Cheesecake pentru bebeluși și wrap cu ton și verdeață pentru copii (rețete video) (p)

Nu-i deloc complicat sau foarte scump să mănânci (cât ne permit vremurile de) sănătos. Ce trebuie să faci este să înveți să citești etichetele produselor, ca să știi ce să alegi, și să îndrăznești să încerci variante noi, altele decât clasicul sandviș cu brânză și carne sau salata de ton cu porumb în care pui, ghici, ton și porumb.

Iar dacă mai sunt și copii prin casă, treaba cu mâncarea sănătoasă devine cam obligatorie, din punctul meu de vedere. Mă întreabă des cititoare: cum reușesc să nu le dau alor mei porcării din comerț? Cum de mănâncă ai mei de toate?

Întâi că ei sunt soiul mâncăcios, asta e chestiune de noroc. Al doilea că nu cumpăr nimic nesănătos. Nu glumesc, chiar nu cumpăr. Nu avem în casă nimic din ce nu le-ar aduce ceva bun în corp, ci doar zaharuri, săruri, arome și margarine. Nu mâncăm nici noi, nici ei nu știu ce-s alea ouă cu ciocolată, napolitane, biscuiți, chipsuri sau suc, deși fetița merge la grădinița de doi ani, iar în parc mergem zilnic. Chiar și dacă li se oferă ceva, ei mă întreabă întâi daca pot gusta, eu le explic ce e acolo, iar ei refuză politicos. Știu că nu vor mânca toată viața lor atât de sănătos, dar știu sigur că un start bun e esențial, și apoi, nu pot să le cumpăr eu cu mâna mea porcării, nu pot, pur și simplu îmi tremură mâna și văd negru în fața ochilor, nu alta. Iar cine vine pe la noi nu aduce decât fructe, semințe sau nuci, toată lumea știe că sunt extremistă pe subiect, la mine nu merge cu moderația e cheia pe acest subiect: câtă vreme știm că mâncarea aceasta e nesănătoasă, ar trebui pur și simplu să n-o dăm copiilor mici, cât mai mult timp cu putință. Am încheiat paranteza militantă. 😛

Copiii noștri mănâncă dulce, dar făcut de noi împreună. Am modificat multe rețete clasice astfel încât să fie și sănătoase, nu doar gustoase. Facem cam o dată pe săptămână clătite, tot felul de biscuiți, tarte și plăcinte, înghețată de casă, și zilnic devorăm fructe de sezon, porții măricele.

Gustările de după-amiaza sunt sărate: salate, tartine, pizza de casă, budinci de paste și brioșe cu spanac sau cu ce mai e proaspăt în piață.

Secretul meu e să aleg lucruri care se fac rapid, care conțin multe ingrediente variate și care aduc cât mai multe beneficii pentru organism. Un avocado pasat, cu telemea și roșii. Un ton bine frecat cu cremă de brânză și mult pătrunjel. Vinete coapte cu iaurt și usturoi, pe stilul libanez.

Ca să vă mai dau idei, am filmat pentru voi o rețetă de cheesecake fără zahăr, cu cireșe și căpșune, care merge de la copii de 1 an în sus, e sănătos și gustos, la noi ține maximum două zile, toată lumea cere supliment. Cred că ingredientul magic este siropul de cireșe! 🙂

Și încă o rețetă pentru o gustare sărată rapidă: wrap cu cremă de brânză, ton și muuuultă verdeață de tot felul (să știți că tonul nu e moartea, dacă nu exagerăm cu cantitățile. O jumătate de conservă de persoană pe săptămână nu-i pericol, dimpotrivă, și e foarte gustos). Tonul poate fi înlocuit cu somon la grătar sau la cuptor, pui sau vită rămase de la friptura din ziua anterioară, sau cu bucăți de tofu, dacă nu vreți carne.

Iată mai jos rețeta pe scurt. Clipul are 27 de secunde, vouă o să vă ia cam 3 minute să-l preparați, dacă aveți în casă toate cele necesare.

Trec și aici mai jos ingredientele pentru un wrap:
– o lipie libaneză la temperatura camerei
– jumătate de conservă de ton bine scurs (sau somon, ori vită sau pui rămase de la friptură)
– două linguri cremă de brânză (eu am folosit Arla cu verdețuri, merge și naturală, fără arome)
– cinci măsline tăiate felii
– frunzele unei cepe verzi, tocate mărunt
– un sfert de legătură de pătrunjel, tocat
– doi pumni de salată verde (salată simplă, rucola, valeriană, spanac)

Se unge lipia cu crema de brânză, apoi se adaugă tonul, măslinele, ceapa, pătrunjelul și salata. Se rulează strâns și se devorează rapid, cu o salată de roșii cu mult ulei de măsline. Merge foarte bine la micul dejun, dar și ca gustare de după-amiaza. E consistent și sănătos!

Ok, acum să trecem la deliciozitatea dulce! Fac acest cheesecake cu fucte de când fetița cea mare avea un an. Aveam în frigider multe cireșe și căpșune pe care nu apucam să le mâncăm proaspete, așa că le foloseam pentru acest cheesecake cremos și sănătos!

Pentru blat nu folosesc biscuiți, ca în majoritatea rețetelor, pentru că nu am găsit biscuiți cu ingrediente curate, oricât am căutat. Așa că fac un blat din fulgi integrali, apă și nuci. Umplutura o fac cu cremă de brânză, brânză de vaci și ouă, iar deasupra torn un sirop gros făcut din fructe, apă, o lingură/linguriță de îndulcitor și puțin amidon. Am încercat și variante doar cu brânză de vaci, însă au ieșit apoase și prea granulate, cu crema de brânză iese omogen și cremos. Pentru un pic de textură, eu pun și un pachet de brânză de vaci, dar puteți să-l înlocuiți cu încă o cutie de cream cheese.

Aveți mai jos rețeta video.

Ingrediente cheesecake pentru bebeluși

Pentru blat:
– O cană fulgi integrali (ovăz, orez, orz, secară, hrișcă, ce aveți prin casă)
– 3/4 cană apă
– un pumn de nuci, migdale, semințe, fructe uscate

Pentru cremă:
– 3 cutii de cremă de brânză (eu am folosit Arla normală, puteți folosi și varianta Light, care are 30% grăsime în loc de 70%)
– 4 ouă
– 3 linguri de rapadura sau zahăr brun/brut sau gren sugar
– 200 gr brânză dulce de vaci
– o păstaie de vanilie
– câteva fructe (cireșe, caise, căpșune, zmeură, mure, coacăze)

Pentru siropul de glazurat:
– 300 gr fructe (cireșe, caise, căpșune, zmeură, mure, coacăze)
– o cană de apă
– 1 lingură rapadura sau zahăr brun sau brut
– 1 lingură amidon d porumb

Pentru blat, lăsăm la înmuiat în apă o cană cu fulgi și un pumn de nuci, apoi punem amestecul în strat subțire într-o tavă cu fundul detașabil, apoi dăm la cuptor 15 minute la 180 grade. Între timp punem la fiert fructele tăiate, cu apă și cu o lingură de rapadura sau zahăr brut sau alt îndulcitor, stevia sau ce vreți voi. Când dă în clocot, luați de pe foc și amestecați o lingură de amidon cu parte din lichidul de fructe, într-un castron separat. Turnați amestecul cu amidon înapoi în vasul cu sirop și mai puneți la foc o tură, până dă iar în clocot, apoi lăsați la răcit, să se îngroașe.

Amestecați ouăle, brânzeturile, semințele de vanilie și îndulictorul, turnați amestecul peste blatul răcit, adăugați câteva fructe și dați la cuptor o oră la 180 de gr.

Am folosit la ambele rețete Arla, un brand de cremă de brânză sănătoasă pentru întreaga familie. Există patru variante de cremă de brânză (natur, cu verdeață, light 16% grăsime și cu ananas). Toate au doar ingrediente naturale, nu conțin E-uri, conservanți sau coloranți. Crema natur, de exemplu, conține lapte, smântână, sare și culturi lactice. Varianta cu ierburi are un gust pregnant de ardei și are un conținut redus de grăsime (15,5%).

Arla este un brand deținut de o cooperativă formată din 12.500 de fermieri din Europa de Nord, laptele provine din fermele lor, fabricile le aparțin, ei controlează atent felul în care sunt crescute vacile, dar și felul în care funcțiionează fabricile. Aici puteți citi mai multe despre sistemul lor de control al calității produselor Arla.

Le puteți căuta în magazine, sunt foarte versatile, gustoase și curate. Merg ca spread pe tartine, alături de salate și legume, merg unse pe biscuiți de casă, merg coapte, puse în sosuri de brânză pentru paste, peste cartofi la cuptor, în supe creme sau la decorat torturi și prăjituri.

Spor la gătit sănătos, rapid și economicos! Și aștept rețete, să mai facem și noi lucruri noi!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

16 comentarii

  1. Suna si arata yummi! Te rog sa imi dai reteta de cum te organizezi 🙂 si parc, si gatit si si ……. mie nu imi iese deloc.

    • Implic mult si copiii, ma ajuta, stau pe langa mine ca sa nu mai am si grija lor, se mai joaca impreuna langa mine, mai cer ajutorul sotului… 🙂

  2. Zaharul brun nu e cu mult diferit de cel alb.. are un pic de melasa.. eu nu i-as da unui bebelus zahăr brun…

    • Zahărul brun rafinat are un pic de melasă. Zahărul brun nerafinat/brut are „un pic” mai multă melasă. Dar pentru cei exigenți există și alți îndulcitori: curmale uscate fără zahăr (da, există și curmale cu zahăr:d), pastă de curmale, sirop de curmale, „zahăr” de curmale (curmale uscate și măcinate), melasă (de preferat bio, că asta e nesulfurată…), zahăr de cocos, sirop de cocos, sirop de arțar, stafide fără aditivi, banane, gem de mere/pere fără zahăr (eu îl fac acasă, dar există și de cumpărat)…

    • Îmi puteți spune, vă rog, de ce este mai bun zahărul de cocos, de exemplu, față de zahărul obținut din trestie de zahăr?

  3. Super retettele! ia sa incerc!

    Am o intrebare pentru pasionatele in nutritie: e mai ok de dat branza degresata la bebelusi sau branza grasa?
    Cat a fost fiica mea bebelusa ii faceam branza in casa si nu o degresam….si niciun fel e zahar. Bon, dupa ce a inceput gradinita am lasat garda jos dar tot iau des branza de la tarani.

    • Eu stiu ca niciodata nu se da degresat la copii, pentru ei este esentiala grasimea animala, ajuta mult la dezvoltarea creierului.

  4. Cheesecake-ul asta a venit la fix!! Iubesc dulciurile, sunt lesinata dupa ele si incerc sa gasesc retele mai sanatoase, care au mai putin zahar si mai putina faina alba.
    Chiar astazi sau maine am sa fac, pentru cam niste capsuni pe care n-am apucat sa le mananc si au inceput sa se strice.

    Multumesc.
    Nu am copii, dar tot ma inspir din retetele pe care le postezi aici, pentru ca sunt sanatoase.
    Chiar sunt super utile! Sper sa postezi mai des, cand faci ceva bun :).

  5. Ok, rețetele sunt faine! Dar brânza, în general, e discutabil cât e de sănătoasă… Nu mă lansez în discuții lungi că n-am timp. Nu, nu-s vegană.
    Și apoi, brânza degresată chiar nu-i bună. E scoasă grăsimea și e înlocuită cu… ce? Sunt curioasă dacă producătorul folosește auxiliari tehnologici…
    În altă ordine de idei, unde găsești lipie libaneză fără E-uri? Că eu caut de ceva vreme. Și chiar mai bună e cea integrală. Nici de-asta n-am văzut prin magazinele prin care mă perind.
    Măslinele sunt negre? Dacă da, sunt cu coloranți. Nu văd bine la ora asta, de-aia întreb. :))
    Amidonul de porumb e modificat genetic sau nu? 🙂

    Biscuiți integrali, complet sau parțial, cu sau FĂRĂ zahăr găsești în orice magazin naturist mai bine aprovizionat. Chiar azi a cumpărat soțul pt. copii biscuiți integrali și vegani (copil mai degrabă, celălalt nu mănâncă mai deloc dulce că nu vrea/nu-i place).

  6. Da, ai mare noroc daca ai tai copii mananca orice. Maimuta mea incearca ceva nou doar pe sest, sa nu o vada nimeni ca vrea sau poate, sau doar cand sunt si alti copii in preajma. Am prins-o incercand nuci pe care le lasasem intr-o canuta. Dupa ce a incercat s-a sters pe limba cu carpa de bucatarie. A propos, retetele acestea sunt si in cartea ta de bucate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *