Periuța electrică și dinții mici (p)

În cazul dinților din familia noastră, lucrurile stau așa:

Eu am dinții praf, carii din primii ani de viață, chin, extracții unele după altele, infecții și abcese, șapte implanturi dentare până la 30 de ani, din motive de gene proaste, alimentație praf și igienă precară în copilărie. Acum sunt cât de cât stabilizată pe plan stomatologic. Merg la fiecare 6 luni la control, periaj profesional și verificare a implanturilor, folosesc periuța electrică de 2-3 ori pe zi și dușul bucal în fiecare seară, periuțe interdentare pentru spațiile mai mari și ața dentară pentru spațiile mici. Părinții mei au avut, amândoi, mari probleme cu dantura, încă de tineri.

Soțul are dinții de revistă, o singură plombă în aproape 40 de ani de viață, din motive de gene bune, igienă relativ bună în copilărie și ceva noroc, presupun, că altfel nu pricep cum poate un om care nu a mâncat niciodată perfect sănătos și nici nu se spală de cinci ori pe zi pe dinți să aibă dinți atât de perfecți.

Acestea fiind datele și neștiind încă de la cine și-au moștenit copiii noștri genele în ceea ce privește dinții, am făcut toate eforturile să le ofer o îngrijire bună, fără să devin maniacă. I-am spălat de la primii dinți (apăruți la 4-5 luni și la Sofia, și la Ivan) cu periuță moale, din silicon, cu foarte puțină pastă pentru copii, apoi am continuat cu periuțe normale, iar de la 3 ani Sofia folosește periuța noastră electrică, cu cap special, desigur. Ivan și-a manifestat și el dorința de a folosi periuța electrică, așa că imediat va renunța și el la cea clasică.

Copiii au deocamdată dinți perfecți, dar ne îngrijim temeinic de igiena lor dentară. În plus, nu mănâncă deloc dulciuri din comerț, nu beau sucuri, au o alimentație sănătoasă, multe fructe și legume proaspete, multe lactate.

Nu am întâmpinat rezistență din partea lor la spălatul pe dinți niciodată, au fost obișnuiți de mici, ne-au văzut și pe noi făcând-o dimineața și seara, fără excepții, așa că nici nu s-a pus problema să meargă vreodată la culcare nespălați pe dinți.

Revenind la subiectul nostru de azi, și anume periuța electrică la copii, vreau înainte de orice să vă spun un lucru: de când folosesc periuța electrică primesc în sfârșit aplauze de la medicul meu stomatolog, același de mai bine de zece ani. Cât o foloseam pe cea clasică, mereu îmi găsea placă pe ici pe colo, pete, marmorații, deși foloseam și atunci dușul bucal și ața dentară. De când folosesc periuța electrică, aud numai Bravo, ai dinții foarte curați! Peticiți și implantați, dar curați!

Studiile arată că periuța electrică reușește să curețe mai bine, reduce placa mai mult cu 21% decât periuța clasică după trei luni de folosire zilnică, reduce riscul de gingivită și sângerările gingiei cu 17% mai mult ca periuța normală (cf studiului Yaacob M, et. al. Powered versus manual tooth brushing for oral health (Review). The Cochrane Library. Issue 6. 2014, citat aici și aici).

Partea cea mai bună a periuței electrice în general este că ea permite o curățare mult mai bună într-un timp scurt. O periuță electrică performantă are până la 31.000 de mișcări pe minut! Ce cred eu însă că face diferența este că e foarte greu să te periezi corect cu o periuță clasică, pentru că trebuie să repeți mișcarea aceea de sus în jos, la unghi de 45 de grade, pe fiecare dinte, iar asta e obositor și plictisitor. Periuța electrică doar o ții la unghi înclinat acolo unde dintele iese din gingie și o plimbi de la un dinte la altul. Nu mai contează dacă știi să te speli și o faci cum trebuie, se ocupă periuța în locul tău.

Iar asta e cu atât mai important cu cât să speli o altă persoană corect pe dinți e și mai greu. Iar să speli pe dinți un copil care nu iubește aceasă activitate și care abia așteaptă s-o zbughească la joacă… well, mission impossible. Așa că cel mai adesea spălam cum puteam, pe principiul că e mai important obiceiul decât spălatul perfect, că 15 secunde sunt mai bune decât nimic, ziceam sărumâna dacă reușeam să ating cu periuța toți dinții mici din gurile copiilor, în nici un caz nu-mi propuneam să-i și periez corect.

Dar periuța electrică face asta! Copilul doar plimbă periuța peste dinți, ajutat de părinte sau nu, iar miile de mișcări pe minut și perii la unghiuri specifice curăță cât de bine se poate.

Lumea evită periuțele electrice, mai ales la copii, din câteva motive despre care aș vrea să scriu puțin.

1. Nu folosesc periuța electrică pentru că e agresivă cu gingia. Să știți că există multe capete de periere la toate modelele de periuțe, unele sunt foarte foarte moi, din aceasta am și eu și niciodată nu am sângerat. Capetele pentru copii sunt moi și delicate.
2. Mi-e teamă să nu mă curentez. Nu se poate întâmpla așa ceva, partea electrică e foarte bine izolată de exterior.
3. Periuța electrică este scumpă. În ultimii ani au apărut pe piață foarte multe modele foarte bune, la prețuri deloc mari!
4. Periuța electrică e ineficientă. Sunt multe studii care arată că periuțele electrice înlătură mai bine placa bacteriană, că permit o periere mai eficientă, inclusiv în locurile mai greu accesibile cu periuța clasică, masează gingiile.
5. Copiii se sperie de vibrații. E adevărat, se pot speria la început, dar dacă li se prezintă obiectul din vreme, dacă sunt lăsați să-l exploreze, dacă se obișnuiesc încet încet, eu cred că majoritatea pot fi convinși s-o folosească.

De curând am primit în familia noastră o periuță foarte prietenoasă cu cei mici. Are atât de multe caracteristici gândite special pentru copii încât cred că aveți șanse mari să-i convingeți să o folosească măcar de două ori pe zi.

Philips Sonicare for Kids este o periuță colorată, cu opt etichele pentru mâner care pot fi schimbate des. Periuța are un cap pentru copii până la 7 ani, și altul pentru copii peste 7 ani. Are și două programe de periere, unul pentru copii mici, celălalt pentru copii mari. Eu vă recomand să încercați periuța electrică începând cu 3 ani și să respectați dorința copiilor de a o folosi pe aceasta sau de a alege în continuare una clasică.

Caracteristicile cele mai utile mi se par KidTimer şi KidPacer: programele presetate la 1 minut de periere (cel pentru copii mici) și la 2 minute la copiii mai mari. Practic, porniți periuța și copilul își periază dinții până când periuța se oprește, nu mai puțin. Asta mi se pare simpatic și util, știm că ei încearcă să scape cu treaba pe jumătate făcută.

Periuța sonică Philips Sonicare for kids are bluetooth încorporat, pentru a comunica ușor cu tableta sau telefonul pe care puteți instala aplicația gratuită Philips Sonicare For Kids. Această aplicație (compatibilă cu iOS și Android) își propune să ajute copilul să folosească periuța corect, dar și să-l motiveze să folosească periuța dimineața și seara. Imediat ce deschideți aplicația (atenție, tableta trebuie să aibă bluetoothul pornit) și periuța (la o simplă apăsare pe buton), pe ecran apare Sparkly, un personaj pufos și simpatic care are nevoie să fie spălat pe dinți. În timp de copilul se spală, pe ecran apare o simulare care îl ajută pe copil să urmeze o schemă simplă, astfel încât toți dinții să fie curățați. Aplicația îl îndrumă mereu pe copil să perieze dinții mai mult și mai eficient, arătându-i pe ecran cum să facă asta. Aplicația are și un monitor de progres, care urmăreşte performanţele de periere. Copiii învaţă în timp ce se distrează, iar părinţii pot vedea cât de bine se descurcă ei între controalele la stomatolog. Nu e obligatoriu să folosiți mereu aplicația, periuța reține în memoria internă sesiunile de periaj (până la 20 la număr) și atunci când deschideți tableta, ele se vor actualiza și în aplicație.

Becul de pe mâner arată și nivelul de încărcare al bateriei (ea are nevoie să fie reîncărcată cam la două săptămâni). Mânerul din cauciuc e gândit special pentru a putea fi ținut în mână de copii (și are un spațiu special gândit pentru a primi și o mână de părinte peste cea de copil, în caz că e nevoie ca cei doi să spele împreună dinții cei mici), nu e alunecos nici măcar în palmele mici și ude. 🙂

Nouă ne place, o folosim cu spor. Sofia apreciază capătul moale, destinat copiilor mai mici, și programul cu vibrații mai reduse, până acum foloseam cu toții o periuță electrică cu un singur program, schimbam doar capetele. Acum copiii au periuța lor și mi se pare mult mai în regulă așa. Faptul că periuța lor e frumoasă, specială, colorată, că îi pot schimba hăinuțele când vor îi amuză mult, deja și-au lipit stickerele cu Sparkly peste tot prin casă, mă bucur că au un nou prieten cu obiceiuri sănătoase.

Mai jos aveți și un clip despre cum funcționează aplicația împreună cu periuța, click play:

Dacă sunteți la etapa la care vă gândiți serios la o periuță electrică sau aveți copii care se lasă greu convinși să se spele pe dinți, cred că veți avea succes cu Sonicare for Kids și cu aplicația lor simpatică.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

44 comentarii

  1. Eu și soțul folosim o periuță electrică philips sonicare, fiecare cu capătul lui. Suntem foarte multumiți, periuța curăță foarte bine (ultimele capete cumpărate sunt sensitive, fac o treabă excelentă)! De o lună, și copilul nostru de aproape 2 ani folosește o periuță electrică, cumpărată de soț la un congres de medicină dentară din Köln. Copilul este, pur și simplu, extaziat și cere să își spele dinții cu periuța electrică (înainte a avut zeci de periuțe normale, nu prea îi erau pe plac și ne chinuiam destul de mult să îi periem dinții). Cu privire la vibrații, nu a fost deloc afectat, nu am observat că l-ar deranja (spre deosebire de mine și soț, în primele zile de utilizare a periuței electrice aveam impresia că îmi face capul ca elicopterul ?). Chiar dacă periuța copilului meu nu e philips sonicare, e o periuță foarte bună și recomand părinților să încerce să utilizeze o periuță electrică pentru copiii lor cu multă încredere. Cred că cei mai importanți sunt perii, să fie moi, soft, iar dimensiunea capului periuței să fie adecvată dimensiunii mici a cavității orale a copiilor. Mult succes și sănătate orală de invidiat! ?

    • Buna …
      Imi puteti spune mai multe detalii despre periuta folosita de copilul dvs.? Denumire … pret …. poate o pot achizitiona si eu .
      Multumesc !

  2. Avem aceaste periuțe, suntem extrem de multumiți, atât adultii cât și copiii. In plus exista și un sterilizator UV pentru capete, noi îl folosim lunar.
    Prețul însă este pe măsura, foarte mare comparativ cu alte produse de pe piața. Este o investiție.

    • Buna. Poti sa dai un link ceva cu sterilizatorul ala? Ca pe mine ma streseaza problema dezinfectiei periutelor, eu o fac cu apa oxigenata, dar daca putem sa mai luam inca un gadget, de ce nu, ca ne plac gadgeturile. 🙂

    • l-am vazut, nu am incredere, lumina UV care omoara bacteriile este de tip UV-C si este periculoasa pentru ochi, poti sa orbesti, ori din ce vad acolo capacul este transparent si incinta nu este inchisa, asa ca cel mai probabil e vorba de UV-A sau UV-B care nu sunt periculoase dar nici nu sterilizeaza

      dar oricum, am citit pe net si am gasit inca cel putin 2 idei de sterilizare: apa de gura (cum de nu m-am gandit la asta!) sau cuptorul cu microunde (pe care-l folosesc deja ca sa sterilizez buretele de bucatarie dar nu mi-a trecut prin cap ca ar merge si la periute)

    • Dar cu buretele in microunde cum faci? Nu am mai auzit. La câta vreme il schimbi? Si eu am un pitic cu buretele, pt ca se aduna toate bacteriile in el, motiv pt care il schimb cam la o saptamana.

    • Pai ii dau 1 minut la microunde, asta-i tot. Tot de pe internet am aflat, poti sa cauti.
      Nu am o rutina stricta, dar si eu tot cam saptamanal fie arunc fie doar sterilizez daca inca e in stare buna.

    • Nu imi dau seama cat de de actualitate mai e subiectul la voi, dar ii voi scrie Ioanei in privat o idee pentru dezinfectarea periutelor. E mai neortodoxa metoda, dar super funcționează.

      In alta ordine de idei, ar fi fost super sa fie precizat ca se refera acest articol la periutele sonice im ceea ce privește toate acele studii. Periutele rotative nu sunt aceeasi mancare de pește cu cele sonice.

    • Pot să scriu și eu un articol despre orice, dacă mă citește lumea și ia de bun ce zic… Site-ul pe care l-ai citat se numește hrană vie și enunță păreri despre hrana vie, nu evoluția omenirii și procesul tehnologic avansat. Mai mult, doamna în cauză scrie că are probleme foarte grave cu dantura, precum retractațiile gingivale – care nu prea se pot trata decât chirurgical și nici atunci nu știi dacă rezultatul va fi cel scontat. Dacă ei nu i se potrivește periuța electrică, nu înseamnă că gata, le aruncăm pe toate la coș.
      Ceea ce scrie Ioana în articol vizează prevenția, profilaxia și igiena dentară care trebuie realizate de la vârste mici, corect, în mod constant. Periuța electrică potrivită (cu cap adecvat dimensiunii cavității orale și cu peri MOI) este utilă atât copiilor, cât și adulților.
      Problemele dentare pot apărea și dacă folosiți o periuță normală, cu peri tari, dacă nu curățați dinții la unghi de 45 de grade dinspre gingie spre alb, dacă apăsați prea tare, dacă folosiți apă de gură cu alcool etc…
      Periuța electrică poate cauza probleme dacă nu e folosită corespunzător, dacă nu sunt schimbate capele la 3 luni, dacă nu e curățată suficient după utilizare etc.
      Nu mai luați de bun părerile proprii și personale ale unor oameni care cred că ceea li se întâmplă lor e universal valabil, pentru toată omenirea.

    • si medicii pe care i-am intrrebat eu au zis ca este ok, asa ca folosim periute electrice de pe la 4 ani
      uneori copiii nu au chef de ele si le folosim pe cele obisnuite, dar asta mai rar, cand li se misca cate un dinte si periuta electrica l-am zgudui si mai mult.

    • Nu e nici o problemă să folosești periuță electrică la copiii mici, ba ea chiar ar putea face periajul mai distractiv. Un medic stomatolog.

    • Deci merge si la 2 ani atâta timp cat ii face plăcere si nu are niciun disconfort? e mult mai simplu cu ea- si eficient

    • Da, merge, dar copiii oricum trebuie supravegheați în timpul periajului. La doi ani (din proprie experiență) îi place să plimbe aleatoriu periuța prin gură și să mănânce pasta de dinți. Deci, tot e nevoie de un adult care să supravegheze/să ajute în timpul perierii dinților și să se asigure că dinții sunt curătați.

  3. baiatul meu foloseste cu succes de la 2 ani (coadou de ziua lui)periuta electrica de copii de la Oral-B. E colorata, canta la fiecare minut de folosire si cand o iei de la incarcat si au capete pentru toate varstele si preferintele de eroi (Micky si prietenii, personaje din Cars, din Frozen, din Planes). Am inceput spalatul pe dinti de la 6 luni si ne spalam impreuna seara si dimineata. Se mai spala pe dinti la gradinita dupa masa de pranz cu periuta normala. intodeauna ma intreaba dupa ce se spala daca sunt dintii albi si curati. Suntem foarte incantati de periuta asta de dinti si asteptam sa faca si cel mic 2 ani sa ii facem cadou una. el se spala cu una speciala pt primi dinti acuma.
    Melodiile dureaza cateva secunde si sunt variate, gen Old McDonald has a farm, Fur Elise, si altele

  4. eu si cei doi copii (10 ani si 4 ani) folosim periute de dinti electrice de la Oral-B, fiecare pe a lui in functie de varsta pe culori diferite. Eu am fost prima 🙂 mi-am cumparat periuta acum 5 ani, cred, si pentru ca am sesizat diferenta de la primul periaj ( jur ca nu fac reclama dar diferenta este fantastica) am militat pentru ele. Cu sotul am ceva probleme de convingere dar anul acesta va primi una cadou ca sa stiu o treaba :))) .
    Cat despre problemele de sangerare, nici nu se pune problema. Fetitei mele care a inceput cu cea electrica de la 3 ani va spun sincer ca e super incantata si chiar e mai distractiv pentru ea, nu ma mai lasa sa o ajut la periat dintii ( eu incerc sa mai plimb eu peria peste dintisorii ei ca sa fiu sigura ca nu scapa niciunul).
    In concluzie eu sunt PRO periute de dinti electrice indiferent de firma producatoare.

    • Si copiilor mei li s-a parut distractiv 🙂 Acum au inceput sa li se schimbe dintii si uneori, probabil e mai dureros daca te joci cu periuta electrica pe acolo, mai alternam, dar in principiu a fost un succes.

  5. Cele mai bune periute sunt… Cele electrice de la dm. Testat si verificat după multe încercări. Gama proprie. Fără reclamă si publicitate amărâte și incercate de puțini. dar de departe cele mai bune. Ps. Am incercat si eu foarte multe..

    • Cea pentru copii e o porcărie, vibrează f tare și e foarte dura, deși sunt fan dm la capitolul periuțe electrice pt copii nu stau delicat bine.

  6. Buna Ioana, pe site-ul philips scrie ca „Sonicare For Kids de la Philips este o periuţă electrică pentru copiii cu vârsta de minim 4 ani.” Si totusi o recomanzi copiilor de 3 ani. Am citit eu gresit?
    P.s. baietelul meu are 3,5 ani si ma interesa daca este recomandata sau nu.

    • stiu recomandarea lor, am discutat despre asta cu medicul stomatolog la care am fost de curand (la Dentestet 4 kids) si mi-a spus ca daca cel mic o accepta mai devreme, nu e nici o problema sa o folosim.

  7. electrica la copil, manuala la parinti. Igiena alimentatiei a dus la stabilzarea danturii. Tot mostenirea e proasta, parinti, bunici, copila la nici 3 ani avea 10 plombe pt smalt cazut.

  8. la recomandarea unei prietene, am citit articolul si mi-a placut si m-a convins sa incerc prima data eu, adultul, folosirea periutei electrice si sa o reintroduc in „meniul” fetitei mele…dar la final am revazut „P”-ul din titlu si ma gandesc asa: daca era un articol impartial fara reclama pentru Philips mi-ar fi ramas convingerea si acum, dar in aceasta situatie imi dau seama ca nu mai exista credibilitate pentru mine datorita reclamei platite pentru Philips care produce DOAR periute electrice, nu si clasice. dupa articolul cu montessori, este al doilea pe care il citesc la tine pe site si vad ca ai popularitate. probabil asta e si cauza monetizarii (faci bani din articole/site) de la un moment dat. cum se impaca credibilitatea unui blog cu comunicare directa impartiala (un exemplu zoso.ro) cum pretinzi a fi si tu cu marketingul corporatiilor care …ne vor binele sau banii in primul rand? :)) in speranta ca vezi partea buna a raspunsului meu si nu ceva care sa atace, iti doresc mult succes pe mai departe!

    • Deci dupa cum vad eu lucrurile, ai ajuns a doua oara intr-un loc si ai si acuzat autorul ca minte pe bani.

      Foarte frumos din partea ta!

      Asa faci si tu, minti sau faci alte lucruri de genul asta pentru bani?

      Daca nu, atunci poate ar fi bine nici sa nu presupui asa ceva despre altii.

      Si mai esti si incoerent/a… n-am inteles ce vrei sa spui cu zoso.

    • salut! nu inteleg prea bine ce spui, nici comparatia cu zoso nu o pricep, nici de ce spui ca am popularitate pentru ca monetizez, cred ca e invers, monetizez pentru ca am popularitate, pentru ca brandurile au incredere in mine ca le pot oferi o introducere buna catre cititorii mei.

      credibilitatea se construieste in timp, iar daca tu ai citit doua texte pe blogul meu dintre cele trei mii pe care le-am publicat in ultimii zece ani, nu putem vorbi despre credibilitate intre noi doi. dupa ce ai citit niste zeci, sute de texte, te-ai bucurat, ai ras si ai plans cu mine, ai ajuns sa ma cunosti, nu-ti vei pune problema ca mint pe bani, pentru ca stii ca n-as face asta, daca as face asta as pierde tot ce am obtinut in 10 ani de munca grea, pentru cateva sute de euro.

      Uite, am scris aici mai mult despre asta: http://www.printesaurbana.ro/2015/04/despre-publicitatea-pe-blog.html

      Numai bine!

    • Articolul a generat comentarii în care se discută despre periuţe electrice de la mai mulţi fabricanţi. Este valabil şi pentru alte postări publicitare de la tine. Mie mi se pare chiar instructiv şi folositor.

    • buna,
      daca imi este ceva dubios, ti-o comunic, astfel poti tine cont de parerea mea sau nu. te asigur ca reaua intentie sau dorinta de a-mi da cu parerea gratuit sunt excluse.

      1. ai partener comercial pe philips si in acelasi timp faci un material extrem de personal despre experienta cu periuta philips. m-as fi bucurat sa vorbesti generic despre avantajele periutelor electrice nenominalizat ca brand in acest context pentru ca asa as fi putut fi convins sa iti urmez exemplul. punand brandul in discutie imi generaza intrebari: cat de real benefic este folosirea periutei electrice comparativ cu cealalta si cat e marketing la philips? spun asta pentru ca sunt interesat de subiect in mod real. eu nu inteleg nici acum din acest articol daca e mai bine sa folosesc o periuta sau alta. da, voi mai citi despre asta sau …voi lua o pastila pentru inteligenta. 🙂

      2. imi pare rau daca am atins un punct sensibil si imi cer scuze. pe mine strict obiectiv ma interesa subiectul.

      3. la interventia anterioara as mai fi dorit sa ma intreb retoric: exista oare studii ca a scazut numarul de pacienti in cabinetele dentare doar pentru a folosesc periuta electrica in dauna celei mecanice?

      4. ma bucur ca ai un blog citit pentru ca sunt convins si am vazut articole pertinente. faptul ca ai muncit si esti cautata, vrei nu vrei, iti creeaza o raspundere mai mare in ceea ce publici.

      5. nu am sa mai intervin pentru ca nu cred ca s-a inteles mesajul meu initial, probabil pentru ca nu am stiut eu sa ma exprim destul de clar.

      ca atare, iti multumesc pentru raspunsul tau si pentru transparenta din link-ul recomandat sa-l citesc. iti doresc numai bine!

    • cat de real benefic este folosirea periutei electrice comparativ cu cealalta si cat e marketing la philips? spun asta pentru ca sunt interesat de subiect in mod real. eu nu inteleg nici acum din acest articol daca e mai bine sa folosesc o periuta sau alta.

      pai daca citeai articolul, te lamureai, ca scrie in el, cu linkuri

      „Studiile arată că periuța electrică reușește să curețe mai bine, reduce placa mai mult cu 21% decât periuța clasică după trei luni de folosire zilnică, reduce riscul de gingivită și sângerările gingiei cu 17% mai mult ca periuța normală (cf studiului Yaacob M, et. al. Powered versus manual tooth brushing for oral health (Review). The Cochrane Library. Issue 6. 2014, citat aici și aici).”

      bine, nu e ca si cum scopul articolului era sa demonstreze ce fel de periuta e mai buna, dar hai sa vorbim ca sa ne aflam in treaba

    • Periuta Philips Sonicare for Kids este aprox 250 ron. Ce tot faci atata caz de parca ti-ai alege masina? Femeia a incercat pe copii proprii, i-a placut, i-au recomandat-o si medicii dintr-o clinica prestigioasa… Cred ca are suficiente argumente. Un copil de 3,4,5 an nu poate efectua un periaj corect pentru ca nu are motricitatea necesara. Periuta face miscarile corecte iar copilul doar trebuie sa o plimbe prin gura pe toate suprafetele dintilor. E simplu ca buna ziua!

  9. Mare grija ce periuta electrica alegeti. Eu am folosit periuta electrica de la Brown timp de 10 ani, pana cand dentistul mi-a spus sa renunt la ea si sa trec la una manuala pentru ca incepuse sa imi afecteze dantura. Mi-a sapat mici santuri in toti cei patru canini, la nivelul gingiei, astfel incat a trebuit sa ii plombez in cele din urma, chiar daca nu erau cariati. Cea de la Philips Sonicare mi-a fost recomandata de noul dentist, care mi-a spus ca are o actiune mult mai blanda, bazandu-se mai mult pe vibratii, nu pe rotatii, ca celelalte. Inca am retineri, dar ma tot gandesc sa incerc una de acest gen. Nu stiam ca exista si modele pt copii; e de luat in considerare.

  10. La pretul de pana in 100 lei exista periuta electrica la cei de la DM, cu viteza pentru dinti mai sensibili si varianta normala.
    Din 3 copii – hraniti identic si ingrijiti la dantura la fel 2 au dinti perfecti (cel mai aproape 7 ani, momentan doar 2 dinti cazuti) pe cand cel de-al treilea are un numar stupefiant de inceputuri de carii: 8. (Stupefiant pentru mine :)). Explicatia: mineralizarea deficitara in cazul sau in sarcina. Una din cauze: dupa ce ii spalam pe dinti de dimineata primeau mierea cu catina – bio – si plecam ulterior la gradinita/ scoala fara a-i mai spala o data, eventual beau ceva apa dupa. (Asta am cautat incercand sa gasim explicatii pentru ca dieta lor nu cotine dulciuri decat foarte rar, de 2 ori pe saptamana din comert maximum) Dentista in care am mare incredere ne-a zis ca mierea pentru dinti are o actiune mai acida chiar si decat zaharul.
    Mai mult, ni s-a spus ca mult blamatul fluor trebuie sa isi faca loc in vietile noastre- adica sa ii spal pe dinti cu pasta de dinti cu fluor. Am luat decizia sa adaug zilnic o singura data seara si apa de gura cu fluor iar spalatul pe dinti cu periuta electrica este de 2 ori pe zi.
    Din acel moment evolutia cariilor s-a oprit la cel mic si urmeaza sa le rezolvam pe rand cand varsta ii va permite sa stea cuminte in timp ce doamna lucreaza sau luam in calcul si o varianta in care sa fie adormit pentru a rezolva totul in timp util.

    • Fluorul este un ingredient foarte important în componența pastei de dinți. Știu că sunt tot felul de păreri controversate, cum că ar fi toxic, dar rolul lui e să protejeze împotriva cariilor. Singurul lucru la care trebuie să fim atenți este să nu fie înghițit (înghițită pasta de dinți), dar chiar și așa, cantitatea de fluor dintr-o pastă de dinți e sigură.

  11. Am o dantura relativ buna, dupa cum ai spus tu este posibil sa am „gene bune”, dar mereu m-am ingrijit dinti. Pana acum aproximativ un an jumatate am utilizat o periuta de dinti normala, insa de atunci am trecut la una electrica.

    Pentru inceput am avut o periuta de dinti electrica cu baterii. A fost ok, dar nu a tinut prea mult timp, asa ca am cumparat alta cu o baterie reincarcabila. Imi place pentru ca pot s-o incarc si sa plec intr-o mini-excursie de 5 zile fara sa-mi fac griji ca trebuie sa schimb bateriile, sau sa iau baterii de rezerva cu mine.

    Legat de periutele electrice pentru copii, cred ca ele sunt mai atragatoare si vor face periatul mult mai interesant pentru cei mici. Mai ales ca majoritatea au un design cu personaje din desene animate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *