Nașterea la Regina Maria

Azi am vizitat maternitatea Regina Maria din Băneasa și banca lor de celule STEM. Aici o să nasc în aprilie și aici o să stocăm materialul de care sperăm să nu avem nevoie niciodată.

Locul arată foarte bine, la finalul vizitei, care a durat mai bine de o oră, mi-am dat seama că mă simt mai degrabă ca într-un hotel, în niciun caz ca într-un spital. Diferența față de spitalul Filantropia (pe care-l cunosc ca pacientă) este… ridicol de mare. La Regina Maria e liniște, nu miroase a nimic, lumina e plăcută. Rezerva e spațioasă, cu fotoliu extensibil în caz că decide Omul să rămână peste noapte cu noua familie, patul e din cel reglabil, ai la dispoziție tot necesarul, de la cămașă de noapte roz cu modele la halat moale, periuță de dinți, cremă de corp, tampoane pentru sîn, lenjerie de unică folosință, internet. Tabloul de pe perete e cool. Tapetul e cool. Baia e curată și simpatică. La ferestrele mari sînt jaluzele groase, în caz că vrei să faci întuneric și să dormi ziua (pentru mine e foarte important).

Secția de neonatologie e dotată cu tot ce trebuie, de la incubatoare performante la lămpi pentru icter și neonatologi buni, angajați full time. Se pare că maternitatea poate susține nașteri premature și poate îngriji bebeluși cu probleme, sînt bine echipați, singurul motiv pentru care, în caz de probleme, mamele se îndreaptă către spitalele de stat sînt costurile suplimentare: 850 de lei pe zi în plus de spitalizare, cazare și servicii medicale incluse. Un calcul simplu ne arată că dacă naști la 30 de săptămîni și rămîi cu bebelușul acolo o lună, pînă poate fi externat în siguranță, te va costa 6.000 de euro.

Sper să fie totul bine și să nu fie nevoie de proceduri suplimentare în cazul nostru.

Politica maternității încurajează nașterea normală și alăptarea. Cu toate astea, 80% dintre nașterile de la Regina Maria sînt cezariene.

Au o sală de travaliu echipată cu tot felul de jucării pentru relaxare, de la mingi de fitness la lumînări și alte accesorii. O să pot sta acolo împreună cu Omul sau cu mama, monitorizată de moașă și de doctorul meu. Tatăl poate asista la naștere (doar la cea naturală), poate rămîne în spital cît dorește.

Bebelușul poate sta cu mine sau la neonatologie, mama decide. Tot mama decide, împreună cu medicul, dacă dorește administrare de hormoni sau epidurală.

În sala de travaliu și în cea de naștere e permisă intrarea doulei, cu condiția să anunți în prealabil angajații maternității.

În concluzie, mi-a plăcut. Tot ce-am văzut și ce-am aflat mă face să mă simt încrezătoare c-o să fie bine.

Costuri (naștere și trei nopți de cazare în rezervă, trei mese pe zi, toate procedurile medicale și consumabilele pentru mamă și bebeluș incluse):

Nașterea naturală: 7.500 lei
Cezariana: 9.700 lei
(20% avans la semnarea contactului)

Acestea sînt prețurile pentru gravidele asigurate, e nevoie de adeverință de la serviciu și trimitere de la medicul de familie. Pentru cei neasigurați, la sumă se adaugă 4.800 de lei pe care casa de sănătate nu-i decontează.

Celule STEM de la Regina Maria cu plata anuală a stocării: 3.590 lei sînge + 1.440 lei proba de țesut + 41 de euro/an pentru stocare
(recoltarea e gratuită pentru celule stem stocate la Regina Maria)

Găuri cercei: 50 de lei (100 lei dacă pun ei cercei medicinali)
Screening auditiv bebeluș (opțional): 250 lei
Screening metabolic bebeluș: 450 lei (se iau 4 picături de sînge din călcîi și se trimit la un laborator din Germania unde se investighează prezența a 12 maladii care pot fi tratate în primele luni de sarcină)

La un calcul simplu, rezultă că dacă ai noroc și totul merge bine, nașterea la Regina Maria costă (cu tot cu celulele STEM și screeningurile opționale) 13.280 de lei, adică 3.100 de euro. Pentru că sîntem asigurați la ei, avem un discount de 10% la naștere și la STEM, adică vom plăti 12.746 de lei, echivalentul a 2.950 de euro, din care 1.570 nașterea propriu-zisă.

Nu-s bani puțini, dar am decis că nu e genul de lucru la care să facem economie. Sîntem suficient de norocoși să avem banii necesari economisiți (ce bine că sîntem amîndoi strînși la pungă, nu vreau să mă gîndesc cum ar fi fost să nu ne permitem maternitatea privată). E important să ieșim din asta întregi, sănătoși și fără traume, și sîntem optimiști că aici avem premisele bune.

PS offtopic: Azi a avut loc mutarea blogului la o altă firmă de hosting. Procesul a început ieri dimineață, și, din păcate, comentariile pe care mi le-ați trimis între atunci și acum s-au pierdut. Nu le am nici pe email, nici în wordpress. Îmi pare tare rău după ele, am văzut că erau cîteva zeci la un moment dat, dacă le aveți salvate și vreți să le retrimiteți, tare m-aș bucura, dacă nu, vă cer scuze și promit să nu se repete.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4259

175 comentarii

  1. Mda. Singura chestie care mie imi ridica niste semne enorme de intrebare e rata aia uriasa de cezariene. Ori femeile asa vor si aici chiar nu mai am argumente, ori ceea ce se propovaduieste (nasterea naturala) nu prea se practica. In rest nu ma mira nimic, nici macar faptul ca un aparat care face “piu-piu-piuuuu” de trei ori in fiecare ureche costa 250 de lei ca sa fie pus in functiune. Test care se face by default, in teorie, nu este optional.

    Bafta multa, eu va tin pumnii sa iasa exact asa cum va doriti, cum va imaginati si cum visati. Iar noi sa vedem mii de poze cu un pui de printesa urbana.

    • Pai e foarte simplu: femeile care vor cezariana se duc la privat, unde se practica cezariana la cerere. De aici procentul mare. Si cind o femeie vrea cezariana, stie sigur ce vrea. O camera de travaliu draguta si o politica diferita a maternitatii n-or sa-i schimbe optiunea.
      La stat nu prea merge nimic cum vrea gravida. Chiar imi povestea cineva ieri ca Haiduc de la Filantropia i-a spus din start nici sa nu se gindeasca la cezariana la cerere.
      Multumim pt urari, sa fie!

    • Corect. Iar cezariana la cerere tin sa va anunt ca in anul 2012 nu este “legala”, adica nu ai voie sa ceri asa ceva pentru ca toate forurile medicale nationale si internationale au declarat (cu mai mult timp in urma) ca este o procedura foarte invaziva care trebuie facuta doar daca ai indicatii medicale stricte. La Cantacuzino in 2007 cand am nascut eu era la fel cum zice Haiduc acum. Nu faceai cezariana decat cu comisii si para comisii care te verificau si iti verificau actele cu care dovedeai indicatia de cezariana. Deci: la modul teoretic ei nu au voie sa faca asta.
      Eu zic ca merita toti banii Regina Maria. E mult, indiscutabil, insa evenimentul asta e cel mai important din viata unei femei. E minunat ca poate fi frumos si civilizat in loc sa fie horror. Simplul fapt ca acolo lumea iti zambeste si te trateaza ca pe un om…si schimba radical atmosfera.

    • Pai, nu numai “Haiduc, la Filantropia” face treaba asta, o fac si aia de la Londra, care te lasa sa te perpelesti cat poti tu de mult, numai ca sa nasti natural. Nu e numai incapatanarea de a ghida mama si copilul catre “natural”, e vorba si de reducerea costurilor.
      Treaba pe care, in calitate de contribuabil la sistemul de aisgurari publice de sanatate (mama lor!) o inteleg. Gandeste-te ca multe femei aleg cezariana fara nici un pic de ghidaj inainte: pur si simplu, cred ca nu pot, ca vor avea o epiziotomie cat China, sau ca ele nu suporta durerile facerii, desi cele ale cezarienei pot fi la fel de neplacute.
      Eu cred ca e o bila destul de alba pt Haiduc. Nu-l stiu, numa’ am auzit de el, insa si pt medici e mai comod sa faca cezariene, decat sa stea pe telefon, cand li se interneaza gravida la 9 pm in sectie si ei vin de acasa la 3 am, sa o asiste…

    • Haiduc a fost medicul meu la prima sarcina, cea cu ghinion. E un tip ok, relaxat, nu pot spune ca am a-i reprosa ceva. Desi inteleg de la o prietena care a nascut cu el acum citeva luni ca s-a purtat cam urit cu ea in sala de travaliu, a certat-o ca tipa, ea a zis ca la a doua sarcina cauta alt medic.

    • pe mine nu ma socheaza procentul mare de cezariene,pe mine ma surprinde faptul ca mai sunt femei care nasc natural.precizez ca am 32 ani,si la varsta de 16 ani am hotarat ca atunci cand voi avea copii ,ei vor veni prin cezariana.nu v-ati intrebat niciodata de ce doctoritele si asistentele fac cezariana?chiar credeti ca nu stiu riscurile ptr mama si fat?totusi nu nasc niciodata natural.nu am nimic cu cele care o fac,dar intotdeauna ele sunt cele scandalizate de cele care vor cezariana la cerere.totusi am evoluat suficienta sa stim ce e bine ptr noi.asa sunt si religii care refuza transplantul de sange sau organe,asta inseamna ca ar trebui sa traim ca acum 100 ani in urma?evolutia are loc in toate domeniile,nu doar in cele care ne convin noua.nastem natural ca e bine ptr bebe,apoi cand creste ii dam cremvusti,margarina si mcdonalds.

    • Nu m-am intrebat niciodata de ce doctoritele si asistentele nasc prin cezariana. Nu stiam ca nasc prin cezariana; nu cred ca am vazut vreodata un studiu pe acest segment al populatiei (vorbim de populatia romaniei, a europei sau a lumii? sau poate doar a lumii “civilizate”?). Pentru tine si pentru altele care sustin ca cezariana tine de evolutie (intr-adevar, tine de evolutie medicala insa asta nu inseamna ca nu iti trebuie un motiv medical pentru a face cezariana) o sa dau un singur link http://www.who.int/reproductivehealth/topics/best_practices/globalsurvey/en/
      Daca cei de la organizatia mondiala a sanatatii vorbesc tampenii atunci plec capul si intr-o luna cand trebuie sa nasc, cer cezariana programata. Ca deh, sa stau si eu linistita, sa nu am surprize, sa nu am dureri si sa-mi primesc fetitia semi groggy si cu un hot dog.

    • dupa cum spuneam cele care nasc normal sunt cele mai scandalizate.o fi ceva hormonal.demonstratie reusita.

    • Penny, crezi ca doamna stie ce e ala “studiu pe segment al populatiei”? Eu cred ca ea le cunoaste personal pe toate “doctoritele si asistentele” din lume si de aia stie. Asa cum ea stie ca trebuie sa isi hraneasca copilul natural, insa nu stie ca trebuie sa il aduca pe lume natural. Stie ce sunt aia “hormoni” insa nu a aflat ca in timpul travaliului copilul este incarcat cu hormoni vitali pentru bunastarea lui ulterioara. Si este o persoana “evoluata”.

    • Evolutia medicala nu este un argument. Eovlutia medicala- in domeniul nasterilor si cezarienelor a dus la cresterea procentului de supravietuire al mamelor si copiilor cu probleme care fara aceasta nu ar fi putut supravietui sau s-ar fi nascut cu probleme majore de sanatate, cu sechele etc. Doar din punctul asta de vedere am putea zice ca este un lucru bun. Dar cezariana nu respecta toate principiile nasterii naturale si nu are cum sa echivaleze tot acest proces din punct de vedere al pregatirii celui mic pentru viata extra-uterina.
      Ca si medic pediatru, as sustine promovarea cu adevarat a legii care interzice cezariana la cerere (care teoretic exista, dar practic nu se aplica!) – asta din mai multe motive- unul pentru ca doctorii ar trebui sa nu isi piarda capabilitatea de a dirija un travaliu normal doar pentru ca au majoritar cezariene, si pentru ca nu mai doresc sa vad nou nascuti si sugari usor “sifonati” (mai mult sau mai putin) din cauza operatiilor.
      Si nu, doctoritele si asistentele nu opteaza pentru cezariana majoritar. As zice mai degraba invers!

    • hello,
      ce nu inteleg eu este cum o femeie care a trecut printr-un travaliu, deci stie ce inseamna, alege sa o mai faca dupa aia. eu am trecut printr-o nastere naturala, fara calmate sau epidurala, si n-as mai face asa ceva in viata mea.
      acum o sa avem iar bebe si indiferent de “recomandari”, cezariana va fi singura optiune. imi iubesc prea mult corpul si psihicul ca sa le fac sa treaca din nou prin momente de genul ala.

    • am 4 nasteri naturale, din care recunosc ca prima si chiar si a doua a fost mai grea, insa am invatat multe si cand mi-am dat seama ca nasterea cu tot ce cuprinde ea poate fi controlata de catre mamica, urmatoarele doua nasteri a fost o experienta in care am descoperit capacitatiile mele. La ultima nastere, de la primele contractii pana la momentul in care mi-am vazut fetita , am avut nevoie doar de 2 ore.

    • Cu siguranta recomanda nasterea naturala si alaptatul.
      In real life insa numai ciudatele nasc natural si refuza cezariana. Cunosc multe persoane care au nascut la ei si una singura a reusit performanta de a naste natural.

  2. Deci DA! Asa da! Eu am nascut in martie la spitalul Bucur. Am stat in rezerva, am platit 200 lei pe zi. Am avut baie, televizor, frigider si jaluzele groase :). Cezariana m-a costat 1.800 lei (atat am dat eu), anestezistul 500 lei, cele 3 asistente care au asitat la cezariana 150 lei, neonatologul 200 lei prima oara apoi 100 lei, iar pe zi mai dadeam undeva la 100 lei la asistente. Cerceii fetitei tot 50 lei m-au costat. Dar a fost tare bine…un personal calm, prietenos, care faceau orice sa ma simt bine. Nu am nimic de reprosat nimanui….
    Am nascut acolo pentru ca doctorita este o femeie minunata, care de altfel m-a salvat si pe mine si pe Mara la nastere….
    Sa ai o sarcina usoara in continuare si sa ai parte de oameni minunati, asa cum am avut eu!

    • Bogdana, oare n-ar fi fost mai corect sa spui “nu toate femeile care vor cezariana la cerere stiu ce vor, uite, de exemplu, eu (sau prietena mea, etc)?” Pt ca, in mod evident, sunt si femei care aleg cezariana si stiu foarte bine ce vor. Eu sunt una dintre femeile care au ales sa nasca prin cezariana si, trust me, a fost cea mai buna alegere. Pt mine.

    • Eu prefer sa imi dau cu parerea strict despre uterul meu. N-am trecut prin nicio nastere, cunosc doar teoria, conform careia da, nasterea naturala e the way to go. Pe de alta parte, fiecare femeie isi cunoaste trupul, limitele si dorintele si e libera sa decida pentru ea si pentru copilul ei.

    • Ambasadoarea, comentariul l-am pus aseara, de pe telefon, ca raspuns la ce mi-a raspuns mie Ioana, si anume (citez): “Pai e foarte simplu: femeile care vor cezariana se duc la privat, unde se practica cezariana la cerere. De aici procentul mare. Si cind o femeie vrea cezariana, stie sigur ce vrea.”

      Iar raspunsul a fost strict la enuntul:”Si cind o femeie vrea cezariana, stie sigur ce vrea”, care, intre noi, Ioana, fie vorba, numai parere despre propriul uter nu este :)))

      In fine, ai dreptate Ambasadoarea, m-am exprimat eu gresit.

      Si rectific ceea ce am spus si o spun sub alta forma: marea majoritate, din “n” motive, de la teama de durere, de la miile de povesti de nastere horror din categoria “stiu eu pe cineva care……”, de la lenea doctorului si asa mai departe aleg sa faca o procedura invaziva, cu mult mai multe riscuri atat pentru fat cat si pentru ele, in loc de ceva 100% natural, firesc si normal. Am ajuns sa fim atat de indoctrinati ca nu trebuie sa doara, ca nu trebuie sa ne chinuim, incat imediat ne dam pe mana bisturiului, si lasam chirurgul sa faca o treaba pe care altfel am fi trebuit sa o facem noi.

      Cam asta este. E alegerea fiecareia.

    • Vorbesti cu atata vehementa de zici ca ai nascut natural de cel putin 100 de ori 🙂
      Mie nu mi se pare nimic “natural, firesc si normal” sa treci printr-o asemenea experienta, daca nu esti psihic pregatita, doar pt ca asa se face de cand lumea, si cred ca trauma e pe masura in cazul asta. Iar spitalele/doctorii/asistentele si alte persoane care sunt pro nastere vaginala, ar trebui intai sa-si schimbe mentalitatea si atitudinea si sa fie pro bun simt, pro atentie mamei, pro conditii de igiena, pro conditii decente de sedere si multe alte pro-uri care lipsesc cu desavarsire din spitalele noastre (de stat). Si pt cele care nu-si permit sa mearga la clinici private, experienta nasterii numai minunata si inaltatoare nu se dovedeste a fi. Si nu-i corect sa fie asa. Asa cum nu mi se pare corect sa vorbim generalitati si sa declaram ca “asa trebuie, numai asa, asta-i calea”.

    • Ambasadoarea, tu stii ca in timpul nasterii, fatul, in drumul lui ala natural, firesc si normal, isi rasuceste de trei ori corpul ca sa isi faca loc printre oasele bazinului? De trei ori, si sunt miscari pe care el le face instinctiv, pentru ca de mii de ani asta suntem programati genetic sa facem in momentul in care ne nastem.

      Da, 100% de acord cu tine ca in maternitatile din Romania nasterea naturala este orice numai inaltatoare nu, dar este un cu totul alt subiect de discutie. Una din campaniile pe care le sustin are ca subiect exact violenta in maternitati.

      Si da, poti spune ca sunt vehementa, atata timp cat o cezariana facuta pe nashpa costa spitalul de sase ori mai mult decat o nastere naturala. Dar nu prea imi dau eu seama unde mi-am aratat vehementa asta, pentru ca nu vad nici cuvinte scrise cu caps, nici zeci de semne de intrebare sau exclamare la gramada.

      Altfel, nu inteleg rostul interventiei tale. Nu am nascut natural, mi-as fi dorit sa o fac, asta este, insa poate cu atat mai mult ar trebui sa imi fie ascultata parerea. Zic si eu acuma…

    • Total de acord cu Bogdana, mai sus am si scris inainte de a citi aceste comentarii.
      Ambasadoarea, sorry, dar ai 9 luni sa te pregatesti. Eu n-am fost deloc pregatita sa raman insarcinata, am ramas si, la capatul a 9 luni, am nascut natural, fara epidurala, dupa travaliu de 9-10 ore.
      Ce-i drept, e drept: nasterea nu e o iesire in parc, la inghetata. Esti constienta ca doare, sfortarile fac parte din procesul de creatie, iar nasterea e creatie, e creatia primordiala.
      Bogdana, da, ai mare dreptate ca nu mai vrem sa ne doara. A facut si doctrina asta a fericirii contemporane un rau: acela ca ne-a dat impresia ca nu mai trebuie sa suferim niciodata, deloc.
      Si cand te gandesti ca, pentru unii parinti, nasterea e abia inceputul suferintelor alor mari… 🙁

    • Eu am nascut prin cezariana, de nevoie, pentru ca nu am avut acordul oftalmologului si nici cezariana nu e a walk in the park. In timp ce eu ma chinuiam 5 minute sa ma dau jos din pat sa merg la baie, colega mea de salon care nascuse natural dansa prin camera. In timp ce eu primeam supa si imi urla stomacu de foame dupa 2 zile fara mancare, ea putea manca orice si cel mai important, cand ii plangea copilul, se putea da jos imediat sa il ia in brate, pe cand eu muscam din cearceaf de fiecare data cand era nevoie sa ma misc. Unde mai pui ca nu am putut sa imi tin corect copilul sa alapteze si m-am chinuit mult si cu asta, am facut furia laptelui…eheee…
      Insa despre experienta mea de nastere la stat(Polizu), nu pot spune ca sunt oripilata. Desi jos, in spital lucrurile nu par deloc roz, la nasteri e foarte ok. Saloanele sunt curate( vin de 2 ori pe zi si spala), incalzite, cu tv, frigider. Gasesti in permanenta asistente care vin tot timpul sa te ajute. Eu a trebuit sa apelez de multe ori la ele pentru ca nu puteam sa o tin pe bebelina sa pape si au vent tot timpul. Veneau din 3 in 3 ore sa intrebe daca e nevoie de supliment sau daca ai tu nevoie de ceva. Si pot sa spun ca multe au si refuzat sa primeasca ceva si m-au ajutat tot timpul. Ai mancare de la ei, dar daca vii cu a ta de acasa iti incalzesc fara probleme…Au si saloane private, unde poti sta singur sau cu cineva din familie, insa eu nu am vrut, pentru ca nu ma incanta ideea de a sta singura atatea zile.
      Am citit si eu inainte despre nasterile la stat si imi era putin teama, insa pentru mine a fost ok. Singurul inconvenient era programul de vizite…

    • Sorry, Ioana, eram trista, gandindu-ma la fetita despre care am scris zilele trecute. Nu m-am exprimat corect; ideea era ca nimic nu se obtine fara lupta si ca trebuie sa fim recunoscatori, cat mai recunoscatori pentru ceea ce avem si traim, asa cum scrii si tu si zice si Bogdana, mai sus :-)!

    • parerile sunt impartite si la subiectul bebele si nasterea naturala. s-au facut tot felul de experimente si cercetari in domeniu si majoritatea au ajuns la concluzia ca un bebe nu are nici un motiv real pentru a trece si el prin “chinurile” nasterii… cu alte cuvinte, este inutil sa depuna atat de mult efort in acele momente si copiii nascuti prin cezariana sunt mult mai calmi, relaxati pe parcursul copilariei in principal.
      noi ne dam cu parerea aici, insa nu ar trebui sa fim atat de siguri pe ce spunem, avand in vedere ca nici cei mai cei specialisti ai lumii nu pot sa ajunga la o concluzie.
      cat despre subiectul in sine, eu am trecut printr-o nastere naturala si nu inteleg de ce trebuie sa ne oprim la idei ca “asa era pe vremea…. asa trebuie sa facem…. asa e natura noastra” etc.
      lumea evolueaza si e normal ca si noi sa facem acei pasi impreuna cu ea. eu una nu mi-as mai lasa inima sa-mi stea in loc secunde la rand din cauza unor contractii de aproape 1 minut… sa nu pot respira si sa ametesc atat de tare incat sa am impresia ca orbesc… sa simt cum mi se “rup” oasele si apoi sa raman taiata si cusuta in locul cel mai sensibil din tot corpul meu.
      asa explic eu de ce aleg si voi alege in orice situatie sa am prima operatie, prima taietura, primul semn pe corp.. pentru mine, corpul meu si bebele meu care trebuie sa fie protejat de orice ii poate face rau. 🙂
      va doresc tuturor nastere usoara, indiferent de modul in care alegeti sau nu sa ii faceti loc in lume. 🙂

    • Probabil ca medicii/asistentele/spitalele sunt pro-nastere naturala pentru ca sunt pro ce e bine pentru viitorul bebelus. Imagineaza-ti cum ar fi sa ai plamanii plini de lichid si sa nu stii exact ce e cu respiratia, sa fii inchisa intr-un glob de o presiune adecvata tie si dintr-o data globul sa se sparga brusc, cu un ciocan. E foarte foarte foarte traumatizant pentru nou-nascut sa fie nascut prin cezariana. E un adevar medical. Tine totul strict de alegeri, dar pro-bebelus cu siguranta este nasterea naturala. Pur si simplu asa e menit sa se intample, cezariana e ca si cum ne-am apuca sa mancam cu coatele, caci nu ne place cum mestecam. Mai departe de asta fiecare alege ce pro-uri simte/crede/vrea. Dar in orice fel de scenariu, daca ne gandim strict la bebe, pentru el e bine sa se nasca natural (evident in absenta contraindicatiilor de natura medicala).

  3. O alta varianta pentru care sunt atat de multe cezariene poate fi faptul ca un medic de la un spital de stat care lucreaza si la Regina Maria (RM) nu poate fi la orice ora la RM mai ales daca e de garda la spitalul de stat sau asista la nasteri acolo, asa ca va agrea mult mai usor ideea de nastere programata. Cand inca nu stiam ca nu pot naste natural am vrut sa nasc la RM si m-am lovit de rezerva medicului de a putea fi oricand disponibil pt RM, in schimb la stat m-ar fi asistat la orice ora din zi sau noapte daca nasteam natural (cum ma si incuraja dealtfel).

    • Adevarat. Dar sint si medici angajati full time la Regina Maria, cum e si a mea. Ei sint disponibil oricind pentru nasterea naturala. Dap, iar am avut noroc, stiu! 🙂

  4. Ce diferenţă enormă! Eu am născut la stat, la Cantacuzino. A fost groaznic! Nici vată nu aveau şi am murit de sete în travaliu până a plătit soţul meu un gardian să-mi aducă apa uitată în bagajul mare. Nu a avut voie soţul să stea cu mine şi cât m-ar fi ajutat… că eram groaznic de speriată. Eu am rămas cu ceva traume, sincer. Mă bucur că poţi să naşti la privat. Şi vezi că în travaliu îţi tb. doar apă, foarte multă apă şi un balsam de buze.

    • Of, doamne, ce experienta… bine c-a trecut.
      Multam de pontul cu apa, habar n-aveam!

    • O să-ţi fie foarte sete, cel puţin aşa am păţit eu că am stat o zi în sala de travaliu. Bebele grăsuţ – 3.450 kg – eu cu bazin mic şi am refuzat epidurala din start că mă îngrozeşte ideea unui ac lung…

      Important e un control al respiraţiilor aşa că e foarte bine că faci un curs. Ceea ce am şi eu de gând când o să apară al 2-lea copil, că acum am fost total nepregătită. 🙂

    • draga mea, in banii pe care ii platesti ai apa plata la discretie. 😉
      asta e un alt avantaj al privatului, nasti numai cu buletinul si trusa de recoltare a celulelor. 😉 In rest, daca nu ai, iti dau ei cam tot…. pe cand la stat mai dai de la 500 de ron in sus pe “bagajul de spital”

  5. Da, uite, in Irlanda, tara care are cea mai mare natalitate, de departe, din UE (din mai multe motive, inclusiv ca avortul este interzis) nasterile normale sunt 90%. Practic, ca femeie, nu poti spune “vreau cezariana”. Ti se face cezariana doar daca, firesc, nu poti naste normal (ala micu’ sta cu capu-n sus sau e prea mare, ultima varianta incepand sa apara – din pacate in acest caz, in rest nu am de ce sa zic din pacate – si in cazul nostru, ptr. ca eu sunt mare la randu-mi 🙂 ). In rest, nu doar declarativ, dar aici chiar se naste normal si apoi femeile alapteaza natural, cam 85-90% dintre ele, evident cele care au lapte matern. Dar extrem de putine femei care au lapte matern aleg sa foloseasca biberoane si lapte praf. Asa s-a format aici sistemul in timp, cat mai “natural”, cat mai “natural”.
    Aici se naste cu moasa, oricum, nu cu medicul. Sunt trei maternitati de stat in Dublin, noi fiind la una dintre ele. Evident ca sunt si clinici private, costurile fiind insa comparative cu cele din Romania, insa imi dau seama din ce zici ca in RO preturile sunt absolut prohibitive, raportat la la puterea de cumparare a omului mediu.
    Se considera, statistic, ca Irlanda e tara cea mai safe de nascut din Europa, fiindca sistemul e atat de bine pus la punct (bine, cu maximum 2 ecografii in 9 luni de sarcina, la stat – partea negativa, sa zicem, dar aici medicii nu-si fac marei griji) incat cam toata lumea implicata stie ce are de facut. Rata de fertilitate per femeie e 2,08 – cea mai mare din UE, Romania fiind pe ultimul loc, impreuna cu Slovacia si Ungaria (cam 1,32).
    Anyway, noi suntem acum intr-un sistem 50% la medicul de familie, 50% la maternitate. Adica in ultimele 2 luni cam in fiecare saptamana am avut de mers cand la medicul de familie (presiunea sangelui + analize urina), cand la maternitate, la moasa (analiza urina, ascultat bataile inimii, presiune sange, discutii, pipait, palpat). Si cam la 2 saptamani in ultimele 2 luni am avut cursuri antenatale, tot la maternitate, in care sunt invitati si viitoarele mame dar si viitorii tatici.
    La noi, costul nasterii va fi de 0 euro :), adica nasterea in sine dar si tot circuitul de care am povestit mai sus (medic de familie, mers la maternitate, cursuri antenatale). Recoltarea stem ar costa insa bani buni insa (7/8 mii aici), din pacate, nu ne permitem deloc. Speram sa nu fie cazul, nici la noi, nici la voi.

    Bucurati-va ca aveti bani, sunteti oameni norocosi si sa nu uitati niciodata ca sunteti atat de norocosi. Niciodata.

    Va tin pumnii si scuze ptr textul lung, m-am gandit ca poate e cineva interesat de cum e in Irlanda.

  6. Eu am nascut la Regina Maria la 2 saptamani de cand au inaugurat maternitatea. Atunci preturile erau un pic mai mari. Tot ce pot spune este ca o sa-mi amintesc mereu cu cea mai mare placere de nastere. Din punctul meu de vedere (am nascut acolo, deci stiu ce spun) ai facut cea mai buna alegere (si nu, nu sunt unul dintre actionari :)). Nastere usoara sa aveti!

    • Cum ai nascut? Asa, de curiozitate, sint sigura ca ai facut cum a fost mai bine!

  7. De Regina Maria am auzit doar de bine la capitolul nasteri. Seful mamei mele a fost acolo cu sotia lui in urma cu un an. Desi a costat mult, a spus ca a meritat fiecare banut doar pentru felul cum cei doi au fost tratati. Si daca stai si te gandesti si intr-un spital normal tot la o suma astronomica ajungeai ca doar tb sa dai cate putin tuturor si sigur nu aveai parte de asemenea conditii!

    Foarte buna alegerea. Sper sa ai parte de o nastere fara probleme si micul om sa ajunga printre noi cat mai fericit!

    • nu chiar astronomica… eu am nascut la stat si ma costat ca 2000 lei cu toate maruntisurile. Am nascut prin cezariana la Elias acum 2 luni. fata de 9700 la RM bani pe care nu-i am.

  8. In mod cert fiecare alege cum si unde vrea sa nasca si in functie de cat poate sau cat este dispus sa cheltuiasca. Eu am nascut la maternitatea Giulesti, am impresia ca si Bogdana tot acolo. Am nascut prin cezariana la indicatia medicului, tot ce pot sa spun ca am avut parte de conditii omenesti si prin prisma doctorului care mi-a supravegheat sarcina. Nu pledez pentru niciun spital, imi spun propria experienta.

    • Da, Cris, tot acolo am nascut de fiecare data. Cu singura diferenta ca nu a fost alegerea mea cezariana. Nici prima data, nici a doua oara. A treia oara nici nu s-a mai pus problema.

    • cred ca nu m-am exprimat bine, nici la mine nu a fost o alegere cezariana, aveam trombofilie, etc

  9. Iti urez nastere usoara si refacere rapida! Parereile sunt impartite apropo de nasterea naturala versus cezariana,insa un lucru garantez acela ca nasterea prin cezariana se face oriunde la cerere (inclusiv in anul 2007).Intr-adevar exista aceasta tendinta de a chema pacienta in clinica particulara va dati seama de ce (costuri incomparabil mai mari).Eu am o fetita de 1,9 ani nascuta prin cezariana si cred ca nasterea prin cezariana cu anestezie generala a fost cea mai buna alegere din punctul meu de vedere.Am ales anestezia generala pentru ca m-am gandit ca daca tot am ales o operatie macar sa stiu o treaba nu sa fiu constienta de tot ce se intampla.La 10,36 am nascut, la aproximativ 13.00-14.00 m-am vazut-o (era o asistenta draguta care aducea copilasii mamicilor).Apoi pana seara am citit reviste ca nu mai puteam sa dorm si stateam pe spate cu mana intinsa in dreptul ochilor si citeam reviste pt.mamici si bebelusi.Si am baut litri intregi de apa,apa,apa.A doua zi m-am ridicat am fost la alaptat si gata cursul normal al cresterii minunii.Apropo de conceptia ca nasterea naturala implica automat alaptare,ca si cum femeile care nasc prin cezariana nu prea pot alapta-ma rog asta e de fapt o aluzie un pic rautacioasa a sustinatoarelor nasterii naturale-eu am alaptat pana la 1,6 ani si anume exclusiv pana la 6 luni apoi am diversificat.Am intarcat-o pe la 1,6 ani fiindca nu prea manca,laptele mamei era cel mai bun.Deci revenind la mine totul a fost super bine cu cezariana :operatie propriu zisa,refacere,cazare,amabilitatea personalului si asta in spital de stat (Giulesti).

    • Iti garantez ca cezariana la cerere nu se face la Cantacuzino si nici in multe alte parti decat pe baza de spaga si minciuni in acte. Da, ea “se face” adica stim cu totii ca regulile sunt incalcate. Dar asta e altceva.

    • chiar daca ai anestezie generala,a2a zi poti alapta,normal.nu mai zic ca multe prefera sa faca rahie si pot alapta imediat.

    • Sunt total de acord! Parerile intotdeauna vor fi impartite si oricum totul depinde de corpul fiecarei mamici. Unele femei au probleme foarte urate si dupa nasterile naturale (si oricum se aplica in majoritatea cazurilor disconfortul accentuat creat de taieturile si cusaturile de jos.. care in unele cazuri impiedica mamele sa stea altfel decat in genunchi cu lunile… si care incurca foarte mult cand alapteaza).
      La fel cum mama mea (care a trebuit la vremea aceea sa faca cezariana, de 2 ori) dupa operatie, a 2-a zi mergea prin spital fara nici un fel de problema (si nu se dadeau calmante atunci) si la 4 zile dupa operatie, cand deja era acasa, facea curatenie si nu statea locului o clipa. Iar acum, la peste 60 de ani, operatia are 3 cm si arata excelent…
      Bine ar fi sa nu mai fie atat de inversunati toti cei care sustin nasterea naturala… nu de alta dar nu este cel mai placut sa auzi pareri de genul “habar n-aveti ce vreti daca alegeti cezariana”… sunt jigniri si nu isi gasesc loc intr-o comunitate de mamici diferite. 🙂

  10. Bună alegere! Eu am născut cea de a doua prinţesă la Euroclinic în 2008(aprilie ha!) şi bine am făcut, vindecându-mă de coşmarul Giuleşti din 2005(tot aprilie!). Merită să faci economii pt un start din pollpozision!

    • Dap, si noi zicem la fel!
      Euroclinicul nu mai are maternitate de anul asta, a preluat Regina Maria tot.

    • este tot aia! Eu am născut natural, f. repede şi n-au avut timp de epidurală samd. Mai bine! M-a costat 5200 ron şi nu mai vroiam să plec acasa!

  11. Bună, Ioana!
    Nu am ce sfaturi să îţi dau referitor la naştere pentru că nu am ajuns la acel moment (nici măcar la articolul cu 22 de ani nu mă încadrez. Încă!).
    Acum, eu am altă problemă. Tu ai asigurare privată la Regina Maria? Sau, cum ai făcut asigurarea şi care sunt costurile?
    Naştere uşoară! >:D<

    • Da, sotul meu e asigurat prin companie, si mi-a facut si mie, contra cost lunar, asigurare cu pachet similar. Dar stiu sigur ca poti face asigurare pe persoana fizica, intereseaza-te la call center. Costul lunar pentru mine e de aproximativ 10 euro pe luna, analize si consultatii incluse, plus reduceri la toate celelalte proceduri.

  12. Da, Regina Maria este o experienta absolut excelenta si nu numai ca regim hotelier. Am nascut acolo in aprilie trecut prin cezariana la cerere (si am stiut ce am vrut, si de ce), si abia astept sa nasc din nou acolo in august-septembrie anul acesta. Nu numai conditiile au fost ultradecente, neonatul f bun, tati a locuit cu noi 3 zile, la orice ora din zi si din noapte daca sunam pentru ceva venea imediat asistenta, nu lipsea Efferalgan injectabil, mesele excelente, etc etc. Stiu atatea povesti de la stat incat n-as face trecerea pentru nastere, daca iti permiti mi se pare f important sa traiesti nsterea ca pe ceva relaxat.

    • Aha, deci si tu tot la RM. Ma bucur sa aud ca a fost bine!! Si-o sa mai fie! 🙂

  13. Eu am născut-o pe Căpșunică la Polizu, în mai 2011. Per total, o experiență excelentă (la neonatologie au prea puțin personal, de aici vine acel per total; dar fiindcă doctorul meu este extraordinar și nașterea în sine a fost extraordinară, per total iese doar de-un excelent 🙂 ). Dacă aș mai naște, m-aș duce tot după doctor, în principiu tot la stat, la Polizu, dacă nu cumva se deteriorează sistemul prea tare între timp sau se mută doctorul. Nu am banii pentru privat, simplu. Iar un spital nu este un hotel – nu te duci acolo în sejur 🙂 Ai 3-5 zile de efort concentrat.

    Cînd indicațiile o impun, cezariana chiar salvează vieți – noi am avut multiple indicații de cezariană (fetița pelviană, cu triplă circulară cervicală, eu diabetică, cu probleme de coagulare) și pentru noi a fost life-saving. La propriu. Refacerea depinde de fiecare organism, eu mi-am revenit mai repede decît alte prietene care au născut au naturel. A doua zi după naștere eram mobilă pe culoarele spitalului.

    La Regina Maria tariful depinde și de doctorul cu care naști, cel puțin așa era cînd am verificat noi acum cîteva luni.

    Dar divaghez 🙂 Fiecare naște unde consideră că se simte confortabil, din toate punctele de vedere. Este ceva atît de personal!
    Îți doresc să vă bucurați la maxim de toată experiența și să aveți o poveste frumoasă să-i spuneți celei mici despre cum a venit ea pe lume 😀

    • Nu, tariful nu depinde de doctor, acestea sint tarifele pentru toata lumea.
      Multumim pentru urari!

    • Am uitat să zic, foarte mult ține de atitudinea ta. Dacă ești pozitivă și vezi toată chestia ca pe o experiență unică și miraculoasă (cum și este!), contează foarte mult 🙂 Aceeași atitudine pozitivă și după naștere, cînd ajungi cu fata acasă. Înainte să nasc eram așa preocupată de naștere în sine, să fie totul bine, că nu m-am gîndit prea mult cum va fi după… știam doar că o să fie grozav 😀

    • Si eu tot Polizu, octombrie 2011. Si experienta… tot excelenta, in ciuda faptului ca am ajuns la cezariana desi imi doream sa nasc natural, fara epidurala. Uneori, bebele si corpul nostru au un cuvant mai greu de spus si ne cam dau peste cap planurile. Recunosc ca am avut noroc pentru ca, pe langa medicul foarte bun si foarte atent, am nimerit si o perioada atat de libera in maternitate, de se mirau si angajatii (in ziua respectiva au fost doar 4 nasteri), asa ca toata lumea s-a purtat cat se poate de bine. Am stat intr-o rezerva, doar eu cu bebele in camera (si tati cu noi, mai putin noaptea – asta a fost alegerea lui) si am fost ajutata si incurajata sa alaptez, astfel ca, desi dupa 2 zile de la nastere eu aveam biletul de externare semnat, am mai stat o zi in spital pentru ca doctorii sa se asigure ca bebele se poate hrani la san (el fiind nascut la 36 de saptamani si 2 zile). Dupa cezariana mi-am revenit extrem de repede: am nascut seara, iar dimineata m-am dat singura jos de pe targa si am putut merge fara ajutor. Pentru noi, cezariana a fost ultima solutie (trei medici au venit si au incercat sa ma convinga ca e singura solutie: la 15 ore dupa ce se rupsesera membranele, eu avem dilatatie… 0). Nu mi-am dorit cezariana, teoretic puteam naste natural (asta era concluzia dupa controalele din timpul sarcinii), dar am ajuns in punctul in care nu mai aveam optiuni, asa ca am vazut in cezariana solutia salvatoare (desi am stat botoasa pe tot parcursul operatiei… pana cand am vazut bebele nostru frumos si rozaliu, si atunci nu a mai contat decat faptul ca era bine).

      Singurul meu sfat pentru tine, Ioana, e sa nu faci o “fixatie” pentru un anume tip de nastere, pentru ca atunci, daca e sa se intample invers, dezamagirea ar putea fi atat de mare, incat sa uiti sa te bucuri de un moment cu totul unic. Nu uita, tot ce conteaza, in definitiv, e ca tu si bebele sa fiti sanatosi si sa “iesiti” din experienta asta cu bine: ea cu un urlet (ca sa isi anunte sosirea) si tu cu un zambet latit pe toata fatza (ca sa intelegi ca in viata ti se intampla si minuni).

      Cat priveste nasterea la Regina Maria, stiu multe femei care au nascut acolo si au fost foarte multumite, asa ca nu vad de ce experienta ta nu ar fi la fel de frumoasa.

      Iti doresc nastere usoara si la termen si multa rabdare dupa aceea.

    • Multumim, sa fie!
      Nu e nicio fixatie aici, doar o dorinta maaare ca fetita sa fie bine. Daca o sa fie nevoie de cezariana, foarte bine, cum spuneam si in posturile anterioare, nu exista plan fix si asta n-o sa se schimbe!

    • “Singurul meu sfat pentru tine, Ioana, e sa nu faci o “fixatie” pentru un anume tip de nastere, pentru ca atunci, daca e sa se intample invers, dezamagirea ar putea fi atat de mare, incat sa uiti sa te bucuri de un moment cu totul unic”
      Daca mi-ar fi spus si mie cineva asta inainte sa nasc……tare bine ar fi fost…eu am vorbit toata sarcina despre nastere naturala…totul era ok, pana in ziua cu pricina, cand am aflat ca nu aveam nici cea mai mica sansa sa nasc natural…mi-a facut cezariana si cu vreo ora inainte sa ma bage in sala am plans de nu ma putea opri nimeni…Ma gandeam ca s-a intamplat ceva cu fetita de nu vrea sa ma mai lase sa nasc normal….
      Bun sfat! Foarte bun!

    • Eu am rîs pe parcursul întregii operații (singura mea operație și ședere în vreun spital, de altfel – în plus eu sînt genul mimoză, care înainte de aflarea diabetului și de sarcină și naștere era în stare să leșine doar la mirosul de spital! Mi-a trecut între timp). La 12 fix am intrat în sală (ca la NASA atmosfera), la 12:05 au declarat Căpșunica, iar la 12:45 eram deja instalată la reanimare.

      Oricum ar fi să naști, enjoy, pe bune, chiar dacă mai și doare – vorba unui chirurg, înseamnă că simți 😛

  14. Eu am fugit de operatie ca dracu’ de tamaie :). Numai la gandul de taietura si apoi durerile vindecarii si refacerii muschiului abdominal si a celorlalte tesuturi m-a inspaimantat iremediabil :).

    Eu am vrut nastere normala si am ales sa nasc la Filantropia (pentru ca despre asta vroiam sa va spun). Am nascut anul trecut in aprilie si nu am ce sa reprosez nici maternitatii, nici personalului. Moasele au fost exceptionale, daca o data te intalnesti cu Dana, de exemplu, nu ai cum sa nu o indragesti. Au fost blande, au fost atente si m-au incurajat pe tot parcursul travaliului (termen depasit cu 10 zile, nastere indusa cu oxitocina, travaliu dureros timp de 12 ore).
    Iar la neonatologie, da, erau si cateva asistente cu o atitudine care nu mi-a placut, dar asta nu inseamna ca am lasat sa ma afecteze vreun pic. Eu stiam foarte clar ca sunt acolo sa-mi alaptez copilul, ca pot si este rolul meu sa fac asta, si oricine mi-ar spune altceva sau ar vrea sa ma descurajeze sa se duca la dracu’.
    In incheiere mai spun ca am stat in rezeva si conditiile au fost foarte ok – liniste, curatenie, televizor etc.

    • Of, eu sint traumatizata rau de Filantropia, inca imi rasuna in urechi tipete de femei, gemete…
      Ma bucur ca pentru tine a fost bine, Cristiana, sint sigura ca e chestiune de noroc!

    • Aaa, urletele au fost problema :).. eu n-am urlat, ca mi-a fost tarsa, dar au fost multe femei care si-au dat drumul la intreaga capacitate pulmonara si le intelegeam ataaat de bine 🙂
      pentru ca urlatul te elibereaza si iti da forta sa continui si sa fii prezenta atunci si acolo.. Eu mi-am dorit foarte mult sa fiu prezenta si sa fiu eu cea care naste copilul ala, nu un doctor cu un bisturiu in mana 🙂

    • Nu contest, dar cred ca nasterea e o experienta personala. Trei femei care urla linga tine in timp ce tu incerci sa secreti ocitocina si endorfine ca sa nasti repede si bine nu e un mediu tocmai propice. Ca doar nu sintem animale…

    • Da, este o experienta foarte personala, de aceea cred ca fiecare femeie are dreptul sa aleaga, impreuna cu partenerul ei, modalitatea de a da nastere fiintei noi. Pentru ca da, se pare ca noi, oamenii, avem optiuni.
      Eu am trait-o foarte intens, ceea ce iti doresc si tie si tuturor femeilor care devin mame, si de fiecare data cand devin mame.
      Dar ce pot sa-ti spun, si cu asta inchei, este ca, esti animal in momentul travaliului si al nasterii. In sensul cel mai pur si liber. Instinctul va pune stapanire pe tine si te vei simti si te vei comporta ca un animal. Dezlantuit si cu un singur scop – sa nasti o fiinta vie.

    • Absolut de acord cu ce spui. Nasterea in grup insa nu e ceva ce pot intelege si accepta. Din fericire, iata ca exista alternativa.

  15. Draga mea,

    Ca mamica a doi copilasi, nascuti amandoi natural iti recomand sa ai rabdare si sa decizi fara sa te gandesti la durere. Eu, mama norocoasa, atat acum 20 ani ( atat face Cosmin luni) cat si acum mai bine de un an, am nascut in 3 ore. Durerea….doare tare! De ce sa spun ca nu. Oricat de scurt este travaliul. dar trece!
    La Anaid moasele mi-au recomandat sa nu fac epidurala (desi aveam totul pregatit). Spuneau ele ca e mai greu sa simti momentul contractiilor. A fost foarte bine si fara.
    Eu am nascut la Filantropia. Moasele au fost super! M-au ajutat tare mult. N-am avut sansa sa gasesc o rezerva dar camera era curata. Baia nu mi-a placut dar asta se datora si celorlalte paciente ( acasa nu arunci hartia igienica pe jos!). Asistentele erau putin…ciufute. Dar pentru 48 de ore de stat in spital, nici nu a mai contat.
    Celulele stem ( tot la Regina Maria le am si eu) imi doresc sa ramana acolo forever!

    Acum cand ma gandesc, imi aduc aminte multe detalii legate de nastere dar toate sunt legate de emotii si nu de durere. Cosmin a scos intai un piciorus (pe care l-am mangaiat…), Anaid a tacut brusc cand mi-au pus-o in brate….
    Ai sa scrii multe, multe povesti….

    • N-am o problema cu durerea, nici n-o iau in calcul ca variabila in luarea deciziei.
      Abia astept, si intimplarea, si propriile-mi povesti despre ea! 🙂
      (ma rog, si de-abia astept sa nu mai fiu gravida, dar asta e alta problema :D)

  16. Draga printesa,
    cred ca ai facut cea mai buna alegere sa nasti la privat, pentru confortul tau fizic si, mai ales, psihic. Noi am strans banutii sa nasc la privat (in Cluj) si nu ne pare rau deloc. Cu cat esti mai relaxata cu atat nasti mai usor, plus ca te simti in siguranta tu si copilul. Iti doresc nastere usoara!

  17. E bine ca ales un spital privat Costa mult dar si la stat trebuie sa dai la toti.Nu te grabi cu alegerea modului de nastere .Cand incepe travaliu si nu va fi dilatare , se va lua o hotarare pe loc .Acum ai mai multe posibelitati si e foarte bine Eu am nascut-o pe mama ta la dispensarul comunal cu o moasa pentruca spitalul era in carantina si totul a fost bine .Adoua nastere afost la spital si afost mult mai usoara. Asa ca-ti doresc sanatate si sa ajungi cu bine la ziua sorocului .Va pupa bunica pe toti/

    • Te pupam si noi, Bunica. Auzi, la dispensarul comunal… ma gindesc ca acolo n-aveau nici internet, nici iPad pe hol, in caz ca te plictisesti…

    • Doamna Bunica, acuma sunt niste medicamente d-astea de ti le baga astia in (pardon) fund si ti se dilata orice 🙂
      Ioana, pe hol la Dispensaru comunal cred ca erau niste i-gandaci cat capu’ copiilor…la Ploiesti in maternitate unde a nascut mama mea umblau chiar si pe copilasii nou nascuti 🙂

    • :)))))) True, iGindaci cit iPhonul de mari, foaaarte posibil. Desi aia cred ca sint mai degraba soricei, ori poate chiar gaini d-alea mai mici…

  18. Oau! Scump, foarte scump chiar.
    Insa o sa merite, mai ales daca vei naste normal.
    E foarte important ca sa te simti in siguranta la nastere, sa ai conditii bune in sala, sa vrei sa nasti. Si conteaza sa ii ai pe cei dragi alaturi de tine, sa iti mai maseze un picior sau sa-ti spuna cand trebuie sa respiri sau sa impingi.
    Te-as invita sa nasti in Polonia, dar e un pic prea departe. Nu am folosit serviciile de la privat (am mers pe conditiile de la stat in varianta imbunatatita), dar costul unei nasteri fara complicatii la privat (cezariana sau normala) nu depaseste cu totul 6000 lei.
    Screening auditiv cat si metabolic la bebelusi – se face si la stat si la privat gratuit. Aici nu se fac gauri pentru cercei imediat dupa nastere. Fiecare le face individual, cand crede de cuvinta, de obicei pe la 4-5 ani, la cabinetul cosmetic.

  19. Am nascut la Regina Maria, in Brasov, anul trecut in septembrie si am fost extrem de multumita!!!Recomand cu caldura!!!Am fost sustinuta din toate punctele de vedere….au fost trei zile minunat pe care mi le amintesc cu tare drag!
    Lasa-te pe mana lor ca nu vei regreta!
    Sarcina usoara in continuare!

  20. eu am nascut in Polizu anul trecut in noiembrie, natural si fara epidurala si n-a fost nimic horror. a fost scurt si la obiect – la 3 dimineata am intrat in sala de travaliu & natseri, la 5.40 a aparut copilul. am asa amintiri placute, incat in mai anul asta o sa nasc tot acolo! tot fetita! dr mea m-a intrebat din prima daca vreau cezariana si tare a fost mirata cand i-am spus ca nici epidurala nu vreau macar!
    conditiile din Polizu au fost peste asteptari. tot personalul foarte dragut. si nu am impartit bani in stanga si-n dreapta non-stop, asa cum am auzit ca se practica la stat. chiar deloc! initial am vrut si eu la privat, insa m-am gandit ca, daca as avea 3,000 euro disponibili, mai degraba i-as da pe o vacanta lunga in America de Sud :)))) – la mine totul se masoara in bilete de avion… mai ales acum, cu 2 infante :))
    asa ca, daca n-ai altceva mai bun de facut cu banii, treaba ta! mie nu mi se pare un lucru de lauda, sincer, dar it’s your choice!

    • Glumesti, sper. Ca nu cred ca e vorbesti serios cind spui ce exista ceva mai bun de facut cu banii pe lumea asta decit sa iti asiguri un minimum de confort si siguranta in momentul in care nasti.
      Vacante au fost cu zecile si-or sa mai fie.

    • nu glumesc deloc. ce spui tu e cam prostie. vezi tu, mie mi-a placut si sa merg pe munte si la mare cu cortul, n-am stat doar la 4 stele. iar vacantele n-or sa mai fie niciodata la fel, trust me! ca nu e de colo sa platesti 4 bilete intregi de avion pentru australia sau nz… doar daca intr-adevar te dau banii afara din casa :).

    • Am fost mirata de afirmatia “mie nu mi se pare un lucru de lauda, sincer”… Dar cine se lauda aici? e vorba despre discutarea unor optiuni si atat. In plus, doar n-o fi lucru de rusine sa alegi sa nasti in privat fiindca ai posibilitatea…

    • mie mi s-a parut ca seamana a lauda faptul ca te duci sa nasti pe 3 mii de euro… dati, daca aveti de unde si alte moduri de a-i cheltui nu! experienta mera la stat a fost una super ok si nu ma felicit ca nu m-am dus la privat!

    • Multumim c-ai impartasit cu noi experienta ta fericita, acum sper ca nu te astepti sa iti impartasim si noi opiniile despre cum ne cheltuim banii, ok?

    • Pai cred ca va trebui sa te imprietenesti cu una ca sa afli.
      Eu una, iata, ii cheltuiesc pe nastere.

    • indivia e ultimul lucru. din contra :). mai bine ai putea spune ca fiecare are propriile prioritati.

    • “…asa ca, daca n-ai altceva mai bun de facut cu banii, treaba ta! mie nu mi se pare un lucru de lauda, sincer, dar it’s your choice!”

      Asta a sunat urat tare.

    • n-a fost intentia mea sa sune urat absolut deloc. scuze. dar totul e in final o chestiune de alegere. sincer si eu am avut ca first choice nasterea in apa, la RM. dar pe urma am reconsiderat – asta a fost alegerea mea. am considerat ca banii aia pot fi folositi intr-un mod mai bun. nu zic ca toata lumea tre sa faca ca mine, doamne fereste, insa cand am ales polizu, am avut in vedere acel “minumum de confort” si siguranta copilului. si a fost bine asa. in cazul meu. (mi s-a parut o prostie sa spui ca doar la privat asiguri un minimum de confort si acea siguranta a nou-nascutului, cand ei te trimit la un spital de stat in caz de probleme, la fel ca si alte spitale private…).

      chiar e alegerea ta, indiferent care e. nu te supara ca sunt si alte opinii.

      btw, la spitalul Sanador e mult mai ieftin – nasterea vaginala (cu adeverinta de salariat) e doar 25 de milioane (cazare in camera dubla inclusa) – mai mult in functie de medic. arata totul foarte frumos, dar la fel, in caz de complicatii, esti impachetatat si trimisa la spital (ca deh, polizu e la o strada distanta…).

    • Roxana, nu te trimite nimeni la stat, cel putin nu de la Regina Maria. Poate nu ai citit atent textul meu. Ei sint perfect pregatiti sa rezolve orice problema cu mama sau cu fatul. E posibil sa nu-ti permiti serviciile lor medicale, dar asta e alta discutie.

      Nu ma intereseaza unde e mai ieftin (desi ma indoiesc ca la vreuna dintre maternitatile private din Bucuresti se naste cu 2500 de lei, totul inclus), poate ne spune cineva care a nascut acolo de curind. Eu am ales sa nasc in locul in care pot fi asistata de doctorita mea si care ofera conditii ideale, atit medicale cit si de confort.

      Iti respect decizia (chiar daca eu n-as face in ruptul capului la fel), te rog sa faci la fel cu a mea.

    • Si mie la fel. Si ca sa preiau o chestiune, mie mi se pare prostie sa consideri mai importante vacantele decat nasterea. No fucking way, mai ales dupa o sarcina grea ca a Ioanei!

    • la sanador trebuie sa duci adeverinta de salariat sau adevrinta de asigurat casmb si ai reducere substantiala, asa incat ajungi la cat ti-am spus. un pic mai mult daca medicul are o rata mai mare. cumnata-mea a platit 30 de milioane la nastere vaginala. despre rm, nu m-am mai informat acum pentru a doua nastere, insa iti recomand sa citesti cu foarte mare atentie contractul inainte de a semna. la prima mea sarcina cu siguranta nu era asa cum spui tu (sotul meu e avocat si nu vorbesc prostii), dar poate lucrurile s-au schimbat. bafta! si nastere usoara!

    • da o colega a mea in septembrie a dat 30 de milioane cu adeverinta prin care a primit 20 milioane reducere. la sanador. super conditii. ma refer la cazare, restul cat de pregatiti sunt nu stiu

    • mie nu mi s-a parut ca a sunat urat, a spus ce credea. opinia ei o impartasesc si eu. sotul meu ma batea la cap sa nasc la privat si am zis ca nu e cazul, ma doare sufletul de banii aia, nu simt nevoia sa pun umaru la “biznizu” respectiv. am nascut prin cezariana (la cerere, ca asa imi spunea inima si taaare bine am ales) la polizu in mai 2010, rezerva cu doua paturi, cu plata (un pat era pentru insotitor), asistente si infirmiere pe care le chemai telefonic la orice problema si alte lucruri bune. nu se ridica la standardul de le rm, este clar. dar ai confort si tot ce e necesar la ceva mai putin de jumatate din banii de acolo. asa am considerat eu. de banii ramasi am testat un uai la un resort de lux in turcia cu cel mic, dupa. :))
      parerea mea ca pur si simplu nu merita mormanul asta de bani. sunt o persoana destul de practica, am vazut inainte cum arata rezerva in polizu si mi-a fost clar faptul ca in privinta confortului privatul “m-a pierdut”. medicul (ce “naste” in multe clinici private) mi-a zis ca nu e cazul sa investesc atatia bani, decat daca imi prisosesc.:)) vorbim de bani stransi, economisiti, cum era si cazul nostru, ca si al vostru.
      iti doresc nastere usoara, important este sa fiti bine amandoua!

    • Sunt intrigata de cum se pune problema la acest topic.

      Draga Roxana, este vorba de optiune. De libertatea de a alege.
      Nu sustin nici nasterea la Regina Maria si nici nasterea la Polizu. Sustin doar ca o nevoie poate fi satisfacuta prin mai multe metode.
      Cand este vorba despre un subiect ca sarcina si/sau copii, este o zona suficient de personala incat debate-urile pe tema lor trebuiesc foarte delicat dezbatute.

      Subiectele ce vizeaza ce mancare alege un parinte sa-i dea copilului sau la ce scoala alege sa-l inscrie, trebuiesc consolidate pe un ton delicat si catalizate poate de o curiozitate constructiva, de genul “Poate aflu informatii noi si gasesc optiuni noi ce s-a potrivi pe nevoile mele”. Nicidecum bazate pe experienta personala a unora. “Experienta” vine la pachet cu o suma de trairi pe care nici macar fratii care au trait in aceeasi casa o buna bucata din viata, nu le impartasesc. Alegerile se fac, pe baza acelor trairi si experiente incepand de la nastere pana in prezent.

      O alegere a unei persoane nu se poate plia pe nevoia alteia, intrucat experientele si taririle noastre, ce au fost atat de diferite, ne-au invatat lucruri diferite, ne-au declansat alte nevoie diferite.
      Respect alegerea ta referitor la metoda aleasa pentru nastere, si de asemenea impartasesc pasiunea pentru calatorii si cunoastere, dar in acelasi timp sustin asertivitatea intre relatiile umane si cultivarea ei. Poate un focus pe relationarea interumana si cultivarea unui approach asertiv, ar fi pentru moment, o investitie mai buna decat o vacanta.

  21. Felicitari pentru alegere! Si eu as face EXACT aceeasi alegere, chiar daca as sti ca 3 ani mananc numai paine cu apa ca sa fac economii. SI cand te duci sa-ti pui o plomba iti pasa de calitatea serviciilor, d-apai atunci cand aduci pe lume un om…

    • la mine a mers blogul toata ziua.
      imi imaginez cata valva ai starnit prin postul asta.
      s-a mai discutat si pe alte bloguri si la fel de incinse sunt discutiile.
      oricum hotararea voastra e luata, mi se pare redundant sa asculti pareri pro si contra.
      toti avem cunostinte care au patit/facut, noi insane am patit/am facut.
      Sa dea Dumnezeu sa fiti sanatoase, asta conteaza cel mai mult, cine, cat unde plateste sunt chestii atat de conexe.

    • Multumim, Cris.
      E ok sa isi spuna lumea opiniile, poate le e de folos altor parinti sa se decida. Atita vreme cit pastram tonul civilizat, desigur. 🙂

      Ce nu e ok e ca lumea sa isi spuna opiniile despre opiniile altora. Una e sa dai un sfat si alta sa spui ca ce-a ales omul ti se pare stupid.

  22. Costa mult, dar merita…Iar legat de nastere naturala versus cezariana, la mine se inclina puternic balanta cand ma gandesc ca mai bine ar fi sa fiu taiata pe burta, decat mai jos :-D. Exista multe pros si cons pentru fiecare in parte, copilul poate fi traumatizat si in timpul travaliului normal, si in timpul cezarianei, cum iti e norocul…eu pentru mine as alege sa preintampin orice pericol, dar fiecare stie ce e mai bine pentru propriul corp. Iar despre prezenta tatalui in sala de nasteri, no thanks…nu vreau sa ma vada descompusa, poate sa imi fie la fel de bine alaturi dupa. Care-i treaba cu doula? Cate aflu din blogul tau :-), habar n-aveam ce este si am google-it cuvantul. Ai asa ceva? Este o persoana straina specializata sau o prietena de-a ta?

    • Eu n-o sa am doula, ziceam doar ca la Regina Maria e permis accesul ei, spre deosebire de alte maternitati, unde e ceva mai complicat. Ramona Rosu, cu care facem cursul de Lamaze, e si doula, si aud ca e foarte buna, eu una prefer sa casc bine urechile la curs si sa petrec travaliul cu sotul sau cu mama.

    • si eu am fost la ramona la lamaze – e super fain! insa la nastere nu am prea apucat sa fac ceva din ce am invatat acolo, nu prea ai cand. si oricum, te invata sa te duci la spital cat mai tarziu posibil, tocmai ca sa stai acasa, in mediul tau, calm si linistit, cat mai mult din travaliu.

    • In legatura cu plecarea la spital, cum stii cand e “destul” de tarziu?
      Adica sa nu te duci sa stai sa astepti multe ore in spital, dar nici sa nasti pe drum sau sa pui in pericol copilul? In cazul in care, de exemplu, ai un travaliu prelungit? Am citit povesti triste ale unor mamici pentru care doctorul nu a intervenit la timp, si a fost prea tarziu… In cazul in care iti petreci o mare parte din travaliu nesupravegheata, nu intervin aceste riscuri?
      E o curiozitate, nu sunt insarcinata dar imi doresc un copil si deocamdata sunt in faza de cercetare 🙂

    • La cursul Lamaze ni s-a zis ca cel mai bine e sa astepti pina ai contractii la 4 minute, asta ar insemna cam o dilatatie de 8 cm din 10. Eu una n-as risca asa ceva, poti sa nasti in taxi daca prinzi aglomeratie in trafic. De-aia am si ales un loc unde travaliul e confortabil. Am de gind sa ma urc in taxi imediat cum se rupe apa. Din momentul ala pot naste in 4 sau in 18 ore, dar barem o sa fiu acolo, supravegheata de moasa si de doctorul meu. Am muzica, am luminarele parfumate, am camera mea, semi-intuneric, il am pe sotul sau pe mama cu mine. Eu asa cred c-o sa-mi fie cel mai bine.

    • Ok. Am inteles. Iti doresc o sarcina minunata, asa cum mi-as dori si eu cand va fi timpul:) Eu ma gandeam pentru cazul in care se naste la spital de stat, ca la privat sigur nu te grabeste nimeni. Plus ca tatii nu au voie sa sa intre in acea zona, la stat. Plus ca nu e deloc un mediu placut. Dar cred ca si in cazul asta, tot mai bine e sa fii in preajma celor in halate:) Just in case.

    • asa zic si eu,mai bine taiata pe burta.ce uita sa specifice unele care au nascut normal,este ca vre-o luna de zile pe ranile de jos,urinezi.iar cum urina e acida,nici nu vreau sa ma gandesc ce funny este.sau ca alapteaza stand in picioare sau pe jumatate de scaun,ptr ca intre picioare sunt cusute.

    • ei, cata, sa nu exageram. eu am nascut natural si nu am avut nici una din problemele descrise de tine. nu tu usturime, nu tu durere, de alaptat zau ca stateam in pat, comod, in fund sau culcata…

      fiecare alege cum crede ca e mai bine, dar hai sa nu incepem sa “scornim” dezavantaje pentru optiunea care nu e a noastra. si mai ales sa nu speriem inutil printesa…

    • Şi eu am stat fără probleme în fund, la câteva ore după naştere. Şi am urcat să văd copilul. Cusăturile se vindecă frumos dacă sunt făcute de o mână bună şi simţi doar o uşoară jenă. Poţi alăpta liniştită stând comod. Durerile la naştere sunt groaznice (fără anestezie), eu nu blamez femeile care aleg cezariana sau epidurala, fiecare ştie ce e mai bine pt. corpul ei. Însă epiziotomia nici n-o simţi atunci şi apoi se vindecă repede.

    • da, pai adevarul e ca mai bine sa tai un organ care ulterior iti mai trebuie, toate straturile de deasupra, sa faci o anestezie toxica (de orice fel ar fi ea) si apoi sa fii incapacitata niste zile in care trebuie sa iei calmante toxice pentru ca te doare rau, decat sa ai o taietura de 2 centimetri. eu am avut epiziotomie. a durut rau, chiar foarte rau, si foarte mult timp. insa dupa aia s-a vindecat de nu se mai vede unde a fost. da, daca sunt mama, trebuie sa ma sacrific cinci minute pentru copilul meu. ce chestie!

    • rahia nu e anestezi toxica.e paralizarea nervilor de la bazin in jos.nu se introduce nici o solutie in corp.se practica si la persoanele care nu tolereaza anestezia.ce sa faci daca informatia nu e pentru toata lumea.si de ce sa ma doara foarte rau,cand se poate sa nu ma doara deloc.sau durerea te face o mama mai buna?!?

    • Hm, si toate calmantele care intra pe perfuziile femeilor dupa cezarina, alea pentru ce-or fi? Nu pentru durerile post-operatorii? Care inteleg ca pot tine si citeva zile? Nici alea nu-s toxice in laptele matern?

      Imi pare rau, nu, nu vad niciun motiv pentru care eu, femeie sanatoasa, n-as alege sa nasc natural, pentru binele copilului si al meu (nu vorbesc in numele altor femei, fiecare stie ce e mai bun pentru ea si pentru copilul propriu)

      Si cred ca putem incheia conversatia asta aici, lets all agree to disagree, shall we?

    • http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/rahianestezie_5539
      DEFINITIA RAHIEI! Iti paralizeaza nervii CU CE? Intr-adevar informatia nu e pentru toata lumea! Evident ca se introduce o substanta in corp. Pe parcursul acestei discutii ai dat dovada nu numai de ignoranta dar si de rea-vointa. Adica eu pot sa inteleg ca nu stii ce e aia, dar inainte sa deschizi gura puteai sa cauti, daca tot esti atat de superioara si de evoluata.
      Nici nu mai intru in efectele secundare ale rahianesteziei, care sunt mult mai rele decat ale anesteziei epidurale. Ar insemna sa cer prea mult…

  23. Normal ca fac mai multe cezariene, daca apar complicatii la nasterea normala unde sunt profesorii universitari, adica adevaratii medici? … la spitalele de stat. E drept alte conditii…

  24. Pe mine ma intriga diferenta de pret dintre maternitatea Regina Maria Bucuresti si maternitatea Regina Maria Brasov, unde nastrerea naturala este 3000 de lei ,in aceleasi conditii. Ei, asta e. O nastere cat mai usoara sa ai draga printesa .Cat despre alegerea de a naste la privat sunt de acord cu tine : e important confortul psihic si fizic. Te imbratisez cu mult,mult drag.

    • E vorba ca la Bucuresti totul e mai scump :-).
      Mi-ai dat o idee, cand o sa vreau sa fac un copil, ma mut cu cateva saptamani inainte de nastere la Brasov :-))

  25. Si eu am nascut la Regina Maria anul trecut prin cezariana si inca ma felicit in gand atat pentru alegerea spitalului cat si pentru alegerea tipului de nastere. Cu totul a costat fix 15.000 lei (inclusiv celulele stem) si a meritat fiecare leutz. Daca ar fi s-o mai iau de la capat, stiu bine ca m-as indatora la banci si tot asa as face. Nu numai pentru conditiile materiale, ci pentru ca acolo sigur nu esti tinta batjocurii asistentelor si infirmierelor cu 8 clase. (de genul “de ce zbieri ca o vaca, eu te-am pus sa-l faci?”). Despre cezariana, eu in aceeasi zi m-am ridicat in picioare, la 1 saptamana dadeam cu aspiratorul acasa si la 2 luni mergeam la aerobic. Bebe este un copil extraordinar, n-a avut colici, nu e plangacios, doarme, a fost alaptat exclusiv 6 luni, deci nu pare sa-i fi lipsit travaliul & nasterea vaginala. 🙂 O singura rezerva am ref. la Regina Maria: partea de neonatologie. Desi ajutorul e foarte prompt, nu se desfasoara decat la cerere. Lipseste proactivitatea. In plus, eu mi-am adus consultat in alaptare din afara, pentru ca – desi sustine alaptarea- ajutorul practic in caz de probleme la initierea alaptarii (eg. mameloane ombilicate in cazul meu) e minim. Nastere usoara, sa nu-ti fie frica de nimic!

    • Inteleg ca intre timp s-au schimbat lucrurile, au echipa noua la neonato si moase si asistente pricepute in sprijinul alaptarii, asa ca sint optimista!
      Sa-ti traiasca piticul!

  26. eu am vrut sa nasc la o clinica particulara, tot din motiv de conditii, diminuarea stresului cu spaga etc. Dar am ales Polizu, datorita faptului ca am avut o sarcina cu risc si pt ca au neonatologie ff buna (de care n-am avut nevoie, asa cum ma temeam, pt ca Vladut s-a nascut la 38 de saptamani).
    Dupa parerea mea (si a ginecologilor cu care m-am consultat), maternitatile private inca nu au tot ce le trebuie pt a asigura urgentele si situatiile complexe. Dar astea se intampla rar…(nu toata lumea are “bafta” mea).
    Iti doresc sa nasti cat mai usor, fie natural sau nu, si ziua respectiva sa devina o amintire frumoasa pt tine si viitorul tatic. Cat despre mine..pot sa zic ca m-am nascut a doua oara in ziua cand s-a nascut fii-miu.
    Iar despre femeile care opteaza pt cezariana, da, cred ca ai dreptul sa hotarasti ce se intampla cu corpul tau!

    • Sa stii ca ce de la Regina Maria au investit mult in echipamente in ultimele luni si au adunat neonatologi foarte buni. Sint optimista, cred ca am ales bine!
      Stiu c-ai avut sarcina complicata, ma bucur ca totul e bine!

  27. Am ramas masca citind ca exista oameni care prefera sa dea banii pe distractii decat pentru cel mai important eveniment din viata lor.
    nevasta, eo zic sa nu mai nasti la privat, mai bine lom un televizor mare de banii aia, ca vacanta trece si nu ramai cu nimic palpabil.

    • Haha…da bai…ce chestie…acu iti dai seama, un All Inclusive la Bulgari sau nah, o calatorie in Noua Zeelanda, iti lasa POZE baaaaah, pe viata…nu asa sa te duci sa scremi un copil, ce mare rahat faci…lasa, mergi in gara de nord ca merge si acolo la o adica, si dupa aia te duci frumos si la Mec si mananci un sanvis mai mare…:)

    • Eu cred ca de fapt n-am inteles noi – copii se nasc de cand lumea si pamantu, si cu si fara doctor, si cu si fara conditii propice. Domne da o vacanta pana la capatu cel’lalt al lumii – este ca nu-i asa la indemana????? Si in plus, copilu creste, nu-ti ramane neschimbat prea mult timp spre deosebire de stiu io ce lucru de cumparat.

      Desigur ca exista oameni, din care eu fac parte si vaz ca si voi, pentru care nu exista comparatie intre familie/copil si chestii materiale, pe care le cumperi. Dar nu toti sunt asa, motiv pentru care in mod normal eu as zice doar “let’s agree to disagree” si basta; dar cand persoana cu conceptii total opuse baga la interval aprecieri personale de genul “e o prostie”, adicatelea eu, tu, X, Y suntem niste retarzi ca gandim altfel, stop joc. Cine zice ala e :).

    • Hei, și eu am citit tot ce s-a scris pe aici, deși nu fac parte din targhet. Și am rămas cu aceeași nedumerire. Adică înțeleg că există opinii diferite, înțeleg că se optează fie pentru o metodă de naștere fie pentru alta, că se optează pentru medici diferiți, pentru spitale diferite, apă, fără apă, cu soț în cameră, fără soț în cameră, cu animale pe lângă copii, fără animale pe lângă copii, în fine, fiecare face alegeri motivate sau mai puțin motivate.
      Dar pe asta cu excursiile în Australia nu am înțeles-o. În condițiile în care îmi doresc foarte, dar foarte mult să călătoresc în Australia.

  28. Hello! Noi vom naste la Regina Maria in februarie (pe 24, daca toate merg conform termenului) – voi face cezariana, datorita unui mix de factori – cert este ca daca doresti impresii “post-eveniment”, cu mare drag impartasim! De asemenea, tot prin Regina Maria am aflat de un centru care pregateste viitoarele mamici – Active Center – cauta-i daca deja nu ii cunosti, sunt nemaipomeniti! Ilinca

    • Daaa, cu maxima curiozitate astept impresii! Bafta multa, sa fie totul bine!

      Stiu de Active Center, noi am ales sa ne pregatim la un alt centru, cel al Ramonei Rosu, ne convine mai mult programul si locul unde se petrec cursurile, la 2 strazi de casa noastra!

      Bafta!!!!

  29. Eu zic ca merita toti banii, in fond banii astia ii dam pe un concediu – doua si sa nu ii dam pe ceva atat de important? Plus ca nimic nu valoreaza cat increderea cu care pornesti la drum cu cineva pus la punct in toate privintele. Hei, iti tin pumnii sa fie totul OK, si va fi! Eu cand am nascut (la 20 de ani, in 1987 🙂 nu aveam optiunile astea .. Dar am avut o doctorita grozava si varsta foarte tanara de partea mea .. Pupici!

  30. Felicitari pentru alegerea facuta! Sunt convinsa ca va fi o experienta pozitiva, de-abia astept sa ne povestesti cum a fost. Inainte sa raman insarcinata ma gandeam sa nasc la Regina Maria (ma tenta nasterea in apa) insa m-am razgandit pentru ca mi-a fost recomandat un anumit medic. Care medic lucreaza la Sanador si la un spital de stat proaspat renovat, N. Malaxa, aflat la 10 min de mers pe jos de casa mea, asa ca aleg varianta de stat, daca nu sunt probleme cu locurile in iulie cand ar trebui sa nasc. Locuind atat de aproape ma gandesc chiar sa ma duc la spital cat mai tarziu daca nu am probleme si vreau sa stau cat mai putine zile acolo, pentru ca nicaieri nu e mai bine ca acasa (cu o mica exceptie, vasul de croaziera pe care am fost in vacanta, dar ceva imi spune ca nu pot naste acolo).
    Recoltarea de celule stem o facem si noi categoric. Cred ca este foarte utila si asigurarea pentru situatia in care esti nevoit sa le folosesti – am inteles ca suporta pana la 200.000 eur din costurile interventiei.
    Sunt tare curioasa daca te-ai gandit ce faci cu Ciocolata dupa nastere. O vei lasa sa intre in camera copilului? Intreb pentru ca am un motan acasa si nu stiu daca ar trebui sa-l tin separat de copil, macar cateva luni.

    • Oana si eu am un motan care sta numai in casa. In primele 3 luni nu l-am lasat in camera ei, apoi treptat le-am facut cunostinta. Acum, Mara are 10 luni si jumatate si e innebunita dupa el, dar si el dupa ea! Deci nu va faceti griji, cresc foarte bine impreuna!

    • Eu am de gind sa tund Ciocolata, ca in fiecare an (numa ca mai devreme anul asta) si sa n-o las in camera micutei in primele luni. Apoi le las sa se cunoasca, o sa le faca bine amindorura, sint sigura!

    • Si noi avem un motanel care, pana la nasterea lui bebe, dormea numai cu noi. In ziua in care am venit cu bebele acasa a inteles pur si simplu ca din acel moment va trebui sa doarma in alta camera (noi dormim inca in aceeasi camera cu bebele, care acum are 3 luni). Desi nu se arata foarte interesati unul de altul, motanul miorlaie de fiecare data cand baiatul plange (cel putin pana se asigura ca suntem noi pe faza), e un scump. Nu l-am tuns, desi e drept ca asta e o solutie, insa nu par sa fie probleme. Cei doi (motanul si copilul) stau de la bun inceput in aceeasi incapere (cand il ducem noi pe bebe in sufragerie) fara sa atenteze unul la spatiul celuilalt. Uneori il lasam pe motan si in camera la bebe, unde intra si se culca in fata patutului. Noaptea mai vine la usa si miorlaie cand il aude pe Darius gangurind. Imi sunt atat de dragi amandoi!!!

      Si eu am avut emotii legate de modul cum va reactiona Shadow (motanul), dar m-a surprins la modul cel mai placut.

      Sigur distractia va fi mai mare pentru amandoi (probabil mai ales pentru bebe) peste cateva luni 😀 Desi ii spun de pe acum ca Shadow e fratiorul lui blanos, poate-poate il scap pe bietul motan de smotoceala cand o mai creste bebele 🙂

  31. ioana, ma bucur sa aud ca ai luat decizia de a naste natural. ma bucur pentru orice femeie care alege asa. mie imi era tare frica de durere, am zis mereu ca voi naste prin cezariana. dar in momentul cand am ramas insarcinata m-am gandit ce mare pacat ar fi, ca femeie, sa nu traiesc experienta nasterii. si ma rugam la Dumnezeu in fiecare zi sa pot naste natural. si asa am nascut si imi pare tare bine ca nu mi-am refuzat acest lucru. doare, nu zic nu, dar trece tare repede si se uita. daca nu l-as fi sunat pe sot sa il bodogan ca el e dincolo de usa si nu il doare (stupid me, la ce ma gandeam oare?) zau ca as fi zis la toti ca pe mine nu m-a durut deloc 🙂

    cat despre trauma- stai linistita. am vazut femei traumatizate si de nasterea prin cezariana, respectiv de durerea de dupa. cred ca tine numai de noi sa privim nasterea ca pe un lucru firesc si natural si sa o acceptam ca atare.

    felicitari inca o data pentru decizia ta si o sa vezi ca o sa fie bine.

  32. So, să împărtăsesc si eu din experiența mea de acum 13 ani :), când bebe a venit cu o lună mai devreme, pe când nu ne asteptam si eram în deplasare la părinții mei 🙂 si am nimerit la un spital din ăla de cosmar dintr-un mic orăsel. Am ajuns noapte la spital, în mare grabă, si usa la secția de maternitate era încuiată. După ce am bătut cam 20 de minute, a venit si o asistentă si ne-a deschis, ne-a informat că ea e de serviciu în noaptea aia, că doctorul vine dimineața, dar să nu-mi fac griji că “e ea acolo, nu-i problemă”. Să ne luăm si să mergem în altă parte nu era o opțiune, că travaliul mergea foarte repede, afară era iarnă si zăpadă, spitalul respectiv nu avea ambulanță, să-mi trimită o ambulanță de la Sp Județean cel mai apropiat ar fi durat ceva, că era vremea cam ca acum, cu viscol…Asa că soțul s-a dus acasă la doctor (avantajele oraselor mici unde cunosti pe toată lumea) l-a scos din pat si l-a adus la spital…Nasterea a decurs repede si bine, a fost OK, doar că m-au ținut 7 zile internată, că asa era regula pe atunci. 7 zile fără dus, că nu era apă caldă în spital 🙂 si pe bebelasi îi spălau cu apă rece de la robinet, si asistentele zicea că le face bine chestia asta, îi mai înviorează 🙂 Prin baie se înțelegea o încăpere mare, cu două etaje mai jos (baia de pe etaj era în renovare) cu WC-uri pe o parte si o țeavă în perete în capătul opus usii, de unde curgea doar apă rece si unde ne spălam 🙂
    Culmea e că nu prea îmi amintesc chestiile neplăcute legate de zilele alea, mai degrabă alea plăcute, chiar mă amuz de câte ori mă gândesc la toată întâmplarea… si mă distrez oarecum de prietenele mele care nasc în perioada asta, plănuind fiecare amănunt si îngrijorându-se pentru tot soiul de chestii.
    Evident, dacă eu si bebe nu am fi fost bine, dacă n-as fi avut 20 de ani la momentul respectiv si dacă n-as fi o persoană foooarte relaxată si foarte puțin sensibilă de felul meu, poate că as fi privit altfel toată experiența, mult mai….negativ. Oricum, în timpul travaliului m-a enervat îngrozitor de tare prezența soțului si a mamei mele (au avut voie să stea cu mine) care se învârteau în jurul meu frângându-si mâinile si întrebându-mă cu ce să mă ajute 🙂 chestie care mi se părea chiar absurdă. Până la urmă i-am expediat din zonă, că în loc să mă concentrez pe născut eram îngrijorată că-i vedeam pe ei din ce în ce mai palizi si mai panicați. Prin urmare, din punctul meu de vedere, un mare NU pentru nasterea cu persoane din familie alături, but that’s just me!
    Nastere usoară, Prințeso, sunt sigură că totul va fi perfect!

  33. Lol, acu am vazut si eu discutiile cu excursiile. Hm, pai sa vedem. Eu pentru copilul meu in momentul de fata cheltui in jur de 3000 de euro DOAR CA SA-L CONCEP!!! 250 asigurarea pe luna, dupa care mai sunt diverse interventii si analize, sa zicem ca am incredibilul noroc sa raman in 12 luni, deci da, 3000 de euro. Dupa care mai vedem cu nasterea, adica nici nu indraznesc sa gandesc pana acolo. Adica pana mea, nu m-am gandit ca de banii astia as putea sa ma duc in America de sud. Plus ca e cea mai naturala chestie sa raman insarcinata, adica n-ar trebui sa cheltui 3000 de euro pentru asta, nu? Nu trebuie decat sa fac sex in ziua a 14-a :)))))

    • Fata, nu stii ce e bun pe lume, zau asa… dai 3.000 de euro sa ramii insarcinata, inca 2.000 sa nasti, ca dupa aia sa te coste excursiile la patru stele cu 50% mai mult, ca se mai adauga un omulet la grup. Pai nu mai bine ramineti numai voi doi si mergeti la cinci stele?

    • Bai, da stai ca nu m-am gandit la asta cu stelele! Hmmm, nasol, imi incurca planurile de viata. Adica cum mai pot eu sa-mi traiesc viata cu un copil langa mine? 😀

  34. Te felicit pentru alegerea maternitatii Regina Maria! Acolo am nascut si eu in 2010 si intentionez sa nasc urmatorul copil tot acolo. Am ales clinica privata versus vacante UAI in Turcia pentru siguranta, confort si bucuria de a aduce pe lume copilul neumbrita de asistente acre, proceduri abuzive, doctori spagari. M-am simtit in siguranta, am avut tot confortul si atentia personalului si am fost sigura ca fetita mea este in maini bune, asta a contat cel mai mult.
    Cat despre celulele stem, din pacate tocmai am aflat (fiind voluntara la o asociatie care se ocupa de pacienti cu afectiuni oncologice si avand un caz al unei fetite cu leucemie, fetita care are celule stem recoltate si are nevoie de transplant dar nu le poate folosi) ca totul e doar marketing. In cazul afectiunilor oncologice, se face transplant doar cu celule de la donator si nu cele proprii, considerandu-se ca acestea au aceeasi predispozitie genetica.
    Oricum nu “speram” sa le folosesc vreodata, dar imi pare rau ca nu am fost mai informata atunci si am mers pe ideea ca pentru sanatatea copilului meu banii nu au valoare.
    Nastere usoara, indiferent de tipul ei si copii sanatosi sa avem!

  35. Io-s curioasa, daca Roxanei i se imbolnaveste vreun copil – si nu zic de boli grave, fereasca Dumnezeu pe oricine, ci de afectiunile uzuale ale copilariei, daca se poate spune asa – unde alege sa-l trateze? La o clinica privata, unde nu-l inteapa de 5 ori ca sa-i nimereasca o branula si unde medicul nu o trateaza gen “lasa ca n-are nimic, doamna, e doar sclifosit”, da’ unde-o costa mai mult decat la stat?

  36. http://stirileprotv.ro/stiri/social/desi-parintii-i-au-recoltat-celule-stem-la-nastere-alisa-stefania-nu-le-poate-folosi.html
    Ea este fetita de care vorbesc!
    Din cate stiu pentru talasemii si aplazii se pot folosi, dar documentarea mea a fost pe partea oncologica (pe care de altfel bancile de celule stem ne-o arunca la vanzarea pachetului). Cati dintre noi stim ca transplantul alogenic este de fapt de la donator? In Italia am inteles ca este interzisa pastrarea celulelor stem pentru pacientul de la care s-a recoltat (GRATUIT).
    Cat despre spitalele private unde iti poti interna copilul fara griji, am o parere f proasta despre spitalul de pediatrie Medlife, unde- surpriza!- trei asistente nu au reusit sa ii puna o branula fetitei mele dupa ce i-au gaurit venele si de la maini si de la picioare…deci faptul ca e privat nu garanteaza tot timpul calitatea (e adevarat ca nu am testat spitalele de stat, si nici nu imi doresc).

  37. Am nascut la RM in noiembrie, natural (si fara epidurala!). Consider ca a fost cea mai buna investitie. Daca nu aveam sotul langa mine si personalul binevoitor nasterea ar fi fost cu siguranta mult mai grea. Asa am niste amintiri extraordinare si “neintinate” de nimic.

    Si cum toata lumea da sfaturi: cel mai important e totusi un medic in care sa ai incredere. Dupa luni intregi de dezbateri interioare cu nastere normala vs. cezariana, am decis sa-mi ascult medicul in toate privintele si bine am facut. Iar doctora a fost flexibila si a luat decizii in functie de ce se intampla (initial recomandase ceza pentru dubla circulara de cordon). La nastere nu am fost deloc acel control freak care am crezut ca voi fi, si m-am simtit foarte confortabil cu un medic care sa decida ce si cum in loc sa ma bazez pe ce-am citit pe net (desi am citit multe si obsesiv).

    PS: Eu stiam ca sotul poate asista si la cezariana, cu acordul medicului.

    • Hello, multumesc de confirmare. Ma bucur ca ai avut o experienta nemaipomenita! Da, si eu am o dr. extraordinara, in care am mare incredere!

      Noua ne-a zis omul de la vinzari ca doar la nasterea naturala are acces omul in sala. Cezariana e interventie chirurgicala si nu e permisa intrarea persoanelor straine in blocul operator.

      Sa-ti traiasca micutul sau micuta!

  38. Aaa….tocmai am vazut xa nici bolile sangelui, cum ar fi talasemiile sau anemiile nu se pot trata cu ajutorul celulelor stem proprii (ci doar alotransplant). Cica doar retinoblastomul si neuroblastomul au ca terapii standard transplantul de celule proprii, din cate stiu pentru atenuarea efectelor chimioterapiei si radioterapiei.

  39. Cei de la regina maria sunt mult mai aproape de realitate http://www.reginamaria.ro/ro/celule-stem/aplicatii
    Din pacate, si parintii copilului in cauza au apelat tot la cord blood center si in locul lor ii dadeam in judecata, dar sunt sigura ca nu au disponibilitate pt asa ceva…
    Si mie mi s-a parut incredibil ca afacerea asta e atat de prospera si nu ofera nimic de fapt (doar promisiuni ca in viitor celulele stem vot avea o larga aplicabilitate), dar dupa ce am consultat doctori renumiti in transplant (din Italia si Romania), am ajuns la concluzia ca am cumparat ceeea ce am vrut sa aud, cei de la Regina Maria sunt destul de fair in privinta listei si transplantul autolog (cel cu celule stem proprii) apare foarte rar in lista.

  40. Tocmai am comparat cele doua liste de la cele doua banci de celule stem si am constatat cu uimire ca la cord blood center se pot trata mult mai multe boli cu celulele stem proprii:)! I-as intreba pe cei de la cord blood center daca au si exemple de leucemii tratate cu transplant autolog? Stiu ca a fost UNUL experimental in cazul leucemiei acute, iar in cazul celei cronice, care apare la la maturitate ma indoiesc, avand in vedere ca aceste celule se pot folosi doar pana la o anumita varsta si nr de kg. In fine, polemica e lunga, din pacate unii se folosesc de frica parintilor pt ce au mai scump pe lume…sa speram ca nu vom avea nevoie niciodata sa ne interesam de ce inseamna autolog sau alogen. Pacat ca nu se face un interviu cu dr.Marco Zecca din de la San matteo din Italia sau cu dna dr Margit Serban de la spitalul de oncopediatrie din Timisoara (doi doctori renumiti in acest domeniu)

    • Asta faceam si eu acum… comparam liste… Mda, e clar ca oamenii profita de lipsa de informatie si de sentimentul de frica si vinovatie al parintilor…
      Hm, pai poate reusim sa facem un interviu cu doamna Serban, o sa ma interesez daca e cineva care ma poate pune in legatura cu ea.

  41. parerea mea este ca vei naste prin cezariana.din fotografiile de pe blog am vazut ca esti micuta de statura si bazinul mic.am inteles ca in urma unui accident,ai avut oasele fetei sparte,deci e cam dificila nasterea naturala.este stiut ca medicii mai primesc un bonus daca opteaza ptr cezariana in spitalele particulare,mai ales cand suma e mare.oricum nastere usoara.

    • Doctorita mea spune ca bazinul mic nu e o problema. Iar in accidentul cu pricina nu mi-am spart oasele, doar pielea si carnea si mi-au sarit niste dinti. daca doctorita mi-a recomandat nastere naturala, ma gindesc ca stie ea mai bine. despre faza cu banii in plus, nu stiu si nici nu prea ma intereseaza, n-a incercat nicio secunda sa ma convinga sa fac cezariana.

  42. Eu am nascut in decembrie prin cezariana. La 7 luni si jumatate, pentru ca atunci s-au rupt membranele. De ce cezariana? Initial asa am ales. ‘La fata locului’ s-a vazut ca dupa 9 ore de travaliu (spital de stat, zi de sarbatoare, medicul a venit abia dupa 9 ore sa ma opereze, chinuri groaznice) aveam dilatatie 2 (doi) cm. Dupa o noapte de contractii, mi s-a parut ca nenorocita aia de anestezie (de la care m-a durut infiorator capul 2 zile) este cel mai bun lucru care mi se poate intampla. Si ma laudam ca ‘am stiut eu de ce vreau cezariana, ca oricum n-as fi fost in stare sa nasc natural’. Halal instinct. Dupa cateva zile am avut probleme cu operatia. M-au operat din nou. Una peste alta, am ramas cu traume psihice mari care, ce-i drept, devin neglijabile cand ma uit la baiatul meu. Fizic m-am recuperat neasteptat de bine. La fel si bebitza. Acum suntem ok amandoi. Daca ar fi sa aleg din nou, clar as alege maternitate privata. Te felicit pentru alegerea facuta si iti doresc tot binele din lume, nastere usoara si sanatate tie si Sofiei. Iarta-ma ca nu am raspuns la felicitarea ta de sarbatori, promit sa ma revansez.

  43. Verisoara mea si-a dorit f mult copii inca de cand s-a maritat, la 28 de ani, dar nu a reusit sa ramana insarcinata decat abia la 32. A tinut f mult sa nasca natural, si asa a si facut, fara probleme prea mari, desi ea e o persoana f slaba din fire, si mica in bazin. Totul bine si frumos pana cand a aflat ca fetita ei nu aude, datorita nasterii care se pare ca a fost de fapt traumatizant pentru copil, canalul fiind prea stramt l-a apasat in zona capului si i-a provocat acea problema.
    La cea de-a doua sarcina a ales cezariana si copilul s-a nacut perfect sanatos.
    Din pacate fetita este nevoita sa poarte aparat auditiv (pus in urma unei operatii la una dintre urechi, cu cealalta nu aude deloc), si abia pe la 15-16 ani i se poate face o alta operatie – si nici atunci nu se stie daca se va imbunatati ceva.

  44. mie mi se pare cam scump , dar e doar parerea mea. eu am nascut in spital de stat si e drept ca au fost neajunsuri, dar am avut doctori foarte buni si fara bani prea multi. cat despre cezariana, a trebuit s-o fac pentru ca nu era alta variana – copilul statea in funfuletz, cu capul in sus. a doua oara tot cezariana , a fost ceva mai greu pentru mine dar ambele fetite le-am nascut sanatoase .
    Bafta multa la nastere!

  45. Am avut si eu o “prima experienta” exact ca a ta, de m-am plimbat pe la doctori vreo 3 saptamani si am cheltuit vreo 4000 de lei scurt, in aproape o luna. Din pacate acum nu sunt insarcinata pentru ca am alte probleme. Probleme aparute dupa o interventie la un spital de stat(o protezare de sold), la cel mai bun doctor pe care l-am gasit in 2007, la universitar. Acum, dupa 5 ani, ma chinui sa repar ceva ce putea fi perfect normal. Si normalitatea acum ma costa 11 mii de euro la un spital privat.
    Lasand povestea deoparte, ce vreau eu sa punctez e ca pe primul loc este siguranta, a ta si a copilului si ca banii se strang. Cu greu, cu sacrificii, dar mai bine te limitezi acum si stii ca efortul conteaza, serviciile sunt de prim rang, decat sa spui ca “eh, lumea naste de mii de ani in orice conditii” si mai tarziu, doamne fereste sa se intample ceva rau. Iti spun eu, care am avut experiente neplacute intr-un spital de stat in care era curat in camere, frumos, cu tv si buton de chemat asistenta, dar in care sala de operatii nu era dezinfectata corespunzator. Gandeste-te ca la stat personalul e obisnuit sa fie delasator, dar la privat nu isi permit sa-si piarda renumele si clientela.
    Eu, cand o sa apara minunea si la mine, o sa dau categoric spitalul de stat pe privat.
    Sa dea dumnezeu sa va fie bine, sa fiti sanatosi!

  46. Si eu am nascut la CMU Baneasa, iunie 2011.
    La 3 zile dupa cezariana am declarat: ” maine mai fac o cezariana”. Si imi sustin declaratia si acum.
    Si nu, nu eram hotarata pt cezariana, eram setata pe nasterea naturala ( desi imi era frica de durere mai rau decat de bau-bau) dar bebe crescuse ca un cozonacel si nu vroia sa iasa deloc si deja ajunsesem la termen, cezariana devenise varianta optima.
    Am auzit sute povesti, pro si contra cezariana , pro si contra nastere naturala. Fiecare varianta cu durerile ei sau cu beneficiile ei.
    Dar eu ( repet: fricoasa si de acul de seringa ) la 4 zile de la nastere ma plimbam prin magazine si speriam vanzatoarele ca deabia am nascut.
    A fost o placere sa colaborez cu CMU: m-au facut sa ma simt OM. CAre nu are decat grija bebelusului. Atat. La orice semn ca doresc ceva aparea un ajutor ( fie calmante pe branula, fie apa sau ceai ).
    Daca puteti strange acesti bani si sa platiti pt respect, atentie si grija si multe zambete ….faceti-o !
    P.S. Stiti ce este funny? Cele mai multe asistente de la CMU lucreaza si la stat. Oare si acolo sunt la fel de zambitoare si atente cu pacientele ???

  47. Eu as fi vrut sa nasc natural, dar am ajuns la cezariana pentru ca in ultimele 2 zile bebe atata s-a intors incat avea cordonul infasurat in jurul piciorului, asa ca cu acord fara sala de operatia s-a pregatit pentru mine. Inainte de asta medicul m-a informat de starea mea, m-a lasat sa aleg, dar spre binele lui bebe am mers pe cezariana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *