Viroza de trei zile

Acum trei săptămîni am mers cu Ivan la pediatru la un control. Cum am pășit în clinică am fost luată pe sus de o asistentă care mi-a spus șoptit:
– Haideți cu bebe la izolare, e epidemie de varicelă, în ultima oră am avut trei cazuri confirmate!

Aiaiai, numai cînd aud cuvîntul epidemie îmi ies bube cu lichid! Eu n-am făcut nici o boală a copilăriei (deşi am fost expusă la ele din plin la creşă şi grădiniță), mai am şi doi copii mici acasă care-au avut noroc pînă acum şi n-au dat cu nasul de nici o boală mai serioasă; ideea de orice virusache infiltrat în sînul familiei noastre sănătoase îmi dă fiori (ca oricărui părinte, îmi imaginez).

Vedeam deja cu ochii minții microbi rînjind pofticios în timp ce ni se strecoară în nări şi-n piele, ca-n filmele horror. Ivan sugea relaxat o bretea de la manduca. Ce ştie el în ce pericol uriaş ne aflăm… Asistenta ne înghesuie într-o cameră de recoltare analize. Acolo vine și doamna doctor să îl pipăie pe cel mic. Fără cîntar, fără metru, totul pe grabă, să nu plecăm de-acolo cu ceva.
– Aveți grijă și la viroza de trei zile! mi-a strigat din uşă.

Am plecat val vîrtej, n-am mai cerut detalii. Mare păcat, c-ar fi ajutat în următoarele trei zile. 🙂 În seara cu pricina, Ivan ia foc. 39,7. Hait, zic, filmul horror e aievea, am cules ceva de la doctor (de-aia urăsc eu să merg la medic și evit pe cît posibil orice interacțiune cu spitale, clinici, policlinici). L-am dezbrăcat rapid, am aerisit, l-am adormit fără pătură după o doză de Nurofen, prima din viața lui. A scăzut febra în 15 minute, peste cinci ore a revenit, 39.8. A ținut-o așa trei zile, fără nici un alt simptom. Apoi a dispărut fără urmă.

De fapt, nu a dispărut, ci s-a mutat la soră-sa. 39.7 direct, ochi sticloși, tot tacîmul.
– Primesc și eu medicament cu gust de portocale? zice mîndra lingîndu-se pe buze ca pisica pofticioasă.
– Mda, cam primeşti.
– Ieeei, cîntă ea, mă duc să îmi pun cea mai frumoasă rochie, facem petrecere!

Right. Şi am petrecut şi cu ea trei zile de febră, cu vagi urme de muci la final.

A mai trecut un episod de boală. Le aşteptăm (cu minim interes) pe următoarele.

PS: Mă bucuram la începutul anului că am copiii sănătoși și că am epuizat în articolele de anul trecut cele trei ocazii în care am avut nevoie de Nurofen pentru copii. Doar că iată, viața cu kids e imprevizibilă. Și presimt că va mai urma.

shutterstock_255901906

Despre cum luptăm noi cu febra am scris aici. Despre răceală versus gripă am scris aici.

Despre cum am făcut noi toți varicelă, pojar şi scarlatină sper să nu scriem vreodată. Și nu uitați: nu vă tratați cu informații de pe internet. Găsiți-vă un medic bun și țineți legătura cu el pentru orice chestiune legată de sănătatea celor mici.

Sursa foto: copil răcit, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4191

55 comentarii

  1. Imi zice pediatru acu’ ceva timp sa merg sa fac consult cardio, ca e bine de facut. Merg. Vin cu fii-mea acasa, totul e OK. In afara faptului ca s-a pricopsit cu ‘ceva’ de acolo. Ne-am distrat o saptamana cu medicamente (inclusiv antibiotic – iesise cu streptococ, deci am primit tratament pentru el), febra etc. Noroc ca ii plac porcariile astea de medicamente, incepe sa chiuie cand le vede. Tot mai bine decat sa i le indes cu forta.

  2. Sunteti norocosi ca se pot trata doar cu Nurofen la febre atat de mari. Desi fetita noastra in aproape 2 ani a avut doar 6 febre (toate nocturne, impartite in cate 3 nopti/viroza), am incercat si Nurofen si Panadol si impachetari si dezbracat, dar la 39.6, dupa 1h abia scazuse la 39.5… Asa caci nu am mai stat pe ganduri si i-am dat Novocalmin. Adevarul este ca medicul ne-a zis ca peste 39.1 sa ii dam direct Novocalmin. Dupa ce ii scadea febra cu Novocalmin (in cam juma de ora era la 37.5), ii dadeam si Nurofenul si Panadolul la 4h in combinatie (tot la indicatia medicului) si ziua nu facea febra, dar cum venea noaptea ne trezeam direct peste 39.

    Vroiam doar sa spun ca nu exista o reteta universala pentru scazutul febrei la bebelusi/copii.

    Multa multa sanatate!

  3. Mai bine sa faci bolile copilariei cand esti mic, formele sunt mult mai usoare. Eu am facut pojar la 16 ani si varicela la 24. groaznic. febra f mare n-am dormit nici mancat o saptamana.
    Sanatate maxima!

    • Varicela am luat-o de la un copil de 1,6 ani.
      El a avut o forma usoara, din pacate la mine a fost mai nasoala.

    • Nu, nu e mai bine sa le faci cand esti mic, mai bine e sa nu le faci niciodata. Normal e sa fii sanatos nu bolnav.
      Cand esti adult pare mai nasol pentru ca constientizezi boala altfel, traumele sunt aceleasi

    • e bine, da, dar de mine nu s-a prins decat oreionul….si vorba printesei, am fost mega expusa, nu cum sunt astia mici in zilele noastre, cu servetelele dezinfectante in rucsacel 🙂 doamne fereste sa ma prinda acum, la 31 de ani, vreo boala. Sotul a facut rujeola la 29 de ani si s-a lasat cu dureri articulare si inflamarea incheieturilor….grea batranetea :)) sa n mai zic de fracturi, taica-miu si-a rupt mana la 55 de ani si i s-a sudat greu si stramb, bietu om. sa tot fii copil, zic 🙂

    • Ce aiurea suna asta…eu sunt ferm convinsa ca un adult suporta altfel durerea si febra decat un copil

    • Lilly, dar nu e mai bine să nu le faci DELOC ?
      Gen … sa te vaccinezi, iar pe cei mici să-i protejezi pe cat posibil de expunere, până când ajung la vârsta vaccinării ?

    • pai si te vaccinezi toata viata? varilix de exemplu are efect cam 6 ani, pe urma pa! nu mai bine faci boala si te imunizezi din ea in cel mai bun mod – NATURAL?! inteleg o femeie care se imunizeaza de rujeola sau rubeola inainte sa ramana insarcinata, dar nu pot intelege de ce cineva ar vrea sa se imunizeze de exemplu de varicela.

    • Fiindca este o boala neplacuta, desi complicatiile nu sunt grave. Plus izolarea obligatorie, asta inseamna ca oricand iti poti da planurile peste cap. Din pacate, am vazut inclusiv la mare, in hotel, copil cu varicela in plina „desfasurare”, iar asta mi se pare nesimtire combinata cu inconstienta.

    • Varicela facuta in primul trimestru de sarcina poate avea efecte grave asupra copilului. Nu conteaza cat de usoara e forma pe care o face mama, congenital poate fi o forma urata care sa afecteze copilul. Mie mi s-a spus ca „varicela in primul trimestru e indicatie de intrerupere”. Stiu, nu e lege, sunt destui copii care ies sanatosi chiar daca mama a avut varicela in timpul sarcinii dar se merita sa stai toata sarcina cu frica si stres?
      Pentru varicela se poate face testare de anticorpi, la fel ca pentru rubeola si rujeola. Medicii din Romania nu o recomanda pe motiv ca e mai scumpa (~120 RON), ca majoritatea femeilor au facut varicela pana la varsta adulta si ca riscul nu e asa mare.
      Ma intreb insa daca pentru o femeie insarcinata cu un copil mai mare deja la gradinita care afla ca e epidemie de varicela in gradi mai conteaza statisticile?

    • Repet, sunt de acord ca o femeie care doreste sa ramana insarcinata sa se imunizeze de acele boli cu grad de risc (nu stiam ca varicela este printre ele). Dar altfel, nu mi se pare ok nici sa ne vaccinam toata viata (vaccinurile astea mai contin si elemente care in timp ar putea fi cam nocive pt noi, poate mai nocive ca o amarata de varicela…) cand alternativa este sa facem o boala (care sigur nu e placuta, nicio boala nu e placuta), dar atata vreme cat desfasurarea bolli nu implica niste consecinte grave (sa iti afecteze creierul sau alte organe interne, sau cum este riscul de sterilitate la barbati de la oreon etc.), mi se pare mai bine sa faci boala si sa te imunizezi natural (macar stii ca chiar in felul asta nu mai faci boala aia). ideal e sa fim sanatosi dar nimic nu e perfect.

    • Cel mai bine este sa fim toti sanatosi. Asta ne dorim cel mai mult -sanatate atat pentru noi cat si pentru cei mici si dragi noua.

  4. Viroza asta se ia si la adulti? Ca in urma cu 3 zile m-a luat si pe mine febra, 39 aproape, dintr-o data. Doar febra si frisoane in prima seara, n-am dormit toata noaptea, a doua zi febra 39 si foarte putin vorbeam pe nas, azi o vaga urma de febra. N-am mai mers la medic ca imi era sa nu iau si altele. Apropo de ,,luat din spitale”. La un an am facut rujeola si s-a internat mama cu mine in spital. Am plecat de acolo fara pojar, dar cu o mandrete de stafilococ auriu care m-a chinuit pana la 10 ani. Brrr…. Nici eu n-am facut decat rubeola si rujeola. O sa ma duc saptamana viitoare sa vorbesc cu medicul de familie sa vad daca exista un vaccin doar anti-oreion, pentru ca mi-e groaza si neaparat sa il fac si pe cel anti-varicela. Mi-e frica de Zona Zoster mai ceva decat de…. Nici nu stiu ce sa zic. Brr….

    • Fetita mea de 2 ani a facut aceasta viroza. A tinut-o 2-3 zile. Cu muci f putini. A luat bona si a zacut 2 sapt cu tuse puternica si febra cateva zile.
      Data trecuta eu am avut o luna tuse , fata tot 2 zile.
      Sa traiasca imunitatea la copii!

    • Poti lua de la copii cam tot 😀
      Acum 2 ani am luat varicela de la fetita. De atunci mi-a scazut imunitatea in asa hal incat eu iau imediat toate virozele de la ea si ma ridic cel mai greu.

    • Daca fetita a facut vreo viroza in 1-2 zile suntem si noi infectati, invers parca nu s-a intamplat, cu ceva precautii. explicatia ar consta in faptul ca ea (aprox 2 ani) isi cam pune mucii pe manute si noi punem mana/gura pe manutele ei. Nu poti nici sa stai cu servetele bacteriene si spalat pe maini in continuu cand sunt raciti. Asta ar fi si explicatia cum se raspandesc asa repede virusii la gradinita.

    • Se ia, am făcut-o și eu acum câțiva ani, fix în mijlocul unei sesiuni. A fost prima data când am avut febră 40. Dar în afară de febră și de faptul că 3 zile am stat pe jumătate leșinată în pat, nu am avut alte simptome. A trecut de la sine, nici nu mai știu dacă am luat vreo pastilă, posibil cel mult una-două când urcase febra alarmant.

    • Eu nu am copii, dar se pare ca am luat-o de la verisoara mea. Mi-a spus dimineata matusa mea ca a avut si ea inainte sa am eu simptomele si statusem cu ea cateva ore. Deci se pare ca se ia 🙁

    • Nu cred ca la noi exista doar vaccin impotriva oreionului, dar poti face ror-ul. A fost anul trecut epidemie de oreion la adulti, si nu e de joaca.

    • Zona zoster e data de virusul varicelos….cel care da varsatul de vant. Daca ati facut triplul vaccin ROR sansele de a contacta rujeola sau oreion sunt foarte mici. Deponde de titrul de anticorpi, adica de cat de responsiv e sistemul imun.

    • Dar de ce și adulții? Eu sunt născută în 87 și nu am fost vaccinată împotriva varicelei, fratele meu la fel, deși e cu 3 ani mai mic. Din ce am găsit pe net, vaccinul a fost aprobat abia în 95 (când deja o făcuserăm amândoi).
      Sau poți să te duci oricând să ceri să fii vaccinat?

    • Vaccinul conta varicelei este optional, il poti face oricand. Ideal este sa faci o dozare de anticorpi inainte, exista sanse sa fi facut forme usoare si imunitatea sa se fi instalat. La copii e chin cu varicela, in ultima vreme am auzit numai de cazuri picate cat mai prost, la examene de capacitate, bac. Adultii pot face oricand ROR, mie mi se pare obligatoriu.

    • poti sa ceri oricand pt varicela.
      Si pentru restul virozelor, dar unele e posibil sa le fii avut fara sa stii (forme subclinice).. poti sa faci o numaratoare de anticorpi-anti-virus X inainte (care costa mult mai putin decat vaccinul).

    • Vaccinul anti-varicela este optional. ROR este din schema recomandata (obligatorie).

  5. Auci… În mandrele aproape 6 luni de viață, nu ne-a prins nicio viroza, slava cerului. Însă am avut doua episoade cu afte care au făcut război cu mâncatul lăpticului. Cat despre bolile copilăriei, eu le-am cam avut pe toate, cu excepția celor pentru care fusesem vaccinata…

  6. Eu am evitat Novocalminul cat am putut. Ultimul episod de febra a durat 4 (patru) nopti + zilele dintre ele. Am intervenit cu Nurofen-bun, Panadol-ineficient si schimbat cu supozitoare cu paracetamol …. i-am facut analize, am cerut doua opinii specializate si para-specializate …. si printesa mea avea roseola infantum! Partea buna, ca ambele dr au tinut permanent lagatura cu noi, fiind disponibile chiar si in weekend si NU erau dr de familie pediatru al fetitei ( aceea ne raspunde la apeluri DOAR in timpul programului!)

    • Si fetita noastră a făcut rozeolă infantum. Ceea ce e nasol este ca pana nu a avut o erupție pe piele(după 3 zile)nu știam de ce are febra

    • Oh, a, cunoastem, 3 zile de febra si apoi au aparut petele pe corp, n-am dormit de frica toata noaptea. 3 zile am crezut ca are gripa, raceala, ddar nu-i curgea nasucul, nu tusea. Din pacate nu stii ca este roseola decat cand ii apar petele pe corp.

  7. Varicela e o boala oribila desi nu e grava. Te mananca bubitele alea de iti vine sa te urci pe pereti plus ca, daca te scarpini, iti raman cicatrice. Eu mi-aduc aminte si acum, dupa ceva zeci de ani, ce cosmar am trait. Pe ambii copii i-am vaccinat la 3 ani si nu au facut varicela.

  8. Hahaha. Pai atunci cand „te lauzi/minunezi” ca tie nu ti s-a intamplat sau nu ai patit nimic, exact atunci o patesti, incat te intrebi daca nu ar fi fost mai bine sa taci si sa cobesti. Mie asa mi se intampla mereu. Cat despre varicela, varsat de vant, pojar si cate or mai fi facand parte din aceasta familie mare si urata, mi-e si mie tareee frica pentru ca nici eu nu am facut vreo boala a copilariei. Dar de ce mi-e frica nu prea cred ca o sa scap, avand la randul meu doi pui de om, apropiati de varsta cu ai tai

  9. Apropos de nurofene. Acum 2 zile, il tineam in brate pe pitic(2 ani si 8 luni), si-i aratam animalutele lipite pe pereti, pe care le mangaia cu drag. Cand ajungem langa dulapul pe care tinem sticlutele de medicamente, de la inaltimea mea, le vede:
    -Mami, vreau siropel.
    -Puiule, nu se poate, siropelul e medicament.
    -Vreaaaaaaau siropeeeeeel!(plus lacrimi deja in barbie si buza tremuranda…
    -Mami, nu se poate, siropelul este medicament, il iei cand esti bolnav, ai febra.. nu se poate asa, oricand, blah blah blah…
    -Sunt bolnaviooooor, ma doare capuuuuuul!(plus lacrimile de rigoare siroi)
    -Mami, stiu ca iti e greu, dar chiar nu pot sa-ti dau siropel daca nu este cazul, medicamentele nu sunt sucuri, nu poti sa le iei oricand, stiu ca iti e greu sa vrei ceva si sa nu poti primi(cu o fata schimonosita, imi muscam buza pentru ca-mi venea sa rad isteric, dar no, empatizam cu copilul)
    -Imi e greeeeeeu, sunt crist(trist)…
    Dupa vreo cateva secunde de vaicareala, sesizeaza fata mea, si ma intreaba:
    -Mami, de ce esti trista?
    :)))))))))))))))

  10. Oh, merde! Ieri si azi puica mea (4 ani juma’) a facut temperatura 38.6. Saptamana trecuta piciul – viroza, la el fara temperatura. Mama ei de viroza, au impartit-o frateste, se poate altfel?

  11. Ma uitam la „Ce se intampla doctore”la Protv acum cateva saptamani si un medic specialist in nu mai stiu in ce exact, dar sigur nu pediatru, atragea atentia asupra combinatiilor de nurofen cu panadol ca ar fi ingrozitoare pentru noi. Ori dai unul ori altul, dar nu in combinatie. Bunul meu simt imi zice ca avea dreptate, insa ma intreb de ce pediatrii recomanda totusi combinatia asta?
    Eu am facut varicela la 14 ani, mai aveam 2 saptamani si dadeam examen la liceu. M-am umblit de bube peste tot, cred ca si in stomac aveam. Fratele meu mai mic cu 6 ani a luat de la mine si a scapat cu 3 bube si chiulit de la scoala. El a fost fericit, eu nu prea. Concluzia mea personala e ca bolile copilariei nu sunt chiar asa un bau-bau, mai ales cand sunt mici se fac forme foarte usoare.

  12. Noi tocmai am avut varicela in lant (pornit de la nepot de 10 ani, apoi luat eu si sora-mea, apoi copilul meu de 1 an si al surorii mele tot de 1 an). Cu totii am avut manifestari diferite. Celui mic i-a fost tare greu, febra mare, inflamatii multiple, etc. In niciun caz nu a trecut mai usor peste aceasta boala. Ma gandesc cu groaza ca nu am facut nici rubeola si altele, asa ca cine stie cu ce ma mai trezesc acum, la 30 de ani. Sanatate multa tuturor!

  13. Nu am inteles niciodata de unde atata teama de boala.Urmaresc vaste documentarii si in niciunul nu am auzit ca bolile copilariei facute in copilarie scad durata de viata cu 5 ani.
    Sunt doar bolile copilariei si atat! Nu sunt cancer.Copiii fac forme foarte usoare spre deosebire de adulti.Mai bine acum decat la 20 de ani ca sa stai ca o leguma.
    Nu va mai cocolositi copiii.Un copil cocolosit va raci de 10 ori pe iarna cand va fi mare pentru ca organismul lui nu va fi invatat cu virusii.

    • Fals, bolile copilariei sunt denumite asa fiindca se fac in copilarie ( de obicei), nu fiindca ar fi usoare. Depinde la ce boli ne referim, pentru cele mai grave vaccinul este in schema obligatorie.

    • daca sunt facute in copilarie, nu sunt neaparat mai usoare sau invers. Depinde mai mult de fiecare, cred eu. Baietii mei au facut asta vara varicela, unul dupa altul. Primul, 4 ani, cateva bubitze razlete si cam atat, al doilea, 6 ani, cosmar, eruptie de nu mai ramasese nici un petec de piele liber, pana si-n gat, mancarime cat cuprinde, am folosit tone de crema mentolata, spalaturi cu tarate de ovaz.. si fix dupa o luna a mai facut o tura sub forma de zona zoster. Si n-as putea spune ca in general e mai sensibil decat frate-su, sunt amandoi destul de rezistenti.

    • Cind s-o termina asta o sa iau si de alalaltu, nu fac economie daca arunc ce am ca sa iau ceva mai ieftin, nu?

    • Tu ai zis ca o sa iei la urmatoarea febra, am crezut ca iei ca sa testezi 🙂 Iar eu fix nu sustineam varianta mai „ieftina” si „economia”…

  14. Aici a fost viroza de 5-7 zile cu febra mare ,haa! Atunci sa vezi distractie. Am cazut la datorie toti ca popicele. Primul juniorul, binenteles.dar nu se prea streseaza lumea din ce vad. Mi a zis doct sa i dau nurofen cand are 39.5 ce atata graba ! Sanatate multa la toata lumea ! Sa vina primavara !

  15. Mai nici cu globul de cristal nu e mai bine. Noi locuim oarecum izolati, avem un parc / padure foarte aproape, la cumparaturi nu prea il duc, ne vedem de 2-3 ori pe luna cu acelasi grup de prieteni cu copii, daca unul e bolnav, nu vine la intalnire, etc. Si totusi… lunile noiembrie-decembrie-ianuarie in care am iesit de fix 3 ori cu alti oameni in jur, am avut parte de viroza repiratorie de 2 ori, laringo faringita o data, viroza cu varsaturi 1 data (luata si de mine) si o internare din cauza de infectie urinara (urmata de viroza respiratorie 2). Pentru cine nu stie, infectiile urinare la copii mici sunt destul de frecvente si tradatoare, simptomele sunt generice gen febra mare care nu mai scade, orice ai face, dureri de burta sau nu, apetit scazut. Si ajunge imediat la rinichi.
    Anul trecut a luat o roseola, faptul ca de prin septembrie i-au dat dintii, vreo 6 in acelasi timp, in diverse stadii de crestere, nu ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *