clătește olița (ajutată de noi) și se spală pe mîini. Noi oricum sîntem maniaci cu spălatul pe mîini, ne spălăm cu toții pe mîini înainte și după mese, înainte și după joacă, înainte și după schimbat de scutece și după mers la toaletă, iar ea știe clar toate regulile astea și le respectă. Baia e locul cel mai vizitat din casă și cel mai curat. Din păcate nu am vreme să spăl faianța nici măcar săptămînal, dar chiuveta și toaleta sînt spălate aproape zilnic. La noi în baie găleata cu mopul și apa cu Domestos sînt mereu la datorie (mai regurgitează bebelușul sau pisica, imediat spălăm temeinic și deschidem geamurile să se usuce). Sofia știe cum și cu ce spălăm în baie și de ce e important să fie foarte curate toate obiectele sanitare. V-am mai spus că de multe ori a vrut să guste apa din toaletă (cînd era mai mică), foarte greu mi-a fost să-i explic de ce mai bine ne rezumăm la cea din bidonul cu apă plată, că doar curată e și toaleta…

shutterstock_126925514

Și ca să nu uit și de World Toilet Day, mai zic că Domestos a lansat campania educațională “Susține Igiena de nota 10”, prin care încurajeazaă comunitatea de mămici să includă igiena toaletei în educația celor mici. Pe pagina de Facebook a Domestos se sărbătorește intens azi, vedeți voi ce-i pe-acolo.

Mă bucur c-am apucat în sfîrșit să zic povestea Sofiei cu noua ei prietenă, olița, promit să revin cu continuarea, mă bucur și că s-a brodit așa bine cu Ziua Toaletei și cu invitația Domestos să scriu despre cum îngrijim noi băile (pentru că da, folosim Domestos cu încredere dintotdeauna, nu știu dacă v-am mai spus dar Omul e germofob și dacă nu l-aș fi luat eu de bărbat, sigur s-ar fi însurat cu domnișoara Domestos cu miros proaspăt).

La mulți ani, dragă toaletă, să fii fericită!

Sursa foto: toaletă fericită, via Shutterstock

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

40 comentarii

  1. Nici noi nu ne am stresat cu olita, exact ca Sofia si Stefy a mea isi purta olita pe post de palarie, ba zicea ca e calut , mai plimba jucariile in ea , sau statea pe ea cand ne uitam la desene :)) . La 2 ani si 2 luni am zis sa incerc caci urma sa o dam la gradi , nu mi a venit sa cred cat de usor a fost , intr o saptamana a renuntat de tot la pampers iar dupa inca o saptamana a cerut sa faca pipi la toaleta la fel ca mami si tati . Pe ea au incantat o foarte mult chiloteii cu printese , n am avut nici un accident in 2 ani . Bravo Sofia !

  2. La noi e invers. Eva face doar nr 2 la olita. Și de regula dimineața, după lăptic. Nr 1 este încă in pampers. Poate la primăvară, după ce face 2 ani ne vom apuca și noi serios de treaba, sa o pun la intervale regulate pe olita, peste zi.
    Despre olita portabila habar n.aveam, și tare ne.a mai trebuit la călătorii.

    • Si al meu face la fel. In principiu nr 2 la olita si daca se nimereste sa fie si nr 1 prin preajma atunci le face pe ambele. La noi a fost f usor. L-am pus prima oara pe olita pe la 8 luni jumate. Initial a facut doar nr 1. Data urmatoare a facut doar nr 2, si de atunci a ramas obicei. Pt noi inca nu a fost deloc stresant sau greu dar el a cooperat f bine. Asa incat nici nu avea cum sa fie cu suparare ca nu face. Il pun cam de 3 ori pe zi, uneori si a patra daca il vad ca screme. De cele mai multe ori face doar nr 2, uneori ambele, mai rar doar nr 1 si f rar nimic. Se mai scapa inca si in pampers cu nr 2 daca nu sunt atenta la semnale ( inca nu are un an, nu prea stie cuvinte, doar simuleaza un scremat :)) dar nu mai des de o data la saptamana.
      In concluzie eu cred ca e ok si daca incerci mai devreme, cat timp o iei ca o joaca si nu ai asteptari de alta natura de la cel mic. Dar extrem de importanta e alegerea momentului. Cel putin la al meu am observat ca nu e deschis la nici un fel de experimente cand e obosit. De flamand nu mai zic.
      Al meu inainte nu avea un program bine stabilit, dsr dupa ce a inceput sa il pun la olita si-a reglat programul, si in general face dupa masa de fructe, dupa pranz si dupa gustarea de seara.
      De pampersi nu am scapat, evident, dar oricum e ok ca nu mai avem pampersi puturosi prin casa

  3. Karina, fetita mea, are fix aceeasi varsta, 2 ani si 7 luni. In timp ce alte mamici se dadeau de ceasul mortii sa isi invete copiii la olita, eu stateam calma, nu aveam nici chef sa ma apuc de asa ceva, simteam ca va fi un proces chinuitor si chiar asa a fost.
    Deci cu vreo cateva zile inainte sa implineasca 2 ani, zic gata, hai sa ne apucam de treaba. Nu i-am mai pus pampers ziua si o lasam in pantalonasi, nu dezbracata ca eram in aprilie si destul de rece, plus ca daca facea pe ea, mai absorbea pantalanoul, nu sa faca direct pe gresie sau pat ditamai baltoaca.
    A fost mult mai simplu decat imi imaginam, in sensul ca a acceptat extrem de usor sa faca la olita, chiar si caca, desi pana atunci se ascundea pe undeva in picioare.
    Problema era ca mi se parea ca face ffff des, la 30 minute ea facea. Deci eu stateam cu gura pe ea din 30 in 30 minute. Evident ca se mai si scapa pe ea, ca na, era obisnuita sa isi dea drumul pur si simplu. Nu o deranja absolut deloc ca este uda, ba mai mult se distra de numa’. Si ne-am chinuit fff multe luni cu pipi, pt ca de multe ori facea pe ea intentionat sau nu, ea se distra, se cracana si vedea cum curge pisul. A facut si in pat de zeci de ori, pe covor, pe scaunul de la laptop, ce sa mai, peste tot. Caca in schimb a facut numai la olita din acel moment.
    Acum este mai bine, rar se mai intampla sa faca pe ea. Noaptea intotdeauna cu pampers, pt ca bea inainte de nani destul de mult si noaptea cateodata si dimineata este full scutecul. Ne-am chinuit destul ziua, nu vreau si nu am chef sa ma apuc sa ma chinui si noaptea, nu acum.
    Am uitat sa zic ca inca de la inceput a facut si la toaleta si la olita. Nu are preferinta sau problema cu una dintre ele.

  4. Soacra-mea ma tot bate la cap sa o pun pe olita. Fata are 9 luni si nu am NICIO intentie sa o grabesc. Bani sunt de Pampers, stiu clar ca nu are un control prea bun al sfincterelor, chiar nu tin mortis sa-mi bat la cap fata cu chestii din astea. Asa ca mai asteptam. Probabil prin primavara (cand e deja cald in casa cum trebuie), sa o pun cate putin, mai mult de distractie. Daca nu, are timp, ca la scoala nu s-o duce in scutece 😀

    • Nici eu nu-l suport. Prefer orice alt dezinfectant numai sa nu miroasa a clor ca-mi aduce aminte de toaletele mizerabile de la scoala. Erau murdare da’ bine ca miroseau a clor.
      In plus, cand am avut o tentativa de a-l folosi, mi-am stricat niste pantaloni de casa pentru ca nu l-am clatit bine, ca nu-l vezi (spre deosebire de Mr. Muscle albastru) si m-am lipit de cada fix pe unde se scursese. Asa ca never ever clor & derivate.

    • mie imi place Domestos, sunt fan, chiar sunt, de vreo 10 ani – nu fac reclama acum.

      Imi place pentru ca mi se pare ca e un produs „non-bullshit”, in sensul ca scrie mare si clar ca ce primesti este in general hipoclorit de sodiu la cutie.
      nu nu stiu ce ingredient secret, nu parfumel si alte chestii absconse si inutile.

      hipocloritul e baza, ala dezinfecteaza.

      uita-te te rog pe eticheta de la Mr Muscle Baie si Toaleta si spune-mi daca contine sau nu hipoclorit de sodiu sau acid clorhidric.

      eu stiu ca m-am uitat acum mai multi ani pe etichetele mai multor produse din astea si toate contineau hipoclorit.

      uite si acest link
      http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2011/01/start/what-is-inside-mr-muscle

      sigur, daca nu suporti mirosul, aia e si n-ai ce face. mie de exemplu imi place mirosul de domestos – mi se pare ca miroase diferit de mirosul ala sinistru din toaletele de la scoala.

  5. Mi-a placut tare mult articolul asta. Bine, toate imi plac, dar asta imi place in mod special pentru ca, de la post la post, evoluezi in ceea ce priveste integrarea trairilor tale in publicitate. Sau invers, publicitate in trairi. Publicitate care, tin sa subliniez, nu ma deranjeaza 🙂 Ce iti spun acum e un… compliment/ feedback, nicidecum un repros. Zi frumoasa!

  6. Foarte util postul, in primul rand pt ca exista un anumit soi de frustrare legata de subiectul asta, de genul „al meu prunc are deja x ani si y luni si nu am renuntat inca la pampers ca alti copii”.Vladimir al nostru are 2ani si 4 luni si de pe la 2 ani a inceput sa faca nr. 2 direct la wc. A refuzat din start olita, asa ca am cumparat trei reductoare, pt a avea in fiecare baie. Problema a aparut o data cu venirea pe lume a unui nou membru, acum aproape 3 luni, moment in care pt a ne atrage atentia(cred) a reluat obiceiul cu pampersul.de ceva vreme insa observ ca reincepe sa faca la wc. Cu pipi inca nu ma stresez, pt ca am citit undeva ca atunci cand are loc o schimbare majora in viata unui copil, nu e bine sa pui presiune pe el pt inca in lucru asa important cum ar fi renuntarea la pampers. In concluzie ma bucur mult ca nu sunt singura mami care nu se streseaza nici pe ea si nici copilul cu aspectul asta. Multumesc:)

  7. Nuca mea a stat in fund pe la 4 luni jumate. La vremea aia facea pipi caca cu regularitate, la ore aproape fixe. Asa ca la 5 luni mi-am zis, ori ca sta in fund pe pat, ori ca sta pe olita, ce mare diferenta, ia sa incerc. Si multa vreme a facut pipi caca absolut de fiecare data cand o puneam pe olita. Desigur ca a continuat sa faca si in scutece, ca doar nu i-am impus absolut nimic, doar am profitat de regularitatea evenimentelor.
    Pe masura ce crestea si ea si diversificarea , orarele de pipi caca au devenit mai haotice, dar olita a ramas in continuare alaturi, cu pipiul de dimineata si caca aproape exclusiv la olita. Cum? Am norocul sa fiu tot timpul cu ea, deci o vedeam imediat cand se schimonosea pentru caca.
    Nu am vrut sa fortez nimic, desi eram multumita; mai ales pentru igiena ei, ca de cate ori face cca in scutec nu stiu cum se face, ca i se urca peste tot.
    Am redus semnificativ numarul scutecelor si cel mai important, iritatiile care ii apareau instantaneu cand facea caca in pampersi.
    Dar in continuare nu i-am impus nimic, nu am certat-o, am invatat-o vocabularul toaletei, stie ca cu putza face pipi si cu fundul face caca.
    Acum are aproape 19 luni si incepe sa fie din ce in ce mai vorbareata (pe limba ei). Desi intelege tot (si in romana si in franceza), vorbeste inca f putin si f bebelusesc, asa ca nu intotdeauna e usor sa ne intelegem cand simte ea ca vine pipi caca.
    Are trei olite, raspandite prin toata casa, are si reductor.
    Foarte utila ideea asta de olita plianta, nu m-as fi gandit la ea. Dupa ce te-am citit, printesa, am cautat pe net sa ii iau si ei.
    Nuca mea e un copil mare spre foarte mare. Pozele vazute pe net nu prea m-au convins. Cum e, printesa, olita ta, este comparabila ca inaltime si diametru cu alea normale? Ca Nucai ii trebuie una inalta si larga, ca e girafa.
    Sunt foarte curioasa de chestia aia cu pliatul pana ajunge cat o carte. Na, poate ai timp sa-l rogi pe Robo sa faca poze la olita pliata si gata de folosire 😀
    Multumesc oricum de articol, excelent as usual.

  8. Ah, cartea cu pipiță! Pe copila mea o fascineaza doar sa apese pe buton, observa omidele, buburuzele si alte animale si cam atit. Cind ii propun sa facem si noi ca bebe e de acord, trecem de partea cu dat jos pantalonii, dar cind ajungem la scutec se pune amarnic pe jelit si nu-i chip sa stea pe olita. In schimb, cum ziceai si tu, fac toate animalele ce nu face ea, si mereu ne impiedicam de ea, dar astept declicul, nu ma grabesc. Oricum, ea are abia 2 ani, s-ar putea sa nu fie pregatita.

    Mamelor, puneti ceva in pat sub cearsaf, cind renuntati de tot la pampers, asa, just in case? Daca da, ce?

    • Intra pe site la Marbis. Sunt protecții impermeabile foarte bune. Fac si pe mărimi personalizate la cerere. E ca o husa cu elastic. Am luat acum si pentru pătuțul nou. Avem si de la Ikea una dar totuși lăsa putina umezeala. Succes!

  9. suuuper!!! asteptam inventia asta!! si eu am o fetita de 2 ani si sapte luni si pana acum doua saptamani nu se intelegea deloc cu olita de acasa.mentionez insa ca la gradi si la bunica-sa acasa purta linistita chilotei de ” fetita maaaaare” si folosea olita zilnic:)….acasa nu-i placea si gata! dar s-a intamplat minunea,tot asa,dintr-odata,ca asa a stabilit ea ca acuma e timpul sa purtam si acasa chilotei:)….deci am scapat de scutece in timpul zilei,le folosim doar la somnul de pranz si noaptea….dar cel din timpul noptii il gasesc plin-plin dimineata! acum urmatoarea mea intrebare era: daca tot s-a obisnuit fata cu „chilotei de fetita maaare” ,de ce sa ii mai stric obiceiul frumos punandu-i scutec cand iesim afara sau cand mergem la mall.deci,vestea asta mi-a inseninat ziua!!:) acum o sa caut pe net sa vad de unde o pot achizitiona pt ca sunt din timisoara si aici nu am vazut inca asa ceva.
    multumesc! multumesc! multumesc!!

  10. Ai dreptate, daca scutecul noptii e plin, inca nu-I pregatita pt noapte.Eu, recunsoc ca la noi Andrei a fost pregatit cu mult inaintea mea sa renunte la scutec si noaptea…eu eram dilie..de teama sa nu ma trezesc peste noapte. Vreo luna de dimineti cu scutec impecabil, fara fir de pipi in el, mi-au trebuit ca sa ii scot pampersul noaptea. Cand I l-am scos..a fost..wow..miracol. NICIUN PIPI, never.(si eu pusesem cearceaf impermeabil de la ikea, sa nu cumva sa..ca daca o sa..pffoa…) Avea 2 ani si 7 luni. 🙂
    Ziua nu mai avea pampers de pe la 2 si-un pic. Dar, la fel, a fost „dorinta” lui (la el fix aia cu chilotii cu masinute a functionat, a cerut, I-am luat, cand scapa pipi pe ei plangea ca „A udat pilotul masinii” si uite-asa..fara sa ma prind cand renuntase deja la pamp).Bine, stai, de fapt avea, dar doar cand iesea afara, caci era iarna si statea cate 2 ore pe-afara si mi-era teama sa scape prin mijlocul Cismigiului si sa stea ud pana ajunge acasa..nu mi se parea o idee buna.

    Ce ma intreb eu..si nu ma prind din ce-ai scris tu …este daca ea face la oala DOAR in baie, sau oriunde in casa. (bine, ma rog, nu chiar oriunde)?

  11. Ieri fetita mea de 2 ani si aproape 4 luni a facut ieri PRIMUL pipi la olita. Pana atunci olita a fost un frumos obiect decorativ in living, caci copilul avea in blocaj pe care l-am constientizat si n-am fortat. Stia la ce foloseste, dadea impresia ca vrea sa o foloseasca dar cand o asezam se ridica brusc speriata. Toate astea pana ieri….
    De la primul pipi la olita pana acum a mai facut pe ea, dar drumul deja a fost deschis, si in plus care-i graba?! Cu atat mai mult cu cat mai am un bebe de aproape 3 luni.

    p.s. bune discutiile astea, va multumesc 🙂
    p.s.1. olita portabila se gaseste si la imaginarium

  12. vorbesti de Potette, nu? noi asa ii zicem si cred ca este cea mai buna investitie – baby related pe care am facut-o vreodata. prin restaurante, aeroporturi, parcuri – chestia asta geniala ne-a scutit de multe frustrari. partea buna e ca, atunci cand ramai fara pungile speciale, poti sa folosesti pur si simplu pungi de supermarket pe fundul carora pui un prosop de hartie impaturit.

  13. Please, unde ați găsit voi oliță rabatabilă? Mare nevoie să aflu, eu stau mult pe drumuri cu Tudor, care se plimbă uneori și-n trei centre de terapie pe zi (autism sever) și tare bine mi-ar prinde una de felul ăsta. Mulțam frumos! Și felicitări pentru realizarea de a vă debarasa de scutece!

    • mothercare. daca nu ai in oras si nu gasesti pe net iti cumpar eu si-ti trimit prin curier rapid.

    • foarte frumos din partea ta, mulțumesc din suflet, sînt însă din București, ar trebui s-ajung eu într-un mothercare. dar merci fain.

  14. Ioana, scrii intr-un mod savuros 🙂 ca n-am vazut pe aici prin commenturi, trebuie sa va spun de Igienol, ca e minunat. N-are clor si pot sa il folosesc in voie, si in bucatarie si in baie si pe gresie si pe parchet. Cel verde miroase atat de extraordinar de-mi vine sa fac dush cu el :)) suna a reclama, chiar am impresia ca as putea sa ma ocup de promovare mai bine decat ei…

    • am tot auzit de igienol in ultimele zile, dar nu cred sa am succes, omul meu nu va renunta la domestos prea curind…

  15. Nici eu nu suport mirosul de Domestos, in plus sunt si alergica la clor, dar imi pun mascuta pe fata, manusi lungi pentru menaj si rezolv problema. Cu Igienol sterg mobila si parchetul. Piciul meu nu e prieten cu olita, dar nu ne grabim, e inca mic. Felicitari Sofiei pentru reusita!

  16. Si eu eram relaxata. Ziceam ca dupa 2 ani incercam si daca merge bine, daca nu…iarasi bine, ca doar nu o sa ramana cu pampers pana la 20 de ani. Prin iulie, insa, deodata, fiica-mea a inceput sa planga de fiecare data cand ii venea sa faca pipi, indiferent ca era in pampers sau in chilotei (Ca o mai lasam in chilotei sa se aeriseasca vara, din cauza caldurilor infernale). Plansul asta a venit in contextul in care nimeni nu a certat-o, nimeni nu i-a atras atentia, de fapt, nimeni nu i-a zis ca trebuie sa faca in alta parte decat in pampers. Deci din senin. Aveam olita in casa, primita, asa ca am zis sa incerc sa o pun. Nu am avut succes, asa ca am renuntat. Dar plansul a continuat si mi se rupea inima. Apoi i-am luat reductor, mai ales ca stia ce e ala WC, ma vedea pe mine cand fac, etc si am pus-o acolo. Tare s-a mai bucurat. A facut si caca si pipi prima data cand am pus-o. Acum are 1 an si 7 luni si face numai la WC (deci niciodata la olita). Ce-i drept, datorita faptului ca e cam mica, uneori se mai scapa pe ea. Nu valuri de pipi, un pic cat sa isi ude chilotei si, eventual, ciorapeii. Am mereu de schimb la mine. O schimb si nu ii zic nimic. (mi s-a intamplat uneori sa planga, la inceput, cand se uda). Mi-a mai facut si caca pe ea de cateva ori pe la inceput, dar acum nu se mai intampla. De asemenea, cand e pe la locurile de joaca sau mergem in vizita si se joaca, o duc eu la baie din timp in timp, pentru ca uita. Noaptea inca ii mai pun pampers, pentru ca bea lapte seara si e clar ca face.

  17. Si noi facem la olita de 3 zile:) avem doi ani si o luna. Afara inca ii pun pampers. Nu gasesc niciunde olita mothercare stiti ceva site sau unde as putea sa o gasesc in timisoara?

  18. Nici eu nu gasesc olița portabila in Bucuresti, daca știe cineva de unde pot cumpara m ar ajuta si pe mine mult… In casa băiețelul meu face numai la olița si as vrea sa rezolvam sa avem varianta si pentru parc sau concediu…
    Mulțumesc anticipat!
    By THE way : ești minunata cu povestirile tale PRINTESAURBANA! ❤️

  19. Buna Ioana. Ce ne facem cand nu mai vrea scutec, dar refuza sa faca treaba mare la olita/reductor. Are 2a10l, cere pipi la olita, dar la treaba mare se tine pana nu mai poate si se scapa pe el in transe mici? Scutec nu mai vrea, plange. Se constipa si nu stiu ce sa mai fac. A reusit de cateva ori sa faca la olita si am dansat si cantat toti de fericire, inclusiv el, dar acum se abtine si sufera. Ai ceva idei? Multumesc

  20. Bună!
    Un link, te rog frumos, cu partea a doua a articolului?
    Cum ati reușit sa depășiți etapa scutecelor de tot?
    Mulțumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *