Mini-omlete variate și teoria mixerului

Trei lucruri am pentru voi azi:

1. Rețeta de mini-omlete sărate variate

2. Tipsuri despre ce să căutați cînd vă alegeți un mixer vertical

3. Numele cîștigătorului mixerului Philips din articolul precendent (dacă aveți chef de gătit, intrați la comentarii, sînt acolo niște zeci de rețete foarte faine și rapide).

Le iau sistematic, să nu mă încurc, că-s destul de obosită (am avut niște zile cumplit de aglomerate, și nu, n-au venit extratereștrii să stea ei cu copiii cît zac eu la piscină, și cît i-am așteptat, pf).

Mini-omlete sărate la cuptor (bune și pentru copilași de 1 an și peste, bune pentru petreceri cu copii, pentru musafiri adulți și soacre cîrcotașe)

Aveți nevoie de bază pentru omlete. Puteți pune orice:
– legume călite (ardei, ceapă, morcov, țelină, conopidă, pot fi congelate sau proaspete, le tocați repejor la robot că nu e vreme de finețuri)
– ciuperci proaspete sau din conservă
– ton
– cartofi fierți sau copți, mărunțiți
– mazăre prefiartă
– somon
– spanac călit sau fiert
– bacon
– carne dintr-o friptură mai veche, mărunțită
– roșii
– măsline

Pregătiți tava de brioșe: ungeți formele cu unt sau ulei de măsline și puneți cam o treime pe înălțime ce alegeți din cele de mai sus. Fain e că puteți face multe mini-omlete diferite. Unele doar cu ardei, altele doar cu ciuperci, somon sau roșii, și la final le deosebiți prin culoare.

Eu am făcut unele cu spanac, altele cu ciuperci și ceapă și altele cu legume congelate călite.

mini omlete variate_000001

Deasupra se toarnă amestecul făcut din:
– 4 ouă
– 2 linguri de smîntînă
– 100 gr cheddar sau cașcaval sau caș sau alt tip de brînză care se topește, rasă
– ierburi (mărar sau pătrunjel proaspăt sau orice fel de verdeață uscată sau proaspătă vă place)

mini omlete variate_000002

Puteți umple formele, nu cresc foarte mult la copt. Deasupra am presărat puțin parmezan, merge orice altă brînză care se topește, sau nimic.

Secretul pentru o omletă pufoasă (sau mai multe mini-omlete pufoase) e să bateți separat cu mixerul albușurile cu puțină sare (eu am folosit mixerul vertical de la Philips cu partea de tel și am obținut o spumă tare în mai puțin de un minut, spre uimirea Sofiei, care era convinsă că am pus zăpadă în castron), gălbenușurile se amestecă rapid cu restul ingredientelor, iar la final se încorporează și albușurile, cu mișcări ușoare de jos în sus, să nu zdrobiți spuma.

2015-01-21 16.25.56

Tava intră la cuptor la 180 de grade pentru 30 de minute (sau ceva mai puțin dacă aveți cuptor puternic).

 

mini omlete variate_000003

mini omlete variate_000004

mini omlete variate_000005

Booon, acum că am terminat de gătit ne putem ocupa de cumpărături. Eu zic că mixerul vertical Philips Avance, sau de mînă, cum i se mai spune, e un musai-de-avut în orice bucătărie, indiferent că în ea se prepară zilnic delicatese bebelușești sau săptămînal cel mult o omletă. E foarte util pentru că face multe chestii în timp scurt, pentru că e ușor de spălat și de depozitat, fiind mititel. Am avut și măgăoaie de robot cu funcție de tocat și șapte rînduri de cuțite de-mi ocupa toată chiuveta și trei rafturi de debara, iar cînd spălam hardughia, umpleam de apă toată bucătăria. Un astfel de device mare, greu, complicat de montat și de spălat și imposibil de depozitat te poate speria în așa hal încît ajungi să nu mai gătești deloc și e păcat. Mai ales că uite, există această variantă extrem de ușor de montat, ușor de ținut în mînă, simplu de spălat și care nu ocupă loc în cămară mai mult ca două borcane cu zacuscă.

Am avut multe modele de mixere verticale, tocmai pentru că n-am știut să aleg bine din prima. Cînd căutați să alegeți un hand mixer bun, fiți atenți la:

– recipientul de tocare (să fie mare sau să aibă unul mare și unul mic, atunci cînd faci piureul de bebe îl folosești pe cel mic, dar cînd faci un guacamole pentru musafiri să nu trebuiască să faci în trei tranșe)
– capul cu cuțit trebuie să fie din metal, nu din plastic (altfel se va strica în timp)
– numărul de butoane și viteze (cu cît mai puține cu atît mai bine). La acest Philips Avance e foarte simplu: ai un singur buton mare și ușor de apăsat, cu cît apeși mai tare cu atît crește viteza de mixare sau tocare.
– prezența capului cu tel (foarte important dacă vă plac spumele și cocăturile)
– putere (800 de wați e foarte bine, deși vă veți descurca bine și cu 700)
– funcția de turbo (o să vă ajute cînd sînteți pe fugă, mie mi-e de folos cam tot timpul)

Eu folosesc zilnic cel puțin o dată mixerul pentru diverse rețete. În unele zile îl folosesc de trei, chiar patru ori. Cu el toc toate legumele pentru ciorbe sau tocane, cu el fac aluaturile pentru clătite sau brioșe, tot cu el fac hummusul, fasolea bătută, guacamole, pateul de casă, cu el toc alunele și migdalele pentru biscuiții Sofiei. Dacă nu aveți unul din ăsta, sincer nu știu cum vă descurcați…

Mbon, acum trecem și la ultimul capitol pe ordinea de zi, cîștigătorul concursului de rețete din articolul anterior. Mixerul de mînă Philips merge la Doinița, voluntar la Centrul Maternal Casa Agar. Felicitări și mulțumesc pentru participare, te rog să-mi scrii, să stabilim cum facem să ajungă premiul la tine!

Ce alte device-uri vă sînt esențiale în bucătărie? Eu am cam început diversificarea cu Ivan (în sensul că am încercat să-i dau diverse chestii în diverse forme de agregare, dar pînă acum nimic n-a alunecat pe gîtul lui adorabil) și simt că mă ia așa o leneee…. Extratereștrilor, why don’t you come over?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

26 comentarii

  1. Am un mixer vertical, nu-i de la Philips, deci nu-i dau numele. Il iubesc. 😀 Pe langa el avem un mare robot Philips, dar e mare si pana il insir, si cand ma gandesc cate „cute si pliuri” are, ma las pagubasa si tot la ala mic ma duc. Alte gadgeturi in bucatarie?! Prajitor de paine, steamer, cafetiera (nu ma vad traind fara). Ne gandeam la o friteuza fara ulei, dar nu as sti unde sa o mai pun si pe aia.
    Lasand bucataria la o parte, jur ca cel mai tare mi se pare robo-aspiratorul si nu stiu cum am trait atata vreme fara el.

    • stai asa, cum adica friteuza fara ulei?
      robo e de-ala de se invirte singur prin casa si aspira? ca daca da, noi nu prea avem cum sa ne bucuram de serviciile lui, ca am calca mereu pe el pe-aici, ala e ok sa mearga cind esti la job…

    • Cred ca e vorba de Tefal Actifry, care e minunat de fel, daca ai rabdare sa iti faca 2 portii de cartofi prajiti in 45 de minute. Dar mega gustoase, cu doar i lingurita de ulei. Merge si pentru alte feluri de mancare, daca stai bine cu rabdarea.

    • Intr-adevar, e o achizitie super Tefal Actifry, si eu fac acei cartofi prajiti deliciosi, eu pun 2 linguri de ulei, dar ce diferenta fata de a-i ineca in ulei, intr-o friteuza….Am inteles ca se pot pregati si alte chestii, gen peste, pui, legume in acest Tefal, noi am ramas in stadiul „basic” cu cartofii prajiti:-)

    • Cu Actifry (de la Seb ca e din Franta, altfel aceeasi se gaseste sub brandurile Moulinex si Tefal, aceeasi), de 1kg, faci cartofii prajiti in 30 de minute. Am mai facut, cu suportul special : nem (pachetele de primavara cred ca ii zicem noi dar sunt prajiti), de la calit legumele la prajit nem-urile, snitele, carne de pui, carnati gen prajiti si inca mai descoperim. E cam scumputa si ocupa loc dar intr-adevar pui o lingura de ulei.

    • Vreeeeaaaauuuu si eu friteuza fara uleiiiiiiiii 😮 De la ce firma? Ca m-am cam saturat de tigaia magica si de copt cartofi pe post de cartofi prajiti (nu ca as manca prea des).

  2. Da, si eu tot cu mixerul vertical de la Philips m-am descurcat de minune toata bebeluseala.
    Buna ideea cu mini omletele! O sa o pun in aplicare chiar maine 🙂

    • Cu ce ai inceput diversificarea lu Ivan?Si eu am o bebelusa cu 2 zile mai mare decat Ivan si noi am inceput diversificarea de 6 zile cu piure de patrunjel radacina si morcov dar bebelusa mea deschide gurita,ia din lingurita si apoi scuipa:) Nici pe gatul ei la fel de adorabil nu cred ca alune ceva.Ii plac mai mult bucatelele mari aburite pe care i le dau ei in manuta cand nu mai deschide gurita sa ia lingurita cu piure.Le moflaie usor si cand rupe bucatele mari le scuipa.e fun,o sa manance ei pana la urma:)

  3. Bun un mixer vertical, dar pe vremea când am început eu sa ma „echipez” nu prea era prin magazine. Asa ca am separat mixer, blender(de doua tipuri) si mini tocator. Pe cel din urma îl iubesc. Fără el nu cred ca m-as mai apuca de vreo ciorba vreodată.
    Cat despre un aparat minune in bucătăria proaspetei mămici de bebeluş diversificat,ei bine acesta e Blenderul cu Steamer de la Phillips Avent. Pui legumele si carnea in recipient, un pic de apa unde trebuie, apeși butonul şi ele se gătesc la abur. Apoi întorci recipientul,apeși alt buton iar toate cele devin piure! Poate peste 2 luni când voi avea si eu nevoie ma va lovi si pe mine cineva cu un aparat din asta la uşă….

  4. Da, am si eu friteuza fara ulei de cativa ani, e de vis! Poti face o gramada de chestii in ea. Eu cel mai mult o folosesc pentru cartofi prajiti, unde pun o lingurita de ulei sau deloc. Gustul e 95% ca la cei prajiti in ulei. Sunt deliciosi. Are si o carte in care iti spune ce altceva mai poti prepara si in cat timp.

  5. Nici nu stiam ca exista friteuze fara ulei. Acum am dat un search rapid, vad ca se gasesc sub denumirea de friteuze cu aer cald. Conceptul suna foarte bine, atata doar ca vad ca sunt destul de scumpicele, pornesc de pe la 350lei „no-nameurile” si ajung pe la 850 cele „de firma”. Dar o trec pe wishlistul de Craciun 😀

  6. Am si eu Tefal Actifry varianta 2 in 1 si pot spune ca e de vis!!!! Cartofii ies super buni cu foarte putin ulei iar in tava de deasupra fac carne/peste/ legume/paine cu ou… Fara ulei deloc!!!! Ieri am facut snitele buuune de tot!!! Poti sa faci si pilaf de orez in tava de jos iar in tava de sus carnita… Sau peste sus si cartofi fierti jos…. Si ce-i mai fain e ca pui in aparat, programezi si tu stai cu copilul ( am si eu un bebe cu cateva zile mai muc decat Ivan)…. Sunt extrem de incantata de aparat chiar daca am dat ceva bani pe el.., dar merita !!!

  7. cel mai important la un mixer d-asta vertical e piesa aia care face legatura intre tija cu cutit si corpul mixerului. se gaseste acolo de unde se desface mixerul in doua… la majoritatea este din plastic acea bucsa , in ea intra tija mixerului care are 2 aripioare . fiind din plastic se va toci in timp si nu va mai invarti tija… din exp mea aia se strica prima. daca ar face-o din metal , n-ar avea moarte mixerul

  8. Da, nici noi nu supravietuim fara mixer vertical (nu de la Philips, alta marca, fff populara din ce am vazut pe la emisiunile culinare), si asta de cativa ani, chiar inainte de bebe.
    Si de vreo jumatate de an, nu m-as mai desparti de fierbatorul Philips – stiu ca veti zice „ce mare chestie e sa fierbi apa”, dar garantat pe gaz nu imi clocoteste 1,5l de apa in sub 3 minute. Il folosim sa incalzim/fierbem apa pentru laptele lui bebe, pentru ceaiurile noastre, cand vreau sa fac paste ultrarapid fierb apa in fierbator, apoi o transfer intr-o oala si pun pastele si nu astept decat sa fiarba pastele, scutesc mult timp (da si 10min. uneori e mult cand ai bebe), mai completez apa la mancaruri daca au scazut prea mult (cica nu se completeaza cu apa rece)… cred ca am fiert apa si sa ii fac baie lui bebe, cand nu stiu ce patise centrala…

  9. Da, eu tot cu el m-am scos de cand am bebe. Zilnic macar o data il folosesc. Singura mea pb este ca recipientul de tocare este doar mic. Asta e…nu stiu ce-a fost in mintea mea cand l-am luat..De fapt stiu..era un mare vid..caci l-am luat dupa ce-am nascut si ma pregateam de diversificare.

    Multumesc pt reteta. Tava de briose n-am…dar o sa iau pt omleta asta! Asa ca..buun, ma duc repede pana-n Ikea ca tot e la 2 pasi de munca mea:). Pt ca sunt sigura ca fi-miu o sa lesine dupa ea. De asemenea, tin sa spun ca si aia cu banana bread mi s-a parut foarte tare si vreau s-o incerc si pe ea. Poate in weekendul asta..

  10. Bune produsele Philips!!! Majoritatea aparatelor deținute de noi, sunt marca lor. Avem robot mare de care nu ma lipsesc chiar daca in timp are ceva probleme , bănuiesc, rezolvabile, mixer de mana de vreo 8 ani folosit săptămânal, mașină de tocat (e a doua), expresor luat de curând. Toate bune.
    Un lucru n-am avut la inima, fierul de calcat. Poate nu era nici super dotat..
    De robotul mare, nu fugim. La mine e foarte folosit toamna , când rad multe legume pentru congelat sau toic pentru zarzavat, zacusca. Mai rar scot telul de bătut albus caci trebuie sa am pana in 5 oua.
    In rest, spor la brioșe!!

    • si eu am aproape toate electrocasnicele philips, bune, unele si-au depasit de multisor durata regulamentara de viata si inca functioneaza. parca am vazut si air fryer la ei, sigur trebuie sa aiba. saptamana trecuta mi-am luat grill tot philips, e ca un sandwich maker dar cu putere mult mai mare, si fac legume felii si carne pe el, sunt foarte incantata de divais. geniala reteta de briose, planuiesc sa fac intr-o forma rotunda de ceramica o briosa uriasa

  11. Printesa, am o intrebare: ce inseamna legume calite? Prajite in ulei? In ulei cu apa? Incerc sa identific variantele de mini-omlete care sa mearga si pt copil….

  12. E super tare! Sotul meu si cu mine am convenit sa o botezam „omleta harry potter” asemenea bomboanelor care le mancau Harry Potter si prietenii lui si nu stiau la ce aroma sa se astepte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *