Adevăratul ulei de măsline extra-virgin

Cînd am văzut cît costă uleiul ăsta de măsline, mi-am zis: hai mă că și ăla din supermarket e bun și e cu 40 de lei mai ieftin. Cît de mult mai bun poate fi un ulei de măsline?

L-am cumpărat totuși, mai mult din curiozitate. A doua zi a venit pachetul, am desfăcut, am mirosit. Mmmmda, mirosea mult mult muuuult mai bine ca cel pe care-l folosim noi, la 30 de lei litrul.

Apoi am tăiat o roșie coaptă, am picurat ulei de măsline din cel nou, puțină sare, am luat un colț de pîine de casă și-am purces. După o îmbucătură, am mai pus niște ulei de măsline peste roșii. Am mai mestecat o dată. Apoi am pus ulei direct pe pîine. Am mirosit, am molfăit. După asta am turnat ulei direct în lingură și l-am băut gol. Este catifelat, aromat, gustos, puțin picant, molcuț, așa frumos se plimbă printre dinți, iar după ce o ia la vale pe gît, îți rămîne pe cerul gurii o aromă, un iz de măsline, fin dar pregnant, ca amintirea unei petreceri reușite. Am mai tăiat o roșie, am turnat peste ea mult ulei de măsline, le-am lăsat așa să se împrietenească puțin, apoi l-am chemat pe om.

– Gustă asta, i-am zis.
– Ce, roșii?
– Gustă.
A gustat. A făcut ochii mari. A mai îndesat în gură un dumicat.
– Ce-i așa bun în farfuria asta, nevastă?
– Uleiul de măsline. Și roșiile-s bune, că-s de-ale noastre, dar uleiul e vedeta.
A mai turnat o porție de ulei, a întins cu pîine, a șters farfuria.
– E bun! Să mai luăm!

Într-o săptămînă am terminat sticla de jumătate de litru. Am pus peste tot, în salate, pe brînză, pe pîine, în mîncarea copiilor, care-au apreciat și ei gustul special.

Și uite-așa am mai descoperit ceva important: că uleiul de măsline pe care-l cumpărăm noi de la supermarket e foarte departe de un ulei de măsline adevărat şi gustos. Am mai încercat noi ulei de calitate în Grecia și Italia, dar parcă nu ne-a lovit diferența atît de puternic ca acum.

După experiența practică, am trecut și la teorie. Am căutat să aflu de ce e o diferență atît de mare între un ulei de măsline extra-virgin de calitate și cel normal, pe care-l găsim în supermarketuri și pe care scrie tot ulei extra-virgin. Și am aflat că ce foloseam noi în mod obișnuit nu e ce trebuie. Să vedeți.

Uleiul de măsline BUN (foarte gustos și cel mai sănătos) este obținut dacă măslinele sînt recoltate manual cînd culoarea se schimbă dinspre verde spre negru, apoi măslinele sînt presate la rece vreme de cîteva ore cu o presă hidraulică sau centrifugă. Fără chimicale, fără încălzire. Un ulei de măsline bun nu conține ulei rafinat. Primul ulei rezultat din presarea măslinelor este uleiul de măsline extra-virgin, el are proprietățile acelea pe care le găsim ridicate în slăvi peste tot.

Uleiul este unul dintre produsele cel mai uşor de falsificat: se amestecă o cantitate mică de ulei de calitate cu ulei obişnuit, rafinat, din cel foarte ieftin, se scrie pe etichetă că e extra virgin şi se vinde cu 10 euro litrul, deşi calitatea e de 2 euro. Pînă de curînd, uleiul de măsline era unul dintre cele mai des contrafăcute produse agricole din Europa, profiturile din vînzarea de ulei contrafăcut erau comparabile cu cele din vînzarea de cocaină, pentru că uleiul de măsline contrafăcut e uşor de obținut şi greu de identificat.

În Italia, de exemplu, Revista Test a declasat 9 din 20 de firme de ulei de masline de la ulei extra-virgin la ulei virgin, din cauza prezenței unor defecte și a unor parametri chimici critici. Testele au fost efectuate de laboratorul chimic din Roma al Agenției Vămilor și Monopolului, unul dintre laboratoarele cu cele mai bune calificări din Italia. Potrivit revistei, chiar şi atribuirea unei singure note negative duce la declasarea uleiului de la categoria de „ulei extravirgin” la cea inferioară de „ulei virgin”, care, la nivel en gross, costă cu 30-40% mai puțin.

Cum alegeți un ulei de măsline bun? E foarte greu, dacă nu puteți gusta și nu aveți deja un gust format în zona asta. Teoretic, un preț mai mare înseamnă un produs de calitate. Căutați pe etichetă detaliile PDO (protejarea desemnării originii) și PGI (protejarea indicatiilor geografice), data fabricării (cu cît mai recentă, cu atît mai bine). Culoarea nu e neapărat relevantă (bașca nici nu o vedeți bine, pentru că sticlele de ulei de măsline sînt închise la culoare, ca să nu permită oxidarea produsului la lumină).

Ştiu, 90 de lei pe un litru de ulei de măsline nu e puțin lucru. Dar merită, nu doar pentru că e super sănătos (inclusiv pentru cei mici), ci mai ales pentru că e nemaipomenit de gustos. Dacă nu ați mai gustat niciodată ulei de māsline de calitate, o sā vă dea pe spate!

Sînt multe magazine şi site-uri care vînd, noi am cumpărat de la o mămică din Iași care a traversat Italia pentru a găsi cele mai bune firme şi cele gustoase uleiuri, am avut încredere în recomandările ei. Cel care ne-a plăcut nouă cel mai mult este Galioto Nocelara, puțin picant, foarte bogat în polifenoli. Costă 57 de lei sticla de 500 ml, îl găsiți aici.

printesa urbana Galiato_Nocelara

Copiilor le dau din acesta, e foarte catifelat şi discret, 89 de lei litrul.

printesa urbana ghiglione ulei de masline

Între timp le-am mai descoperit și pe Olivastro, foarte aromat și el, super premiat, 74 de lei 500 de ml, îl găsiți aici.

Eu zic că merită să încercați, chiar sînt curioasă cum o să vi se pară.

Acesta nu e un post plătit cu bani sau cu ulei. E o recomandare entuziastă a unui produs care pe noi ne-a cucerit instantaneu și nu ne-a dezamăgit pe parcurs. Eliza, sper sā vă îmbogățiți! 🙂

Sursa foto: ulei extravirgin de măsline via

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

65 comentarii

  1. Eu știu că uleiul de măsline adevărat, extra virgin este tulbure, fiind presat la rece.

    Mătușa mea imi spunea că atunci când era copil mama ei utiliza ulei de nuci, eu nu am folosit poate îmi dă o cititoare ceva idei in acest sens.

    • E destul de gustos. Am consumat la cumnata-mea, ca ei sunt mai curajosi in ingrediente si am fost placut surprinsa.

      Noi folosim de 5 ani numai ulei de masline in casa si ne place. Nu luam din asta cu 90 de lei (nici nu am gasit momentan), dar suntem atenti sa fie presat si nu rafinat. Ne mai aduc prietenii din Grecia cate un bidon, cand se intorc de prin concedii.

      Fata e innebunita dupa uleiul de masline, l-ar bea, daca as lasa-o 😀

    • Uleiul despre care se vorbeste pe acest blog o fi bun, gustos, de calitate dar eu va recomand sa cumparati din Albania ulei vandut de tarani pe marginea strazii la pretul de 7,5 ron / L . Este tulbure si verzui. NICIUN ULEI DIN MAGAZINE NU ESTE BIO INDIFERENT DE PRET.

    • Printesa, ma uimeste ca nu pomenesti nimic de aciditate. Este principalul criteriu cand alegi uleiul de masline. Tot ce e mai mare de 0.4 nici sa nu cumparati.
      Ca idee, ce e mai mare de 0.4 nici nu mai apare pe sticla.
      Deci regula: un ulei care se respecta are trecuta aciditatea pe el.
      Mie mi se pare ca cel mai bun ulei de masline din lume este din Creta. Tocmai acum mi se termina ultima sticla…si incep sa intru in panica.

    • Ai mare dreptate ,cel din Creta si Kalamata sunt cele mai bune.Sunt produse de top recunoscute si apreciate in intreaga lume.Recomandate si de medici.Traind in grecia de multi ani va recomand cu incredere produsele lor.

    • Ai dreptate,nu iti vine sa mai ai incredere in ceea ce se vinde in magazin si mai bine apelezi la localnici. Mdar…ziceai ca de pe strada.. Si daca localnicii vand de pe stradă, conditiile alea sunt tocmai prielnice? Adică lumina soarelui la care sunt expuse cu uleiul ala ..nu face ca deja sa afecteze proprietățile uleiului? Nu e una si aceeasi…? Nu tot degeaba il cumperi ?pentru ca a stat atatea ore la lumina zilei si poate cine stie ..o mai fi fost si căldură in ziua respectivă.

    • Eu una uleiul de nuci il folosesc doar la salata de telina: se da pe razatoare o telina micuta, un morcov si un mar verde, apoi se adauga putin cate putin ulei de nuci si se omogenizeaza, fara sare, fara piper. Salata capata un gust extraordinar, se mai pot adauga si niste bucati de nuca. Merge bine ca o garnitura dar eu o mananc si simpla. Sper sa iti placa. Pofta buna!

    • Da, cel presat la rece e tulbure pt ca depinde de presa si de filtrele prin care se scurge. Noi avem noroc de ulei tocmai de la gura presei, facut in mijlocul plantatiei de maslini. Si e super. Nici nu m-as gandi sa cumpar din magazin. Cartofii prajiti merg numa’ bine in el ;). Si cea mai buna parte e lichidul vascos si negricios care ramane pe fundul vasului dupa ce se decanteaza putin. Il recomand mancat pe paine, ca se intinde ca si untul. Enjoy 😀

    • @ Yoyo. Eu stiu ca uleiul ev de masline nu este indicata pentru prajire. Mai ales cele indelungate. Are un punct de ardere foarte mic. Recomandarea mea,daca vreti sa tineti cont 🙂 ,este sa fie utilizat crud pt a condimenta varie si nenumarate sau in procesul de gatire al retetelor dorite,dar nu prajeli.
      Cu drag,Mihaela

    • Acuma cu ce e recomandat sau nu… Ce sa zic? Am o varsta si pot face alegeri 😉 Si cateva portii de cartofi prajiti in asa ceva garantat nu o sa ma termine :)))) Eu ziceam doar ca ii foarte buni, am pus odata din greseala in ceau, nu credeam ca o sa iasa ceva bun, dar mie mi-au placut. Asta nu inseamna ca trebuie sa placa la toata lumea, dar ar fi de incercat.

    • Nu este indicat sa prajesti cu orice ulei, exista ulei de masline special pt temperaturi ridicate (210 grade) dar care nu se foloseste decat la prajit, nu si la salate. Dar mai exista si uleiuri de calitate care suporta o mica temperatura (calit, peste,… timp redus si flacara mai mica) dar merg foarte bine si la salate sau sosuri. Trebuie doar studiat si gasesti uleiul potrivit pt fiecare preparat

    • Gasesti la plafare si magazinele bio ulei de nuci. Se gaseste la sticlute mici, de 100-250 de ml. E genial! Trebuie sa fie presat la rece sa ca isi pastreze calitatile! Eu il folosesc in salate, pe branza, pe legume la gratar sau crude, pe oua, in supe creme :)) Cam peste tot! Mai recomand uleiul de dovleac care e iar foarte bun.

      Nu se prajeste in el, nu trebuie prelucrat termic, e doar de aroma! De fapt uleiurile presate la rece se folosesc doar crude!

    • Filtrarea uleiului (de la „tulbure” la limpede) e alegerea fiecarui producator insa asta nu schimba cu nimic calitatea produsului.

    • Filtrarea uleiului de masline am auzit ca se face cu ajutorul unor substante chimice. Sunt putine tipuri de ulei (cum ar fi cel de cocos) la care este folosit acidul citric (natural) pentru rafinare.

  2. Credeam că numai mie îmi place să mămânc uleiul de măsline cu pâine ….eventual dată la cuptor cu usturoi! 🙂
    Eu sunt foarte entuziasmată de recomandarea ta și de abia aștept să încerc uleiul de pe site-ul Elizei cu aromă intens fructată si note de carciofi. Aș dori să știu dacă reducerea de 10% are vreo dată de expirare!

    Cristian, eu sunt o mare fană al uleiului de nucă, pe care dacă vrei să îl cumperi de la noi din România nu ai prea multe variante. Eu îl iau de obicei pe cel de la Rinatura pe care personal mi-l achiziționez de pe Dried Fruits. Este fooooarte gustos și aromat- merge de minune în salate dar și cu legumele gratinate. Încercă-l!

    • Buna. Ne cerem scuze. Din cauza numarului foarte mare de utilizatori logati pe site ieri este posibil sa fi aparut erori. Mai poti incerca astazi. Multumim !

  3. Heiii sa stii ca si eu am avut de curand (mai putin de o psat) aceeasi revelatie cu privire la uleiul de masline extra virgin. Anul acesta a fost prima mea excursie in Grecia si am mers hotarata sa incerc si chiar sa cumpar ulei de masline realizat de localnici.
    Si da, este o diferenta considerabila.
    Recunosc ca nu stiam ca uleiul de masline e asa usor de falsificat si mi se pare foarte trist 🙁

  4. Chiar ma intrebam de ce este o diferenta atat de mare de gust intre cel de supermarket si cel pe care il primesc din Grecia. De fiecare data cand pleaca familia in vacanta, cer sa imi aduca mai multe sticle. Imi ajung fix pana la cand pleaca din nou in concediu 🙂

  5. Buna, am si eu o curiozitate: uleiul de masline extra-virgin e amarui/amar? Ce am luat la pret mai normal din supermarket asa mi s-a parut. Ba chiar am nimerit o sticla ceva mai scumpa, ~45 lei/750ml, care era atat de amara incat nu puteam sa pun in salata nici macar o lingurita de ulei ca strica tot gustul.
    Multumesc!

    • da, este normal ca uleiul de masline sa fie putin amarui; asta e una din caracteristicile lui;
      si asta este un motiv pentru care nu toata lumea apreciaza uleiul de masline extravirgin;
      pentru cei care nu tolereaza acest gust, exista si alte combinatii de uleiuri, cu multiple beneficii pentru sanatate;
      lucrez in domeniu de mai mult de 10 ani, de aici informatiile;

    • Multumesc pentru raspuns, Liliana. M-am gandit ca poate e doar o parere de-a mea sau era stricat.

    • Nu stiu, eu am luat ulei de masline nefiltrat din Spania si nu e amar absolut deloc. De fapt, e chiar genial!!! E primul ulei de masline pe care l-am putut pune in salate – foarte adevarat ca pana acum am avut doar de supermarket (din ala scump si „grecesc”). Dar asta chiar nu e deloc amar si are o savoare minunata – imi dau pumni in cap ca n-am luat decat doua sticle amarate, pentru ca la noi nu se gaseste deloc.

    • Dimpotriva, uleiurile din Spania sunt cunoscute ca fiind amare, sau ma rog, mai amare decat cele italienesti sau grecesti. Am un Franz Josef acasa, extrem de amar (pentru gusturile mele), ma chinui de un an sa termin sticla. E mult mai neplacut la gust decat ce folosesc in mod frecvent, Latsimas din Grecia (Creta), care e extrem de suav si placut.

    • depinde din ce zona este adus ;nu toate sortimentele de ulei extravirgin si bio sunt amare’ nu e obligatoriu…

    • Buna Adina,
      senzatia de amar si picant se regaseste in toate uleiurile de calitate care provin din masline proaspete presate imediat. Aceasta caracteristica se datoreaza prezentei unor puternici antioxidanti naturali – polifenolii – carora medicina moderna le acorda un rol foarte important in protectia lipidelor din sange de stresul oxidativ. Cu cat uleiul este mai intens cu atat senzatiile de amar si picant sunt mai puternice. Cu toate acestea, pentru inceput, iti recomandam un ulei mai delicat care merge perfect si in salate :). Vei regasi aceste uleiuri in sectiunea „delicat” pe feelolio.ro sau in regiunea Liguria. Speram sa ai o experienta culinara exceptionala cu uleiurile FeelOlio !

  6. offf de asta nu imi place mie uleiul de masline? Ca nu e de care trebuie? Folosesc uleiul de masline doar in uz extern pentru ca nu am gasit unul care sa-mi placa la gust, in orice salata il pun strica gustul.

    • Sa stii ca si eu ma feream de uleiul de masline in salata sau in orice altceva pt ca mi se parea ca oricat de putin pun, toata salata prinde un gust anume de „ulei de masline”.
      Ei, uleiul asta de care zice Ioana a fost o revelatia, il mananci doar cu paine fara nici o exagerare.

  7. Si eu sunt obisnuita cu uleiul de masline de calitate cumparat din Cipru si sunt dezamagita de cel care se gaseste in supermarketurile noastre. Totusi am fost foarte placut surprinsa de uleiul de masline extravirgin bio, de la firma Biotrend – costa vreo 17-18 ron sticla de 500 ml si e foarte bun – foarte aromat, amarui, fructat, asa cum ar trebui sa fie un ulei bun. Chiar seamana la gust cu uleiul din Cipru… stiu, are un pret dubios de mic, dar e bun. Eu sunt deja la a doua sticla.

    • Da da, si eu am dat de el cand cautam un ulei de calitate pentru bebe si ne place foarte mult.

    • Cumparati de la Lidl ULEI DE MASLINE „ORGANIC EXTRA VIRGIN ” 100

      Cumparati de la Biotrend ” Organic Extravirgin Olive Oil 100% Greek , se gaseste la Lidl , sticla de 500ml cu eticheta verde …dar ATENTIE ! sa nu scrie pe aticheta 100 % Spain ….eticheta este tot verde cu acelasi desen , dar gustul total diferit , inferior primului , pretul este acelasi . Cautati lotul 23 .07. 2016

    • se solidifica cand il bagi in frigider?asta e testul suprem, daca nu, atunci nu e buun.Se gas bun la Lidl?ma mir…dar cine stie…

  8. Eu tocmai l-am comandat. Abia astept sa vina. Tocmai pt ca nu am fost multumita de uleiurile de masline din supermarket, nici nu am mai cumparat. Asa ca acum merg pe mana Printesei.

  9. Tot ce trebuie stiut despre uleiul de masline se gaseste in cartea Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil de Tom Mueller
    Noi stăm în Provence și cumpărăm direct de la producător (moulin) cu 20 de euro litrul. Este tulbure doar in primele luni dupa ce a fost stors. Octombrie noiembrie. Iarna sau la temperaturi sub 10 grade se întărește. Acela este uleiul de măsline pur. Orice altceva nu se compara la gust si proprietăți. Decât din supermarket mai bine deloc.

  10. Super util articolul!am sa comamd si eu, imi place foarte mult uleiul de masline,imi place sa ung tigaia de gril cu putin ulei de masline si pun pastrav, iasa atat de bun! Presărat pe brânză si cu roșii e bestial si mai ales cu pâine de casă cum spui ,i faci tu,poti sa ne impartasesti rețeta?

  11. Cel mai bun ulei de masline l-am cumparat de pe margnea drumului in Albania. Il vindea o doamna cu un copil, alaturi de alte roade din gospodarie.
    La inceput am fost sceptica si l-am tinut aproape un an in camara. Cand l-am deschis il credeam deja stricat/rancezit, dar nici vorba.

    Ce mai bun ulei de floarea soarelui il faceau bunicii si avea culoarea rosie.

  12. Buna Ioana,
    Am intrat pe site-ul Elizei si am vazut si eticheta de pe sticla.Stiu ca un ulei de masline extravirgin ar trebuie sa aiba gradul de aciditate mai mic de 0.8 conform IOOC(International Olive Oil Council).Ai putea te rog sa imi spui daca pe sticla acestor uleuri e specificat gradul de aciditate?Eu m-am uitat la eticheta,dar nu am vazut nicaieri.
    Multumesc

    • Buna Alina,
      nu exista nicio reglementare nationala sau a Uniunii Europene care sa oblige producatorii sa noteze aciditatea uleiului pe eticheta. De altfel, exista dezbateri interminabile pe tema etichetarii in fiecare tara producatoare de ulei de masline. Si in Grecia si in Italia, Spania, etc.
      Si da, este adevarat, uleiul de masline extravirgin este unul din cele mai traficate produse agroalimentare !
      Tocmai de aceea a fost foarte important pentru noi sa vizitam fiecare producator in parte, sa vedem cu ochii nostri livezile de maslini si capacitatile de productie, sa analizam cu mare atentie toate certificarile. Am fost inspirati in alegerea furnizorilor si de cele mai importante ghiduri si concursuri internationale. Am considerat ca odata intrati in exigentele unor degustari, evaluari si premieri internationale atunci acei furnizori vor prezenta cel mai mic risc de a avea un produs neconform.
      Pornind la drum astfel, a devenit implicit sa prezentam pe site eticheta produsului cat mai transparent posibil, clar, cu foto de mare rezolutie 🙂
      Pentru informatii mai detaliate decat cele de pe site iti putem furniza si o fisa tehnica exhaustiva cu rezultate furnizate de laboratoare independente.
      Cu mult drag, FeelOlio Romania !

  13. Mersi de recomandare si de voucer, l-am folosit, imi place descrierea facuta fiecărui ulei, se comada simplu și rapid,curierat la pret decent, abia astept sa degust. Si sper sa apara curand si otetul balsamic, foarte greu sa găsești ceva de calitate pe piața locală.

  14. Intr-adevar, sunt multe marci de ulei de masline care se lauda ca ar fi „the real thing” si taxeaza pe masura. Cred ca pentru a te bucura de un produs original trebuie sa-l cumperi de la el din tara de origine. Restul sunt doar niste slabe copii.

  15. Am comandat si eu 2 sticle de ulei, cate una din fiecare recomndate de Ioana in articol si sunt asa bune 🙂 a trebuit sa ascund sticla sa mai ramana ceva. Mersi Ioana de recomndare

  16. Si noi am comandat si suntem foarte multumiti. Cum desigilezi te imbie un miros de masline de-ti ploua in gura! Jos palaria pt firma, au fost niste incurcaturi la livrare dar s-au mobilizat imediat sa primesc ce trebuia. Multumesc pt recomandare!

  17. Cateva comentarii:
    1. Producatorul numarul unu de ulei extravirgin in lume este Spania (produce cat urmatorii cinci la un loc: Italia, Grecia, Turcia, Tunisia si Portugalia).
    2. Principalii importatori de ulei extravirigin din Spania sunt Italia si Grecia (prin urmare, uleiul italian si grecesc in proportie de 60-75 % este spaniol, cumparat vrac–>degradare a calitatii (este inevitabila)!). Doar cumparand direct de la producator – ferme mici – ai garantia calitatii.
    3. Aciditatea scazuta NU este o garantie a calitatii!!! Calitatea unui ulei extravirigin de masline este data de 5 factori TOTI, IN ACELASI TIMP (aciditate, K232, K270, indicele de peroxizi SI GUSTUL ULEIULUI). De exemplu exista uleiuri virgine (imperfecte la gust!!) cu aciditate mai mica decat uleiurile extravirgine. Uleiul extravirgin este superior celui virgin.
    4. Culoarea difera de la verde pana la galben auriu si NU este un indiciu al calitatii uleiului. Uleiul poate fi filtrat (limpede) sau nefiltrat (tulbure) fara ca vreuna din aceste categorii sa fie superioara celeilalte.
    5. Gustul uleiului depinde de: tipul maslinului (sunt peste 75-90 de specii distincte de maslin), de maturitatea fructului, si mai ales de intervalul de timp scurs intre cules si preset – care reflecta calitatea uleiului si este descrisa de indicii de mai sus K232, K270, si indicele de peroxizi.
    6. In general, gustul este amarui si picant, dar exista si specii (Empltre de exemplu) care sunt dulci si fructate.
    7. Ca regula generala: cu cat uleiul este mai soft si mai suav, cu atat el este mai instabil (=isi pastraza proprietatile un timp mai scurt si nu rezista la temperatura – arhetip – Arbequina) si din contra, cu cat uleiul este mai pregnant, mai aspru, cu atat el este mai stabil (=isi pastreaza proprietatile timp indelungat si este rezistent la temperatura – arhetip – Picual – si aici fac o paranteza: este atat de stabil incat poate fi utilizat la prajit avand punctual de fumegare=descompunere la peste 230 grd – evident NU renteaza fiind scump, fata de alte uleuri de prajit).
    Pentru alte detalii vezi internetul (sunt importator si nu vreau sa-mi fac singur reclama).

    • Draga importatorule :))),
      ne incanta informatia de calitate din comentariul tau si indemnam pe toti cititorii acestui articol sa o aprecieze in egala masura. Este foarte important sa ne angajam in aceasta campanie de informare a consumatorilor din Romania despre beneficiile pentru sanatatate si experientele senzoriale minunate ce le pot avea consumand ulei de masline extravirgin de calitate. La fel de important insa este sa vorbim si despre prezenta pe piata, inclusiv in marile lanturi de super (hiper) magazine, a unui ulei de masline de foarte proasta calitate, de multe ori contrafacut ce nu poate face dovada niciunei calitati organoleptice sau senzoriale.
      Noi iubim Italia si de aici vine si alegerea noastra pentru uleiul de masline extravirgin italian. Exista uleiuri exceptionale si in Spania si in Grecia si in Portugalia si peste tot in jurul Mediteranei. Cu cat consumatorii romani vor avea mai multe optiuni cu atat vor sti mai bine sa faca alegeri juste si sa beneficieze de adevaratele calitati ale aurului lichid.

      Cu mult drag,
      FeelOlio Romania

  18. uleiul de masline amar se face din masline verzi batute, cel fructat din masline negre (coapte).
    cel mai bun ulei pe care l-am mancat a fost cel cretan, e absolut fantastic (eu sunt fan ulei de masline si am incercat muuulte variante si grecesti si italienesti si frantuzesti
    am avut norocul sa locuiesc pe creta o vreme si am avut parte de ulei de masline proaspat, de casa, atat din masline verzi,amar cat si celfructat…sunt divine.
    am gasit apoi un nenea ce avea de vanzare ulei de casa neimbuteliat, la un aprozar, si cumparam mereu de la el, era cum ziceti, gustos de nu te mai saturai
    costa 5 euro un flacon de 1.5 l
    imi pare rau ca nu am adus mai mult cand am venit acasa, si cel mai rau imi pare ca nu am mai ajuns pe creta in vacanta, imi doresc asa de mult sa mai gust din ACEL ulei atat de bun si drag

  19. Scump! Enorm! Eu cumpăr cu 30 lei/litru adus direct din Grecia, de la țăranii producători! Virgin, presat la rece! Și măsline, și citrice NETRATATE… și multe altele! Detalii pe mail!

  20. Acest articol este o reclama (probabil postul nu va fi afisat), probabil fara legatura cu produsul in sine.
    De ce? Pt ca faci referire la produsele unei firme, un user anunta ca nu poate comanda si imediat ii raspunde reprezentantul firmei.

    • Nu e reclama, Daniel. Faptul ca oamenii sint pe faza si raspund u arata decit ca sint foartw implicati. Au observat rapid ca am scris despre ei pt ca au simtit crestere in site si s-au uitat sa vada de unde vine, apoi au urmarit reactiile oamenilor, pt ca e businessul lor si le pasa, si eu as face la fel, cred ca si tu. Am comandat de.la ei (pe bani), mi-a placut uleiul enorm, am scris, punct. Am mai xomandat la ei de trei ori de atunci, de fiecare data pe bani, totul a fost ok de fiecare data, ii recomand in continuare, fara ca eu sa am vreun avantaj din asta.

  21. Chiar acum citesc pe mediafax ca este in derulare o ancheta de proportii in Italia,9 branduri cunoscute de ulei de masline extra virgin vind produse contrafacute de ani de zile,firme ca Bertolli,Primadonna,etc.Chiar si la Lidl.Ca se vor plati despagubiri de pina la 5000 euro/client inselat.Concluzia este ca orice ulei de masline vindut industrial,de orice firma,ar putea fii contracfacut,deoarece productia variaza de la an la an,si sigur nu pot produce cit sa vinda inclusiv la supermarketuri.Ramin la ulei vindut direct de la tarani din Grecia,din curte-am platit 4 euro pe litru.Gatesc numai cu ulei de cocos extravirgin,mult superior uleiului de masline,care ma ajuta si sa slabesc,si nu se acumuleaza ca si grasime corporala.Folosesc lapte de cocos,unt de cocos,smintina de cocos,fulgi de cocos,fructul in sine proaspat..Grecii,cei mai mari consumatori de ulei de masline,sint si printre cei mai supraponderali.

  22. Ambalaj de sticla cred ca-i cel mai bun. Dar care-i situatia cu bidoanele de tabla? Acestea nu sunt pe interior acoperite cu strat de plastic (probabil epoxidic, care contine Bisphenol-A)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *