Distracție și primele experiențe de programare pentru copii: roboții de jucărie (p)

Ce-ați zice să puneți sub bradul anul ăsta, lângă cărți și jocuri, și niște roboți? Nu, nu, nu din aceia care bat albușul pentru chec, nici din cei care aspiră în locul nostru (deși, desigur, sunt bineveniți și ei), ci niște roboți programabili de jucărie.

Când a intrat în familia noastră primul robot, a fost atâta bucurie pe covorul de joacă încât am filmat copiii să vadă și tatăl lor excesul de extaz. Era un șoricel cu butoane pe el. Făceai un traseu cu obstacole, puneai brânza undeva, apoi programai șoricelul apăsând pe butoane astfel încât el să ajungă la brânză ocolind obstacole și virând la stânga și la dreapta exact când trebuie.

L-au luat cu ei la școală, l-au programat în fel și chip, i-au făcut traseul din scaune și cărți, l-au pus să traverseze toată casa, au stors toată puterea din el, adică i-au terminat bateriile. Am pus altele noi și au luat-o de la capăt.

Șoricelul robot merge de la 4 ani în sus, zic eu. Pe cutie zice că de la 5. Am povestit în articol mai multe despre el, am pus și un clip mai jos, să vedeți cum s-au jucat cu el copiii. Robotul șoricel Colby îl cheamă.

Apoi am primit să testăm un robot mai complicat, pe Botley. El are telecomandă și mai multe funcții. Poate să identifice obstacole și, dacă îl programezi cum trebuie, să le ocolească. Are și un senzor sub el care-i permite să meargă pe un traseu anume, marcat cu culoarea neagră. I se pot pune brațe cu care poate căra ceva de colo colo. Scoate sunete haioase.

Că sunt amuzante pentru copii e clar. Și pentru mine sunt, înainte să vină copiii de la școală m-am jucat o oră cu Botley.

Le oferă control și asta e grozav pentru orice om, în viață nu avem atât de multă putere!

Și le oferă, în joacă, primele noțiuni de programare, fără să fie nevoie de ecran pentru asta. Acesta e un alt motiv pentru care-mi plac acești roboți. Pun mintea copiilor la treabă, îi provoacă, dacă traseul nu e făcut corect, copiii își dau seama repede și găsesc alte soluții. Toate jucăriile STEM sunt extraordinare (jucării special gândite pentru a-i ajuta pe copii să învețe în joacă noțiuni de știintă, tehnologie, inginerie și matematică), la școală au multe și văd cât de mult învață copiii cu ele în timp ce se distrează!

Și mai cred că genul acesta de jucărie le poate deschide pofta pentru a învăța programare adevărată, care e foarte logică, curată și de folos pe termen lung!

Am adunat într-un clip scurt parte din experiența noastră de joacă alături de acești doi roboți. Dați play mai jos. Sau citiți restul articolului.

Acum, pe rând, despre fiecare, poate vreți să îi puneți sub brad. Eu cred că au șanse să fi cadoul sezonului pentru mulți dintre copii!

 

Robotul șoricel Colby, potrivit de la 4 la 9 ani

Dacă nu ați mai avut niciun fel de robot de jucărie, dacă aveți un copil pasionat de butoane, înnebunit după tot ce are legătură cu tehnologia și pe care nu vreți să-l instalați la tabletă, ci să-i încurajați altfel pasiunea pentru tehnologie, acest șoricel robot este o idee foarte bună.

Setul include șoricelul Colby, care are butoane pe el. Butoane de înainte, înapoi, stânga, dreapta, start, stop. Are trei stări: oprit, pornit și viteză (dacă vreți să execute mai repede comenzile).

Practic, ce faci este să faci traseul șoricelului până la cașcaval folosind pași mici: înainte, la stânga, la dreapta. Lungimea unei mișcări a șoricelului este cât o placă verde de traseu.

Pe lângă șoricel, mai aveți 30 cartonașe cu comenzi pe ambele fețe, pe care copilul le poate întinde pe jos ca o schemă, ca să-și facă traseul, urmând ca apoi cu ajutorul lor să apese butoanele în ordine. După ce se învață, nu va mai avea nevoie de cartonașe.

În set mai există trei porți portocalii și 23 de pereți mov care pot fi folosiți pentru a crea diferite trasee cu obstacole.

Bucata de brânză, care e magnetică și care când șoricelul se apropie de ea, se lipește de botul lui, iar el scoate sunete și face lumini diferite (de bucurie, normal).

16 plăci din plastic care se pot fixa unele de altele și pe care le veți folosi pentru a construi traseul și pe care merge șoricelul robot.

Zece carduri cu provocări care vă prezintă traseul, voi reproduceți schema, apoi lăsați copilul să găsească soluția de codare pentru ca șoricelul să ajungă la brânză.

E foarte intuitiv, vă veți da seama imediat cum se folosește (aveți și instrucțiuni, normal). Merge folosit și în grup, fiecare copil rezolvă pe rând câte un traseu.

Apoi își pot da unii altora trasee.

Ah, aveți nevoie de trei baterii tip AAA, care nu sunt incluse în set

Este redus acum la 288,9 lei, aici, cu traseul și obstacole incluse.

Robotul Botley, potrivit pentru 5-9 ani

Ei, dacă vi s-a părut interesant Colby, dar aveți un copil mai mare, care deja a umblat cu roboței când era mai mic, puteți încerca Botley, un robot ceva mai complex. Este tot o jucărie STEM care va stimula abilitățile de codare și de logică ale copilului, plus că e foarte simpatic! Poate fi folosit fără tabletă sau telefon, iar pentru noi asta e un mare plus! Are în schimb o telecomandă cu câteva butoane foarte explicite și ușor de folosit pentru a programa robotul!

Bun, ce știe să facă Botley?

Poate memora până la 80 de acțiuni de genul înainte, stânga, dreapta, înapoi, câte un pas pe rând. Fiecare acțiune are cam 20 de cm.

Poate identifica un obiect. Poate să îl ocolească, dacă îi dați instrucțiunile necesare.

Poate împinge un obiect ușor, dacă îi puneți masca specială, cu brațe.

Tot cu masca asta poate și căra unul sau două obiecte ușoare.

Ivan i-a trimis surorii lui, în camera ei, un biscuite prin Botley. A fost un traseu de peste 40 de acțiuni executate de Botley prin toată casa și programate de Ivan! Nu a reușit din prima, mai întâi Botley s-a pierdut pe sub masă și apoi a pornit spre baie, dar până la urmă a livrat biscuitul cu bine! Ce fericit a fost Ivan!

Botley poate citi cu senzorul de pe burtă linia neagră de pe traseu, pe care o urmează (dacă este setat din butonul de off să facă asta). La anumite comenzi pe care le găsiți în cartea cu instrucțiuni, scoate anumite sunete, salută, e super simpatic!

Setul vine în două variante, unul simplu, altul complex. Cel simplu îl conține peBotley, telecomanda, brațele detașabile, 40 carduri cu elemente de codare și ghidul. Cel complex conține în plus multe accesorii pentru trasee: jaloane, steaguri, bețe, conectori, două bile, o mică piscină.

Atenție, veți avea nevoie și de cinci baterii tip AAA, trei pentru Botley, două pentru telecomandă.

Robotul Botley este aici, cu accesorii cu tot, redus la 416,7 lei. Aici, redus la 311 lei, e în versiunea fără obstacole și alte accesorii.

Multe variante de roboți și jucării de codare găsiți aici. Dacă le comandați azi sau mâine, sigur le primiți în timp să le așterneți sub brad.

Acum vă las cu mine, disperată să butonez. 😀

10 Comments

 • Cristiana spune:

  Ce interesant! Ma gandesc sa il fac cadou pe Botley, am o dilema, vazand ca limba principala este engleza, este aceasta vreo limita? Copilul potential destinatar nu stie decat spaniola…Scuze daca e o intrebare complet naiva, nu ma pricep nici eu prea bine la roboti 😀

 • Elena spune:

  Ce chestii extraordinare găsești p3 educlass!

 • dojo spune:

  Halucinante preturile. Am luat pentru Nadia Colby-ul, exact acelasi model (inca i-a luat ta-su inca unul de rezerva, doar soarecele, fara traseu). A costat 40 de dolari, adus acasa. Ala de rezerva (doar sobolanul) a fost 20 de dolari.

  Inca nu ma obisnuiesc cu faptul ca in Romania totul este mult mai scump decat pentru altii, chiar daca salariile sunt asa cum sunt.

  Oricum, revenind la Colby (ca pe alalalt nu l-am incercat), e SENZATIONAL. Fie-mea il programeaza de juma’ de an, de ne lasa cu gura cascata.

  • Cristiana spune:

   Cred ca mai degraba preturile sunt mai mici la tine acolo in general pe partea asta “tehnica”, eu am dat pe Botley, redus, 67 euro, ieri.
   Nu totul este mai scump in Romania, in opinia mea. Cartile, de exemplu, sunt cam la jumatate din pretul din Spania, in general. Si mai sunt si alte chestii, dar poate ca sunt eu subiectiva, pentru ca mi se pare totul foarte scump unde sunt acum.

 • Ana Maria Chiriac spune:

  Multumesc pt idee l am comandat si eu pe soricel 😀ajunge chiar maine 👍 Sarbatori fericite!!!

 • Martina spune:

  Pe amazon.de e 48 de euro Colby. De multe ori trimit si in Romania.

 • angela ion spune:

  noi le am incercat pe amandoua fara sa le achizitionam efectiv… avem un abonament la evertoys! luam jucarii pe care in mod normal nu le as cumpara fiind foarte scumpe totusi… si dupa ce se plictiseste le dam inapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *