Momentul magic cu feon

De cînd aveam 10 ani și-mi împletea mama părul blond și lung pîn-la brîu, visez la clipele mele cu fetița mea, clipele alea magice în care eu îi usuc cu feonul părul lung și blond, în care ea stă cu capul în poala mea și eu îi trec aerul cald printre plete, îi descurc chipurile părul, dar de fapt profit s-o mîngîi și să mă minunez de cît de perfectă e. În care ea se cuibărește în poala mea și se preface că mă piaptănă înapoi, iar eu îi așez bretonul pe frunte, ea îmi spune cît de mult mă iubește și eu îi spun că și mai mult. Și e așa, minunat, și miroase a cald, a șampon și a suflete pline. Cam așa-mi imaginam eu de cînd eram mică serile de spălat de cap cu fetița mea.

Mda, frumos vis. Cum arată realitatea? Cum arată de fapt serile de spălat pe cap cu fetița mea?

Rugăminți fierbțini din partea mea să o spăl pe cap azi, dacă ieri și alaltăieri și răsalaltăieri n-a vrut, negocieri dure, ocazional urlete la clătit că mvai iar i-a intrat în ochi șamponul care nu ustură, apoi episodul horror cu uscatul pe păr.

– Mami, e gata?
– Nu, iubito, abia am pornit feonul.
Peste 5 secunde:
– Ai terminat? Gata? Acum e gata? Nu-mi place feonul, mami, mai ai? Gata? Acum ai terminat? Acuma? Mai e?

Și eu o mîngîi și încerc s-o iau cu povești și o țin în poală, și ea fuge și se ferește și se zbate ca un cal sălbatic, și îi spun că o iubesc și ea îmi spune printre mîrîieli că aham, dar oare mai am mult, cînd e gata, e gata?

Și uite-așa ne luptăm zece minute în care nu apuc s-o mîngîi sau s-o pieptăn, uneori reușesc s-o usuc pe păr, alteori nu. Miroase a cald, e drept, dar mai mult a nerăbdare.

Lasă că mă răzbun cu Ivan, o să îi las părul luuuung și-o să-l țesal ca pe ponei la anul pe vremea asta (glumesc, n-are el nici o vină săracul).

shutterstock_196234448

Sursa foto: uscatul pe păr, via Shutterstock

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

44 comentarii

  1. Nu prea se potrivesc planurile noastre legate de copii 🙂 Bine măcar că nu-i e frică de foen, a mea se apuca de urlat în momentul în care îl băgam în priză. Cred că se molipsise de la pisică 🙂

  2. Eva mea sta la uscat. O usucă taică-su. Probabil pentru că o uscam de la 6 luni.
    Când am citit începutul, chiar mă gândeam „ia uite ce pierd, o usuc eu de acum înainte ” apoi s-a rupt filmul :))))

    • Sau, sa astepti sa creasca pana pe la vreo 4 ani (sau mai putin, nu mai stiu), sa te intelegi cu ea sa lase capul pe spate, sa tina un prosopel in mana sa-si stearga apa care o deranjeaza cand ii curge pe fata. La stadiul asta e baiatul meu mai mare, care facea niste crize oribile cand il spalam pe cap, pe la 2 ani, cum face sora-sa acum. Noroc ca ea are parul miiic si moooaale, nu ne luptam prea lung :P.
      Iar de foehn, fuge in capatul opus al incaperii razand toata, o sa-mi iau un prelungitor d-ala lung de 50 m s-o alerg peste tot pe unde se baga :P.

  3. Intre 2-3 ani, eu ma consideram victorioasa daca o spalam pe par macar o data la vreo 8 zile, cam asa. De uscat nu a fost vorba niciodata, noroc ca are par putin, scurt si subtire, se usuca singurel dintotdeauna.

    Acum, la 3-4 ani, cere singura sa o spal, ca sa miroasa frumos :D.

    • Vai, m-am mai liniștit citind comentariul tău. Și la noi spălatul pe par e chin. În martie fetița va face 3 ani.. Așa ca mă aștept la miracole :).. Băiețelul face 4 luna viitoare. Nici el nu mă lasă să îl spăl eu, însă el se spală singur, eu doar clătesc rapid..

  4. Nici fata mea nu sta la uscat parul. Am rezolvat spalind-o mai devreme cu vreo 2 ore inainte de somn, ca sa aiba timp sa se usuce singur. Uneori mai astern un prosopel pe perna.

  5. Printesa, de ce nu incerci sa te usuci tu cu feonul, sa ii explici ce si cum si apoi propune-i sa incerce si ea. Zic si eu, poate merge mai usor schimband abordarea.

    • Cam off topic, dar, dacă la uscătorul de păr face așa, cu aspiratorul sau robotul de bucătărie sau mixerul cum va descurcați. Ca la noi e jale cu toate. De la primul pana la ultimul. Chiar și în momentele în care le folosesc eu și el sta departe de mine…

    • Nu sunt probleme pe alte planuri. de fapt, acum nici cu feonul nu mai sunt probleme. nu o sperie, nu mai fuge, in continuare nu ii place, dar rabda. 🙂

  6. Si noi aveam aceasta problema la varsta de 1 an, nu suporta sa o spal pe cap, asa ca am luat masuri. Am achizitionat o palarie-protectie pentru cap in genul acesteia: http://www.emag.ro/ok-baby-protectie-pentru-ochi-si-urechi-hippo-turcoaz-okb-829-turcoaz/pd/D1GPLBBBM/. Evident ca a fost dificil sa o conving sa o poarte, insa dupa ce s-a convins ca asa apa nu mai ajunge in ochi sau nas, a ajuns sa o ceara singura :).

    Tot la acea varsta nu suporta zgomotul facut de feon, se agata de mine si tremura…am renuntat o perioada, noroc ca avea par scurt si era vara. De curand am zis sa incerc din nou, in joaca: tineam foenul la o distanta destul de mare de ea, 1 m sau 1,5 m si o distra aerul cald care venea spre fata ei (nu mi-as fi imaginat sa aibe o asemenea atitudine, avand in vedere antecedentele)…usor usor m-am apropiat si am reusit sa o usuc. Acum se amuza la uscatul cu foenul…

  7. Mie mi-e si jena sa spun cat de rar il spal pe cap pe baietelul meu de 2 ani jumate 🙂 noroc ca are parul scurt. Spalatul pe cap e cea mai dificila sarcina legata de ingrijirea lui (deocamdata): vorbim despre ea, negociem, facem demonstratii ( ”uite mami se spala pe cap…si mami nu plange”), avem si carti cu copii care fac baie si se spala pe cap 🙂

    In alta ordine de idei, am vazut mai demult un material TV care arata ca ‘samponul care nu ustura ochii’ e un mit / truc comercial – imi amintesc ca au testat mai multe sampoane (unele obisnuite, altele din gama ‘care nu ustura’) pe niste copii mai maricei si copiii nu reuseau sa le deosebeasca, adica resimteau acelasi lucru atunci cand le intra sampon in ochi.

    • Lasa, tine pentru tine, ca si altii ne mai jenam p-acilea :D:D:D. La un moment dat, pierdusem sirul saptamanilor care trecusera. Acuma stiu macar ca ultima data a fost inainte de petrecerea de Revelion :D.

  8. Aaaa, da. ‘ve been there, done that. Ana are 4 ani si jumatate si are zile in care miroase ca un boschetar pentru ca refuza cu indarjire spalatul pe cap, pe motiv ca …ii intra apa in ochi, desi la mare nu se plange cand intra cu totul in apa. In fine, acolo e …”disctractiv”. Am insa o intrebare, cu ce sampon spalati copii pe cap?

  9. Printeso,
    La cele spuse de tine, mai adauga un par cret, cret (mostenit de la ta`su) si sa vezi ce rapid creste nivelul veseliei….
    🙂
    Am marele noroc sa posed una bucata copila creata da` care adora sa fie spalata pe cap si (sic!) sta la uscat…..
    🙂

  10. Eu nu ma usuc cu feonul nici acum si nu o facem nici cand eram mai mica. Ma sterg cu un prosop si apoi ii las sa se usuce singur. Nu mi se pare esential feonul.

  11. Chiar asa, o perie rotativa. Face si mai putin zgomot, ii roteste parul in timp ce-l usuca…poate o sa i se para mai interesant 🙂

  12. Pfoaaaa !! Băiețel iubește să se usuce pe păr ! Uneori vine la mine și-mi cere să ne jucăm de-a coaforu și stă la mângâiat și pieptănat de parcă ar fi un pisic … :))) Iar aproape în fiecare zi trebuie să-i fac țepi ca să meargă la școală cu ei … Uneori mă fac că uit și încerc să trec repede peste rutina de dimineață din baie pt că eu am o problemă cu gelurile chimicale în capetele copiilor … :))))

  13. Pe mine ma usca tata, imi placea ca avea rabdare sa nu ma traga de par si imi facea niste bucle frumoase cu peria. De fapt, el imi facea si baie pana pe la 4 ani, ca mama ba imi baga sampon in ochi, ba ma tragea de par. Apoi mama a incercat sa ma tunda inainte sa plecam la mare ca sa nu am parul ud pe plaja si m-a „caprit”. Am avut parul scurt de la 5 ani pana in clasa a 3-a, cand m-a tuns invatatoarea cu foarfeca pentru ca nu imi tineam parul prins in coada (aveam parul pana la barbie, nu il puteam prinde, purtam bentita, dar asa era invatatoarea mea, mai…limitata) A bagat foarfeca in frunte si harsht. Iar par scurt.
    Apoi am avut iar parul lung in clasa a 6 -a cand am decis ca nu ma mai usuc cu feonul, pentru ca imi usca varfurile si ingrasa radacinile (era un feon Diana, din ala vechi, comunist). Nu l-am mai folosit de atunci, cu exceptia momentelor de la coafor. Anul asta Mosul mi-a adus o perie rotativa, dar imi sperie pisicile. Si mie imi place cum se aseaza daca dorm cu el ud in prosop peste noapte:) Nu ma doare capul, n-am racit niciodata. Si acum am parul lung pana la jumatatea spatelui (de vreo 10 ani asa:P) Asa ca, draga Printesa, nu dispera:D PS: De pieptanat imi place sa ma pieptene lumea. Eu nu ma pieptan din proprie initiativa niciodata. Bunica mea ma pieptana iar la coafor aproape adorm:P

  14. La feon fiica-mea (2 ani si 10 luni) s-a obisnuit in timp, nici ea nu prea statea, asa ca don’t give up hope…Iar cu spalatul pe cap am avut aceleasi probleme si am avut neplacerea sa constat ca samponul asa-zis fara lacrimi (al nostru e de la Nivea) de fapt ustura ochii…Iar de atunci evit sa ii intre sampon in ochi si e ok.

  15. Noi avem noroc se pare…fi-miu se uda singur cu apa in cap, se samponeaza singur (dupaia si eu, normal) se clateste singur si de uscat cu foenul il usuca tati. Il striga din baie sa vina sa-l usuce si dupaia se pune la mine in poala cu capul pe genunchii mei si sta asa sa il usuce (are chica si la spate e un pic mai lungut parul). La sfarsit el strage foenul si il pune la loc in cutie 🙂

  16. Hehe, parca ma descrii pe mine cand eram mica :)) Asa se chinuia mama sa ma spele la cap si sa ma pieptene + ca aveam si parul f fin si faceam mereu noduri si incalceli + tipete la fiecare miscare :)) Multa rabdare a avut mama mea 😛 Aceeasi rabdare ti-o doresc si tie 😀

  17. Si la noi e un chin cu spalatul pe cap. Cred ca mosteneste din familie :)) Eu am parul cretulin, lung si foarte des, imi ia doua zile in perioada rece pana se usuca complet (nu folosesc foen ptr ca usuca foarte tare pielea capului, fruntea si am deja probleme de genul). Singura amenintare la noi este : „te spal pe cap!” si atunci copilul gata, face tot ce ii zic 😉
    Am comandat si astept sa imi vine acea palariuta de dus, imi pun toate sperantele in ea. Dar inca sunt in cautare de idei ingenioase.
    La multi ani Printesa urbana!

    • palariuta o avem si noi dar e realmente imposibil sa speli copilul pe cap in timp ce poarta pe cap o palariuta. well, bafta.

  18. As vrea sa o folosesc macar la momentul in care il clatesc de sampon. Caci la „clabucit” nu are o problema deocamdata. Eu sper in primul rand sa o accepte pe cap 🙂

  19. Hahahahaha, parca ma descrii pe mine… Desi, recunosc, la ultimele spalari parca a fost mai bine. Fiica-mea, tot o Sophie dar un pic mai mare – 4a2l -si cu par destul de lung, a ajuns la punctul in care se straduieste sa nu planga si sa nu urle la spalat (la uscat am scapat de urlete de ceva vreme). Tin la indemana cateva prosopele mici pe care i le dau sa si le tina pe fata cat timp o spal eu pe cap (nu toate o data, cate unul pana se uda apoi altul).

  20. Buna, draga Printesa Ioana! Azi e ziua ta onomastica.Sa fii sanatoasa, sa-ti poarte noroc numele si sa ai parte de liniste sufleteasca impreuna cu familia ta frumoasa.
    Daca stau si ma gandesc bine Ivan=Ion asa ca permite-mi sa ii transmit o urare: fii sanatos puiule, sa ai parte de noroc si multe bucurii alaturi de surioara ta Sofia.
    Cat prveste uscatul cu foehnul, mai bine nu scriu, caci e subiect horror pentru Printesa mea, asa ca uscam pufuletul in fesul de bumbac:)
    La Multi ani tuturor sarbatoritilor de azi!!!!

  21. Eram casieră la un coafor. Ocazional spălam o clientă-două pe cap. Într-o zi vine clienta fidelă cu fata de 5 ani, să o spăl pe cap, că a intrat blocul în revizie, și ea nu spală jungla din capul fetii la lighean. Zis și făcut. I-am pus o căruță de prosoape sub poponeț să o înalț și am dat capul foarte pe spate…am spălat-o foarte frumos…copil calm… Mă-sa stătea ca pe ghimpi. A plătit, a mulțumit a plecat. La vreo 10 minute mă sună și-mi zice că acasă urlă și se zbate ca șarpele, dar i-a fost rușine să-mi zică. O mai aduc a zis. Adu-o am zis, mai ales că minunata era o gingășenie de copil. Faza cu capul foarte pe spate și dușul să nu aibe jet puternic, mai mult să mângâie. Apoi am lucrat la un birou unde o colegă mi-a zis că ea se spală separat. Pe cap separat, pune prosop, apoi intră în cadă pt. corp. A zis că se sufocă dacă face ca noi, restul. Am zis că nu-i pe craca ei, dar mno… A fost mai greu cand era gravidă dar soțul ei a pus scăunel lângă cadă și a procedat ca la coafor….răsfățata…
    Ei, încearcă metode mai multe, cumva reușești. Eu am păr creț până la umeri. Nu mă usuc pentru că îmi îngrașă părul. Fiică-mea are părul pâna la jumătatea spatelui. L-a avut și până la fund. Fără feon. Are 15 ani și e momentul când i se îngrașă tenul, părul…se cam chinuie cu asta. Dacă mă culc cu el ud a doua zi mă doare capul îngrozitor. De aceea baia e pe la 8. Dacă ții să o usuci cu monstrul gălăgios, spune-i că dacă vrea păr lung așa ca fetele frumoase..bla bla, trebuie să-l usuci..dacă nu vrea feon o tunzi ca pe tati și adio feon. Sper să nu vrea ca tati… 😀

  22. Si eu am o colega care se spala tot separat – prima data pe cap si apoi pe corp, altfel i se face rau. Iar cand povestea, o alta colega ne-a spus ca si mama ei face asa … deci mai sunt cazuri:)

  23. Ma gandeam eu ca nu suntem singurele care ne luptam cu spalatul pe par :)) Palaria de protectie o arunca cat colo si imi arata unde ii este locul iar de uscat, Doamne fereste! De ceva timp, ca sa n-o mai chinui cu feohn-ul, dupa spalat o sterg bine, bine cu prosopul, cam de 10-15 ori intr-un loc si iese aproape uscata din mainile mele. Au fost vremuri cand nu statea nici la pieptanat (bine, nici acum nu e prea incantata, dar cel putin putem coopera) si ma gandeam sa o tund dar mi-a fosta tare mila de carliontii aia frumosi care incep sa atarne pe toate partile 🙂 O zi minunata mamici pumoase!

  24. La mine e invers: vai de mine daca nu vreau sa o spăl pe cap. Ar fi in stare sa se spele de 2 ori pe zi (2,7 ani) . Mami ne palam si pe cap? Te og! Nu ma ceti? ( o cert ca își pune apa in cap in zilele in care nu ar fi cazul de spălat) :)) si uscatul ca in basme eu pe ea si ea pe mine ☺️ sper sa nu se schimbe

  25. La noi cu spalatul pe cap e simplu, vine de la sine, pt ca de fiecare data cand facem baie ne spalam si pe cap. Vladimir are 2 ani si jumatate si un par lung si des ca al meu, plus niste bucle minunate la varfuri, asa vreau eu sa am baietel cu parul lung. Dar e simplu pt ca atunci cand ii fac baie ii las capul pe spate in cada sa udam parul, apoi la fel facem si la clatit. Cand era mai mic aveam o pernuta speciala pe care isi sprijinea capul, dar acum i-l sustin eu cu mana si nu a protestat niciodata. Eu spal ambii copii cu Mustela Dermo-Netoyant care e bun si pt par si nu mi-a spus niciodata ca il ustura ochii.La noi asa functioneaza, iar la uscat imi zice gata din 5 in 5 secunde dar pana la urma reusim. Pitica de 4 luni inca nu a trecut prin experienta uscatului cu foehn-ul pt. ca are perisor de bebe care se usuca rapid in prosop, vedem mai incolo lupte:) Succes!

  26. Noi avem aproape 4 ani si nu folosim feonul… Este un fel de aspirator cu care te pregatesti sa aspiri mucii… Din categoria horror… Eu cand imi ususc parul nici nu intra in sufragerie.. 🙁 Ce-i drept nu am avut vise ca tine legat de uscatul parului copilului ci doar de impletit, prins in toate felurile posibile demne de o mica printesa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *