Ce mai citește soțul meu pe internet (ep. 25) – scandalul Trudeau, HPV și șobolani

1. Justin Trudeau, prim ministrul Canadei, este în mijlocul unui scandal de rasism (sursa)

Ce s-a întâmplat mai precis este că au fost date publicității niște fotografii de-ale lui Trudeau de prin 2001 în care apare cu fața vopsită în negru și costumat cu turban (vedeți în link), fotografiile fiind făcute la o petrecere cu tema arăbească organizată de școala privată la care era profesor atunci.

Știu, și eu m-am mirat, doar că lucrurile nu sunt atât de simple cum par, pentru că treaba asta cu vopsitul feței în negru are o anumită istorie pe continentul american. Mai precis, începând de prin secolul 19, a apărut un fel de spectacol în care actori albi își vopseau fețele în negru și făceau numere de comedie despre oamenii cu pielea neagră, numere în care aceștia din urmă erau caricaturizați, imitați în mod exagerat (de exemplu accentul le era imitat), insultați și așa mai departe, spre distracția publicului alb. Aceste reprezentări erau inexacte, dureroase și profund jignitoare, dar mulți albi le vedeau pe atunci ca pe o formă acceptabilă de divertisment (sursa). Practica asta, numită ”blackface” este în prezent considerată rasistă pe continentul nord-american. Vă reamintesc că sclavia a fost abolită în SUA tot în perioada aia, mai precis în 1862, deci vă închipuiți cam cum erau show-urile astea, era o dezumanizare ca la carte a oamenilor cu pielea neagră.

Nu prea sunt multe de discutat despre cazul în sine, Trudeau însuși a recunoscut că a greșit, și-a cerut scuze șamd, dar are o reală problemă pentru că el s-a poziționat drept campionul valorilor liberale, incluziunii, progresismului etc și-acum e campanie electorală în Canada pentru alegeri parlamentare.

Ce voiam eu să aduc în discuție este o idee mai largă și înrudită cu acest incident, care se numește cultural appropriation. Pentru cei care își dau acum ochii peste cap: da, s-a ajuns până aici pe blogul ăsta, nu mai este nici o limită, leftismul ne infectează pe toți ireversibil, resistance is futile! :-))

Nu vă grăbiți totuși cu verdictele, pentru că deși eu sunt în mod clar un leftie, mai ales pe social, am totuși și eu limitele mele. Aproprierea culturală este practica de a prelua elemente ale unei culturi de către membrii unei alte culturi dar, spre deosebire de schimbul cultural, la apropriere există un dezechilibru de putere între cele două culturi, în sensul că cei de la care se preiau elemente au fost sau sunt oprimați de către cei care preiau, sau sunt minoritari sau ambele.

Concret, să te îmbraci în costum de indian american la o petrecere de Halloween poate fi apropriere culturală. Sau să te prezinți cu pălărie sombrero, adică mexican. Sau, la noi, să te îmbraci în costum de țigan sau de pirandă (le știți, mustăți, pălărie, fuste etc). Sau, evident, să te vopsești pe față cu negru ca Trudeau, eventual cu buze mari deschise la culoare, ca în desenele animate alea vechi. Sau să porți dreadlocks sau punct din ăla indian între ochi când tu nu ai nici o legătură cu culturile respective.

Pe undeva, înțeleg de ce lucrurile de mai sus pot fi ofensatoare pentru unii. Adică, cred că unei persoane religioase de la noi nu i-ar pica deloc bine să mă întâlnească pe mine la o petrecere de Halloween costumat în Teoctist, de exemplu, corect?

Anumite lucruri sunt importante pentru anumiți oameni, iar când alți oameni le folosesc pe post de costum, de recuzită, de accesoriu fashion, înțeleg de ce primii s-ar putea supăra, mai ales dacă există și o istorie sângeroasă la mijloc. Este cel puțin un mod de a reduce grupul respectiv la un stereotip, ceea ce nu e tocmai ok nici dacă stereotipul este benign.

Dar, cu toate că înțeleg, în general vorbind nu pot fi de acord cu supărarea asta, ca să zic așa, mi se pare cam mult. Am și eu limitele mele de leftist, după cum ziceam, iar aceasta este una dintre ele. Sigur, depinde de context, anumite chestii chiar nu se fac (de exemplu, ce a făcut Trudeau cred că nu se face având în vedere încărcătura acelui gest), dar altfel mi-e foarte foarte greu să accept că cineva se poate supăra sau poate fi ofensat pentru că altcineva vine la o petrecere costumat în țigan. În același timp, sunt primul care să zic că în România romii sunt discriminați la greu si, de asemenea, sunt convins că cele mai multe persoane care se costumează în țigan la petreceri disprețuiesc etnia respectivă. E complicat.

2. Vaccinul anti-HPV este important si pentru băieți, nu doar pentru fete (sursa)

Aproximativ 35.000 de american se îmbolnăvesc anual de cancer din cauza virusului HPV, iar aproximativ 14000 dintre ei sunt bărbați. Cu toate astea, percepția publică este în continuare că HPV-ul este o problemă doar pentru femei. Acum 20 de ani, incidența acestei boli la bărbați era aproape inexistentă, dar între timp lucrurile s-au schimbat. La bărbați, cancerul este localizat la gură sau în gât și nu există leziuni pre-canceroase, cum înțeleg că există la cancerul de col uterin.

3. Lucruri uimitoare despre șobolani (sursa)

Șobolanii sunt animale extrem de inteligente, de sociabile și de afectuoase. Au nevoie de compania altor șobolani, pentru că fără ea tind să devină deprimați, și le place de asemenea și compania oamenilor. Șobolanii au grijă de șobolanii răniți și bolnavi din grupul lor. Atunci când sunt fericiți, șobolanii fac o chestie cu dinții care seamănă cu râsul. Șobolanii cedează la presiunea grupului, la fel ca oamenii, mai precis sunt predispuși să ignore experiențele personale pentru a copia comportamentul semenilor lor. Nevoia de a se conforma este atât de puternică încât vor alege chiar să mănânce mâncare care nu le place dacă sunt în compania altor șobolani care o mănâncă. Șobolanii sunt foarte curați, petrec ore întregi în fiecare zi curățându-se și este mai puțin probabil să iei un parazit sau un virus de la un șobolan decât de la o pisică sau de la un câine.

Șobolanii au demonstrat clar că au empatie. Într-un studiu (discutabil din punct de vedere etic), marea majoritate a șobolanilor testați au ales să ajute un alt șobolan care a fost obligat să calce apa, chiar și atunci când li s-a oferit mâncare pe post de diversiune. Șobolanii pot recunoaște expresiile durerii de pe fețele altor șobolani și reacționează la ele.

Șobolanii sunt în prezent folosiți în anumite regiuni ale lumii pentru a detecta minele anti-personal și tuberculoza, adică salvează vieți omenești on a daily basis (sursa). Dar asta nu e ceva nou, pentru că, în caz că nu v-ați gândit vreodată la asta, vă informez că în jur de 95% din animalele care sunt folosite în laboratoare pentru cercetări medicale sau de altă natură sunt șobolani și șoareci (sursa). Cercetări privind cancerul, Alzheimer, diabetul, bolile cardiovasculare sau infecțioase, toate sunt făcute pe șoareci și șobolani, pentru că fiziologia și genetica lor este foarte asemănătoare cu a oamenilor. Aceste animale au murit și mor în continuare cu milioanele, de multe ori în chinuri, pentru ca noi, oamenii, să putem trăi mai mult sau mai bine. Oare șobolanii au drepturi?

Am scris mai sus despre șobolani folosind un vocabular aplicabil în primul rând oamenilor. Adică am antropomorfizat la greu, cum se zice, am atribuit unui animal emoții și trăiri care sunt caracteristice oamenilor. Am făcut asta deoarece cred că nu doar câinii (sau vacile) merită să se vorbească în felul ăsta despre ei, ci și mult hulitul și urâtul șobolan care trăiește în gunoaie. Cred că voi mai reveni pe tema asta.

Asta-i tot pentru azi, vă invit să votați în sondaj și vă urez un weekend fără dăunători.

PS Dacă ați ratat episodul trecut, îl găsiți aici. Au votat peste 830 de oameni la sondajul despre prețul telefonului lor curent, iar rezultatele sunt așa: 33% au dat pe telefon sub 1000 de lei, 32% între 1000 și 2000 de lei, 18% între 2000 și 3000 de lei iar 17% peste 3000 de lei.

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

18 comentarii

  1. Eu cu vaccinurile, ca asta e unul dintre subiectele pe care ma voi “bate” de câte ori am ocazia: problema a existat mereu la bărbați. Nu ma refer in mod obligatoriu la boala ci la faptul ca ei sunt purtători, de multe ori asimptomatici. Atât timp cât e o boala cu transmitere sexuală, mi se pare logic sa vaccinezi ambele sexe pentru a preveni cât mai multe cazuri de îmbolnăvire. Da, e un gest de responsabilitate cu care stiu ca mulți nu sint de acord: ma vaccinez ca sa protejez pe cei din jur. Având in vedere ca niciun vaccin nu oferă 100% protecție, ca exista persoane care efectiv nu produc anticorpi in urma vaccinarii, având in vedere și sa exista persoane cu contraindicații pentru anumite vaccinuri, e un gest de responsabilitate sa vaccinam cât mai mulți posibil “vectori”. Bravo țărilor care oferă vaccinul gratuit pentru băieți și Rușine România care nu e in stare nici pentru fete sa o facă ( decât pe hârtie).

    • ADN de șobolan se folosește deja in anumite terapii biologice, impotriva unor boli grave.
      Totuși, șobolanii (adică contactul cu materii fecale, apa contaminata, etc.), pot produce boli grave la oameni, care netratate, cauzează moartea.
      Exista ideea (nu am cautat informații sa citesc, daca este adevărat sau fals), ca șobolanii sunt primii care simt, si fug din ascunzătorile lor, daca au loc mișcări seismice.
      In concluzie, am o părere buna despre șobolani, dar nu vreau sa ma întâlnesc cu niciunul viu si liber 🙂

  2. Cea mai „tare” fază mi s-a părut cu cerceii rotunzi, tip cerc mare, care-s cultura appropriation de la fetele latino. Păi așa sunt și de la noi de la fetele rrome. Dacă purtăm cercei din aceia, se pare că e rasism și pentru fetele latino și pentru fetele rrome. Mai rău e când se ajunge la situații în care din cauza unor astfel de exagerări, există oameni care-și pierd locul de muncă, reputația sau primesc amenințări cu moartea de la un întreg oraș sau pe internet. Că au fost cazuri. Uneori corectitudinea politică devine un fel de nazism.

  3. După mine, singura greșeală pe care a făcut-o Trudeau a fost să-și ceară scuze, ca să acopere cele câteva guri cârcotașe (jurnaliști, opozanți politici etc.). O petrecere cu tematica O mie și una de nopți, în care el a ales să se costumeze in Aladin cum 20 și ceva de ani. Hm, că se costumează în Aladin sau nu, nu asta îmbunătățește sau înrăutățește soarta persoanelor de culoare.
    În cronica sa de la Radio Canada, scriitorul de origine haitiană Dany Lafferière a spus: « Blackface » : une affaire de politiciens blancs.
    Argumentând:
    Le geste posé par M. Trudeau n’est pas un acte de « blackface ». «Il faut qu’il y ait une volonté certaine de vouloir ridiculiser et déshumaniser l’autre, et dans le cas de la première image que j’ai vue, où il était accompagné d’une jeune femme magnifique, et où il avait un très beau turban, et les femmes ne semblaient pas effrayées par sa présence… Aux États-Unis, quand on faisait du „blackface” pour ridiculiser, on mettait un regard effrayé, de grosses lèvres, des yeux un peu entourés de blanc pour obtenir un regard à la fois effrayé et effrayant.»
    https://ici.radio-canada.ca/nouvelle/1308872/elections-justin-trudeau-brownface-blackface-dany-laferriere

    • Sincer, si mie mi s-a parut un pic exagerat chiar stiind de blackface, dar am zis ca avand in vedere ca nu traiesc acolo si deci nu am cum sa stiu precis care e incarcatura gestului, e mai safe sa merg pe mana lui Trudeau, care a considerat ca sunt motive sa-si ceara scuze. Acum daca si le-o fi cerut doar din calcul politic nu stiu.

  4. Mie mi se pare complet ridicola toata chestia cu Trudeau. Nici n-am chef de argumente, pur si simplu consider ca e o idiotenie totala.
    Uite, eu sunt cu religia ortodoxa, si rad de cinci minute ca ti-a venit ideea costumatului in Teoctist. Nu costumul in sine, ci ca n-ai zis popa sau ierarh sau ceva, ci chiar el, Teoctist. In fine… e funny. Pai in primul rand ca un adevarat crestin (eu sunt semi adevarata) n-ar avea ce cauta la petrecerea aia, stiindu-se ca e de la diavol 😀 deci nu te-ar vedea. Eu da, dar mi s-ar parea f amuzant daca, repet, m-as prinde ca esti chiar Teoctist si nu altul :-)) Cu Daniel ti-ar iesi mai bine, ca el iese mai mult in evidenta.
    Eu vad barbati costumati in femei si merg scrintindu-si gleznele pe tocuri, pai nu stiu ce sa zic, sa simt ca isi bat joc de femei sau ca le place si-ar fi vrut si ei?
    Dar in doctori de ce ne costumam, sau e de ras cata scoala face un adevarat medic si vii cu stetoscopul de plastic sa faci misto?

    Cel mai rau totusi gasesc ca-s oamenii bronzati excesiv, chiar cu riscul cancerului de piele.
    Ce mesaj vor ei sa transmita de fapt?!

  5. Pe mine chestia cu Trudeau m-a facut sa ma gandesc la romanul Fetita si tigara, de Benoit Duteurtre, despre o lume absurda a super corectitudinii politice…

  6. Trudeau si-a cerut scuze pentru gestul nesabuit de acum 20 de ani. Gest care a fost descoperit si bagat in presa de un tip (Andrew Scheer) care a comparat oamenii gay cu niste caini. Pentru care nu si-a cerut vreodata scuze. Trudeau in anii care au urmat a aratat prin fapte ca ofera tot sprijinul exact natiilor care s-ar fi simtit ofensate de gestul respectiv. Nu spun ca e corect ce a facut dar uneori faptele vorbesc mai mult.
    Canada vaccineaza pe gratis si fetele si baietii pentru HPV, in clasa a saptea.
    Si sobolanii rullz, sunt si simpatici si destepti si tare empatici!!! 🙂

  7. Imi place din ce in ce mai mult seria asta de articole, imi da noutati de dezbatut cu sotul la cina :-)).
    Sunt de acord cu tot ce zici, insa as adauga faptul ca daca poate e mai putin probabil sa iei un virus de la un caine sau pisica vs. de la un sobolan (poate si pentru ca intram mai mult in contact cu caini/pisici decat cu sobolani?), sa nu se inteleaga ca sobolanii nu sunt deloc purtatori de boli. De ex. am gasit in sursa asta de pe NG: chiar daca se pare ca ei nu sunt total responsabili pentru raspandirea ciumei (cum tineam eu minte) in evul mediu, totusi sobolanii se afla in spatele raspandirii unor plagi in epoca moderna:

    https://www.nationalgeographic.com/news/2018/01/rats-plague-black-death-humans-lice-health-science/

    Eram curioasa ce animal raspandeste cele mai multe boli si este liliacul, urmat pe locul 2 de primate si pe 3 de rozatoare. Sursa aici: https://www.techtimes.com/articles/210607/20170624/researchers-identify-which-animal-is-the-most-likely-to-spread-diseases.htm

    Am simtit nevoia sa adaug asta ca sa nu se apuce cineva totusi sa mangaie vreun sobolanel :-)).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *