Orange Smart Home – review final (P)

Acest articol este scris de soțul patroanei, pe numele lui de scenă Robo, după două luni de folosire zilnică a soluției integrate de monitorizare a casei Orange Smart Home.

Soția mea vorbește mult la telefon în fiecare zi, cu mulți oameni, în diferite chestiuni (blog, proiecte, lansări, copii etc). Când culcă copiii, își trece telefonul pe silent și uneori îl uită așa și câte o jumătate de zi. De asemenea, nu știu cum naiba se face că are aproape exclusiv haine fără buzunare, așa că atunci când iese pe-afară, cu copiii sau fără, telefonul ei eșuează undeva în fundul genții sau în ghiozdanul din spate, deci șansele să îl audă și să ajungă la el în timp util pentru a răspunde când sună tind spre zero.

Probabilitatea ca nevasta să-mi răspundă la telefon e mai mică de 50% 30%. Și e normal, având în vedere cele de mai sus. Dar faptul că e normal nu înseamnă că mă enervez mai puțin când o sun și nu-mi răspunde, mai ales că de ceva timp ne sunăm puțin în zilele când eu sunt la muncă, în general pentru „status report”, adică „totu’ bine la tine? da. kthxbye” sau când este ceva important de comunicat.

Sunt aproape două luni de când avem solutia „Orange Smart Home” (vezi aici primul articol pe care l-am scris despre ea) și ea mi-a rezolvat în bună măsură problema asta cu telefonul. Nu, nu în sensul că acum nevasta răspunde la telefon, ci în sensul că în multe cazuri nu mai am nevoie să o sun să o întreb dacă totul e ok pe-acasă sau dacă ea e sau nu acasă, pentru că la întrebările astea îmi răspunde sistemul. Senzorii din pachet îmi spun în orice moment care e starea casei și când a plecat/venit lumea acasă. Sistemul nu a mai necesitat nici un fel de intervenție ulterioară instalării, pur și simplu funcționează de atunci fără întrerupere.

I-adevărat că eu oricum aveam camere IP în casă, deci de văzut ce se întâmplă puteam să văd și înainte, dar cu soluția Smart Home siguranța mea că totul e bine a crescut semnificativ, deoarece sistemul ăsta mă anunță în timp real dacă se întâmplă ceva, nu e nevoie să intru eu pe camere periodic să verific.

De exemplu, la noi în casă vin în fiecare zi până la 5 persoane, multe dintre ele necunoscute. Este vorba de curieri care vin să aducă sau să ia diferite colete și oameni care au întâlniri cu patroana blogului. Acum câteva luni eram la birou și pe la unu după prânz am intrat pe camere să văd ce mai e pe acasă. Ce am văzut mi-a înghețat sângele în vine: am văzut pe cameră un bărbat foarte mare care era aplecat peste nevastă-mea și o manevra într-un fel dubios, în timp ce ea era întinsă pe jos. Nu vedeam toată scena pentru că ei intrau doar parțial în cadru. Primele mele gânduri au fost: nu poate fi vorba de sex, că sunt și copiii acasă. Înseamnă deci că cineva ne jefuiește și acum tocmai o agresează pe Ioana. Bona nu se vedea nicaieri, deci am presupus că deja fusese neutralizată și că zăcea inconștientă undeva prin casă. Ce se întâmplase de fapt e că Ioana uitase să-mi spună ca era prima zi în care urma să vină kineto-terapeutul, care e un munte de om. A fost clar imediat ce au terminat acel exercițiu că nu o agresează nimeni, dar primele zeci de secunde au fost dubioase de tot, mă uitam și nu înțelegeam ce se întâmplă.

Acum am pus camera video de la Orange în dreptul ușii de la intrare și am setat în sistem un scenariu care spune că atunci când senzorul de ușă detectează deschiderea ei, camera înregistrează (timp de 20 de secunde). Deci data viitoare când mai văd pe cameră un bărbat călare pe nevastă-mea, o să mă uit pe înregistrarea momentului când a intrat pe usă și o să pot vedea dacă se cunosc și dacă a intrat sau nu cu forța în casă – asta e tot ce mă interesează să știu pe moment, că adulterul nu e o urgență care să reclame intervenția mea (ba din contra, s-ar putea zice). Dar jaful este.

Serios acum, treaba asta cu camera care înregistrează orice mișcare când se deschide ușa mă ajută foarte mult să mă simt în siguranță când sunt la muncă și restul familiei e acasă, mai ales că primesc și notificare când se deschide ușa și pot să văd imediat cine e la ușă, dacă vreau. De exemplu, să zicem că Ioana nu-i acasă și eu sunt notificat că s-a deschis ușa și văd că e bona care iese cu băiatul la plimbare. Dacă nu se întoarce în maxim două ore, îi dau telefon. Dacă nu răspunde, mă impacientez. Apropo, v-ați gândit vreodată la faptul că și bonei (sau persoanei care stă acasă cu copilul) i se poate întâmpla ceva, nu numai copilului? Și că dacă i se întâmplă ceva bonei, nu are cine să vă anunțe și nici nu aveți pe cine suna să întrebați dacă totul e bine?

Partea interesantă este că se înregistrează cam 10 secunde înainte de a se deschide ușa și 10 secunde după ce s-a închis, deci poți vedea și cine a plecat din casă, nu numai cine a venit, că dacă înregistrarea ar fi avut loc numai după deschiderea ușii, în caz de plecare s-ar fi înregistrat doar casa goală. Genul ăsta de detaliu deștept arată faptul că soluția este bine gândită. De asemenea, foarte fain este că spațiul de stocare a înregistrărilor în contul de client de pe platforma Orange Smart Home este nelimitat, iar înregistrările se șterg automat după o lună. Pe scurt, soluția de la Orange oferă control ușor al casei și posibilitatea de a o monitoriza de la distanță cu ajutorul camerei video, plus o grămadă de alte funcții, la un preț foarte bun.

Am citit pe un alt blog unde s-a scris despre acest sistem un comentariu care spunea că nu te ajută cu nimic să afli că cineva a intrat în casă sau că ai inundație, când tu ești în vacanță la câteva sute sau mii de kilometri depărtare. Asta e pur și simplu neadevărat, pentru că dacă afli imediat când cineva a intrat în casă, atunci vei suna imediat la poliție, pe lângă faptul că ai și înregistrarea video a hoțului. Iar dacă se întâmplă să ai o inundație sau un început de incendiu cât timp ești plecat, iarași e important să afli imediat despre asta, pentru că fie vei veni tu, fie vei suna imediat un vecin sau o altă persoană de încredere căreia i-ai lăsat cheile (dacă ești în concediu) și vei suna și pompierii, iar în felul ăsta vei limita pagubele considerabil.

Dacă nu ați citit primul meu articol despre soluția Orange, vă fac un rezumat:

  • sistemul constă dintr-o unitate centrală care se conectează prin cablu la router, unitate căreia i se pot asocia 6 feluri de senzori (cameră video, senzor de mișcare 3-în-1, senzor de fum, senzor de inundație, senzor pentru ușă sau fereastră și priză inteligentă); de fapt, i se pot asocia multe alte feluri de senzori z-wave, sistemul suportă până la 256 de senzori; în abonamentul de 15 euro/lună sunt incluși doi senzori la alegere;
  • instalarea sistemului este foarte ușoară și nu necesită nici un fel de cunoștințe tehnice (mă rog, trebuie să știi ce e acela un router și unde să bagi cablul de rețea în el, dar în rest tot ce trebuie să faci e să urmezi instrucțiunile asistentului de instalare pe calculator);
  • poți să monitorizezi și să controlezi locuința de la distanță, de pe telefon/tabletă/PC, prin intermediul unei singure aplicaţii şi a unei interfeţe simple;
  • primești notificări despre ce se întâmplă cu casa ta pe mail sau prin aplicația de mobil sau prin sms (atenție, notificările prin sms funcționează doar pentru numerele din rețeaua Orange);
  • poți să creezi scenarii complexe care să se activeze la declanșarea senzorilor.

Orange a lansat recent acest sistem pentru publicul larg iar prețul este de 15 euro pe lună pentru unitatea centrală cu doi senzori la alegere. Se pot cumpăra separat și ceilalți senzori, iar prețul lor este mai bun decât la liber (sunt senzori Fibaro, spuneam în articolul anterior că sunt un fel de iPhone al senzorilor, atât sunt de arătoși). Mie mi se pare un preț foarte bun. După părerea mea, o configurare minima dacă doriți să folosiți sistemul pentru monitorizare ar trebui să includă camera video și senzorul de ușă/fereastră. Dacă vorbim de control, atunci priza inteligentă este indispensabilă.

Dar eu nu aș putea renunța la nici unul din acești senzori, sincer să fiu. Eu îi folosesc pe toți și de fapt mi-aș mai lua niște camere și niște prize inteligente. Senzorul de ușă și camera le folosesc pentru siguranță, cum am descris mai sus. Senzorul de inundație și priza inteligentă sunt parte dintr-un scenariu care întrerupe alimentarea cu curent a filtrelor de la acvariu dacă se detectează apă lângă ele (se zice că nu ești acvarist adevărat dacă nu ai făcut cel puțin o inundație serioasă, iar eu nu sunt de acord cu zicala asta). Senzorul de fum e clar la ce-i bun, mai ales că mobila noastră de bucătărie poartă deja urmele unor accidente cu foc, chiar dacă minore. Apropo, cu ocazia asta mi-am cumpărat și stingător de incendiu pentru casă – este că așa ceva nu aveți în casă? Senzorul de mișcare l-am pus într-o cameră pe unde e mai probabil să încerce cineva să escaladeze fațada și va fi de maxim folos când suntem în concedii, iar până atunci îmi spune ce temperatură am acolo, că e senzor 3-în-1.

Înainte de concluzie, mai spun că nu-mi fac griji în legătură cu securitatea datelor, pentru că sistemul nu poate fi accesat decât prin platforma Orange Smart Home, cu contul online Orange, iar informația circulă prin canale criptate, auditate de Orange. Deci dacă ai încredere în compania ta de telefonie atunci când folosești telefonul mobil, ar trebui să nu-ți faci nici o grijă nici în legătură cu acest sistem.

În continuare, poze și filmulețe:

Așa arată prima pagină a aplicației de mobil – vezi status-ul sistemului, ultimele alerte și poți selecta imediat unul din cele 4 moduri ale sistemului. Dacă dai în jos, vezi status-ul fiecărui senzor și bateria rămasă (după cum observați, în 2 luni cel mai mult s-a consumat 20% din bateria senzorului de inundație, dar asta doar pentru că am tras multe duble când am filmat scenariul cu el data trecută, altfel senzorul de ușă, care e cel mai folosit, a consumat doar 10% din baterie, deci va ține peste 1.5 ani)

poza 1 orange

Așa arată notificările push pe telefon (aplicația nu trebuie să fie deschisă, telefonul te notifică la fel ca pe whatsapp sau similar). Alături este imaginea luată de cameră, vedeți ușa de la intrare ținută tot timpul sub observație!

poza 2 orange

Și un filmuleț cu amplasarea senzorului de inundație și a prizei inteligente, care împreună fac parte dintr-un scenariu menit să ne salveze parchetul în caz de inundație!

Concluzie

Mi-aș cumpăra acest sistem de automatizare a locuinței de la Orange?

Da, fără discuție. Eu chiar mă simt mai confortabil cu acest sistem. Plus că e foarte faină partea de automatizare a casei și deja am început să fac cercetări pentru a cumpăra o yală smart și un termostat smart pe care să le conectez la sistemul de la Orange (orice senzor sau echipament smart poate fi conectat la unitatea centrală atât timp cât are tehnologia z-wave – și sunt sute). Presimt un nou hobby (adică niște cheltuieli viitoare). Sistemul ăsta e ca Facebook-ul: poți trăi fără el doar dacă nu l-ai încercat. După ce l-ai văzut, ești prins.

shutterstock_379074955

Sursa foto preview: Casă sigură via Shutterstock.com

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

21 comentarii

  1. Acu’ sa vezi productivitate pe Robo, ca sta toata ziua cu nasu’ in sistemul de protectie 😀

    Lasand misto-ul la o parte .. mi se pare o idee minunata mai ales intr-o casa ‘traficata’, unde mereu vine-pleaca cineva. La noi inca nu am simtit nevoia (ai mei au un dulau de 30 de kile in casa, deci nu prea vad cine are chef sa deranjeze) 😀

  2. Robo, ce fac daca nu sunt pe Orange? Se poate achizitiona si asa? Mai zi de yala aia smart si de termostat, suna promitator.

  3. Foarte fain si funny articolul.

    Eu cred ca-s inconstienta: cand plec in concediu, nu mai vreau sa stiu nimic. Doar daca pateste careva din familie ceva. In rest, nu vreau sa aflu cand sunt la 1-2000 de km ca arde, ca (,) curge, ca a intrat hotu’, ca nu stiu ce. Bine, n-am patit, din fericire, deci e jumatate in gluma, jumatate in serios :)) As prefera ca daca se intampla, sa ne lase in pace cei care afla si sa ne spuna cand ne intoarcem.
    Dar sistemul mi se pare foarte tare, cred ca am mai zis-o. Mai ales camere pt recunoasterea eventualilor spargatori.

    PS. Daca tot e un post tehnic, am si un offtopic: e o aventura sa mai postez vreun comentariu, mereu imi da un mesaj ceva cu „error: time limit is exhausted” (n-am reusit sa-l copiez exact) si trebuie sa dau back si retry de vreo 3-4 ori pana se posteaza. De multe ori nici nu mai scriu. E de la mine ceva sau de la blog?

  4. Da, da, i-am spus și eu soțului de câteva ori că ar fi indicat să ne luăm un stingător și în casă. Sunt stingătoare speciale sau unul ca cel din mașină e bun și pentru casă ?

  5. Oare chiar merita „siguranta” asta virtuala sanatatea voastra si a copiilor pe care ii iradiati cu asa ceva? Aveti macar idee la ce va expuneti?

    • pai, eu cred ca ne expunem probabil la 0.1% mai multe radiatii decat avem acum deja de la reteaua wireless si de la toate celelalte echipamente wireless.

      tu nu ai router wireless in casa? nici telefon mobil pe care sa-l porti aproape tot timpul cu tine si pe care eventual sa-l pui noaptea la indemana aproape de pat?
      apropo, stii ca in casa la tine esti „iradiata” si de retelele wireless ale vecinilor? poti sa te uiti de curiozitate ce alte retele mai vede laptop-ul sau telefonul tau.

      dar detaliaza te rog la ce te referi, poate imi scapa ceva.

    • Sa stii ca nici noi nu avem router wireless in casa, tocmai din acelasi motiv de care spune Ioana.
      Stiu ca suntem inconjurati de retele wireless sau telefoane dect de la vecini, dar macar facem ceea ce sta in puterea noastra de a decide: adica nu inca o retea wireless si la noi in casa. Nu avem nici alte echipamente wireless.
      Telefonul mobil e ales sa aiba SAR-ul mic, iar noaptea e langa pat, dar e inchis, pus pe airplane mode, doar ca sa poata suna alarma dimineata. Pentru a putea primi telefoane de urgenta noaptea avem telefon fix, clasic.
      Fiecare face cum considera, nu trebuie sa fii sarcastic, Robo.
      Noi incercam sa prevedem atat cat putem, prin deciziile pe care le putem lua la noi in casa, nu avem cum sa impunem altora.

    • Imi pare rau ca asa a sunat, dar nu am vrut sa fiu sarcastic.
      Doar ca mi se pare exagerata teama asta de radiatii si nu am cum sa reactionez bine la chestii alarmiste (de genul „aveti idee ce le faceti copiilor vostri”) care nu sunt deloc argumentate.

    • Da, acum am inteles de ce ai reactionat asa, datorita modului in care ti-a fost atrasa atentia.
      Nici noi nu avem argumente care sa includa rezultatele unor studii stiintifice clare, concrete. La o cautare pe google dupa „wireless technology safety health” se gasesc numeroase articole care vorbesc despre asta.
      Principiul dupa care ne-am condus noi a fost asa: aceste tehnologii sunt noi, inca nu stim ce impact vor avea asupra sanatatii pe termen lung pentru ca omenirea nu a fost supusa in trecut, in masa, la asa ceva pe perioade de zeci/sute de ani. Faptul ca exista o controversa, ca si altii si-au pus problema, e un motiv sa incercam sa minimizam, cat putem, prezenta tehnologiilor wireless.
      Nu stim clar daca e o problema sau nu. Dar, din precautie, incercam sa evitam ceea ce tine de noi sa putem evita.

    • noi din pacate nu avem cum sa renuntam la wireless, e complet nefezabil sa umblam cu cablul in laptop si cel putin pentru unul dintre noi laptopul este obiectul muncii, deci indispensabil.
      ce am facut e sa pun router-ul in cel mai indepartat loc de dormitoare al casei, deci noaptea nu e expunere, dar ziua este, ca in living stam.

    • Ai pus un link catre un film de 1 ora si jumatate despre „contoarele inteligente”.
      Nu stiu ce ar trebui sa inteleg din asta.

    • Cred că Ioana (care l-a postat) a vrut sa ne dea un exemplu de încercare de manipulare. Eu asta înţeleg.

    • Va iubesc, oameni buni! Doar ca nu sunt genul de persoana comfortabil si spun ce gandesc. Nu am luat nimic ca fiind sarcastic, dar inteleg ca nu toti inteleg spre ce ne indreptam.. si ma doare. Ma doare ca niste oameni minunati ca voi cad prada asa de usor. Filmuletul era un exemplu dovedit a ce presupune toata tehnologia asta SMART si a felului in care se lupta cu impunerea ei fortata (prin lege) americanii – nu toti, ci cei ce au inceput sa se trezeasca. Pentru ca efectele sunt mai mult decat dezastruoase si nu sunt facute cunoscute, ci din contra! (Foarte bine pazite). Doar nu am putut sa ma abtin sa intervin aici. Ma doare doar ca faceti un lobby in necunostinta de cauza. Va urmaresc de mult si va iubesc sincer. Si eu fac lobby pentru blogul vostru 😉

    • multumim pt vorbele bune.
      sunt sigur ca esti bine intentionata.
      o sa ma uit la acel film pe care l-ai dat, am citit despre el si inteleg ca este despre niste contoare de energie electrica care transmit consumul in timp real la furnizor.
      o sa ma uit, merci.

    • E ceva mai complex. Ioana e bine intenţionata dar filmul este neprofesionist. Cineva care se pricepe cat de cat isi da seama imediat.

  6. Buna ziua, dupa perioada contractuala echipamentele raman proprietate Orange sau trec in proprietatea celui ce plateste abonamentul ? Multumesc

    • salut
      ce ni s-a spus noua e ca echipamentele raman in proprietatea noastra si cred ca asa e pentru ca nu cred ca o sa vina orange-ul sa ma caute de senzori si oricum nu cred ca au ce face cu ei folositi 2 ani
      bineinteles daca nu prelungesti contractul nu o sa mai ai suport de la ei, nu o sa te mai poti loga etc deci controller-ul va fi bun de aruncat…. dar nu si senzorii :)))

      initial asta a fost un motiv pentru care m-am bagat rapid sa iau, pentru ca m-am gandit ca platesc senzorii in rate si daca chiar nu-mi place serviciul lor imi iau dupa aia un Vera sau un Smart Things si raman cu senzorii „cumparati” la un pret bun.

      insa acum dupa aproape un an de folosire, imi place atat de mult sistemul Orange incat nu vad motive sa renunt la abonament – pur si simplu functioneaza de 10 de luni fara nici o problema.
      de fapt mint, mi s-a stricat senzorul de usa si mi l-au inlocuit pe loc.

      au avut si o promotie la senzori acu vreo luna si am mai luat unul de inundatie la 140 de lei sau ceva, un chilipir.

      sunt foarte multumit de sistem, nu o sa renunt sa am sistem smarthome vreodata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *