12 obiecte pe care le-am cumpărat sau primit pentru copii și pe care le-am aruncat imediat

Când ești viitor sau proaspăt părinte pentru prima oară, cumperi ca bezmeticul tot felul de lucruri în speranța că vei face bebelușul fericit, sau pe mama lui, sau, de ce nu, întreaga familie. Doar că unele dintre ele se dovedesc repede inutile, și-apoi te enervezi că s-a ales praful de așteptările tale și că ai dat banii pe prostii în loc să-ți iei de ei o bere.

Iată lista noastră cu lucruri pe care-am dat banii degeaba sau pe care le-am primit și n-am avut ce face cu ele. Sunt, desigur, opinii personale, nu înseamnă că cele de mai jos se vor dovedi inutile pentru aaabsolut toți copiii și părinții.

Leagănul/balansoarul cu baterii

N-au stat în ele niciodată. Acest înlocuitor de brațe umane n-a mers la noi, nici pentru cinci secunde măcar. Și au mai fost și scumpeeee… Și li se terminau bateriile în trei zile în care copilul oricum tot numai în brațe stătea.

Rochiile elegante pentru bebeluși

Arăta fetița mea în rochiile astea ca o savarină scufundată în frișcă. I se sucăleau volanele alea de la cât de foia, se șifonau, în scurt timp din minunata rochiță rămânea un morman de material din care ieșeau niște bulane grase, efect pe care-l puteam obține și fără să dau 300 de lei pe o rochiță. Sunt frumoase rochiile elegante pentru bebeluși, dar arată mult mai bine pe umeraș. Și mai sunt și scumpeee….

Sursa foto: nou născut via Shutterstock.com

Încălțările pentru bebeluși

Bebelușii nu merg, deci nu au nevoie de încălțări. I le pui doar ca să dea bine, doar că poziția piciorului bebelușului nu permite papucului să stea la locul lui. Chinui copilul să îi pui un papuc, apoi pe al doilea, între timp primul cade, transpiri, îl pui la loc, al doilea zboară sub pat, apoi îl pierzi în parcare, stresul vieții. Degeaba. Bebelușii urăsc orice îi constrânge. Vor să fie liberi, să simtă, să atingă.

Plus că sunt și scumpi pantofiorii ăștia, zici că-s făcuți din nectar magic cu platină.

Sursa foto: papuci pentru bebeluși via Shutterstock.com

Mănușile pentru bebeluși

Bebelușii au nevoie să pipăie, să simtă totul, mănușile le pun piedică. Le transpiră pumnișorii acolo înauntru. Nu au nevoie de ele, le tăiați unghiile și gata.

Bijuteriile pentru bebeluși

Lăsând la o parte că nou-născuții nu au nevoie de bijuterii, multe dintre ele pot fi periculoase. Am văzut copii de o lună cu lănțișor la gât. Se poate strangula cu el în somn. Am văzut bebeluși de două luni cu brățară din aur cu diamant. Dacă i se rupe,îi cade de la mână și el o înghite de curiozitate? E timp mai târziu, când bijuteriile decin importante pentru ei, să etaleze averea familiei.

Umidificatorul

Noi am folosit cu succes fie un prosop umed pe calorifer, fie un castronel cu apă sub el. Cost zero, efect similar (verificat cu higrometrul).

Ceaiurile pentru bebeluși

Bebelușii nu au nevoie de ceaiuri, le solicită rinichii. Au nevoie doar de lapte până la șase luni, apoi, după ce mănâncă și solide, au nevoie și de apă. Apă plată sau de la robinet. Nu dați banii pe ceaiuri anticolici sau pentru liniștire, nu au cine știe efect.

Ochelarii de soare pentru bebeluși

Sunt simpatici, recunosc, dar nu fac bine și îi și enervează. Mai bine îi lăsați în pace, și pe copii, și pe ochelari, pot face cunoștință mai târziu.

Premergătorul

Copilul va merge când e pregătit, indiferent ce gadgeturi cumpărăm noi pentru ei ca să simțim  că-i ajutăm să se dezvolte. Premergătorul îi poate da oarecare libertate de mișcare mamei, care poate face ceva de mâncare cât ăsta micu se izbește de colțuri și mobilă în premergător, dar multe dintre ele se pot răsturna și în general premergătoarele nu fac bine dezvoltării naturale a copilului. Mai bine luați un learning tower și gătiți cu bebe lângă voi.

Hamurile pentru bebeluș 

Le-am primit cadou, am râs de ele, le-am aruncat. Sunt un fel de curele care se trec peste pieptul copilului, iar mama trage de ele în sus cu un fel de lesă. Chipurile ajută copilul să nu se lovească atunci când face primii pași singur. Practic, îl smucesc, îi îngrădesc libertatea de mișcare, nu-l învață cum să cadă fără să se lovească. Întârzie mersul autonom în loc să-l ajute.

Sursa foto

Soluțiile dezinfectante pentru articolele bebelușului (gen lingurite, borcănele, căni, suzete, pahare)

Nu e nevoie să dezinfectați vesela și jucăriile, e suficient să le spălați ca pe celelalte lucruri. Oricum bebe va băga în gură pietre, papuci purtați, coada cățelului, n-are rost să dezinfectați jumătate de planetă câtă vreme n-o puteți dezinfecta pe toată. 🙂

Pudra de talc pentru bebeluși

Îmi amintesc perfect că pe vremea când eram eu copil, pudra de talc era la mare modă. Te pișca un țânțar? Dă cu pudră. Te iritai de la soare? Multă pudră. S-a opărit bebelușul vecinilor? Repede, să le împrumutăm niște pudră. Dădeau oamenii cu pudră din belșug, de nu te mai vedeai om cu persoană de norul de talc care cuprindea toată camera, te usturau ochii și te apuca strănutul.

Am cumpărat și noi pudră de talc pentru primul copil, era un fel de must-have, pe lângă scutece și ulei pentru masaj. După ce am folosit-o de câteva ori, am observat că nici nu ajuta pielea prea mult, inhalam o grămadă de praf și noi, și bebelușa, se făcea și deranj de ziceai că tocmai au plecat de la noi criminaliștii care au căutat amprente pe măsuța de schimbat copilul.

Am căutat atunci pe internet surse credibile despre efectele pozitive și negative ale pudrei de talc și am decis s-o aruncăm la gunoi.

Poate știți scandalul recent, în care o foarte bine cunoscută firmă producătoare de pudră pentru bebeluși a recunoscut că punea în ea azbest, fără să treacă asta și pe lista de ingrediente. Nu vrei azbest pe pielea copilului și nici în plămânii lui sau ai tăi. În plus, pudra blochează porii și poate duce la apariția acneei sau inflamațiilor locale.

O cremă calmantă bună face mult mai mult bine, fără să facă rău.

Voi ce mai adăugați pe listă?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

86 comentarii

  1. Hamurile alea mi se par creepy rau.
    Singurul lucru pe care l-am folosit sunt manusile, in primele cateva zile cu el acasa, cand imi era teama sa ii tai unghiile 🙂
    Din categoria „inutil, dar dragut” cred ca pot pune baldachinul de la patut, dar nu regret ca l-am cumparat. Macar o sa dea bine in pozele de botez 🙂

  2. La noi cădița de plastic a fost complet inutilă. Am folosit-o doar de 3-4 ori pentru că urla ca din gură de șarpe când îl puneam în ea așa că i-am făcut baie direct în cada mare sau îl spălam sub jetul de apă de la chiuvetă în timpul zilei.

    • Ochelarii de soare sunt foarte recomandati pentru bebelusi, nu inteleg de ce sunt inclusi in aceasta lista. E acelasi lucru ca si la adulti. Daca pe tine te deranjeaza soare, cu siguranta ii deranjeaza si pe ei! E ca si cum ai spune ca o palarie de soare e doar un moft. Nu le place, trag de ea, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa o poarte.

    • Patutul cu baldachin cu tot! Fetita mea a refuzat sa doarma in patut. Cum o puneam acolo cum urla ca arsa. Are 9 luni si doarme cu noi in pat unde este cea mai fericita! PS: a trebuit sa facem pat pe comanda sa fim siguri ca are toata lumea suficient spatiu. Asa ca daca as mai face un bebe…nu as mai cumpara patut. Dar as face in dormitor un pat si mai mare! ?

  3. Biberoanele si laptele praf daca alaptezi. Sunt nu doar inutile, ci si „periculoase”, in sensul ca atunci cand bebe are un puseu de crestere si mama are senzatia ca „nu se satura” din ce primeste la san, pentru ca sta tot timpul conectat, un biberon cu lapte praf pare a fi solutia ideala. Numai da, daca ai „noroc” sa-l accepte, adio alaptare.

    • Uite, experiențele personale diferă. Eu am folosit biberoane când alăptam. De folosit cu lapte muls, când trebuia să mai fug și să las copilul cu bunicii, nu cu lapte praf, adevărat. A fost de mare ajutor în cazul meu.

      Eu i-am dat și ceai la 40+ grade, spre deosebire de Prințesă

      După toate astea, fi-miu n-a refuzat niciodată sânul. Ba din contră. Și era „leneș”, obosea teribil, mânca greu, da’ tot era mai bun :)))

    • Eu am stat predominant pe momgroups din state, unde femeile trebuie sa se întoarcă la muncă după 4-6 săptămâni. Acolo toată lumea pompa lapte ziua, la muncă, lapte le care copilul îl bea ziua din biberon, iar seara ai noaptea alăptau. Sau cele care nu produceau suficient hrăneau mixt, alăptau și completau cu formula.

      Nu am auzit pe niciuna să se lovească de așa zisa confuzie sân tetina. Și pe grupul de pompat lapte erau *zeci de mii* de femei.

      Dar deh, cum mai dai tu guilt trip femeii daca îi dai opțiuni, cum ar fi biberonul. Lactivistele românești sunt mai toxice decât apa și. Sectoarele 5 și 6 de săptămâna trecută :))

      PS – încă alăptez

    • Toate lucrurile astea sunt inutile din punctul tau de vedere, nu ale unui specialist! Hamul l-am folosit mult timp , mi-a fost de mare ajutor! Si btw baiatul meu merge de la 11 luni , insa tot l-am folosit avand in vedere ca se lovea de toate lucrurile din casa sau afara si pe deasupra mai avea si spasmul hohotului de plans si facea niste crize cumplite!

  4. Am 3 copii (cel mare de 2 ani si 7 luni si gemenii de 9 luni).
    As adauga la inutile patutul cu gratii: cand incep sa se rostogoleasca se lovesc cu capul de ele fara sa mai spun ca atunci cand incep se se agate de margini si sa se ridice in picioare cad apoi si se lovesc: NU DATI BANII PE ASA CEVA. Noi a trebuit sa il inlocuim cu patut cu laterale din plasa.
    Batista bebeluisului este foarte utila dar nu actionata de aspirator ci cu gura. Doar cel mare (2 ani jumate) a acceptat-o aplicata la aspirator acum doua luni cand a vazut ca doar asa poate sa respire (a avut o viroza cumplita si nu suporta sa respire doar pe gura – nu se desfunda nasul cu niciun ser sau alte picaturi prescrise de medicul lui sau de ORL-ist).
    Am renuntat si noi la cadita dupa ce am descoperit (cand cel mare avea 2 luni) suportul de baie (o sita cu cadru inclinat care se amplaseaza in cada ( a costat 45 lei). Cei mici fac baie astfel din prima zi si niciodata nu au plans. In plus incape intr-o sacosa pe langa alte lucruri asa ca o luam si in deplasari.
    Inutile mai sunt: body sau tricouri care se imbraca tragandu-le peste cap la copii care inca nu-si tin capul (eu le-am dat dupa ce au inceput sa stea in fund) – sunt ok cele care se imbraca parte peste parte.
    Iarna am preferat saculet cu maneci pentru iesirile afara in loc de acele „costume de cosmonaut”: orice hainuta care presupune manevrari nenaturale de maini si picioare este un chin si pentru mama si pentru copil. Inutila si incaltamintea pana incep sa mearga.
    De jucariile prea zgomotoase se sperie.
    Foarte utile au fost mingile colorate si sunt fascinati de baloane (sub supraveghere).

    • De unde ati luat suportul ăsta? Nu imi dau prea bine seama cum arata, dar am si eu nevoie de ceva pentru cada.

    • Sunt multe modele. Noi il avem pe acesta suport_de_baie_pliabil_fold_store_08374_summer_infant-p10041988

    • Apropo’ de body-uri…am văzut un filmuleț unde se bagau intai picioarele copilului si apoi se trăgea bady-ul in sus spre umeri…asa se explica partea petrecută pe umeri….nici noi nu am stiut faza până nu am vazut.?

  5. Mi se pare incorect sa pui pe aceeasi balanta premergatorul (pt un copil care abia se ridica in picioare, face ajutat cativa pasi) cu un learning tower (destinat copiilor mai mari, care se tin bine pe picioare, sunt independenti la capitolul acesta). Compari mere cu pere.
    In rest, ai dreptate – fara manusi, rochii, papuci.
    Iar aspiratorul de muci l-am inlocuit cu dispozitivul acela mi prin care parintele trage mucii. Pentru un bebelus care nu stie/nu poate sa sufle nasul, nu e de ajuns serul. Cineva trebuie sa ii scoata din nas. Altfel dai in altele.

    • da da ai dreptate, uitasem de furtunas, pe acela l-am folosit si noi, foarte eficient.

      cu learning tower: copiii stau in picioare cu ceva vreme inainte sa mearga, deci ai putea folosi un learning tower de pe la 9-10-11 luni, acestea sunt mult mai sigure, nu pleaca nicaieri si nici nu se pot rasturna.

    • Premergatorul ala rotund ca un mini ozn e total contra-indicat. Orice pediatru mai citit poate confirma asta.
      Premergatoarele care se imping sunt mai ok. Arata asa ca un cadru de mers pe rotile. E drept ca trebuie supravegheat pentru ca se loveste si cade.
      Pentru lasat copilul in siguranta cateva minute recomand tarcurile de joaca, aici se cheama „baby prison” ” hi, hi sau amenajarea unui colt de siguranta cu baby gates (gardulete modulare care limiteaza accesul copillului in zone periculoase din casa).

    • Puțin spre deloc utilizate:
      Pătuțul (planul din târg nu s-a potrivit cu cel de acasă – când a descoperit ce bine e lângă mami.. Sau mai degrabă pe mami….) :)))
      Finet și tot felul de asemenea materiale recomandate pt alăptare..
      Bavetele
      Premergator
      Sterilizator
      Tricicleta
      Baby monitor (sper sa îl folosesc când va începe dormitul singurica)

      Foarte utile:
      Masa de infasat
      Perna de alăptat (fără astea doua nu știu ce făceam)
      Cadita
      Muulte body-uri ( de la 6 luni)
      Carut
      Landoup

    • Eu am trei copii, n-am extras cu nimic mucii niciodata si n-am dat in “altele”…

    • Exact la asta mă gândeam și eu când am citit de premergător și learning tower.

  6. Batista bebelușului a fost și inca este foarte utila pentru noi, la fel ca pentru multa alta lume….nu ii vad rostul in aceasta lista

    • Subscriu..alor mei le place si stau sa ii aspir..se simt bine dupa si cred ca ii salveaza de otite si alte alea..e drept ca e scary la inceput. In rest eu am cumparat patuturi vintage lemn masiv super frumoasa scumpe. Neatinse:))

    • Nici eu nu eram de acord cu batista bebelușului conectata la aspirator. Mi se părea că îi tragi și creierii prin nas cu aia. Asta la primul copil.
      Apoi au venit încă doi deodată, și când ai trei copii cu lumânări la nas și nici unu nu stie sa sufle, vă doresc succes să îi trageți afară cu gura.

      Așa că am luat batista bebelușului pt aspirator, care apropo nu trage cu puterea aspiratorului, are un sistem care reglează presiunea astfel încât să fie exact cat e nevoie.

      Cei mici au aproape trei ani dar încă o mai folosim ocazional.

      Asta apropo de prejudecăți despre ustensile pe care nu le-ai folosit niciodată dar sigur nu sunt bune pentru că de aia.

  7. Hello! Am folosit batista bebelușului de cand este fetița mica si o mai folosim si acum, la 5 ani, ne a fost de mare ajutor la fiecare răceală.
    La fel, a fost super cu cădita din plastic pe suport(cu picioare), pe mine ma durea spatele îngrozitor de la purtat copil asa ca macar la băiță luam o pauză.

  8. De acord cu lista, mai putin batista bebelusului, care noua ne-a fost utila la raceli. Unul din copii n-are nicioproblema cu ea, sta linistit la aspirat, celalalt plange la inceput, dar se linisteste repede. Am incercat-o si eu, mi s-a parut ok, nu trage exagerat de tare.Sau poate depinde de aspirator…
    Pe lista de „inutile” as adauga sacul de dormit. N-au vrut sa stea in el si pace, plus ca se incalzeau foarte rau. Am ajuns la concluzia ca bebelusii/copiii sunt mai caldurosi decat credem noi 🙂

    • Cea mare a noastra a stat in sac pana dupa 2 ani in sezonul rece. Cel mic, nici macar o secunda. acum dorm amandoi dezveliti si cu spatele gol la orice temperatura.

    • A mea îl folosește și la 5 ani iarna (cel fără mâneci, nu foarte gros), ii place mult. Depinde de copil ?

  9. Am 3 copii , doua gemene de 3 ani și un bebe de 8 luni. Pentru toți 3 balansoar ul electric și hamul mi a fost de maaaaare ajutor.

  10. Patutul cu gratii si nebulizatorul (cele mai scumpe, inca speram ca le vom folosi candva), cadita (foarte utila, in schimb, floarea de plus cu petale), suportul anatomic, biberoanele pt mamele care alapteaza (dar nu ai de unde sa stii, te pregatesti), balansoarul (primit) si premergator (primit), perna bebelusului, caciulite care se leaga sub barbie, para de nas, lotiuni de tot felul (in afara de bepanthen si uleiul pt masaj), costumul de botez, pantofii, babeticile clasice (utile au fost numai esarfele triunghiulare pe vremea cand regurgita des), tricourile cel putin până intr-un an, in cazul nostru, aparat de aburi (legume facute in sita, pe oala cu apa), cantarul, am primit chiar si niste chiloti in miniatura, nu am stiut ce sa fac cu ei, pompa de san in cazul meu, mai ales cea manuala!

    • Care e treaba cu nebulizatorul asta? De ce e asa popular in Romania si in alte tari nu a auzit nimeni de el? Am intrebat pediatrul si, dupa ce s-a uitat tare lung la mine, mi-a zis ca se foloseste in cazuri grave de insuficienta respiratorie si doar in spital. Inca ma mai gandesc daca sa cumpar unul…

    • Aerosolii sunt la mare cautare in Ro. Fiecare are cate unul acasa. Afara da, e doar pentru afectiuni grave.
      La fel ca si injectiile cu antibiotic pentru o infectie in gat: foarte recomandate in Ro, vazute in afara ca barbarie crunta.

    • Buna. Se foloseste la copiii care fac des bronsite si au risc de pneumonie. Nu cumperi unul pana nu e cazul. Al meu copil a fost la un pas de pneumonie si l-a ajutat acest aparat dar sunt copii care nu au probleme respiratorii asa mari.

    • E la fel de popular si in Belgia pentru tratarea afectiunilor respiratorii (bronsita, bronsiolita etc) la copii. din cate stiu, avantajul aerosolilor este ca se folosesc cantitati mai mici de medicament care ajung direct acolo unde trebuie (de ex, e nevoie de o doza mai mica de antibiotic decat in cazul in care antibioticul ar fi administrat pe cale orala).

    • Buna. Se poat face aerosoli doar cu solutie marina, care ajuta foarte mult in perioada de raceli, muci. Practic ajunge sa imite aerosolii pe care ii faci la malul marii. Daca mai adaugi si o lampa de sare care sa stea in priza in timpul noptii, rezulta un tratament foarte bun si natural pentru nasucul copilasului.
      Noi suntem mari fani de batista bebelusului ( de la 2 ani o monteaza singur la aspirator si isi trage mucii ) si aerosoli cu solutie salina ( profita sa stea sa „citeasca” cand are masca sau seara citim impreuna). Nu a plans niciodata la nici una dintre activitati.
      Insa cred ca depinde de copil si de cat de „speriati” sunt parintii. Copii sunt un mare „organ de simt” si simt fiecare indoiala pe care o avem noi, adultii, chiar daca nu stiu sa si-o explice.

    • in belgia se inchiriaza de la farmacie sau casa de asigurari. In romania nu ai de unde inchiria asa ca il cumparam.
      Cum poluarea e mare si temperaturi ridicate in aprt. bucurestene si aerul e uscat, apar deseori probleme minore respiratorii superioare ce se trateaza cu oleaca de abur.

    • Ahahaha, exista asa ceva? Daca da, anunt pe aceasta cale ca mi-ar fi folosit la cel mare :)))). Ii taiam unghiile noaptea, cand dormea la lumina de la telefon si tare ma mai chinuiam, ca telefonul cadea mereu de unde il puneam. Veioza sau altceva nu mergea, se trezea la orice geana de lumina.

    • Recomand chestie din aia de instalator care se pune pe capul tau…in aceeasi situatie eram si eu cand mi-am adus aminte ca avea soțul una in cutia de scule…mare succes cu ea

    • Da, da, și eu tot cu luminatorul frontal pe cap i-am tăiat unghiile :))))
      Îmi închipui ce ar simți o viitoare mamă dacă ar primi un frontal cadou :))))

  11. Suzeta, frumoasa si roz, personalizata. Nu m-am indurat sa o arunc. Se joaca cu ea, toddler fiind. Daca as mai face un copil, cu siguranta nu as mai cumpara patut, landou si carucior. Am avut si nu am folosit sterilizator, biberoane, lapte praf 🙂

    • Fiecare părinte are lista lui de utile/inutile. Noi am folosit batista bebelusului, ii puneam întâi unui urs de plus și așa accepta. Sa recunoaștem, multe din lucrurile scumpe sunt primite cadou la naștere sau botez. Și a propos de rochițe și pantofiori, cum rămâne cu botezul? Cam atunci și primești alte rochițe/ hăinuțe cadou. Eu una mi-am dorit să o îmbrac in rochițe, mai ales după 6 luni și așa am făcut chiar când era în cărucior. Iar rochițele sunt chiar practice vara.

  12. Tot din categoria lucruri inutile: sistem antirostogolire, din acela care fixeaza corpul bebelusului in somn ca sa nu se intoarca pe spate. Acelasi efect poti sa il obtii cu un prosop rulat asezat in spatele bebelusului.
    De curand am auzit ca exista expressor de lapte praf. Cam cat lapte praf poti sa faci ca sa fie nevoie de asa ceva?

    • Expresorul respectiv este de mare ajutor mămicilor ce hrănesc cu lapte praf copiii. Nu am avut, am citit însă pe diverse site–uri. Cât lapte praf sa faci? Exact cât ai nevoie. Dozeaza exact și încălzește apa la temperatura ideală, este și foarte igienic, mi se pare ideal mai ales atunci când copilul sta și cu alte persoane ( bona, bunica, vecina) nu ai stresul ca nu se spală bine pe mâini, ca poate nu nimereste temperatura sau diluția exactă.

    • Lapte praf, cand mananca aproximativ la 4 ore = de 6 ori pe zi. Eu am folosit sotul pe post de expresor buna parte din timp

    • Am o colegă care are tripleti și îi e util cand vor toți lapte in același in timp.

  13. Buna! Eu am folosit manusile in primele zile cand eram terifiata sa-i tai unghiutele minuscule, batista bebelusului – fara de care nu stiu cum as fi trecut peste niste raceli monstru cand scoteam tone de verzituri, conectata la un aspirator micut, cumparat special doar pentru batista, desi aveam si un aspirator nazal special pentru bebelusi, dar nu facea fata, leaganul – sporadic, dar l-am mai folosit, statea in el, ma avea in raza vizuala si eu faceam mancare sau treaba, umidificatorul – extra bun, cu abur rece, silentios, cu functie pentru aromoterapie, puneam uleiuri aromatice pentru bebelusi si chiar transforma atmosfera in camera. Imi este si acum foarte util pentru combaterea uscaciunii din camera. Are si functie de lumina de veghe, poti seta diverse culori sau sa treaca prin tot spectrul. E un umidificator mai feng-shui, excelent.
    Si premergatorul l-am folosit din greu. Si merge foarte bine copilul meu acum. Nu merge nici pe varfuri, nu are nici coloana, nici bazinul deformat, nici nu s-a rasturnat si oricum e foarte greu de rasturnat si cand nu este copilul in el. Da, daca il lasi sa coboare scarile cu premergatorul, sunt toate sansele sa se rastoarne. Nu se rastoarna nici la praguri, iar pe margini are o banda de cauciuc care atentueaza socurile la izbituri bruste si previne pagubele produse mobilei sau tocurilor de usa. Multe mituri false legate de folosirea premergatorului.
    Nu am folosit incaltari, bijuterii, rochii – am baiat – dar mi se par oribili blugii pentru bebelusi, denimul, indiferent cat de moale si prelucrat ar fi, ar trebui interzis la hainele de bebelusi. Are o rigiditate care nu are ce sa caute in hainele de bebelusi si chiar copii.
    Ochelarii de soare, cumparati din magazine specializate, produsi de firme serioase, speciali pentru bebelusi, sunt foarte utili si indicati. Nu pentru bebelusii foarte mici, dar de la 7 luni, in soare puternic ar trebui folositi. Efectele negative ale soarelui puternic asupra retinei pot fi semnificative la bebelusi datorita dimensiunilor mici ale structurilor oculare. Ochelarii de soare pentru bebelusi sunt usori, foarte flexibili si rezistenti, au o banda de cauciuc moale cu care se fixeaza pe cap.
    Inutil pentru mine ar fi fost tarcul de joaca. Dar nici nu l-am luat. 🙂 Nu ar fi stat o secunda in el.

    • Ochelarii de soare de calitate (nu de supermarket) mi i-a recomandat si oftamologul pediatru, mai ales pentru copii cu ochi albastri care au o sensibilitate mai ridicata la lumina soarelui.
      Nu e musai neaparat in Romania dar in alte tari mai insorite da.

    • Premergatorul este interis in mai multe tari iar putinele eventuale beneficii sunt anulate de multiplele dezavantaje. Fiica mea a mers in picioare la 11.5 luni fara sa o fi tinut cineva de maini sau stimulat in vreun alt fel.

      http://evz.ro/nu-puneti-copiii-in-premergator-919043.html

      https://pediatricblog.info/2015/10/premergatorul-un-mare-nu-pentru-sugari.html

      Copiii nu au nevoie de ochelari de soare, acestia sunt recomandati doar daca existe probleme cu ochii si ii prescrie oftalmologul, chit ca au UV polarizati sau orice altceva

      http://centruldeparenting.ro/monica-pop-spitalul-de-urgente-oftalmologice-bucuresti-ochelari-de-soare-copii/

    • Eu am citit foarte mult despre premergator si am gasit numai dezavantaje. Eram hotarata sa nu imi pun copilul in premergator insa realitatea este diferita de articolele si studiile citite de mine. Toti cei din jurul meu au avut premergator. Verii sotului meu au fost pusi in premergator de la 4-5 luni. La 9 luni au mers singuri si nu au avut niciodata probleme. Chiar si eu am avut premergator cand eram mica. Toti in jurul meu isi pun copiii in el fara consedcinte grave. Cand m-am trezit pe la 8 luni ca fetita mea vrea numai in brate, am zis ca e cazul sa nu mai fiu absurda si am cumparat unu. Cat despre faptul ca e interzis in alte tari… si quinoa e interzisa in Germania pana la 2 ani, si spanacul e interzis in Suedia pana la 1 an.

  14. Incalzitor de biberoane. Un fierbator de apa e mai eficient.
    Geci de iarna pt bebelusi. Inutile, incomode si enervante. La inceput saci de dormit de carucior si dupa cand incep sa miste, costume de cosmonaut.
    Pentru primele luni si sosetele mi se par total inutile. Pijamalele alea intregi au fost baza la noi pana pe la 3 luni.
    Blugi!! Urasc blugii la copii mici. Sunt aspri, scortosi, limiteaza miscarile. Primii blugi (moi, cautati in 10 magazine) i-am cumparat la 3 ani.
    Paturici, plapumi! Am primit fara numar, am folosit doua maxim. Sac de dormit din prima zi pana pe la 3 ani, am dormit fara grija ca se dezveleste sau ca se sufoca cu paturica. La maternitate inveleau copii cu niste pilote dar aveau si o mie de senzori si 3 asistente de garda deci noi nu ne-am riscat.
    Creme, lotiuni, pudre, servetele umede!! Total inutile, ni s-a explicat de la neonatologie ca pana la 3 luni nu se spala copilul cu nimic decat apa. Dupa se unge cu ulei. Nu de bebelusi, de galbenele de la plafar. In general am fost sfatuita de medici si moase sa evit orice produse cosmetice de bebelusi din comert.
    Incalzitor pt masa de schimbat. Arata ca un rotisor care se atarna deasupra copilului. Horror! Mai bine un prosop cald.

  15. Dupa ce mi s-a blocat coloana (si identificat o frumusete de disc lombar distrus) hamul m-a ajutat minunat pt ca copila fugea in 5 directii. Peste 2-3 luni a crescut mai mare si am reusit sa o tin de mana, dar cine este mai inalt ca mine si copilul e piticot, mersul aplecat rupe.

    La fel, la batista bebelusului aspiram cu gura. Facea minuni dupa un strop de ser fiziologic – reusea sa adoarma. Bon, intre timp am invatat sa accept 18 gr in dormitor si aerisit si umezit aerul.

  16. Bentitele acelea cu flori si fundite mi se par inutile. Bebelusii sunt oricum frumosi, nu au nevoie de alte accesorii de înfrumusețare, plus ca sunt convinsa ca nu sunt nici comode.
    Tot felul de jucării și jucaroare, care de care mai pufoase si colarate. In primele luni de viață bebelusii au nevoie de iubirea parintilor, si doar mai târziu de jucarii…si atunci cu moderație…

  17. de acord cu toate punctele!

    am incercat hamul pe copii si era ciudat rau, m`am simtit ca negresa din The Walking Dead tinand 2 bebelusi in ham cum tinea aia cei 2 zombies care umblau stramb si incet.
    in loc de umidificator – pahar cu apa sau prosop umed pe calorifer.
    pentru nou nascuti cand le schimbi pozitia de pe stanga pe dreapta rulam un prosop si il propteam de spatele copilului.
    manusile le`am folosit un pic, apoi nu aveam nici o treaba sa le tai unghiile minuscule. nu s`au zgariat pe fatza cu ele.
    batista bebelusului nu am folosit`o niciodata.

  18. Nu prea poți găti cata vreme copilul merge cu premergatorul pentru ca trebuie supravegheat.
    Încălțămintea pentru bebelusi nu e inutila. Depinde cand sunt născuți. Eu am folosit la bebe 2 si cizme si pantofi si nu au căzut din picioare. Depinde de sistemul de prindere.
    Leagănul cu baterii mi-a fost de mare ajutor la bebe 2. Dormea doar ziua la inceput si numai in leagăn. Pe mine m-a salvat in primele 3 luni.

  19. SUZETA! Stiu ca este si ea controversata si multa lume o foloseste. Copiii mei o scuipau instant. Am bagat-o si eu in gura si e ORIBIL sa stai cu un plastic in gura! Am aruncat-o din prima. Si nici nu au supt degetele, nici unul dintre ei (avem doi).

  20. La noi batista bebelușului a fost foarte utilă, am chiar 2 🙂 nu am avut ham, dar am avut premergător pe care la folosit ocazional atunci când aveam nevoie sa fac duș sau altceva..fiind singura in timpul zilei e dificil sa le faci pe toate cu un bebe care vrea sa exploreze și totuși nu merg de-a bușilea, nu a pățit nimic, sa dezvoltat foarte frumos și a mers de la 11 luni singur. Learning tower avem, folosim..dar la 9-10 luni a fost cam devreme, nu se simțea comfortabil și plângea după 10 min chiar dacă era ocupat cu magneții de pe frigider. Balansoar am avut..a stat foarte fericit el până pe la 3-4 luni , cate 30 min pe zi , am avut și eu o pauza binemeritata. Constat că nu am prea avut lucruri pe care sa nu le folosim, așa că dacă vei face o lista cu lucruri folositoare, voi contribui și eu la ea 🙂

  21. Sunt de acord cu lista, cu excepția balansoarului electric care pe mine m-a ajutat foarte mult și lui i-a plăcut de prima dată când l-am așezat acolo, a adormit instantaneu. Aș mai adăuga pe lista lucrurilor nefolositoare: loțiuni și uleiuri de uns după baie + apă de colonie pentru bebeluși (am folosit doar cremă hidratantă prescrisă de pediatru pentru piele atopică), biberoane+sterilizator+încălzitor de biberoane pentru mamele care alăptează. Dacă faza cu alăptatul eșuează, poți da oricând fuga la farmacie să cumperi biberon și îl poți încălzi și steriliza în crăticioară până cumperi sterilizator+încălzitor. E o investiție inițială inutilă.
    Am scris la mine pe blog câteva obiecte care mie mi-au fost utile în primul an de viață al bebelușului, opusul listei tale: https://orangejuice.ro/7-obiecte-folositoare-in-primul-an-de-viata-al-unui-bebelus/

  22. Eu am alaptat insa am folosit sterilizatorul pentru biberoanele in care puneam laptele meu. A fost nevoie de cateva ori sa merg la o nunta, sa scap de-acasa pana la coafor, sa diverse…Sterilizatorul l-am folosit mult timp, pana s-a stricat.
    NOT: hainele fancy pentru copii. Never! Nici macar la ocazii speciale. Il imbrac in niste pantaloni scurti/lungi de in si tricou/bluza polo, cu guleras, sa arate mai…office 🙂 Blugi i-am luat abia la 3 ani, si-i poarta doar iarna. Pantofi pentru bebelusi. Jucarii scumpe pana pe la 2 ani. Eu n-am fost capabila sa-mi fac copilul sa stea in baby carriere. Asa ca am unu scump, atat de scump si nefolosit incat nu-mi vine sa-l pun pe OLX :)) In rest am cumparat esentialul de la Ikea(pat, masuta de infasat, cadita simpla, ulterior olita), i-am luat hainute moi si frumoase de la HM si Zara pe masura ce a crescut si un carucior al carui landou se transforma in varianta sport, de la Chicco. Chiar daca a fost primul, cel mai frumos si iubit si dorit copil iar noi ne permiteam, nu am cheltuit averi pe gadgeturi si jucarii. Acum e jale, la aproape 4 ani 😀

  23. Total inutile si chiar periculoase au fost multele paturele primite. Vreo doua le foloseam ca sa sprijin spatele, in rest, erau de frumusete, nu am avut curaj sa ii invelesc noaptea, pe niciunul, ca sa nu se sufoce. Mai tarziu fimea si-a ales o paturica din maldar, pe post de paturica de siguranta, pe care si acum, la aproape 11 ani o ia dupa ea, dar nu sta invelita.
    Incalzitorul de biberon a fost inutil. Mai util a fost sa tin biberoane cu apa in ele, pe calorifer, la temperatura potrivita.
    Sacii de dormit au fost inutili. Nici unul din ei nu a vrut sa stea inauntru. Cum inchideam sacul si simteau materialul pe picioruse, urlau de zici ca ii omorai.
    Cadita cu termometru inclus. Tot cotul meu a fost mai util. Am folosit cadita, ignorand termometrul, dar am dat pe ea de 3 ori mai multi bani.
    Pantofi, sandale, fustite, rochite,chilotei pe sub rochite, peste scutec, total inutile. Doar frumoase.
    La fel ca si clamele si funditele de par. Cum simtea ca am pus, cum tragea de ele pana smulgea si parul. Apoi se uita la ele si le punea pe cap, deasupra:D
    Premergatorul a fost folositor la al doilea copil, care a fost extraordinar de puturos, si care imi rupea spatele pur si simplu. Il puneam ca sa aiba o preocupare si sa imi dea o pauza. Nu mergea ca era puturos. Se juca cu bilele de pe el.
    Jucariile primite la nastere, si pe parcursul primilor ani: total inutile. Copiii mei se jucau la un an, cu sticle goale.

  24. Ochelarii de soare nu sunt chiar moft, Ioana! Desigur, daca vorbim de cei omologati pentru bebelusi si copii mici. Mie pediatra din Austria mi-a zis sa ii poarte musai pentru ca degenerarea corneei este progresiva si ireversibila, iar ei au tendinta sa priveasca direct in sursa de lumina.

    Iarasi umidificatorul nu poate fi clasificat ca inutil in general. Noi aveam incalzire prin pardoseala si 25-27% umiditate in camera de somn. A fost singura solutie pentru a aduce umiditatea in plaja 40-60%.

    Batista o folosim inca, nu vrea/ poate/ stie sa sufle nasul ca lumea si dupa episodul cu suprainfectie respiratorie lasat cu internare, batista este la noi inca mare hit.

    Balansoar am avut cateva luni de imprumut, maaaare distractie, dar numai ca scoica de interior. Cand porneam bazaiala, incepea sa planga.

    In rest, subscriu la inutilitatea celor mentionate de tine (ma rog, Emei i-am pus cercei din maternitate, dar am incercat sa ne asiguram ca sunt cei mai safe posibil). Iarasi cosmeticalele pentru bebe mi se par bani aruncati. Si landoul in care nu a vrut sa mai stea de pe la 6 saptamani.

  25. Hamul pt copii mici nu este ca sa nu se loveasca copilul, ci ca sa nu fuga de linga tine cind iesi la plimbare, sau la magazin, unde esti ocupata cu cumparaturile, iar copilul poate fugi de linga tine in 3 secunde.
    leaganul cu baterii pt fii foarte util. Mie mi-a fost, m-a salvat de la multe leganari, si am putut face si treaba decit sa stau cu pruncul in brate in continuu. Manusile pt miini, si alea sunt utile. Si cu unghiile taiate tot se zgiria pe fatza, sa nu mai spun ca avea mereu miinile ghiatza, iar manusile erau o necesitate!
    Pt fiecare obiect exista mai multe motive de a le utiliza, iar fiecare copil este diferit, nu trebuie generalizat, pt ca ce nu functioneaza pt copilul tau, poate functiona pt un alt copil, pt o alta mama, care e mai ocupata, are mai multe responsabilitati, etc, etc.
    Sunt multe lucruri si obiecte a caror folosinta pur si simplu Nu se poate generaliza. Degeaba scrii un blog despre ele; nu se aplica la toata lumea, este mai degraba pierdere de timp in care poti face ceva util sau petrece mai mult timp cu pruncul despre care ai spus ca mai degraba l-au legana decit de il pui in leagan.
    A veni cu reguli scrise pt copii, este total inutil, pt ca nu exista doi copii la fel, si regulile de genul asta Nu se vor putea aplica si la altii la fel.

    • @Anonim, de ce n-am fi de acord ca unele lucruri sunt utile pt unii si inutile pt altii?impresia mea este ca in articol sunt enumerate chestii care nu i-au folosit celei care l-a scris. e vorba despre parerea si experientele ei – cel putin asta e nota in care l-am citit. cred ca putem sa ne spunem parerea despre respectivele obiecte fara sa ne bagam peste ce face fiecare cu propriul timp si fara impresia ca ni se servesc „reguli scrise”.

    • Mainile si picioarele reci la bebelusi sunt o modalitate a lor de termoreglare. Cand sunt mici, nu aj desvoltat centrul de termoreglare din hipotalamus, care are rol in mentinerea constanta a temperaturii si atunci se face racirea sangelui la extremitati

  26. Lucruri inutile: pernuta anti regurgitare, pernuta anti rostogolire (când vine vremea ca bebe sa se întoarcă de pe o parte pe alta, o va face oricum, chiar și cu pernuțele opritoare din spumă poliuretanică/cu memorie) – un prosop făcut sul când bebe are câteva săptămâni e mai util; casca protecție fontanela.

  27. Buna,

    La bebele meu de 1 an si 4 luni am constata asa:

    Leagănul/balansoarul cu baterii

    Il puneam cand avea colici iar leganatul il linistea si adormea, apoi se distra cand se balansa. I-a placut mult. L-am tinut pana la 10 luni si apoi l-am dat.

    Hainele elegante pentru bebeluși

    Nu am chinuit copilul cu asa ceva. La botez a avut o camasa usoara si niste pantaloni din tercot subtire. I-am luat doar utile si practice. Are timp sa poarte…

    Încălțările pentru bebeluși

    Eu l-am tinut in sosete care de care mai fistichii. Nu a acceptat nimic in picioare. Doar asta-iarna am avut niste ugg-uri de fas cu arici si niste botosei de lana ca sa nu inghete la picioare.

    Mănușile pentru bebeluși

    I-am luat vreo 5 perechi si le-am dat noi.

    Bijuteriile pentru bebeluși

    Are, dar nu i-am pus decat la botez si mot. In rest are o atisoara rosie pt deochi.

    Umidificatorul

    Foarte util, mai ales pentru mine care nu pot dormi cu geamul inchis si asta-iarna a trebuit sa dorm cu el inchis.

    Ceaiurile pentru bebeluși

    I-am luat unul de colici si l-am aruncat mai mult de jumatate. Nici acum nu ii plac ceaiurile.Cand are scaun moale ii inmoi biscutii cu ceaiul de menta ca altfel nu il bea.

    Ochelarii de soare pentru bebeluși

    Nu i-am luat ca nu stiu care sunt buni. Imi poate da cineva un sfat pentru anul urmator?

    Premergătorul

    Inutil. L-am pus de 3 ori si nu a mai vrut. Se simtea incorsetat. Mai utile sunt antepremergatoarele. Are doua si inca se joaca cu ele desi merge f bine. A, si rotile de impins sunt utile.

    Hamurile pentru bebeluș

    Am unul, dar il folosesc doar sa il leg mai bine de tricicleta sau leagan, masinuta etc sa nu cada. Nu ii place sa mearga cu ele si nu il chinui.

    Soluțiile dezinfectante pentru articolele bebelușului (gen lingurite, borcănele, căni, suzete, pahare)

    Le-am sterlizat doar cand au fost noi pana la 3 luni cu solutie la rece. Dupa, cu apa calduta si aia a fost.

    Batista bebelușului

    Utila, dar doar cand este racit. In rest, para sau aspirator electric.

    Util este si aparatul de aerosoli,aparatoarele laterale la patut si perna cu samburi de visine pentru colici.

    Inutil a fost si centrul de joaca cu salteluta care nu l-a atras deloc si salopetele cu totul pentru ca e un chin sa schimbi pampersul si nici lui nu ii placeau. In schimb sacul de dormit a fost foarte bun.

  28. Pătuțul…cadou de la bunici! cu masa pentru schimbat, sertare si sertărașe, saltea din cocos..tot tacâmul! mândra a dormit cu noi in pat pana la aproximativ 4 ani cand a cerut singura sa doarmă in patul ei de domnișoara.

  29. Eu nu am folosit deloc pompa de san- nici electrica, nici manuala, ambele primite cadou senzatie de groaza. Am alaptat amandoi copii pana la 6 luni, nu m-am putut mulge deloc. Am folosit batista bebelusului, balansoar am acum la al doilea bebe si e util 20 min pe zi., Saci de dormit am avut vreo 5 primiti cadou, nu i-am folosit, i-am dat mai departe. Pentru cada am un suport de baie de 15 lei din supermarket, foarte util ca nu aluneca bebe in cada mare: https://www.cora.ro/inaplast-reductor-cadita-P-2433049.
    Patut am de lemn dar cu aparatori sa nu se loveasca de zabrele. Umidificatoare, monitoare, sterilizatoare nu am si nici nu imi trebuie. Incaltari am la bebe dar doar dupa 6 luni, de protectie si de frumusete, dar ceva din panza moale. Am doi baieti, deci nu rochite…la botez i-am imbracat elegant, ca asa au vrut nasii, in catifele, exagerat de scumpe, dar frumoase… Tot ce nu am folosit am dat cadou (lucrurile noi), cele uzate le-am donat la diverse centre. Nu pot arunca haine si lucruri in stare buna cand stiu ca altii nu au. Cum este learning tower-ul? Am cautat pe blog si am citit articolul tau, poate il iau pentru al doilea copil…

  30. Cum povestea si cineva mai sus, depinde foarte mult de la copil la copil. Eu personal am folosit cu succes batista bebelusului, nu stiu ce m-as fi facut fara ea, la fel si hamul, cand fetita mea a inceput sa mearga, pentru a evita ca ea sa cada sau eu sa merg non-stop la 90 de grade dupa ea :). Umidificatorul nu m-a ajutat, dar nici o cratita cu apa pusa pe calorifer nu a ajutat, probabil depinde de apartament/temperatura etc. Am folosit manusi initial pentru bebe, era prea mic sa ii tai unghiile, mie una mi-a fost teama sa nu ii tai in carne. Noi am folosit si incaltaminte cand fetita mea a inceput sa mearga, la recomandarea pediatrei, intrucat avea probleme mari de oase si risca sa alunece pe jos numai cu sosete, inclusiv cu cele special anti-derapante. Din nou, depinde de la caz la caz, nu prea putem generaliza aici.

  31. Pe langa ceea ce ai pus pe lista si care sunt valabile si la noi o buna parte, as adauga caruciorul(bebe a vrut sa fie aproape de mami si tati in sistem), patutul cu saltea scumpa din cocos integral( iarasi a preferat sa doarma cu noi in pat inca de la inceput? ).Am avut noroc ca am primit majoritatea lucrurile de care am avut nevoie pentru copil de la verisoara mai mare, in special hainute, ceea ce a salvat mult bugetul familiei.Ne-am concentrat pe achizitionarea de hainute din lana merinos si muulte carticele?

    • Bună!
      Eu am folosit legănele cu baterii la toti 3! Le placea sa traga cate un pui de somn in ele! Si pe la 6 luni cand am început cu papica le foloseam pe post de scaunel pe modul mai ridicat. Aveau 3 niveluri de inclinare plus muzica.

  32. In legatura cu ochelarii de soare nu sunt de acord cu tine. Noi locuim in Norvegia. De când se întoarce soarele nu mai poți ieși afara fără ochelari. Zăpada de peste tot combinata cu lumina de la soare duce la niște dureri de cap îngrozitoare, ca sa nu mai zic ca nu e buna pentru vedere. Dacă sta in fund copilul in cărucior și nu pe spate cu parasolarul tras, n-ai ce face fără ochelari. Ochelarii ii cumperi din farmacii sau de la optici medicale. Toți copiii care merg la gradinita (și majoritatea merg de la un an) trebuie sa aibă ochelari de soare in coșul cu lucrurile lor pt ca sunt afara aproape toată ziua. Dar înțeleg la ce te-ai referit când ai scris și pentru asta chiar n-ar trebui folosiți.

    • Perfect de acord! Asa este si in Elvetia! In toate tarile civilizate se recomanda ochelarii de soare de la varste cat mai fragede! Haide sa separam mofturile de recomandarile medicilor!

  33. Ochelarii de soare sunt foarte recomandati pentru bebelusi, nu inteleg de ce sunt inclusi in aceasta lista. E acelasi lucru ca si la adulti. Daca pe tine te deranjeaza soare, cu siguranta ii deranjeaza si pe ei! E ca si cum ai spune ca o palarie de soare e doar un moft. Nu le place, trag de ea, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa o poarte.

  34. am folosit cu succes leaganul. si-a meritat toti banii. era la priza nu la baterie. e adevarat ca bratele le-am folosit mult mai mult :)) , dar daca voiam sa am mainile libere sau sa merg singura la baie, o asezam in leagan si era fericita. a si dormit in el. f bun. daca as mai face un copil, l+as cumpara din nou 🙂

    cel mai odios de pe lista mi se pare hamul.

    premergatorul stiu ca nu este recomandat de oropezi asa ca l+am taiat de pe lista din prima, iar ochelari de soare a avut dar nu chiar de bebelusa.

  35. La noi a fost extraordinar leagănul pentru amândoi bebe. Stăteau cuminți, chiar adormeau in el. Iar bateriile țineau foarte mult, cred ca le-am schimbat de 2-3 ori, pentru amândoi copiii adunat. Dar a fost scump, recunosc, deși cumpărat de la prieteni la mai putin de jumătate de preț. As adauga la lista Diper Genie, nu am primit, dar inteleg ca nu numai el este scump, ci și pungile care trebuie cumpărate ulterior.

  36. Fotoliul de plus pentru bebelusi este inutil la noi, pentru ca bebe nu sta ca o papusa, ci se misca mereu si cateodata cade cu tot cu el. Poate mai tarziu, dupa 1 an, 2… inca sper ca nu l-am cumparat de geaba.

  37. Pitica mea a stat in premetgator…isi lua avant , isi ridica picioarele sus si mergea cu spatele…se distra copios. In scimb a exersat mult mai practic sa mearga cu un carucior de papusi mai solid( nu facut din tevi de plastic goale pe dinauntru). In scaunelul de mancat a stat 1-2 sapt…se tot ridica in picioare si se punea cu fundul pe masuta :))) learning tower-ul a ajutat mult.

  38. Bună!
    Eu am folosit legănele cu baterii la toti 3! Le placea sa traga cate un pui de somn in ele! Si pe la 6 luni cand am început cu papica le foloseam pe post de scaunel pe modul mai ridicat. Aveau 3 niveluri de inclinare plus muzica.

  39. Multumim pentru articol. Cu siguranta va ajuta multe mamici care vor dori sa cumpere produsele potrivite pentru cei mici. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *