Produsele mele de îngrijire a tenului

Pentru că mă întreabă multă lume ce produse folosesc pentru îngrijirea tenului, le-am adunat din toată casa și din genți și poșete pe toate, le-am pozat și vă povestesc despre fiecare în parte. Habar n-aveam cât sunt de multe, pe cuvânt de onoare! Aveam impresia că am o rutină de îngrijire a pielii foarte simplă!

După cum probabil știți deja, am mari probleme cu tenul de pe la 12 ani. Acnee severă până acum vreo cinci ani, dermatită, rosacee, ten seboreic, o mulțime de semne lăsate de acnee, de la pete roz și roșii la denivelări ale pielii, plus primele riduri. Tenul meu nu a arătat bine niciodată, tot ce-am reușit să fac în ultimii cinci ani a fost să arăt cât de cât decent, să pot ascunde sub un strat nu foarte gros de fond de ten imperfecțiunile tenului meu, să îmi controlez stilul de viață, să evit să mănânc lucrurile care îmi irită pielea, să găsesc rutina potrivită tenului meu și să o respect în fiecare zi.

Cele două lucruri care m-au ajutat cel mai mult să scap de acneea din cauza căreia ajunsesem să-mi doresc să mor au fost:
1. Cele trei sarcini
2. Rutina corectă de îngrijire a tenului, cu produse care mi se potrivesc (și pe care am identificat-o prin încercări cu ajutorul Corinei Allan, de la Pasagera.ro).

Înainte să rămân însărcinată, încercasem tot, de la anticoncepționale, antibiotice, un an de tratament cu Roaccutane (pe care nu le recomand nimănui niciodată), tratamente cu laser, exfolieri, microdermabraziune, analize, zeci de medici și creme, soluții, seruri și mixturi, nimic nu a a avut rezultat pe termen lung. Despre lupta mea de două decenii cu acneea am mai scris aici.

În primele luni ale sarcinilor, tenul meu a arătat groaznic, însă de prin luna a patra și după naștere, acneea a dat înapoi, și cu ajutorul câtorva creme care m-au ajutat. După ce am încheiat și alăptatul celui de al doilea copil, am început din nou să arăt rău, am găsit și o poză de atunci, e singura pe care o am (e de înțeles, cred, de ce n-am mai multe).

rutina-de-ingrijire-a-pielii-printesaurbana-01

Am apelat atunci din nou la Corina, care m-a ajutat să ajung la actuala rutină de îngrjire a pielii, pe care o respect cu sfințenie, iar acum tenul meu arată decent. Nu aș putea merge la evenimente nemachiată, dar pot ieși la un film sau la magazin fără să sperii pe cineva (dar asumându-mi că mă voi trezi cu poze pe cine știe ce grup, uite în ce hal arată prințesa urbană etc).

Revenind la produse, acestea sunt cele pe care le folosesc eu acum și care mă ajută să țin sub control multiplele mele probleme cu tenul. Unele dintre tuburi sunt prăfuite, îmi cer scuze, le-am scos de prin trusele mele de machiaj și de prin genți, unde s-au mai colorat și ele cu vecinii de adăpost.

rutina-de-ingrijire-a-pielii-printesaurbana-11

Dis de dimineață, mă curăț apa micelară Sensibio H2O de la Bioderma, pe un disc demachiant.

rutina-de-ingrijire-a-pielii-printesaurbana-10

Apoi, dacă ies din casă, obligatoriu pun pe față SPF măcar 30, preferabil 50. Indiferent că e soare sau e nor, că ies la plimbare sau la întâlniri, că pun peste un fond de ten sau aleg un SPF colorat care să acopere cât de cât problemele pielii, întotdeauna protecție solară. Dacă o zi nu pun, pielea mea se irită, semnele post-acnee devin mai vizibile.

Pentru protecție solară folosesc fie acest produs (cel portocaliu) de la Bioderma, Photoderm Max 50+ colorată, care este cam uleios și dă tenului un aspect gras, fie cel cu SPF 30 de la Paulas Choice Resist Daily Light, care usucă puțin. Acestea sunt singurele două produse SPF colorate care nu mă irită, am încercat multe altele. Nu sunt perfecte, dar pentru mine esențial e să mă protejeze de soare și să nu-mi facă rău.

rutina-de-ingrijire-a-pielii-printesaurbana-08

În zilele în care e nevoie de fond de ten (când am filmări sau evenimente sau shootinguri), sub fondul de ten pun cremă hidtratantă cu SPF 30, singura care nu mă irită și are SPF, tot de la Paulas Choice, Hydralight Daily SPF 30 (cea albă cu verde din dreapta din poza de mai sus).

Dacă nu ies din casă și vreau să aplic un tratament, folosesc acest Effaklar Duo Unifiant de la La roche Posay, care are efecte foarte bune asupra vechilor semne de acnee și acoperă foarte frumos, însă neavând deloc factor de protecție, nu pot ieși cu el din casă decât noaptea. El este exfoliant, conține acid acetilsalicilic, iar sub efectul exfoliantului, pielea e și mai sensibilă la soare, așa că sfatul meu este, dacă folosiți acest produs, să nu ieșiți din casă cu el ziua.

rutina-de-ingrijire-a-pielii-printesaurbana-07

Seara mă spăl cu acest gel de curățare de la Paula’s Choice, cel albastru, Clear Pore Normalizing Cleanser. Nu conține săpun, e foarte delicat și nu usucă la fel de mult ca alte geluri de curățare. O altă variantă bună când mi se termină gelul de la PC este acest gel de la Loreal, Sublime Soft Calming Gel-Cream Wash, și el foarte delicat.

rutina-de-ingrijire-a-pielii-printesaurbana-06

Am uitat să pun în poza de grup exfoliantele pe care-l folosesc în acele zile în care tenul meu se umple de pustule. Este vorba deste un produs cu Retinol, Clinical 1% Retinol și unul BHA 2%, Clear Regular Strenght 2% ambele de la Paulas Choice, le folosesc alternativ cu pauză de o zi între ele, doar când fața mea începe să arate rău.

20161006_155323

Seara înainte de culcare folosesc o cremă hitratantă calmantă tot de la Paulas Choice, se numește Calm Redness Relief Moisturizer, e specială pentru ten normal spre gras (dar există și variante cu SPF și variante pentru ten uscat), în care picur trei picături de concentrat Resist 10% Niacinamide Booster, care conține vitamine B3 și mă ajută să scap de semnele acnee și uniformizează, în timp, tenul.

rutina-de-ingrijire-a-pielii-printesaurbana-04

Pun tot aici, deși nu sunt doar pentru ten, dar sunt și pentru ten, cremele mele preferate pentru protecție solară. Cea roșie de la Paula’s Choice Extra Care Non-Greasy Sun Care SPF 50 este minunată, nu e deloc grasă sau uleioasă și e foarte foarte ușor de întins și plăcut de purtat. Și cea de la Jason Sun, Kids Sunscreen SPF 45 a fost bună în ultimele zile de concediu, când copiii erau deja obișnuiți cu soarele, deși e puțin cam parfumată pentru gustul meu.

rutina-de-ingrijire-a-pielii-printesaurbana-09

După cum probabil ați observat, mai bine de jumătate dintre produsele pe care le folosesc acum sunt de la Paula’s Choice. Sunt foarte bucuroasă că le-am descoperit, mă ajută mult, nu știu ce m-aș face fără ele.

rutina-de-ingrijire-a-pielii-printesaurbana-02

Ca și concluzie, câteva lucruri care m-au ajutat să ajung aici, în punctul în care nu-mi mai este rușine cu fața mea:
– mereu protecție solară de minimum 30 când ies din casă (și dacă e înnorat)
– evit iritanții (ciocolata, alcoolul, sucurile, roșiile)
– nu stau cu mâinile pe față
– curăț mereu tenul seara și dimineața
– hidratez în fiecare seară
– exfoliez de două ori pe săptămână
– când am probleme mari iar, mă duc și-mi fac analize de piele, să caut bacterii, ciuperci, demodex

Asta e.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

69 comentarii

  1. Spune-mi te rog, aplici exfoliatorul pentru a indeparta cojitele ramase dupa uscarea micilor pustule de acnee rozacee ? Si eu am aceleasi probleme ca si tine, dar daca exfoliez cu ceva mi se irita pielea si apar alte bubite.
    Dintre produsele de protectie solara, foarte bine imi face un produs dermatocosmetic de la firma SVR, pe care il utilizez la recomandarea dermatologului, Rubialine SPF 50. Si aplic aceesi regula, fie vara sau iarna, cu protectie solara pe fata si intr-adevar situatia s-a imbunatatit.
    Din pacate, produse de machiaj nu prea pot folosi pe fata pentru sunt si alergica, asa ca ma rezum la contur ochi si atat.

  2. Eu am descoperit acum crema unifianta de la Biomer, nu a trecut suficient timp cat sa ma pot pronunta sus si tare, dar momentan si-a gasit locul in trusa mea, este primadata cand folosesc crema cu extract de melc.

  3. Eu am descoperit o masca de la Garnier Pure 3in1, ieftina, cu argila. O folosesc in fiecare seara. Util mi-a mai fost roll-onul cu acid salicilic de la Secom.

    • Foarte buna masca! O folosesc de 10 ani! Drept e ca nu am probleme atat de grave cu tenul.
      Recent am descoperit un stick cu ulei de arbore de ceai (tea tree oil) la magazinele naturiste. E suficient sa ma dau seara si pana dimineata dispare orice tentativa de acnee. Functioneaza si la cuticule, mici taieturi, bataturi, etc…Se zice ca e antiinflamator.

    • Uleiurile esentiale pot fi iritante pentru tenurile cu probleme, eu una n-as incerca pe moaca mea. 🙂

    • Am avut aceeasi problema mai mult de 12 ani. Toate solutiile prezentate nu vindeca cauza problemei ci doar ascund, temporar, simptomele. Acneea indica un dezechilibru al corpului in general si al sistemului imunitar in special. Nu sunt medic dar stiu doar ca, urmand tratamentul unui imunolog, problema s-a rezolvat. Nu mai folosesc nicio crema sintetica sau vre-un produs cosmetic care sa nu fie din ingrediente naturale (dar si acelea potrivite). Nu o sa spun tratamentul meu pentru ca el trebuie individualizat. Cremele si produsele prezentate nu rezolva problema, iar pe termen lung o intretin si o cronicizeaza. Stiu, am incercat zeci. Eu recomand gasirea cauzei iar din experienta mea nu dermatologii gasesc cauza.

    • Sa stii ca am fost la imunolog avem vreo 10 ani si m-a trimis la ginecolog, a zis ca acolo ar fi buba (sindromul ovarelor polichistice)

    • Aceeasi problema de la 12 ani.La 16 ani nu puteam sa ies din casa de rusine.Dupa mii de creme am ajuns la o clinica din Bucuresti care mi-a recoltat dintr-o buba si mi-a facut un autovaccin.Control ginecologic ,autovaccin si albus de ou (recomandat de medic) la exterior,asa am scapat.Nu am nici macar urme .

    • Scriu aici pentru ca stiu ca ceea ce spune Sandra este corect si rog sa nu fie publicat comentariul. Nu am competente medicale si scriu dupa ce ani de zile am cautat/investigat si incercat tot felul de tratamente. Concluzia la care am ajuns este ca de obicei in cazul acneei exista un dezechilibru in corp, iar cremele nu fac decat sa trateze niste simptome. Am avut aceeasi problema toata adolescenta si tineretea, am incercat toate metodele de igiena si cremele care am crezut ca contin ingrediente benefice. Am un dezechilibru hormonal pt care am facut tratament cu anticonceptionale, perioada in care acneea s-a mai ameliorat. Dupa ce l-am oprit, a revenit, mai agresiva. Din 2009 am inceput sa merg constant in Italia de cateva ori pe an si treptat am schimbat regimul alimentar cu unul mediteranean. Am inceput sa merg mult pe jos/sa fac multa miscare. Am eliminat aproape in totalitate alimentele procesate industrial si dulciurile(dupa ce au survenit 2 cazuri de imbolnaviri grave in familie, timp in care am mancat/gatit foarte atent). Am gasit o varianta fitoterapeutica pentru tratamentul hormonal, dar mi s-a spus ca ar fi bine sa fac mai intai o detoxifiere a colonului si sa elimin zaharul alb si carnea din alimentatie. Am facut asta treptat, nu e usor, dar am reusit ca de 2 ani sa consum doar zahar melasa(la inceput luam brun, dar s-ar parea ca e zahar alb colorat cu putina melasa) si miere, sa mananc carne o data la 2-3 luni si oua/lactate de maxim 2 ori pe saptamana, dar cu continut redus de sare. Consum extrem de multe legume, verdeturi si fructe, pe cat posibil de origine controlata(consum foarte multe rosii, am vazui in articol ca erau mentionate ca iritante). Beau cafea(espresso simpla sau cu lapte), consum ciocolata de calitate si de obicei cu continut ridicat de cacao. Consum paste din gris de grau dur, paine integrala,neagra sau de secara. Nu cumpar deloc prajituri din comert, nici macar inghetata, iar patiserie mananc extrem de rar. Sucuri nu consum de niciun fel.Tenul s-a curatat surprinzator de bine si pot iesi linistita fara machiaj(ceea ce era imposibil pentru mine) si pielea chiar radiaza. Nu mai vorbesc de starea mea generala de sanatate, care s-a imbunatatit. Asa ca eu personal sunt inclinata sa recomand schimbarea stilului de viata si a alimentatiei in primul rand, si eventual dialogul intre mai multi specialisti pentru gasirea unui diagnostic corect. Cremele au rolul lor(eu folosesc de 2 ani doar creme cu ingrediente naturale), dar nu pot sa vindece o afectiune care are o alta „radacina”. Succes, sanatate si scuze pentru un comentariu atat de lung! 🙂

  4. Produsele de la Murad sunt foarte bune pentru tenul cu probleme
    M-am confruntat cu acnee si ten gras toata viata iar in sarcina lucrurile au scapat de sub control. De 5 luni folosesc produse din gama Murad Blemish Control impreuna cu serumul cu acid glicolic (cred ca asa se traduce) si chiar se vede diferenta. Nu mai am acele bubite sub piele, cosurile sunt foarte rare si se vindeca mult mai usor.
    Au si un peeling din acizi de fructe care pt tenul meu foooarte sensibil face minuni.
    Recomand!

  5. Ai incercat mastile cu argila de la Aslavital? Nu am avut niciodata probleme grave cu tenul, doar cate un cos ocazional cat un vulcan (care stralucea glorios pe tenul altfel palid si curat) si o prietena mi-a recomandat aceste masti + solutia de curatare fara sapun tot de la Aslavital. A zis ca stie cazuri cu probleme, cum spui tu, care dupa ce au folosit cu regularitate mastile respective pur si simplu au scapat de probleme. Eu una de cand le folosesc nu m-am mai trezit cu vulcanii noroiosi amintiti anterior.

  6. Sunt curioasa daca pe langa creme, mai faci si tratamente la cosmetica ( curatare, microdermabraziune, masaj). Momentan alaptez si fata mea arata foarte bine acum dupa sarcina. Multumesc pentru informatii.

    • Eu zic ca un tratament cosmetic facut de un profesionist cu produse de calitate face minuni! Dar atentie mare, nu orice cosmeticiana se pricepe!
      Prietena mea cu probleme similare cu acneea jura ca microdermabraziunea i-a schimbat viata!

    • Da, am incercat si eu cateva saloane si cosmeticiene renumite pt indemanarea lor cu acneea, insa dupa fiecare sir de interventii am plecat acasa cu acneea agravata si cu specialisti ridicand din umeri si zicand: imi pare rau, se pare ca nu te pot ajuta.

    • Ioana am înțeles ca doamna Elena de la Estet pe lângă sprancene se ocupă și de genul ăsta de probleme.

    • Asa e, eu insa sunt multumita de rutina mea deocamdata, am incercat si produsele pe care le foloseste Elena (care a fost super draguta), si nu mi-au facut bine, m-au cam iritat. Merg insa regulat la Elena pentru sprancene! 🙂

  7. Comentariul asta e mai mult pentru tine. Il publici daca vrei tu.
    Mi se pare ca folosesti multe produse si ca ai o rutina super dificila. Produsele pe baza de retinol de principiu sunt bune in acneea retentionala (adica aia cu multe puncte negre si albe, nu cu pustule rosii/ cu mot galben), sunt minunate antirid dar ma astept sa irite zonele cu dematita seboreica si rozacee. M-as astepta sa-ti mearga bine cu ceva cu peroxid de benzoil+antibiotic (gen Duac-3 luni) apoi un peroxid de benzoil singur (fostul Brevoxyl) a la long.

    Felicitari pentru fotoprotectie, dar atentie, cu cat factorul de protectie e mai mare(50+), cu atat crema e mai grasa (si poate favoriza puseele de acnee) pentru ca ingredientele active din ea sunt solubile in uleiuri.

    Despre Roacutane, avand experienta a numerosi pacienti tratati, pot sa-ti spun ca mai toti tolereaza foarte bine tratamentul. Ideal ar fi fost sa fi dat peste un doctor care sa-ti explice inainte la ce sa te astepti bun sau rau (uscaciunea pielii inclusiv cu craparea buzelor e un semn de eficacitate) de la medicament si care sunt limitele lui (e eficace cam la 60% din pacientii tratati complet, pot exista recidive dar de obicei sunt mai putin severe ca la inceput, se poate da o a doua cura de Roacutane). Din pacate sunt unii pacienti-poate ca tu faci parte din aceasta categorie (impreuna cu Camerun Diaz!)- la care nici macar Roacutane nu e eficace pe termen lung. Sunt multe de spus despre medicamentul asta care momentan e singura speranta pentru cei cu acnee severa (mai urata ca a ta). Ai dreptul la o parere personala referitor la el dar nu stiu in ce masura poti tu sa faci recomandari. Personal, tin mult la pacientii mei si le explic tot ce stiu despre tratament, despre analizele dinainte, din timpul tratametului cu Roacutane si despre precautii. Deja trebuie sa ma lupt cu o multime de idei preconcepute despre acnee (gen nu am barbat, de aia am bube pe fata!). Nu-mi ingreuna si mai mult treaba, te rog! Daca vrei, pot sa scriu un post despre tratamentul acneei cu Roacutane.
    O zi buna!

    • Roaccutane este intr-adevar eficient, insa la mine a functionat doar cat am luat pastilele, dupa ce am incetat, acneea a revenit foarte repede, mult mult mai virulent, practic, nu mai puteam iesi din casa de rusine. cat am luat pastilele, mi-a fost rau, nu doar sangerari nenumarate, ci si analize proaste, migrene si stari de depresie (desi pentru prima oara in mult timp, tenul meu arata bine). Eu nu dau verdicte despre medicament in general, spun doar ca nu as mai lua niciodata, e clar ca efectele pe termen scurt asupra organismului meu n-au fost bune, iar la cele pe termen lung prefer sa nu ma gandesc. 🙂

    • Buna ziua, ma scuzati, acest raspuns este adresat AMV, avand in vedere ca am avut si eu o experienta foarte similara cu a Ioanei.
      Va rog, nu mai faceti reclama medicamentului Roacutane, care este un medicament extrem de controversat (in unele tari administrat doar in cazuri extreme si sub stricta supraveghere medicala, sau chiar interzis). Acneele extrem de severe sunt cazuri rare, prin consecinta, administrarea acestui medicament trebuie sa ramana o decizie medicala (extrema) in functie de cazul tratat, iar discutia riscuri / avantaje avuta in cadrul relatiei doctor / pacient, nu pe un blog public. Dupa parerea mea, faptul ca aveti „numerosi pacienti tratati”, ilustra lejeritatea cu care administrati acest medicament. Multumesc.
      Andreea

    • Aceeasi experienta am avut o si eu. Am luat roacutane in mai multe reprize si m a ajutat doar pe perioada tratamentului. Dupa ce terminam o luam de la capat. Daca aveam informatiile care le am acum cu siguranta nu urmam tratamentul. Prea usor dau medicii dermatologi tratamente agresive fara sa recomande analize( mie mi s a dat din start fara sa mi recomande nicio analiza). La paula s choice am ajuns si eu dupa ce am citit articolele tale. Nu mai am nicio problema cu tenul acum si a trecut aproape un an:)

    • Si eu am descoperit acum un an, tot datorita printesei urbane, paula.s choice… aveam.tenul infiorator iar exfoliantul a rezolvat tot..dar tot…puncte negre, chisturile de sub piele de pe toata linia maxilarului, a uniformizat culoarea pielii. Nu mi.a venit sa cred dupa doar 1 luna jumate. Sunt cam scumpute..dar dupa ce am investit mii de lei in.tot felul de produse care nu faceau nimic ma rog doar sa nu dispara vreodata de pe piata :))

    • Si eu am o experienta foarte buna cu produsele Paula’s choice. Din pacate, lumea tinde sa se uite la pret, sa se trateze dupa ureche sau dupa sfaturile nu stiu cui. In loc sa bage bani in tot felul de creme de pe piata care sunt adevarate pericole pentru ten si care contin ceea ce nu trebuie, mai bine ar cumpara produse care, chiar daca costa un pic mai mult, au ingredientele care trebuie si chiar iti rezolva problema. Plus de asta, blog-ul Corinei contine toate informatiile necesare legate despre aceasta neplacere. Iti trebuie doar putin timp sa citesti si sa cuprinzi toate informatiile de acolo. Dar daca esti intr-o situatie disperata o vei face. Ar trebui sa fim recunoscatoare ca cineva a ales sa imparta cu noi informatie atat de valoroasa si pe care marile companii de cosmetice ni le ascund, dar si profita de pe urma ignorantei, a lipsei de informatie, a faptului ca nu stim sa citim etichete, liste cu ingrediente, etc. Doctorii dermatologi, marea majoritate primesc comisioane pt a promova anumite brand-uri pe care ti le baga tie pe gat. Farmaciile sunt interesate sa vanda mult si orice. Nici unii, nici ceilalti nu sunt interesati sa-ti trateze problema. Asa ca, trebuie sa te bazezi pe tine, sa incerci sa te informezi cat mai bine si sa zici Doamne ajuta ca exista astfel de oameni care iti dau si informatia mura in gura si au adus brand-ul asta al carora produse contin si fac ceea ce scrie pe lista de ingrediente.

    • Uite Andreea (o mamica) un exemplu de acnee la care te gandesti la Roacutane. Ca in poza sau mai rau:
      http://www.crutchfielddermatology.com/caseofthemonth/studies/2010/m_2010_012.asp
      Nu fac reclama niciunui medicament si nici mie iar controversele legate de Roacutane vin in principal din prescrierea exagerata sau fara precautiile necesare a medicamentului. Si in Romania, in mod normal, se administreaza doar de dermatologi, in anumite cazuri severe de acnee, cu analize inainte, la o luna de tratament si la fiecare crestere de doza. Acneea severa (cea nodulo-chistica) nu e atat de rara cum vi se pare dumneavostra, iar „numerosii pacienti tratati” nu ilustreaza lejeritatea mea ci multi ani de practica.

      Si sunt absolut de acord cu dumneavoastra, alegerea unui tratament se face din discutia dintre doctor si pacient, dar nu pot si nici nu vreau sa-mi impiedic pacientii sa citeasca pe internet diverse opinii despre tratamentul pe care eu il sugerez. Printre altele, rolul unui blog este si de informare. Prefer un pacient informat, care vine si pune intrebari, nu care-mi zice „Cum credeti dumneavoastra”. De aceea e OK sa spui, ca pacient „am luat tratamentul X, nu mi-a mers/m-am simtit oribil/mi-a cazut parul, etc, dar NU e OK sa spui „nu-l recomand la nimeni niciodata”. Nu e vorba de pantofi, rochii, carti. Pentru ca da, sunt unii care le iau de bune.

    • Draga Ioana, scuza-ma, chiar nu vreau sa creez o polemica pe blog-ul tau, care il apreciez foarte mult si pe care il citesc cu drag de cativa ani (acum iti descopar cartea, inca sunt la inceput, dar o sa iti scriu separat despre asta, cand voi reusi sa o termin 🙂 … cred ca e din cauza ca articolul asta al tau despre acnee (+ce citesc in comentarii) a trezit niste demoni mai vechi, care ii credeam disparuti … daca crezi ca ajuta cuiva, publica-l, daca nu, e pentru tine 🙂

      „Dna AMV, daca intr-adevar doriti sa aveti pacienti informati – ceea ce este de admirat – atunci propuneti sa scrieti un post despre cum abordati dv problema acneei, ce legaturi si investigatii credeti ca ar trebui sa se faca cu alte specialitati, care sunt diferitele etape si tratamente care considerati ca ar trebui luate in considerare (pana sa se ajunga la tratamentul cu Roacutane), etc. Ar fi mult mai informativ, ca sa nu mai vorbim si dpdv etic, decat sa doriti sa va limitati la un post despre „tratamentul acneei cu Roacutane” … ”

      „…si profit pentru a-i multumi Andreei pentru postul de mai jos, care este excelent cum prezinta abordarea acneei si interdependenta care exista intre zahar / stress / acnee … prin experienta personala nu pot decat sa confirm ce spune ea : acum 12 ani (aveam 25 ani) am dezvoltat o acnee extrem de severa. Am avut mult sprijin si putut consulta diversi specialisti in dermatologie si ginecologie, dar nu numai (cu abordari mai mult sau mai putin „agresive”). Concluzia generala: ovar polichistic, stress … Nimeni pe vremea aia nu a facut legatura cu zaharul si nu cred ca aveau de ce, glicemia si toate analizele fiind f bune. Am reusit cu greu intr-un final ca gasim un tratament care il suportam si care o tinea sub control … cam timp de 6-7 ani … pana a venit momentul sa ne gandim la un bebe si pentru asta trebuia sa opresc tratamentul … si din nou am luat totul de la capat: ovar polichistic, o pierdere spontana de prima sarcina (la 6SG) care nu a putut fi explicata, analizele fiind f bune … dupa patru luni a venit a doua sarcina. In perioada aia am cunoscut un om deosebit care m-a ajutat sa duc cu bine sarcina la capat. Alaptatul a tinut-o sub control, dar in momentul cand s-a terminat, vechea mea prietena acneea imi aducea aminte ca ea nu m-a uitat. Ne-am dorit repede un al doilea bebe, asa ca nici nu s-a pus problema sa reincep tratamentul … am ramas insarcinata a treia oara. De data asta totul era diferit, analizele de glicemie erau la limita. Nu am dezvoltat diabet gestational, dar ma simteam f rau. Doctorii mi-au spus ca trebuie sa opresc complet zaharul, sa reduc carbohidratii, etc. Atunci am inteles instinctiv ca zaharul era „zaua” care lipsise de la inceput din tot lantul asta … aproape 2 ani au trecut de atunci si consider ca sunt inca la inceput de drum, dar am certitudinea ca sunt pe drumul cel bun …. Si cum f bine spune Andreea, trebuie avut in minte si in suflet ca „paharul trebuie curatat mai intai pe dinauntru”.

  8. Nu stiu cum se face, dar Pasagera recomanda tuturor Paula’s Choice. Nu cred ca la tine e cazul de reclama mascata, dar sunt convinsa ca ei ii iese ceva la treaba asta.
    Mai are mult de tras Paula Begoun pana sa ajunga la nivelul Murad de exemplu. Eu am 25 de ani. Am folosit si produsele ei si nu m-au impresionat. Am scapat de acnee cu Murad si Effaclar Duo, pe care-l recomanzi si tu.
    Cat despre cleansere, trebuie sa incerci Clarins Gentle Foaming Cleanser with cottonseed(iar apa micelara Garnier face fix ce face si Bioderma, ultima nejustificandu-si pretul).

    • Corina recomanda Paula’s choice pentru ca au salvat-o, ca si pe mine, si a facut eforturi sa aduca produsele lor si in Romania, si sunt bucuroasa ca a reusit. 🙂 Sigur ca nu functioneaza nimic egal la toata lumea, poate in afara de iubire, desi din ce vad, nici macar ea. Eu Murad n-am incercat, sunt multumita acum, n-as strica echilibrul atat de greu obtinut.

    • Produsele Paula’s Choice cu siguranta nu sunt singurele care au efect, dar nu cunosc altele care sa ajute sa-mi tina sub control acneea agresiva pe care am avut-o multi ani.
      Pasagera a descoperit produse pe care au ajutat-o, le-a recomandat prin articole super documentate.
      Probabil are %din vanzari, dar nu cred ca ar recomanda ceva in ce nu crede.
      Articolele ei au ajutat pe multi, inclusiv pe mine. De ce e rau daca reuseste sa castige si bani din asta, atata timp cat nu afecteaza negativ pe cineva, dimpotriva?

    • Corina nu recomanda numai produse PC. Daca citesti blogul ei,iti vei da seama de asta. Plus ca pe langa asta,are si atestat de cosmeticiana si stie o multime de chestii de chimie/dermatologie,cu toate ca nu e dr. Explica f clar ce fac acele ingrediente pe care numai cand le citesti ti se plimba limba in gura:)

    • E in articol, un Makeup Forever HD, dar m-am inteles bine si cu Mac. Altceva nu am mai incercat de multi ani…

    • My two cents: gamele Bare Minerals (fond de ten) si Dermalogica (creme). 1) Cosmeticiana mea mi-a recomandat acum vreo 5-6 ani sa folosesc Bare Minerals (e fond de ten pudra, dar nu incarca tenul asa cum o fac cele crema, si e foarte light). E non-gras, fara parfum, si m-a ajutat mult cu problemele mele, care suna exact ca ale tale :2) M-a ajutat enorm si inlocuirea TUTUROR cremelor care au coloranti si parfumuri – practic mi-am aruncat la un moment dat tot arsenalul si l-am inlocuit cu produse Dermalogica. Imi plac foarte mult. Le iau si pe ele si pe BM de pe Amazon.

  9. Bună ziua!
    Aș vrea să îți recomand cîteva produse și tehnici de îngrijire, dacă îmi permiți, care m-au ajutat pe mine să ies din perioadele în care tenul meu dorea să arăt ca un tablou Picasso.Majoritatea funcționează ca tratament naturist, fără efecte adverse. Tenul meu – mixt – zona T , predispusă la îngrășare ca mulele cu brînză, iar obrăjorii la uscare. Deși chiar și pe zona T, se usucă și uneori este uscată și grasă, fac măcar un pic de sens?
    1. Argila preferată în toată lumea. https://www.amazon.com/Aztec-Secret-Indian-Healing-Cleansing/dp/B0014P8L9W Citește review-uri și vei înțelege de ce. Produsul ajunge pe o perioadă foarte lungă, pielea este suplă și fermă după, inflamația dispare și afecțiunile se miscșorează după asta, deși pielea se înroșește după aplicare. Eu o fac 3 zile la rînd sau peste o zi, în săptămînile în care am piele problematică și o dată la 5 zile, cînd e tot ok.

    2. În locul scruburilor și a exfoliantelor, aleg să aplic măști peel-off, care îmi lasă pielea foarte moale. Ceea ce folosesc la moment este https://www.amazon.com/Freeman-Cucumber-Facial-Peel-Off-Mask/dp/B00005NFBJ/ref=sr_1_1_s_it?s=beauty&ie=UTF8&qid=1477470945&sr=1-1&keywords=peel+off+cucumber+mask , iar urmatoarea pe lista mea este https://www.amazon.com/Daiso-Japan-Natural-Pack-Charcoal/dp/B00EGGJT88/ref=sr_1_1_s_it?s=beauty&ie=UTF8&qid=1477470960&sr=1-1&keywords=korean+peel+off+mask

    3. Am decis să-mi încerc norocul și să comand acest produs – https://www.amazon.com/Natures-Cure-Two-part-Treatment-Female/dp/B0000535CH/ref=sr_1_1_s_it?s=beauty&ie=UTF8&qid=1477471086&sr=1-1&keywords=natures%2Bcure&th=1 tabletuțe din plante și crema locală cu benzoyl peroxide 5 %, dar îți garantez că nu o simt pe față aproape deloc, nu are miros, nu arde, e foarte faină, mai ales că eu am pielea extrem de sensibilă și reacționează teribil la chimie. Tabletele sunt naturale, și spre marea mea mirare, țin sub control perfect acneea de pe frunte, astfel că acum am o frunte curățică și frumușică, ceea ce nu am avut de 6 luni, deși în exterior păpam sănătos și foloseam produse de îngrijire potrivite. Chiar recomand din suflet.

    4.Spray din plante de la Forever Living Products https://foreverliving.com/page/products/all-products/7-personal-care/040/usa/en . Nimic nu îmi scoate inflamația , roșeala, infecția , arsurile. durerea la fel ca acest spray pe bază de extracte din plante și Aloe Vera. Nu cred că aș putea trăi fără el 😀 Plus la asta îl folosesc și ca spray pentru decongestionarea căilor respiratorii, gargară , răni și orice alte probleme ale pielii. E o comoară.

    5. De la aceeași firmă , https://foreverliving.com/page/products/all-products/5-skin-care/051/usa/en crema pe bază de aloe vera și propolis. Am avut urticarie – 1 caz și alergie teribilă care semăna mai mult a lepră decît a alergie la o cremă din comerț. Timp de 10 zile, pielea mea arăta mai bine decît înainte de problemă 😀 , catifelată, curată și netedă, deci e magie 😀 Recomand folosirea seara înainte de culcare.

    6. Din categoria tehnici de îngrijire, ceea ce fac eu
    a. Dimineața tenul îl curăț o singură dată, aplic un șervețel de unică folosință și tapetez cu degetele. Seara – de 2 ori, prima dată cu un gel , a doua oară , consecutiv – un lăptișor sau eventual o soluție micelară. Folosesc Gelul pentru ten mixt de la Bioderma , cel albastru.
    b. Schimb fața de pernă o dată la trei zile.

    Mă poți contacta pentru orice informație. Să ai o zi minunată!!

  10. Faza e ca o femeie cu probleme de ten si fara bani, cu salariu de max 2000 de lei pe luna, si cu copii nu isi poate permite nici macar sa viseze la aceste produse. Niste minuni care sa se intample cu produse la preturi accesibile ar fi interesant sa vedem daca se intampla….Nu stiu, zic si eu dupa ce am vazut niste lacrimi in ochii cuiva….

    • Buna observatia ta, dar sa stii ca 2000 de lei este un salariu bun. Mai grav este sa ai un salariu de 1200 de lei si sa nu iti permiti sa iti cumperi doua creme de la Nivea.

    • Eu am scapat total de acnee la varsta de 22-23 de ani (acum am 37), din noroc. Mama mea devenise reprezentant Forever Living Products si aveam in casa cam toate produsele lor de la vremea respectiva. Careva din consultantii lor mi-a recomandat curatarea cu o lotiune (cred ca se numea Activator) si apoi aplicarea cremei cu propolis tot de la ei. Bine, mi-au recomandat si sa beau ceva gel dar avea un gust groaznic si l-am cam fentat. Dar cu rutina de mai sus zilnica eu am scapat de acnee urata in aproximativ un an. Nu stiu ce produse mai au ei acum, cred ca au mai aparut si altele. Nu sunt foarte ieftine dar un tub tine mult, cred ca in tot anul am folosit maxim cate 2 din fiecare. Acneea nu a revenit niciodata, am 2 copii deci schimbari in organism au fost.

  11. Eu am avut probleme cu tenul acum cativa ani .Era permanent iritat, intolerant, cu tendinta de uscare, de ,,fata cate tine,, dar totodata cu sebum in zona T. Am luat decizia de a nu mai folosi never cosmetice massmarket si de a trece pe dermatocosmetice.A fost o decizie foarte inteleapta care mi-a imbunatatit viata. Deci in decursul anilor am folosit produse ten intolerant, sensibil de la Ivatherm, Avene,Bioderma, Vichy(care a f. cam slabut, nu prea recomand),La roche Posay, Uriage(acesta a fost o surpriza placuta).Ca si ,,medicamente,, când mai apare cate un cos, doua, pun local Breyvoxyl si Retin A, sunt foarte puternice, imi cam descuameaza tenul dc. exagerez.Ca si rutina, dimineata ma spal cu apa calduta, apoi o crema hidratanta si fond de ten cu spf.Seara demachiere cu apa micelara sau lapte demachant, spalat apoi cu un gel spumant, dupa, hidratare . As vrea sa incerc dupa ce termin stocurile mele Paula’s Choice si de asemenea sa pun mai mult accent pe protectia solara.:)

  12. Ce am adăugat eu acestei rutine, care este în mare parte și a mea (minus fondul de ten, minus gelul de curățare și minus Niacinamide – pe care abia aștept să-l achiziționez după ce termin alt ser de la Paula’s) sunt șervețelele cosmetice uscate. Nu mă mai șterg pe față cu prosop, ci cu șervețele de unică folosință. Eu le iau pe cele din Lidl pentru că îmi convine tot la ele: prețul, textura și proximitatea față de casă 🙂

    • Sunt şervețele din alea normale, în cutie dreptunghiulară din carton din care tragi pur şi simplu. Nu au neapărat destinație cosmetică, dar în general la raionul de cosmetice sunt aşezate.

    • De la 20 de ani nu ma mai sterg pe fata cu prosopul ci cu … hartie igienica. Este fina, este la indemana, 3 patratele tamponate pe fata si gata.

  13. Eu nu am probleme cu tenul, vream doar sa apreciez articolul tău si cate detalii (si suflet) ai pus pentru folosul celor care au nevoie 🙂

  14. Ioana,vroiam sa te intreb daca ai proble cu punctele negre?Ca si tine am avut probleme mari cu tenul de pe la 15 ani,am incercat de toate:consul constant la dermatolog,antibiotice,preparate,vitamine etc.Dupa nastere pare ca s au rezolvat o parte din probleme dar nu si punctele negre ca nu sunt numai pe zona T.O parte din produsele pe care le folosesti tu le folosesc si eu,dar imi e foarte greu sa gasesc o crema hidratanta(chiar dc tenul e gras trebuie hidratat asa mi s a spus) pentru ca imi apar punte negre.Tu ai problema asta,ca eu nu mai stiu cum sa scap de ele?

  15. Nu am avut niciodată acnee, dar am o piele foarte uscata. Plus ca trăiesc intr-un climat uscat. Am folosit de la Murad, la Dermalogica, Origins si Neutrogena. M-am oprit la Aveda! Nu știu dacă se găsește in România, dar daca aveți ocazia, încercați-le! Eu le folosesc pe cele „tourmaline charged”. 🙂

  16. Draga Ioana,
    Multumesc si eu pentru darnicia cu care iti prezinti ata de frumos toate aspectele unei vieti care rezoneaza cu cele ale citilorilor tai.

    Si pentru mine demachiantul cel mai bun este solutia micelara (fie de la Bioderma, fie de la Vichy, fie Garnier, le-am incercat pe toate si sunt cele mai bune). O multime din produsele pe care le folosesti tu le-am gasit si eu foarte, foarte bune. La Roche Posay e firma buna, Vichy e firma f buna…, am incercat si Mario Badescu… Si eu am suferit de acnee in varii forme, mai severe sau mai moderate, pe diverse perioade ale vietii mele. Inca am uneori mici reveniri, daca nu ma tin de rutina care stiu ca mi-e benefica.

    Imi aduc si eu my five cents, din experienta mea proprie, apoi cea de farmacist, in Romania, apoi in SUA. Am vazut in farmaciile in care am lucrat in Bucuresti, apoi in Boston, sute de produse cosmetice, mii de promisiuni pentru o piele mai frumoasa… Unele functioneaza cate de cat, altele asa si asa… Pe la seminariile si conferintele pe unde am mers, am cunoscut oameni minunati: biochimisti, medici, farmacisti, care mi-au deschis mintea despre ce inseamna sa privesti corpul ca pe un intreg, in care fiecare element influenteaza restul partilor. Am citit articolul tau si multe din postarile cititorilor si am vazut ca fiecare mentioneaza separat regimuri alimentare, dieta fara ciocolata,…, simdromul ovarelor polichistice, imunologie, stress, etc etc. Toate acestea sunt de fapt intr-o interdependenta pe care nici nu o banuim… Acneea e „the tip of the iceberg”, cum s-ar zice… Sunt multe conexiuni in corpul nostru care duc in final la acnee. Concluzia mea este ca paharul trebuie curatat mai intai pe dinauntru. Evident, apoi si pe dinafara 🙂 Dar trebuie inceput din interior.

    1)Unul din ingredientele acneei este „insulin resistance”.
    2)Altul este stressul.
    3)Altul este prezenta de hormoni straini corpului nostru, in alimentatie.
    Mai sunt si alte ingrediente in acest cocktail…, dar astea trei cred ca sunt cele mai serioase.

    Nu voi extinde prea mult, ar fi carti de discutat despre asta, dar le iau cat pot de scurt: Unii din noi au o predispozitie genetica spre a nu suferi foarte bine zaharul, carbohidratii, lactoza (toate in final conduc la GLUCOZA in corpul nostru). Nu suntem diabetici, dar… acneea se pare ca e un fel de diabet al pielii, o reactie la zaharuri (dar si la grasimi, din pacate), iar dintre toate, eu as zice ca laptele e cel mai mare vinovat. Daca ne uitam pe foarte multe etichete, vedem ca atat de multe produse alimentare contin lapte, sub diverse forme: lapte praf, iaurt, branza, unt, etc. Laptele e, de la natura lui, destinat sa faca copiii/animalutele sa creasca mari. Deci are ingrediente „de crestere”, ca sa zic asa. Contine un cocktail de grasimi + lactoza (adica galactoza si … si… GLUCOZA!!! oops!) + vitamine +… hormoni de crestere…, printre care IGF-1 (insulin-like growth factor 1 – bingo!), progesterona, testosteron (da, ala care iti face mustatile si parul pe picioare sa creasca!), etc etc. Pentru copii, toate bune, pt ca ei au nevoie de astea cand cresc. Dar pt adulti, sunt cam redundante, si unii din noi nu le tolereaza f bine. Si aici ating punctul 3, adica prezenta de hormoni straini in alimentatie. Si ne intrebam de ce simdromul ovarelor polichistice la multe femei. Toate lactatele contin ceva din acesti hormoni. Branza, iaurtul, laptele, untul (ah, untul, grasime la superlativ…) etc. Asta nu inseamna sa nu le mai mancam deloc, dar sa le limitam, sa gasim o balanta in dieta. Cat mai multe legume si vegetale, ca sa contrabalansam aceste spike-uri de hormoni si zahar in sange. Sunt f multe studii care arata ca laptele cauzeaza cresteri rapide in sange de anumiti hormoni care induc acneea. Dati search pe google pe cuvinte-cheie „acne”, „insulin resistance”, „polycystic ovary syndrome (PCOS)”, “dairy food” si o sa vedeti multe, multe articole si studii clinice (nu ma refer la articole scrise fara documentare stiintifica, ci la studii serioase. Iata un singur exemplu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4565837/ ).
    Eu nu mai beau lapte, si de atunci acneea mi s-a diminuat cu aproape 90%. Beau lapte de migdale sau de orez. Nu beau lape de soia, pentru ca si acolo sunt chestiuni cu dus si intors legat de prezenta genisteinei si a altor fitoestrogeni. Branzeturile par sa nu ma afecteze f tare, dar pentru altii pot fi la fel de malefice (fratele meu de ex nu suporta nimic lactat. Cum mananca putina branza, cum se lupta cu acneea nodulara. Are >40 ani. Deci…).
    Am schimbat untul de vaca cu unt vegetal (nehidrogenat). La fel, acneea s-a retras. Sunt chestiuni de trial and error, nu zic ca toata lumea e la fel. Fiecare sa isi observe ritmul corpului si reactia la diverse alimente.
    Ciocolata e o discutie interesanta. DEPINDE ce fel de ciocolata. Daca are lapte in ea…, adica grasimi si lactoza (si mult zahar adaugat, cu siguranta) atunci e reteta sigura de acnee. Daca e ciocolata neagra, cu 90-95% cacao (stiu, stiu, greu de gasit, Lindt face una) si restul unt de cacao si f putin zahar sau deloc… atunci o sa vedeti surpriza, da… se poate manca si nu induce acnee.

    Stressul, ah stressul e simplu de discutat, greu de eradicat. Foarte pe scurt: stress => suprarenalele produc cortizol mult => cortizolul inhiba sistemul imunitar … si de aici bulgarele de zapada o ia la goana in jos pe deal. Sistemul imunitar e implicat in toate organele si functiile corpului. Afecteaza functiile hormonale, aparatul cardiac, digestiv, pielea… samd. You name it. Stressul e inamicul cel mai mare. Putem noi sa mancam sanatos pana in panzele albe… Reteta cea mai buna… well… post si rugaciune. Le include pe amandoua: adica dieta corpului (cand postim, eliminam carnea, grasimile animale si lactatele… Cine poate, elimina si uleiul) si dieta mintii (cine nu e religios, sa incerce meditatia – un studiu de la Harvard arata ca orice forma de meditatie reduce dimensiunea unei portiuni din creier responsabila de stress, frica, anxietate). I don’t really practice what I preach, dar zic si eu pt cine poate. :))

    Ar mai fi un punct de mentionat, si anume problemele de stomac. Cine are gastrita… sa observe corelatia intre durerile de stomac si acnee… Se pare ca si acolo este o conexiune biochimica, in sensul ca se activeaza anumiti hormoni in piele, ca raspuns la iritatia gastrica. Go figure!

    Despre Roaccutane… eu ca farmacist nu comentez motivele medicului sau ale pacientului, pentru care este prescris sau pentru care este ingerat. Dar din perspectiva mea profesionala, am vazut care sunt riscurile cele mai mari si daca se poate pe alta cale, prefer alta cale decat acele riscuri. In SUA, Accutane este dispensat numai sub programul I-Pledge, pt ca provoaca grave defecte la fat, in caz de sarcina. Alt risc major este riscul de depresie, pana la depresie suicidara, si am vazut cazuri de depresie, din pacate. Deci te inteleg…

    Scuze pentru un mega-mesaj. Sper sa fie de folos.
    Imi place cum ai facut poze la toate produsele tale cosmetice. Super ideea.

    Andreea

  17. Pe mine m-au ajutat cel mai mult:
    – dieta fara gluten
    – 2l apa pe zi
    – produse naturale pentru ingrijirea tenului (uleiuri si unturi 100% naturale)

  18. Foarte bun articol, mulţumesc. 🙂

    Din cauza istoricului de melanom nici eu nu pot să ies din casă fără protecţie solară. Crema mea normală de protecţie cu SPF 50 e cam grasă totuși, iar dacă e să aplic și machiaj peste îmi iau câmpii. După niște muncă de cercetare am descoperit următoarele alternative 2-în-1 chiar decente:

    Dior DreamSkin Perfect Skin Cushion Capture Totale – fond de ten cu acoperire ușoară/medie, SPF 50 PA+++.

    Dior Diorskin Star – fond de ten cu acoperire de lungă durată, SPF 30 PA++.

    Nu sunt ieftine, dar își merită banii, din experienţa personală. Nu știu cum se comportă pe un ten sensibil sau cu probleme, în schimb.

  19. Fața mea arata mult mai bine de cand nu mai mananc carne. Eu am observat ca chipsurile in fac foarte rau si incerc sa mananc o data pe an, in caz de pofta majora. :))

  20. am citit povestea ta si acum ceva timp cand ai scris-o. M-am regasit in cele spuse de tine: ten gras cu acnee, dermatologi, ten sensibil ( alergii, totul ustura, arde, mananca), expunere la soare: ma inrosesc etc. Puneam o crema SPF 50: acnee. Puneam ceva de curatare pori ten gras ( clarins, clinique, bioderma etc) – cojite si inrosiri. Acopeream cu fond de ten: pori infundati, alergii ( peste 4-5 ore eram cu ochii rosii si lacrimand si inrosita si nasul curgand- la Lancome, deci nu orice fel de produse). Gerovital de purificare sunt neinvazive, light, dar efect scontat slab.

    Solutia a venit intr-o situatie banala: mai putini bani in casa. No more money for cosmetics. Si renuntat la gluten ( cred ca am intoleranta – nu am mai testat). Confirmat de dermatologi (am fost la 7 in bucuresti): alergiile la chimicale nu sunt de glumit.

    Ai incercat sa lasi pielea si organismul sa isi revina?

  21. M-am convins, gata si la mine cu prosopul pentru fata. Servetele de azi încolo! Si arunc un ochi la Paula Choice soon. La Roche Posay la mine, dar m-ai facut curioasa. Nu stiu daca mai stii, când aveai tu criza cu tenul acum ceva ani, am avut si eu cu parul. Years later, confirm: produse de calitate si grija la rutina is key!

    • Pe baza experientei mele, cele mai bune sampoane le gasesti in magazinele cu produse profi pentru par (si eu am incercat muuuulte, inclusiv naturiste). Acum, eu am un par foarte uscat, deci nu pot sa te trimit la sigur. Insa iti pot spune ce game din aceste magazine profi m-au convins pe mine si ce sa eviti (mai ales ca sunt scumpe). L’Oreal Professional este super ok, Oro si mai ok, Wella e wow. Evita orice de la B. App! 🙂 Personal, cel mai bun sampon pe care l-am gasit (si cu care am ramas) este Wella Elements. Este fara sulfati si fara parabeni, adica fix ce mi-a spus stilistul sa caut la un sampon. Also, un sfat pe care ti-l pot da indiferent de tipul parului (uscat, gras, normal) – fara produse de styling! Tot ce ajunge pe par trebuie sa fie clatit (sampon, blasam, masca). Exceptie face doar parul uscat unde trebuie un ulei hidratant de calitate. In rest, nicio chimicala sa nu ramana pe par. Hope this helps!

  22. Multumim din suflet pt sfaturi! Unde anume iti faci analize de piele? Acum sunt din ce in ce mai putini medici dermatologi care le fac sau le recomanda a se face undeva. Eu am prolactina f marita, 1000, in conditiile in care max e 600 si am oprit alaptarea de 9 luni ( in perioada aia e normal sa creasca). Crezi ca asta poate avea vreo consecinta asupra acneei? Mie mi s a agravat dupa a 2 a nastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *