Grădinița în Olanda, de Loredana Vlădescu

ACEST TEXT APARȚINE UNEI CITITOARE CARE ȘI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI

Eu nu sunt scriitor de meserie. Eu scriu pentru că așa îmi vine. Studii de jurnalist nu am și fac greșeli gramaticale, iar uneori scriu prost. Nu vreau să fac o comparație între școala/grădinița olandeză și cea românească. Nu vreau să fac o comparație între Olanda și România. Mi-am propus să nu mai fac. Oameni suntem cu toții la o adică, cu toții suferim, iubim, gândim. Sau nu. Voi încerca doar să povestesc un pic despre școala și copiii din Olanda. Despre fapte pățite de mine, Băiețel și soț olandez. Ok, acestea fiind spuse, să purcedem.

În Olanda nu există grădiniță. Sau mai bine zis, nu există genul de grădiniță la care ne duce pe noi gândul atunci când spunem „grădiniță”. Majoritatea mamelor stau acasă, iar pe marginea subiectului ăstuia putem dezbate mult și bine: de ce stau acasă, cum le ajută statul, ce facilități au sau nu etc. Dar acum vorbim despre școală și copii.

shutterstock_237382456

Copiii intră în sistemul obligatoriu de învățământ la vârsta de 4 ani. Până atunci, fiecare se descurcă cum poate. Sunt rare spre deloc familiile în care bunicii ajută. De obicei bunicii au alte îndeletniciri, cum ar fi să se bucure de pensie. Sunt rare familiile cu un copil, noi suntem una dintre ele. Majoritatea au in medie trei copii. Copiii învață să meargă pe bicicletă cam odată cu mersul, concomitent cu înotul :)). Ploaie? Vânt? Ninsoare? Ce contează … Bicicleta pedalează! Odată începută școala, EXACT în ziua în care împlinesc 4 ani, nici mai devreme, nici mai târziu, indiferent cât de început este anul școlar, copiii primesc trei abțibilduri la fel, pe care le lipesc la: cuier, un scăunel, un magnet. La fiecare clasă există un profesor principal (sau învățător, cum îi zicem noi), un profesor secundar care vine doar o dată pe săptămână și două ajutoare. În clasă există o tablă magnetică cu activități. Pe principiul „cine se scoală de dimineață departe ajunge”, copilul care intră primul în clasă are întâietate și își lipește magnetul pe tabla magnetică la activitatea dorită, adică: la desenat cu creta pe pereți (vorbesc foarte serios), la pictură, desen în creion, decupaj, lego, construcții cu cărămizi de lemn, sau teatru de păpuși etc. În total, copiii pot alege între 12 activități – jocuri.

Restul de copii … Își lipesc magnetul pe unde mai apucă și ei. Băiețel, când venea dimineața la școală în prima lună, nu înțelegea de ce nu își poate lipi magnetul unde vroia el. Dădea magneții ceilalți la o parte și îi rearanja după pofta inimii, provocând panică și discordie între copii.

Clasele la școala Băiețelului (meu) sunt de maximum 24 de copii. Iar grupele 1 și 2 stau împreună. La grupa 1 sunt copiii de 4 spre 5 ani care doar se joacă. Iar la grupa 2 sunt cei de la 5 la 6 ani care au și anumite sarcini de îndeplinit. Adică: un puzzle, o literă, o cifră, o poezie, un cântecel, o limbă engleză. Trecerea de la o grupă la alta (de la 1 la 2, 3 etc.) se face odată cu noul an școlar fără a se mai ține cont de ziua nașterii. Spre ex. Băiețel împlinește 5 ani în noiembrie a.c. , dar a trecut la grupa 2 odată cu începerea școlii la 1 septembrie… Greu, nu? Mie-mi spui? Eu trăiesc aici! :)))

Am ales să nu mai scriu despre lucrurile grele pe care le-am întâmpinat și le întâmpinăm noi. Deocamdată. Poate facem un alt text, altă dată. Peste tot există profesori „cu ochelari de cal” indiferent de țara în care locuiești. Important este cum gestionezi felul în care ai de-a face cu ei. Părinții olandezi participă destul de activ în activitățile școlare ale copiilor. Și mie îmi place. Eu personal fac munca voluntară ori de câte ori sunt chemată, fac prăjituri de Craciun, biscuiți de Paște și alte sărbători, spăl jucării dacă este nevoie. O fac cu drag pentru copilul meu, și sunt acolo mai mereu.

Săptămâna viitoare Băiețel are ca tematică la școală BOEKENWEEK (săptămâna cărții) , litera B („bî” – alfabetul este învățat fonetic, adică: Z nu este „zet” ci „zî” de la zzzzz … ), și formele geometrice. Eu am misiunea să merg la bibliotecă să caut cărticele ajutătoare pentru forme și literă, iar tati se va înscrie la ora de citit. În această săptămână părinții copiilor de la grupa 2 citesc din cărțile preferate ale odraslelor, în fața clasei. Sper doar, pentru soțul olandez, ca Băiețel să nu aleagă enciclopedia italiană din care mă pune să-i citesc, mai nou, în fiecare seară. 🙂

Loredana Vlădescu

Sursa foto Via Shutterstock

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4182

90 comentarii

  1. Locuiesc în Olanda și aici mamele revin la muncă la 3 luni ale copilului, deci nu, majoritatea nu stau acasă ci lucrează.
    Și copilul nu începe școala EXACT în ziua în care împlinește 4 ani(ar fi chiar curios la ce scoala se duce un copil născut pe 25 decembrie 🙂

    In the Netherlands, the law says that children must go to school from the age of five. However, most children start school at four. When a child turns three, parents receive a letter from their municipality, detailing the steps they need to take to enrol their child at a primary school.

    Most schools invite children around their fourth birthday to go to school for a few hours at a time to get used to being at school.

    • De ce nu ne spui si ce se intampla cu copiii ai caror mame se intorc la serviciu la 3 luni de la nastere?
      Vad ca ai fost si tu de acord ca in sistem se intra de la 4 ani.
      Aaa! Si din cate inteleg Loredana a spus ca in ziua in care implinesc 4 ani primesc magnetii, nu incep scoala in ziua aia

    • Am raspuns mai jos 🙂
      Cresa de la 0 la 4 ani, sau bona sau dadaca.
      Gradinita de la 2 ani, doar 2 zile pe saptamana, cateva ore
      Scoala ce incepe de la 4-5 ani

    • Draga Mama Zen,

      Loredana are perfecta dreptate, doar ca probabil, nu s-a gandit insa ca o sa primeasca si comentarii pe virgula 🙂 Daca un copil implineste varsta de 4 ani in ziua de craciun va merge la scoala in prima zi de scoala de dupa craciun. Loredana a considerat ca nu este nevoie sa mai explice si un astfel de detaliu de la sineinteles. Caci toti stim cam cum stam cu zilele de weekend sau cu zilele de vacanta religioasa 🙂

      Pentru faptul ca si noi locuim in Olanda,cu fetita de 6 ani si avem aceeasi experienta cu scoala/gradinita olandeza, confirm cele relatate de Loredana.

      Si da, dupa 3 luni de la nastere mamele au dreptul sa reinceapa serviciu. Doar ca acele mamici ce au unul sau 3 copii acasa nu au cum sa mearga la servici 40 de ore pe zi si sa aibe grija si de copii in acelasi timp. Singura optiune este sa stea acasa si sa se ocupe de educatia copiilor. Pe langa programul zilnic de scoala, ce incepe la 8:30 si se termine fie la 14:30 fie la 15:15 copiii mai participa si la alte activitati in afara programului scolar, merg la innot, tenis, gimnastica sau fotbal, s.a.sm.d.

      Iar pentru toate aceste activitati unul din parinti trebuie sa fie disponibil. Rareori vine bunica sau mai stiu eu cine din familie sa te ajute. Mi se pare un sistem foarte bine pus la punct si logic. Daca vrei sa ai copii trebuie sa-ti asumi 100%reponsabilitatea pentru educatia lor.
      Ce inseamna atatea fitze, bona, dadaca sau mai stiu eu ce ajutor in casa. Copiii trebuiesc crescuti de parinti si …gata!

      Numai bine!

  2. Mi-a placut mult, mult de tot felul in care ai scris si pe deasupra informatiile sunt asa… utile si la obiect. Ce incerc sa spun este ca as vrea sa te mai citesc!!!

    • Vrata de gradinita depinde de la o regiune la alta . Si eu locuiesc in Olanda si fetita mea a inceput gradinita la 2 ani si 3 luni de 2 ori pe saptamana. Dupa 6 luni lucrurile sau mai schimbat insa, caci in satul in care locuiesc s-a mai deschis o gradinita in care se oferea zilnic program de gradinita. Deci eu am transferat fetita la acea gradinita 4 zile pe saptamana , pentru ca asa am ales eu la ace vreme si o zi de miercuri libera.

      Pentru ca, in Olanda, ziua de miercuri este cea mai scurta in toate scolile. Sistemul de invatamant de aici considera ca, cel mai potrivit este ca la mijlocul saptamanii, copiii sa beneficieze de o zi scurta la scoala. Asta pentru a da randament la scoala:)

      Un sistem extraordinar de bine pus la punct!

  3. Da, chiar, ce tipa mincinoasa (sarcasm: on). Poate cunostintele ei stau acasa pana la 4 ani si ale tale pana la 3 luni, big deal. Mie una mi-a placut insa chestia cu pofesorul principal si ajutoarele. In Spania la gradinita sunt putini dar la cei mai mari, sunt unii chiar si cu 34 de elevi in clasa. Ce naiba faci unul la 34?

    • Depinde de sistemul de educatie. In sistemul Montessori clasele sunt cu 25-35 de copii … si ai sa fii surprinsa cat de liniste este. Fiecare lucreaza cu materialul care il pasioneaza sau face activitatea care ii place singur sau in echipa, dupa cum se inteleg, asa ca trebuie sa o contrazic pe Silvana

  4. Hmm… Nu acuz pe niciuna ca a scris diferit… Insa, ma nedumerește faptul ca se duc toți la un loc , grupa 1 si 2. Pai, scuzati-ma, eu locuiesc intr-o comuna foarte aproape de oraș, 1.5 km, si cu toate astea sunt câțiva copii la grădiniță. Din cauza asta, la anul, va exista o singura grupa. Adică un simultan mizerabil. Iar ăștia fac tot simultan?
    Pai știți bănuiesc, ca la simultan, e o alandala. Am asistat câteva săptămâni aici la ore ca sa se obișnuiască fimiu. Unii țipau, plângeau, alții făceau activități din care nu pricepeau mare lucru .
    Acolo cum o fi? (Olanda)
    In Germania am auzit ca e mult mai bine. Așa o fi?

    • din nou trebuie sa spun ca depinde de sistemul de educatie.
      Noi avem norocul sa avem posibilitatea sa mearga la o gradinita Montessori unde grupele sunt 3-6 ani de ex. Cei mici invata de la cei mai mari + educatoare, cei mari de la educatoare si doresc sa impartaseasca din cele invatate cu cei mai mici.
      Cred ca ar trebui pusa presiune pe autoritati pentru a deschide invatamantul de stat si catre alte sisteme si sa le subventioneze.

    • In Germania si la crese si la gradinite sunt grupe mixte (la cresa intr-o grupa sunt copii de la cateva luni pana la 3/4 ani, la gradi de la 3 la 6/7 ani pana merg la scoala). Exista si activitati in care copiii de varste apropiate de la toate grupele fac lucruri impreuna de interes pentru varsta lor. Altfel, copiilor li se propun in grupa lor diverse activitati la care pot participa, plus exista foarte mult timp de joc liber (inauntru sau afara). La crese grupele sunt de maxim 12 copii (cu 2-3 educatoare la o grupa), la gradi sunt de 25 de copii (cu 2 educatoare la o grupa). La scoala in clasa I nu exista asteptari ca copiii sa stie sa scrie si citeasca; asteptarile sunt mai degraba de ordin social decat academic.

  5. Sa nu uit!
    Situația cu întorsul la munca e mult mai complicat cum se crede. Una e sa te întorci la munca la un job bine plătit unde îți rămân bani sa plătești o bona, alta e sa ai salariu de 900 lei si soțul tot cam atât, si sa dai jumate pe factura la gaze. Nu la bona! Ca n-ai de unde. Plus ca bona in orașe mici nu găsești. Poate vreo femeie pensionara sau vreo fătucă ieșită din liceu. In ambele cazuri n-am mai multa încredere decât in educatoare. Chiar si una care nu e foarte buna.
    Caz concret: daca ma întorc la munca acum, când are 2.8 luni, nu am variante decât soacra care sta in curte cu noi.
    Deci, pana la 4 ani, din ce trăiește mămică respectiva? Au ceva bonusuri? Le plătește statul cumva?

  6. Am locuit 5 ani in Olanda si mi-a plăcut foarte mult, dar din păcate trebuie sa o contrazic pe Loreda. Exista grădinița in Olanda unde copiii pot merge de la 3 luni.

    Prietenii mei care au copii cel mai des combina statul acasă cu mersul la grădinița. Este foarte obișnuit ca persoanele sa lucreze part-time si atunci fiecare părinte lucrează 4 zile pe săptămana si sta o zi acasă cu copilul, astfel copilul sta 3 zile la gradi si 2 zile acasă cu câte un părinte. In plus grădinița este subsidiata pentru părinții care lucrează. Înainte de criza era subsidiata consistent, iar acum datorită crizei economice mai puțin.

    • Draga Madalina, asa este, doar ca se numeste cresa. Copii de la varsta de o luna pana la varsta de 2 ani merg la cresa, Dupa aceea poti duce copilul in continuare la cresa. Asta inseamna, ca dimineata va merge la cresa pana la ora 12:00 si dupa aceea va merge la tot la programul de cresa. Deci optiuni sunt totusi in Olanda.

      Dar eu ma intreb totusi, ce isi doreste oare un parinte, sa aibe copii sau sa un loc de munca? Probabil ce raspunsul ar fi pe amnadou:) De aceea in Olanda exista posibilitatea ca parintii sa merga doar 20 de ore pe saptamana la servici sau chiar 40. Dar acum depinde de venitul fiecarei familii. In general mamaincile ce stau acasa cu copiii au mai multi bani sau isi doresc altceva:)

      Numai bine!

    • Nu scrie nimeni despre costurile creșei pana la 4 ani care ,să-mi fie cu iertare la 2 copii trebuie sa dai ambele salarii aproape.De la 4 ani să vedem ce costuri mai sunt.

  7. Parca-i alta lume :)) Grecia e asa de diferita din punctul asta de vedere (si cumva, parca, mai apropiata de Romania mea de bastina). As da-o insa pe Olanda fara sa stau pe ganduri :))

  8. Nu doar Olanda acorda multa importanta educatiei, 7. inca de la inceput. Acum cativa ani, am fost la o gradinita de stat din Turcia intr-un schimb de experienta. Grupa de 20 de copii se bucura de cunostintele profesorului principal, a 2 ajutoare permanente si de 2 ori pe saptamana veneau studentii pentru practica. Mi-a placut enorm apropierea tuturor profesorilor de copii si accentul pus pe educatia emotionala.

  9. Belgia, coafura rezista! :)))
    Mamele au 4 luni de concediu platit, in total, cu obligativitatea de a-si lua macar o saptamana inainte de data prezumata a nasterii. Mai apoi urmeaza cresa. Numai ca trebuie sa nu uiti sa-ti pui copilul pe lista de asteptare cam de cand ai confirmarea ca ai 3 luni de sarcina. 🙂 Cresele sunt OK.
    In cazul meu, am negociat 5 luni de concediu – 4 platite si una neplatita, ca e august si e luna moarta la mine la munca. Copilul e programat la cresa de la 4 luni si jumatate, ca sa avem 2 saptamani sa ne adaptam: eu cu gandul ca nu-l mai port dupa mine, ea cu gandul ca mami nu mai e in zona tot timpul.
    Cresa nu e obligatorie. Si exista crese de stat, private si femei care sunt autorizate sa ingrijeasca un numar fix de copii acasa.

  10. As avea si eu ceva de completat. N-am pici de 4-5 ani , am avut-o pe fiimea la scoala generala aici in Olanda. Copiii nu incep fix in ziua in care ai implinit 4 an scoala. Copiii incep scoala in august (data difera de la regiune la regiune pentru ca nu toate regiunile au vacante in aceeasi perioada) . Treaba asta este legata de faptul ca incearca sa se evite traficul pe sosea. In august daca ai implinit deja 4 ani si vrei sa mergi la scoala , poti merge. Daca parintele vrea sa-l mai tina un an acasa , poate. Deci in principiu copiii merg la scoala intre 4 si 5 ani. Concediul de dupa nastere este de trei luni dar daca vrei sa ramai acasa o faci pe banii tai. Statul nu-ti plateste alegerile. Copiii in principiu merg la inot de foarte mici dar sunt si copii care iau lectii la 7 sau 8 ani. Fiimea la 11 ani avea copilasi de 4 ,5 ,6 ,7 sau 8 ani in grupa. Ea a mers tarziu pentru ca a venit aici la 10 ani si 9 luni. Responsabilitatile incep de la varste fragede. Invata sa mearga pe bicicleta de micuti si cum a spus si Loredana Smit Vladescu nu conteaza vremea. Olandezu-i olandez si la 5 ani . In schimb am fost super dezamagita de programa scolara. Inteleg ca in Romania ii indocrineaza atat de mult incat vor dupa 4 clase sa-i scoata docenti , dar frate aici e o lene totala comparativ cu Romania. Nivelul de predare e jaleeeee . Pai am manuale de clasa a V a si a VI a ( o sa ma uit sa vad ce editie sunt) si ce fac copiii din Romania la vremea aia fac astia de aici la liceu. Lectiile foarte lejere ,ei se axeaza mai mult pe joaca in sine. Nu mai zic ca aici copiii din grupa 8 au de dat capacitatea. Aici se numeste CITO toets si cu punctajul de la test intri la liceu. Pai in grupa 8 inafara de pregatirea pentru muzicalul de la sfarsit de an si faptul ca au dat testul in trei zile diferite n-au facut mare branza. Copilul meu n-a avut nici macar o zi tema de casa! E absurd. E strigator la cer. De ce ? Pentru ca in primul an de liceu ai teme cat cuprinde iar lenea din grupa 8 isi spune pe bune cuvantul. Un an intreg ii tii creierul intr-o lejeritate totala dupa care brusc ii dai teme de o zi intreaga nu iese din casa. Si stati asa ca fiimea era la Mavo-Havo un nivel nu foarte dificil , dar ce te faci cu copiii de la WVO sau Gimnaziu unde acolo invata 5 limbi straine ?!

    • da, da, e fix asa cum zici tu 😀 doar ca pe mine, de ex, ma incanta maxim ca nu va avea teme pt acasa, si ca-i lasa sa se bucure de copilarie. stiu, mai vedem peste cativa ani cand ne apropiem de examenul ala, dar de ce as vrea sa compar cu ceva din romania cand el va invata aici, va merge la liceu aici, etc? in plus, daca vrei birjareala romaneasca, exista si aici, trebuie sa schimbi scoala, eu am vizitat una asa, am simtit ca explodez cand la 4 ani imi povestea directorul cum lucreaza cu ei si ca n-au voie sa raspunda neintrebati si disciplina si ca 86% dintre elevi iau testul ala pt invatamant superior 😀

    • Buna Alexandra,
      Te rog daca ai timp sa vorbim pe mail despre sistemul olandez de invatamant si cum s-a adaptat fetita ta la scoala nestiind sa vorbeasca si sa scrie olandeza.Am fetita de 12 ani ,ne stabilim in Olanda si nu am idee daca va merge direct la middelbareschool sau va mai pierde un an la basisschool pana va invata limba.
      Multumesc,Gabriela.

  11. Mama Zen are dreptate. Ar mai fi de adaugat ca exista un fel de cresa care se numeste kinderdagverblijf unde copiii pot fi inscrisi incepand cu varsta de 3 luni si pot si adusi zilnic, de luni pana vineri, cate 8 ore pe zi. Pretul platit e cumplit de mare (de aceea eu am ales sa raman acasa, sa-mi cresc copila), peste 1000 de euro net, din care statul iti inapoiaza ceva, nu foarte mult, in functie de venitul familiei. La varsta de 2 ani si 6 luni (sper sa nu gresesc), copiii au dreptul sa se duca la un peuterspelplaats (un fel de loc de joaca pentru toddleri), care costa si acesta ceva banuti, insa aici nu au voie mai mult de 10 ore saptamanal, sa zicem asa. Apoi, mai exista gastouders, mamici sau tatici acreditati, cu casa transformata intr-un loc de joaca adecvat, unde iti poti lasa copilul cand esti la munca. (aici, din pacate, nu pot veni cu varste si preturi pentru ca sincer nu m-am interesat.) Iar scoala incepe in Olanda obligatoriu la 5 ani, la 4 este posibil fara probleme, insa la 5 e obligatoriu (stiu ca ma repet :P). Zi faina!

  12. eu locuiesc in Olanda de 7 luni, baiatul meu are 4 ani si 4 luni si merge la scoala aici
    e partial adevarat ce zice articolul, cred ca sunt diferente de la o zona la alta, diferente de perceptie ale noastre
    eu am ales scoala de cartier, nu scoala internationala and shit si sunt f multumita
    scoala incepe in saptamana urmatoare celei in care a implinit copilul varsta
    la noi nu sunt amestecate grupele, in groep 1 sunt copiii care incep scoala in timpul anului nu se joaca doar, la sedinta cu parintii ni s-a prezentat planul pe anul asta: conversatie, sa numere si sa inteleaga numerele (deja le stie), nu ii invata alfabetul insa invata fotografic cuvinte simple, al meu recunoaste cuvinte din max 5 litere cand le vede scrise, din astea
    da, totul se face cu implicarea parintilor, si eu ma implic pe cat pot
    asta cu intorsul la serviciu si gradinita e ca in romania, depinde foaaaarte mult de ce meserii au parintii si ce vezi in jur e universul tau, de oameni asemanatori. eu in ro m-am intors la munca la 4 luni dupa nastere si toate prietenele mele s-au intors asa, dupa 4-5 maaxim 6-8 luni 🙂
    so, cand am ajuns noi aici el a mers si la gradinita vreo luna jumatate, olandezele (cele cateva) pe care le cunosc eu au stat 4 luni acasa si apoi i-au dat la cresa, exista cresa, cum sa nu, dar costa. ca si in romania, depinde cat castigi, daca ai salariul mic, mai bine stai acasa, daca salariul tau e de cateva ori pretul cresei si ai un job bun pe care nu vrei sa-l pierzi si nu te descurci fara banii aia, etc, te intorci la munca
    exista si after school, tot asa, depinde ce buzunar ai. poti sa-l dai la afterschoolul scolii, care e pana la 17.30, daca te incadrezi cu programul de munca, e mai ieftin, sau platesti o caciula de bani si il dai la din astea pana la 19.00. in aceste detalii inca nu am intrat, stiu doar de la colegele sotului, sunt unele cu 3-4 copii care muncesc full-time si isi dau aproape tot salariul pe after si gradi 😀 fiecare cu alegerile lui
    na, ca am scris un roman si imi cer scuze Ioana ca m-am intins la tine acasa asa 🙂

    • Buna Diana….Ma ajuti te rog cu niste informatii..Stiu ca locuiesti in Olanda si as vrea sa ma ajuti te rog daca poti.Acum o saptamana am adus fetita din Romania …are 5 ani si nu stiu cum sa procedez in legatura cu scoala….este adevarat ca inainte de a merge la scoala aici trebuie sa urmeze ceva cursuri pt.a invata limba?La ce ora incep cursurile la scola?si la ce ora se termina cursurile?Pt.a o inscrie la scoala de ce acte am nevoie?Imi poti recomanda niste scoli aici in Den Haag?Imi cer scuze daca te-am deranjat.O seara placuta sa aveti!

  13. AMI, unele mamici nu se intorc la job ca ar fi super la plata ci pentru faptul ca sunt foarte multe mamici aici cu varste inaintate. Cand spun varsta inaintata spun 40 ani si nu vreau sa fac baba pe nimeni dar daca iti pierzi jobul la 40-45 ani ai sanse putine sa gasesti ceva de lucru. Si de aceea cam trag cu dintii de jobul ala. Aici se merge pe principiul ” nimeni nu e de neinlocuit”iar daca n-ai chef sa mai vii la munca , foarte bine. Maine apare anunt pe postul tau.
    Dar aici pentru familiile mai putin instarite sau pentru mamele singure sunt destule subsidii .

  14. Sa stai acasa multi ani dupa nasterea copilului suna asa ideal…si se creaza impresia ca e paradis in Olanda, insa nu este…Mie personal mi se pare ciudat cum te ajuta ei asa mult dupa nastere sa alaptezi, ca apoi la 3 luni sa fii nevoita sa te intorci la munca. E devreme….mult prea devreme! Insa au si o parte frumoasa, asa cum a zis Madalina: lucrezi 4 zile si esti platit ca si cum lucrezi 5 zile, si asta e valabil pentru ambii parinti, deci in final copilul sta la cresa doar 3 zile, restul acasa cu mama/tata. Si poti continua asa pana la 12 ani ai copilului, nu fuge nimeni de tine ca esti mama si vrei sa lucrezi mai putin, ceea ce este super!
    De la nastere pana la 4 ani exista cresa care este destul de scumpa insa in functie de veniturile parintilor poate fi subventionata si aproape integral (cel putin o treime daca sunt salarii foarte mari). Mai exista varianta dadaca (grup de maxim 4 copii) sau bona (ce vine acasa la parinti).
    Incepand cu varsta de 2 ani copilul este dus la un fel de gradinita, 2 zile pe saptamana timp de 3 ore. Se fac activitati organizate si este mai ieftina decat cresa. Se potriveste copiilor ce nu sunt dusi la cresa.
    Legat de experienta mea, da, mamele pe care le cunosc eu si ce am vazut pe la firme, mamele revin la munca incepand cu 3 luni, iar eu una ma gandesc cum voi face la urmatorul copil pentru ca nu imi imaginez sa ma intorc la 3 luni la munca! Si cititorul nu are de unde sa stie cate mame cunosc eu si cate mame cunoaste Loredana, incat sa traga o concluzie care e adevarul. Mamele din Olanda insa stiu adevarul 🙂
    Iar legat de varsta la care incepe scoala, daca Loredana nu ar fi scris cu litere mari „exact” in ziua in care implinesc 4 ani nu as fi corectat-o 🙂
    Nu am comentat despre cum a scris, sau despre restul informatiilor despre care nu sunt in masura sa comentez, inca nu am ajuns in pasul acela. Stiu de la o profesoara ca fac exact cum a zis Loredana, invata o litera pe saptamana.
    Oricum suna bine scoala la olandezi, au un stil total diferit de romani si chiar ma bucur ca am ajuns aici! Doar trebuie sa vad cum rezolv sa stau cu al doilea copil cat mai mult 🙂

  15. Din cate stiu de la persoane ce locuiesc in capitala Olandei, situatia este asemanatoare Belgiei: copil inscris la cresa din luna 3 de sarcina, la 2-3 luni mama revine la munca si copilul merge la cresa. Femeile isi programeaza sarcina pentru a nu lipsi mai multe simultan de la locul de munca. Din cate am observat, in majoritatea tarilor in care treburile se misca bine, mamele nu stau acasa ci muncesc. Sigur bona e doar pentru cine isi permite fiindca trebuie sa le faci acte, e riscant sa incurajezi munca la negru. Cred ca la noi exista cel.mai lung concediu de maternitate din lume, platit integral. Asta fiindca cresele nu exista, practic, desi ar face locuri de munca, iar cine doreste sa stea acasa cu copilul o poate face din banii sai, dupa o anumita varsta. Cat despre iesit afara pe orice vreme e doar chestie de mentalitate combinata cu clima tarii respective. In tarile nordice copiii stau afara cu orele indiferent de cate grade cu minus sunt. Copilul meu a stat la minus20 la cateva luni ca asta era vremea cand avea ea 8 luni, a mers pe schiuri si patine de la 3 ani, inot de la 4. In Romania, si asa procedeaza orice familie in ziua de astazi, partiile, patinoarele si piscinele.sunt pline de micuti, nu de 3ani ci chiar mult mai mici. Plimbari prin ploaie torentiala, topait prin balti, sanius cu obrajii rosii de ger.

  16. Nu am vrut să prezint Olanda ca fiind țara ideală. Departe de mine gândul. Nici aici nu ” aleargă câinii cu covrigi în coadă „. Am vrut doar să fac o prezentare generală fără a intra în detalii prea mult. Din punctul meu de vedere școala / grădinița olandeza e un subiect vast . Lucrurile diferă de la regiune la regiune, de la o simplă școală de cartier la alta . Peste tot există mame care muncesc part-time , full-time sau deloc. Nu am născut in Olanda, deci habar nu am de când poți începe serviciul în cazul în care îl ai. Dar, în zona în care locuiesc eu majoritatea mamelor sunt casnice tocmai pt că au câte trei copii , sau lucrează part-time maxim trei zile/ săptămână … Am foarte multe exemple clare și concrete . Dar întotdeauna se vor găsi oameni care să știe mai bine decât tine ceea ce trăiești tu . Și eu am fost uimită anul trecut când m-a informat soțul că începând cu 4 ani , EXACT ( dacă ziua copilului se întâmplă să nu fie în perioada vacanțelor , când , copilul începe în perioada imediat următoare … ) copilul intră la program zilnic normal de mers la școală , adică 08:15 – 11:45 și 12:50 – 15:00 în cazul nostru . Cu 6 săptămâni înainte de 4 ani , 1 singură dimineață pe săptămână copilul meu a mers la școală pt acomodare în clasa în care își desfășoară acum activitatea . Înainte de cele 6 săpt. Băiețel a fost la „peuterspeelzaal” – sală de joacă pt copii în traducere liberă 🙂 , o sală sau clasă cum vreți voi să-i spunem 😉 , în care copilul se juca. Interacționa . De 2 ori / săpt , marți de la 08:00 -11.00 și vineri de la 13:30- 15:00 … Era alături de alți copii între 2,5 ani și 4 ani . La clasa noastră erau 3 profesori . 1 acreditat si 2 ajutoare . Este foarte foarte foarte mult de spus și scris . La „peuterspeelzaal ” copilului meu i s-a făcut o evaluare și mi-au spus nivelul lui de dezvoltare . Acum la Grupa 2 în martie urmează altă evaluare în care ni se va comunica dacă va trece sau nu la Grupa 3 ( considerată a fi grea datorită faptului că încep să scrie și să citească , iar copiii trebuie să fie capabili să stea liniștiți în banca lor … etc ) . Astea sunt lucrurile , sau mai bine zis experințele mele proprii și personale peste care dau eu aici . Acestea fiind spuse , eu vă mulțumesc pt comentarii . Este normal să ne expunem punctele de vedere atâta timp cât suntem civilizate și le promovăm frumos . Ceea ce am scris eu nu e literă de lege , iar dacă am greșit : mă scuzați ! Atât am putut face . În rest, cine mai dorește cine mai poftește , vă rog scrieți un text frumos Prințesei și dacă ea va considera că merită îl va publica pt dv . O zi faină ! Cu mult soare ! :))

    • Bună seara,locuim de 1 an de zile in Olanda doar soțul lucrează iar eu stau cu băiețelul de 3 ani și 5 luni acasă.Am primit oferte partime de lucru insa ptr că nu am dat copilul la creșă nu pot lucra momentan.Nu eram decisa sa rămân aici eu și copilul dar acum ne-am hotărât și am depus actele ptr BSN. Oricum dintr-un salar nu ne-am fi permis să-l dăm la creșă aici e f scump.Acum însă ne-am schimbat opțiunea.Eu m-am temut că nu știe limba și se va acomoda greu.Este un copil plin de energie și f energic ,însă și f nervos.Ma tem că nu se va înțelege cu ceilalți copii și va reacționa nervos cu dânșii.In fine vom vedea.As dori sa va întreb de la 4 ani care sunt costurile ptr școală?..Aveți informații în acest sens mă puteți ajuta să înțeleg și eu sistemul va rog. Mulțumesc și aștept răspunsul dumneavoastră.

  17. Foarte interesant acest articol, la fel si comentariile desi contradictorii. Eu am studiat limba si cultura olandeza dar nu locuiesc acolo. Deci exista totusi locuri la cresa intre 0 si 4 ani. Si e usor sa le primesti? Ma intreb care e procentul de mame care stau acasa.

    In Franta de exemplu sunt 2,5 luni de concediu postnatal si copilul merge teoretic la cresa de la 2,5 luni la 3 ani. Dar in functie de cartier/oras/ zona este dificil sau imposibil sa ai de la inceput loc la cresa daca chiar vrei sa-l trimiti acolo de la inceput. Atunci stai acasa pe aproximativ 390 eur lunar timp de 6 luni si apoi nimic la primul copil sau angajezi bona= nounou. Acolo unde locuiesc eu o, platesti cu 1000 eur net pe luna si statul ii plateste taxele si impozitele. Dupa 3 ani = gradinita adica ecole maternelle dar numai daca cel mic nu mai foloseste „Pampers”.

  18. Cred ca ideea cu cresa era ca mamele isi permit probabil sa stea acasa mai mult decat in Ro? Bineinteles ca si acolo sunt probabil categorii sociale care nu-si permit sa stea cu bebeii acasa, si ma infioara doar gandul ca bebelusi de 3 luni sunt trimisi la cresa. Pai mamele sunt tratate in cazul asta ca niste vaci comunale, bune de produs copii pe care ii ia apoi statul sub obladuire iare ele…la munca! Mai, si asa planeta e suprapopulata, de ce face lumea copii daca nu poate avea grija de ei, doar ca sa-i dea statului?

    • :)))) daca tu ai impresia ca femeile care se intorc dupa 3 luni de la nastere la munca sunt/sunt tratate drept vaci comunale sau sunt niste categorii sociale, te compatimesc… pardon, te dezamagesc, nu sunt. altfel tarile dezvoltate ar fi populate in foarte mare parte de… hmm, vaci. nasol

    • Ce intelegi prin ‘tari dezvoltate’? Eu inteleg Norvegia,Suedia, Germania…Intamplator (sau nu) cele mai dezvoltate dar si cele mai ‘fericite’ tari din lume sunt cele din nordul Europei unde politicile sociale protejeza intr-adevar cetatenii ( http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2013/10/29/the-worlds-happiest-and-saddest-countries-2013/ ) . Iti propun sa recitesti comentariul meu anterior si sa observi ca eu criticam tratamentul femeilor de catre stat, nu pe ele. Ma indoiesc ca o mama responsabila ar alege sa plece de langa copilul ei (de cele mai multe ori renuntand si la alaptarea naturala si tracand la laptele de….vaca, procesat si ‘imbunatatit’ cu chimicale) la numai 3 luni de la nastere, daca nu ar fi silita de imprejurari.

    • eu sunt de acord cu tine, nici o mama responsabila nu-si lasa copilul sa-l creasca alti in dorul lelii. dar faptul ca in tarile astea concediul de maternitate e de 3 luni eu personal nu-l vad ca trateaza femeile ca niste vaci, ci ca li se da sansa sa faca ce vor, pana la urma asta am vrut, nu?, egalitate 🙂
      femeile din tarile astea isi planifica sarcina, cariera, multe lucreaza part time dupa ce nasc, cel putin vad cum e aici, isi decaleaza programul parintii, uneori lucreaza amandoi diferite forme de part-time-uri
      si nu se plange nici o femeie de discriminare cand se intoarce in campul muncii si nici la angajare, ca mvai, o sa nasca si o sa blocheze postul x ani
      cine vrea si poate, sta acasa, cine nu, nu se ‘teme’ sa faca un copil, are optiuni
      eu aici pe cele care le vad ca stau acasa au cate 3-4 copii facuti unul dupa altul si probabil ca nu fac fata altfel, nu le-am intrebat, insa sotul meu are colege cu multi copii care lucreaza full time, deci cine vrea poate
      mie asta mi se pare fair si civilizat. si evoluat. un sistem de ‘ajuta-te singur’, nu de asteptat ajutorul de la stat

    • li se da ‘sansa’??? pai ‘sansa’ asta asa grozava nu e ceva noi, nici caracteristica tarilor dezvoltate, ‘sansa’ asta a avut-o si mama mea in comunism, cand a trebuit sa ne trimita la cresa la 3 luni, sa descopere ca sistemul nostru imunitar nu facea fata, sa ne bombardeze de moldamine si sa caute cu disperare o baba iesita din campul muncii care sa stea cu noi.

      Crezi ca mamele care stau cu puii lor pana acestia cresc un pic sunt niste putori ordinare care cer ajutoare de la stat in timp ce ele isi ojeaza unghiile?? E un ‘job’ la fel ca oricare altul si o tara cu adevarat dezvoltata, cu viziune, va oferi suport mamelor pentru ca micutii astia sa creasca sanatosi la cap si fara traume, hraniti natural(in tarile astea se promoveaza enorm alaptarea copiilor, si se descurajeaza in maternitati consumul de lapte praf!) -vezi concediile de maternitate din tarile cu nivel de trai cu adevarat ridicat si oameni fericiti.
      Cum e pana la urma, ‘cine vrea si poate’ sau ‘cine vrea, poate’ ? Dar cine nu vrea, dar nu poate, dar e obligat de imprejurari – lipsa banilor, nu i se pastreaza postul etc,? Da – eu am vrut sa fiu alturi de copilul meu si am avut posibilitatea, iar prietenele mele au avut posibilitatea sa lucreze part time si sa-si ia o bona foarte draguta si de incredere. Dar de cele mai multe ori munca part time nu aduce suficiente venituri, iar o bona e un vis frumos pentru majoritatea, mai ales in UK. Pentru marea majoritate cresa full time e solutia ( asta e cam 10 ore/zi , in fiecare zi- 2 ore dus/intors de la servici plus 8 ore , program). Asta e cruda realitate pentru MAJORITATEA.

    • Cred ca ai o viziune tare ingusta, radicala si neinformata. In primul rand, in multe tari din cele din topul tau concediul de maternitate e foarte mic: in Elvetia e de 14 saptamani platit la 80%.
      In al doilea rand, legatura intre veniturile femeilor si momentul cand aleg sa se intoarca la serviciu dincolo de concediul standard e asa: in tarile in care nu primesc niciun fel de ajutor financiar din partea statului (gen SUA) se intorc devreme la serviciu tipele care nu isi permit sa stea acasa, tipele sarace. In schimb in tarile in care statul acorda ajutoare substantiale (multe tari din Europa de Vest) familiilor cu venituri foarte mici, femeile astea cu salarii mici aleg sa stea acasa, de multe ori nu renteaza sa se intoarca la serviciu, pt ca primesc aproape la fel de multi bani stand acasa. Femeile care chiar au cariere si salarii mari se intorc mai devreme pentru ca au mai mult de pierdut.
      In al treilea rand, pe vremurile noastre multe mame continua sa alapteze si dupa ce se intorc la serviciu, iar copiii pot foarte bine sa nu primeasca deloc alt lapte decat al mamei. Asta e posibil pentru ca in multe tari in care femeile se intorc la serviciu devreme exista reglementari privind alaptarea si pomparea la serviciu, gen camera speciala pentru alaptat, frigider pus la dispozitie, etc.
      In al patrulea rand, in multe tari dezvoltate mamele care duc copiii la cresa nu ii dau „statului” cum zici tu, pentru ca de cele mai multe ori cresele astea sunt private, sau fac parte dintr-un sistem dar trebuie platite (pot fi subventionate, dar rar integral).
      Si in al cincilea rand, doar pentru ca tu ai facut anumite alegeri privind statul acasa nu inseamna ca trebuie sa fii asa radicala in a le categorisi pe mamele care nu au facut aceleasi alegeri ca „vaci comunale” si „iresponsabile”. Situatia fiecareia e diferita, si nu cred ca ar trebui judecate femeile care aleg sa fie mai mult decat mame si sa se dedice ceva mai mult carierei.

    • De ce Elvetia? De ce nu Suedia? ( by the way, vezi si linkul de mai jos din The Economist despre cat de mult lucreaza femeile din Olanda de fapt).

      2. Asa si…? Eu incercam sa subliniez ca munca unei mame este ca oricare alta si ar trebui sustinuta ca atare, o mama nu ar trebui fortata de imprejurari sa inceapa serviciul cand copilul este prea mic. Nu criticam ALEGEREA ta sau a altora care si-au lasat copilul la cresa, daca. Am atins un punct sensibil?
      3.Spor la muls!
      4.ha ha … shake hands with this guy http://www.telegraph.co.uk/news/politics/georgeosborne/11181535/George-Osborne-gets-stay-at-home-mothers-back-to-work.html
      5.vezi p.2

    • Este prima dată când comentez pe acest blog, deşi îl citesc de mult timp. Mă întristează profund prejudecăţile şi lipsa de toleranţă a unor persoane în ceea ce priveşte opţiunile altora. Am reînceput lucrul de când avea fetiţa mea 3 săptămâni (cu un program flexibil, 2-3 ore dimineaţa, 2-3 ore după-amiaza) fiindcă aşa mi-am dorit eu. Fetiţa a primit doar lapte matern până la 6 luni şi a fost alăptată în continuare până la un an şi 2 luni. Mă consider o mamă responsabilă, îmi iubesc copilul la fel de mult cât şi-l iubeşte orice altă mamă, indiferent cât a ales să stea acasă cu el. Haideţi să nu mai judecăm.

    • Grozav ca asa ti-ai dorit si ca ai si putut. E minunat ca ai gasit un program flexibil care sa fie suficient sa-ti acopere cheltuielile. Acum hai sa ne gandim si la marea majoritate care trebuie sa fie departe de copiii lor muuulte ore pe zi ca sa-si poata achita cheltuielile, pentru ca ‘muca’ lor ca mame nu e recunoscuta decat daca primesc titlul de ‘bona’ si au grija de copilul alteia. Cea care judeca esti tu. Faptul ca tu ti-ai permis sa faci ce-ti place nu-ti da dreptul sa minimizezi munca de ‘mama’ full-time.

    • Pai asa zi, tu vrei ca munca ta ca mama sa iti fie recunoscuta, deci probabil remunerata de catre cineva, probabil stat. Deci tu sa stai acasa, sa-ti cresti linistita copiii (eventual in numar nelimitat si pe o perioada nelimitata de timp) si cineva sa iti recunoasca meritele si sa te plateasca pentru asta. Eu si multe alte femei de pe lumea asta nu consideram ca ne datoreaza nimeni nimic pentru faptul ca am ALES sa facem copii. De ce ar trebui sa te remunereze cineva, eventual ani intregi, pentru ca esti capabila sa te reproduci si ai ales sa faci asta? Cand am ales sa am copii mi-am asumat si responsabilitatea cresterii lor, fara sa astept sa imi pice bani si alte avantaje din cer. Da, statul trebuie sa ma protejeze impotriva discriminarii, astfel incat sa nu fiu data afara doar pentru ca am facut un copil. Da, un sistem minim de asigurari sociale prin care mi se iau taxe dar primesc banii inapoi cand am nevoie de ei, dupa ce am nascut, e un sistem bun. (Nu intru insa in detalii despre cat de drept e sistemul asta pentru oamenii care pot sa faca copii de exemplu, dar tot cotizeaza, sau pentru cei care nu fac decat unul dar cotizeaza si pentru cei care fac 10). Dar de aici si pana a considera ca mi se cuvine ca munca mea ca mama (pozitie in care repet, ma aflu din cauza ca am ALES asta) trebuie recunoscuta si platita de catre cineva e un pas imens.

      Sa ma obosesc sa raspund si la ce mi-ai scris mie personal mai sus? Probabil nu ar trebui, in primul rand pentru ca raspunsul tau nu e la nivelul argumentelor coerente prezentate de mine si in al doilea rand pentru ca deja ai inceput cu atacuri personale, de genul „am atins un punct sensibil?”. Nu ai atins niciun punct sensibil, dar se pare ca noi, cele care nu suntem de acord cu faptul ca faci femeile care se intorc relativ devreme la serviciu „vaci comunale” si „iresponsabile” am atins un punct sensibil, poate prin faptul ca suntem capabile sa ne justificam existenta pe lumea asta si altfel decat prin prisma copiilor pe care vai, minune, am reusit sa-i facem si vai, minune si mai mare.. reusim sa-i si ingrijim.. din banii proprii! Eventual in timp ce avem si cariere.. reale, adica din alea in care avansam, construim si speram sa ajungem intr-o zi la cel mai inalt nivel, nu doar joburi in care sa ne plafonam cu brio si din care sa fim nerabdatoare sa scapam cat mai repede.

    • Tu nu ti-ai asumat nicio responsabilitate.Ii platesti pe altii pentru responsabilitatea asta.
      Te crezi mai grozava dacat mamele care stau in primul an de viata (sau chiar doi!)cu micutii lor acasa, nu-i asa? Pentru ca probabil chiar te crezi de neinlocuit in firma in care lucrezi?
      Hai sa-ti spun eu unde esti de neinlocuit: in viata copilului tau.
      Si n-am sa dau eu gaura la macaroana si sa-ti explic cat de important este pentru psihicul unui copil sa fie aproape de mama in primii doi ani de viata, au facut-o altii, in studii de specialitate, de mii de ori.
      Societatile care recunosc asta nu au decat de casigat: copiii vor deveni niste indivizi echilibrati si fara traume.

    • Asta va fi ultimul meu raspuns, pentru ca e clar ca nu putem purta o conversatie la acelasi nivel, bazata pe argumente si nu atacuri personale.

      Unele femei isi asuma responsabilitatea de a oferi copiilor lor ingrijirea de care au nevoie pe banii lor, tu esti cea care considera ca responsabilitatea asta revine altcuiva, adica statului, care trebuie sa te recompenseze pentru efortul ireal pe care il faci pentru ca stai acasa cu copilul. Despre asta era vorba.

      Nu, nu ma cred mai grozava decat nimeni, pentru ca nu ma inscriu in niciuna din categoriile despre care dicutam. Habar n-ai despre situatia mea si a familiei mele, nu am oferit niciun fel de detalii despre asta pentru ca nu sunt relevante, discutia se poate purta si la modul general. In schimb tu te crezi mai grozava, altfel nu ai eticheta asa de dur femeile care se intorc la serviciu mai devreme.

      Iar de studii si de o parte si de alta a dezbaterii privind durata optima a concediului de maternintate sunt pline jurnalele academice. Cele mai bune (adica publicate in jurnale academice serioase si prestigioase) iau in considerare nu doar efectele asupra copiilor ci si pe cele asupra mamelor si efecte sociale mai largi, de exemplu cele privind reducerea inegalitatii dintre sexe. Imi inchipui insa ca vom reveni acum la atacuri personale, asa ca nu are sens sa intru in detaliile astea teoretice.

    • Atacurile personale le-ai inceput TU,vezi viziunea mea ‘ingusta’.Stii zicala aia cu paiul din ochiul altcuiva…
      Nu sustin ca statul sa plateasca pe nimeni pentru efortul de a sta cu copiii acasa , ci sa sustina acest efort mai mult de 3 luni, sa-l faca posibil pentru cele care-si doresc asta.
      Argumentele tale nu au niciun sens aici pentru ca eu nu discutam daca e posibil sa te intorci la lucru daca vrei, ci de faptul ca pentru unii e imposibil sa stea acasa, daca asta-si doresc.( In sensul asta afirmam ca femeile nu sut respectate ca mame , sunt incurajate de stat si angajatori sa se reproduca si sa se intoarca in campul muncii cat mai repede -atentie, eu nu am facut vaca comunala pe nimeni, nu pune in vorbe in gura nimanui!).
      Lucru pe care-l tu-l infierezi, judecand mamele care simt ca e necesar sa fie aproape de copii lor ca fiind un soi de lipitori care asteapta mila statului.
      Vorbind de situatii personale, eu nu am luat niciun penny ca ajutor de maternitate, am avut suifcienti bani inainte sa am copii. Dar vad mai departe de ograda proprie, ma gandesc in primul rand la binele copiilor si vad ca majoritatea mamelor pe care le-am intalnit nu s-au intors cu draga inima in campul muncii cand asta s-a intamplat mai devreme de 18 luni.
      La revedere!

    • Unde ai gasit asemenea program de lucru?! Romania?
      Eu vreau sa stau acasa mai mult / cel putin sa lucrez mai aproape de casa, dar mi-a fost imposibil! (Romania, Bucuresti)

    • Ah – eu n-am avut sentimentul asta cand l-am lasat la cresa. Chiar deloc – ma bucur in fiecare zi cand pot sa-l duc – e cu alti copii, face lucruri pe care nu are cum sa le faca daca sta acasa.
      Dar poate oi fi eu o ‘vaca’ mai speciala 🙂

    • Probabil esti tu mai speciala si copiii tai erau supradotati la varsta de 3 luni si cresa unde au mers era una super speciala unde nou nascutii erau stimulati intelectual . Ai mei la 3 luni erau fericiti la pieptul meu in sling si se bucurau de vocea mea cand le cantam, de soare cand ii scoteam la plimbare si de laptele matern de cate ori aveau chef.Am o prietena care la lucrat la o cresa (in UK) si spunea ca i se rupe sufletul cu stau bebelusii toata ziua in patut, fara mami langa ei, spunea ca face ce poate sa se imparta si sa ii ia in brate sa ii calmeze , unii ii cautau pieptul cu disperare desi nu era mamica lor – dar bineinteles, asta era o cresa normala, nu una asa grozava cum ai gasit tu.

    • Ionuca , ce trist … :(( Și adevărat . Unul dintre marile mele regrete este faptul ca mi-am dat copilul la „creșă” ( kinderdagverblijf ) în Olanda . Pe lângă mizeria de acolo , mâncarea oribilă și costul superlativ pt 1 zi/ săptămână era o îngrijitoare care îi brusca pe copii și țipa la ei . Dar asta este o altă experiență , care iarăși îmi aparține … Parte bună este că oricând le poți spune , poți face reclamație și ești băgat în seamă . Partea nasoală este că eu nu mai pot da timpul ăla înapoi pt a acoperi trauma copilului meu niciodată .

    • Buna. Nu stiu daca cresa respectiva este grozava – cum nu cunosc decat cresa asta nici macar n-am cu ce sa o compar.
      Eu vorbeam despre experienta mea(cu un concediu de maternitate scurt si mers la cresa) si incercam sa spun ca este una pozitiva.
      Formularea cu ‘speciala’ se doarea … amuzanta.

    • 😀 nu esti. speciala adica. iti dai seama cate vaci umbla nebune si fericite prin Olanda?
      bafta! e super cu part time, eu asa am facut in tara, aveam un part-time stabil si niste colaborari pe langa. tot part time imi caut si aici, desi cred ca intr-un an o sa pot si full, m-am invatat insa sa am tihna

  19. Cum a scris cineva mai sus inca din timpul sarcinii iti stabilesti anumite prioritati si una din ele ar fi cresa. Pentru ca locurile sunt ocupate din timp iar daca nu te misti repede risti sa-ti iei bona personala. Cand copilul este mai mare se poate recurge la aux-pair. Dar si asa , aux-pairul trebuie adus de undeva , platit, oferit cazare, masa , bilet de avion , asigurare de sanatate si bani de buzunar. Plus ca trebuie sa indeplineasca anumite criterii printre care sa nu fie casatorit sau/si sa aiba in medie 25 ani.

  20. Poate ca ar fi interesanta o rubrica cu articole despre experientele mamelor care locuiesc in alte tari 🙂
    Cel putin 2 articole pe tara ca sa acoperim cat mai multe puncte de vedere 🙂
    Mie mi se par cunoscute toate aspectele prezentate: m-am intors la munca full-time dupa 3 luni, copilul a mers la cresa (asa ii zic eu – si care nu e acelasi lucru cu gradinita descrisa in articol) care e foarte scumpa si sunt printre putinele mame care muncesc full-time(n-am alta solutie ca altfel as alege si eu part-time) dintre mamele copiilor de la cresa – cele mai multe lucreaza 3 sau 4 zile pe saptamana. Dupa 4 ani copilul nu mai poate merge la cresa – ci trebuie sa mearga la scoala (asa ii zic eu – si care e gradinita din articol). Si sper ca pana atunci sa pot sa nu mai lucrez full-time ca sa fie mai putin complicat cu after shool and stuff 🙂

    • Ioana , am scris articolul în cunoștință de cauză . Am multe cunoștințe în jur care aleg să stea acasă cu copiii până la 4 ani , sau fac joburi part-time , sau muncesc de acasă etc … Este alegerea lor . Dacă ai o altă părere , opinie sau experiență fii mai explicită . Împărtășește-o ! Sunt deschisă la dialog atâta timp cât este unul civilizat. E posibil ca eu să greșesc , îmi asum . Dar asta e părerea mea și am curaj să mi-o mențin . O seară frumoasă !

  21. Greece!!!Noi am intrat cu pile piloase la gradinita de stat.Mancarea super ok, sunt 14 copii la grupa mijlocie si 14 la grupa mica si au cate 2 d-ne educatoare!plus bucatareasa, femeia care face curat si femeia care pune si strange masa, iar directoare este una dintre educatoarele de la grupa mijlocie!!!Dpdv al activitatilor super multumita!Program 07:45-15:45.Al meu ursulet sta pana la 14:00 cand termin eu treaba si ma duc sa-l iau!Repet in Grecia se intra fff. greu la gradinita de stat!La alea particulare platesti si intrii aprox 4300 euro/an si 4800 euro cu autobuz care i-l ia dimineata si-l aduce dupa-amiaza!
    I-l ia pe izmanos la 3 ani impliniti cu conditia pipi+caca+sters singur!!!La cele private duci pampersi si servetele umede si ti-l schimba daca e nevoie!Ursuletul nostru a facut caca de 2 ori in primul an pe el ca nu i-a placut toiletul acolo si mi-au dat telefon de urgenta doamnele sa-mi recuperez odrasla cacacioasa!!!
    In Ro din cate stiu, cand are varsta de gradi, te duci i-l inscrii la gradi din cartier si gata!!!Sau poate s-au schimbat lucrurile…vorbesc si eu din ce imi aduc aminte de acum 25 de ani de cand se ducea inca frati-miu la gradi!!!Sounds crazy i know….sorry!!!

  22. Mie personal mi se pare groaznic sa stai acasa cu copilul doar 3 luni. E prea mic sa fie lasat la cresa oricat de buna ar fi ea. In afara de asta ce inseamna asta pentru o mama care la 3 luni dupa nastere inca nu e stabila hormonal. Fiecare isi creste copilul in primul rand cum poate si abia in al doilea rand cum vrea. Am o prietena f buna care a ales sa se intoarca la munca dupa 8 luni ca simtea ca o lua razna cu copilul acasa, insa e singurul exemplu de acest fel. Am locuit in Uk si acolo mamele daca aveau de ales in a se reintoarce la munca sau a sta acasa cu copilul alegeau in majoritate sa fie aproape de bebe sau sa lucreze part-time/acasa/2 zile pe sapt. Angajatorii din UK sunt mult mai deschisi la genul acesta de program flexibil decat cei din Romania. Personal nu ma voi intoarce nici cu o zi mai devreme, daca mi s-ar oferi un program flexibil de genul celor ce le-am dat exemplu m-as intoarce maine. In conditiile in care eu stiu la ce ora merg la lucru, dar nu stiu cand ajung acasa nici nu ma gandesc lucrez ca sa traiesc nu traiesc pentru a lucra. Copilul si familia mea sunt mai presus de cariera.

    • *nu traiesc pentru a lucra ci lucrez pentru a trai (aluzie la zicala nu traim pentru a manca ci mancam pt a trai sa nu creaza nimeni ca sunt o putoare :P)

  23. Lucrurile depind foarte mult in functie de experientele fiecaruia si zona geografica.
    M am mutat de curand in UK cu tot cu Baietel 🙂 (mi a placut numele lui ) si cu multe asteptari .O parte din ele le am regasit …insa si dezamagirile au fost pe masura .
    De exemplu nu ma asteptam sa vad atatea mamici stand acasa si traind din beneficii/ajutoare sociale .Asa ca ..nu vreau sa se arunce cu rosii, dar cred ca si in Olanda depinde situatia de zona respectiva .Sunt convinsa ca sunt mamici care sunt nevoite sa intoarca la munca dupa trei luni, dar mai sunt convinsa si ca nu esti OBLIGAT , in sensul ca , iti permiti un trai decent si daca nu te intorci atat de repede .
    Iar eu una am inteles sin articolul Loredanei ca nu l primeste mai devreme de patru ani la gradinita , lucru care se intampla si aici, doar ca difera datele putin :incepe la 5 ani si se numeate scoala.
    Consider articolul foarte interesant, singurul lucru pe care l as avea avea de reprosat fiind faptul ca nu I despre UK.Asa ca provoc mamicile sa si spuna experientele asa cum sunt ele , trecute prin filtrul propriu.Succes Loredana

    • In UK-Anglia scoala incepe in primul septembrie dupa implinirea varstei de 4 ani ( Reception).Baietelul meu a inceput la 4 ani si 2 luni, fiind nascut vara, avea colegi de aproape 5 ani , nascuti in octombrie.In Scotia sunt mai flexibili.
      Probabil locuiesti intr-o zona destul de ieftina in care sunt multi din cei care traiesc din ajutoare sociale (cu sau fara copii, femei sau barbati, asa zisii ‘chavs’ sunt toti la fel). Multi romani au ‘descoperit’ sistemul de ajutoare sociale si traiesc si ei ca niste capuse in resedinte sociale cu ajutoare de la stat.

    • Sunt destui neaosi de-ai lor care traiesc din ajutoare sociale. Motive sa fie , aplicatiile curg garla. Si banii aia care se duc pe ajutor social,subsidii si alte minuni sunt platiti din buzunarele celor care muncesc si platesc impozit la stat.
      Eu am locuit in UK (langa Leicester) timp de trei ani si jumatate . E adevarat ca nu mi-am permis luxul sa cer ajutor social pentru ca asta ar fi dus probabil la expulzare sau inrautirea situatiei in a cere viza cu drept de munca. Am plecat in UK in 2005 cand inca se statea la cozi imense la ambasada. In familia sotului cateva lepre sanatoase tun , care primeau ajutor social pe motiv ca acu sapte ani si-o vara si-o bagasera pe vena sau trasesera si ei una mica pe nas. Si uite asa doi-trei zdrahoni de baieti tineri stateau acasa la caldura in timp . Intre timp am mai auzit cazuri de romani care se laudau ca in UK se plimba potaile cu covrigi in coada si uite asa , hocus -pocus iese ajutorul de la stat! Tot nu inteleg de ce statul britanic acorda ajutoare sociale atat de usor.

  24. Buna,ma numesc Alina si de cateva luni ne-am mutat in Olanda(Den Haag).Am o fetita de 5ani care acum este in Romania la bunici.Vrem sa o aducem si pe ea aici sa o inscriem la scoala dar nu stim care sunt formalitatile in aceasta tara.Dragi mamici poate ma puteti ajuta va rog cu cateva sfaturi…Nu vreau ca fetita mea sa se simta marginalizata la scoala,nu stie limba….imi este teama pt.acomodarea ei aici…Va multumesc!

    • Alina, nu sunt cine stie ce formalitati, te duci la scoala (suni inainte), vorbesti cu directorul, daca au loc pt ea completezi niste formulare si o inscrii. limba o invata f repede. baiatul meu a mers la 4 ani si cateva zile in groep 1 fara sa stie un cuvant. dupa o luna a inceput sa vorbeasca deja in propozitii, iar acum, dupa 4 luni, vorbeste fluent. cred ca el e ceva mai rapid decat media, pt ca invatatoarea mi-a tot repetat ca e ‘amazing’, ‘amazing’, dar oricum, nu e vreun geniu, copiii prind repede. nici o secunda nu s-a simtit si n-am simtit ca ar fi marginalizat. din contra, atitudinea lor e f toleranta si te ajuta sa te integrezi, numai sa vrei

    • Buna Diana,
      Spui in comment ca baiatul.tau la 4 ani a invatat foarte usor olandeza. Stia deja engleza? Cum a inteles olandeza? Ma intereseaza si pe.mine pentru fetita mea.
      Multumesc

  25. To set things straight:

    SURSA : http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2010/11/dutch_feminism

    ‘the Netherlands bucks the women’s-development narrative in a pretty odd fashion: it has extremely high indicators for gender equality in every way (education, political participation, little violence against women, ultra-low rates of teen conception and abortion) except that women don’t work. Or not full-time, anyway, at anything like the rates at which women work in most OECD countries. Moreover, they don’t seem to want to. Nearly 60% of Dutch working women aged 25-54 worked part-time in 2001, compared to 15% in the United States, 25% in France and 35% in Germany; but where 25% of French women working part-time say they want to work full-time, just 4% of Dutch women do. The Dutch began identifying women’s failure to participate in the workforce more aggressively as a major social problem in the 1990s, which led to a tax reform intended to incentivise women out of the cosy „trap” of part-time work. Instead, most women used the better tax treatment as a way to work less.’

  26. Nicolae Alina Ioana, du-ti copila la o scoala normala . Va invata limba mult mai repede si mai bine. A ta e micuta , o sa fie mult mai usor. Eu am dus-o pe a mea la 11 ani si tot a prins intr-un an si ceva. La testul CITO a luat scor pentru Havo deci zic eu ca pentru doi ani si un pic de scoala n-a fost chiar rau.

  27. Cred ca nu s-a inteles bine un lucru : mamele nu au fericirea sa stea acasa patru sau cinci ani!!! Mamele au fericirea sa stea acasa pe banii statului doar 3 luni dupa care restul de timp il stau pe buzunarul lor. O produce Olanda vaci comunale pe banda rulanda ( e un sarcasm) dar momentan Olanda e net superioara Romaniei din punct de vedere economic si nu cerseste ajutor nimanui. Romania sta de la prost la foarte prost datorita organizarii economice , datorita coruptiei , lenei (aici vorbim la modul general)si bataii pe ciolan. Sau de grija caprei vecinului. O sa dati cu nu numai cu rosii , stiu asta dar eu care nu sunt economist gandesc in felul urmator: statul roman acorda o suma de bani (nu stiu cum se socoteste concediul postnatal) timp de 24 luni. Daca ar fi acordat doar trei luni atunci s-ar fi facut o economie de 20-21 luni. Inmultit cu o medie de 300 € pe luna asta ar insemna 6000€ pe cap de femeie care a nascut. Femeia s-ar intoarce la munca , ar plati taxe , ar folosi cresa (alti oameni ar avea de munca) si tot asa. E adevarat ca acel copil n-ar benefecia de mama lui 24/7 timp de doi ani dar acum stiti cum e..nu le poti avea pe toate. Si burta plina si slana-n cui nu se poate. Dar sistemul olandez e facut sa produca bani si nu iubire si atunci nu pot intelege de ce mor unii sa ajunga aici?! Daca le plac banii si sistemul economic din Olanda , sistem care s-a format in parte si pe nefericirea mamelor (olandeze sau ne) ca-si lasa plozii la crese , fara iubire si fara lapte matern…la ce doamne iarta se mai vaita cand ajung aici? Ori vii , ramai si taci din gura ori pleci!

    • vezi linkul din ‘The Economist’ de mai sus; sunt altii mai avizati sa-si dea cu parerea

    • Acel articol a fost scris de un american. Parerea unui jurnalist americam vis-a-vis de sistemul olandez. Eu nu stiu cine-i mai avizat dintre noi doi sa-si dea cu parerea ? Eu care traiesc aici de ceva timp si pe zi ce trece trebuie sa ma integrez si mai mult pentru ca altfel as deveni o frustrata intr-o tara straina sau ala care a venit pe teren , i-a platit ziarul respectiv o saptamana de diurna ca sa faca un articol aici?! Daca ai sa citesti si reactiile cititorilor ai sa vezi ca sunt si comentarii pozitive.

    • Postarea mea initiala se referea la cele care se plang ca sistemul olandez trateaza femeile mame ca pe niste vaci.
      In ceea ce priveste articolul domnului jurnalist , l-am recitit cu atentie (si aici imi cer scuze) si da , am observat ca printre toate lucrurile care poate par nefiresti sau diferite totusi societatea olandeza e multumita. Deci el vede si intelege si partea buna a lucrurilor.
      Dar aici nu e vorba ca ala e mai avizat ca mine si viceversa. E mai avizat , in ideea ca el are studii economice si vede situatia din punct de vedere economic comparativ cu mine care nu le am. Dar un om care locuieste in acea tara despre care el face un raport si se loveste zilnic de aceste situatii economice (chiar daca n-are pregatirea necesara) zic eu ca este la fel de avizat sa-si spuna o opinie.
      E ca si cum as zice eu ” maine merge x la puscarie pentru ca a fraudad statul ”si tu imi spui ” ce te bagi tu , ca doar n-ai studiat dreptul ” 🙂
      Dar amandoua stim ca ce-a facut x e caz de puscarie . Era doar un exemplu.
      Referitor la bani , acum ceva vreme cand se potcovea puricele si bietii pensionari din Romania trageau clopotele pentru ca li se taia din pensie discutam cu sotul meu despre aceasta situatie. Situatie pe care el a vazut-o altfel decat o vedeam eu la vremea aceea. ” Daca banii care li se iau batranilor ar acoperi gaurile voastre financiare , atunci in viitor Romania ar produce mult mai multi bani pentru pensionarii de peste 10-20 ani”. Pai da , zic eu ….dar sa se ia si din veniturile alea grase ale parlamentarilor si celor care dorm in sedintele din Senat si Parlament , sa se reduca fotoliile celor multi si incompetenti care atunci cand deschid gura la sedintele europene mai bine ar tace. Si atunci nu doar ca ar reveni Romania pe picioare , dar mai mult ca probabil ar si inflori. Ca sa ai prosperitate trebuie sa ai un echilibru in toate.

    • Vezi tu, eu afirmam ca daca e adevarat ca femeile sunt obligate de imprejurari sa-si dea copiii de numai 3 luni la cresa, ele nu sunt respectate ca mame ci doar ca femei cu functie reproducatoare. ( Atentie,din nou – nu am criticat alegerea personala a mamei in cauza, multe vad ca s-au simtit atinse intr-un punct sensibil, dar povestea asta cu sentimentul de ‘vina’ cauzat de sentimente interioare sau de fapt indus de opinia societatii e alta). Citind articolul din The Economist ( si lucrarile citate) rezulta de fapt ca in cazul Olandei femeile nu se spetesc muncind oricum si ca marea majoritate jongleaza cu joburi part-time.

    • Alexandra D, te rog sa imi spui ce disponibilitate au anagajatorii din Romania sa ofere mamelor sau tatilor cu copii mici programe flexibile de munca/posibilitatea de munci de acasa? Iti spun eu 0 adica ZERO. Eu lucrez in cadrul unui ONG as putea f bine sa imi fac munca de acasa, mi-ar placea sa lucrez part-time sau cateva zile pe sapt, dar nu se poate. Or eu in conditiile in care am o ora in care incep munca si nu stiu cand termin, plus w-enduri lucrate neanuntate ce sa fac? Sa imi las copilul de 1 an si 5 luni la cresa 10 ore pe zi?(si tatal are un program de lucru incarcat). Sincer indemnizata pt crestere a copilului este cam singurul „ajutor” pe care l-am luat vreodata de la statul roman si o fac fara regrete. Am nascut la privat, cand am probleme de sanatate eu, sotul sau copilul mergem tot la privat. Ajutor de somaj nu am luat niciodata desi am fost somera. Drumurile publice sunt cum sunt etc. Indemnizatia asta e cam singurul lucru care stimuleaza nataliatea in randul mamelor care muncesc si platesc taxe in viziunea mea. Tu zici ca s-ar face economie dac s-ar reduce la 3 luni de la 24, eu zic ca nu prea s-ar mai face copii sau cel putin nu s-ar prea face in randul mamelor care lucreaza si au un salariu mediu sau mai mic. Nu arunc cu rosii, doar fac nite observatii. Nu ma icomparati Romania cu tari dezvoltate in care mamele chiar au de ales intre a sta acasa sau a lasa copilul la o cresa unde nu va fi abuzat sau neglijat, o tara in care se pot intoarece la lucru cu un program flexibil, o tara in care venitul unui singur salariat poate duce in spate o familie. Aici, la noi, in primul rand cresele nu prea mai exista si cand exista o singura ingrijitoare are sub supraveghere peste 5 copii sugari, bonele calificate sunt scumpe si putine iar mamele care din salariul lor isi permit sa plateasca si salariul unei bone sau sa plateasca taxa unei crese private sunt extrem de putine.

  28. ”Am o prietena care la lucrat la o cresa (in UK) si spunea ca i se rupe sufletul cu stau bebelusii toata ziua in patut, fara mami langa ei” -IONUCA

    IONUCA, prietena aia a ta caruia i se rupe sufletul e platita din banii mamelor care pleaca la munca si isi lasa copiii de izbeliste la cresa. Daca ele ar sta acasa sa le cante din sling atunci ea ar trebui sa se reorienteze catre alt tip de job.

    • Eu vorbesc de faptul ca in viata nu le poti avea pe toate. Intotdeauna va exista un minus pe undeva .

  29. Loredana , Loredana …ai uitat sa mentionezi ca statul olandez incurajeaza nasterea acasa , asigurarile medicale nu te lasa sa profiti de prea multe avantaje de la ei. 🙂

    • Alexandra D , Alexandra D … Statul olandez nu încurajează naștrile acasă , ci are un sistem ! Pe care îl respectă cu predilecție . Iar asigurările medicale sunt asigurări medicale … O zi bună ! 😉

  30. Poți să naști acasă dacă totul este ok (eu chiar vreau asta la următorul!) sau dacă nu te simți confortabil, cum a fost în cazul meu find la prima naștere si cu gândirea din România, poți alege să naști la spital. Acel spital de fapt e doar așa, aproape de medici, însă e fără medici 🙂 Moașa te ajută să naști, și mai este o femeie de la maternitate (kraamzorg) ce te ajută pe tine ca mamă, de la naștere până la 8 zile după, timp de 8 ore pe zi (te verifica pe tine ca mamă să fii ok, verifica copilul, și te învață cum sa ai grijă de el).
    Revenind la naștere. Dacă ai asigurare suplimentara, îți acoperă născutul la spital la cerere. Dacă nu, plătești în jur de 200 euro. Moașa vine acasă și zilele următoare să te verifice. Mai vin acasa să îi facă copilului niște teste. La noi a venit acasă și medicul de familie. Nu am chemat pe nimeni, așa este sistemul. Nu am plătit nimic, asigurarea a plătit tot, cu mențiunea că am făcut-o cu două luni înainte de naștere!
    Dacă sunt probleme, te programează de la început la cezariană, sau dacă apar în timpul nașterii, vine doctorul. Practic moașa se ocupă dacă totul este în regulă.
    Tot ce se întâmplă în timpul nașterii decizi tu, poți să faci planul dinainte sau iți dai permisiunea în timpul nașterii.
    Partea frumoasa este ca tatăl a fost prezent la naștere. Și partea ciudată pentru romani este că am stat acasă până a venit moașa să mă verifice, iar apoi am mai stat până am avut contracții la 3 minute, practic am ajuns la spital când aveam 9cm dilatație. Am ajuns la ora 12.20, la ora 2 am născut, la 3 a terminat să mă coase (m-am rupt eu, nu se taie aici preventiv ca în țară), am făcut baie, m-am îmbrăcat, în timp ce eu m-am spălat copilului a fost verificat (până atunci a stat la pieptul meu, a supt, cordonul a fost tăiat după ce nu a mai pulsat). La ora 4.30 am plecat acasă. Deci la spital am stat 4 ore! Cel mai greu mi s-a părut drumul cu mașina, prima oară când nu puteam sta nicicum de durere, a doua oară când tot ce vroiam să fac era să stau în pat. Pentru mine vizita să nasc la spital nu a meritat, tocmai de aceea vreau să nasc acasă la următorul și mă bucur enorm ca am născut în Olanda! Mai bine îngrijita am fost acasă timp de 8 zile, decât dacă eram în România 3 zile la spital lăsată de izbeliște (cum se întâmplă la UNELE spitale).
    Revenind la subiect, excepție partea cu întorsul la muncă part time după 3 luni (făcând doctorat nu am cum sa pun pauză 1 an…), pentru mine e una din țările ideale de trăit 🙂

  31. Eu cred că și din dorința de economie (ca să nu zic altfel) și calvinism s-a menținut tradiția nașterii acasă. Românii au avut mereu greutăți dar nu au inventat ei așa numitul bottle scraper- un fel de spatulă de curățat ultima urmă de smântână, iaurt, vla din sticle. Și pentru durerile nașterii mă mir că nu oferă clasicul paracetamol. 🙂

  32. Buna fetelor,

    Eu am nascut pe 22 dec. 2014 in Breda si as vrea sa stiu daca aveti informatii despre somaj. Am lucrat mai mult de un an si acum stau cu copilul cele 3 luni. Dupa aceea, este posibil sa intru in somaj ? Stiti vreun site cu mai multe informatii ?
    Multumesc

    • Nu vreau sa te informez gresit dar auzisem ca se ofera 1 Luna de somaj pentru fiecare an lucrat.

  33. Legat de alegerea obligata sau de buna-voie a mamelor de a nu sta cu copii: copii de om sunt cei mai neajutorati dintre toti puii de pe lumea asta, pentru cea mai lunga perioada de timp. Probabil ca m-am uitat prea mult la documentarele lui Attenborough, dar daca va uitati la alti pui de animale veti observa ca multi se pot deplasa chiar si dupa 1 zi, si se pot hrani singuri. Ei pot supravietui singuri chiar si dupa cateva zile de viata. Copii de om insa invata asta abia dupa 1 an si sunt absolut dependenti de mama minim 1 an. Aceasta este natura 🙂

    Eu sunt pro-cariera, si nu consider ca scopul in viata sunt neaparat copii, insa daca tot facem copii, de ce sa nu ne luam aceasta responsabilitate in serios? Eu nu am copii inca, pentru ca am alte prioritati si probabil ca sunt un pic egoista in acest moment, dar lucrez la asta. Insa cand/daca voi avea, as vrea sa fiu o mama buna, si sa il ajut in primii ani, sa fiu alaturi de el cand este mai neajutorat, nu vreau sa lipsesc de langa el cand el ar sta lipit de mine non-stop.

    Pentru a fi mama BUNA trebuie sa dam de la noi, altfel ramanem doar mame ca oricare altele. Pentru a fi mama intr-adevar nu trebuie premiu, pentru ca multi se pot reproduce, insa mamele bune si dedicate merita cu adevarat un premiu pentru ca au reusit sa construiasca o relatie frumoasa cu copii lor.

  34. N-as vrea sa cataloghez ” mama buna , mama rea” ci doar mame care au mai multe optiuni si avantaje ca altele. O mama cu un venit financiar mic , care nu a avut posibilitatea sa studieze , sa faca o cariera si isi lasa copilul la cresa nu e cu nimic mai prejos decat una care si-a tras un bogatan sau care are o cariera de succes care ii asigura un trai mai indestulat. Atat prima cat si a doua incearca sa-i ofere copilului hrana cea de toate zilele. Doar ca situatia nu permite amandorura aceeasi oportunitate.

  35. Despre gradi si scoli vad ca s a scris mult; si despre vaci si despre prejudecati…by the way: ff urat! Loredana a explicat prin prisma ei cum stau lucrurile. Normal ca exista si alte exemple si normal ca fiecare are experienta lui in Olanda. Ceea ce vreau sa adaug la articol ca vad ca n a zis nimeni: bunicii olandezi ajuta enorm si e exact pe dos: f rar aud sa nu ajute. Olandezii in mare parte lasa copiii minim o zi pe sapt la bunici ca sa nu plateasca 90 euro pe zi la gradi. Si lucrez cu olandezi si in speta cu copii. Nu vorbesc aiurea.

  36. Cunosc o fata care locuieste de multi ani in Italia si are doi copii. Acesti copii ai ei au avut norocul sa stea in continuare acasa dupa ce mama a inceput serviciul la 3 luni de zile de la nastere. Iar acest noroc s-a datorat faptului ca bunicii din Romania faceau cu randul in ingrijirea lor, facand naveta intre cele doua tari. Stiu ca in alte state din vest mamele petrec foarte putin timp alaturi de copii lor abia nascuti. Am vazut si ca multe din mamele care au scris comentarii mai sus sunt de acord cu acest lucru.

    Eu una stiu un singur lucru…copilul meu de nici 4 luni rade de fiecare data cand ma vede, doar cu mine mananca linistit si frumos ( din biberon ca asta a fost), doar eu ii inteleg plansul si supararile si il simt cum tanjeste efectiv dupa mama lui. Eu una ma gandesc cu groaza ca la 11 luni ale lui trebuie sa ma intorc la munca si sa il las intr-o cresa unde nu stiu in ce masura va primi atentie, nu stiu cata rabdare vor avea sa il hraneasca, nu stiu cat de atenti vor fi la ce mananca, cat mananca, cum face caca, cum face pipi, etc…

    Tin sa mentionez ca am 24 de ani, cu studii superioare si un serviciu bun. Chiar imi doresc ascensiune in cariera, am fost mereu o persoana activa si nu suportam sa stau acasa mai mult de cateva zile. Deci nu imi doresc sa fiu o capusa a sistemului si nici nu cred ca indemnizatia aia de mi-o plateste statul nu imi este indreptatita! Eu cred ca la cate taxe platim statului asta macar atat meritam si noi : sa avem ocazia sa crestem frumos acele persoane care vor genera tot statului taxe si impozite cand vor ajunge adulti. Platim o gramada de bani pentru sanatate si avem servicii de toata mizeria ( atunci cand le avem). Platim contributii pentru pensii ca sa vedem cum pensionarii primesc 700 de lei pe luna.

    Nu judec pe nimeni, nu acesta e rolul comentariului meu. Vreau doar sa subliniez si eu inca o data cat de important este sa fii aproape de copilul tau atat cat sa ii conferi acel ” self secure” si totusi sa nu devina dependent de tine. Si asta cred ca nu se poate realiza in doar 3 luni de viata…

  37. Buna, ma numesc Lucia locuiesc in Olanda (Rotterdam). pt toate mamicile cine isi doreste bona am 6 ani experienta cu copii, living-in\outside.Vorbesc Engleza,Spaniola,Italiana,Greaca,am lucrat in Spania,Italia,Grecia,Belgia,Olanda,Romania.MA gasiti la acest nr de tel.0684285599 sau la Email-ul arotariteilucia29@gmail.com MULTUMESC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *