Fotografie în ciudă

Mă urc în autobuzul 300 cu Ivan în manduca. Soare, eu odihnită, el zîmbicios, în drum spre Primărie cu ceva chestiuni financiare pe agendă. Urc prin față, era foarte aglomerat. O mulțime de priviri drăguțe, ca de obicei.
– Vai, ce frumos stă el acolo în marsupiu!
– Ce bebe mic şi drăguuuț!
– Ce bebe mare şi ochios vino la bunica să te pupe…
etc.

Le bag zîmbetul de ce drăguț, vă mulțumesc dar dacă puneți mîna pe copilul meu s-ar putea să rămîneți fără ea.

Lipită de mine, o tînără. În timp ce eu mă uitam pe geam şi Ivan la mine, tipa țac îi face o poză copilului cu mobilul. Portret, de la 30 de cm,, că deh, era aglomerație mare în autobuz. Mă uit curioasă la ea. Simt că-mi creşte tensiunea. Ivan scapă nişte scuipat prin colțul gurii. Drăguț, ştiu.

Foarte rapid, tipa tastează ceva textuleţ şi hop poza lui Ivan la ea pe Facebook. Vedeam foarte bine, eram lipite una de alta.

– Nu vă supărați, tocmai ați pus poza copilului meu pe Facebook? întreb mai degrabă retoric.
– Da, zice ea mîndră, păi e aşa de drăguuuuț…
– Vă rog frumos s-o ştergeți.
– De ceeee????
– Pentru că nu mi-ați cerut acordul să publicați poze cu copilul meu şi eu nu vi l-am dat. Pare-mi-se că există şi o lege în sensul ăsta.

Deloc convinsă, şterge postarea de pe Facebook.

– Vă rog să ştergeți şi poza. Eram convinsă că o să urce poza la loc pe Facebook imediat ce urma să coboare din autobuz.

Nu mi-a mai răspuns, doar şi-a dat ochii peste cap și și-a băgat telefonul în buzunar. Se uita lumea la noi şi n-am continuat discuția. Trebuia să-i fac şi eu o poză portret şi s-o postez pe Facebook, cu explicația: această tînără vă face poze în autobuz și le publică fără acordul vostru. Dar uite că nu mi-a venit în cap pe moment.

Da, ştiu, sînt o exagerată. Că doar ce rău a făcut domnișoara?

shutterstock_231368212

Sursa foto: paparazzo via Shutterstock.com

Despre poze cu copiii pe internet am scris aici. Despre cum reacționez cînd un străin îmi atinge copiii, aici.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

95 comentarii

  1. Wow! Chiar trebuia sa ii faci si tu o poza si sa o pui pe facebook. Nu inteleg cum ajung unii oameni la concluzia ca acest comportament este ok. Mie mi-e jena si sa ma uit mai mult la cineva, chiar daca mi se pare draguta persoana respectiva, dar sa mai faci si poze strainilor pe strada si sa le pui pe facebook?

  2. Problema este ca nici macar nu ii trecuse prin cap ca nu se face asa ceva. Altfel s-ar fi ascuns, l-ar fi tras pe Ivan in poza fara sa o vezi. Si e trist, cu atat mai mult cu cat era vorba de o persoana tanara.

  3. Cred ca unii oameni sunt dea dreptul idioti. Ma minunez in fiecare zi de cat de lipsiti de judecata sunt unii: colegi, oameni pe care ii vad pe strada, la supermarket, sunt peste tot. Am inceput sa ma intreb daca in tarile asa zise civilizate e la fel.
    M-a apuca destul de des in ultima vreme un dor da a pleca din Romania de nu stiu ce sa mai fac.

  4. Ce retardata.
    Chestia asta m-a enervat si pe mine prin asociere.
    Cum pisici sa-ti permiti sa pui poza copilului unui strain pe Facebook? Trebuie sa fii de-a dreptul cretin sa crezi ca un asemenea comportament e ok pe orice afurisit de standard!
    ARGH!

  5. Nu stiu ce as fi facut in locul tau… dar cu siguranta nu ramaneam asa de calma :))) Mie-mi creste tensiunea (si volumul) cand lumea incepe sa-mi atinga copilul (intre timp a crescut si reactioneaza singur) da’ mai sa-l vad postat pe facebook, de catre o straina…

  6. In opinia cuiva, nu scriu cine, ceea ce a facut doamna din autobuz se mai numeste si hartuire. Ce? nu intelegeti? pai, da inseamna hartuire si abuz. Nu se respecta liberatea sa intima.
    Exista si lege pentru asta. Nici nu stiam pana mai de curand. Cautati pe google legea si cititi. Veti ramane uimite.
    Asa ca fiti pe faza si fiti informate.
    Cu violenta nu se rezolva mare lucru.
    Bine ca ai vazut ce face.
    Ca sa nu mai scriu de dreptul de proprietate, a nu se intelege ca ai nostrii copii sunt proprietatile noastre.

    • Libertatea intimă există doar în spațiul privat. Autobuzul nu este un spațiu privat. Citiți noul cod civil art. 70-77.

    • Dreptul la propria imagine insa exista in continuare. Fotografierea copiilor fara acordul scris al parintilor este interzisa in continuare.

  7. Eu mergeam prin mall cu copilu’ in scaunu’ de la carucioru de cumparaturi, si fiind deja satula de „vai ce draguuuut” si de intoarceri pe la spatele meu ca sa se hizleasca la el am hotarat sa opresc carucioru si sa-i poftesc sa se uite. Bineinteles ca se uitau la mine de parca aveam trei capete :)) dar macar m-am racorit si eu putin, si clar o voi face de fiecare data.

    • Nu inteleg, ce e rau in faptul ca altii iti gaseau copilul dragut si interactionau cu el (de la distanta)? Nu are nicio legatura sa te uiti si sa zambesti la un copil cu fapta ilegala comisa de dra din autobuz.

  8. In calitate de fotograf amator, eu am intalnit doua tipuri de oameni: pe cei care lesina dupa o poza, ti-ar poza nonstop si in toate pozitiile, doar-doar ii „publici” pe undeva si pe cei care nu vor sub nicio forma sa le faci poze. Mi se pare de bun simt sa ceri acordul unei persoane pentru a o poza, indiferent daca este adulta sau nu dar mi-e teama ca am ajuns in zilele in care majoritatea este aceea care abia asteapta sa fie pozata. Si cred despre fata de care vorbesti ca face parte fix din prima categorie. I se pare atat de natural sa apara peste tot incat nu isi pune vreodata problema vietii private. Din nefericire, nici legea din tara noastra nu ajuta prea tare, este destul de ambigua si are foarte putina „publicitate”.

  9. Pe acelasi principiu functiona si mama mea la un moment dat. Noroc ca nu stie sa foloseasca Facebook :).
    M-a sunat intr-o zi sa imi spuna ca i-a facut niste poze atat de frumoase nepoatei (fiica verisoarei mele) de 1 an. Fetita e ca o papusa de portelan, cu ochi ca doua mure si parul carliontat… deci „asa draguuuta”… Si ma roaga sa pun pozele pe Facebook.
    Prima mea reactie a fost sa ii spun sa ii ceara voie mamei copilului. Mama, sceptica: „Dar e FB meu”. I-am explicat ca desi FB e al ei, copilul nu e al ei si daca mama copilului vrea sa posteze poze cu el va posta ea. A inteles si mi-a dat dreptate. Din pacate unii nu inteleg ca exista legi in privinta asta.
    Daca se mai intampla sa te trezesti cu fotografi nesolicitati spune-le un citat din Legea nr. 272/2004 art. 22. 🙂

  10. Cum zicea si cineva mai sus…mie mi-e jena sa ma si uit la persoanele din jurul meu mai mult de cateva secunde, d-apoi sa le mai fac si poze sa le urc pe net.
    Nu stiu, astfel de comportamente ar trebui cumva penalizate sau, ma rog, sa ii platesti cumva cu aceeasi moneda.

  11. eu astept comentariile in care o sa ti se spuna ca esti paranoica.

    adica, sper din tot sufletul sa apara si astfel de comentarii, pentru ca altfel nu voi mai intelege nimic din felul in care gandesc oamenii, avand in vedere ca la un post recent in care ziceam ca nu mi se pare ok ca cineva sa-mi „ajute” copilul cand el nu are nevoie de ajutor, am fost diagnosticat ca paranoic de catre o comentatoare.

    ori in mintea mea, facutul unei poze e o chestie mult mai putin intruziva decat manevratul copilului (nu ca ar fi ok, doar ca e mult mai puti intruziva).

    ambele gesturi sunt facute cu cele mai bune intentii, desigur, ca nu cred ca fata asta din autobuz voia sa puna poza pe un site de pedofili, ei i s-a parut dragalas copilul.

    deci realmente, daca nu te face nimeni paranoica, eu o sa iau in calcul sa „ma retrag din societate”, vorba lui piticigratis. va descurcati.
    :-))

    • Uite, ca sa nu te „retragi” 🙂
      Hai, fata, ce mare lucru daca ti-a pozat cineva baiatul? In loc sa zici merci ca e frumos si se uita lumea la el, tu comentezi. Suna a paranoia! Greu sa mai multumeasca cineva femeile astea moderne care au cont pe facebook!

      P.S. A fost o gluma comentariul meu 🙂

    • multumesc :))

      dar vad ca totusi se intampla ceva interesant aici: sunt comentarii scrise care sunt de acord cu articolul si care totusi au dislike.

      ceea ce inseamna ca exista lume care nu e de acord cu aia care sunt de acord cu printesa, adica teoretic nu sunt de acord nici cu printesa, chiar daca implicit si nu explicit.

      hai ca mai am un pic de speranta: inseamna ca o parte din cititori doar nu au curaj sa exprime un punct de vedere contract opiniei majoritare sau considera ca merita sa se contreze cu autoarea pe tema asta.

    • Citateledin piticigratis sint de departe ceva care te-ar putea face sa te gindesti la retragere… 🙂

    • Referitor la „ajutat” copiii altora, as vrea sa va spun o intamplare din vara. Eram la un loc de joaca cu cei doi nepoti. Erau multi copiii, toti gramada pe tobogan. Unul din pusti, cam la cinci ani, era foarte agitat, se suia invers pe tobogan, sarea peste ceilalti copii, sub privirile mandre ale tatului… La un moment dat, pustiul se dezechilibreaza si aluneca cu capul in jos pe tobogan. As fi putut sa-l prind, eram aproape, dar tatal a strigat scurt: lasa-l! Nu am intervenit, copilul a cazut, s-a lovit la gura, tatal l-a luat , i-a dat doua palme peste gura plina de sange si l-a tarat spre iesirea din parc…Si azi imi pare rau ca nu am intervenit, poate luam eu palmele, nu copilul…

    • pai poate l-ai fi salvat de palme pe copil atunci, dar cu siguranta nu l-ai fi salvat data viitoare;
      sigur ca asta e un caz foarte grav, dar ideea de baza ramane ca trebuie sa respectam felul in care fiecare intelege sa-si creasca copilul, oricat de prost ar face-o, fara ca asta sa insemne ca nu suntem datori sa atragem atentia parintilor atunci cand fac ceva nepotrivit (desi si aici e discutabil, dar hai sa zicem ca merge).

      mai precis in cazul asta, eu vad un ajutor real dat copilului sa fi purtat o discutie cu parintele, nu sa-l ridici de jos, ca nu rezolvi absolut nimic cand te pui impotriva parintelui, avand in vedere ca parintele si nu tu este zi de zi langa copil.

      si oricum, daca un copil cade si se loveste, este cam nerealist sa credem ca va vrea sa fie consolat de un strain, nu? tot la ma-sa in brate vrea pentru consolare.

      ma rog, nu tin neaparat sa re-deschid discutia asta.

    • Daca prin absurd, scuipatul din coltul gurii lui Ivan, nimerea exact pe telefonul tipei care a facut poza, oare i se mai parea atat de dragut incat sa ii faca poza?

    • Si revine Comentatoarea cu o precizare importanta: era vorba de cazul in care copilul are nevoie de ajutor evidenta iar parintii lui refuza sa ii acorde acel ajutor. Repet: nu se apuca nimeni sa ia copii pe sus prin parc. Si cand intinzi o mana (subliniez o mana, deci nu-l iei in brate, nu-l iei pe sus si nu-i mai dai drumul) iar copilul ti-o accepta doar ca sa se ridice de jos. Atat! Asta era marele caz de acordare de ajutor pt care comentatorul de mai sus a ajuns la concluzia ca sunt egoista :))
      PS: Eu zic ca ar trebui sa lasam copiii sa considere daca vor sa fie ajutati sau nu.

    • Te rog nu pune pe pozitie de egalitate ajutorul dat de un strain unui copil cazut – dovada de umanitate si bun simt de altfel, si aceasta invadare grava a intimitatii – de care te apara de altfel si o legea.

  12. eu nu inteleg de ce mergi cu autobuzul..no offence dar oamenii cu cat sunt mai saraci cu atat lipsa lor de educatie e mai mare..nu zic ca toti care merg cu autobuzul sunt asa dar sunt sanse mai mari.mai ales intr-o tara ca ro 😀

    • nu sint de acord. de-aia e bucurestiul sugrumat de masini, ca pt orice drum de 2 lei romanu scoate masina.

    • serios? Chiar asta crezi? Este f ofensator ceea ce ai zis. Atat ideea ca oamenii saraci merg cu autobuzul, cat si ca cei saraci nu au educatie. Mai ales intr-o tara ca ro 😀

    • Ba femeie esti nebuna? Sunt studenta, am masina dar locuiesc intr-un oras mare, deocamdata nu imi permit sa o intretin, sa bag benzina in ea sa ma plimb cat as vrea, plus ca traficul este infernal, si prefer sa circul cu autobuzul. Pai cum iti permiti tu sa zici ca oamenii care circula cu autobuzul sunt lipsiti de educatie?Mama mea a terminat doua facultati si ii place sa circule PE JOS. Asta o face si mai proasta decat noi astia ce ne dam cu autobuzul?

    • Ma alatur si eu celor care critica comentariul tau. Cum poti sa insinuezi ca oamenii carr merg cu autobuzul sunt prosti? Din cauza snobilor ca tine e trafic infernal in bucuresti. De aia n-am putut ajunge la spital cu masina, la o operatie programata, pentru ca snobii merg la serviciu cu masina in fiecare zi, o persoana in masina, unii si pe linia de tramvai, pe banda de ratb, ca sa astepte „prostii” din autobuze. Am facut 4 km in 50 de min pe Stefan cel Mare. Autobuzele ma depaseau pe banda rezervata.

    • ,,No offence”, Iulia, dar cred ca tu faci parte dintre cei care in fiecare zi taie Bucurestiul in doua cu masina si stau cate 2 ore in trafic doar ca sa se simta ,,domni” si ,,doamne”. Cunosc pe cineva care sta in Rahova, lucreaza in Pipera si in fiecare si pierde 3 ore in trafic. Asta cu toate ca are acces la unul dintre cele mai rapide tramvaie din Bucuresti si la metrou.Toata lumea ii spune sa lase masina, el nu, e domn. In decembrie nu a putut sa scoata masina din cauza ninsorii si a mers cu Ratb-ul si cu metroul. A facut doar 20 minute si cu toate astea, nu a renuntat la masina. Din punctul asta de vedere, romanii sunt prosti. Wtf, daca n-ai bebelus, copil de dus la scoala, daca nu trebuie sa mergi la cumparaturi in ziua aia etc., de ce ai vrea sa toci benzina la semafor si in trafic, singur? Doar ca sa contribui la poluare si sa ingreunezi circulatia? Daca tot vorbim despre educatie si civilzatie, in tarile civilizate si dezvoltate, directorii de banca merg cu bicicleta sau cu transportul in comun..Cine mai e prost acum?

    • Nu prea mă bag de obicei dar ăsta chiar e un comentariu idiot. Păi în țările normale la mansardă se încurajează transportul în comun și folositul cât mai puțin al mașinii. Eu una sunt de părere că nivelul de civilizație al unui oraș se vede și în cât de aglomerat este. Și no offence, dar oamenii din autobuz mi se par de o mie de ori mai civilizați decât cei care blochează liniile de tramvai și înjură ca la ușa cortului. Că deh, au mașină și-s mai cu moț.

    • În multe țări civilizate se duc campanii mari în favoarea mijloacelor de transport în comun din motive evidente, ecologice. Inca n-am auzit pe nimeni (in afara serialului Gossip Girl) ca motivul pentru care conduc și stau ore întregi în trafic e ca sa-si dovedeasca educatia. Trist.

    • Am incercat să îţi înţeleg logica şi să mor dacă am reuşit. Nu mai încerc. Tu ai impresia că melteanul care te „urează de bine” la semafor, în sensul giratoriu sau când blochezi traficul, ăla, care e în maşina aflată la max. un metru de tine şi îţi arată cu un gest calculat semnul de iubire, e vreun cizelat?!
      Aaaa, şi mi-ar face o mare plăcere să te înjur, dacă tot ţi-ai permis să jigneşti gratuit. Aşa, ca unul needucat ce sunt, care circulă aproape zilnic cu mijloacele de transport în comun – drăgălăşenii ce nu se spun în autobuz, metrou sau tramvai, dar au devenit aproape obişnuinţă pentru conducătorii auto.
      Legat de subiect, o mama cu copil mai degrabă va fi protejată în autobuz, şi ăsta e un semn de civilizaţie (gen loc să treacă, loc pe scaun, loc la urcare-coborâre), decât la volan.

    • Mi-am adus aminte de un citat al primarului din Bogota, in care spunea ca “O tara cu adevarat dezvoltata nu este cea in care saracii au masini, ci cea in care bogatii folosesc transportul public.” Si imediat m-am gandit la metroul din New York.

      Si apoi mi-au venit in minte toti cei cu 4×4 care vorbesc cu „am decat” si „ele este” si am dedus ca da, exista o corelatie directa intre masina si educatie. Iti multumim Iulia ca ne-ai ajutata sa intelegem de fapt unde se face diferenta intre clase sociale in Romania.

  13. Mi-e mila de ea… Cred ca mai mult de doi neuroni n-are :))) Din pacate exista specimene d-astea si cand nu le vedem. De vreo doi ani am observat ca exista persoane care se opresc in mijlocul trotuarului, isi scot telefonul si incep sa faca poze… Si stau minute in sir si fac poze pana se gaseste unul mai indraznet sa le smulga telefonul din mana. Eu am sarit ca arsa cand l-am observat pe un idiot care imi facea poze de vreo trei minute, in statia de autobuz. M-am dus la el, i-am zambit cat de frumos am putut si i-am spus ca daca tot are chef de poze, sa imi mai faca vreo 2-3, dar separat. Si l-am invitat intr-un loc mai retras si cand nu era nimeni care se uita, i-am smuls telefonul si i l-am facut tandari. I-am zis ca de data asta a scapat ieftin, dar data viitoare s-ar putea sa aiba nevoie de multe implanturi dentare, care sunt mult mai scumpe decat telefonul lui cu mar muscat. A ramas blocat :))) Asa i-as fi facut si tipei din autobuz daca as fi fost in locul tau. Macar sa ramana fara obiectul distractiei.

  14. Total de acord cu tine! Eu am facut scandal cand am descoperit o poza facuta de fosta bona cu fetita mea postata pe un site de bone, pe care ea isi cauta de lucru in alta parte!

  15. Nu mai folosi autobuzul, e sezonul in toi la gripa si nebune, dupa cum vezi :)) serios insa, daca ai treburi care nu sufera aminare, in locuri cu lume multa, incearca sa le faci fara copii – nu ca o gripa a ta ar fi ceva de dorit …

    • din pacate nu prea am cum sa ies fara copii. mereu e sezon de ceva, pe considerentul asta nu mai iesim din casa…

  16. Ţin să îţi spun că eu sunt una dintre persoanele cu bebeluş căreia îi place să îi facă poze, să le pună pe facebook etc. Daarrr, atunci când vreo rudă îi face poze sau vrea vreo poză cu odrasla mă întreabă întotdeauna dacă îi dau voie. Mi se pare de bun simţ să faci asta.

  17. Când am călătorit prin Indonezia am ajuns într-o zi într-un sat de bajau (țigani ai mării). Eram un grup mai măricel. Sat mic, frumos, sărac, case colorate din lemn ridicate pe piloni la marginea mării, deasupra apei cumva. Ei, cum am coborât din barcă, turiștii parcă s-au transformat în militari înmarmați cu o misiune precisă. Camerele foto la ochi și click-click-click! Era așa, ca un zumzet de paparazzi. Nimic nu scăpa nefotografiat, mai ales copiii goi ce se scăldau în mare. Vreo câțiva localnici au intrat în casele lor, vizibil deranjați. Asta m-a cam întristat, atitudinea că într-un loc vulnerabil, orice îți cam aparține ție ca turist „alb și privilegiat”. Deci nu e problema doar cu tipa asta și tupeul de România. Multor oameni le cam lipsește bunul simț sau un sensitivity chip în general.

    Uneori însă și localnicii fotografiau turiștii, tot așa, mai pe furiș, mai ostentativ. L-am prins pe unul când coboram niște scări că se tot învârtea pe lângă mine și prietenul lui încerca să ne pozeze de la capătul scărilor. M-am apropiat de el și i-am zis: vrei să facem o poză? păi hai! și data viitoare întreabă-mă. De cele mai multe ori însă, oamenii s-au apropiat și m-au rugat să fac poze cu ei.

  18. Ma revolta maxim aceasta poveste, de fapt comportamentul tipei! Nu cred ca unui adult, oricat de dragut ar fi fost el, i-ar fi facut poza. Daca e copil merge, copiii de fapt nu sunt oameni, sunt niste chestii care ne distreaza/amuza cu dragalasenia lor. Ce, realizeaza cumva Ivan ca i-a facut tipa poza? E prea mic, nu stie el d-astea, putem sa ii facem si alte lucruri pe care nu le realizeaza. Nu am copii si tot am simtit ca imi creste tensiunea citind.

  19. Am patit si eu ceva asemanator..eram cu trupa mica la plimbare si o tipa s-a oprit langa noi, si m-a intrebat daca poate face o poza copiilor mei. Si i-am raspuns ca nu, pentru ca o poate pune pe fb…a facut o fata tipa…..de zici ca i-am bagat mana in buzunar!!

  20. Daca tipa stia cine esti si va folosi poza pt cum ii zice? Aia de isi fac publicitate pe seama unor persoane cunoscute? Oricum sinistru…cred ca as fi fost mai violenta…

  21. Ce neplacut! Off topic, mie mi-a fost teama sa merg cu copiii in mijloacele de transport in comun pana au implinit un an. Am intrebat si pediatra din Bucuresti si ea ne-a sfatuit sa folosim autobuzul doar daca e musai si doar la ore cand nu e aglomerat. Eu nici in magazine nu intram cu ei, statea sotul afara, cu caruciorul. Mi se pare riscul de imbolnavire cam la fel de mare ca si cand i-as duce la cresa. Mai ales acum, iarna, cand sunt asa de multe virusuri. Chiar si asa, fetita mea tot a facut laringita la 4 luni, caci fratele ei mai mare, care nu mergea la gradi, mergea in multe vizite la alti copii. Din fericire, a trecut fara complicatii, dar am stat cu asa o grija…

    • Pe principiul acesta, băgați copiii în globuri de cristal și nu-i mai scoateți de acolo până… până pe la vreo 18 ani.

    • Mai, ce sa zic, sotul meu e medic pediatru. Pe sectia pe care lucreaza acum are internati bebelusi de 6-8 luni, care de la un virus respirator au ajuns pe terapie intensiva. Stau deja de 2 saptamani pe terapie, cu aparatul de ventilatie functionand la maximum si nu se vindeca. Medicii chiar iau in calcul sa le puna inima artificiala, daca starea lor se inrautateste (nu, nu e un spital din Ro). Mie mi se pare ca nu merita sa ajungem aici cu copii asa de mici, daca putem face ceva sa evitam astfel de situatii.

  22. Treaba asta cu mersul cu mijloacele de transport e din alt film. Ce conteaza ca Ioana era in autobuz? Putea fi oriunde: pe strada, in parc, la doctor sau mai stiu eu unde. Prosti sunt peste tot, n-au zone delimitate :)))) Problema adusa in discutie este tupeul socant al unor necunoscuti care nu vad nicio problema in a te „avea” si a face ce considera cu tine. As fi reactionat necivilizat, ceea ce ma intristeaza. Stiu ca nu tin prea mult la tavaleala cu un prost (na, ma bate cu experienta lui) si nici nu e un rol care sa ma incante.

  23. Sper să ai o memorie vizuală bună, sper să o mai întâlneşti, sper că o vei surprinde într-o poză clară, promit că o să fac mişto de ea şi o arăt cu degetul. De fapt, lucruri pe care le merită 🙂

  24. Da’ cine pana mea a dat dislike la commenturile care o aproba pe Printesa? Cine nu e de acord cu faptul ca Nu e OK sa pui poze cu copilul altuia pe net? Eu sunt foarte agresiva cu oamenii care se baga in seama peste nivelul meu de acceptare, si cred ca tipei din poveste ii plesneam una de ii atomizam telefonul! Na sa vedem cine imi da dislike la comentariu : D

    • Eu am dat dislike unui comentariu pentru ca nu imi plac cuvinte de genul ‘retardata’, chiar daca fata respectiva a gresit.
      Nu mi se pare OK sa pui poze cu copiii altora pe net.

    • am observat ca se pot da mai multe like-uri sau dislike-uri la acelasi comentariu,daca intrii din nou pe pagina,poti da si 10 dislike-uri.toate comentariile sunt pro articol dar au mai multe dislike-uri decat like-uri.ciudat

    • probabil lumea in general apreciaza subiectul si abordarea dar nu apreciaza modul de exprimare. zic si eu.

    • de acord. si eu as fi dat 10 dislike-uri aceluiasi comentariu numai din cauza felului in care s-a exprimat autorul – „retardata”, „idioata” etc. altcineva vorbeste de violenta fizica. hai sa nu transformam forumul intr-o albie de porci. poate ar fi bine sa pui un filtru pentru cuvintele denigratoare? nu zic sa cenzurezi tot comentariul, ci sa elimini cuvintele care nu isi au rostul in scenariul asta si care instiga la ura.

    • Și eu am dat dislike comentariilor celor care se ofereau să rezolve problema stimabilei donșoare „pocnind-o” sau „cu una peste bot”. Violența în niciun caz nu rezolvă mare lucru, din contră îi transformă pe cei care apelează la asta în „retardați”.

  25. Princess well done!Nu domle nici eu nu sunt de acord sa apara moaca lu fi-miu pe nu stiu care Facebook de fufa idioata!Pai nu-l pun la mine pe blog si am tot dreptul ca e al meu (si blogu si izmanosu) atunci de ce sa las o individa necunoscuta!!!
    Sunt CONTRA sharenting!!!!!!!!
    Good day!

  26. Eu mor de ciuda. Mie de ce nu imi face nimeni nici o poza in autobuz de draguta ce sunt ca mai apoi s-o puna pe facebook? Oooof.

    PS: De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Atata a putut ea, saraca.

  27. Ce am observat din articolul tau e ca desi fata a facut un gest nepotrivit si neplacut, pt ca intr-adevar trebuia sa ceara permisiunea, reactia ta a fost si este (ca dovada existenta acestui post) una din care poti invata foarte multe lucruri despre tine. De unde a venit de fapt enervarea, sau frica..pana la urma? Ceea ce ai gandit negativ pe moment, si ai scris apoi, s-a intiparit in campul tau energetic si nu se va sterge, si eventual se va repeta sub alta forma, pana cand nu treci peste, accepti, ierti, si chiar privesti cu intelegere si compasiune orice alta fiinta. Pentru ca Ivan, atunci cand va creste si va intelege ca mama se enerveaza din cauza unei fete ce i-a facut poza in autobuz fara permisiunea ei, va crede ca: -mama are o problema, se agita; -oamenii din autobuz sunt rai; -fotografiile sunt rele; -mi-e frica de oameni; -mamei ii e frica de oameni; -lumea e un loc nesigur.

    • Cea mai mare iluzie a omului modern e siguranta. Lumea chiar este un loc nesigur, insa noi nu ne concentram asupra acestui fapt pentru ca am deveni paranoici… Pentru sanatatea noastra psihica ne gandim ca suntem in siguranta.
      In ceea ce priveste enervarea sau frica, cele doua vin de multe ori din cauza ca ti se incalca dreptul la viata privata, cum e in acest caz. Da, stiu, societatea romaneasca e traditionalista si capra vecinului mereu e mai interesanta… Dar sunt oameni care vor sa isi vada de propria „capra” si atunci cand se desprind de principiile majoritatii sunt blamati ca nu se conformeaza.

    • Să înţeleg că nu trebuie să ai nicio atitudine sau reacţie când ceva te deranjează? Uite, pe mine mă irită serios dacă mi se face o poză în autobuz de către un străin, reacţia mea (verbală) ar fi destul de necivilizată ţinând cont de standardele unor comentatori. Păi crezi că reacţia unei mame de copil mic ar trebui sa fie… nimic?! Şi textele cu „să fim oameni buni, să fim toleranţi cu orice, să acceptăm orice, să iubim orice, să gândim doar pozitiv, să ne integrăm în absolut, să fim legume, să n-avem raţiune şi nici reacţii, nici stimuli sau simţuri bla bla” eu unul nu le accept atâta vreme cât încerc să mă comport cât mai normal-uman. Deci, atitudinea ei a fost foarte ok si civilizată, iar răspunsul fotografei a fost complet de piţi ‘telijenta (ochii peste cap etc). Când putea f. simplu să răspundă „Mă scuzaţi, am să şterg fotografia acum, mi-a plăcut mult micuţul şi nu mi-am dat seama că vă deranjează”, atât, şi asta chiar nu e greu.

  28. Omg. ..oameni buni… da. .nasol, poza ta pe profilul unui strain. Mai nasol si fara acordul tau. Dar apoi ce aveti cu bietii oameni care se maimutaresc, zambesc, vorbesc cu copilul? Va agaseaza? Mda. .alta data sunt pe bloguri discutii despre cat de incruntati, seriosi, nepasatori, grabiti sunt romanii… Si apoi.. .ne asumam cand ne urcam in 300 si calatorim bot in bot cu tot felul de oameni, din pacate nu s-au pus si linii speciale la dispozitia bloggerilor. Ah si in minunata olanda sau in mult admirata danemarca necunoscutii iti zambesc pe strada si daca se duce romanu’ nostru acolo nu i se mai pare ca e agresat, e doar lumea mai fericita.

    • mi se pare ca esti putin offtopic. autobuz pt bloggeri? what? ti se pare ca-s aroganta ca nu las straini sa-mi fotografieze copilul?

      am spus eu undeva ca ma deranjeaza ca zimbesc oamenii? ai citit textul meu?

    • eu locuiesc in olanda. nimeni nu-ti fotografiaza copilul sau pe tine sau prostii din astea. dar da, oamenii iti zambesc, reactioneaza fara sa percepi asta ca pe ‘intruziune’, vad un copil frumos si ii zambesc, dar nu se apuca sa-l pupe, traga de obraji sau sa vb cu el. daca el, copilul, initiaza vreun dialog, persoana necunoscuta imi cauta mie intai privirea, si apoi ii raspund. odata alerga pe o alee si a cazut, eu eram la 15m de el, omul care era langa el in momentul ala s-a uitat la copil, s-a uitat la mine si apoi l-a ajutat sa se ridice. e pur si simplu bun simt

    • Eu pe asta cu alte neamuri au bun simt doar romanii nu, nu o cred. Vad ca sunt multi care cred ca pe afara totul este roz. Eu tin ca tine mult de perceptie si de ce vrei sa vezi. Nu cred ca in Romania s-au afunat toate uscaturile si pe afara crema societatii.
      Diana, faptul ca tie nu ti s-a intamplat asta nu inseamna ca in Olanda nu se poate intampla. Nu e suficient un exemplu sa generalizezi. Nici mie nu mi s-a intamplat in Romania asta. Asta nu inseamna ca nu i se intampla nimanui. Asa cum faptul ca i s-a intamplat printesei nu inseamna ca li se intampla tuturor.
      Hai sa nu mai generalizam. Suntem toti oameni si peste tot sunt si cu bune si cu rele. Daca am fi unpic mai dispusi sa le vedem pe alea bune si sa incetam sa le creem pe cele rele si unde nu sunt ar fi un mare pas spre civilizatie.

    • Laura, pai eu tocmai asta faceam, raspundeam unui comentariu care generaliza. si mi-am povestit exemplul meu, exceptia adica 🙂 nu m-as descalifica, romanca fiind, sa cred/spun/afirm ca toti romanii nu au bun simt? sunt foarte multe variabile, inclusiv de spatiu cultural, eu chiar nu cred in generalizari. mie faza cu poza nu mi s-a intamplat in Romania, nu vreau sa ma gandesc cat mi-ar fi crescut tensiunea si ce-as fi facut, insa m-au agasat de zeci de ori obisnuitele oferte de mancare, pupaturi, datul cu parerea, ajutat copilul sa orice de parca eu eram invizibila. cred ca nu trecea zi sa nu ma enervez pe cate o faza din asta. aici sunt de putin timp, dar sunt zen, in 7 luni nimeni nu s-a bagat in ciorba mea. am timp, nu? 🙂

  29. Nu, nu aroganta dar imi amintesc si de alte relatari in legatura cu calatoria cu transportul public. ..ei bine, asta e conduita oamenilor care il populeaza. Mai ales cel de suprafata. Asa stiu tanticile si nenii sa fie amabili, nu au idee ca devin intruzivi. Dar e bine ca sunt oameni ca tine care le mai dau cate o lectie ca sa se mai updateze si ei. Altfel, ma refeream la oamenii care au scris mai sus..

  30. Mi se pare cu mult mai putin bun simt cu postarile de „dat palme” decat actiunile domnisoarei respective.
    Pana una alta, uitatul si pozatul in public sunt lucruri legale, utilizare imaginilor, cu subliniere pe „utilizare” este alta discutie.
    Trecand peste partea ca nu ne place ca un strain sa ne pozeze copilul(si este de bun simt sa nu o faci) sunt riscuri microscopice ca pozele respective sa ajunga pe nu stiu unde, hai sa nu fim mai catolici decat papa.
    Totul se rezuma la educatie, dar sunt sigur ca una-doua palme ar rezolva problema.

  31. De acord…si dislike au primit comentariile care au promovat violenta de atitudine si limbaj si vulgaritatea, nu justetea cauzei…

  32. Si mie mi se pare du bun simt ca oricine vrea sa faca poze cu tine sau copilul tau sa iti ceara voie. Insa citind reactiile de mai sus mi se pare ca totul se exagereaza atat de mult. Poate fetei chiar nu i-a trecut prin cap ca poate deranja cu acest gest. Si asta nu pentru ca e idioata (sau oricum altcumva a fost numita mai sus), ci poate ea insasi nu da o importanta mare fotografiilor publice sau nu a stat sa analizeze impactul asupra altora. Da, sunt de acord, ar fi trebuit. Dar din punctul meu de vedere toti cei ce i-ar atribui palme sau o fac idioata nu sunt cu nimic mai buni. Am ajuns sa criticam atat de mult un gest oricat de bine intentionat (nu ma refer strict la cazul asta) incat o sa devenim un popor care nu iese din casa daca sunt si alti oameni pe afara de teama sa nu deranjeze. Pentru ca un gest care lor li s-ar parea normal sau chiar frumos ar putea fi considerat revoltator de cineva. Si oamenii o sa inceteze sa mai faca gesturi frumoase sau sa interactioneze in vre-un fel. Stiu. E exagerat, dar din comentariile la acest post si altele pe teme similare pare ca intr-acolo mergem.

    • „o sa devenim un popor care nu iese din casa daca sunt si alti oameni pe afara de teama sa nu deranjeze”

      ohohoho, suntem la ani lumina departare de asta.
      eu cred ca te inseli profund.
      unde tu vezi o tendinta ingrijoratoare, eu vad doar strigate disperate ale unor oameni pur si simplu sufocati de intruziunile celor din jur (eu de exemplu sunt un astfel de om).
      nu confunda cateva zeci de comentarii pe un blog cu societatea romaneasca. aici oamenii sunt mai transanti pentru ca functioneaza ca un fel de supapa.

      pana o sa inteleaga lumea ca nu e ok sa-mi pupe copilul pe manute sau sa-i faca poze in autobuz, copiii mei vor fi oameni in toata firea, poate batrani.

    • Daca citesti comentariul Madalinei pe care o deranjeaza simplul fapt ca altii se uita frumos la copilul ei o sa iti dai seama ca nu sunt asa de departe de adevar pe cat crezi.
      Legat de pupatul pe manute, nici mie nu imi place. Dar diferiti oameni inteleg altfel modul de a-si arata afectiunea sau aprecierea. Sa ii dau in cap bunicii ca ea nu sta pe net si nu stie trendurile noi de parinteala care resping aceasta idee? Nici mie nu imi place deloc asta si incerc sa evit pe cat pot. Celor apropiati incerc sa le explic, celor mai indepartati incerc sa nu le dau ocazia de pupat. Dar nu am cum sa le sar la gat ca lumea s-a schimbat peste noapte (asta cu dragalitul copiilor altora e obicei vechi la noi) si ei nu sunt la curent.
      La fel e cazul cu toate celelalte chestii care pornesc fintr-o intentie buna dar noua ni se par revoltatoare. Oamenii nu trebuie pusi la zid fara macar sa inteleaga ce au facut gresit si de ce nu e ok.
      In fine, se poate discuta ff mult pe tema asta si nu am avea spatiu aici. Ca un rezumat, sunt de acord cu atitudinea printesei, dar multe din comentarii mi se par exagerate si dau dovada de 0 toleranta.

    • si oricum, e ridicol ca intr-o tara plina de badarani, care devin pe zi ce trece tot mai agresivi, sa ne plangem ca o sa ajungem ca japonezii, care se rusineaza din orice si pentru care respectul fata de celalalt e aproape o religie.

      am vrea noi!

  33. Mamaaa cred ca o lipeam cu moaca de aparatul ala de verificat , pff si asa am eu hormonii ravasiti acum =))) . Eu pana acum n am pus poze cu bebe pe fb , dar am avut o situatie asemanatoare cu o colega de clasa ( din moment ce eu ii dau lui bebe san , si el este inca micut , l am luat cu mine la teste ) , cand am vazut ca i a facut poza deja mi se ridicase tensiunea, pur si simplu am vazut negru in fata ochilor , i am cerut sa stearga poza , si a cerut scuze , si de atunci sunt ca un uliu :)) dar la ce reactie am avut nu cred ca mai indrazneste careva =)))

  34. Flory cu y.. .tu impreuna cu alte doamne care ar aplica lovituri/injurii/huliri si aruncari cu pietre in stalkerii paparazzo sunteti intr-adevar oamenii alaturi de care am dori sa calatorim. Dumnezeule, este incredibil cum cucoanele din bucuresti au ajuns sa fie atat de vigilente in privinta fotografiilor cu odraslele mai ceva ca carla bruni. Cu siguranta colega aia a ta, draga, aveam un plan subliminal cu poza odorului, ceva cu o conjuratie secreta care detine o baza de date cu poze cu copii-superbi-ai-caror-parinti-nu-vor-sa-ii-expuna-pe-facebook. Meh…

  35. si eu am avut o astfel de experienta. In vara eram la terasa cu sotul si pitica din dotare. Noi mancam, pitica se juca. La un moment dat i s-a facut foame si mamarutei mele de 5-6 luni (pe atunci) si i-am dat sa pape, titi evident. Dupa nici 2 minute se aduna tot personalul terasei (barbati si femei) la bar si se uita insistent la mine, comenteaza, rad si unul imi face poza. Eu ma uit insistent la el cu o privire „probleme?”, el se sperie ca l-am vazut, se face ce se uita in alta parte si pleaca…. In mod normal m-as fi enervat, as fi facut scandal etc….dar pe urma m-am gandit ca ii las pe ei in idiotenia lor, bebita oricum nu avea cum sa se vada in poza (din cauza unghiului ales de marele fotograf) si mi-am spus ca daca posteaza poza pe undeva, macar promovez alaptatul in public si „multi or vedea, putini or intelege”! Daca ar fi prins si bebita in cadru, atunci ar fi fost alta poveste!

    • Aș fi zis „da, probleme”. Una e să alăptezi în parc sau mai știu eu unde și alta e să alăptezi la masă pe o terasă.

  36. Cate comentarii la acest subiect si toate adaugate cu muulta rautate.
    NU, nu sunt de acord cu gestul fetei! As fi procedat la fel!
    Insa ma intristeaza cate mame arunca asa cuvinte cu asa usurinta… Prea multa rautate si suparare la noi.
    Nu locuiesc in Ro de mai bine de 2 ani si pauza asta mi-a prins bine. Revenita in tara de sarbatori mi-am dat seama ca nu ma regasesc printre oameni, locuri vechi si obiceiuri. Pentru ca nu suntem o tara prietenoasa pentru mamici, poate si de aici rautatea noastra. Nu exista trotoare gandite pentru a-ti plimba copilul in carucior pe staprada, nu exista cos gunoi, lifturi sau bai speciale in locuri publice unde sa iti schimbi bebelusul daca e nevoie. Mai mult, descoperi ca localul tau preferat unde mancai o ciorba cu drag acum ceva timp NU dispune de scaun de bebe sau, mai rau sunt reticenti cand te vad cu prichindelul la usa restaurantului. Ce sa mai zic de a alapta in locuri publice?! Odios!
    Si noi, tot mamele ar trebui sa facem ceva sa schimbam ce se intampla in jurul nostru….
    Ma plimb cu baietelul meu de 1 an pe strazile verzi, curate, umede majoritatea timpului caci aici ploua mult, si nu regasesc aceeasi rautate si nemultimire in jur. Vad oameni optimisti, binevoitori, zambitori si prietenosi. Am devenit si eu mai buna, mai calma, sau poate ca bebe m-a schimbat. Dar a intra in contact cu oameni buni si calzi e tare pozitiv. Atat pentru mine cat si pentru bebe.
    Haideti dragi mame sa fim mai bune, sa oferim exemplu tinerelor mame, sa facem bine. Ca ne prinde si noua bine!
    PS citesc constant articolele Printesei, ar ajuta un buton de scroll up/down in pagina caci muuulte sunt unele comentarii…:) seara buna, lume buna!

  37. Aş vrea să spun că domnişoara a exagerat, dar:
    – Am pozat copii în parc fără accordul părinţilor. În apărarea mea copiii respectivi se jucau cu copiii mei, erau prietenii din parc. Dar părinții lor nu-mi sunt prieteni, nu-i am pe facebook, şi nu le-am cerut accordul (şi nici ei mie)
    – Am pozat copiii prietenilor mei, că-mi erau dragi, fără să le cer accordul
    – Am pozat copii la zile de naştere, când se jucau şi alergau. Da, în majoritatea pozelor apăreau ai mei
    – Am pozat copii la ateliere şi spectacole, că îi pozam pe ai mei, iar ei aveau ghinionul să stea alături
    – Am cerut poze la grădiniță cu copiii la înot şi la activităţile de zi cu zi, să-i văd şi eu cum sunt când nu sunt cu mine
    – Am pozat copii la serbare, când cântau şi dansau şi spuneau poezii.

    Da, am sute de alţi copii pozaţi fără accordul părinţilor. În unele poze apar şi ai mei, dar cu ce mă face asta mai bună (sau „scuzabilă”) faţă de domnişoara din autobuz?

    • ai pozat copii complet straini si ai urcat pozele lor pe internet fara acordul parintilor? ca despre asta era vorba.

    • Credeam că discuţia e despre făcut poze unor copii străini fără acordul părinților, nu cred că pusul pe net e problema principală (deşi în cazul prezentat de tine eu mi-aş fi făcut griji dacă nu încerca să pună poza pe facebook).

      Diferența între majoritatea cazurilor prezentate de mine şi al tău e următoarea: cel care pozează copilul străin are şi el un copil. Vrei să spui că dacă domnişoara avea şi ea un copil în braţe, îl poza pe al ei şi apoi pe al tău ar fi fost ok?

  38. Helău, disperarea! Auzi…palme peste „bot”, smuls telefonu’ :)) ce bine că am plecat din jungla aia unde numai „săracii” merg cu autobuzul >.< serios acum. O tipă obișnuită a făcut o poză unui copil obișnuit. De ce nu se rezolvă totul printr-o reacție obișnuita?! Trebuie sa smulgem, să batem, să urlăm? Îmi pare rău că ați reușit să vă reproduceți. Cât despre poze, ieri am fost la un muzeu de artă și am vrut să fac niște fotografii. Din greșeală, a apărut și un băiețel prin poze. M-am dus la ai lui să le cer scuze și să le arăt că am șters poza(citisem articolul ăsta). Oamenii mi-au spus să stau liniștită și să mă bucur de muzeu. Pentru ca…normalitate 🙂

  39. se exagereaza foarte mult…majoritatea dintre voi care ati spus ca ati face si ati drege…de fapt nu veti face nimic daca cineva va pozeaza copilul sau pe dvs.
    acuma sunteti revoltati….ca ati citit postarea….ca stati confortabil pe scaun in caldura casei..dar sa fiti fata in fata cu asa zisul agresor….mai vorbim….
    cunosc destui din astia agresivi care se transforma in niste mielusei….si devin timizi, ca le e rusine de lume, ca le e frica.
    ce parere am eu nu prea conteaza despre pozat.
    dar nu sunteti cu nimic deasupra acelui agresor care va pozeaza pe furis…daca reactionati violent fizic sau verbal.
    incercati ca aveti un comportament civilizat.
    si apropo ..daca l-ati lua la palme si pumni pe agresorul cu pozatul…si el va raspunde pe masura???????? adica tu mama cu copil (sotul sa zicem ca nu e prin preajma) te apuci sa te iei la bataie?????????
    ok…sa zicem ca te pozeaza pe tine doar (si nu ai copil) ..te apuci sa il strici telefonul??? daca te prinde de par si cheama politia….??? ce explicatii o sa dai??? ca i-ai distrus bunul ??? pai ma poza domne….hai nu zau?? te mai paste si o amenda si iti mai trage si ala niste palme….ca tot zicea o dra/dna pe aici ca i-a distrus la unul telefonul…sa inteleg ca ala statea paralizat in timp ce telefonul lui cu mar muscat era distrus….traiasca noua Nikita…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *