Diareea la copii: cauze, tratament, regim

Uptodate.com este o bază uriașă de resurse medicale (studii, concluzii, articole de sinteză) la care sînt abonați medici, asistenți medicale și alte persoane interesate direct sau indirect de cele mai noi descoperiri, tratamente, soluții, revoluții medicale. Cei interesați plătesc un abonament lunar sau anual și primesc acces la toate aceste informații. Fratele unei prietene este medic pediatru în SUA și are abonament la Uptodate. Cînd primește cîte-o concluzie interesantă, pac, i-o trimite pe e-mail surorii lui, amica mea, care din cînd în cînd mă mai anunță și pe mine: auzi, fată, vezi că mai nou s-a demonstrat clar că regimul în diaree nu are efecte benefice. Eu nu prea am probleme cu burta și, Slavă Domnului şi sistemului imunitar, nici copiii nu prea au avut, dar e bine de știut, e bine să fii mereu pregătit pentru situații de genul acesta, așa că la prima vizită la pediatru, m-am dus cu articolul în dinți:
– E adevărat că nu se recomandă regim în cazul în care omul mare sau mic are diaree, pe motiv că și așa e slăbit, iar regimul nu face decît să-l priveze de o mulțime de nutrienți și vitamine de care are mare nevoie să lupte cu boala?
– Da.
– Păi și atunci de ce toți medicii de la noi recomandă regim?
– Că habar n-au.
Perfect. Minunat. Să punem mînă de la mînă să le plătim un abonament la site-ul ăsta, poate mai află și ei una alta.

Bun, eu nu zic acum să faceți ce scrie aici pe ecran în caz că ăla micu’ începe să aibă probleme digestive. Zic să luați ce scrie aici și să mergeți la pediatru să întrebați dacă nu cumva ar fi mai bine să nu-i recomande regim. Aveți mai jos o traducere rezumat a articolului din Uptodate despre diaree, pe care am validat-o și cu Iulia-Cristiana Balint-Boia, medic rezident pediatrie anul IV, IOMC Alfred Rusescu. Dr. Balint-Boia spune că din punctul ei de vedere articolul este corect 100%. A făcut cîteva observații în plus, vi le arăt pe acelea la final.

Diareea la copii – Prezentare

Diareea se referă la scaunele moi sau apoase ori cele cu o frecvență crescută și poate apărea cel puțin o dată în viața fiecărui copil. Diareea nu este o boală, este un simptom al unui număr de boli. Deși diareea este comună și rareori pune în pericol viața, este important să înțelegem când trebuie să căutăm ajutor medical. Diareea poate duce la deshidratare, care alterează echilibrul hidroelectrolitic (apă, sodiu, potasiu, clor) al copilului. Deshidratarea poate deveni fatală dacă nu e tratată prompt.

shutterstock_216197152

Consistența și frecvența scaunelor

Consistența şi frecvența scaunelor variază în limite largi de la un copil la altul, în funcție de vârsta acestuia şi de alimentație. În cazul sugarilor, numărul normal de scaune zilnice poate fi cuprins între 3 şi 10. Sugarii alăptați în vârstă de câteva luni au mai multe scaune pe zi față de sugarii alimentați cu lapte praf. Sugarii mai mari şi copiii mici au 1-2 scaune pe zi. Consistența şi culoarea scaunului copilului se modifică odată cu vârsta, astfel că scaunul sugarului este grunjos şi poate avea culoare gălbuie, verzuie sau maronie. În cazul copilului mai mare, aceste caracteristici ale scaunului variază în funcție de alimentație. Prezența sângelui in scaun, scaunul de culoare neagră, a scaunelor apoase cu mucus reprezintă modificări importante ce trebuie luate imediat in seama.

Cauzele diareei

Cea mai frecventă cauză de diaree acută este infecția virală. Alte cauze includ infecții bacteriene, efectele secundare ale antibioticelor, și infecții care nu au legătură cu sistemul gastro-intestinal. Există si multe alte cauze mai puțin frecvente.

Infecţiile bacteriene sunt uneori dificil de diferenţiat de cele virale. Febra mare, persistentă, diareea sangvinolentă sau cu mucus sunt in principal caracteristice infecţiilor bacteriene. Majoritatea copiilor cu infecţii bacteriene nu necesită tratament antibiotic.

Infecţiile parazitare sunt mai puţin comune, dar ele pot apărea la copiii care au consumat recent apă contaminată sau la cei care au călătorit în ţări în curs de dezvoltare. Diareea din infecţiile parazitare se poate prelungi în timp.

Diareea asociată tratamentelor antibiotice are severitate moderată, fără a produce deshidratare sau scădere ponderală. În majoritatea cazurilor, tratamentul antibiotic nu trebuie întrerupt, iar regimul alimentar al copilului nu trebuie modificat. Diareea dispare de obicei după terminarea terapiei antibiotice.

Diareea infecțioasă reprezintă o manifestarea normală în perioada copilăriei, dar diareea poate fi şi un simptom al unor boli neinfecţioase, mai ales când se prelungește pe durata mai multor săptămâni: alergii alimentare, intoleranţă la lactoză, boli ale tractului gastrointestinale (boala celiacă, boală inflamatorie intestinală).

Regimul în diaree

Există multe incertitudini şi informații greșite în legătură cu tipul de alimentaţie corectă pentru un copil cu diaree. Copiii care nu prezintă semne de deshidratare pot consuma aceleași alimente ca înaintea apariţiei diareei, iar mamele care alăptează nu trebuie să întrerupă alăptarea.

Copiii deshidrataţi necesită rehidratare, după care vor putea reveni la alimentația obişnuită. Majoritatea copiilor cu diaree tolerează produsele din lapte de vacă integral. Nu e necesară diluţia sau evitarea produselor lactate, cu excepţia copiilor cu alergii dovedite la laptele de vacă.

Alimentele recomandate includ o combinaţie de carbohidraţi complecşi (orez, cartofi), iaurt, fructe, legume şi carne slabă. Alimentele bogate în grăsimi sunt dificil de digerat şi trebuie evitate.

Nu este necesară restricția dietei copilului la lichide şi la alimente constipante (banane, orez, pâine prăjită). Acestea nu conțin suficienți nutrienţi, iar consumul exclusiv de lichide poate chiar prelungi diareea („scaune de foame”).

Merele, perele, sucul de cireșe şi alte băuturi cu conţinut crescut în zaharuri trebuie evitate. În cazul lichidelor, cea mai bună opțiune o constituie soluțiile de rehidratare orală.
În majoritatea cazurilor, dieta obişnuită se poate relua după aproximativ 3 zile de la încetarea diareei. În cazul în care copilul vomită, părinţii trebuie să aştepte aproximativ 6 ore de la ultima vărsătură înainte de a-i oferi alimente. Alimentele oferite trebuie să fie neiritante, iar copilul nu va fi obligat să mănânce. Este posibil ca apetitul copilului să fie scăzut pentru câteva zile după episoadele de vărsătură.

Monitorizarea semnelor de deshidratare

Deshidratarea moderată este frecventă la copiii cu diaree. Semnele şi simptomele deshidratării moderate includ: uscăciunea gurii, sete, urinare redusă (un singur scutec ud în 6 ore). În cazul deshidratării severe apar: lipsa lacrimilor în timpul plânsului, ochi înfundați în orbite, lipsa urinării.

Tratament: 1. Terapia de rehidratare orală

Este o alternativă sigură, ieftină şi accesibilă a terapiei intravenoase. Soluția de rehidratare orală conţine glucoză şi electroliţi (sodiu, potasiu şi clor), substanțe care se pierd prin diaree şi vărsătură. Aceste soluții nu înlătură cauza diareei, dar ajută la tratarea deshidratării care o însoţeşte frecvent. Aceste produse sunt disponibile sub formă de pulbere, în pliculeţe, pot fi cumpărate din farmacii fără prescripție medicală, pot fi administrate acasă la copiii moderat deshidrataţi, la cei care refuză alimentația obişnuita şi la cei care prezintă vărsături şi/sau diaree. Substanțele de rehidratare orală se pot administra în cantităţi mici, cu linguriţa, sticla sau cana, o dată la 3-4 ore. Se va evita să li se dea copiilor apă simplă, deoarece aceasta nu conține cantitatea necesară de elecroliţi. În cazul copiilor care refuză să bea aceste soluții sau care vomită imediat după ce au ingerat soluţia, este necesară monitorizarea atentă a accentuării gradului de deshidratare.

Tratament: 2. Medicamentele

Antibioticele sau antidiareicele nu sunt de regulă necesare şi pot fi chiar dăunătoare la sugarii şi copiii cu diaree. Rareori, antibioticele pot fi folosite în cazul infecţiilor bacteriene dovedite sau suspectate, în special în cazul diareilor apărute imediat după o călătorie. Folosirea nerecomandată a antibioticelor nu va ameliora diareea. Mai mult, antibioticele pot avea efecte adverse serioase. Substanțele antidiareice nu sunt recomandate la sugari şi copii deoarece beneficiile aduse nu depășesc riscurile terapiei. Antidiareicele pot masca agravarea simptomelor şi întârzia inițierea tratamentului.

Igiena și prevenirea infecției

Spălarea mâinilor este esențială şi foarte eficientă în prevenirea diseminării infecției. Mâinile trebuie spălate cu apă din abundență şi săpun antibacterian, timp de 15-30 de secunde. Dezinfectantele pe bază de alcool sunt o alternativă bună în cazul în care apa şi săpunul nu sunt la îndemână. Mâinile se vor spăla după schimbarea scutecului sau după contactul cu orice obiect murdar de fecale, înainte şi după prepararea mesei, după mersul la toaletă, după ducerea gunoiului sau strângerea lenjeriei murdare, după atingerea animalelor, dar şi după suflarea nasului şi după strănut.

Când e necesar să mergem imediat la spital?
• vârsta copilului e mai mică de 6 luni
• copilul refuză să mănânce sau sa bea pe o perioada de mai multe ore
• copilul e mai mare de 6 luni şi are febră mai mare de 38,5 grade Celsius
• copilul prezintă semne de deshidratare moderată sau severă
• copilul prezintă sânge sau mucus în scaun
• copilul e neobișnuit de liniștit sau somnolent
• copilul acuză dureri abdominale

Traducere din Uptodate.com: Snow Flow

Iulia-Cristiana Balint-Boia, medic rezident pediatrie anul IV, IOMC Alfred Rusescu, mai spune și că:
– atunci când se dublează numărul scaunelor copilului (mai ales la cei mici), copilul trebuie să meargă la medic (pentru că multor mame le este greu de estimat dacă este diaree sau nu, și inacceptabil de mulți copii alăptați sunt tratați, înțărcați și schimbați pe formule fără lactoză inutil)
– există mai multe variante de săruri de rehidratare, unele sînt mai gustoase și mai ușor acceptate de copii
– nu recomand Imodium, indiferent că e adult sau copil, dacă nu se știe ce origine are infecția intestinală, pentru că el încetinește motilitatea și dacă ai o bacterie, mai ales din cele care eliberează toxine sau pătrund în peretele intestinal, nu prea vrei să fie acolo încetinită. La copii, Imodium e contraindicat total sub 3 ani, cu efecte secundare considerabile.

Sursa foto: durere de burtă, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

35 comentarii

  1. Ce a ajutat foarte mult pe copil in plus față de tratamentul prescris de medic:

    o ceai de mentă
    o ceai de stejar
    o afine (sunt numărul 1 in lupta anti diaree)

    • E precizat in articol ca nu e bine sa opresti diareea cu orice pret, pentru ca ea uneori este un simptom al unei boli grave care poate ramine nedepistata si netratata, iar asta poate fi mult mai grav.

    • Da, nu opresti diareea cu orice pret, ca sa nu maschezi alte probleme, asa este, adica mergi la doctor, nu te tratezi asa dupa ureche cu ce ai citit pe net, ca e netul plin de tacaniti.

      Eu am scris clar ca afinele ajuta peste tratamentul prescris de medic, adica te duci la medic, te consulta (eventual analize) si incepi tratamentul in general alopat, dar ca afinele ajuta mult. Nu am utilizat Eridiarom niciodata, asa ca nu comentez.

      Oricum, atat ceaiul de stejar (1 sau 2 cani pe zi, baute lejer, in timpul zilei) cat si afinele + regimul alimentar le am prescrise de doctor, pe spatele retetei, ca eu habar nu aveam de aceste tratamente.

    • Buna mamici,bebele meu de 5 luni nu scapa de diaree,4 pediatrii am consultat,analize peste analize (coprocultura,coproparazitologic)
      pana am ajuns la un medic gasto si ne-am recomandat ca facem coprocultura in care sa se caute bacteria klebsilla.A avut nevoie de antibiotic 🙁 dar a scapat. 🙂

  2. Afinele sunt the best. Noua ne-a dat doctorita niste pastilute din afine, doar afine si substanta de tabletare. Se numesc Eridiarom, noi le-am luat la 3 ani, nu stiu la ce varsta minima se recomanda. La noi au facut minuni, intaresc scaunul aproape instant. Se ia initial o doza mai mare 4-6 buc initial iar zilele urmatoare 4-6/zi. Despre regim nu am stiut, este un lucru nou.

  3. Coincidenta face ca baiatul meu cel mic tocmai sa treaca printr-un episod diareic, iar medicul nostru pediatru ne-a recomandat calciu carbonic ca anti-diareic, si-a facut efectul instant. Se gaseste doar la farmaciile cu laborator si se vinde la gram. Dieta recomandata a fost cu orez, mar copt, banana, branza de vaci, lapte delactozat si supa de radacinoase fara carne la inceput, apoi cu un pic de piept de pui fiert. Si in fiecare zi, obligatoriu un pliculet de probiotice. Acum asteptam rezultatul examenului de coprocultura, dar semnele sunt din ce in ce mai bune.

    • Bună mami , sunt si eu la fel ca tine (în culmea disperării) nustiu ce sa ma mai fac cu diareea de 2săptămâni…..am fost si internata si degeaba….dami mai multe sfaturi te rog mult

  4. Aici in Germania cand a fost copilul cu diaree 7 zile mi-au zis doar sa-i dau lichide multe si sa evit dulciurile, alimentele foarte grase, prajelile si laptele (al meu e oricum alergic la proteina din lapte si nu poate bea lapte de animale). Marul copt a functionat foarte bine pentru noi. In rest mancare normala.

    • Da, exact asta zice si in uptodate, si asta zic si doctorii din SUA. Singura dieta este evitarea zaharului si a grasimilor pentru ca irita stomacul…care si asa e deranjat deja.
      Ideea de baza este ca organismult e slabit, incearca din rasputeri sa elimine ce e rau, si elimina tot…si nutrienti, si lichide, si atunci trebuie hranit in mod sanatos, nu privat de vitamine. Zaharul oricum nu face vreun bine si in zilele cu sanatate zdravana, darmite cand e vorba de stomacel deranjat….

  5. Foarte util articolul! Multumim! As avea o intrebare.. Daca ati folosit dezinfectante pe baza de alcool, ce recomandati?

    • Noi folosim ce gasim in farmacie, de la Touch, dar si altele, nu cred ca e mare diferenta intre ele…

    • Ca tot veni vorba de asta, vroiam sa adaug ceva: spalatul pe maini este recomandat in state la orice boala transmisibila, ori de cate ori se intra in contact cu bolnavul.
      Adica, copilul racit, ii suflii nasul, te speli repede pe maini (nu neaparat dezinfectant sau antibacterian, e suficient sapun normal), ii dai sa manance, te speli pe maini si dupa, etc, etc.
      Principiul de baza este ca nu mai inmultesti bacteriile si virusii cu mainile. Noi nu ne dam seama, dar ii luam pe maini, si ii punem mai departe pe toate suprafetele si apoi iar pe copil.
      Pot sa va spun ca functioneaza de minune…chiar am vazut ca bolnavul se pune pe picioare mult mai rapid

  6. Fetita mea a avut primul episod de enterocolita la 11 luni. Locuim intr un oras varza din punct de vedere al competentei medicilor.Fetita mea nu manca de o zi jumate, era apatica, cu febra si seara de sectie de la pediatrie m a trimis acasa cu ea „ca n are doamna fata nimic, ii dati mucilagiu de orez si suc de morcovi“. Fara recomandare de analize, fara nimic.Am fost la privat, la fel fara analize, fara nimic, direct pe gentamicina.Norocul nostru ca avem un pediatru in Bucuresti in care avem toata increderea. Am sunat-o, i am explicat simptomele, i am zis ce mi a fost recomandat si s-a crucit, inclusiv de regim, avand in vedere ca fata refuza mucilagiul, din start a zis ca e rotavirus(inainte sa o sun, dusesem din proprie initiativa proba de scaun si ce sa vezi rotavirus era). Am luat decizia sa mergem in Bucuresti sa ne internam ptr investigatii, am ajuns fata era deshidratata, am descoperit ca pe langa rotavirus avea si campylobacter. A facut tratament cu antibiotic azitrox ptr 3 zile, dar asta ptr ca avea sange im scaun si face a mai mult de 8 scaune pe zi, asa cum mi a fost explicat, in alte conditii, n ar fi fost nevoie. Iar regimul mi s a parut super ok, fata de mucilagiu si morcovi: supa de legume, legume la cuptor, orez cu carne, cu legume, paste cu branza, mere coapte, banane, un desfat culinar, fata de regimul dat la noi in oras.

    • Bună! Unde ați fost internate în București, mai exact? Cu trimitere sau pe banii voștri?

    • Bună!Îmi poți da și mie te rog numele pediatrei fetitei tale sau nr de tel?As vrea sa mi mut copilul la alt pediatru.Multumesc!

  7. Pe 30 aprilie ne-am internat la Matei Bals, in a treia zi de scaune moi si febra, uneori crampe. In noaptea respectiva febra trecuse de 39, iar scaunele aveau spre sfarsit culoarea grena inchis, adica sange. Stare lui se tot agravase in ciuda tratamentului pe care pediatrul ni l-a prescris in prima zi de simptome: debridat, hidrasec, panadol/nurofen, eubiotic si antibiotic daca in 3 zile nu se amelioreaza. La spital i-au recoltat analize si l-au pus la perfuzie si antibiotic – procedura standard. Nu mi-au interzis alaptarea, ceea ce m-a bucurat. In aprox 2h analizele aratau 5-7% deshidratare, restul negativ. I s-a dat 3 zile antibiotic, 4 zile perfuzie, hidrasec, eubiotic pe care l-a refuzat din pricina gustului. Nu am respectat cu strictete regimul dat, a gustat gris cu lapte si putin unt. Dupa 5 zile ne-am externat, simptomele disparusera, copilul era bine. Diagnostic: enterocolita virala cu germene neizolat. Dupa alte 3 zile simptomele reapar, aceleasi doar ca sangele era prezent uneori, sub forma de striuri. Mergem la Medlife la consult pediatric, ni se da cam acelasi tratament + saruri de rehidratare hipp. Punem accent pe hidratare: ceai menta, saruri cu seringa 5-10ml la 10-15 min, lapte matern oricand dorea, nu fortam mancarea. Dupa 3 zile nu se amelioreaza, incepe sa verse ce primeste cu seringa, refuza orice, stare somnolenta, palid, urina putina, limba incarcata, dupa somn isi coordona cu greu miscarile. Mergem din nou la Matei Bals, ne trimit acasa, pe seara revenim. Vor sa ne interneze pt. ca e primul meu copil si imi inteleg ingrijorarea. Solicit si primesc rezerva 50eur/zi. Analizele arata 7-8% deshidratare, restul negativ. Din sange reiese ca se lupta cu un virus. Primeste acelasi tratament+dexa, isi revine mai greu, mi se spune constant ca alaptarea ii prelungeste suferinta, ca trebuie sa spal ‘tzatzele alea’ de 3 ori pe zi, ca vara laptele ‘se impute in sani’, ca internetul baga numai prostii in cap si sa-l intarc cand ajung acasa. Ma simt groaznic de vinovata, laptele meu era singurul aliment pe care il primise in mod constant de cand s-a imbolnavit. In fine, dupa 5 zile ne externam cu acelasi diagnostic, respect regimul cu strictete 2 saptamani, scot o masa de lapte de san – copilul adoarme la san si am inceput sa il culc afara la somnul de dimineata. Am mers la Samas pt consultatie in intarcare, au trecut vreo 2 luni de atunci, inca nu am inceput demersurile, suntem bine acum, eu inca traumatizata dupa zilele in spital si atitudinea medicului.

    • Groaznic. Am auzit multe despre laptele matern, dar ca se impute in sani vara, le depăseste pe toate.

    • Doamne, mi se pare infiorator sa te duci la spital, iar MEDICUL, persoana care ar trebui sa fie cea mai informata, cea mai competenta, prima in lantul trofic al informatiilor stiintifice, sa iti spuna ca se impute laptele in sani. Dumnezeule sfinte! Pai pe prinicipiul asta ar trebui ca vara sa ne bagam cu totii in frigider, ca nah, asa cum se impute laptele in `tzatze`, asa se impute si sangele in vene, creieru-n cap si nervii in suflet! Gizas!!

  8. buna ziua ma numesc majaru mariana am o fiica mea 1 an si 7 lunite am probleme pt diare fetita mea …..am fst la medic fam o zis fbun zeama cu orez hidrasec plicuri de 10 mg 3 ori un plic pe zi Debridat sirop 3 ori 7.5 ml si linex 2 plic pe zi Lapte fara lactoza …… atit simplu vreau sa stiu e bn da mii un rasp ….

  9. Bună seara. Ma numesc Elena și am un băiețel de 2ani și o luna, de ieri de dimineață a început sa mi facă scaune moi, apoi transformându-se se in diaree uneori cu mucus chiar iar spre seara mi a făcut și temperatura39cu8rectal, iar de atunci tot scade și iar creste, tratament i am administrat Nurofen, alternat cu paradol, și pt diaree, spectacole. Și ceaiuri. Ar trebui sa mi fac probleme și sa merg la urgenta. Sau?

  10. Ok. Începi articolul cu idea ca nu se recomanda regim in diaree… zic hai sa citesc sa ma documentez dacă sunt așa prost informata si sunt si in domeniu….si apoi mai jos detaliezi exact ce se recomanda, orez, cartofi, morcovi….si ce se evita: sucuri dulci, pere…. pai asta înseamnă regim in diaree. Deci se recomanda un regim alimentar la urma urmei… ce nu se recomanda e un regim exclusiv hidric, dar eu nici nu am auzit nicăieri vreo recomandare de așa ceva.

    • De fapt, articolul e cu dedicatie pt americani, care proslavesc dieta BRAT in diaree (banana, rice, applesauce, toast – banana, orez, mar copt, paine prajita). Si intr-adevar, e clar ca si ei propun tot un regim alimentar, dar mult mai putin restrictiv, ca sa nu fie lipsit corpul de nutrientii esentiali pt functionare/refacere.

  11. Buna ..fetita mea are 4 ani jumate .de 2 zile .am fost la spital cu dureri de burtica si voma.ia pus o perfuzie si ca reteta mia dat debridat linex novocalmin si saruri minerale dintre care rarurile mineralea nu leam gasit la farmacie ..dar de azi dimineata a inceput cu crampe .si diaree ..nu vrea sa manance mai nimic nu vrea sa bea nici un fel de ceai ..acum iam dat un plic de entrol ..ce sfat imi dati ???

  12. Buna ziua!Am un baietel de 10 luni de 5 zile de luptam cu diareea de 1 zi abia ii fac tratament cu debridat si smecta mai asteptam alta 2 zile sa vedem rezultatul , intradevar nu face cu sange aunt doar apoasesi dese diagnosticul medicului este dezitratare fara ai face nici o analiza astept sa treaca weekendul si voi merge luni din nou daca nu se face bine.Intrebarea este de ce se irita atat de tare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *