Dieta Montignac pe intelesul gurilor flaminde si pofticioase

Postul asta exista pentru ca a fost cerut de public, nu pentru ca vreau sa-mi transform jurnalul intr-un blog de slabit, doamne fereste. Ma declar in continuare printesa papanasilor cu smintina, vesnic indragostita de fursecurile cu nuca si dependenta de inghetata de ciocolata. Cred cu tarie ca mamaliga cu brinza de burduf e mama tuturor meniurilor de prinz, iar ciorbei de pui a la grec i-as face o statuie.

Acestea fiind spuse, sa trecem la povestea de azi: dieta Montignac. Nu trec la explicatii inainte sa va promit ca functioneaza. E extrem de logic si usor de implementat. Nu-mi iau comision de la nimeni, nu-s amanta domnului Michel Montignac, n-am procent la vinzarea de fructoza. Sint o tipa destul de bine intepenita in realitate, foarte sceptica atunci cind vine vorba de diete si greu de convins pe teme legate de stil de viata si sanatate. Am incercat multe, am citit si mai multe. Nu cred in infometare, in disocieri prelungite care iti dezechilibreaza organismul, nici in sport practicat pina la lesin. Cred in organismul nostru, care e programat sa functioneze inteligent, si in simtul masurii.

Bun, lectia nr 1 e urmatoarea: alimentele de baza contin cantitati diferite din patru mari clase de elemente.

1. Glucidele (cunoscute si sub numele infricosator de carbohidrati)

De ele nu ne place, va spun din start. Adica ma rog, noi sintem asa indragostiti de ele, ca sint dulci si bune la gust si ne fac fericiti, dar relatia nu e una pe care s-o privim cu ochi buni. Pentru ca odata date pe git, daca e sa ne luam dupa ce zice dl Montignac, ele cresc glicemia (procentul de zahar in singe), iar pentru a scadea glicemia la loc e nevoie de o productie mai mare sau mai mica de insulina. Care insulina porunceste grasimilor care intra pe git odata cu zaharul sa se depuna pe fesele noastre. Cu alte cuvinte, rontai un biscuite cu unt, zaharul din el e ars ca energie de creier, untul se depune frumos pe coapsa stinga. Daca ai fi mincat doar unt, el ar fi fost ars pe loc drept energie. Dar revenim la glucide. In functie de descarcarea insulinica pe care o produc, avem doua felul de glucide:
– glucide bune, care provoaca descarcare insulinica mica(faina integrala, orezul integral, fructele), si
– glucide rele (zaharul de masa, toate produsele care il contin, faina alba, orezul alb, cartoful, porumbul si alcoolul)

2. Proteinele

Ele nici nu ne plac, nici nu ne displac. Cert e ca fara dinsele corpul nostru nu s-ar mai misca de ici colo, pentru ca din ele se construiesc celulele, ele sint transformate in glucoza si apoi in energie cind corpul are nevoie de combustibil, ele indeamna creierul sa produca anumiti hormoni care ne tin in viata.

De unde facem rost de ele? Fie de la prietenele noastre animalele (adica din carne, peste, brinza, oua, lapte), fie direct din gradina, adica din soia, migdale, alune sau cereale integrale.

3. Fibrele

Dumnealor nu au valoare energetica, ceea ce inseamna ca sint cele mai bune prietene ale siluetei. Ele sint esentiale in digestie pentru ca regleaza tranzitul intestinal, au multe vitamine si saruri minerale si protejeaza sistemul digestiv de atacul E-urilor pe care le consumam zilnic. Inca un plus mare pentru fibre e acela ca ele tin glicemia in friu. Si stim deja de ce e important asta, nu? Dap, fibrele ne plac, ele sint prietenele noastre cele mai bune.

De unde facem rost de ele?
Fibre gramada gasim in: cereale integrale (fulgi de griu, orz, ovaz, secara, din cei fara zahar, fructe sau miere, simpli, se gasesc la plafar), piinea integrala (nu cea din magazin, aia e doar colorata cu cacao sa para neagra), orez integral, smochine uscate, fructe si legume verzi.

4. Lipidele

Aceste doamne rotunde nu pot lipsi din farfuria noastra, pentru ca dinsele ordoneaza producerea in organism a unor hormoni esentiali, plus ca au vitamine si ajuta la cresterea colesterolului bun.
Lipidele stau ascunse in carne, peste, mezeluri, unt, brinza, untura, lactate, oua, masline, ulei.

Deci avem patru categorii de elemente continute de alimente. Despre un aliment care contine preponderent lipide spunem ca este lipidic, la fel cum despre unul care contine preponderent carbohidrati ca este glucidic. Sigur ca exista multe alimente care stau pe gard intre doua categorii, de exemplu alunele (ele sint si lipide si glucide, sau carnea, care e si lipida si proteina). Pentru a ne usura lectia, scoatem din discutie proteinele, pentru ca de ele nu ne putem lipsi in nici un fel si sint inofensive la capitolul silueta. Am ramas cu produsele care contin preponderent lipide, glucide si/sau fibre.

Sinteti atenti, da? Sper ca n-a adormit nimeni, ca acum vine partea cea mai interesanta. Lectia nr. 2, care spune ca atunci cind sint consumate impreuna cu glucidele rele, lipidele se depun in loc sa se lase transformate in energie. Adica daca maninci gras si dulce in acelasi timp, dulcele se arde pe loc, grasimea se depune unde-ti place mai putin. Iar daca vrei ca asta sa nu ti se intimple fix tie, tot ce trebuie sa faci este sa tii departe glucidele de lipide in procesul de digestie.

Explicatia stiintifica a acestui principiu e urmatoarea: organismul are nevoie de energie pentru a trai, energie pe care o ia din ce consumam zilnic si din rezervele de grasime pe care si le-a constituit singur. Astfel, un organism sanatos bine alimentat consuma din rezerve, constituind altele aproximativ egale pentru consum ulterior. Glucidele rele insa nu respecta acest principiu, ele sint arse imediat, iar grasimile ingerate odata cu ele sint stocate, urmind a fi consumate mult mai tirziu (cel mai adesea, niciodata). Si uite-asa rezulta funduletul bombat, coapsa rotunjoara, talia ingropata, colacei care mai de care mai miscatori. Imediat ce vei elimina din fata nasului glucidele rele, corpul isi va relua bunul obicei de a folosi cu prioritate stocurile drept sursa de energie. Hai ca nu-i asa complicat, nu?

Bun, gata cu teoria, acum trecem la practica. Recapitulam. Ca sa slabim si sa ne mentinem subtirei, trebuie sa:

1. Eliminam din dieta glucidele rele si produsele care contin si glucide si lipide (vezi in tabel alimentele glucido-lipidice)
2. Sa consumam lipide si glucide (exclusiv bune) la distanta de 4-5 ore intre ele, astfel nu se intilnesc in procesul metabolic si fiecare e consumat imediat ce e ingerat. Fibrele se pot consuma cu oricare dintre cele doua tipuri de alimente, fie cu lipide fie cu glucide.

Adica dimineata iei mic dejun glucidic, sa spunem: ai voie iaurt, brinza de aci 0% grasime, dulceata dietetica, piine integrala.

Dupa 4 ore ai voie prinz, care e bine sa fie lipidic: carne (lipide) cu legume (fibre), salata (fibre) cu brinza si ou (lipide), omleta (lipide) cu ciuperci (fibre). Fara desert, fara piine alba (acestea sint glucide, de care nu ai voie sa te atingi pina nu se digera lipidele, adica vreo 4-5 ore).

Seara cina poate fi lipidica, sau glucidica, in functie de cum ai chef. Peste (lipide) cu legume. Sau iaurt (glucida) cu fructe (fibra), sau ciorba de legume (fibre).

Fructele pot fi mincate oricind, atita vreme cit aterizeaza intr-un stomac gol (din motive de fermentare, nu de dieta). Ele nu contin glucoza, ci fructoza, care nu are descarcare insulinica. Adica ele chiar daca sint dulci, nu duc la depunerea grasimilor cu care se insotesc. Din acest motiv, fructoza e singurul indulcitor natural recomandat in aceasta dieta. Eu il folosesc si in ceai, si la prajituri, are exact acelasi gust ca zaharul, are putere de indulcire de 4 ori mai mare si e complet inofensiva. Se gaseste la raioanele de diabetici din hypermaketuri si costa intre 7 si 20 de lei in functie de producator.

Cind gatiti o prajitura, de exemplu, important este sa o faceti fie glucidica, fie lipidica. Iar asta e destul de greu, daca stai sa te gindesti ca oul si uleiul sint grasimi, iar faina e glucida, nu?

Aici vine partea frumoasa. Ca faina integrala e glucida buna, si daca o combini cu tarita de griu (care e fibra) si alegi sortimente cu indice glicemic mic (faina de naut, sau de gluten), ele sint neutre si pot fi combinate cu lipidele. Asa fac eu checul dietetic, de exemplu. Reteta e cea normala, numai ca ulei pun foarte putin si in completare pun smintina slaba (lipida), fructoza, iar faina e amestec egal de faina integrala de naut/secara cu tarite de griu. Iese la fel de bun, se coace pina la capat, tine o saptamina (ma rog, nu prea se intimpla sa ramina nemincat atita vreme). Laptele e si el de evitat, cu exceptia celui cu 0% grasime (lactoza continuta in lapte e o glucida, asa ca fie luati lapte de soia, care nu are lactoza, fie cautati lapte normal cu 0% grasime, si daca gasiti sa imi spuneti si mie unde, ca eu n-am identificat nicaieri in Romania).

Inca o chestie si am tacut pe ziua de azi: cind cumparati un produs semipreparat din magazin, uitati-va pe ambalaj. Multe produse cu carne (crenvurstii, sunca de praga, kaiserul) contin, pe linga carne si grasime, gluten sau amidon, adica au si lipide si glucide. Delicatul si alte condimente pentru friptura contin zahar, ceea ce inseamna ca daca le presari peste carne, vei obtine un prinz glucido-lipidic, iar asta nu-i deloc indicat.

Ah da, si inca ceva: cind mincati la restaurant, atentie la ce alegeti. Salatele sint de obicei safe (nu prea contin glucide, cu exceptia celor care vin cu crutoane), la fel si fripturile cu legume (nu cu cartofi sau orez). Snitelul e cam interzis (faina e glucida, carnea, oul si uleiul sint lipide). La fel si deserturile, pentru ca in afara de cele pe care ti le faci singur cu faina integrala si cu fructoza, toate contin si lipide (oua, unt, ulei, nuca) si glucide (zahar, inghetata).

Gata, acuma jur c-am terminat. Tabelul de mai jos e sfint daca vreti sa va apucati de treaba.


Daca aveti intrebari, nelamuriri, vreti sa insist pe un aspect sau aliment anume, let me know. Retete adaptate la principiul Montignac gasiti aici. Eu am incercat cel putin un sfert din ele (majoritatea deserturilor le-am facut cel putin o data) si jur pe pisica mea ca au iesit foarte gustoase.

Ei, cum vi se pare? Uf, greu a fost… Sper ca macar sa fie de folos stomacelor si cintarelor voastre!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

26 comentarii

  1. N-am mai citit un articol asa lung, nici eu nu mai stiu de cand, nu vreau sa stiu cata energie ai investit ca sa scrii, probabil ca ai savurat o glucida buna in plus pentru asta :).

    Cand o sa mai creasca fundu'o sa revin asupra lui, nu sunt asa motivata sa las laptele cu 3,5% pe care-l beau seara de sete.

    In mare suna acceptabil si chiar mi s-a facut pofta de ce e voie sa mancam, sa vedem cum fac ca sa nu le suprapun (hmm).
    Apropo, tu erai datoare cu o prajitura cu nuca(glucidica sau lipidica?). Am ratat momentul?

  2. Buna dimineata, Printesa mea. Imi pare rau ca e asa lung, eu chiar nu sint adepta romanelor online, dar am vrut sa fie clar si tot la un loc… Mi-a luat ceva vreme sa-l pun la un loc, ba chiar l-am pus pe 007 sa citeasca si sa-mi spuna daca pricepe. 🙂
    Prajitura va fi lipidica. Nu m-am apucat inca, dar promit sa fie anul asta! 🙂

  3. buna.eu as vrea sa-ti multumesc,stu care sunt principiile monignac dar de la tine am auzit prima data ca dieta functioneaza si m-am apucat si eu de ea,si da,functioneaza!mai am de asteptat pana slabesc cat am de slabit,dar acum stiu ce trebui sa fac ca dupa ce ajung la greutatea dorita sa nu pun la loc ce am slabit.

  4. @anonim;
    'neata,am lipsit ieri,dar motivat.
    Pt postul de azi multam si eu care am nevoie si de mama lui Montignac.Dar il voi aplica curand ,curand.Dupa ziua Galushkai si prajitura cu nuca oferita de mama lui Haralambie(daca o sa mai apuc ,ca vad ca sant multi doritori).Pana atunci….

    • Draga prințesă urbana,

      Am citit incantata și pe alocuri amuzata întreg articolul, mi-a plăcut și sigur îmi este util. Îți mulțumesc, ești minunata și ai un real talent la scris. Am sa te vizitez și alta data.

  5. Hei, Camelcuta, ma bucur mult ca iti prinde bine dieta Monti, keep up the good work! Daca ai nevoie de incurajari, aici sint!
    @Anonim, bine-ai revenit. Toamna e un moment bun pentru dieta, sint pline pietele de fructe si legume cu gust adevarat! Sa-ti traiasca galusca! Sa-i faci tort, da?

  6. Mah, o s azic si eu ceva si sper sa nu dati cu pietre. Montignac functioneaza intr-adevar. E un mod foarte bun de alimentatie. Am slabit cu montignac 8 kile in 2 luni jumate, un vis. Insa daca nu te tii de el toata viata dupa cele 2-3 luni, kilogramele reapar. Si crede-ma ca nu e ATAT de usor sa te tii de el precum suna. Adica e foarte usor timp de cateva luni. Nu atat de usor cand viata goes up and down si ai si alte griji in afara de asta.

    Problema no 2 e alta. Ca le pui inapoi, no drama. Si apoi zici ca mai tii inca o data partea stricta. (montignac e facut din doua parti – partea de slabire si cea de mentinere care practic tine toata viata). Mah, si sa mor io ca nu mai merge. Nu mai merge deloc. Si drama aferenta e ca dupa 2-3 saptamani in care observi ca te chinuiesti degeaba, dar degeaba, incepi sa mananci normal. Eh, si abia atunci dai in yo-yo. Happened to me, si de atunci mi-e atat de frica sa ma mai apropii de Montignac sau de orice alt fel de "stil de viata" oricat de sanatos ar fi, din simplul motiv ca nu vreau sa am 100 de kile in no time pentru ca am vrut sa fiu ceva mai aratoasa.

    Cred ca drumul la nutritionist e mai bun decat Montignac pe paine (integrala, desigur, fara proteine), si ca mai bine incerci sa nu mananci ca haplea, sa tai din ratii, decat sa te trezesti intr-o zi ca e suficient sa mananci o pizza si toata viata ti se intoarce pe dos timp de cel putin cateva saptamani.

    Stiu prietene care au tinut diete care au mers – Montignac, South ma-sa, whateva. Le-au tinut de sunt experte in diete. Si au picat in capcanele de care am zis mai sus in asa fel incat viata lor e o dieta continua. Nu un stil de viata, ci o dieta. O promisiune, o chestie.

    Nu stiu daca are sens ce zic, dar nah – fiecare om cu structura lui interioara, cu motivatia lui si cu organismul lui. Nu e suficient sa fii motivat, trebuie sa fii al dracului de sigur ca te casatoresti cu Montignac (ok, varianta "mentinere").

    Astept petrele, in Militari, stau pe geam.

  7. Andrada, parerea mea e ca nu ar trebui nimeni sa dea cu pietre :)) adica fiecare mananca si traieste dupa cum simte ca este bine pt corpul sau. Nici eu nu o sa pot sa tin montignac ca la carte pt ca am mai facut-o si m-am lasat. Insa pot sa vad partea unde montignac (si ionouka:D) are dreptate si sa evit unele combinatii nocive pt corpul si silueta mea. So fiecare sa-si aleaga dintr-un regim ce e bine pt el 🙂 ionouka a combinat monti cu hipocaloric cu mersul la nutritionist. bravo ei! eu combin semi monti :)) cu sport, sper sa mearga..:)) dar ionouka ne-a ajutat mult cu post-ul acesta, eu asa zic 😀 pe mine ma ajuta ca e totul scurt si clar: asta e bine, asta nu e…si aplic pe cat pot 🙂

  8. Ce incercam eu sa spun este ca exista oameni care iau de-a gata niste lucruri. Care incearca sa aplice "retete de succes", chestie nu tocmai inspirata.

    Ionouka nu e una dintre ele, nu asta spuneam 🙂

    Si pietrele nu ma gandeam ca de la ea ar veni, ci de la persoanele care cred ca exista respectivele retete. 🙂

    In rest – cu montignac, tot respectul pentru cine reuseste sa se marite cu el 😀

  9. da, am inteles ce spuneai si ziceam ca ai un punct de vedere foarte corect. am incercat sa fiu putin funny cu pietrele si nu mi-a iesit :))

  10. Ah, o mica dezbatere aici, ce-mi place, doamneee! Misto e ca spunem toate acelasi lucru!
    Lasati pietrele si hai la un pufulete, pina la urma ce e important e sa fim all happy!
    Eu despre mine stiu asa: respect Monti cam 70% dn timp, maninc putin din orice si ma mentin binisor, cu putin sport de 2 ori pe saptamina. Beat this, girls!

  11. agentu' 007, adica mai degraba agentu 005.8, a slabit fo' 17% din greutatea corporala intr-o perioada de vreo 4 luni, exclusiv cu ajutorul mancarurilor pregatite de printesa, si n-a mai pus niciun gram de atunci.
    din cate am inteles eu, pe montignac asta s-a bazat abordarea, dar nu stiu sigur, pt ca eu nu am inteles decat ca nu e voie lipide cu glucide, adica ceea ce mananca 90% din romani la masa de pranz – friptura cu cartofi prajiti sau variatiuni, plus un mare desert la sfarsit.
    ideea e ca ce mi-o fi facut nu stiu exact, adica n-as fi in stare sa fac singur, dar a functionat al naibii de bine…
    singura initiativa proprie pe care am avut-o in treaba asta a fost ca am renuntat la zaharul din cafea.

    in rest, intrebati specialista va rog, ca stie ce spune/ scrie.

    asta a fost un testimonial, cum ar veni 🙂

  12. mai voiam sa zic ca pt mine a fost o mare chestie si ii sunt foarte recunoscator Ioanei.
    nu eram chiar obez la 96 de kg si 1.80 (aproape, e drept, da' nu chiar), da' la 77-78 de kg e muult mai bine.

  13. Draga mea, esti minunata!
    Ziceam saptamana trecuta intr-un post ca ma chinui sa ma apuc de Motingnac de vreo 4 luni, de cand o prietena care a slabit vreo 10 kg in 3luni mi-a pus cartea in format electronic pe mail.
    Ce am facut cu ea? Am printat-o si am citit primele 20 de pagini.
    Acum cu rezumatul tau, parca m-as apuca asa de el, ca nu mai pare asa stufos si poate reusesc sa ma de-puficizez pana de ziua mea:)

  14. Nu înțeleg cum intr o prăjitura monti, combinarea uleiului /ou/ smântâna cu laptele (fie el si 0% grăsime) e ok? Laptele are lactoza. La fel si cu smântâna: are si glucide si lipide multe..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *