Coperta cărţii mele: voi alegeţi!

Cartea asta a mea, pe care am scris-o dintr-o suflare, nu ar fi existat dacă n-aş fi scris mai întîi aici, vreme de 8 ani, preţ de două mii de articole ale mele şi 70.000 de comentarii ale voastre. Nu mi-ar fi trecut prin cap că cineva ar vrea să se aşeze în pat, în tren sau pe plajă cu vorbele mele în mînă dacă, vreme de atîţia ani, nu aş fi simţit trecînd pe-aici, peste vorbele mele, nişte milioane de oameni dintre care nişte sute de mii tot revin, să vadă ce mai fac. Dacă voi n-aţi fi fost, n-aş fi aşteptat acum cu sufletul la gură să ţin în mînă cartea mea, scrisă de mine, pentru mine, pentru copiii şi părinţii mei, pentru iubitul meu, pentru toţi copiii şi părinţii şi iubiţii din lume.

Aşa că mi se pare normal să alegeţi voi coperta primei mele cărţi (observaţi, sper, că sînt optimistă şi am impresia că am scris o carte bună, din moment ce cred că e doar prima şi nu singura). Am pus în dreapta acestui articol un poll, e simplu, alegeţi coperta care vă place mai mult, care vă atrage, care v-ar convinge să cumpăraţi cartea deşi numele autorului sau titlul ei nu vă spun nimic.

Nu ştiu să vă spun despre ce e cartea. E o prelungire a blogului, a mea, a lucrurilor pe care le-am trăit şi deprins în timp. E o carte despre toată lumea care a avut nevoie vreodată de o îmbrăţişare. De fapt, cartea asta E o îmbrăţişare. Titlul spune totul, cred.

Cartea va ieşi din tipar la începutul lui septembrie. Lansarea va avea loc pe 12 septembrie, la Bucureşti. O să vă anunţ din timp ora şi locul. O veţi putea cumpăra de aici de pe blog, la un preţ foarte bun. Va avea copertă cartonată, are 250 de pagini, nu este ilustrată. Va fi disponibilă şi pe site-ul Editurii Univers, pe Elefant.ro, pe Amazon şi în librăriile din ţară. Primele 300 de exemplare comandate vor fi şi semnate. Cartea va fi avea şi variantă ebook, disponibilă pe site-ul editurii, vă voi dau eu toate linkurile cînd vor fi gata.

Prima variantă de copertă este ilustraţia Roxanei Soare, care mi-a desenat şi logo-ul actual şi headerul blogului. Ghemul de braţe reprezintă un Univers în sine. Aveţi mai jos variantele 3D şi 2D ale copertei cu ilustraţie.

printesaurbana_O sa te tin in brate2

printesaurbana_O sa te tin in brate4

Varianta a doua conţine o poză cu un băieţel simpatic, cumpărată dintr-o bază de imagini. Aveţi mai jos variantele 3D şi 2D ale copertei cu poză.

printesaurbana_O sa te tin in brate1

printesaurbana_O sa te tin in brate3

Care copertă rămîine? Voi decideţi. 🙂 M-ar ajuta un număr cît mai mare de voturi! Pollul rămîne online pînă dumincă seara, cînd vom şti împreună cum va arăta cartea mea.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

223 comentarii

    • Ce carte as cumpara doar daca as vedea coperta: pe a doua clar! Ochisorii aceia ma roaga sa iau cartea acasa, iar titlul de asemenea.
      Felicitari!

    • Corect! Din prima se intelege f greu ceva (daca ne gandim la cineva care nu stie despre ce e vorba), ba e chiar un pic macabra, iar a doua e impersonala. Se poate mult mai bine… As folosi imaginea blogului completata de doi copii…variante sunt multe, dar astea nu prea…

  1. A doua varianta, cu poza. Parca vezi universul in ochii acelui copil asa cum se intampla si atunci cand te uiti in ochii propriului copil :). Emotionant! Abia astept sa iasa cartea, felicitari!

  2. Prima varianta tinde spre originalitate si spre o carte cu suflet si cu dedicatie.abia astept sa o cumpar.succes in continuare

  3. Minunata veste, felicitari!! Am votat in sondaj si abia astept! Cum facem sa comandam unul din primele 300 de exemplare? Eu nu locuiesc in tara, dar am sa ii trimit pe ai mei sa ia cartea de oriunde (ei sunt in Bucuresti) pentru sansa de a avea o copie semnata!

    Cu nerabdare,
    Diana

    • Felicitari pebtru demers! Prima varianta de coperta mi se pare ca e ” de acolo”.

  4. Daca alegi varianta cu baietelul o sa intrbe Sofia: „mami, dar de ceenu o fetita?” Sa nu creezi confuzii pt ea. Mult succes!!!!

    • Prima varianta pt ca este originala si transmite multa emotie.
      Insa e adevarat ca primul impuls a fost a 2a varianta, desi banala, pentru ca baietelul e foarte delicios ?

  5. Prima varianta. grafica, imi sugereaza un masacru. In ciuda tuturor voturilor pentru ea. As face comparatii si mai sumbre, dar mai bine nu. A doua e sigur, usor glossy, dar sigur mai bine decat prima. macar nu-mi opreste respiratia ca la vederea unui masacru. Sorry, pur si simplu voiam sa stii ca exista si cititori dintr-astia, cu ganduri sumbre.

    Felicitari pentru carte, inspiratie pentru coperta.

    • A doua e oribilă rău.
      Prima e foarte faină ca idee, dar atat de mult alb si atat de mult roșu, pare agresivă și neconstruită. Nu inspiră neapărat o imbrățișare protectoare,e greu de „citit” vizual.
      De ce nu ceva din aceeasi temă cu grafica blogului ? De viață pumoasă ? accesoriile au avut mare succes…

    • Da, la fel imi da si mie o senzatie de maini taiate, sange, nu stiu sa explic. Iar a doua nu mi se pare ca ar avea vreun sens. Nu stiu, dupa mine ar merge ceva desenat, vesel, asa in stilul blogului, dar eu nu-s vreo experta.

  6. Stiind despre subiectul cartii si despre autoare, varianta cu ilustratie e mai frumoasa, mai interesanta, mai deosebita. Dar pentru cineva care nu a auzit si nu a citit blogul si nu stie despre ce e vorba, poza cu baietel spune mai multe si m-ar face sa deschid cartea in librarie.

  7. Prima varianta e prea ambigua. Pe mine personal ma duce cu gandul la o carte mai mult stintifica, sf-ista. Daca as vedea cartea pe raft, cu varianata a 2-a, nestiind despre ce este vorba, clar as crede ca e o carte de parenting, despre bebeluseala. Sper ca celelalte cititoare sa fie mai hotarate :).

  8. Prima varianta, clar.
    A doua ma duce cu gandul la o reclama in care toti oamenii sunt frumosi si fericiti, ceea ce, pentru mine, inseamna ca mi se vinde o minciuna.
    La prima varianta as scadea putin intensitatea culorii rosii, pentru ca amalgamul de maini asociate cu rosul foarte puternic, poate inspira si altceva decat ghemul de iubire din poza.

  9. A doua varianta este mai comerciala,posibil sa atraga mai mult.
    A doua varianta este cea mai sugestiva…desi marturisesc ca imi da un fior rece..

  10. Ioana sa nu te superi…parca niciuna nu este potrivita(cel putin in forma actuala). Ma rezum la sugestii de imbunatatire pentru ca inteleg ca a 3a varianta nu exista. Deci: a doua e frumoasa (ca orice chip de copil) dar banala pentru o carte in care se scrie cu sufletul. Prima este ok dar momentan putin agresiva vizual(mult rosu,multe maini). Trebuie estompate culorile pentru a diminua intensitatea si a obtine o imagine care sa se imbine/completeze cu titlul. Cred:).Altfel,astept cu nerabdare sa tin in brate si sa citesc cartea!?

  11. Prima varianta cred ca e cea mai potrivita; e colorata, emana energie și optimism așa ca articolele tale.Mie îmi place foarte mult.Multa bafta și felicitări.

  12. Eu ma inscriu la una dintre cele cu dedicatie :). Abia astept cartea, am votat prima optiune, reprezinta toata dragostea pe care o transmiti tu.

  13. Poll nu vad de pe tel, asa ca scriu ca prima. Titlul plus coperta m-ar intriga dacă n-aș ști despre cine e vorba. La a doua as zice, Ugh. Alta carte de parinteala! 🙂

  14. Draga mea Printesa, as zice ca niciuna. Ideea cu desenul este buna, dar cred (in my humble opinion) ca mai trebuie lucrat la ea. Este foarte mult rosu, combinat cu albastru pe unul dintre brate; mie personal imi inspira ceva medical, agresiv; sunt prea multe detalii anatomice. Daca ar fi ceva mai stilizat, cu o cromatica mai blanda, cred ca ar fi mai potrivit. Eventual siluete intregi.. imbratisarea se face cu tot corpul, aici e o increngatura de maini care nu duce neaparat cu gandul la imbratisare sau ceva cald. Mainile masculine au degete indoite, sunt intr-o pozitie crispata..
    In orice caz, as merge pe o varianta desenata si nu pe o poza. Coperta blogului e foarte reusita si potrivita cu tine si continutul, sigur o sa ajungeti la varianta perfecta 🙂

    • Sunt total de acord cu ce a scris Diana.
      Mie personal ambele poze mi se par slabe. Prima coperta da impresia de violenta si haos – nici nu prea stii ce vrea sa reprezinte dar te poate duce cu gandul multe alte lucruri care nu au legatura cu copiii. A doua coperta este banala. Este poza comuna a unui copil cu ochi mari si umezi. Poza destinata sa induioseze la minut. Da impresia da carte proasta.

    • Diana a subliniat cum nu se poate mai bine si parerea mea. Subscriu!!
      Mana albastra, fara sa vreau, ma duce cu gandul la o gangrena, apoi rosul acela aprins si culorile usor agresive cumva sustine ideea de „ceva ce nu duce deloc cu gandul la o imbratisare” – ca sa ma exprim delicat. Apoi ce mi-a sarit in ochi e felul in care sunt desenate mainile… nu stiu cum sa zic, dar Diana cred ca a gasit cuvantul potrivit – crispate. Per ansamblu nu. Primul impact e unul negativ, agresiv, ciudat, ca un vis urat intortocheat.
      Si eu zic sa mai incerci, sigur se poate mai bine!! 🙂 🙂
      As fi vrut sa votez, dar nu pot, niciuna nu mi se pare ca ti se potriveste tie sau mesajului care tu il transmiti.

      P.S. Abia astept cartea!! Imi place foarte mult cum scrii si tare multe am avut de invatat de la tine! 🙂

  15. Te rog sa nu te superi, ca e din suflet comentariul, dar cred ca niciuna din variante nu este potrivită.
    Prima pare o imagine horror, desi inteleg care este ideea … la prima vedere pare ceva scos dintr-un coșmar.
    A doua varianta (nu exact asta) am vazut-o la cărți care povestesc abuzuri si traume, gen ‘No daddy!’
    Deci nu pot vota decat cu o alta varianta. Asta nu înseamnă că nu voi cumpara cartea, indiferent de coperta. Dar eu te stiu, impactul asupra cuiva care nu te stie, nu-l pot intui daca vei păstra una din variantele existente.
    Succes!

  16. Sorry, dar mie nu-mi place niciuna, chiar daca am votat-o pe prima din lipsa de altceva. Ilustratia nu te duce cu gandul la ceva bun, dimpotriva, cum zic si altii, are un aer macabru cu atatea maini si culori intense alaturate. E cam creepy. Cea cu copilul nu-mi zice nimic, daca as fi in librarie, as trece pe langa ea fara sa o bag in seama. Eu zic sa mai incerci inca o propunere de coperta, ca e pacat sa nu te reprezinte cum trebuie.

  17. A doua varianta nu are nicio treaba cu cartea, cu tine, cu cititorii tai; parerea mea. Arata a coperta unui scriitor de duzina ce publica carti pe banda rulanta numa sa fie. Si eu vreau sa stiu cum facem sa iau una din cele 300 carti cu dedicatie.

  18. Nu pot sa ma hotarasc. Fiecare transmite un mesaj dar niciuna nu imi zice „asta e!”. Poate daca era si o a treia varianta….

  19. Imi place mai mult prima coperta! Mi se pare ca se potriveste mai bine povestii voastre. Abia astept sa cumpar cartea, indiferent de ce coperta vei alege.

  20. Prima,deși puuuțin parcă trebuie îmbunătățită,un pic mai luminoasă?
    A doua n-are nicio treabă cu tine,arată ca o copertă la „mama și copilul”.
    Aştept cartea cu nerăbdare.
    Felicitări,Ioana,la cât mai multe cărți!

  21. Eu as fi ales imaginea unei fetite….eventual a Sofiei.
    Prima carte-> primul copil (Sofia).
    Dat fiind ca nu te vei opri la o carte scrisa, urmatoarea putea fi cu un baietel (Ivan).

  22. Am votat-o pe prima, imi place ideea insa culorile si contrastele parca nu se potrivesc.
    De abia astept sa o citesc 🙂
    Felicitari!

    • Pentru ca nu vreau sa para ca virgula cartea e blogul pus pe hirtie, pentru ca nu e.

    • „Pentru ca nu as vrea sa para ca si cum cartea ar fi blogul pus pe hartie, pentru ca nu e”, pare o varianta mult mai curata si mai buna decat exprimarea in care apare in scris cuvantul „virgula”.
      Si cand vorbesti si spui „virgula” mi se pare aiurea. Mie personal un astfel de om imi da dovada cuiva care nu are un vocabular dezvoltat si care nu stie cum sa se exprime.
      Nu este cazul tau Printesa 🙂

      Imi cer scuze pentru observatie dar e pacat sa ne dam cu firma in cap mai ales pentru ca discutam de o carte care urmeaza sa se lanseze 🙂

    • Ahhhh si tocmai pentru ca nu e cazul Printesei, nu ar fi frumos măcar o data sa ne abținem de la comentarii „constructive”?

    • Prima variantă în 3 D….are un impact mai puternic parcă 🙂 un alt fel de mesaj,fără sa folosim imaginea de copil 🙂

  23. La un prim impuls am ales varianta nr una, dar apoi mi-am dat seama ca am ales acea varianta prin prisma a ceea ce am trait alaturi de tine pe blog. Tu ai vrea ca acea coperta sa imbie o persoana care nu te cunoaste si nu stie nimic despre tine. Din „pacate” toti de aici care ne exprimam o parere suntem biased,iar intentia logica a majoritatii este sa alegem prima varianta. Am incercat sa ma detasez un pic si am realizat ca,desi sugestiva pt noi cei de aici, nu as cumpara prima varianta daca nu te-as cunoaste si nu as cunoaste nimic din ceea ce ai scris deja. Spunea cineva ca aduce a masacru;adevarul este ca daca nu te-as cunoaste sentimentul inspirat de prima coperta nu ar fi unul pozitiv. A doua desi foarte „comerciala” (dar asta este si ideea,nu?!) si deloc originala mi-ar atrage atentia prin prisma baietelului delicios cum a mentionat altcineva. Si da, cred ca se poate si o alta varianta cu doi copii cum a sugerat alt cititor care sa nu ii ridice eventuale semne de intrebare Sofiei acum sau mai tarziu. Probabil ca acest gen de poll, pentru relevanta, ar trebui facut pe un esantion de oameni care chiar nu stiu nimic despre tine (dc exista :))) ). Oricum,succes,cei de aici vor cumpara cartea si daca are o coperta alba.

    • Sunt de acord ca aduce a macabru prima ilustratie, totusi eu as merge tot pe ceva ilustrat, cu culori mai blande si poate si cu chipuri de oameni, cu corpul lor intreg cumva schitat, ca sa inlature aspectul „familia Addams” a mainilor singure inrosite de sange 🙂 Are talent desenatoarea ta, cred ca va gasi o cale sa faca mai blanda ilustratia initiala!

      Mult succes!

  24. Eu as pune pe coperta poza ta din profilul de comentator. Niciuna din cele doua, prima imagine este ok dar pare genul ce se pune pe cartile acelea de dezvoltare personala iar a doua cu baietelul nu pare ca spune nimic despre tine (desi arata fain).

    • Mna, pai si poza cu mine ce spune? o alta cucoana care vinde cine stie ce… nu nu, nu am ce cauta eu pe coperta.

    • Pai tocmai asta e, ca tu nu esti o alta cucoana, tu esti deja un brand iubit si apreciat, cunoscut prin prisma blogului si imaginea ta ar fi prima care ar sari in ochi intr-o librarie 🙂
      Pana la urma nu conteaza, majoritatea decide, oamenii vor cumpara cartea si daca ar avea doua scobitori pe ea 🙂 Se poate face precomanda?

    • Eu as vrea sa cumpere cartea si oameni care nu ma cunosc. Pt ei, sint doar o alta femeie.

    • Noi suntem foarte diferiti in preferintele noastre, asa ca pentru anumite categorii de oameni oricum vei fi mereu „o alta cucoana care vinde ceva”. Nu vei starni niciodata interesul tuturor (nimeni nu are cum sa o faca), asa ca alege coperta si mesajul in functie de „cucoanele” ca tine si ca noi:) indiferent daca ar fi cititori ai blogului sau nu.

      Desi nu e foarte luminoasa, prima coperta mi se pare ca te reprezinta – blogul e si el plin de angoase, nu e mereu zen pentru ca viata nu are cum sa fie mereu zen, dar aduce in tot tumultul in care traim cate o imbratisare, din cand in cand:)

      A doua varianta nu imi place deloc, nu imi place atitudinea de marketing ce se foloseste de imagini duioase cu copii ca sa vinda produse, chiar daca e vorba de o carte… plus ca e poza unui baietel, si daca tot e vorba de copii aici eu as fi optat pentru un titlu si o coperta care sa ne duca cu gandul (pe cei de-ai casei, cum ar veni) la amandoi copiii, nu doar la baietel … nu stiu, astea sunt gandurile care mi-au venit privind ultima poza, in contextul titlului ales.

    • nu, dar mai gandeste-te 😀 Sigur vei gasi ceva mai bun. Sunt de acord cu cei care au comentat mai sus, prima nu m-ar face sa cumpar cartea la prima vedere, fara sa fiu una din cititoarele blogului, iar a 2-a e prea comerciala si nu spune nimic, chiar daca acel copilas e adorabil. Sigur veti gasi ceva mai bun, bafta!

  25. am votat ptr prima varianta, cea cu imaginea mainilor chiar daca e usor macabra…de ce nu pui pe coperta tema blogului? o sa cumpar cartea oricum 🙂

  26. Nu prima, nu prima, nu prima! E adevarat ca e mai personala decat poza cu copilul, dar, asa cum au mai spus cateva doamne inaintea mea, ma duce cu gandul mai degraba la o angoasa, o zbatere, un vertij, decat la o stare de bine. Inteleg metafora care a stat in spatele desenului, familia ca univers auto-suficient si idilic, dar doar pentru ca iti urmaresc blogul si din titulul cartii. Altfel, imi pare rau, dar, din punctul meu de vedere, desenul nu transmite ceea ce isi doreste sa transmita.
    Cititorii tai vom cumpara cartea, dar ar fi bine sa ajunga in atentia a cat mai multor persoane.

  27. Sorry, dar daca nu as sti nimic despre carte nu as cumpara-o daca ar avea copertile de sus. Prima varianta mi se pare kitschoasa si creepy gen o carte ieftina de self help, a doua e impersonala. Ar merge o grafica dar muuuult mai stilizata. Sper sa nu te superi, eu voi cumpara oricum cartea. Succes!

  28. Regatul meu pentru o carte semnata!

    Votat, spun si aici: Prima, desigur! (nu zic, e frumusel foc baietelul, dar universul de imbratisari imi pare mai potrivit, cumva mai personal si mai original).

    Si totusi… Poate ca decizia ar trebui sa iti apartina doar tie, pentru ca e cartea ta, ca un al 3lea copil pe care il vei purta mereu in suflet, oricati ani vor trece, oricate carti o sa mai publici.

  29. Imi plac mult copertile desenate, eu insumi ma mai joc de-a pictura si desenul uneori, dar cromatica acesteia este rece, stridenta. Imi sugereaza o carte despre emotii violente, negative. Mie mi-ar fi placut niste culori mai vesele.
    Celelalte doua sunt foarte sugestive daca cumva in carte este vorba, in principal, despre maternitate. Dar nu mi-ar starni curiozitatea. Pare coperta unei carti oarecare, a unui almanah sau reviste, etc..
    As alege-o pe prima dar „incalzita si inveselita” daca pot sa spun asa.

  30. Nici una, nici alta… Prima e foarte ciudata, iar a doua prea banala.
    Iti propun sa mergi tot pe o varianta grafica, dar pornind de exemplu de la poza ta postata pe Facebook in data de 26 mai, cu tine si cei doi copii in parc, pe iarba, cu baloane. Cred ca poza aceea te reprezinta. O poti ruga pe Roxana Soare sa iti deseneze… si vezi ce iese. E o idee.. si sper sa incerci 🙂

    • Sincer cred ca atâta timp cât ni s-au indicat doar cele doua variante atunci doar acestea mai sunt în joc…adică sigur au mai fost și alte nuanțe ale graficei de mai sus-mai stilizate cum spun unii, mai colorate, precum și baietei/fetite mai zâmbitoare sau mai cu moț.. Și scriitoarea-stiind conținutul cărții dar mai ales din ‘nspe mii de alte considerente personale le-a ales pe cele doua..asa cum și noi-influentati de conținutul blogului/de titlul cartii/de dispoziție de…de..de..avem o anumita părere.Ioana ne respecta părerea de asta și vrea sa o auda,dar după cum va puteți imagina nu poate intra în acest joc de a fi pe placul tuturor..aceeasi poveste și cu noua înfățișare a blog-ului.Personal dintre cele doua aleg prima varianta,a doua ma face sa cred ca subiectul cartii este despre baietul de pe coperta, nu as vrea sa citesc o carte despre asta.In apărarea primii imagini as mai spune ca e o imagine care poate ar da ghes cumparatorului-nu uitați ca în librărie vă fi lângă o mulțime de alte carti,trebuie o imagine care sa te atragă sau măcar sa te incite cumva si,in combinație cu titlul,sa te facă sa vrei sa o iei în mana.Si poate pe spate sa fie și fotografia scriitoarei-mie îmi place când citesc câteva rânduri despre autor și apare și fotografia.Felicitari Ioana Pt carte,o vom citi cu mare interes ca și pe articolele de pe blog! Sa spui dacă e posibila o precomanda Pt un exemplar cu semnătura. Multumesc.

  31. Niciuna nu-mi place dintre crle doua.
    Din prima nu se intelege nimic, mi se par chiar creepy mainile alea multe, a doua e impersonala. Mai am o carte cu coperta aproape identica acasa despre alimentatia bebelusilor.
    M-as gandi la altceva.

  32. Eu as face o a treia coperta, desi cred ca e prea tarziu acum. Fie poza ta cu Sofia de pe strada Xenefon, cand parca dansati si tu radiezi. E o poza atat de frumoasa si care atrage. Plus ca se potriveste titlului.

  33. Nici mie nu-mi place niciuna, as fi ales curcubeul din poza blogului tau. Prima e ciudata, nu ti se potriveste, a doua e poza unui copil frumos… dar fara nici o semnificatie… Mai gandeste-te!

  34. Prima !
    Este potrivita cu titlul_, creativa si transmitatoare de mesaj.Majoritatea publicului tau tinta va rezona la ea,zic eu.
    A doua varianta e mai comuna.

  35. Din pacate niciuna din cele doua. Asa ca nu votez.

    Insa cartea o cumpar si as vrea chiar sa o pre-comand daca exista optiunea.

  36. Si inca ceva, Ioana. Si amestecul de fonturi mi se pare ciudățel si parca distrage mult atenția. Îți trebuie ceva elegant si simplu, amestecul de fonturi denota amatorism. X

  37. Prima, daca e de ales doar din doua. Dar logo-ul blogului imi place mai mult. Nu poti sa-l folosesti pentru carte? 🙂

  38. Niciuna. Prima este violenta si nu duce cu gandul la imbratisare, ci la ce ar fi in mintea unui om bolnav psihic. A doua mai e pe alte 5000 de carti. Spunea cineva f bine. Poza cu cei doi copilasi, desenata. Porneste de aici.

  39. Din păcate nu pot folosi Poll-ul de pe telefon (sau nu ma duce mintea să…). Dacă-i musai sa alegi una dintre cele 2 variante (îmi închipui ca timpul este destul de scurt dacă lansarea este deja programată in sep) as merge pe prima. Cea de-a 2 mi se pare foarte impersonala si cel puțin in ochii mei s-ar pierde foarte ușor in decor (in cel mai bun caz…). Dacă însă mai ai timp pt o a treia varianta, as zice ca o variație la prima ar fi mult mai potrivită. Este drăguța ideea dar este foarte adevărat ca duce destul de ușor către asocieri putintel sumbre… Felicitări pt carte!!! Ma uimește cum găsești timp!!! Mult succes in alegerea copertii!

  40. Revin cu cateva desene care pe mine m-au inspirat gandindu-ma la titlul cartii (sper sa te ajute in situatia in care te gandesti la usoare modificari pentru desen/la a 3a optiune):
    http://www.kmberggren.com/wp-content/gallery/licensing/home.jpg
    http://kmberggren.com/wp-content/uploads/2012/12/QuietBrilliance500.jpg
    http://kmberggren.com/wp-content/uploads/2012/01/Couplet1.jpg
    http://contactimages.agora-gallery.com/superlarge/AK41510C11_6BDF_43A8_A6EB_F06B41FD2B00.jpg
    http://artgallery.com.ua/pics/seshadrisreeniva/inet/007.jpg
    http://static1.artspan.com/member/lovebulgaria/500/248551.jpg
    http://www.claudiam.com/images/MotherAndSonDancing.jpg

  41. Daca as fi sa cumpar cartea, sigur nu m-as uita la prima coperta. Imi pare rau, dar par desprinse dintr-un cosmar…nu stiu, poate culorile nu sunt bine alese, desenul in sine….habar n-am…A doua coperta este mai comerciala ce-i drept, dar imaginea baietelului este calda.
    Daca doar aceste doua variante ai , sigur o prefer pe a doua.

  42. Ioana, felicitari pentru carte si iti multumesc ca te-ai gandit si la optiunile e-book pentru cititorii din strainatate. Am votat coperta cu ilustratie, este calda si duioasa. Am intrat si pe site-ul Roxanei si imi plac mult desenele/picturile ei.

  43. as alege a doua coperta, cea cu bratele e trunchiata, un amalgam violent. Nu vad care e problema ca e un baietel, e o poza calda

  44. Eu parca as spune ca nici una din ele nu te reprezintă. Prima imi da o stare grozava de neliniste, a doua e cumva, simpla..si eu as vota pentru o poza cu tine, poate împreuna cu copiii fără a le arată fetele, daca nu-ti dorești asta- daca e o carte cu si despre copii:)

  45. Prima varianta e mult mai sugestiva si mai personala, zic eu, imi place mult ideea, nu neaparat prezentarea – e putin agresiva (prea mult rosu) – parerea mea. Anyway, felicitari pentru carte, abia astept sa o citesc! Succes!

  46. Cred că cel mai bine ar fi să foloseşti logo-ul tău. Prima poză nu se înţelege exact ce e, iar a doua e foarte impersonală, nu transmite nimic.

  47. Ioana poti mai mult, si ai demonstat asta tot timpul. aceste coperti sunt limitative si sincer cred ca nu te reprezinta nici pe tine si nici cartea.
    Nu pot sa votez nici una din ele, cred ca mai ai timp sa gasesti o varianta mai interesanta mai ales ca ai primit si unele recomandari.
    Alege sa fii exceptionala pana la capat!

  48. Prima varianta 3D este potrivita stilului tau.
    Si a doua varianta este frumoasa, dar as vedea imaginea copilului transformata in crochiu color, asa este prea poza

  49. Sunt designer grafic de profesie, si m-am gandit sa-mi „arunc” si eu ochiul critic pe-aici 🙂
    Varianta a doua ar trebui clar scoasa din discutie – in general pozele stock fac mai mult rau decat bine. Daca nu poti avea o sedinta foto cu poze personalizate, atunci mai bine renunta la varianta cu poza.
    Ilustratia din varianta 1 este foarte frumoasa, este viziunea artistului si ar trebui lasata asa cum este. Problema mea este cu textele din vecinatatea ilustratiei – aici mai trebuie lucrat, clar cu alte fonturi – poate o joaca de diferite fonturi & marimi, poate diferite nuante de gri + o culoare? Asa cum e acum arata neprofesional, ca si cum ar fi fost facute de un incepator.

    Imi cer scuze pentru comentariul dur, dar doar asa pot fi de folos – spunand exact ceea ce cred. Mult succes!

  50. Prima, desi la fel cum zice toata lumea e usor macabra. Totusi poate gasesti o alta varianta 🙂 Mult succes!

  51. Hmmm…nici una nici alta. Prima e prea agresiva (multe maini, mult rosu), a doua e prea….o poza. Nu te reprezinta. O idee mai bunicia mi se pare poza in care iti sare sofia in brate. Desi ceva desenat, schițat, ti se potriveste mai bine. E ambiguu mesajul meu, dar imaginatia mea e spre zero. Ce stiu e ca nici una din cele doua variante nu se potriveste cartii tale. Bafta in gasirea copertii perfecte!

  52. Nici una, nici alta. As alege tot ilustratie, pentru ca spui ca lucrarea este o continuare a blogului, dar ilustratia sa reprezinte fiinte. Oameni, animale, dar fiinte, din care e alcatuit universul nostru. Din dragii nostri.
    In aceasta ordine de idei, daca e sa aleg, o aleg pe cea de-a doua. Mai ales ca stiu cum se lucreaza in edituri. Si tu esti fericita ca ai doua variante!

    Felicitari, Ionuta, mult succes cu cartea! Sunt si eu in imbratisarea asta a ta!
    Te sarut!

  53. Prima are prea mult rosu, zici ca e sange, pare inspaimantatoare cu atatea maini. Mie personal nu imi place. Si nici a 2-a nu-mi inspira gingasie, iubire, viata, frumusete asa cum le-as vedea eu.

  54. Ioana, e cartea ta! Inspirata în primul rand de trăire lângă Sofia, Ivan și Om. Părerea mea, o fotografie din spate, cu Ivan la tine în brațe și Sofia în brate la sotul tău , fără sa se vadă fata cuiva, ar fi perfecta ! Felicitari!

  55. Prima varianta, mai ales ca din povestile tale Sofia e mai geloasa 🙂 si atunci poate aratandu-i cartea va presupune ca e doar pentru Ivan scrisa ( asta e parerea mea)
    Deci, cocluzia e – prima varianta 🙂

  56. De ce ai avea un baietel pe coperta? E despre Ivan cartea? Daca nu, atunci ce semnificatie are? Sincer, n-as vrea sa fiu acolo cand va trebui sa-i explici Sofiei de ce prima carte scrisa de mami are.. un baietel pe coperta. Nu-i face asta, nu merita asemenea „lovitura” mititica.
    Acestea fiind spuse, nici prima nu e senzationala. Toata coperta e prea incarcata. Titlul e lung, mainile sunt multe, scris mare, si mult si diferit si sus si jos.. Tinand cont de lungimea titlului (frumos de altfel), sigur nu vrei mai bine o coperta monocolora, titlul in mijloc si in rest.. mister in privinta a ce ar putea contine cartea? Poate vrei sa dea peste ea si cei care nu vor neaparat sa citeasca ceva despre copiii. Decat daca e doar despre copii.. si banuiesc ca nu e.

  57. Draga printesa,
    a doua varianta ar fi mai comerciala..cred ca ar prinde bine la public ..sa zicem.
    Cand am vazut prima oara varianta 1..m-am inspaimantat…un fior rece m-a trecut…clar nu!

  58. Eu as fi de parere sa faci o alta coperta. De exemplu tu in mijloc, cu copiii tai, tinandu-va de mana . Cu spatele.
    Ar fi mai personala.

  59. A doua varianta.. cea cu chipul copilului nu mi se pare relevanta, atata timp cat nu este chiar unul dintre copii tai! 😉

  60. Prima e prea dura, nu imi transmite feminitate, gingasie, dragoste neconditionata, dedicare, empatie (la care m-ar duce cu gandul titlul.. si probabil faptul ca te „cunosc”), ci….vorba fetelor, ma sperie. Si parca sunt prea multe maini robuste, masculine, niciuna „a ta”.Ca idee insa, ar fi fost originala.

    Culmea, desi mult mai impersonala, a doua imi inspira sentimente mai bune, desi o asaza intr-o duzina de carti „comerciale”. Poate noua, care te cunoastem, nu ni se pare neaparat ca te reprezinta, dar unui potential cititor care se plimba printre rafturi, ar putea sa ii faca mai mult cu ochiul cea de-a doua.

    In final, nu stiu ce sa aleg.

  61. prima coperta, cea cu bratele, ilustreaza mai bine ideea din titlu. nu mi se pare ca arata prea atractiv, ar trebui rafinat un pic desenul, in sensul ca sa aiba mai putine maini, asa arata ca un ghem.
    a doua varianta nu spune nimic. poate la fel de bine sa fie o poza de pe coperta unei carti de la Pampers despre ingrijirea nou nascutului pe care o primesti in maternitate.

  62. Buna, Ioana! Eu sunt convinsa ca cei care iti citesc blogul, care rad si plang alaturi de tine zi de zi (printre care ma numar si eu) iti vor cumpara oricum cartea, indiferent de coperta ei; in alta ordine de idei, ca sa fiu sincera, parca nu te regasesc cu adevarat in nici una din variantele prezentate… Poate reusesti sa gasesti variante mai calde si mai personale, mai pumoase 🙂

  63. Draga mea, a zis multa lume mai sus, daca e de ales doar intre cele doua, prima e macar inedita si o oarecare curiozitate starneste, dar corelata cu titlul cartii, cred ca duce spre ideea de vindecare prin imbratisari, prin dragoste, prin apropierea de cei dragi, dar totodata parca are si ceva sinistru, ca o nelinistite, ca o ratacire. Poate e amestecul de culori, poate faptul ca sunt doar maini. Daca nu as stii cine a scris-o, prima parere ar fi ca e o carte de psihoterapie, scrisa de un specialist.
    In alta ordine de idei, mi-ar placea o carte semnata de tine! Ma bucur ca ai reusit!

  64. Prima variantă mi se pare foarte potrivită pentru ce vrei să transmiți prin carte. Cred că reprezintă îmbrățișarea familiei tale, ceea ce este sugestiv și potrivit p

  65. Prima varianta!
    Felicitari pentru tot ceea ce faci, ce gandesti, ce transmiti, cum esti si cum ne faci sa fim!
    Numai de bine!
    Alina

  66. cat de fain. asa am facut si eu cand mi-am publicat cartea anul trecut. Am postat pe blog variantele de coperta si cititorii au decis.
    As vrea tare, tare mult sa fiu prezenta la lansarea cartii tale, Ioana. Te citesc cu drag de ani buni – inca dinainte sa ne cunoastem in Redescopera Romania in 2011, si pentru ca mi-ai placut instant am ales sa fii unul dintre cei 3 bloggeri care mi-au scris cateva randuri pe spatele cartii mele.
    Cat despre cele doua coperti, personal imi place prima mai mult.
    Mult succes si abia astept s-o cumpar!
    Te pup cu drag si te imbratisez cald!

  67. Felicitari Printeso pentru carte, abia astept sa o citesc 🙂 , in ce priveste coperta, daca ai doar aceste doua variante o aleg pe prima, insa cred si eu ca o varianta inbunatatita a primei poze ar merge mai bine. Orice coperta vei alege eu tot o voi comanda 😉 , pupici

  68. Eu as desena, dar nu ma pricep , :-), o mamica imbratisand un copil, dar as faace doar umbra. Tot desenul asta l-as pune unndeva in centru paginii spre dreapta. Iar in rest scris cu litere mai mari titlul,autorul etc. Totul pe un fundal crem, sau culoarea fundalului blogului tau.

  69. Ioana, draga mea, tu esti o persoana simpatica si calda. Din pacate, nici eu nu pot spune ca te reprezinta vreuna dintre cele 2 propuneri. Prima e agresiva, are nuante stridente, manutele sunt destul de ciudat reprezentate si nu sugereaza caldura familiei. A doua e draguta, dar, asa cum ti s-a mai spus, e un singur copil acolo. In plus, e destul de comuna, nu sugereaza foarte multe despre sufletul cartii, pentru ca este ca orice alta poza ce poate fi descarcata de pe Shutter. Incearca un sketch in culori mai pastel, ceva personalizat dar si stilizat, in acelasi timp. Titlul cartii e fain, trebuie si vizualul sa aiba impact si sa il sustina. Multa bafta!

  70. Nu am reusit sa gasesc poll-ul de pe tel (sunem in vacanta si nu am alte variante).
    As vota prima varianta, dar parca ceva ma deranjeaza vizual la ea…mai putine maini si niste culori mai pale cred ca ar fi mai ok 🙂

  71. Eu am votat-o pe prima doar pentru ca nu-mi place figura baietelului deloc. Nu-mi plac copertele cu poze ale unor necunoscuti. Ori e poza autorului, ori ceva abstract.
    Mai mult, pentru cartea ta mi-as fi imaginat ceva mai personal de-al tau, daca nu tot logo-ul blogului, macar 1-2 elemente din el. Sau un desen stilizat dupa o poza cu tine si copiii dupa cum spunea cineva mai sus.
    Dar pe de alta parte, dat fiind faptul ca deocamdata doar tu cunosti continutului, TU ar trebui sa alegi singura, pentru ca (dupa mine) coperta trebuie sa reflecte, sa se „asorteze” cu continutul.

  72. Prima varianta, categoric!!! 🙂 Ghemul de brate mi se pare mult mai sugestiv. A doua coperta ma duce cu gandul doar la o alta carte de parenting 🙂
    Mult succes si chiar daca, cu parere de rau, nu voi putea ajunge la lansare, abia astept sa o citesc!

  73. A doua varianta ar induce lumea in eroare crezand ca-i copilasul tau, prima este prea elaborata pentru mintile noastre obisnuite 😀 , deci, zic si eu, mai incearca. Poate ca o poza cu tine si copilasii tai in brate dar din spate, eu asa as face, ca-i vorba de tine, tu ai spus asta si multa lume ti-a copiat textul fara sa precizeze ca-i al tau. Tu, Printesa, trebuie sa fii pe coperta, dar, asa cum am spus, copilasii din spate fotografiati. Bafta ! Sper sa traiesc sa-ti citesc prima carte pe hartie 🙂 Sau, uite, acum mi-a venit, tu intinzi mainile catre copilul tau care v rea in brate. Ai doi copii si doua coperti. Sa fiti sanatosi!

  74. Daca trebuie sa aleg dintre cele doua variante, o aleg categoric pe prima! A doua varianta ma duce cu gandul la carte de parenting si atat.
    Din pacate, nu pot ajunge la lansare, dar abia astept sa iti citesc cartea! Mult succes!

  75. Buna,
    cred ca o a treia coperta, ar fi mai potrivita. Cum spunea cineva, imaginea de pe blog ar fi mai potrivita. Prima imagine e prea „dura”, da senzatia de o imbratisare „sufocanta” (plina de durere), a doua e impersonala si seama cu imaginile de pe cateva carti de parenting.

  76. Mai gandeste te te rog.nu cred ca te reprezinta niciuna.plus ca tema blogului e deosebita.chiar e parte din tine,asa cum si cartea este parte din tine.chiar tu ai zis ca ai scris cartea datorita faptului ca ai fost primita de publicul bloguluu.te rog gandeste te.

  77. Felicitari pentru carte. Abia astept sa o comand si sa o tin in brate! 🙂 Imi pare rau, dar nici mie nu-mi place niciuna dintre variante. As alege o coperta cu desen, insa desenul de aici nu este foarte reusit. Asa cum au mai spus si alti cititori mainile par macabre, prea mult rosu in poza. Sper sa reusesti sa redesenezi coperta. Succes!

  78. Daca doar asta sunt variantele atunci varianta 3. Mie mi-ar placea o poza cu o mama care tine in brate un copil (de ce nu chiar tu?), sa nu se vada daca e baiat sau fata. Sclipirile alea din ochii copilului mi se par artificiale. Cred ca s-ar gasi o gramada de doritoare pro bono sa apara pe coperta ta . Mult succes si felicitari!

  79. Mie mi se pare macabra prima.. am avut asa un sentiment ciudat cand am vazut-o. A doua pare mai clasica, poate mai gasesti idei, ceva care sa te reprezinte.

  80. Imi place foarte mult prima coperta, mi-ar atrage cu siguranta privirea pe un raft intr-o librarie. Singura remarca ar fi legata de coloristica acesteia, mi se pare putin prea mult rosu, parca nuante prea puternice. Cumva, desi unora le-ar putea parea ciudat, ma duce cu gandul la o imagine pentru o campanie de lupta impotriva avortului.
    In ceea ce priveste a doua coperta, mi se pare ca nu se potriveste deloc cu feeling-ul felului tau de a scrie in general. Este impersonala si s-ar pierde usor intre multe alte carti cu imagini ale unor copii pe coperta.
    Cartea se va putea cumpara si in format ebook ?

  81. Mie nu-mi place nici una.
    Insa oricum va arata coperta, abia astept sa am cartea, semnata sau nesemnata, cum o fi 🙂
    Mult succes!

  82. Mie nu-mi place niciuna din cele doua. As mai umbla putin si la aranjamentul informatiilor pe coperta (acum sunt 5 fonturi diferite), pastrand numai una dintre cele doua referinte catre time: ori pseudonimul ori numele tau real. Eu una as cumpara cartea Printesei si nu a Ioanei, cu toate ca stiu ca e vorba de aceesi persoana.
    As lasa numele tau pe cotor doar si-as pastra Printesa Urbana, dar cu fonturile de aici de pe blog; si-as folosi acelasi font si la titlu si pentru informatia de pe cotor.

    Insa daca vrei sa separi cartea de brandul construit, atunci pastreaza doar numele.

  83. As merge pe prima varianta. Mi se pare mai personala. Carti cu poza unui copil sunt deja destule si nu mi se pare nimic deosebit sau care sa ma atraga (desi am copil) . E ca atunci cand vad o rama foto de cumparat cu o poza in ea..nu ma impresioneaza cu nimic ca sa o cumpar.
    Doar sa ai grija la prima varianta sa nu semene prea mult cu semnul de la Mozilla.

    Sincer cred ca ti se potrivea mai bine ceva gen coperta acestui blog. Dar din cele doua merg pe prima varianta.

    Baaaafta multa! Ne vedem la, lansare 😛

  84. Este o carte despre parenting? daca da, atunci varianta a 2-a este mult mai comerciala, cu toate ca asa arata majoritatea copertilor cartilor de parenting. Mie personal, nu imi place nici o varianta din cele 2 expuse. Dar daca ar fi sa aleg in intre 1 si 2, atunci ar fi 2. Si mai trebuie sa te gandesti care este publicul tinta. Prima coperta este doar pentru cititoarele blogului, este foarte clar.

  85. Of, imi pare rau Ioana, stiu ca nu ajuta, dar mie nu imi place niciuna. Daca doar astea 2 sunt si nu exista si posibilitatea de o alta varianta..atunci a doua.

  86. Prima coperta e foarte frumoasa si este in principal pentru noi, cititoarele blogului tau si care te cunosc. Cea de-a doua coperta este mai comerciala si va fi mai apreciata de cei care nu te cunosc inca. 🙂

  87. Mie îmi place prima variantă, recunosc formatul clasic pe alb al cărților de la Univers. Merge. Dacă nu e prea târziu de experimentat, poți să te joci pe canva.com https://www.canva.com/ poți updata imagini proprii și au și alte sugestii. Costă f puțin să downloadezi imaginea finală. Poate te inspiră altceva.

  88. Ultima coperta. Ti se infige in suflet privirea prichidelului. E atat de provocatoare incat sigur ar face o femeie sa rasfoiasca mai departe si sa inceapa sa citeasca…………

  89. Ce spui de poza aceasta? Eventual desenata de cineva in creion daca nu vrei sa o folosesti asa cum este ea. Mie mi se pare perfecta 🙂 Chiar si cine nu te cunoaste va fi atras de caldura pe care o emanati. Daca ar fi sa aleg intre cele doua, clar nu a doua (gandindu-ma in primul rand la Sofia).

  90. Prima varianta din cele patru. Sau ar putea sa mai fie o alta varianta, de exemplu un baietel si o fetița îmbrățișați – varianta desenata.

  91. Prima varainta e un pic cam incalcita si sufocanta chiar…
    Deci din cele doua variante data as alege-o pe-a doua…desi cred ca s-ar mai gasi vaiante..de exemplu o poza mai stilizata cu tine si cei doi copii pe care ii tii im brate fara sa vi se vada detalii sau fete ci doar o mamaica cu bratele pline de doi copii…her whole world 🙂

  92. Daca aceasta carte e o „prelungire” a site-ului, mi ar placea sa regasesc aceeasi grafica si pe coperta (care apropos, este minunata). Prima varianta e ciudata, iar a doua se pierde pe raft fara identitate.

    • Aceeasi parere o am si eu. Cred ca headerul blogului ar fi cea mai buna ilustratie.

  93. Ah..tu scrii de 8 ani si eu te citesc de vreo 6 jumatate, deci sigur o sa ma numar printre cumparatorii cartii. Eu am votat prima varianta.

    O seara frumoasa!

  94. Prima varianta, ilustrata, de departe! Cea cu poza e diletanta. Totusi, eu as revizita alegerea fonturilor folosite (care fac un deserviciu aspectului copertii) si modul in care a fost organizat textul. As redesena ilustratia cu doar 4 perechi de maini (familia voastra), dar e bine si asa cum e, sa nu fiu chitibusara. Pe urma, aceasta ilustratie as adauga-o si pe cotorul cartii (ori intreaga, ori un fragment, trebuie testat si vazut cum arata bine). M-as juca si cu alta culoare de fond, sa vad daca nu cumva arata mai bine asa (galben de exemplu. In orice caz, o culoare continuta si de ilustratie, ca acestea doua sa fie din acelasi film). Cred ca un fundal colorat would really make it pop. Daca ai dori sa iti fac niste drafturi, fara absolut niciun fel de pretentie, please let me know.

  95. Parerea mea e ca a doua varianta nu e potrivita deloc asa ca din punctul meu de vedere e scoasa din discutie. Prima varianta e o idee buna, dar mai trebuie lucrat la ea. Mai discuta cu cei priceputi la desen sa se mai gandeasca la ceva. Eventual faceti ca si cum ar fi mainile voastre sotul, tu, Sofia si Ivan, de la mare la mic, sa va cuprindeti mainile unul altuia sau ceva asemanator imaginii de mai sus dar mai delicata, nu in genul leonardo da vinci :). Succes si astept cartea!!

  96. Mi-am intrebat acum sotul ce coperta ar alege. El stie de blogul tau dar nu il citeste asa ca e un punct de vedere subiectiv din partea cuiva „din afara” sa zic asa. A zis ca ar alege coperta cu copilul. Prima i se pare ca arata ca un glob pamantesc si o asociaza cu multiculturalism, nu cu viata de familie.
    M-am gandit ca poate te mai ajuta o parere

  97. As merge si eu pe varianta cu poza de pe site cu ceva imbunatatiri, dar daca se poate vota doar din aceste variante, as alege varianta 2D a primei poze!

  98. Felicitari pentru aceasta prima carte!!! O voi cumpara indiferent de coperta dar as vrea sa-mi spun parerea despre cele 2 optiuni:
    -prima varianta are in spate o idee chiar daca realizarea ei lasa de dorit
    – a doua varianta denota o lipsa de idee, originalitate, trasaturi ce nu se regasesc pe acest site, deci nu te reprezinta deloc
    Citind atat de multe comentarii privind cele 2 variante, cred ca poti sa faci mici imbunatatiri, in limita timpului disponibil.
    Mult succes!

  99. Am votat a doua coperta… din simplul motiv ca nu mi-a placut prima. Prima coperta are ceva ciudat, deranjant, nu as putea spune ce anume. Iar din pacate, a doua coperta e intr-adevar mai comerciala, comuna – o prefer insa primei.

  100. Si eu sunt de parere ca prima coperta te reprezinta mult mai bine desi nu sunt un mare fan al copertei albe, ma gandesc ca se putea opta poate pentru o alta combinatie de culori. Cum spuneau si alti cititori cea de-a doua coperta are un caracter mai comercial, arata mai bine dar cred ca este o discriminare fata de Sofia, de ce sa apara pe coperta doar un baietel? 🙂

  101. Hei,
    Am si eu o sugestie. Mi s-a apris beculetul aseara cand fii-mea imi cerea sa o iau in brate, stii: un pitic cu mainile intinse si fata ridicata uitandu-se dupa tine rugator, stand lipit de picioarele tale, ca baietelul din poza 2 dar cu bratele ridicate(semnul universal pentru „vreau in brate”).
    Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *