Un posibil pericol pentru sănătatea femeilor și alternative sănătoase

Scriu, șterg și iar scriu la articolul ăsta de multă vreme. Nu știu cum să așez informația astfel încât femeile care-o vor citi să nu se simtă vinovate. Am decis în cele din urmă să fiu directă, fără sentimentalisme și scenarii apocaliptice, să prezint doar informația și să las pe fiecare să decidă în consecință.

Dacă n-ați făcut infarct până aici, înseamnă că aveți inima tare, puteți merge mai departe. 🙂

Nu-i nici o nenorocire, nu vă panicați, nu vă baricadați în case. Vorbim despre absorbantele intime, îndeosebi despre tampoanele interne, pe care eu una le foloseam destul de des în tinerețe, ultra fericită că pot scăpa de disconfortul… mă rog, știți voi care. Noroc că de la o vreme nu le mai suport și pace. Se pare că aceste tampoane sunt destul de periculoase pe termen lung, dar și pe termen scurt. Detaliez mai jos, cu cifre, surse și alternative sănătoase.

shutterstock_182957417

Ideea e că absorbantele astea pe care le folosim noi lună de lună, vreme de 40 de ani (în medie) nu-s tocmai sănătoase. Primul lucru care mi-a ridicat suspiciuni acum câțiva ani a fost faptul că pe ambalajul absorbantelor, interne și externe, nu-s trecute materialele din care sunt făcute. Practic, habar n-ai ce pui pe, respectiv în tine. Aceste absorbante sunt considerate echipament medical, așa că producătorii nu trebuie să scrie pe ele din ce sunt făcute.

Veți spune ce mare lucru, cinci zile pe lună, cât de rău poate să fie… Din păcate, poate să fie destul de rău, pentru că 5 zile pe lună X 12 luni X 40 de ani înseamnă de fapt 2.400 de zile în care pielea și mucoasa ta vaginală vin în contact non-stop cu niște substanțe chimice destul de periculoase. Vaginul este puternic vascularizat, ceea ce îl face foarte permeabil, el absoarbe foarte ușor toate substanțele cu care vine în contact, iar aceste chimicale nu pot fi digerate de enzimele din corpul nostru, nu sunt filtrate de nici un organ (cum face ficatul cu alimentele ingerate, de exemplu), ele intră direct în sânge, circulă prin tot corpul, apoi se depun și se acumulează în timp.

Poate v-ați mirat de cât de albe și frumoase sunt absorbantele moderne. Pe vremuri, absorbantele se albeau cu clor, despre care s-a dovedit că e cancerigen pentru corpul nostru, acum clorul este interzis, dar substanțe chimice în absorbante sunt încă o mulțime. Mulți au vorbit inclusiv despre pesticidele cu care sunt stropite plantațiile de bumbac din care se fac absorbantele, toate ajung în aceste produse pe care noi le folosim în cea mai intimă zone.

Ce conțin tampoanele în afară de bumbac și raion, o fibră artificială pe bază de celuloză? Poliester, polietilenă (PET), adezivi, propilenglicol și polipropilenă, latex (cu potențial alergen), substanțe care, odată introduse în corp, pot produce dezechilibre hormonale, cancer, malformații ale fătului, infertilitate. Un studiu arată opt substanțe pesticide într-un anume brand de tampoane interne (sursa este NCBI).

Mai mult, fibrele din tampoanele interne de multe ori rămân prinse de mucoasă după ce noi îndepărtăm tamponul.

Și mai e ceva: vaginul e un microunivers cu floră, secreții, bacterii și ph propriu, iar tampoanele interne absorb tot ce prind, lăsând în urmă nu doar fibre și chimicale, ci și uscăciune și dezechilibru, care pot duce la apariția de candidoze, de exemplu, dar și iritații, disconfort în timpul actului sexual etc.

Apoi, există și riscul de șoc toxic, despre care unii specialiști spun că ar fi favorizat de folosirea tampoanelor interne (sursa NCBI). Nu am găsit informații despre cazurile înregistrate la noi, am o prietenă care a pățit asta, e singurul caz pe care îl cunosc. Am găsit însă multe surse care spun că în anul 1980, în SUA și Maria Britanie s-au înregistrat peste 800 de cazuri de șoc toxic, 38 dintre ele s-au soldat cu decese (una dintre surse). 71% dintre femeile internate cu sindrom de șoc toxic în 1980 folosiseră același brand de tampoane interne, recent lansat. Produsul a fost imediat scos de pe piață, iar numărul de cazuri a scăzut la 470 în anul următor. Se pare că aceste tampoane ultra absorbante iritau atât de mult vaginul încât provocau leziuni, care se infectau, iar bacteriile, cel mai adesea Stafilococul Auriu, se înmulțeau necontrolat și intrau în sânge, producând șocul toxic. Serviciul de Laboratoare al Sistemului PUblic de Sănătate din UK spune că între 1985și 1995 s-au înregistrat în medie 18-20 de cazuri de șoc toxic provocat de folosirea tampoanelor interne, dintre care 2-3 s-au soldat cu deces.

Poate ați citit despre cazul atletei și fotomodelului american Lauren Wasser, care și-a pierdut un picior după ce a făcut șoc toxic, iar infecția i-a afectat piciorul iremediabil. „Dacă aș fi știut despre posibilitatea de a face șoc toxic, nu aș fi folosit niciodată tampoane interne”, declară Lauren revistei People (sursa). Lauren a dat în judecată producătorul tampoanelor cu pricina.

În SUA și UK se fac presiuni de mulți ani asupra firmelor care produc absorbante interne și externe pentru a anunța materialele și substanțele folosite în producerea acestora, dar și asupra organelor abilitate de a controla și de a testa efectul pe care acestea le au asupra sănătății noastre. Dezbaterile publice și scandalurile legate de decesele prin șoc toxic provocate de tampoane au dus la eliminarea unor chimicale din procesul de producție, însă nu a tuturor. FDA, de exemplu, din SUA, monitorizează cantitatea de dioxină din tampoane, dar doar pe aceasta (în urma introducerii unui act legislativ în 2015 care reglementează acest aspect, Robin Danielson Feminine Hygiene Product Safety Act of 2015 se numește, îl găsiți integral aici, legea poartă numele unei femei de 44 de ani care a murit în 1998 din pricina unui șoc toxic provocat de un tampon intern).

Pentru liniștea voastră, iată simptomele sindromului de șoc alergic: febră foarte mare, persistentă, diaree, amețeală, vărsături, ochi roșii, iritații și mâncărimi, dureri musculare, tensiune arterială scăzută.

Pe lângă riscurile pentru sănătate, mai sunt și cele legate de poluare. Un tampon intern se degradează în șase luni, unul extern, niciodată. O femeie folosește în timpul vieții în medie 12.000 de tampoane.

Care sunt alternativele? Din fericire, mai multe, toate la prețuri decente și cu riscuri de sănătate și poluare considerabil mai mici.

Există tampoane interne și externe din bumbac bio și celuloză, care nu conțin deloc chimicale și sunt biodegradabile. Cel mai cunoscut brand este Natracare, ei folosesc bumbac 100% organic, albite cu peroxid de hidrogen, care nu formează dioxină. Sunt ambalate în hârtie reciclată, nealbită. O cutie cu 12 bucăți costă în jur de 20 de lei.

natracare

Sursa foto

Există absorbantele textile refolosibile, care se pot spăla și reutiliza de nenumărate ori. Au o parte impermeabilă, pentru a nu permite scurgerile și petele pe haine. Un set de trei costă în jur de 70 de lei.

absorbante refolosibile

Sursa foto

Există cupele menstruale, obiecte mici din silicon sau latex care adună sângele menstrual, se pot goli ușor, pot fi schimbate la 3, 6 sau chiar la 12 ore, se spală și se reinserează. Din ce am citit, DivaCup sunt cele mai populare. Există și varianta SoftCup, care trebuie schimbată cam la 3 luni. Costă de la 60 de lei în sus, în funcție de producător.

size1cups1-800x3761

Sursa foto

În afară mai există și burețeii naturali de mare (speciali pentru perioada menstruală), care se inserează în vagin curați, se scurg, se spală, se usucă, apoi se refolosesc. La noi nu am auzit pe nimeni să îi folosească. Un set de doi astfel de bureți costă pe Amazon în jur de 25 de euro.

buretei menstruali

Sursa foto

Eu folosesc absorbantele Natracare de ceva vreme, sunt mulțumită de ele. Dintotdeauna m-a enervat enzația de plastic a absorbantelor clasice, mă bucur mult că am scăpat de ele. Evit tampoanele interne cât pot, le folosesc foarte rar, când chiar nu am de ales.

Absorbante refolosibile din bumbac puteți cumpăra de aici, de la KiddyShop și sigur sunt și alte variante online. Cupe menstruale de la diverse branduri găsiți aici, împreună cu testimoniale și instrucțiuni de folosire. Eu comand absorbante NatraCare o dată la câteva luni de aici, le primesc a doua zi, iau și șervețele intime și absorbante zilnice tot de la Natracare.

La final, vă las cu câteva sfaturi legate de o folosire cât mai sigură a absorbantelor și tampoanelor:
– încercați să nu folosiți tampoane interne noaptea
– aveți mare grijă la unghii lungi sau aplicatoare de plastic, să nu vă răniți când puneți tamponul
– schimbați tamponul intern la fiecare 3 ore, pe cele externe la maximum 6 ore
– nu folosiți absorbante pentru flux mai mare decât necesar
– dacă aveți scurgeri neobișnuite, nu folosiți tampoane interne
– atingeți cât mai puțin tamponul intern înainte de folosire
– spălați-vă mereu pe mâini, înainte și după folosirea tamponului
– nu folosiți tampoane decât în timpul menstruației

Și la orice bănuială că ceva nu e în regulă, fuga la medic! Dar chiar și dacă nu e ceva în neregulă, vă rog să vă gândiți și să vă documentați în plus față de cât am putut eu referitor la acest subiect. Cred că avem datoria să ne îngrijim de noi, mai ales dacă avem alternative.

Sursa foto preview: tampon intern periculos via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

50 comentarii

  1. Absorbante textile refolosibile ca pe vremea străbunicilor? Never-ever!
    De șoc toxic provocat de tampoane am auzit, ba chiar am și cunoscut personal pe cineva care a pățit asta dar să fim serioși, e ceva similar alergiilor, unii le fac, alții habar n-au ce-s alea.
    Înainte de revoluție nu existau tampoane și era groaznic, dacă te ”apuca” la mare, îți era pe jumătate distrusă vacanța așa că eu consider absorbantele interne o mare invenție și nu m-aș întoarce în timp pentru nimic în lume.

    • Iti inteleg nevoia de confort. Ai putea totusi sa le incerci pe cele organice, nu sunt scumpe si sunt mult mai curate. Socul toxic e una dintre problemele cele mai mici (in ideea ca apare rar, dar si daca ti se intampla tie…) ale tampoanelor.

    • Socul toxic se poate intampla si daca folosesti tampoane organice. Ideea e ca trebuie schimbate la maxim 4 ore. In cazul americancei a rămas cu tamponul multe ore. Dormise cu el si s a trezit deja in soc toxic. Si eu folosesc natracare si au super absorbante pentru lehuze. Folosesc tampoane doar daca e prima zi si trebuie sa merg undeva. De exemplu a trebuit sa merg la ora de condus si de frica am folosit un tampon si un absorbant zilnic. Altfel nu m as fi putut concentra la condus. In cazuri rare le folosesc.

  2. Oricat de nebuna, demodata, Tutankamoanca si habarnista as parea eu folosesc vata 🙂 da vata sau discurile demanchiante :). E drept ca sunt o norocoasa si curge putin, in primele 2 zile ceva mai mult insa tot timpul port pantaloni negri sa fiu eu sigura si apoi curge foarte putin, in special in timpul sau dupa urinare. Am folosit si interne si plasticaraia oribila externa, dar nu le pot suporta de aia am ales metoda mamelor noastre. Acum ca sunt si alte varinate ma bucur, stiam de cupe si de cele refolosibile si nu le-am incercat in special ca am scapat de CM vreo cativa ani cu sarcinile si alaptarea (a fost cea mai fericita perioada de la 14 ani incoace) dar si din comoditate, mi-era bine cu metodele mele, deja sunt maestra :). Probabil voi incerca absorbantele organice si asta pentru ca mai am accidente, in special noaptea cand ma intind prin pat!

    • Same here! Intotdeauna m-a deranjat mirosul neplacut si discomfortul fizic, atat in cazul tampoanelor externe cat si interne. Vata este super, pt mine. Accidentele nocturne nu ma deranjaza fiindca petele se duc cu putina insistenta chiar si fara clor sau chimicale.

    • Si eu tot vata folosesc de mai bine de 8 ani, de cand am facut o alergie de contact la absorbantele externe Always si era totul o rana.
      Cu vata trebuie sa am o grija mai deosebita numai in primele doua zile – noaptea „ma impachetez” mai bine, cu mai multa vata si foarte rar am accidente. Apoi, din ziua a 3-a, la fel cum zici si tu, fluxul e mult redus si nu mai este niciun pericol de a te murdari pe parcursul zilei.
      Stiu ca e ca acum 20 de ani, dar e cea mai buna metoda pentru mine.

      Cupa menstruala, bureteii si tampoanele textile nu ma tenteaza deloc …

  3. Mie asta mi se pare un fel de drob de sare. In primul rand, fotomodeala sus numita a UITAT un tampon acolo cateva zile. Acum sincer, cum sa UITI asa ceva si, daca uiti, de ce sa faci asemenea enormitati de afirmatii gen „vai, nu le-as fi folosit niciodata daca as fi stiut”. Deci ea nu se pune.

    Doi la mana, alergia la latex exista, nu zic nu, dar aia intra la cazuri speciale. Pana la urma si prezervativele sunt facute tot din latex, tot acolo intra, ba mai implica si ceva frecus care – daca e sa ne luam dupa fizica si volume – are mai multe sanse sa raneasca peretele vaginului decat un tampax.

    Trei la mana, vaginul se (auto)curata constant deci orice fibra care ramane pe acolo (si nu se dastrama chiar asa usor) e eliminata curand, nu ramane acolo sa faca o petrecere de bacterii.

    Paaaatru la mana, detergentii cu care as spala eu absorbantele refolosibile contin mai multe chimicale decat tampoanele de unica folosinta. Nu, nu sunt adepta detergentilor bio, i-am incercat, m-au dezamagit, prefer sa spal lucrurile o data si bine decat de 10 ori si prost.

    Inteleg ca aborbantele nu sunt biodegradabile desi – daca e sa ma iau dupa ingredientele lor (prezente in unele tari, mai ales in America de Sud) – sunt la fel de nedegradabile ca si PETurile.

    Dar nu sunt de acord cu posibilul pericol pentru sanatate. Cazurile extreme sunt exceptii, nu regula, se moare si de alergii la alune daca nu sti de ele, iar daca nu uiti (?) de tampon cu zilele e ok. Pana la urma, si excesul de paracetamol duce la insuficienta hepatica.

    Si atat 🙂

    • Modelul spune ca si-a schimbat tamponul la 3 ore in ziua aceea. (Am.citit declaratia ei in sursa din articol). Unde ai citit ca l-a uitat inauntru?

    • Exista, clar, alternative mai sanatoase decat tampoanele interne sau externe. Insa, exista o exagerare/gresala in articol, in ceea ce priveste cinetica substantelor ce vin in contact cu zona intima.
      Pe de alta parte, eu am spalat pete facute de CM, fara clor si fara detergent, cu mana in apa rece, dupa care le pun cu restul hainelor in masina de spalat cu detergentul uzual si se duc complet.

    • Persoanele care au alergie la latex fie nu folosesc prezervative, fie folosesc prezervative speciale care nu sunt facute din latex. Pentru persoane cu astfel de probleme sunt si sali de chirurgie separate in care nu se folosesc manusi si alte produse din latex.

  4. Servetele intime- doar pentru uz extern. Vaginul si ochiul sunt singurele organe care se curata singure, nu au nevoie de ajutor pentru acest lucru. Ba chiar putem face mai mult rau decat bine.

    P.s. Eu sunt uimita de preturile foarte accesibile ale variantelor la clasicele absorbante.
    cat despre cupele menstruale, imi amintesc atunci cand au aparut pe piata si cateva bloggerite au primit propunere sa le testeze si sa scrie despre ele (hmmm, sa zicem ca nu m-am inghesuit) , ca s-a facut mult misto pe subiect.

  5. eu am facut rana pe col cand am folosit tampoane interne timp de 3 zile la mare si a fost nevoie de cauterizare. de atunci nu mai folosesc deloc.

    • Anca, esti atat de sigura ca ai facut rana pe col dupa purtat tampoane interne 3 zile?!!
      Crede-ma, in doar 3 zile intr-o viata nu prea aveai cum. Daca asta ti-a zis medicul, poate trebuia sa ceri o alta parere…

  6. Realist vorbind, daca folosesti vata si trece prin tot si iti bagi lenjeria intima in clor sau alte substante care scot pete (ca sa nu o arunci, totusi, nu de alta, dar cateva perechi aruncate pe luna inseamna o gaura cam mare in buget! :P), cred ca tot acolo ajungi vizavi de substantele nocive in contact cu pielea (vorbim de absorbante externe aici, nu de tampoane). Tampoanele interne se stie ca trebuie folosite ca exceptie, desi clar sunt mult mai confortabile.
    Apoi, si hartia igienica e fix la fel de albita cu tot felul de substante, ca n-ar avea altfel in veci culoarea aia. Si ma refer la aia alba, simpla, fara miros, nu la porcariile roz si parfumate. In cazul asta, am putea sa folosim carpe si cand mergem la toaleta si sa le spalam dupa aia… In concluzie, ma tem ca, totusi, e prea mult. Oricum, strabunicile au trait extrem de putin comparativ cu media de acum, fara sa intre in contact cu atatea chimicale, so…

    • Eu folosesc hartie igienica din aia gri facuta din hartie reciclata, sunt destul de sigura ca nu contine clor. Si petele de sange se curata cu apa rece si cu sare, stiu asta de pe vremea cand eram mica si foloseam vata. Apa calda fixeaza petele de sange de aceea se spala cu apa rece.

  7. Apreciez efortul de a oferi alternative, dar articolul e destul de slab documentat. Tampoanele si TSS sunt un subiect despre care poti gasi adevarate horror stories pe internet, daca asta cauti. Putin surprinzator, le vei gasi pe acelasi site-uri unde gasesti propaganda anti-vaccinuri, anti-OMG, etc.
    US FDA, autoritatea care testeaza si reguleaza aceste produse, spune ca sunt complet sigure (NCBI nu are aceasta autoritate):

    http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/PatientAlerts/ucm070003.htm

    • Din tot ce am citit, FDA nu controleaza nimic in afara de dioxina, ceea ce ma face sa nu ma bazez prea mult pe verdictul lor.

    • vazui un documentar american ce s-a intamplat cu tampoanele interne in america, cu aprox. 800 victime, undeva in anii 1980. Nu le folosesc (poate folosii de 3-4 ori cand am vrut musai la piscina/mare etc. ).

      Cunosc persoane alergice la plastice ce folosesc tampoane de panza, refolosibile. Ideea e ok pt anumite persoane, dar mi-au adus aminte de povestile comuniste cand nu se gasea nici macar vata, asa ca isi coseau si foloseau si le fierbeau … stiu ca acum masina de spalat rufe si detergentii sunt super evoluati, dar eu nu reusesc sa ies din anumite amintiri din perioada neagra.

  8. uite ca la chestia asta nu m-am gandit ……din cauza tampoanelor sa am in ultimul timp candidoza desi am mereu grija de toaleta intima si le schimb des ….eu folosesc tampoane extererne pt ca curge foarte mult timp de o saptamana de la bella nu stiu daca sunt bune ?

    • Ia sa faci un test si schimba absorbantele cu unele din astea din bumbac organic. Si eu aveam candidoza recurenta, am incercat orice, pana n-am renuntat la Always nu s-a rezolvat. Acum nu mai am nimic 🙂

  9. Eu folosesc cam de un an MoonCup si sunt fooooooarte multumita de ea 🙂 N-as mai schimba aceasta alternativa pentru nimic in lume. Ei zic ca este realizata dintr-un material special folosit si in chirurgie, asadar nu ataca tesuturile umane si nici nu retine bacteriile. A retinut, in schimb, culoare, deci in contact prelungit cu sange inchis la culoare devine si cupa inchisa la culoare. E drept, eu o golesc uneori si dupa 12 ore, mai ales in ultimele zile ale ciclului cand deja scurgerile sunt mult mai mici. Nu am incercat inca sa o sterilizez prin fierbere, desi trag nadejde sa se mai albeasca un pic dupa o asemenea procedura – o sa incerc si revin aici sa va povestesc. In orice caz, pentru mine a functionat exact cum am auzit la unele bloggerite care au incercat cupele menstruale – mi-a redus durerile (usorul disconfort pe care il mai am inca in prima zi se indeparteaza insa usor cu un pic de ibuprofen), mi-a crescut increderea in sine, m-a apropiat de propriul trup si nu ma mai gandesc la aceasta perioada cu acea teama in suflet, ci a devenit aproape insesizabila in viata mea. Ba mai mult, a devenit chiar o perioada placuta, intrucat imi permit sa fac dragoste neprotejata cu sotul meu (inca nu ne dorim copii), fara teama de riscul sarcinii si cu placere intensificata, nealterata de senzatia de disconfort pe care mi-o lasau inainte absorbantele interne (da, inainte de cupa foloseam si eu intensiv absorbantele interne – adolescenta petrecuta in compania vatei, la inceput, si a absorbantelor externe, pe urma, a lasat ceva sechele in legatura cu acest aspect).
    In fine, sper sa nu va fi plictisit cu aceste marturii amestecate, insa eu sunt pro cupe menstruale si sper sa aud din ce in ce mai multe femei care le folosesc pentru ca, intr-adevar, sunt o inventie geniala iar eu nu pot fi mai multumita de atat 🙂 Numai bine va doresc tuturor!

    • Stiu ce zici, tot la fel de multumita am fost de MoonCup, dar ginecologul mi-a spus ca exista riscul endometriozei, deci al infertilitatii. Nu erau inca studii la momentul la care am discutat, dar se ia in calcul aceasta varianta. Nu am cautat inca sa vad ce si cum.

    • Iulia, eu nu mai auzisem de endometrioza, insa m-am documentat si, pentru moment, se pare ca nu exista suficiente dovezi care sa asocieze aceasta afectiune cu utilizarea cupelor menstruale (vezi aici: http://www.mum.org/fdacups2.htm). Si sincer, in comparatie cu celelalte alternative, mi se pare cea cu cele mai scazute riscuri legate de sanatate. Insa, cum zicea si Ioana, fiecare dintre noi va alege in functie de propriile sale convingeri si pareri. Eu mi-am exprimat-o pe a mea in ideea de a creste entuziasmul si altor femei in legatura cu utilizarea unui asemenea ”dispozitiv”. Unele dintre ele poate se tem, altele nici macar nu au auzit de asa ceva (cum eram si eu in urma cu un an, insa nu am ezitat nici o clipa dupa ce am citit descrierea produsului si am urmarit cateva review-uri pe youtube).

    • Am aceeasi cupa de 6 ani si aceeasi unica problema cu colorarea. nu se imbunatateste prea mult dupa fierbere.
      Majoritatea celor care aud de schimbat se ingretoseaza, dar daca intelegi mecanismul nu ar trebui sa fie nicio problema.
      Chiar daca e un efort financiar destul de important recomand tuturor sa incerce macar. Eu am crezut ca am un flux abundent, aveam zile cand foloseam si tampon si absorbant… se pare ca nu e chiar asa, cupa rareori e plina chiar schimbata mai rar decat un tampon.

      Are atat de multe avantaje ca nici nu le pot enumera, pentru mine insa de departe cel mai important pentru cele care au meserii dinamice in care nu au permanent poseta la indemana e ca poti merge la toaleta atunci cand trec pe langa ea, nu cu detour pe te miri unde, plecat cu cutiuta in mana daca n-ai buzunare…
      Pana acum nu am auzit de nimeni care s-o fi testat si sa se fi intors la absorbante sau tampoane…

  10. Multumesc pentru articol, nu cred ca am evaluat asa atent pana acum aceste aspecte. Poate si pentru ca nu am avut probleme, dar asta nu inseamna sa fiu dezinteresata.

  11. Folosesc cupa menstruala de 4 ani! Mi se pare cea mai tare inventie. Am uitat cum e sa te patezi, sa te ridici din pat si sa curga sangele siroaie pana jos, sa te simti tot timpul uda si murdara de la absorbante. Plus ca in ultimul an de folosire al absorbantelor faceam candida luna de luna, a fost un an ingrozitor pt mine. Sangele in contact cu aerul oxideaza, se pot forma atatea bacterii.
    Dupa ce am inceput sa folosesc cupa menstruala, s-a schimbat totul in bine, ma simt curata in perioada aceea a lunii, nu mai miros urat, episoadele cu candida au incetat (in 4 ani doar de doua ori am facut candida) niciodata nu ma patez, o schimb la 6-7 ore (e foarte abundent la mine primele 2 zile, apoi inca o zi doua f putin), inainte de fiecare perioada menstruala o sterilizez iar apoi doar o spal si sterg, dupa 4 ani e la fel ca la inceput, de fapt 3 ca am facut si un bebe in perioada asta. Eu una recomand cu incredere tuturor!

  12. Vad ca multa lume aici nu e incantata de cele spuse de tine mai sus. Eh, eu vreau sa-ti zic ca ma bucur mult ca l-ai scris. Avem nevoie sa analizam in pic ceea ce vine in contact cu una din cele mai sensibile zone din corpul nostru. Nimeni nu e obligat sa isi schimbe rutina, dar nu cred ca strica sa analizam putin alternativele. Multumesc.

  13. O alternativa mai sunt si cele de la Always Ultra Sensitive. Natracare sunt ok doar ca la flux mai mare nu fac fata, eu m-am tot patat cu ele, nu au benzile laterale la fel de eficiente ca Always. Dupa cateva incercari cu Natracare am gasit acest Always Ultra Sensitive cu care sunt multumita si nu am nici iritatii.

    • Cu „minunățiile” de la Always am început să am probleme acum vreo 2 ani. Episoade de candida, inflamare ușoară a labiilor mari și iritaţii. Toate analizele mi.au ieșit bune, mai puţin nenorocirea de candidoză. Inflamată eram fix 5 zile pe lună, până ce am schimbat absorbantele. Folosesc unele de la Bella, fac faţă fluxului și nici n.am avut neplăceri. Candida am facut cred că de 3 ori în ultimii 2 ani, de fiecare dată în timpul administrării de antibiotic, deci fără legătură cu absorbantele. Tampoane interne nu folosesc pentru că mi se par incomode și ideea de a.mi insera ceva „bumbăcos” nu.mi surâde.

  14. Eu folosesc de cateva luni Organicup si e minunata! Dupa ce m-am prins cum se foloseste, nici n-am mai simtit ca e acolo. Foarte fain ca ai scris despre subiectul asta!

  15. Ioana, as mai adauga un alt factor de risc pe care mi l-a explicat ginecoloaga mea.
    In mod normal vaginul se „ventileaza”/aeriseste prin partea care comunica cu exteriorul. Asta ajuta la mentinerea unei temperaturi normale si a secretiilor la fel de normale. In momentul in care noi „ii punem dop”, incurajam cresterea temperaturii interne si dezvoltarea a tot felul de crocobauri.
    In plus, secretiile alea (mucoasa vaginala) care se elimina la menstruatie trebuie sa iasa de acolo, nu sa ramana nici macar cateva ore.
    Si mai si diminuam volumul intern, deci schimbam inca o variabila din tot procesul.
    Mno, tot ea imi spunea ca nu inseamna ca daca le folosesc o sa se si intample ceva. Ci inseamna doar ca cresc riscurile, ca datoria ei e sa ma informeze si ca e decizia mea la final.
    Eu am gasit o varianta eco / bio si pe aici, ma simt mai bine cu ele. Culmea, le folosesc mai mult noaptea pentru ca ma tot foiesc in pat cu copila in brate (ba doarme in brate, ba pe mine, ba langa mine) si am tot avut accidente si numai de munca in plus nu-mi arde acuma. Dar sunt constienta de riscuri. Tocmai de aia am cautat eco/bio.
    Cu cele externe din tot felul de chestii plasticoase nu ma inteleg deloc. Am alergie psihologica la ele. :))

  16. De cate ori ma vede dr. ginecolog, primul lucru ma intreaba de tampoane si-mi spune sa renunt la ele. Dincolo de probabilitatile foarte mici de chestii grave, exista riscul de a face des chestii mai usoare pe care oricum nu ti le doresti – candidoze si alte infectii – pentru ca sangele este un mediu foarte benefic pentru proliferarea bacteriilor, de aceea trebuie sa se scurga cat mai repede in afara organismului, nu sa fie retinut inauntru.
    N-am reusit sa renunt de tot la ele, dar le-am redus destul de mult, le folosesc doar cand trebuie sa ies din casa pe motiv de compatibilitate cu imbracamintea si cu lenjeria, de obicei. Si cupa aceea suna interesant, tot pe motiv de confort.

    Cand am inceput sa citesc articolul, chiar am sperat ca pana la urma o sa vii cu o alternativa sanatoasa pe care eu n-am fost in stare sa o gasesc. O sa incerc tampoanele astea in locul celor din supermaket. Multumesc!

    PS. Faza cu vata ma nedumereste total. Lasand la o parte purtarea pantalonilor negri, cum si pe ce te asezi in siguranta? Daca te ridici si ramane pata pe locul pe care ai stat?

    • Eu nu am avut absolut niciodata un flux asa mare cat sa ramana pata dupa mine, in plus mie in general imi curge cand stau pe buda, in rest mai putin de aia am curaj sa o folosesc pe aia sau chiar si discurile demachiante din bumbac (imi plac ca nu-s cu parfum, uneori mi-e rau de la mirosurile absorbantelor)

  17. Cred ca majoritatea femeilor privesc acea perioada a lunii ca pe un rau necesar si incearca sa diminueze pe cat posibil disconfortul. Asa au aparut si tampoanele interne, asa se face reclama serioasa la analgezice ce functioneaza de minune in dureri menstruale, asa s-a raspandit utilizarea anticonceptionalelor fara pauza de o saptamana, exista si alte metode mai neconventionale de a iti amana menstruatia. Nu cred ca femeile nu sunt constientr ca exista si un risc dar toate avem o viata si e tare aiurea sa iti programezi tot in functie de acea perioada( care la unele dureaza 7 zile sau mai mult, cu dureri, sangerare abundenta si tot tacamul). Eu stiu concedii ratate, examene picate, noapte a nuntii esuata complet( la modul ca mireasa nu se tinea pe picioare de rau) din cauza blestemului lunar. Asa ca o mica corelatie intre o problema de sanatate si un dispozitiv menit sa iti faca viata de un milion de ori mai usoara nu cred ca impresioneaza foarte mult. Sigur e important sa stim, ca la orice pe lumea asta, ca excesul strica si ca e bine sa folosim si alternative. Evident ca absorbantele clasice sunt cu greu o alternativa pentru o profesoara de inot, de exemplu, de aceea trebuie tinut cont si de beneficii. Eu pe aia cu substantele din tampoane nu o prea inghit. In primul rand, clorul cancerigen? Asa cum cica e fluorul, si iodul, si cam orice se foloseste pe scara larga? Nu de alta, dar clorul e gasit in mod normal in organism, e element indispensabil vietii. Si clorul din clorura de sodiu tot naspa e? Sau doar un anumit clor? Sigur, vaporii emenati de produsele pe baza de clor sunt puternic iritante pentru caile respiratorii, motiv pentru care sunt din ce in ce mai putin folositi in produsele de curatenie. Totusi, in spitale si anumite zone unde igiena trebuie sa fie riguroasa ( inclusiv gradinite) e obligatoriu sa folosesti produse pe baza de clor ( zice sanepid-ul ). Clorul se foloseste in igienizarea apei potabile, totusi sa nu cream o astfel de poveste acum.
    E adevarat ca produsele astea polueaza ( bumbacul, chiar albit cu clor, cred ca este clatit ulterior dar mediul are mult de suferit). La fel de adevarat este ca interese exista de ambele parti, nici cei bioecorawvegani nu-s asa de inocenti. Imediat scot produse de 15 ori mai scumpe, evident netestate si neavizate fiindca ” big pharma e prea puternica si sigur nu ar iesi rezultate corecte”. Eu am colege ce folosesc tampoane interne impregnate cu argint si tot felul de substante miraculoase ce promit viata vesnica. Putin scepticism nu strica in zilele noastre. De altfel, un articol ok.

  18. Scrie clar pe cutia de tampoane ca pot produce soc toxic din cauza fibrelor si a componentelor chimie , trebuie doar sa cititi inainte de a le folosi.
    Nu am sa inteleg niciodta de ce femeile prefera sa umble ore in sir cu somoiogul de carpa imbibat in sange in vagin. E impotriva igienei elementare. Sangele ala se impute, se descompune alea cateva ore in vaginul vostru. De ce sfantu’ folositi asa ceva, nu stiu.

    Cat despre absorbtoia chimicalelor prin membrana vaginului, am o veste proasta pentru consumatoarele de cosmetice … Prin piele se absorb toata chimicalele din cosmetice si nse duc direct in sang, nefiltrate prin nici un organ.
    Femeile adora sa se imbasameze in creme chimice, farduri otravitoare, etc. N-am inteles niciodata de ce pregera sa isi puna sanatatea in periol, absorbind transdermal intreg tabelul lui Mendeleev.

    • Am o veste pentru tine – sunt foarte multe elemente din tabelul lui Mendeleev care sunt foarte sanatoase si necesare unui organism sa-si faca treaba (vezi, Ca, Mg, K si altele). Cu putina documentare, oricine poate afla ca foarte multe substante chimice continute in creme si produse cosmetice sunt extrem de benefice, asa cum foarte multe substante naturale pot fi de-a dreptul toxice sau puternic iritante (alergene nu mai spun cate sunt). Asa ca poate ar fi bine sa vorbim in cunostinta de cauza si fara „judgemental tone” (gen „n-am sa inteleg femeile de ce…”!)
      In alta ordine de idei, cred ca toata lumea e constienta de efectele nocive ale tampoanelor interne, la naiba, e scris pe orice cutie, in toate limbile. Asta nu inseamna ca nu sunt momente in care ai nevoie – din varii motive – sa folosesti si asa ceva. Si nici n-ai sa mori daca il folosesti de cateva ori in viata, crede-ma! Sau poate doar daca nu te obosesti sa citesti ce scrie pe prospectul din cutie, in care iti descrie foarte clar inceputul simptomelor socului toxic. Si da, really, sunt mult mai confortabile decat alea externe – nu aleg in mod normal pentru ca stiu care sunt riscurile si nu vreau sa ma expun inutil. Acum, ca sa-ti folosesc tonul, as putea spune ca nici eu nu inteleg femeile care umbla cu somoiogul de carpe/vata picurand intre picioare!

    • E periculos sa scrii asta:
      „Si nici n-ai sa mori daca il folosesti de cateva ori in viata, crede-ma!”
      N-ai de unde sa stii ce se intampla. Iti asumi tu responsabilitatea pentru sfatul dat daca cineva vede ce ai scris, incearca un tampon si pateste ceva din prima?

    • Hai mai, chiar asa? Pe internet umbla libere persoane ce sustin ca toate bolile sunt cauzate de conflicte si nu exista nici virusi, nici bacterii, nici contagiozitate. Zeci de oameni au murit „datorita” acestor persoane si nu isi asuma nimeni vreo responsabilitate. Fiindca e treaba ta daca inghiti sau nu gogosile ce tot circula pe internet. Acum, daca eu scriu ca nu mori daca bei o Cola din cand in cand, ar trebui sa imi asum orice vatamare produsa de aceasta bautura? Cum ar putea cineva pati ceva doar fiindca incearca o data un tampon? Exista macar un caz, in toata lumea, de persoana vatamata in vreun fel fiindca a folosit o singura data un tampon intern, respectand indicatiile? Poate doar vreo reactie alergica la ceva ce nu este mentionat ca facand parte din produs, dar asta se poate intampla si cand iei cina la un restaurant.

    • „Acum, daca eu scriu ca nu mori daca bei o Cola din cand in cand, ar trebui sa imi asum orice vatamare produsa de aceasta bautura?”

      Da, intr-o anumita masura esti responsabila pentru cei care-ti urmeaza un sfat (bun sau rau) si patesc ceva.
      Gandeste-te putin: cand scrii pe internet NU mai ai niciun control asupra cuvintelor tale ramase pe un site/blog/forum, nu stii daca sunt citite de 10 sau 1000 de oameni, daca cei influentati de tine vor avea de suferit (putin, mult) de pe urma sfatului tau.
      Asta voiam sa-ti spun: sa ai grija la sfaturile categorice atat timp cat nu cunosti toate datele necesare, complete si corecte.

  19. Folosesc absorbante lavabile si cupa menstruala de aproape 2 ani. Nu mai am crampe si nu mai fac micoze. Nu stiam de ce femeile din Romania sunt atat de reticente in ceea ce priveste lavabilele (scutece incluse), dar am citit comentariile si am vaut ca ele sunt traumatizate inca de perioada comunista. Daca ar fi avut mama si bunica aceleasi produse pe care le am eu, viata lor ar fi fost mult mai usoara. Nu am avut nicoadata niciun accident. Sunt mai absorbante decat always & co. Cupa nici nu o simt. Am calatorit. Le folosesc si la serviciu. Nu m-as putea intoarce la tampoane si always pentru ca ce folosesc acum e mult mai confortabil. Si ma simt mult mai bine. Plus ca nu mai cheltuiesc bani pe protectiile din comert.

  20. Nu iti convine tonul, asa ca faci oe niznaiul ca nu pricepi informatia. Da,da !

    Uite, mi-am pus manusile de catifea pentru tine special : numai cine nu a vrut nu a aflat cate elemente chimice benefice celulei mane sunt in cosmeticele alea chimice ! Restul elementelor chimice toxice si cu duiumul in cosmetice, le ignoram cu gratie, ca sa nu ni se spulbre zen-ul …

    Daaaa, in special cosmeticele bio-eco sunt pline cu elemente chimice benefice, ca doar legea permite producatorului sa puna exact aceleasi toxine ca si in cosmeticele ordinare, doar ca intr-o cantitate mai mica. Drept premiu, producatorul are voie de la autoritati sa nu le scrie pe lista de ingrediente, ca sa nu sparga bula de iluzii si sa dea bine la naivi.

  21. Interesant articolul. Dar de ce nu vorbim si de scutece unde situatia este aceeasi? Saracii copii le poarta non-stop timp de cel puton 2 ani…

    • Cred ca din cauza ca scutecul nu il introduci undeva, ci este la exterior. Subiectul era tampoanele interne. Asa, daca ne luam de scutece, putem largi discutia si la haine, lenjerie de pat, materialele din care se fac jucariile etc. Practic, ar fi o discutie interminabila si fara sens, toate materialele sunt tratate, vopsite, albite, e extrem de greu sa te inconjori doar de eco si bio.

  22. Ioana,multumesc pentru recomandare!De cand am citit articolul,am incercat absorbantele zilnice si apoi si absorbantele obisnuite Natracare.M-am simtit mult mai bine cu ele decat cu cele pe care le foloseam pana acum,n-am mai simtit acea jena in timpul perioadei lunare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *