Situație tensionată la o școală din Oradea: în locul cantinei a apărut un SRL, unii părinți refuză să lase copiii la masă acolo și acuză școala că îi intimidează

LE: Se pare că articolul a avut impact, direcțiunea oferă acum părinților să aleagă dacă ai lor copii iau masa la restaurantul recent deschis în școală sau aduc pachet de acasă pentru prânz.

O prietenă din Oradea mi-a povestit zilele trecute despre situația complicată prin care trece cu copiii ei, care merg la clasele mici ale Liceului Greco-Catolic din oraș, școală pe sistemul alternativ Step by Step. Cantina școlii, la care mâncau în anii trecuți (contra unei taxe plătită lunar cu chitanță) s-a închis, iar în locul ei s-a deschis un restaurant (SRL), iar copiii sunt obligați (prin scenariul de pandemie trimis de școală către părinți) să meargă la masă acolo, deși unii părinți nu doresc asta, copiii spun că nu sunt distanțați în restaurant, iar programul e scurt (din pricina pandemiei, tura de dimineață termină la 12.30 și mulți părinți preferă să dea copilului de mâncare acasă). Unul dintre părinți povestește că a depus plângere de DSP după ce fetița lui a fost obligată să ia câteva linguri de supă înainte de a fi lăsată să iasă din școală. Contractul de școlarizare nu presupune obligativitatea mesei, însă scrisorile recente ale școlii către părinți spun negru pe alb că e obligatoriu ca cei mici să mănânce în această trattorie, ca parte din conduita impusă de școală, dar și ca să își poată recupera investiția persoanele care au deschis firma (aici aveți scrisoarea școlii către părinți, cu explicațiile oferite de ei). Mai jos aveți și poziția școlii, directoarea spune că cei care nu doresc să mănânce la școală pot să nu o facă, dar părinții spun că verbal sunt îndrumați să părăsească școala dacă nu vor să accepte condițiile impuse de conducerea școlii. Iar părinții nu vor să părăsească școala, pentru că le place sistemul. De aici și dilema părinților, dar și indignarea școlii.

Scriu despre acest subiect din două motive. Unul este acela că îmi doresc ca situația să devină de interes pentru presă (înțeleg că părinții au încercat să le prezinte situația jurnaliștilor locali, dar nu au reușit), în speranța că, dacă există un abuz sau o presiune asupra vreunei părți, ea să fie identificată prin interviuri și anchete locale (eu nu am mijloace să fac asta de la București), astfel încât autoritățile să intervină și lucrurile să se rezolve. Al doilea este că îmi doresc ca angajații școlilor, dascăli, oameni din conducere și administrare, dar și părinții, să înțeleagă cât de important este să comunice luând în calcul și nevoile celorlalte părți. Școala nu poate prezenta ca obligatoriu ceva care din punct de vedere legal este opțional, dar poate implica părinții într-un proces de adaptare la noile condiții, îi poate invita la consultări, la luarea de decizii împreună, la fel cum părinții pot comunica nemulțumirile lor și soluții de îmbunătățire dintr-un spațiu de cooperare, nu de conflict.
De foarte mulți ani observ această schismă, grupurile de profesori sunt foarte supărate pe părinți, părinții pe profesori și directori, nu se comunică decât pasiv-agresiv, iar asta face rău copiilor noștri în primul rând.

Mi-aș dori să învățăm să fim mai mult împreună pentru copii și mai puțin în opoziție. Dar mai avem multe de învățat până acolo.

Las mai jos mesajul prietenei mele, în speranța că dezbaterea publică despre subiect va aduce mai multă claritate asupra subiectului, pentru ca cei implicați să înțeleagă ce au de făcut pentru a regla situația.

La Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, instituție aflată sub egida Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și a Inspectoratului Județean Școlar Bihor, copiii sunt obligați să ia masa la un restaurant, TRATTORIA SEMINARII SRL, cu sediul în aceeași locație cu școala. Acest lucru a fost comunicat părinților prin intermediul unui „Scenariu propus pentru începerea noului an școlar ” , act emis de către școală. În respectivul scenariu apare exprimarea: „Prima grupă (jumătate din efectiv) va fi prezentă fizic la școală după programul 8:30-12:30. Această grupă va servi masa de prânz”, exprimare care implica obligativitate din partea părinților, încălcând dreptul la alegere, mai ales în condiții de pandemie și ignorând complet faptul ca aceștia merg acasă, unde pot lua prânzul!

Subliniez faptul că la orele de curs, reduse la 4 ore, copiii stau cu mască pe față, respectă distanțarea fizică, DAR, în incinta acestui SRL situat în aceeași locație cu o unitate de învățământ, sunt duși în serii la masă unde stau fără mască și fără respectarea normelor minime de protecție.

Acesta măsură nu numai că nu este recomandată în contextul pandemiei cu virusul Sars-CoV-2, dar este și ilegală, în condițiile în care copiii sunt duși la masă fără acordul părinților. Este important de menționat faptul că școala oferă cursuri în Alternativa Step by Step și potrivit Regulamentului de funcționare a Liceului Greco-catolic Iuliu Maniu, copiii din alternativă au program de 8 ore, de la 8:00 la 16:00, iar în acest interval servesc o masa la cantina proprie a școlii. Până anul acesta școlar, în locația în care acum funcționează trattoria era o cantină a școlii unde copiii luau masa. În locul acestei cantine funcționează acum un SRL care are ca asociați persoane juridice EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA, GRECO-CATOLICĂ, DE ORADEA, și asociați persoane fizice, pe administratorul școlii.

Pentru respectiva cantină, în cursul anului școlar trecut, a fost achiziționat, în urma donațiilor părinților, un robot profesional a cărui valoare se ridică la 47.000 lei, pentru îmbunătățirea calității hranei.

Odată cu închiderea cantinei, acesta a fost donat episcopiei de către Asociația Pas cu Pas, care este o formă de organizare juridică a părinților ai căror copii urmează cursurile de școlarizare în cadrul programului Step by Step la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea. Robotul este în prezent folosit de către restaurantul TRATTORIA SEMINARII SRL.

De asemenea, prețul unui meniu la cantina școlii era de 7 lei, iar prețul unui meniu la TRATTORIA SEMINARII SRL este de 12 lei, sumă încasată în mod abuziv. În contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 (COVID 19) și subliniind totodată eforturile depuse de doamnele învățătoare pentru siguranța copiilor, precum și diminuarea programului școlar la 4 ore, măsura privind obligativitatea mesei este o măsură care încalcă drepturile și nu este nicidecum menită să limiteze răspândirea în masă a virusului SARS-CoV-2. Dorința părinților, exprimată verbal, de a nu fi obligați la servirea mesei la program de 4 ore, a fost până în prezent ignorată de școală. Normal ar fi ca fiecare părinte să poată decide în ce condiții, dacă și când dorește servirea mesei de către copil.  

Duminică, 20.09.2020, după amiaza târziu, părinții au primit de la școală un document numit „Comunicat cantină”, din care am pus mai jos câteva fragmente. Cantina a fost închisă de la 1 septembrie.

,,Firma Trattoria a fost înființată de către Episcopie la rugămintea noastră, pentru a rezolva problemele enumerate și, în același timp, pentru a nu pune asociația de părinți în postura de a apela la numeroase firme capabile să pregătească zilnic 500-600 de porții de mâncare“, mai spune comunicatul.

Dacă cantina și internatul nu mai există începând cu data de 1 septembrie 2020, cum se face că TRATTORIA SEMINARII SRL a fost fondată în februarie 2020, imediat după achiziționarea robotului profesional a cărui valoare se ridică la 47.000 lei, și curios, cu sediul social în exact aceeași locație ca și cantina școlii, care conform datelor oferite, la acea dată nu fusese închisă și nu existau teoretic sau practic indicii privind situația pe care o trăim deja de jumătate de an?

Cum au putut anticipa încă din februarie, multitudinea de probleme cu care vom ajunge să ne confruntăm abia în luna septembrie, odată cu începerea școlii?

Suntem lăsați, ca părinți, să facem un exercițiu de imaginație ,,privitor la ce se va întâmpla dacă această firmă nu va avea comenzi pentru prânz, în condițiile în care salariile și facturile de utilități trebuie plătite“. Dar ce au făcut din martie încoace sute de SRL-uri închise pe perioada stării de urgență?! Ce au făcut miile de oameni care și-au pierdut locurile de muncă?! Sau astea sunt detalii nesemnificative, nu?! SRL-ul să funcționeze și să prospere! Restul?! Cui îi pasă?! SRL-ul Episcopiei să-și vândă meniurile!

Este RECOMANDAT să comandați mâncarea de aici, chiar și în situația unui program redus, pe motiv că firma nou înființată a fost creditată de către Episcopie cu zeci de mii de euro pentru a avea un start normal, fapt care s-a petrecut înainte de izbucnirea pandemiei”. Cu alte cuvinte, chiar înainte de izbucnirea pandemiei, dar după achiziționarea robotului profesional, acest SRL a știut că internatul și cantina vor fi închise în luna septembrie, iar acum TREBUIE să își recupereze investiția!

 Ei, și dacă mai sus, în comunicat se folosea termenul de RECOMANDARE privind masa la un SRL, câteva rânduri mai jos iată că ajungem și la OBLIGATIVITATEA acesteia:

,,Suntem siguri că principiile și nu programul Alternativei educaționale Step by Step v-au îndemnat să veniți către noi. Printre acestea, se găsește și obligativitatea servirii mesei de prânz în comun de către copii. Credem că ar trebui revizuit înțelesul acestui cuvânt în percepția unora dintre dumneavoastră. Cum spălatul pe mâini este obligatoriu, căci altfel pot apărea probleme generate de lipsa acestei acțiuni, și servirea mesei la cantina recomandată de școală este obligatorie.“

Art. 26 din Regulamentul de organizare și funcționare al Liceului, alin (1) menționează serviciile oferite de şcoală, subliniez oferite, și nu impuse! La litera c, precizează Preșcolarii și elevii claselor Pregătitoare-IV iau masa de prânz în spații speciale, masă pregătită la cantina proprie. Cantina proprie, nu SRL!!!!

Același Regulamentul de organizare și funcționare al Liceului, spune, la art. 22 Activitatea instructiv-educativă se desfăşoară între orele 8:00–16:00, respectiv 8:00-17:00 pentru grădiniță, pe baza programului stabilit şi aprobat de Consiliul de administraţie. În concluzie, la un program de 4 ore, nu mai vorbim de Alternativa Step by Step, în care Alternativă, rezultă clar din art. 26, că masa era o ofertă, nu o OBLIGAȚIE!

Cireașa de pe tort, în finalul Comunicatului, ni se aduce o invitație de a ne conforma sau de a ne muta la altă școală:

„Trăim vremuri în care și alegerea școlii este o libertate. Dacă nu vă regăsiți în regulile Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, vă invităm să vă căutați o altă școală. Cei dintre dumneavoastră care doriți să faceți ordine în propria noastră casă sunteți invitați să o părăsiți! Credem că avem suficiente alte probleme grave de care să ne ocupăm acum. Nu se poate să alocăm timp interminabil și energie, din nou, acelor 5% dintre părinți, care uită unde se află și pentru ce au venit în instituția noastră de învățământ.“

Oare cum a fost calculat procentul de 5% din părinți, dacă nici până astăzi, nu am oferit în scris o opțiune privind acceptul sau refuzul obligativității mesei la acest SRL al Episcopiei?!

În cursul aceleiași după amieze memorabile, a venit, la scurt timp după Comunicatul școlii privind cantina și un Comunicat din partea TRATTORIA SEMINARII SRL, care ne informează de fapt că servirea mesei la ei este, de fapt, OBLIGATORIE, pentru că așa ne spune școala!

Referitor la personalul „instruit și verificat de personalul medical“, toți copiii spun că, în incinta sălii de luat masa, nu respectă normele minime de protecție (mască, mănuși). Mai mult decât atât, același personal „instruit și verificat de personalul medical“, fără mască sau mănuși, livrează pachete de mâncare în fața școlii!

Am oferit drept la replică școlii. Public aici mesajul integral al directoarei liceului, Antonia Nica, aici aveți comunicatul la care face referire, integral.

Este surprinzător și dezamăgitor, pentru noi, să vedem formulat un tex, ce subliniază formulări scoase total din context și interpretate într-un anume fel.Pentru a vă putea face o părere obiectivă, de ansamblu, este obligatoriu să cunoașteți tot istoricul acestei acțiuni – servirea mesei – începând de la prima noastră clasă de nivel primar, în alternativa educațională Step by Step, în 1998 și prezentul, 15 clase + 5 grupe de preșcolar. Dacă orădenii se pot bucura de un astfel de sistem educațional în școala noastră, se datorează în cea mai mare parte implicării și susținerii Bisericii Greco-Catolice. 
În comunicat sunt clarificate motivele pentru care cantina nu mai poate să funcționeze (nu că nu s-ar fi dorit acest lucru) și că în ultimii ani a fost foarte greu să ne gospodărim și cu existența acesteia. Da, ar fi fost ideal, ca autoritățile locale să poată să asigure personal pentru a putea servi o masă caldă și elevilor de la nivelul preșcolar și primar, așa cum este, spre exemplu în anumite școli din Timișoara. 
Dacă veți dori să publicați un material, vă voi ruga să parcurgeți întreg textul comunicatului și să îl citați integral și nu doar fragmente. 
Credem că am explicat destul de bine recomandarea de a se servi masa, la firma special înființată, pentru a veni în sprijinul părinților și da, obligativitatea morală pe care credem că trebuie să o aibă aceștia atunci când se gândesc la servirea mesei. Nu ne putem imagina cum ar arăta o clasă de copii care ar servi masa fie prin pachet de acasă, fie catering, fie un fastfood, fie o livrare comandată de părinți etc. Ce logistică de personal ar fi necesară pentru a putea deservi atâtea opțiuni? Să nu uităm că suntem o școală de stat, cu personal nedidactic insuficient. Credem că într-o școală, deciziile trebuie luate unitar, pentru o bună organizare. Bineînțeles, excepțiile au fost acceptate întotdeauna, atunci când a fost cazul. 
În prezent, dimineața, doamnele învățătoare transmit numărul comenzilor din ziua respectivă, număr care nu cuprinde toți elevii prezenți, lucru acceptat de către școală, drept pentru care nu înțelegem nemulțumirea de astăzi a părinților. 
Trebuie menționat și faptul că Asociația de părinți Pas cu Pas, o asociație ce sprijină școala de mai bine de 20 de ani, prin reprezentații acesteia, au fost consultați și informați, de mai bine de un an de zile, despre faptul că va trebuie să desființăm cantina, deoarece nu ne mai puteam întreține. Asociația de părinți este un partener de nădejde și școala ține strâns legătura cu membrii din comitetul director al acesteia. Poate ar fi potrivit și un punct de vedere al acestora.
Am observat cu dezamăgire, din nou, scos în evidență, acel robot de bucătărie. Acesta a fost achiziționat de către Asociația de părinții, în urma unui proiect comun cu școala, Swimathon, organizat de Fundația Comunitară. Inițial, primul model de robot era mai scump, urmând ca diferența să fie plătită de către Episcopie. Ulterior s-a ales un model mai ieftin. Apoi a fost donat Episcopiei, pentru a putea fi întreținut, căci și aceasta generează costuri. De amintit este faptul că până în prezent, exclusiv Episcopia a dotat cu echipamente bucătăria, pe parcursul anilor. Faptul că asociația venit în sprijinul școlii și Episcopiei, a fost o chestiune pur voluntară, nu li s-a cerut sub nici o formă acest lucru și nici măcar recomandat. Ar fi demne de luat în seamă și părerile acelor părinți care sunt mulțumiți, căci nu sunt puțini. 
În ceea ce privește respectarea regulilor de igienă impuse de pandemie, personalul didactic și nedidactic respectă cu strictețe ceea ce li s-a pus în vedere. Cu toții suntem conștienți de pericolele existente, mai ales că aici ne petrecem și noi majoritatea timpului dintr-o zi. Copiii școlii noastre sunt tratați ca și cum ar fi copiii noștri.   
Aș lasă două întrebări acum, aici: dacă de săptămâna viitoare vom reveni la programul normal de 8 ore, căci așa este programul alternativei, vor avea părinții nevoie de serviciile acestei firme? Sau, există un părinte care are o soluție mai bună și poate să își asume zilnic servirea celor 500-600 de porții? Ușa noastră este deschisă oricând pentru soluții ce vin în sprijinul școlii!
În corespondența cu Adriana Nica, m-a asigurat că nu vor exista repercusiuni asupra copiilor ai căror părinți refuză să ia masa la restaurantul din incinta școlii. Prietena mea spune că verbal li se sugerează să se mute la altă școală dacă nu acceptă masa. Presupun că dacă e adevărat, vor comenta aici anonim (sunt speriați că vor exista repercusiuni asupra copiilor dacă ies public).

Asociația Pas cu Pas a trimis deja un mesaj părinților (pe care mi l-a trimis și mie ca drept la replică) prin care îi anunță că nu este responsabilitatea lor să se implice în această dezbatere. L-am atașat aici. Mesajul lor către mine este acesta:

Asociatia Pas cu Pas Oradea nu trebuie sa se amestece in conflictul generat pe o tema ce nu tine de scopul si spectrul de activitate pentru care a fost infiintata.
Vedeți răspunsul nostru care a fost transmis tuturor părinților membrii in asociație și inclusiv instituțiilor implicate: Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu si restaurantul pentru copii ”Trattoria Seminarii” srl.
Dacă mă întrebați pe mine personal, toate partile au avut o deficienta de comunicare.
Pe fondul masurilor organizatorice, odata cu deschiderea scolilor din 14 septembrie, exista un val de isterie generalizat. Nu se mai tine cont de nimeni si nimic, atacam pe toata lumea, scoatem din context orice pentru oricat. Vreți un articol serios? – luați interviu tuturor celor implicați, foarte mult se scoate din context in aceasta poveste.
Va rog sa puneti si raspunsul oficial de la DSV si DSP pentru echitabilitate si profesionalism.
Si nu uitati, tot ce face Asociatia este voluntariat – din grija pentru copiii nostri in general.
Nu am acces la răspunsurile oficiale ale DSV și DSP, dar dacă le voi primi, le voi publica aici întru claritate.

Photo by Jason Leung on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

36 comentarii

  1. Si in cadrul unui program 8-16 masa poate fi optionala, asa cum este in scoli private si publice din Germania (vorbesc din propria experienta). Optionala in sensul ca acei copii ai caror parinti nu doresc cantina mananca la mese separate pachetelul pregatit de parinti.
    Cat despre solidaritatea cu un srl pe timp de pandemie, la noi strategia a fost sa ne informeze ca ne vor debita in principiu 6 euro de pe cont lunar pe perioada inchiderii scolii si cantinei, ‘suma de solidaritate’ se numea, pentru ca le permitea sa-si acopere costurile fixe in timpul asta. Parintii care, desi inscrisi la cantina, nu ar fi dorit sa plateasca cei 6 euro lunar, aveau posibilitatea sa semnaleze asta pe mail si nu ar fi fost debitati. Tot srl, tot pandemie, tot UE, alta tara, zero certuri, acuze sau presiuni.

    • Nu exista asa ceva – mancare cu forta – nici unde in lumea asta , nici macar la puscarie! In ceea ce priveste investitia facauta – sa fie sanatos cine a facut-o fara sa faca un sondaj corect al „pietei”. Sa practice preturi bune si mancare de calitate in conditii de siguranta si probabil isi va scoate investitia.

  2. Sumă de solidaritate? Sună minunat, dar cred că imposibil încă în școlile de la noi.

    Copilul meu e în clasa a doua la Step by Step „Iuliu Maniu” din Oradea și nu am decât cuvinte de laudă pentru cadrele didactice și pentru organizarea făcută întru și doar pentru susținerea elevului. E metoda de învățământ la care am visat mereu pentru copilul meu și, din fericire, nu am fost dezamăgită. :).

    Apropo de cantină, e normal că apele s-au tulburat acum, deoarece, până în iunie masa costa 7 lei, restul fiind subvenționat de către Episcopie, dar nimeni nu s-a întrebat de ce e atât de ieftin meniul pe copil. Acum, când se pune problema susținerii cantinei pe o perioadă de două-trei săptămâni, unii nu sunt de acord. E dreptul fiecăruia. Din câte am văzut, s-au cerut însă liste la început de săptămână cu părinții care vor masa pentru copiii lor. (deci soluții s-au oferit.)
    De aici și până a spune că există presiuni asupra familiilor, asupra copiilor? E o cale atât de lungă! Mi-e atât de greu să cred.
    E păcat că o școală care se dă peste cap să ofere copiilor un mediu atât de echilibrat să fie târâtă în acest scandal.

    • Stimata doamnă, înainte de a face astfel de afirmații pentru a „poza” bine, verificați și prețul altor cantine din oraș (9 lei ar fi un exemplu de la alte scoli din Oradea). Nimeni nu spune ca e nemulțumit de sistemul step, ci de aceasta recomandare condiționata de părăsirea scolii.
      Nimeni nu comentează „investiția” de sute de lei făcută de fiecare generație în clasa 0 pentru mochete, mobilier, table smart, laptopuri…unde e susținerea de care vorbiți?!

    • Pai, citind comunicatul, consider ca presiunea este fooooarte clara si felul in care intelege scoala sa rezolve acest conflict lasa tare mult de dorit. E pacat ca o scoala sa actioneze asa, nu scoala este tarata in scandal, ci scandalul a fost provocat de atitudinea scolii.
      Daca nu as fi citit comunicatul, as fi fost convinsa ca adevarul e la mijloc, ca mereu. Asa, cand o scoala compara obligativitatea spalatului pe maini cu mancatul la cantina in mod obligatoriu, sa nu se mire ca or sa existe reactii de nemultumire. Cred ca foarte multe parti din acel comunicat sunt o dovada clara de lipsa de echilibru si aroganta, deci poate cu aceasta ocazie se va ajunge la un numitor comun.
      Pe de alta parte, cum tot comunicatul zice, esti liber sa alegi scoala unde iti trimiti copilul, deci daca valorile nu sunt comune probabil fiecare isi vede de drum.
      P.s. Am vazut si aici si pe Facebook treaba asta cu vai, e scump meniul, de asta fac unii scandal. Pai, poate unii chiar nu au bani si nu pot sa ia in calcul si acest cost, mai ales daca il considera inutil.

    • Stimate domn sau doamnă Ramo, să „pozezi” bine înseamnă cumva să ai curajul să îți dai numele și să îți asumi cele spuse? Nu-mi stă în fire să-mi spun părerea și să mă semnez cu Anonim sau doar cu Linda. Afirmațiile mele ar fi nule din start, nu?

      Eu nu vorbeam de nemulțumirea față de sistemul step. Așa cum scriam în comentariul meu, foarte clar de altfel, nouă ni s-au oferit soluții, s-a discutat pe marginea acestui subiect la ședința cu părinții, s-a ținut cont de părerea fiecăruia și, în cele din urmă, ni s-au cerut la începutul fiecărei săptămâni (două la număr până acum) lista celor care vor mânca sau nu vor mânca, ca să știe și învățătoarea câți copii să ia la masă, tocmai pentru a nu-i obliga pe micuți să intre în sala de mese fără voia lor sau a părinților. Ceva mai clar de atât se poate?

      E normal să existe părinți care nu își permit sau cărora li se pare inutil să ia copilul masa după patru ore de școală. Repet, e normal, e dreptul lor.
      Dar să ajungă cineva să spună că se fac presiuni asupra copiilor… N-am cuvinte față de această afirmație! Nulă din start, apropo de ce spuneam la început. E vorba totuși de peste o mie de copii, în preșcolar și primar.

    • Bine punctat. Pacat ca unii de dragul senzationalului scriu articole fortate si foarte putin documentate. Cu un minim efort si interes puteau sa se lamreasca toti parintii, dar ne-am obisnuit sa primim totul pe tava, sa sesizam autoritatile de control pe baza de presupuneri, etc. Acestia suntem: acuzam fara sa ne documentam. Si ne miram de ce nu avansam. Daramam si putinul de bine pe care impreuna l-am construit.

    • Da,s-au trimis acele liste si se cerea sa justificam motivul. Ca apoi sa ni se transmita sa mutam copii la alte scoli. Aici nu este vorba de 12 lei ci de 12 x mii de copii.

  3. Sumă de solidaritate? Ăștia vorbesc serios? Pe când si o sumă de solidaritate pentru părinții care si-au pierdut serviciul ca nu au avut cu cine lăsa copiii cât au fost școlile închise? Pe toți ne-a afectat pandemia, dar se pare ca unii se dau mai loviți decât alții!

  4. Este vorba despre o recomandare din partea scolii si a episcopiei. Nu este o obligatie legala, doar morala. Uitam atat de repede lucrurile bune: ajutorul primit pana acum de la episcopie si de la scoala. Da, este o cerere de ajutor. Nu, nu „trebuie” sa ii dati curs; ar fi doar de bun augur si de bun simt. Cat timp suntem ajutati, uitam si banalul „multumesc”; daca ni se cere ajutorul, facem scandal si dam cu gura.
    Sa va spun despre parintii care nu si-au platit datoria legala catre asociatie? Sa va spun ca sunt aceiasi care nu vor sa plateasca cantina? Sa va spun ca au datorii la fosta cantina din semestrele trecute? Sa va spun ca au masini si telefoane de ultima generatie, dar nu vor sa plateasca 12 lei pentru un meniu? Sa va spun ca toata lumea a primit o informare inainte sa intre in aceasta scoala si stiau toti ca trebuie sa plateasca masa si asociatia? Sa va spun cat valoreaza cuvantul unor astfel de persoane?

    • Nu stie si nu o intereseaza pe doamna care a scris articolul. Am rugat-o sa mai documenteze cazul, dar a preferat sa se scuze ca nu are acces la opinia autoritatilor. Bine ca a avut timp sa scrie acest articol trunchiat.
      Consider ca se merge prea departe cu informatii deformate in sfera publica. Nu ma mira comentariile acuzatorii cat timp nu exista expunere completa.
      Subscriu la tot ce a scris Bogdan: se uita repede binele facut si acuzam superficial in alta parte, in loc sa construim un dialog civilizat.

    • Bogdane, ce amuzant esti… obligatie morala sa cotizezi pt bunastarea unui SRL? parinti care nu si-au platit datoria legala catre asociatie? care este acea datorie legala catre asociatie si de unde deriva aceasta? parca invatamantul de stat este gratuit, nu-i asa? este cumva o scoala d-aia de fite, unde ti se spune de la inceput ca va trebui sa cotizezi „de bunavoie” sute-mii de lei pe semestru, sub aparenta legalitate a asociatiei de parinti?
      Ghici ce: este ILEGAL!!! dar probabil ca este o scoala de fite, unde se intra greu, cu pile, vize de flotant si parintii nu au alternativa.. dar tot pute a smen…
      Si responsabilii scolii sunt speciali, cum gasesc ei scuze, ca nu au personal, ca a trebuit inchisa cantina, ca practic nu era rentabila. Asa ca o reinventeaza sub forma unui SRL, din care face parte biserica si administratorul scolii, practic cele mai „cinstite” entitati care se puteau asocia in aceasta afacere. Ei pot sa o faca rentabila, furnizand obligatoriu niste servicii pe care unii nu le doresc.
      Nici asociatia de parinti nu vrea sa comenteze, dar practic tine cu scoala. Normal, parintii sunt buni doar sa cotizeze cu bani, nu cumva sa sesizeze vreo ilegalitate.

    • Bogdan Martin și Cristian Clapan, voi fiind membri ai asociației pas cu pas nu ar trebui să comentați pro școală. Voi ați fost de acord, fără a vă consulta cu părinții pe care a-ți fost puși să îi reprezentați, să donați forțat sau nu Robocheful achiziționat anul trecut din donațiile părinților către asociația pas cu pas.
      Cei care nu și-au achitat „datoriile” față de școală sunt probabil acei părinți care nu își permit să plătească costuri tot mai ridicate într-o școală care ajunge să dicteze după bunul plac, invocând de fiecare dată bunătatea de care dă dovadă episcopia romano-catolică față de copii acestei scoli.
      Probabil episcopia nu cunoaște toate acțiunile mârșave create de conducerea acestei instituții școlare care din punctul meu de vedere este singura vinovată de situația prezent creată.
      Dacă aveți anumite interese mai bine stați liniștiți și nu injositi aici părinții care au principii și nu vor să fie obligați să plătească o masă pt copii care nu merită nici 7 lei, pt că la 12 lei vinde orice firmă de catering cu profit meniul de adult.

  5. Cel mai mult îmi plac apărătorii moraliști ai ilegalităților, care pentru a-și atinge scopurile merg mână în mână cu mica înțelegere, cu mita, cu florile și bomboanele, fac frumos că așa se cade, să nu supere pe nimeni, preferând să-și cumpere în diverse moduri starea de bine, condiția socială sau dreptate. Obiceiurile pe care le practică sunt cancerul societății, fiecare mită indirectă sau directă pe care o dau azi este un pas înapoi de la o societate normală în care speră să trăiască într-o zi urmașii lor.
    Din câte am înțeles este o școală publică, atunci care-i problema cu obligativitatea? Masa la școală este bine venită, dar este opțională și nu îi poți forța pe părinți să o achiziționeze. SRL-ul nu mai poate aștepta câteva luni până se revine la programul normal și atunci vor fi mai mulți clienți?

  6. Mi se pare fff ok scoala.

    Parintii care sustin ca sunt presati, sa zica cu ce. Au fost amenintati copiii? Scazuta nota la purtare? Nu inteleg cum sunt presati.

    Cand iti dai copilul la step, iti asumi ca platesti masa. Daca nu vrei/poti, alegi sistemul traditional.

  7. Eu cred ca au fost intimidati, nu s-ar apuca nimeni sa scrie un astfel de articol doar pentru ca acea cantina s-a transformat in restaurantul scolii.
    Mi se pare un subiect atat de sensibil cel al alimentatiei si al meselor, incat nu stiu cum i-ar trece cuiva prin cap sa oblige niste copii sa manance intr-un anumit loc, e gresit din atat de multe puncte de vedere. Poate prefera sa ia pachet de acasa, poate nu mananca deloc la pranz (mai ales acum, cand au program scurt), treaba fiecaruia cum face. Sunt sigura ca daca pe adulti i-ar obliga angajatorii sa manance zilnic la restaurantul firmei, tot asa usor ar lua lucrurile, ca doar ar fi „obligativitatea lor morala”, nu-i asa?
    E simplu, daca intr-adevar sunt nevinovati, scoala sa declare in scris ca nimeni nu e obligat sa ia masa la restaurantul lor si sa fie trasi la raspundere daca parintii vin ulterior cu dovezi ca au fost constransi (ca tot traim in era tehnologiei si a telefoanelor mobile). Nu le-a zis nimeni sa inchida restaurantul, ci sa permita parintilor sa aleaga. Pentru ca este la indemana, majoritatea va alege oricum sa manance acolo, chiar e tragedie daca o mica parte alege sa nu o faca?
    Imi amintesc de cand eram la scoala cat de multe „obligativitati morale” apareau pe parcursul anului, numai gratuit nu era invatamantul, ii dureau in cot ca unii de-abia isi permiteau strictul necesar pentru a veni la scoala (asta in timp ce ei furau cu doua maini, cum se face si in ziua de azi).

  8. Voi, cei care apărați școala cu atâta ardoare, sunteți atât de dornici și porniți, ignorați complet greutățile materiale prin care trec poate unii părinți, nu vă donați voi salariile școlii din bunătatea inimii voastre, spirit de solidaritate și moralitate?!
    Sunteți atât de bine „montați”, încât împroșcați cu noroi oameni care se tem să vorbească de teama repercursiunilor, oameni simpli, care pur și simplu se tem…
    Nu va e rușine sa susțineți asa nonșalant o minciuna și o amenintare, impachetate într-o „recomandare obligatorie”?

    • @Ramona – logic e daca nu ai bani, nu cumperi.

      Sunt locuri libere in sistemul traditional berechet, de ce nu isi duc copiii acolo cei care nu isi permit? De ce vor musai la step by step, unde peste tot in lume e cu masa?

      Ti se pare normal sa iti asumi un cost la inscriere (recunosc si ei ca stiau mereu ca mesele se platesc), si dupa sa o dai cotita ca nu? Plus, nu sunt cazuri sociale aici, nu zice nicaieri ca nu au, ci ca nu vor.

    • @Mihaela Dupa logica ta, copiii ar trebuie sa stea acasa si daca nu au bani sa plateasca fondul scolii/fondul clasei, plus toate celelalte activitati/cheltuieli care apar pe parcursul anului. Pana una alta, se pare ca inca se discuta legat de aceste mese, nu vad pe nimeni care sa spuna ca intr-adevar scria de la bun inceput in contract ca ar fi obligatorii, deci posibil sa nu se fi angajat nimeni sa le „cumpere”.
      Poate unii aleg sa faca sacrificii din alte puncte de vedere, tocmai ca sa-si poata da copiii la o scoala mai buna, deci nici macar asta nu e o scuza. Iar asta cu locuri libere berechet in sistemul traditional…vorbesti de scolile alea cu cate 30 de elevi in clasa si unde se invata in doua schimburi, acolo sunt locurile berechet, mai intra vreo 5 in clasa?

  9. Nu mi se pare sensibil deloc.

    Pai nu au scris in comunicat cei de la scoala ca nu e nimeni obligat, negru pe alb? Dincolo de dovezi, sa zica cu ce i-a amenintat, ca nu scrie decat ca „sunt indrumati verbal”.

    Sincer, e vina scolii ca nu i-a pus pe parinti sa semneze de la bun inceput ca accepta sau nu

    Eu stiu de parinti care au platit gradinita privata desi copiii stateau acasa. Nu a zis nimeni „nu platesc acum, revin peste 2 luni”.

    • Mihaela, aici nu este vorba de invățământ privat, unde iti selectezi clientela si reiese clar ca nu se contesta servirea mesei pe sistem step, la 8 ore. Acum este o situație exceptionala, un program de 3 ore si jumătate, deci nu poate fi vorba de sistemul step, implicit nici de impunerea acestei obligatii la un program scurt
      Alte scoli, pe perioada de pandemie au inchis cantinele tocmai din motive de siguranță a elevilor iar aici se ignora complet aceste aspecte.

    • Mihaela, dacă nu ai citit niciodată broșura de prezentare a scolii Iuliu Maniu îți propun să o citești, apoi poți interveni și tu.
      Citez din pagina 5
      „Cine se ocupă de hrănirea copiilor la prânz?
      La mijlocul zilei copiii iau masa de prânz în comun, în cantina şcolii, în sala de mese,
      lucru hotărât, organizat, gestionat şi finanţat de Asociaţiile de părinţi. Masa se poate lua și
      într-un local convenabil din apropiere sau se poate servi în sistem catering”. Pt mine sună opțională masa. Cu toate astea, în trecut nu cred că au existat părinți care să refuze masa (era program de 8 ore/zi, raport calitate /preț ok). Dar acum?!
      Repetăm încă o dată pentru cei ce nu au înțeles sau nu vor să înțeleagă : nu ne deranjează prețul, ci faptul că se impune într-un mod imperativ această masă de prânz și MODUL în care este servită masa în contextul pandemiei. Aceste 2 aspecte îi deranjează pe majoritatea părinților.

  10. Sa obligi un copil sa mănânce înainte de a pleca acasă pentru a susține financiar un SRL ?
    ISJ , DSP alte instituții ce spun?
    E ca și cum inainte de a pleca din școală ne obligi pe toți sa cumpăram un corn de la chioșc pentru a fi solidari cu SRL-ul care a deschis chioșcul în curtea scolii

  11. Un pasaj din comunicatul doamnei Director
    Este rugaminte sau amenintare?

    ,, Trăim vremuri în care și alegerea școlii este o libertate. Dacă nu vă regăsiți în regulile Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, vă invităm să vă căutați o altă școală. Cei dintre dumneavoastră care doriți să faceți ordine în propria noastră casă sunteți invitați să o părăsiți! Credem că avem suficiente alte probleme grave de care să ne ocupăm acum. Nu se poate să alocăm timp interminabil și energie, din nou, acelor 5% dintre părinți, care uită unde se află și pentru ce au venit în instituția noastră de învățământ.
    În speranța că detaliile enumerate mai sus v-au putut lămuri în suficiente sensuri, revenim la covârșitoarea majoritate care este preocupată, la fel ca și noi, de ziua de mâine, susținând, înțelegând și având deplină încredere în echipa de adulți angajați sau colaboratori, buni profesioniști, ce se preocupă cu dăruire de copiii dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru toată susținerea, înțelegerea și înțelepciunea cu care tratați reușitele, dar și minusurile prestației noastre ca unitate de învățământ!
    Asigurăm toată dedicarea celor mai prețioase daruri ale noastre – copiii dumneavoastră.
    Director,
    prof. Antonia Nica
    Nu este o amenințare este o rugăminte conform părerii unor părinți

  12. Intrebari
    1.Hotărârea de a ,,inchiria,, sala de mese Episcopiei a fost luata de CA al scolii?
    2.Poate existau si alte firme specializate li s-a oferit sansa de a licita?
    3.DSP a avizat cantina? A măsurat distanta dintre mese?
    4. Cine supraveghează copiii care nu servesc masa pentru ca nu sunt lăsați sa plece acasă? Nu pot sta în sala de curs pentru ca trebuie dezinfectata pentru tura următoare.

  13. Articolul e slab chiar și după începutul său: „o prietenă mi-a zis…”. E chiar haios! :)) Nu cunoașteți școala, situația în profunzime. Suntem o armată de părinti care iubim această școala, acești dascăli și știm că întotdeauna în centru deciziilor a fost COPILUL. Dar ÎNTOTDEAUNA!… și eu cunosc de aproape această școala de 18 ani buni! Cat de nepotrivit ca v-ați găsit sa scrieți despre spusele prietenei! Cât de negândită decizie! Ce mult ați scăzut în ochii multor cititori de-ai dumneavoastră și ce multe confirmări am primit alții! Înțelepciune tuturor!

    • Pentru ca un OM ca si Ioana, pe care o citesc de mulți ani, ia atitudine, pentru mine, din start povestea prezintă credibilitate! Ioana, esti un MARE OM!!
      Articolul, daca este citit de oameni cu un gram de educație si caracter, se vede clar ca este neutru.
      Prezintă ambele păreri într-un mod impartial si invită la gasirea unei soluții.
      Faptul ca unii oamenii înveninați scriu astfel de răspunsuri este trist. Trist sa încerci sa descurajezi oameni speriați si sa instigi. Nimeni, prin respectivul articol nu lovește in dascali, in biserica. Oamenii sunt deranjați de managementul defectuos al directiunii, de proasta gestionare a acestei situații in perioada de pandemie.
      Doar pentru ca o persoană subiectiva nu este de acord cu articolul, nu înseamnă ca se oierd cititori. Asta înseamnă LIBERTATEA PRESEI!! Bravo Ioana!
      RUSINE PRESA LOCALĂ ca ingnora in mod voit subiectul! Asa le-a fost impus?! Sunt interese prea mari?! Trist…
      Ioana, cu articolul asta nu ai pierdut, ci ai câștigat clar cititori!

    • Felicitari si respect Omuț Ioana,
      Linda Pricăjan ?
      E de ‘noaptea minții’ sa citești atitea pseudonime … de zici ca ai nimerit la ora de istorie ?
      Este supărător ca de dragul senzaționalului sînt prezentate fragmente de comunicate.
      PS de ce nu se vorbește despre banii adunați in TOATE școlile… fondul clasei, fondul școlii… ce convenabil sa deschidem gura doar cînd ne convine… doar cine nu a fost într-o clasa cu acest mod de predare nu știe cite materiale didactice se folosesc pe parcursul orelor … se întreba cineva (o stea fără nume) de ce e nevoie de acei bani adunați lunar de la părinți!
      Da, a fost nevoie de investitia inițială, deoarece ministerul învățămîntului ne-a pus la dispoziție o sală goală!!!

  14. Poate aflam și noi, plebea din școală cum a ajuns o reclamatie făcută de un părinte la DSVSA(vorbim aici de un act oficial cu Nr de înregistrare și o rezoluție data și semnată de un sef de la DSVSA, adica un document intern al instituției) sa circule pe listele scolii pentru a se găsi reclamantul. Lăsăm la o parte GDPR și alte rahaturi și discutam de scurgere de informații oficiale, amenințare etc . Și cum controlul a fost efectuat în afara orelor de servire a mesei, rezultatul a fost zero barat. Pot sa va pun la dispozitie documentul reclamatiei. Avem dreptul la opinie nu la pumn in gura și amenințări.

  15. Stimata doamna Costas..nu ministerul v-a pus la dispoziție sala goala ci episcopia..ei trebuie sa ii mulțumiți. Nu s-a plâns nimeni de cei 700 lei x 30 copii dati la început de ciclu pentru a schimba sala și obiectele din ea…e vorba despre cu totul altceva, dar la fel că mulți alții cititi printre rânduri și înțelegeți doar ceea ce doriți. Va las pe dvs. să serviți o supa rece și fără gust. Copilul meu are mâncare acasă..

    • Curios… ati fost în cantina?
      Copilul meu aduce mîncarea la pachet (nu pentru nu are mîncare acasă) si încă mai e caldă, după toată procedura de pregătire pentru plecare…
      Înainte nu ati facut scandal… sau 7 lei nu conta?! Eu am participat de mai multe ori la activitățile de la clasa si vedeam cum, în cantină, ~75% din farfurii (cu mîncarea neatinsa) erau golite în găleată ?

  16. Suna ca pe vremea lui ceausescu: „nici o masa fara peste!” si iti dadeau pestele pe bani, obligatoriu, daca te duceai sa cumperi orice altceva de la alimentara. Treziti-va oameni buni, este democratie, ceausescu a murit demult!

    • http://www.ebihoreanul.ro/stiri/doi-profesori-din-oradea-instiga-la-nepurtarea-mastii-in-scoala-inspectoratul-scolar-bihor-le-face-plangere-penala-video-158925.html

      Deci pe de-o parte profesorii de la Lic. Sportiv si Dacia au incurcat-o pentru ca “Şeful IŞJ Bihor a precizat că nu va tolera manipularea elevilor de către profesori, care ar trebui să fie primii ce respectă regulile impuse de Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii. „Problema este că se agită în şcoală. Dacă au un alt punct de vedere, sigur că pot să îl exprime în afara şcolii, nu ar fi nicio problemă. Dar nu este în regulă să facă asta în clase, în şcoală. Avem emoţii în fiecare zi, să nu apară cazuri de îmbolnăviri în şcoli, iar ei manipulează copiii”, a declarat Virgil Blage.”

      Si avem pe de alta parte situatia de la Lic. Greco unde scrisorile recente ale scolii catre parinti spun negru pe alb ca e obligatoriu pentru cei mici sa manance in aceasta trattorie.
      In al doilea caz nu e nimeni tras la raspundere. Adica aici e normal ca cei mici sa mearga fara masca la trattoria scolii sa stea unul langa altul pentru ca SRL-ul liceului trebuie sa treaca peste perioada nasoala in care ne aflam. Eu nu mai inteleg unde e normalitatea in tara asta, sincer… In concluzie, cel mai trist lucru este ca din toata harababura asta cei care au de suferit vor fi evident cei mici. Trist !!!

  17. Cristi, oare de ce in acest caz nu s-a sesizat ISJul? De ce presa locala nu publica nimic?! Au interdicție la suboect??? Dezamagitor…

  18. Dincolo de neajunsurile comunicarii bilaterale pe aceasta tema sau de problemele atitudinale, cu totii speram sa se revina la programul normal cat mai devreme. Dupa aceea, copiii vor petrece 8 ore pe zi la scoala si este de dorit sa ia o masa calda in acest interval. Cum am inteles eu lucrurile: daca pana atunci Trattoria s-ar orienta spre alte „grupuri tinta”, exista riscul sa nu mai poata deservi elevii. Ori pentru ei a fost creata aceasta alternativa si confirm ca meniul are o calitate net superioara celor de 9 lei cu care este comparat. Cred ca impunerea a fost formulata cu scopul asigurarii serviciilor pentru copii dupa revenirea la programul normal si este scuzabila in acest context. Personal apreciez faptul ca poate fi servita o masa de calitate la scoala, chiar si in aceasta perioada si consider ca felul in care a fost gandita facilitatea este, in principiu, un punct forte al scolii si un avantaj pentru beneficiari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *