Când plâng prea tare, unii copii încetează să mai respire: fac spasmul hohotului de plâns

Eram în Olanda, într-un mare parc marin, sute de familii, copii, soare, joacă. La un moment dat, Sofia s-a lovit la un picior de niște scări și a început să plângă tare. Era în fața mea, cu tatăl ei, eu cu cel mic veneam din urmă. Am văzut-o că plânge tare, m-am grăbit spre ea. Știu că uneori când plânge tare, are episoade în care nu respiră deloc. Se numește spasmul hohotului de plâns.

Am luat-o în brațe repede, i-am spus să respire, dar deja era neagră la față. A expirat slab încă o dată (fără să inspire), a dat ochii peste cap și s-a făcut moale în brațele mele. Taică-său era în pragul infarctului, eu o scuturam încetișor și-i spuneam să tragă aer în piept. Nu am idee dacă mă aude sau nu, dar altceva nu prea am ce face. Peste câteva secunde a tras puțin aer în piept și a început să geamă încet. I-am vorbit iar, am ridicat-o puțin și am înclinat-o pe laterală, să nu se înece. A tras aer încă o dată și a început să se coloreze la față, apoi a început să plângă tare și să respire normal. A fost cea mai serioasă manifestare a acestui nenorocit de spasm al hohotului de plâns care e prezent în viața noastră de când ea s-a născut.

De obicei se învinețește tare la chip și se înmoaie puțin, dar să dea ochii peste cap și să nu respire deloc secunde bune nu s-a mai întâmplat niciodată. Face așa doar când se lovește foarte rău și plânge foarte tare în consecință. Nu a făcut niciodată așa când a plâns de supărare sau de frustrare și niciodată în timpul unui tantrum. Alți copii fac spasmul hohotului de plâns doar când plâng de frustrare, nu există reguli. Doar secunde în care nu respiră. 🙁

Scriu asta pentru că puțină lume cunoaște acest tip de manifestare care e destul de des întâlnit în primii 6 ani de viață, unul din 20 de copii se regăsește în această situație. Am văzut acum vreo doi ani în parc o fetiță care avea o criză de acest fel și bunica ei o brusca, acuzând-o că se preface ca să o convingă să-i ia înghețată, dar bietul copil pur și simplu nu respira.

Teoretic, episoadele se răresc după 5 ani, sper să fie așa. După această ultimă criză, tare-aș vrea să nu mai văd alta.

5% dintre copii au ocazional astfel de manifestări, la unii dintre ei se manifestă cum am descris mai sus, copilul se învinețește la față în timpul plânsului și nu respiră secunde bune, sau printr-o paloare extremă, fără plâns, urmată de leșin. Uneori se mai întâmplă să dea spasmodic din mâini sau din picioare. Motiv de panică pentru părinți, normal, te gândești la ce-i mai rău… 🙁

Spasmul hohotului de plâns nu este o manifestare de epilepsie, nu trebuie să vă speriați dacă se întâmplă, nu are implicații sau consecințe medicale și va trece de la sine. Așezați copilul pe o parte, cu picioarele mai sus decât capul. De asemenea, e important să vă asigurați că cel mic nu se lovește în cădere, că nu se îneacă (mai ales dacă are mâncare în gură când îl cuprinde spasmul) și că nu e bruscat de alții din jur care nu știu ce i se întâmplă. Dacă știți că face altfel de episoade, anunțați la grădiniță și la locurile de joacă, bunicii și bonele. Nu-l zdruncinați, nu-l loviți, nu strigați la el, nu-l stropiți cu apă, nu-i băgați degetele în gură, nu îi faceți respirație gură la gură. Încercați să nu albiți în cele câteva secunde când se întâmplă, va trece.

Pentru liniștea voastră, în caz că se întâmplă des astfel de episoade, puteți merge la un neurolog pentru un consult, puteți face și un EEG, ca să excludeți un diagnostic mai grav. Acest spasm însă trece de la sine, pe măsură ce creierul se maturizează și-și pierde aceste reflexe exagerate.

Sofia a făcut crize doar în prezența mea, din fericire. Să tot fi fost 50 de-a lungul timpului, poate mai multe. Aștept cu nerăbdare să treacă și asta, ca multe altele…

sutsa foto: copil plângând via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4175

75 comentarii

    • Va multumesc din suflet pentru informatie. Am si eu baietel de 3ani si se tot intampla sa lesine cand se loveste. Luni am o prograre la neurolog dar mam mai linistit.

    • Multumesc pt acest articol si informatiile utile .Am un baietel de un an si 3 luni si la fel face plange si nu respira intr- o Luna de 3 ori mia facut Asa mereu stau cu teama si grija.Sanatate sofiei si tuturor copiilor

    • Si eu am un baietel tot de 1 an si 3 luni a facut si el o criza de plans urmata de lesin ,suntem internati la Timisoara ii sa facut astazi EEG ,asteptam maine rezultatul de la doamna doctor .Sanatate tuturor copiilor si nimeni niciodata sa nu treaca prin asa ceva .

  1. E o trauma pentru părintele care își vede copilul în starea aceasta. Din păcate și fetița mea are acest spasm. Prima data mi-a leșinat în brațe când avea 10 luni si a căzut de pe canapea.
    Am mers imeditat la urgenta, ne-au trimis la Spitalul de Neurologie, unde am făcut acea electroencefalogramă și s-a infirmat orice problema neurologica. De atunci suntem foarte atenți atunci când se lovește rău.
    Ioana, e bine ca nu ai albit. Mie mi-a cam albit parul vazand-o leșinata. Sper sa nu se mai întâmple prea curând!

    • O saptamana mai tarziu dupa acest episod din Olanda mi-am descoperit primul fir alb. 🙁

    • Băiatul meu a avut aceasta boală.Odată a stat 2 min si ceva a fost negru si a inceput sa faca urat în piept.In spania am fost si mi-au zis ca intre doi si trei ani se ia.adevarat la doi si jumate a facut ultimul episod.avem sase si perfect sănătos.Sper sa ii treaca si piticei tale repede

    • Buna
      Cum a fost cu intrarea in colectivitate? Cum au reactionat cadrele didactice? a facut crize de genul cand o lasai la gradi?

    • da, i-am avertizat ca poate face o astfel de criza si ce sa ii faca daca se intampla. dar nu a facut niciodata spasm la gradinita sau in prezenta altor persoane, doar cu mine.

  2. Si sora mea avea aceasta problema. Parintii mei au fost sfatuiti atunci de doctori sa ii dea o palma la fund. Sperietura cauzata de asta era menita sa o forteze sa inhaleze.
    Desi socati de ideea acestui „tratament”, dadea roade.

  3. Am ramas fara cuvinte… Cred ca e greu atat pt copil cat si pt parinte sa treaca prin aceste crize si e necesara multa stapanire de sine (pt parinte) sa stie sa ii fie alaturi, sa-i aminteasca sa respire, sa nu se piarda in emotii… Multa sanatate!

    • nepoțica mea a făcut de 5 ori asta a rămas fără aier Trămura si dădea ochii peste cap și chiar nu știu e sa i fac e in mâna doctorilor și nu i găsește boala nmk

  4. Si bebelina noastra sufera de spasmul hohotului de plans si doctorii ne-au spus sa ii suflam in fata de cum o vedem ca incepe sa se invineteasca la fata si automat ei or sa traga aer in piept. La noi functioneaza si nu am ajuns din fericire niciodata la un episod in care sa isi piarda cunostinta.

    • Si baiatu meu are aceste spasme este ingrozitor este a treia oara cand mi a lesinat in brate …este ff greu pur si simplu te doare sufletu simti k te prabusesti…

  5. Si fi-miu face, are efect sa ii suflu tare in fata, asta daca nu a lesinat deja…. cand scoate urletul.. cel in care nu mai respira.. atunci ii suflu in fata si asta il face sa traga aer in piept. Din fericire foarte rar in ultima perioada. Uf.

    • Da, asa ne-a aratat si noua doctorul. Trebuie suflat scurt in fata, iar bebe e obligat sa traga aer in piept. Multa sanatate!

  6. Avem si noi cateva episoade, vreo 5 in aproape 12 luni de cand e cu noi. La primul episod de spasm am dus-o la urgenta, noi mai mult morti decat vii. Ne-am documentat de atunci, stim la ce sa ne asteptam cand se intampla, cum sa reactionam. Dar tot ne „darama” psihic si sufleteste. Ma rog sa faca din ce in ce mai rar, sa fiu langa ea cand se loveste, sau o doare ceva, sau se supara, sa o pot alina.
    Sanatate multa si sper ca axest episod sa fie ultimul prin care trece Sofia, si, implicit voi.
    Sanatate!

  7. Din pacate, eu am albit, destul de nasol 🙂 desi episoadele s-au rarit mult dupa varsta de 2 ani. Dar cat era mic de tot imi era groaza cand incepea sa planga, ca stiam ce urmeaza, in plus avea si o valva neinchisa la inima si ni se recomandase sa evitam plansul (de parca e posibil sa faci ceva in privinta asta).
    Desi spasmul hohotului deplans s-a ameliorat in jur de 2 ani, apneea in somn nu prea, abia in jur de 6 ani, o data cu dezvoltarea creierului.

  8. Iti multumesc si eu pt. acest articol!
    Baiatul meu (4 ani) a avut 3-4 episoade urate de genul acesta si de fiecare data din cauza unor lovituri la cap. El nu apuca sa planga, se manifesta printr-un lesin, se albeste la fata, isi da ochii peste cap si nu respira. Din nefericire s-a intamplat de fiecare data cu sotul meu care a reactionat cum nu trebuia, s-a panicat rau, i-a facut respiratie gura la gura, iar lumea din jur il uda cu sticlele cu apa… Evident ca ajungeam la spital unde ni se recomanda de fiecare data CT (evident ca nu am facut computer de fiecare data, dar stateam toata noaptea numai cu ochii pe el pt. ca doctorii ne spuneau ca poate fi ceva grav). Am mers si la neurologie cu el si nimeni nu a stiut sa ne spuna de acest spasm al hohotului de plans… Doar un domn in parc ne-a spus dupa ce l-a vazut intr-o criza.
    Mi se pare fff utila aceasta postare. Felicitari!

  9. vazand cate comentarii sunt si aici si pe FB de la parinti care s-au intalnit cu chestia asta, sunt uimit ca pana sa mi se intample, nu am citit nicaieri despre acest spasm.

    mai urmeaza sa aflu ca poate sa lesine si de la mers sau de la vorbit sau de la alta chestie complet inofensiva, dar tot asa, de-abia dupa ce o sa ni se intample, nu mai devreme.

    eu am fost socat o zi intreaga dupa episod, pentru ca nestiind despre ce e vorba, in momentele alea am crezut ca ii este viata in pericol.

    intr-adevar, nu e exagerata chestia cu albitul dupa un asemenea episod, daca nu stii despre ce vorba.

    in continuare nu inteleg de ce nu se fac nicaieri cursuri de medicina pentru parinti.
    cu prima ocazie o sa ma duc la curs de prim ajutor… am mai fost o data dar nu e suficient.

  10. Am avut norocul sa stiu despre acest spasm inainte sa-l faca fetita mea , altfel cred ca as fi murit de inima, cu ea in brate. Tot noroc ă fost si faptul ca am avut un calm iesit din comun atunci când se întâmplau aceste episoade, si a contat enorm, ele au devenit tot mai usoare. După varsta de 5 ani au dispărut cu totul.

  11. Am un baietel de 10 luni care mai are astfel de episoade,nu asa grave dar incepe sa planga fara aer si cel mai des plansul asta il are cand nu obtine ce vrea el sau cand plec din preajma lui si ramane cu altcineva in camera…nu am crezut ca se poate ajunge asa departe cum spui tu printesa, este bine de stiut.

  12. Pana nu a facut Robbie prima criza, cand implinise 1 an si o luna, in ziua in care bona lui s-a hotarat sa nu mai vina fara nici un preaviz, habar nu am avut de spasmul hohotului de plans!!
    Eu faceam mancare, iar el tot deschidea sertarele la dulapuri, normal ca la un moment dat si-a prins degetele.. Plans in hohote, l-am luat repede in brate, sa-l linistesc, dar in cateva secunde vad ca nu mai scoate un sunet, se lasa moale, incepe sa se faca albastru de la nas si toata fata, da ochii peste cap si nimic altceva: MORT, fara sa respire, fara sa reactioneze la vreun stimul, il pusesem deja pe pat, il strigam sa deschida ochii, de fapt urlam!!! In disperare, cand mi-am dat seama ca trecuse cel putin un minut deja, efectiv am inceput sa-l scutur, sa dau in el, nici nu stiu ce am mai facut, stiu doar ca la un moment dat a inceput sa respire, sa-i revina culoarea si sa inceapa sa planga, speriat probabil de fata mea desfigurata ca puiul meu a murit… Este groaznic sentimentul trait, nu-l doresc nimanui, nici celui mai mare dusman al meu! Pana la sfarsitul zilei am citit tot ce se putea citi despre spasmul hohotului de plans!
    Ce functioneaza la noi de fiecare data cand incepe criza e sa-i suflam in fata de cateva ori.. Orice stimul mai puternic din afara ii deblocheaza! Este modul lor de a se apara cand se lovesc mai tare, iar pragul pana la care ei suporta durerea este depasit, sau mai fac si cand sunt frustrati!
    Mie la prima criza, cred ca mi s-au dus 10 ani din viata, fire albe de par multeee, dar important e ca acum la 3 ani ai lui, crizele sunt din ce in ce mai rare! Important e sa nu depaseasca criza 3 minute, deoarece nu se iriga creierul in acest interval!!
    Sanatate multa Sofiei si voua rabdare!
    Ca o parte nostima, una dintre doctoritele de la Spitalul Gomoiu, unde m-am internat pentru investigatii, vrand sa ma linisteasca mi-a zis: stai mami linistita, fiica-mea a facut crize pana la varsta de 6-7 ani…, cum nu-i cumparam ceva ce vroia ea, baga o criza in magazin.. ? Deci, mai aveti putin pana face Sofia 6-7 ani! Aaaa si inca ceva, stiu ca am citit un studiu, dar nu-mi mai aduc aminte unde, in care se spunea ca de obicei copiii foarte inteligenti fac aceste crize! ?
    Pupici???

    • Buna
      Intrebare? Cand l-ai dat in colectivitate cum a fost? Ai anuntat la gradinita? L-au primit? a facut crize la gradi? Cum a fost?
      Si fetita mea are si ma gandesc cu groaza la intrarea in colectivitate, sa nu plnga dupa mine pana ce ramane fara aer

  13. Cunosc sentimentul, baietelul de 2 ani a avut de la nastere acest spasm, intr-adevar e groaznic pt părinți, după prima criza am cautat pe sf google, si m-am mai linistit cand am auzit că e foarte des intalnit la copiii mici, apoi a confirmat si pediatrul.
    La noi se întâmplă des: (

  14. Baietelul meu obisnuia sa faca convulsii febrile, sunt similare, dau ochi peste cap, lesina si se opresc din respirat pt cateva secunde, era groaznic! Apareau cand facea febra nu foarte mare si la fel, dupa 5-6 ani se opresc. Nu au urmari neurologice nici acestea, sunt frecvente la copii si pot apare si pe fond genetic, mi-a zis doctora in spital. Am aflat apoi ca si tatal lui le facea in copilarie. Acum are 9 ani si n-a mai facut de 4 ani niciuna, slava domnului

  15. Si eu faceam cand eram mica. Nici nu vreau sa ma gandesc cat au albit ai mei din cauza asta. De obicei faceam cand era rost de vreo injectie… si am luat o gramada cand eram mica, ma imbolnaveam des si solutia era aproape tot timpul injectia. Eu nu-mi amintesc despre nici un episod de genul asta, probabil eram prea mica.

  16. Iata si un pont de pediatru urgentist: suflati lin si constant pe fata copilului (ca si cum ati sufla in lingura de supa sa o raciti), acest lucru va declansa reflexul de inspir, incheind apneea

  17. Luca al nostru cand se raneste foarte tare plange pana vomita. Asa poate corpul sau sa duca durerea foarte mare.
    Nu ni s-a intamplat sa nu respire.
    Iti multumesc pentru postare.

    • Cristina, la fel si aici. Fetita mea de 2 ani plange pana vomita cam din orice episod de durere. Chiar si o lovitur banala se sfarseste cu vomat. Cum au evoluat episoadele la voi in timp? Pe masura ce a crescut a disparut voma dupa plans? Viata voastra e mai usoara acum dupa 3 ani? Multumesc. Maria.

  18. Offf… și fata mea a suferit doua astfel de crize în prima luna de viata. Nu-i plăcea când o îmbracai și plângea de parca o tăiai. O îmbrăcam asa cu urlete. Pana într-o zi când s-a crispat toată, s-a invinetit și n-a mai respirat. Am zis ca mor. Primul reflex a fost sa o iau în brate și sa o bat pe spate (absolut gresit din cate vad). N-am știut ce altceva sa fac. Și-a revenit imediat. Dacă ar fi durat mai mult nu știu ce as fi făcut. Acum voi ști cum sa gestionez aceste crize dacă vor mai apărea. Un articol de mare folos. Multumesc

  19. In acest caz, al spasmului hohotului de plans, foloseste sa ii sufli usor in fata copilului, de cateva ori. E incredibil de eficient.

  20. Si eu am avut episoade din acestea cu fetitele mele gemene(acum au 5 ani jumatate) le am facut ecografie EEG, am ajuns si la Paris la o clinica de neurologie. Din fericire, Multumesc lui Dumnezeu nu s a mai intamplat .. insa crizele erau foarte urate, tipa o data si lesina, ochii albi, dati peste cap si se inmuia toata, dura mult pana sa si revina. O puneam pe o parte cu picioarele mai sua, iar cand se trezea plangea ca un latrat. Uneori face pe ea in timp ce era lesinata.. primele dati m am speriat cumplit, nu se trezea nici cum.. oricum cu cat cresc reusesc sa si controleze emotiile, au grija de ei incet incet si episoadele se raresc.

    • Buna
      Intrebare? Cand l-ai dat in colectivitate cum a fost? Ai anuntat la gradinita? L-au primit? a facut crize la gradi? Cum a fost?
      Si fetita mea are si ma gandesc cu groaza la intrarea in colectivitate, sa nu plnga dupa mine pana ce ramane fara aer

  21. Exista 2 termeni diferiti in literatura medicala: Cyanotic breath holding spells si reflex anoxic seizures. Par asemanatoare, dar totusi difera. Benigne amandoua.

    Mai multe informatii despre reflex anoxic seizures aici: http://www.heartrhythmalliance.org/stars/uk/reflex-anoxic-seizures-ras

    Si aici: http://www.nhs.uk/conditions/breath-holding-spells-in-children/Pages/Introduction.aspx

    P.S Ma bucur mult ca ai adus in discutie acest subiect. Prea putini doctori sau parinti in Romania stiu despre aceste probleme.

  22. Iti multumesc din suflet pentru acest articol. Prima oara cand Andrei a facut asa nu stiam ce sa-i fac, m-am speriat groaznic. Iti multumesc mai ales ca ai scris sa anuntam despre asta persoanelor care au grija de el, nu stiu de ce, dar nu m-am gandit la asta. Am sa o fac chiar acum! Sper sa treaca repede acesti ani, si la voi, si la noi, si la toti cei care trec prin aceste crize de plans in hohot 🙁

  23. Ce bine era sa fi citit articolul asta inainte sa fi trecut si noi prin momentul descris mai sus.
    Fetita mea a patit la fel prima data pe la 1 an si 11 luni dupa o cazatura mai puternica si imediat la o saptamana dupa din nou, atunci nu pentru ca s-ar fi lovit rau in cadere ci pentru ca s-a speriat. Acum recunoastem deja semnele cand plange foarte rau si urmeaza sa nu mai traga aer si reusim sa „fentam” uneori momentul daca ii distragem atentia cu ceva in primele clipe in timp ce plange, (o facem atenta la ceva ce o intereseaza, pe un ton mai dramatic/teatral – „uite, cred ca vine un elicopter”, „uite o pisicuta”, „certam” locul de care s-a lovit, etc). Am aflat ulterior ca si sotul meu facea episoadele acestea cand era mic, deci poate ca este si ereditar…

  24. Buna Ioana ! Si eu sunt mamica unui baietel de 2 ani, care are o predispozitie accentuata la spasmul hohotului de plans. Prima criza s-a declansat in urma unei lovituri foarte puternice. Dupa ce i-am facut controalele de rigoare si m-am informat, am reusit sa evit lesinul propriu zis, prin metoda suflatului in fata, asa cum au scris si cititoarele tale mai sus. Pe langa asta, si stapanirea de sine a parintelui este foarte importanta ( atat cat se poate ) pentru ca, intr-adevar, este teribil de greu sa iti pastrezi calmul in astfel de momente.

  25. Te admir ca si cu aceasta manifestare ii dai libertatea sa se exprime emotional si sa se descarce atunci cand are nevoie.
    Cu toate astea, imi inchipui ca iti e greu.

  26. Si eu am patit cu fetita mea de cateva doar, slava D-nului!! Am intrebat o doctorita care mi-a explicat si m-am linistit dar la inceput m-am speriat tare! Am si un baietel mai mare dar cu el nu am patit. Cred ca la fete apare mai des!

  27. Si baietelul meu cel mic (11 luni) face acest spasm de cand era nou-nascut. Crizele inseamna hohot de plans fara sa respire pana se face negru la fata, cu dat din maini si din picioare, iar dupa cateva secunde trage aer in piept si plange in continuare tare, dar respirand. In urma cu o luna, in urma unei lovituri puternice, a avut cea mai serioasa criza, in cursul careia si-a dat ochii peste cap, i-a cazut capsorul in piept si s-a inmuiat tot in bratele mele. M-am speriat ingrozitor, atunci am realizat ca ceea ce se intampla cu el era de fapt spasmul hohotului de plans. Am retinut ideea cu suflatul usor in fata. Felicitari pt articol, f util!

  28. Și fetița mea in vârstă de 1 an și 2 luni face, de fapt tocmai a făcut unul. Instinctiv îi suflu si eu in fata însă în ultima perioadă nu mai funcționează(am „salvat -o” de la câteva spasme prin aceasta metoda). Am auzit o idee ca ar apărea din cauza ca în timpul sarcinii mama era stresata. Eu am fost foarte stresata în primele luni din cauza serviciului.

  29. In engleza se cheama „breath holding spells” si am gasit niste studii in care se spune ca exista o legatura intre ele si anemie astfel incat corectarea fierului ar duce la disparitia lor treptata.

  30. Si fetita mea a facut pana la varsta de 4 ani. Facea si de 2-3 ori pe zi. A facut o criza cand eram la Mall si, din instinct, am pus.o cu fatza sub jetul de aer de la perdeaua de aer conditionat de la usile de acces in Mall. N.a mai lesinat. Ajuta mult un jet de aer puternic indreptat spre fatza.
    Am fost la spitalul Victor Gomoiu cand avea 6 luni , prima criza a avut.o pe la 2 luni, la dr. TELEANU. Mi.a lasat o.impresie foarte urata. M.a pus sa.i fac EEG, dupa ce l.am facut n.am gasit.o sa.l citeasca si, disperata, am rugat un alt doctor, nu.i mai stiu numele, un tip la 40/45 de ani(acum 10 ani), inalt si slab. Dumnealui, cu bunavointa, s.a uitat pe EEG si mi.a spus ca n.are nimic. O gasesc apoi si pe doctorita, uitase de noi, plecase in alt pavilion.?Ia EEG .ul si imi spune ca e GRAV, ca trebuie sa ne internam.
    Chiar asa sa profiti de necazul si frica unei mame???!!!
    Bineinteles, n.am ascultat.o si bine am facut!
    La un an a mai consultat.o doctorul acela de treaba si mi.a spus ca pe la 3/4 ani va invata sa respire si nu va mai lesina.
    Asa a fost!
    Dar… pana atunci… lesina si de 2/3 ori pe zi.???
    Acum are 10 ani si nu a mai facut nicio criza.de la 4 ani.
    Concluzie:
    – jet de aer puternic in fatza
    – FERITI.VA DE DR. TELEANU!!!

    • Offf tare frică imi e cand plânge pr tare ca să face negru la fata si e moale asa chiar nu mai stiu ce sa fac ;((

  31. Offf tare frică imi e cand plânge pr tare ca să face negru la fata si e moale asa chiar nu mai stiu ce sa fac ;((

  32. Offf fetelor , am si eu un baietele de cinci luni jumate si de cateva zile este agitat si plange , ba chiar daca nul potolesc se da pe spate si se invinateste la fata si nnu m-ai respira vro 3 sec bune , pana acum n-am avut astfel de probleme .
    Va rog datimi un sfat , sa ma duc cu el la medic sau asta trece de la sine ?

    • Si eu am un baietel tot de 1 an si 3 luni a facut si el o criza de plans urmata de lesin ,suntem internati la Timisoara ii sa facut astazi EEG ,asteptam maine rezultatul de la doamna doctor .Sanatate tuturor copiilor si nimeni niciodata sa nu treaca prin asa ceva .

  33. Bună seara,am trecut prin foarte multe momente de genul asta spasmul hohotelor de plâns,fetita mea de 1 an si 2luni îl Are,de mititica a avut această problemă sincer pan acum nu eram foarte panicată dat acum sunt chiar azi ă facut o criză am crezut ca nu si mai revine,i-am suflat în fața i-am dat cu apa pe fata am scuturato nimic si a încleștat gurita am crezut ca mor i-am descletat gurita am ieșit cu ea afară si intr-un final si a revenit nu doresc la nimeni aceste momente e ingrozitor

  34. Azi am trăit si noi pentru prima oară aceste momente… după ce a plâns 15-20 de secunde a leșinat pentru 5 secunde( cred ca atâta a trecut si cred ca a fost lesin), momente cumplite!!!. Din păcate din lipsa Informării nu am știut cum sa procedam. E bine de știut, foarte util articolul si comentariile. Fetița are 1 an, nu stiu daca e coincidenta cu comentariul lui Martins dar fetița are lipsa de fier.

    • Aceiași problema am avut cu băiețelul nostru de pe la 1 an. Inclusiv doctorii au diagnosticat „spasmul hohotului de plans” dar după niște analize de sânge a rezultat o carență de fier sub limita normala; in momentul cand am inceput sa ii administram suplimente cu fier am si terminat cu aceste momente deloc placute.
      Primul lucru cand va confruntați cu aceste episoade faceți-i analize de sânge.

  35. Buna tuturor
    Si noi am am avut aceasta problema cand am fost micuti….a trecut si credeam ca totul s-a terminat dar astazi am avut parte de alta emotie.La un episod comic la televisor fetita care acum are 8 ani a inceput sa rada f tare si a lesinat cateva secunde.Cine a mai trecut prin asta?
    Maine imi iau programare la medic.Sunt ingrozita

    Multumesc

  36. Buna! Sofia mai face in prezent aceste spasme? Am si eu un baietel si ne confruntam cu aceasta problema si in ultimul timp face din ce in ce mai des aceste spasme.

    • Salut, nu a mai facut din mai 2017, acum are 6 ani si 4 luni, deci ultima a fost la 5 ani si o luna.

  37. Si noi ne am speriat ffff tare cand fetita noastra a facut ,are 1an si 1luna,am inteles ca dureaza ctv ani,speram sa faca cat mai rar pt ca ne termina psihic,multa sanatate tuturor.

  38. Buna! Eu am un baietel de 3 ani si 2 luni. De aproximativ 1 luna, cand plange tare vomita. Cunoasteti ceva metode de a evita acest lucru? Urmeaza sa consultam si medicul sa vedem ce ne sfatuieste. Multumesc!

    • Ionela, am si eu o fetita cu aceleasi simptome. Are 2 ani si plange pana vomita din orice. Orice lovitura banala, se sperie, nu respira cateva secunde si apoi in maxim 1-5 minute vomita. Cum ati trecut voi peste aceste epsioade? Se amelioreaza in timp? A vomat dupa fiecare plans de cand avea cateva luni. Multumesc. Maria.

    • Buna seara! Si băiețelul meu tot asa pateste, incepand cam de la 6-7luni. Daca doriti, putem sa vorbim mai multe in privat si sa ne impartasim experientele acestea neplacute cu bebeii si poate impreuna le dam de cap! Email: ana_dark08@yahoo.com

  39. Ufff! Mi s-a intimplat și mie sa trăiesc azi un episod din ăsta, pina azi nu am știut nimic despre acest spasm! Recunosc ca mi a înghețat inima,aveam în minte tot felul de filme deja…Nu mi as ierta-o niciodată dk i s-ar intimpla ceva rău băiețelului meu,are 8 luni și 2 zile,m am simțit toată după amiaza vinovată, credeam ka e din cauza mea (l -am lăsat în scăunelul de la masa pentru mincat,ca sa i mixez mincarea lui)și nu-i prea place sa stea în el, a început sa plinga,a văzut ca nu l iau în brațe în momentul ăla și. …preț de citeva secunde nu a mai respirat s a învinețit, iar cind și a revenit a avut o stare de somnolenta!
    La 5 min după acest episod era vesel deja ,ridea, se juca..
    … si acum m trăiesc şocul pe care l am avu,îmi tot apare acea imagine cu el…

  40. Buna ziua!
    Am o fetita de 1 an si aproape 5 luni.
    La 1 an si 4 luni am “experimentat” primul episod de acest gen. Se juca prin sufragerie si la un moment dat s-a împiedicat si si-a dat cu capul de gresie. Imediat am luat-o in brate sa o linistesc si mi-am dat seama ca dupa 2 secunde inca nu-si dăduse drumul la plâns. Efectiv avea gura deschisă, ca si cum urla tacit si nu respira. Apoi a leșinat timp de 2 secunde. Dupa a reînceput sa respire si si-a dat drumul la plangs.
    Al doilea episod a fost ieri seara cand a alunecat pe o bucata de lego si a căzut pe spate. A facut exact la fel. Cred ca s-a speriat.
    A mai căzut si alte dați, cu fruntea sau s-a lovit la un deget, dar nu a reacționat asa.
    Deci efectiv vrea sa planga si nu poate pentru ca nu respira. Corpul ii devine rigid si apoi leșina.
    Eu, sincer, am albit la fazele astea. Dupa primul episod nu am putut dormi toată noaptea.

  41. Foarte util articolul, multumim pentru informatii.Eu am pățit cu băiatul cel mare, care acum are 11 ani, plangea pana se invinetea dar ii suflam in fata cum ne învățase o asistenta si isi revenea.Acum cu băiețelul de 1 ani si 9 luni ni se intampla la fel doar ca in seara asta nu a respirat pentru cateva secunde si a lesinat.Mi.a inghetat sângele în vene, m.am speriat teribil si eu si soțul. Cand si.a revenit era pierdut ca si cand nu stia ce se întâmplă. Initial am vrut sa plecam la urgente, dar apoi am văzut că e bine.Mi.e groaza sa ma gandesc si la alte episoade de acest gen, e teribil pentru noi parinti .Multă sănătate tuturor!

  42. Offf,in aceeasi situatie sunt si eu cu fetita,cand se loveste la cap sau pur si simplu cade in genunchi am observat ca plange tare,vomita.Mai incerc s-o fentez sa ii distrag atentia, dar uneori isi da ochii peste cap si lesina…e groaznic sentimentul..cateva zile dupa,tot tremur si imi vine sa plang numai cand ma gandesc..imbatranesc in clipa aia 10 ani cred ,si groaza cum va fi la gradinita mai ales ca unii copii sunt mai energici si poate o imping..as vrea sa o tin mereu la pieptul meu dar nu e posibil..!

  43. Bună!
    Si noi avem acest urat SHP… Sarah 1 an si 9 luni, pana acum am avut parte cam de 7 ocazii!
    Însă, acum pe cat crește, este nevoie de cat mai multă educație, ceea ce înseamnă câteodată ca sa ridic vocea la ea in anumite momente in care nu se astâmpără sau chiar din contra face ceea ce nubar trebui, voi cum procedați in educația lor!?
    Eu tot timpul stau cu frica ca sa nu strig sau sa nu o supăr ca sa nu faca SHP… Dar din această cauză, ea știe ca are „cartea câștigătoare” si oricum va fi ceea ce ea vrea…!
    Aștept răspunsuri cu experientele voastre! Va mulțumesc

    • Eu nu am lasat asta sa ne impiedice setarea de limite. Stiu ca nu i se intampla nimic rau, in nici un caz nu moare.
      Nu a ramas nu chiar daca a plans (in scurt timp nu a mai plans la NU, ca a stiut ca asta nu-i foloseste), a fost suparata, dar fara SHP. Nu a mai facut dupa 5 ani.

  44. Bună mamici,
    Am aceeași problema cu fetita mea de 1 anișor și 3 luni. Nu doresc nimănui sa treacă prin asa ceva. Multă sănătate tuturor. ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *