Moda la barbati – iarna 2015/2016 (cu poze)

TEXT SCRIS DE SOȚUL PRINȚESEI PE UN SUBIECT PREFERAT (DE ALȚII)

Acesta este un articol complet futil despre moda la bărbați, mai precis despre felul în care mă îmbrac eu. L-am scris ca să radeți de mine, sincer să fiu. Voi râdeți de mine, vi se pare că sunt și eu ceva mai simpatic (chiar dacă sunt ateu satanist și homosexual) și asta crește șansele să reveniți pe acest blog sau să-i chemați și pe prietenii voștri. Așa merg lucrurile, vorba unui scriitor.

Din punctul de vedere al teoriei evoluției, nu-mi este si nu mi-a fost niciodata clar de ce un barbat ar trebui sa fie in pas cu moda sau măcar sa se imbrace frumos. Inteleg de ce o femeie ar face asta, ceva gen frumusetea la femeie o face atractiva pentru barbati si mai ales le face pe celelalte femei sa se inverzeasca de ciuda (si eventual sa moara de ciuda), deci pare o strategie buna de a atrage potentiali parteneri si de a elimina potentiali concurenti, fie doar prin demoralizare daca nu prin suprimare fizica. Dar la barbati?

Va prezint mai jos tinuta care-mi este cel mai aproape de suflet si care va fi intotdeauna prima alegere, pentru orice ocazie, eveniment sau treaba data de nevasta. Este tinuta care ma reprezinta din punct de vedere feşăn, este „the default state”, starea primordiala, cea spre care tind toate celelalte tinutele ale mele care sunt diferite si pe care le afisez doar pentru ca sunt constrans de conventiile sociale. Trebuie accentuat faptul ca orice fel de a ma imbraca diferit de aceasta tinuta este un sacrificiu pentru mine, o renuntare, aproape un chin. Nu a fost tot timpul asa, a existat si o perioada mai sofisticata, dar aia a trecut.

fesan printesa urbana1 fesan printesa urbana2

Sa facem o scurta analiza a acestei tinute, de jos in sus.

Bocanci Salomon, impermeabili, talpa contagrip, sireturi care se desfac dupa 2 minute daca nu le-ai facut nod triplu. Au costat o avere (550 de lei, mai precis) si mi-a luat 2 luni sa ma hotarasc sa-i cumpar, 2 luni in care treceam aproape zilnic prin magazin si ma uitam cu jind la ei, sperand la o reducere (care nu a venit). Sunt cele mai scumpe incaltari pe care le-am avut vreodata si de fapt sunt cel mai scump articol de imbracaminte pe care l-am avut vreodata (in afara de costumul de ginere). I-am cumparat pana la urma pentru ca atat de mult i-am povestit nevestei despre ei si despre cum mi-ar placea sa-i am dar sunt atat de scumpi incat zgarcitul din mine sta sa faca infarct, incat nevasta nu a mai suportat si mi-a strigat la un moment dat „Da’ i-ai iai ia-i dracului o data si lasa-ma-n pace!”. Asa ca i-am luat dracului o data si nu regret nici o clipa de atunci. Pot sa merg cu ei cam pe oriunde: camp, padure, mlastina, parau de munte, pe traseul „la lanturi” din piatra craiului, prin desert si cam prin orice mediu extrem de ostil vietii care se poate inchipui.

fesan printesa urbana3

Bineinteles, fiind un corporatist cu ochelari, doi copii mici si o nevasta cu gura mare, nu merg cu ei decat prin oras. Dar asta nu inseamna ca nu-i pun la treaba ori de cate ori am ocazia: vanez balti, troiene de zapada, noroaie si cam orice alt loc pe care orice domnisoara cu tocuri il uraste. Eat that, domnisoara cu tocuri feşăn, you ain’t got nothin’ on my Salomon boots.

Pantaloni tributari genului army, dar feşăn fara indoiala pentru ca sunt reiati. Multe buzunare, si la spate, si pe picior. Nici subtiri, dar nici prea grosi ca mi-e cald. Nu stiu cat au costat, ca i-am primit cadou de la nevasta acum vreo 4 ierni. Imi place in mod deosebit culoarea, cred ca ma reprezinta.

fesan printesa urbana4

Geaca tributara genului vanatoresc, dar feşăn fara indoiala pentru ca este reiata. Ok din punct de vedere al numarului de buzunare, desi cel interior putea sa fie mai mare. Mi-a ramas un pic mica pentru ca m-am ingrasat. Nu stiu cat costa, ca am primit-o cadou de la nevasta acum vreo 5 ierni. Imi place in mod deosebit culoarea, cred ca ma reprezinta.

Bluza polar neagra cu fermoar, colectia Decathlon 2013/2014. A costat vreo 70 de lei. Imi place culoarea, cred ca ma pune in valoare.

Tricou de la C&A, sezonul 2014/2015, 17 lei nouazecisinoua. Rezista la mai multe spalari, dar arata oribil dupa a cincea. Indeplineste functia de a mai adauga un strat, ca iarna e bine sa te imbraci in straturi. Are si un scris interesant pe el. Se schimba zilnic si poate fi folosit si la dormit. Si chiar este folosit. Imi place culoarea, cred ca ma reprezinta.

fesan printesa urbana6

Fular feşăn dintr-o bucata neintrerupta. Nu stiu cat costa, ca l-am primit cadou de la sora-mea. Deci probabil costa mult. Imi place culoarea, ca e albastru cu carouri si mie imi place culoarea albastra, mai ales cu carouri – cred ca ma reprezinta.

Caciula de provenienta necunoscuta, am gasit-o printr-un sertar. O sa ziceti ca le infloresc, dar e aproape sigur cadou de la soacra-mea, sezon nedefinit. Am avut odata o caciula foarte misto de iarna, facuta in Norvegia, pe care o foloseam mai ales la ski, dar am pierdut-o cand ne-am mutat asa ca acum o folosesc pe asta. Imi face fata sa arate ca o patlagica rosie sau ca un bostan, dar nu o sa-i port pica pentru atata lucru. Imi place culoarea, ca e gri si mie imi place culoarea gri. Cred ca ma reprezinta.

Varianta de tinuta, folosita pentru deplasarea zilnica la intreprinderea unde prestez.

fesan printesa urbana7

Tema tinutei aminteste de o tema vanatoreasca, dar este adaptata contextului social de intreprindere. Camasa reprezinta o pata (alba) de culoare. Nu mai stiu de unde o am, dar pantalonii sunt tot de la C&A. Ce vedeti voi acolo pe post de plovar este de fapt o vesta. Impreuna cu ochelarii, vesta asta spune „contabil” intr-un fel in care nici Eminescu nu ar fi in stare s-o spuna. Bocancii atesta indubitabil filiatia tinutei catre tinuta primordiala descrisa mai sus. Cand ajung la locul de munca, imi pun alte ghete, de office, ca daca calc pe pantof pe cineva cu bocancii astia se poate lasa cu spitalizare. O sa vi le arat si ghetele alea cu ocazia materialului pentru sezonul primavara 2016 – de fapt am mai multe perechi de ghete. De fapt am doua perechi de ghete. Am mai multe perechi de pantofi, ca sa fiu precis. Cinci, ca sa fiu foarte precis, desi nu stiu daca mai functioneaza toate ca acum e iarna si port bocanci.

Cam asta. Cum va plac?

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

65 comentarii

  1. Salomon rulz. De 8 ani, de cand mi-am facut o glezna zob, timp de 3 sezoane port sneakersi de la ei (din aia de drumetie, familia ellipse) si nu e saptamana in care sa nu ma cobor de pe tocuri sa ma odihnesc in ei macar 3 zile. N-am gasit nimic mai comod (au treimi de numar, ceea ce te ajuta sa-ti iei exact ce-ti trebuie) si ma tin fix 2 ani jumate de tavaleala zdravana. A, si ii gasesc mereu vara la ~250 lei, redusi, la acelasi magazin 🙂
    Visez ca pentru iarna viitoare sa-mi iau de la ei niste cizme de 550 lei (de-alea anti-ger, anti-alunecare, anti-udeala; si-s si frumoase!) 😉

    • da, pai si eu sunt de fapt la a patra pereche de salomoni. am si de vara si de iarna.
      prima data am luat niste pantofi de trekking de vara si i-am purtat 6 sezoane fara sa li se intample nimic notabil (ma rog, nu mai aratau la fel de bine strict dpdv estetic).
      a trebuit sa-i arunc pentru ca pur si simplu ma saturasem de ei si imi placea foarte mult unul din noile modele.

  2. Nu stiu ce sa zic, ai cam multe culori care te reprezinta si care, impreuna, nu se prea pupa intre ele! :)))))) Asta la primul outfit. 😛
    Altfel, sper ca ai scris „plovar” la misto… 😀

    • da, am scris la misto.
      adica stiu ca e gresit, dar asta nu inseamna ca stiu cum se scrie corect (google aside).
      pull-over?

    • Pull-over e chestia aia ce o zic politistii in filmele americane. Corect e pulover sau plover mai pe scurt.

    • Plover am scris ca e prescurtare cumva in gluma, ca varianta la plovar. Cuvantul vine de la pull-over, intr-adevar, dar in romaneste e pulover, pronuntandu-se totusi pulovar… cred, sper, habar n-am de unde le-am scos, nu cred ca am scris vreodata cuvantul. Nu era mai simplu flanela?

    • flanela?! :))
      daca pe plover asta nu l-am scris niciodata, pe „flanela” cred ca nici nu l-am rostit macar vreodata. exclusiv prin carti l-am vazut.
      ah, sigur e o chestie de regiune aici. la mine acasa unde m-am nascut nu se foloseste cuvantul asta.

      si multa vreme am crezut ca „flanela” se refera exclusiv la material, as in „bluza de flanela”
      :))

    • Nu pot sa cred ca nu toti copiii au avut bunici care fugeau dupa ei strigand ” pune flaneluta pe tine ca te trage la spate”. Flanea sau flanela e o bluza de lana ( sau material asemanator, bunica mea le impletea din lana) cu nasturei in fata, de sus pana jos. De multe ori orice bluza de lana se numea flanea, depinde de familie. Nici flanea de corp nu a avut nimeni? Bluza aia de bumbac flausata, care se purta pe sub haine. Venea cu izmene asortate.
      La mine helanca era bluza de bumbac pe gat, zisa si maleta. Nu stiu daca peste tot e asa.

    • Da,cunosc. Am avut maleta pe gat,flanela era o bluza de corp care venea la set cu izmenele.
      Cand i-am spus sotului sa cumparam fetei strampi l-a pufnit rasul,habar nu avea ce sunt.
      La noi strampii sunt pana sus ca dresurile,dar din bumbac. Iar ciorapi e sinonim cu sosete.
      Sper ca se intelege ceva din ce zic:))))))

    • Eu am gasit pe dexonline flanea si flanela. De fapt flanea vine se la fr flanelle. O fi regionalism (desi nu stiu sa fie) dar am trait cu acest cuvant/aceste cuvinte. Chiar sa nu existe?

    • sunt sigur ca exista, eu ce ziceam e ca la mine in oras nu prea l-am auzit. adica e un cuvant care lipseste dintr-o regiune, nu ca se foloseste cu precadere intr-o regiune. deci un fel de contra-regionalism 🙂
      de ex. la mine in oras nu am auzit deloc cuvantul „lubenita”, care e in mod clar mult mai raspandit decat inlocuitorul pe care-l aveam noi, recte „harbuz”.

    • Cineva mai sus zicea ca nu exista in dex si chiar l-am cautat, mi se parea imposibil.
      Eu nici de harbuz nu am auzit ani buni, in familia mea ii zice pepene verde. La fel cu ciorapii, la care am invatat prin scoala varianta strampi, dar am ramas complet socata cand nasa fiica-mii m-a intrebat ce marime sa ia hamleteii.
      A, si pe vremea mea erau egari, nu colanti. Si cred ca ar mai fi. Lllll

  3. nu, nu, nu…din punct de vedere vestimentar, amice, esti egal cu 0. Mda, pai unde e barba lunga si spilcuita???? Unde sunt salvarii care sa se muleze frumos si elegant pe formele capatate in iarna asta??? Sau, de nu ti plac salvarii..puteai alege niste jeans skinny..alta minunatie:))). Si nu vad si eu o pata de culoare, o floare, o camasa cu ursulet, o lalea, 2 lalele etc..ceva care sa evidentieze ( daca mai era nevoie) masculinitatea !!!! Deci, nu inteleg sensul postarii..esti in urma cu fashionul si tendintele, treci in bancuta ta de corporatist! Si, alta data, ramai la subiecte pe care le stapanesti! Nevasta-ta aia ce pazeste, te vede cand iesi din casa? P.S.- ca sa fiu clara, postarea mea e nu e , de fapt, critica la adresa Omului ci o ‘observatie’ a ‘tendintelor’ actuale ale modei masculine(daca se mai poate numi asa:).

  4. cred ca aceste haine reprezinta cam toti barbatii 🙂 sunt alese bine, nu se vede talentul sotiei de lamurire pentru achizitionare si nici munca de a face sa se potriveasca 🙂 … sunt haine noi, inca nu se destrama, felicitari!!!! 🙂

  5. ai fost amuzant clar :))
    luni dimineata, pe la 9 si ceva te-am zarit pe langa *******, imbracat cam ca in ultima poza (nestiind ca urmeaza acest post) si mai aveai o geanta mica (purtata tip postas). Scuze daca am detaliat! 😛

    admin: :))
    am editat locul, sper ca e ok

  6. Tot e bine ca iti mai iei lucruri singur . De cand ne stim,sotul meu nu si-a mai luat o pereche de sosete, singur ,de vreo 10 -12 ani….:)) E total pierdut cand vine vorba de haine, dar are si el culori care il avantajeaza :)) ca si pe tine. Foarte haios articolul,numa bun de binedispus de dimineata . As vrea sa corectezi fraza ,” ateu satanist și homosexual Feshan” :)). Minunat !

  7. Amuzant. Pai cred ca asta iese cand il fortezi pe un barbat sa scrie despre haine. Desi imi amintesc de un prieten care lucra la o publicatie pentru femei si scria articole care incepeau cu ”Noi fetele…”. I-am zis ca noi fetele nu gandim sub nicio forma ceea ce scrie el acolo. :))

  8. Desi sunt sigura ca nu esti ruda cu sotul meu, ramane asa un 0,01% probabilitate umoristica de a fi. Un fel de grad de rudenie pe filiera psihologica. Mi-am zis asta inca de la celelalte postari ale tale (caci si al meu sot graieste aproape numai intru precizie, analiza judicioasa si logica nemarginite, absenta credintelor pe baza de ”ca asa e”, organizare foarte organizata si antirisipa etc), dar dupa treaba cu autfiturile reprezentative m-am convins. Toata simpatia pentru nevasta, zau asa ! Oricum, eu nu stiu ce m-as face fara el. Sper sa nu il capiez pana la exasperare si sa dezerteze din functia de sot (ca de tata nu se poa’) …

  9. In ultima poza, parca aduci a Gadea 🙂 Barbatul meu nu ar retine cand si de la cine a primit diverse lucruri de imbracat. Am crezut ca asta e norma masculina 😀
    Nevestei tale ii place vesta? 🙂 Eu fac alergie cand vad vreo vesta prin dulap sau pungi/pachete de cadouri. Si le fac pierdute repede :)))

    • actually, mi s-a mai spus ca seman cu Gadea. E cu siguranta din cauza capului oversized + ochelari.
      cine vrea sa-mi ia o caciula si ma intreaba „ce marime” primeste intotdeauna raspunsul „cea mai mare care exista”
      o alta comparatie populara era cu Fuego, dar acum am mai imbatranit, par alb etc
      :))
      vesta e practica, pentru ca doar cu camasa ar fi frig, iar cu plover/pulover ar fi prea cald.
      vesta nu-mi place nici mie, ca idee, darmite nevestei.
      insa anul asta am primit cadou niste veste foarte frumoase, care mai atenueaza ideea de vesta.

    • Felicitari! Eu nu sunt barbat dar am ajuns sa procedez aproape la fel. Imi pare rau, dar dupa ani de haine, hainute, bluzite, fustite, pantofiori, rujuri, esarfe, m-am cam saturat. Imi iau haine practice si simple, unele elegante care nu se demodeaza usor si sunt destul de bine croite incat sa suporte variatii de 1-2 numere 🙂 😀 si am 2-3 outfit-uri pe sezon, la care mai schimb cate ceva: o bluza, o esarfa etc. 2 perechi de incaltari la indemana (una buna, una de smotru), iar restul prin dulapuri… Deci se poate! Dar o curiozitate: „niste veste foarte frumoase, care mai atenueaza ideea de vesta” cum arata? Intreb pentru un prieten!

    • iti par potrivit sa dau sfaturi de fashion? :)))
      nu stiu, mie imi plac puloverele din tesatura de lana subtire si fina si cu guler in V (ma feresc sa zic „anchior”, ca e alt cuvant pe care nu l-am scris niciodata si nici nu exista in dictionar!)
      deci guler „en-coeur” 🙂
      vesta pentru mine e doar un pulover din asta fara maneci.

      am vazut veste/ pulovere din astea cum imi plac mie la massimo dutti sau bigotti. si la braiconf am vazut ca au lucruri foarte frumoase (si foarte scumpe), au si veste.
      deci practic, orice mall.

    • Daca ar fi sa fac ‘pierdute’ asa niste veste scumpe, mi-ar creste si mai rau tensiunea – ce de bani pierduti 🙂
      Puloverele in ‘v’ sunt mult mai sic!!!

  10. Caciula e foarte practica,iarna asta a rasarit una si pe la sot prin dulap si a purtat-o zilnic(cică e usor de purtat,se muleaza pe cap,uiti ca o ai- asta cred ca e adevarat ca uneori il vedeai cu ea defiland si prin casa):-))))
    Eu nu stiu cum sa il fac sa renunte la o geaca pe care o are de vreo 5 sezoane friguroase,orice pledoarie in favoarea alteia a esuat……. Adica nu le refuza daca le primeste ,dar la prima ocazie care necesita iesirea din casa il vezi cautand-o,restul stau neatinse prin dulap. O fi rau daca o fac pierduta?

  11. Al meu incepe sa ma ajunga din urma. I-am dat un raft intreg (din 6), un sertar (din 4) si o bara intreaga (din 3) din dressing si nu mai are loc. E momentul sa-i iau un soldatel, pana nu ma da afara din dressing 😀

  12. Parca il vad pe sotul meu, alte rame de ochelari si mai slab (desi zice ca s-a ingrasat pentru ca nu-l las sa faca sport) Si cu pantofi minimalisti, nu din astia cu talpa groasa care iti reduc ligamentele si introdu aici teoria, marca VivoBarefoot, neaparat. Poti sa o intrebi pe nevasta de unde a luat pantalonii cu buzunare, ca si sotul meu avea unii asa si de cand o croitoreasa a gresit comanda si i-a scurtat pe astia la fel ca pe cei de munca (trebuiau doar cusuti intre picioare, nu era mare lucru), e tragedie in familie.

    Ah lipseste ghiozdanul cu laptop care la al meu sot e un ghiozdan sportiv, nu unul de corporatist, spre disperarea sotiei, pentru ca el se mai duce la munca ba pe bicicleta, ba alergand si nu trebuie sa se lipeasca ghiozdanul de spate ca transpira.

    Si sotul meu e fan pulovere en coeur sau veste cu tricou sau camasa pe dedesubt. Si el se schimba la munca de pantofi dar in papuci speciali ca lucreaza in fabrica.

    Sotia sotului meu are si ea gura mare dar e ascultata cam cat e ascultata sotia ta, se pare.

  13. Vaaaaaaai, absolut orice pe care scrie Salomon sau Timberland poarta numele generic de „oribilicoși” la noi in casa. Problema e ca sunt purtati si in afara ei cu aceeasi pasiune descrisa aici.
    Plus un rucsac de munte, carat peste tot: la munca, in concedii, la cumparaturi.
    Papucii astia sunt pentru munte, nu se potrivesc cu camasa in nici o galaxie!!!!
    Noroc ca sinteti simpatici si isteti. Si ca faceti copii frumosi si destepti.

  14. Salut, eu sunt dintre cititorii fideli ai blogului (si pe al tau il citeam, cand scriai mai des), insa nu comentez aproape niciodata, probabil din comoditate sau pentru ca nu simt neaparat nevoia sa imi exprim eu parerea.
    Insa acum nu am rezistat, pentru ca m-am distrat copios. Sotul meu nu se incadreaza in categoria de mai sus, ii place sa se imbrace, are multe haine, cauta articole la moda, dar nu are nicio importanta asta. Adica nu e musai sa rezonezez la nivel personal cu stilul tau. Ajunge ca m-am distrat copios, spre uimirea bebelusului, care radea o data cu mine:).
    Acest articol a fost egalat doar de cel in care povesteai cum ai calcat intr-un rahat de caine. Nicio legatura, stiu, doar ca mi-a placut la fel de mult! Succes in continuare!

  15. Imi plac barbatii care pun haine ca lumea pe ei. Care nu stau cu vesnicul ” treling” acasa , la munca , la party-uri. Care stiu sa-si asorteze cureaua cu pantofii si cravata cu restul vestimentatiei. Care schimba camasa , chilotii si maieul zilnic. Care au mai mult de 4 costume de haine si cel putin 10 nuante de culori la camasi.

  16. Felicitari! Ai construit un very good defense case! Desi, c’mon, C&A sucks (cu toate ca am o pereche de jeansi albastri de la ei care ma tin de m-am plictisit de ei).
    Trebuie sa spun ca din toate lucrurile in posesia ta, simtul umorului si stilul de scris imi plac cel mai mult. Asa de mult incat au eclipsat perfect capcana in care era sa te bagi singur cu intrebarea retorica „la ce foloseste feshanul la barbati”. Istoric vorbind, feshanul a inceput cu barbatii. Femeile s-au emancipat si au castigat dreptul sa se infrumuseteze mai tarziu. (cel putin intr-o perioada istorica mai recenta, nu imediat dupa dinozauri). Iar la alte specii de animale, masculii sunt cei care se ocupa de feshan, iar interesul de a-si gasi un partener si de a reprima concurenta primeaza la masculi.
    Cat despre teoria evolutiei, generatia curenta este marcata de evolutia fashenului la barbati astfel: feshanul masculin are acelasi rol cu cel femini, si anume, subiectii sa fie atractivi. Si barbatii isi doresc sa atraga parteneri, iar lipsa interesului la barbati pt. feshan nu se permite in generatia noua.
    Avand in vedere ca o generatie presupune 25 de ani, probabil feshanul generatiei noi si implicatiile acestuia nu ti se aplica, dar privind spre viitor, lucrurile stau altfel, incat e cel mai bine sa te abtii de la intrebarea asta.
    Dar tinutele tale tradeaza totusi lupta intre ceva interes pt feshan reprimat si confort. Nu cred ca inverzeste careva de ciuda, da’ti sta bine!

    • unul din cele mai interesante comentarii s-a dus direct in spam, bine ca l-am pescuit de-acolo, chiar daca cu intarziere. 🙂
      nu cred ca primul om care s-a infrumusetat a fost barbat. nu am dovezi, dar asa simte vanatorul din mine 🙂
      si in orice caz, nu cred ca femeile au fost sau sunt oprimate in ceea ce priveste infrumusetarea, in sensul ca au fost impiedicate sa o faca.
      ba din contra, una din temele feminismului e tocmai eliberarea femeii de sub obligatia de a fi frumoasa.

      dar argumentul referitor la animale este oarecum adevarat – acolo in general masculul e de obicei cel care trebuie sa isi etaleze calitatea genelor.
      iar calitatea genelor e adevarat ca e semnalata uneori si prin elemente de infrumusetare, dar nu intotdeauna, ea se mai poate semnala si prin marime sau forta bruta sau abilitatea de a construi un cuib etc.
      deci nu stiu ce sa zic, pare oricum un subiect interesant, iar paragraful meu cu evolutia a fost mai mult o gluma, nu am stat sa ma gandesc prea mult.

    • Merci ca m-ai pescuit :D. Da, m-am prins ca paragraful cu evolutia a fost o gluma, dar apare, mai in serios, ca o logica gaunoasa, in discutiile cu tata, de exemplu. Sau bunicul…Ah, si am mai auzit si alti barbati scuzandu-se pe la nunti ca sclipiciul de pe frunte a fost luat, al naibii, prin proximitate.
      Si, citindu-ti gluma, m-am gandit: uite cum a comis-o „vanatorul”, ia sa dau eu un comment:D.
      Am declarat cumva pripit ca feshanul a inceput cu barbatii. E complicat subiectul. M-am referit la perioade istorice si societati unde religii puritaniste au domnit sau domnesc la nivel de autoritate. Prohibitiile impuse femeilor in imbracaminte in multe soietati musulmane , de ex., s-au intalnit mult timp si la catolici si alte religii. Iar pe cand femeile nu erau acceptate in carciume, la friezerie, in locuri publice alocate barbatilor, cand femeile nu erau angajate mai nicaieri, nu prea aveau ocazia sa se infrumuseteze. Doar pe la sezatori cu alte femei. Pe cand barbatii trebuiau sa isi pudreze peruca si obrajii de cateva ori pe zi 🙂
      Comunitati conservatoare de evrei ortodocsi in ziua de azi, de exemplu nu permit femeilor sa poarte alte culori decat alb, negru si albastru inchis.
      Pe de alta parte feshanul era candva doar pt. cei cu stare si status. Haine colorate, peruci, bijuuri, papuci cu toc, si le permiteau doar unii – si in special barbatii, caci aveau joburi, mergeau la clubul rotary, aveau intalniri importante… (pantofii cu toc au fost importati de la persi, se pare, si erau pt. barbati. Femeile au inceput sa poarte tocuri mai tarziu, in incercarea de a se emancipa si de a castiga dreptul de a purta articole masculine: pantaloni de calarit, pantofi cu toc, costum de baie…Sunt multe exemple de articole de moda si infrumusetare destinate initial doar barbatilor.
      Cat despre inceputurile inceputurilor, primul om care s-a infrumusetat nu a fost barbat? Pai, sa ne gandim. Stim ca barbatii vanau si femeile stateau in cuib. La vanatoare mai bine nu aveai bijuuri, clar. Te ungeai cu namol sa fii cat mai invizibil. Imi imaginez, insa, ca poate isi faceau coronite din crengi si frunze, sa treaca drept tufisuri. Penele vanatorilor (devenite un articol de moda la un moment dat), caciula Papei, fesul iluminatului Romaniei cu cruciulita si broderii din aur…oare nu de acolo pleaca? Mai intai a fost tufisul. Maybe 🙂

  17. Pai,super sotul tau,Ioana!La inceput nu am inteles si am crezut ca e scris de tine articolul dar citindu-l m-am desmeticit.Ma gandeam chiar ca ar putea sa isi faca si el un blog si sa va „bateti” in articole.In ceea ce priveste vestimentatia draga sot al Ioanei si eu cred ca ti se potrivesc culorile.Cu foarte mici exceptii credeam ca citesc despre al meu sot care culmea si el are un tricou de la C&A(sau mai multe),si el doarme cu el cand e prea obosit si uita sa il ia pe cel de nani,are cele mai multe haine primite de la sotie dar incaltarile……pai incaltarile si le cumpara singur si a dat tot cam atat bani pe niste bocanci adidas care cica „e” buni ca ii ia si la serviciu!

    • Am venit aici din viitor:))) si femeile sunt atrase (sau turned off) de fizicul barbatilor. Care este sau nu pus in evidenta de haine.
      Bineinteles, nu e deal breaker pentru toate femeile. Asa cum sunt si femei care nu sunt interesate de moda dar au parteneri.

  18. Ma simt mai bine ca nu am numai eu asa un exemplar acasa. :))))
    Cand e vorba de cumparat ceva de imbracat sau incaltat pentru sotz, apelez la mai multe trucuri (atentie, daca vreti sa invatati!):
    1. ii iau eu si-i pun in dulap. 99% sanse sa nu-si dea seama ca e nou si, daca am nimerit marimea (cruci, acatiste, da, Doamne!), rasuflu usurata si el merge la munca / cumparaturi / in concedii imbracat cat de cat ok. Nu pot varia foarte mult, se prinde daca-i aduc un pulover cu anchior, tricouri polo, pulovere pe gat / prea decoltate / prea stramte / prea colorate, pantaloni orice in afara de blugi etc.
    2. il santajez sa mearga sa-si ia el singur (cu indicatii precise in legatura cu ce are nevoie: Nu, nu adidasi si nu, nu eternele hanorace. Si sa fie de piele, ne permitem. Si sa fie ok ca pret, nu chinezisme la 39 lei). Santajul poate fi de doua feluri: sentimental (ma supar, ma enervez etc.) si real (daca vrei sa mergem in concediu cu masina, ………….; daca vrei sa bei 5 beri sambata seara si sa nu comentez, ……….; daca vrei sa te uiti la n meciuri de fotbal / tembela de halep, ……………)
    Cu hainele, mai merge cum mai merge. Cand vine vorba de incaltaminte, pot sa si mor langa el. Din 5-6 magazine, NIMIC nu-i place. DACA ar veni el vreodata sa zica ca-i place ceva de incaltat MULT DE TOT, as crede ca se termina lumea. :))))))))

    P.S. Oare ce defecte au barbatii ingrijiti de la par pana la unghii, fara sa-i bata la cap nevestele, si asortati si care-si schimba incaltamintea zilnic si care-si cumpara haine si incaltari frumoase…? 😀

  19. :))) N-am mai ras asa de cand citeam Santimbreanu! Stiu de acasa ca de cate ori mai iau o vesta-de lanaaa,da- sa conforteze contabilul, sunt intrebata daca nu am cumparat si manecutele :))…

  20. Eu, desi sunt fata, mor dupa stilul tau…. pentru mine! Adica fara stil, fara bataie de cap, doar niste haine puse acolo sa tina de cald! Asa mi-ar placea sa fim si noi ca barbatii adica numai dus si chestii ce tin de igiena si gata! Fara atata epilat, pensat, manichiura, pedichiura ….bleah ca m-am saturat! Atata timp pierdut, atatia bani cheltuiti, atatea probleme ca mie de ce nu-mi sta parul asa, ca eu de ce nu am unghiile faine…. doamne ce simplu mai e la unii!

  21. Fesul gasit in sertar e din Decathlon, de la sectiunea de vanatoare. Are si sotul meu unul. Sunteti frati de feshan siguuur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *