Epopeea tusei (P)

Anul trecut pe vremea asta, când căutam grădiniță pentru Sofia, am observat că în toate grădinițele pe care le vizitam, aproape toți copiii tușeau. Unii aveau și muci de diferite culori, dar aproape toți tușeau. Productiv, uscat, iritat, pe cinci voci, tușeau copiii, tușeau și educatoarele și îngrijitoarele, ba mă lua tusea și pe mine la auzul corului de tuse. Văzând că e la fel peste tot și înțelegând că majoritatea celor care tușesc nu sunt contagioși, că tusea trece greu și nu poți ține copilul acasă cu lunile până îi trece, m-am resemnat, am ales grădinița, am spus trei rugăciuni în gând și i-am dat drumul Sofiei în colectivitate. S-a îmbolnăvit după patru zile, muci și tuse, am ținut-o acasă până i-au trecut de tot, am dus-o iar și iar s-a virusat după alte trei zile, a mai stat acasă două săptămâni, apoi am schimbat grădinița (din alte motive decât bolile, care oricum sunt multe peste tot la început). La noua grădiniță, educatoarele mi-au zis să n-o mai țin acasă decât dacă are febră sau se simte rău. Altfel, cu tuse sau muci, s-o aduc fără grijă, că de nu, o voi ține acasă tot anul. Oricum, mi-au spus ele, în majoritatea cazurilor, tusea e reziduală și nu e semn de ceva contagios, iar mucii sunt stare naturală în primul an de colectivitate. Și uite-așa a intrat în viața noastră tusea de toate felurile, despre care m-am documentat temeinic, ca să știu cu ce mă lupt.

Vă povestesc mai departe și vouă ce am aflat despre tuse (partea teoretică), apoi vă spun ce a funcționat la noi ca să mai scăpăm de ea (partea practică).

Tusea nu e o boală, așa cum poate mulți dintre noi ar fi tentați să creadă. Tusea este un reflex care ajută sistemul respirator să înlăture factori iritanți, cum ar fi polenul sau fumul de țigară, praful sau mucii, care, dacă ar rămâne acolo unde sunt, ar putea provoca infecții. Tusea poate fi un simptom al unei probleme, în alte cazuri tusea rămâne mult timp după ce afecțiunea a trecut (tuse reziduală). Lăsând la o parte aspectele medicale, tusea e super enervantă, pentru că uneori e dureroasă, pentru că te ține treaz noaptea, te obosește, te încurcă, te face să te simți prost, uneori îți vine să vomiți din cauza ei.

Tusea e de trei feluri, cea mai întâlnită e forma acută (cea care vine la pachet cu o viroză respiratorie, gripă sau o pneumonie și ține cel mult trei săptămâni). Dacă ține până la două luni, tusea e sub-acută, reziduală. Dacă ține mai mult de două luni, deja vorbim despre tuse cronică, care poate fi semn de astm, reflux sau o inflamare a căilor respiratorii datorată alergiilor, de exemplu.

Dacă tusea vine la pachet cu muci, dureri în gât, febră, e destul de evident că avem de a face cu o viroză respiratorie. Mergem la medic, luăm ce ne prescrie, ne facem bine. Dacă tusea sună ciudat, ca un lătrat, dacă nu mai trece, dacă respirația sună diferit, șuieră sau piuie, dacă la tușit scuipăm sânge, atunci mergem de urgență la medic, nu-i de joacă!

Din ce am observat eu în parc, la grădi și în general în locurile unde sunt mulți copii grămadă, din toamnă și până în primăvară, mai toți tușesc. Unii productiv, alții uscat, unii tușesc până nu mai au aer, alții nici nu mai observă când au câte un acces de tuse. În majoritatea cazurilor, probabil nu mai e nimic contagios acolo, dar îți cam vine s-o iei la fugă când auzi concertul de tuse care se pogoară în capul copilului tău sănătos. Din păcate, nici nu poți ține copilul sub clopot de sticlă, că așa se face mare și puternic, luptând cu bolile copilăriei.

Acum circulă un virus extrem de puternic, chiar mi-a spus pediatra zilele trecute să n-o duc încă pe Sofia la grădiniță, că-s pline toate spitalele private și de stat de copii cu pneumonii grave, infecții respiratorii nemaivăzute, febre de peste 40 de grade, 7 zile la rând, copii leșinați, părinți disperați. Așa ceva n-a mai văzut, zice ea, și are ceva experiență.

Bun, să ferim copilul la nesfârșit nu putem, așa că ce putem face să-l scăpăm de tuse, când ea ne lovește? Există multe soluții, o alegeți pe cea mai bună împreună cu pediatrul în care aveți încredere.

Aerosolii sunt cea mai elegantă și puțin stresantă formulă. Puteți pune în aparat de la ser fiziologic simplu la tot felul de substanțe care calmează tusea și rezolvă problema care o cauzează (dar asta faceți doar sub stricta recomandare și supraveghere a medicului).

Există și varianta difuzorului cu uleiuri esențiale, dacă știți un aromaterapeut bun.

Uneori problema poate fi cauzată de un aer prea umed sau prea uscat, iar asta puteți verifica rapid cu ajutorul unui higrometru, apoi rezolvați cu un umidificator sau dezumidificator (sau cu un castron cu apă pe calorifer sau cu aerisit mai des, în funcție de nivelul umidității).

Alteori, tusea poate fi declanșată de un iritant invizibil, gen polenul sau acarienii din saltea. Puteți face analize, bateria de alergeni respiratorii, veți afla rapid dacă vinovatul se ascunde prin casă. Apoi, cu ajutorul unui antihistaminic și după ce îndepărtați sursa problemei, totul va fi bine!

Există și siropuri și pastile cu diferite substanțe active. Unele te ajută să expectorezi, altele dimpotrivă, reduc secrețiile abundente care te sufocă.

Uneori este nevoie de antibiotic, dacă analizele și simptomele arată o infecție serioasă cu bacterie. Nu pregetați să interveniți, infecțiile respiratorii sunt foarte grave!

Ce ne-a ajutat pe noi mult au fost:
– umiditatea corectă în camere
– ceaiurile calde cu miere, ghimbir și lămâie
– ceaiurile de ceapă
– zeama de ridiche neagră cu miere
– dormitul noaptea cu capul mai sus decât corpul (am înclinat salteaua cu o carte pusă dedesubt)
– picăturile de ulei de cimbru picurate pe așternut
– unele siropuri de tuse (nu am încercat foarte multe, am dat peste unul bun destul de repede)

La noi acasă au mers foarte bine și siropurile, pastilele și plicurile Imunotus (sunt suplimente alimentare), care au efect combinat: pe o parte reduc tusea cu ajutorul extractelor din plante (soc, cimbru), pe altă parte sprijină sistemul imunitar cu Vitamina C și acetilcisteina, care reduce rapid inflamația și susține sistemul imunitar. Imunotus există în varianta de plicuri (pentru copii peste 2 ani și pentru copii peste 8 ani și adulți), există sirop (merge de la 2 ani în sus), pastile (de la 8 ani în sus), plus varianta Forte, plicuri, de la 8 ani în sus (conține mai multă acetilcisteină, pentru tusea persistentă).

Am observat o reducere semnificativă a episoadelor de tuse (mai ales nocturnă) după administrarea de Imunotus. Testele dublu-orb (realizate pe soc, cimbru, ciuboțica cucului și acetil cisteină, prin comparație cu tratament placebo, în timp ce subiecții nu știau ce primesc) arată efieciența mare a acestor substanțe active, am atașat mai jos rezultatele studiilor, cu detalii despre subiecți (am studiile in extenso în format pdf, vi le pot trimite dacă vreți să le citiți).

imunotus studiu acetilcisteina asupra tusei

imunotus studiu asupra tusei

Socul, prietenul meu vechi din copilărie (făcea bunicul o socată de vis!), are efecte dovedite în răceli și gripe: florile de soc sunt antiinflamatoare și reduc secreția de mucus, iar fructele de soc au proprietăţi antivirale şi antioxidante.  Unul dintre cele mai puternice remedii naturale împotriva gripei este siropul din fructe de soc.

Cimbrul, pe care eu una îl pun din abundență atunci când fac pateu de casă, de exemplu, are clare efecte expectorante, antitusive, de fluidizare a secrețiilor și antibacteriane.

Ciubotica cucului (Primula veris) o știu de la bunica mea, care o strecura mereu în ceaiuri. Este un foarte puternic anti-inflamator, antispastic și expectorant.

Acetil-cisteina este forma stabilă a aminoacidului cisteină, care se regăsește în mod natural în corpul uman, ea transportă nutrienți către celulele sistemului imunitar (ceea ce înseamnă că deficiența de cisteină afectează buna funcționare a acestuia). Efectele dovedite ale acetil-cisteinei sunt cel antiinflamator și imunostimulator.

Ce-mi place la Imunotus este că găsesc în gamă produse pentru fiecare dintre noi. Copiilor le dau siropul care conține soc, cimbru, ciuboțica cucului, Vitamina C.

imunotus sirop

 

Dacă tusea e gravă la Sofia, îi dau plicurile corespunzătoare vârstei ei, care conțin și acetil-cisteină, care e foarte eficientă imediat.

imunotus plicuri

Dacă e grav la noi, adulții, intervenim rapid cu Imunotus forte, care conține mai multă acetil-cisteină, dar și soc, cimbru și Vitamina C. Și încă o chestie faină e că produsele funcționează și la tuse productivă, și la cea uscată, nu trebuie să am siropuri diferite în funcție de felul în care tușește fiecare.

imunotus forte

Întrebați medicul despre aceste produse la următoarea afecțiune respiratorie, eu cred că vă vor ajuta mult!

Sănătate tuturor, să ieșim cu bine din sezonul virozelor respiratorii, ca să putem intra voios în cel al virozelor digestive!

shutterstock_362702216

Sursa foto: răceală cu tuse via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

21 comentarii

  1. Dupa ce incerci toate medicamentele astea, versi gramada de bani la farmacie pe aerosoli si suplimente – si, din disperare, bagi antibioticu’ si trece…

    • Antibioticu’ nu face parte din tratamentul disperării. Nu degeaba e (sau ar trebui sa fie) eliberat DOAR pe rețeta. Din păcate, cei care se tratează cu antibiotic după cum considera, fara sa treacă pe la medic, le fac rău si celor care procedează corect, prin faptul ca selectează bacterii rezistente pe care le împart in stânga si in dreapta cu dărnicie.

  2. La noi a mers Carbocisteina , Acetilcisteina, si Eurespal pentru tuse seaca ….am folosit siropurile de tuse productiva scrise mai sus doar cand a avut fetita si temperatura,nas infundat cu mucozitati , am suplimentat lichidele foarte mult , altfel daca a fost tuse productiva fara temperatura si rinoree apoasa clara nu ne-am obosit cu nimic ……Suntem la gradinita dar nu ne-am contaminat niciodata cu chestii grave care sa necesite antibiotice , dar la fiecare an de gradinita am luat virusi care ne-au dat de regula tuse productiva cu sau fara febra si nas infundat ….febra nu am avut niciodata , am avut temperatura pina in 38 care a cedat cu trei zile de paracetamol …..Am avut o tuse uscata ce parea infensiva si pentru care am incercat plicuri de Imunotus si nu a dat nici un rezultat si am luat Eurespal …..am facut varsat si am fost chiar multumita ca am scapat de el la gradinita ….in rest am spus si pe facebook , gradinitele romanesti sunt bombe cu microbi , virusi si bacterii de tot felul , viermisori ….bronsitele si laringitele sunt cap de lista

    • si folosesti persoana I plural pentru ca tot ce a facut copilul ai facut si tu, nu? Altfel ai problema…

    • Aud in mod constant de la prietenii cu copii din tara de virusi si viroze infioratoare, copii in spitale cu saptamanile, forme foarte grave.Oare de ce? Sincer ma intreb. Pentru toti gradinita e un loc in care iti faci trei cruci inainte sa intri pe usa. Si vorbim de alea private care costa o tona de bani.
      Si la noi copii umbla cu mucii pana in brau si tusesc din toamna pana in primavara dar de 2 ani de cand mergem zi de zi nu am auzit de nici un copil in spital si sunt 40 de copii (din care minim 15 stau gramada bot in bot tot timpul).

    • Iti zic eu ca in ro e chiar nasol, noi am emigrat cand avea copilul 3 ani juma, virozele erau intr-adevar groaznice majoritatea. In doi ani de cand suntem in alta tara a racit, tusit in medie mai mult si mai des decat in ro, dar nu a mai fost de antibiotic si nici nu a mai luat nimic in afara de paracetamol si nurofen, nu siropuri, nu leacuri, nimic. .. viroze simple, fara complicatii
      Ce sa zic, a mai crescut si el, dar nici noi adultii n-am mai avut viroze care sa dea in diverse si antibiotice, eu una cred ca e o combinatie de factori, clima umeda si rece nu permite virusilor sa se faca balauri, nenea de la care cumpar verdeturi in piata sigur nu are buda in fundul curtii, astia se spala si-s mult, mult mai curati decat romanii (da, si eu ma credeam zeita igienei si a curateniei, ca deh, sunt educata and stuff, asta pana sa intru in casele lor… ) , viata e mai lipsita de stress in general, aerul mai curat si imi mai vin in minte destule 🙂

    • La 3ani jumate e deja mare si are o imunitate mai puternica, e greu de comparat. Dar iti zic eu ca si in străinătate te sperii, unde merge al meu la „copii”, este unul care tușește ca un cal si asta de cel putin 9luni. Si mereu vad si pe la locuri de joaca copii cu mucii atârnând si tușind .

  3. Ce la fix se potriveste… Dimineata mi-am lasat piciul la cresa cu mucii pana in brau si instructiuni de folosire a servetelelor pitite in fiecare buzunar.
    Citesc comentariile pe FB si ma ingrozesc. O doamna vroia sa afle cum e in strainatate. La noi regula e: se vina la cresa cu muci, tuse, nu se vine cu febra (tinut acasa 24 h dupa ultimul puseu de febra), nu se vine cu boli contagioase, paduchi (aici e nasol ca tre sa-l tin acasa 7 zile dupa inceperea tratamentului dar pana acu n-am avut norocu sa luam desi periodic apar), nu se aduc copii cu diaree si dureri de burta si in general nu se accepta copii cu o stare generala proasta.
    Pediatrul mi-a explicat ca la 48 h de tratament antibiotic poate fi trimis in colectivitate.
    Iarna e normal ca educatoarele sa aiba o lista intreaga de medicamente de administrat primita de la parinti dimineata si se pare ca e part of the game. 🙂
    Copii bolnavi se joaca cu toti la gramada nu sunt izolati in camere speciale cum citeam alta aberatie in comentariile de pe FB. In general copii bolnavi se scot afara nu se tin incuiati in casa. Odata m-a mancat sa intreb pediatrul dupa cate zile pot sa-l scot afara (era racit) si asa ciudat s-a uitat la mine ca mi-am invatat lectia.
    Jucariile se dezinfecteaza in fiecare seara dar doar la grupa de bebelusi (de la 3 la 18 luni).
    Noi am tras cu bolile si mucii in primul an de cresa. Dupa…liniste si pace, recordul actual este 15 luni fara nici o urma de boala, viroza, gripa,etc. Coincidenta sau nu, tot de vreo 15 luni copilul mananca bine, variat, multe legume si fructe crude, doarme foarte bine (minim 10 ore pe noapte, cateodata si 13) si sunt convinsa ca toate astea ii intaresc sistemul imunitar. Eu una daca nu dorm bine 2 nopti a treia zi ma apuca ceva garantat. Personal nu prea cred in tratamente homeopate, siropuri si vitamine pentru imunitate, cred intr-o alimentatie sanatoasa, odihna si mult aer curat. Cand se imbolnaveste totusi, mers la medic (nu la homeopat) si luat tratamentul recomandat (nu dupa ureche sau ce-a luat si copilu’ lu’ vecina). Avem un medic bun care lasa corpul sa lupte singur si nu intervine cu chimicale decat cand e necesar si deocamdata la noi functioneaza bine.

  4. Un mic comentariu- in urma unei infectii de cai respiratorii putem ramane (adulti si copii) cu tuse seaca pentru o perioada de pana la 3 luni.
    Asta nu e semn de raceala- e semn ca (virgula) caile respiratorii raman mai sensibile si mai usor reactive.Orice mic stimul poate cauza tusea (gen schimbari de temperatura, aer uscat etc).
    Nu inseamna astm..
    Sa fim sanatosi!

  5. Da’ macese iau inainte de a raci? Portocale, citrice in general? Avocado, rosii, patrunjel? Supe de pui, ceaiuri cu ghimbir?

    Temperatura in camera e cea corecta? In dormitor iarna trebuie sa fie intre 16-18 grade spre exemplu.

    Mi se pare mega-important si efortul de a preveni bolile, care in sezonul rece trebuie clar dublat sau triplat…

    • 16 grade in dormitor mi se pare cam extrem. Noi tinem cam 22-23 tot timpul. Mancam sanatos, nu ne omoram cu citricele.

    • Nu conteaza citricele daca se compenseaza cu tone de ardei gras, avocado, patrunjel etc, care sa contina vitamina C. E vorba practic de un supliment de vitamine in perioada asta.

      Cat despre temperatura, poti incerca sa vb cu pediatrul, sa vezi ce zice. Temperatura ar trebui sa difere de la camera la camera. 🙂

  6. o mica remarca: in Bucuresti datorita poluarii si fumatului sunt mai multe inflamatii respiratorii. E trist dar din motive ca acestea am cunostinte ce s-au mutat ( la 20-200km de bucuresti). Da, a ajuns Bucurestiul ca marile orase americane: sa nu mai fie locu ideal de crescut un copil, ci sa aleaga provincia.

    In rest, pentru tusea reziduala eu am avut efecte faine cu ceai de cimbrisor, iar socrii cu miere + scortisoara.

  7. Nu locuim in tara si de fiecare data cand am mers la medic cu copiii raciti, bebelusi mici sau tuse de o luna, nu li s-a dat absolut nimic, ni se spunea ca e normal ca copiii sa se raceasca de pana la 7 ori pe an, ca trebuie sa asteptam si le va trece. Asa ca m-am invatat sa ii tratez natural, cu ceaiuri etc iar daca tusea e puternica le pun seara feliute de usturoi la picioare in ciorapi, am observat ca e metoda care functioneza cel mai bine.

  8. O minima protectie si prevenire se impune. Spalat pe mani, pe fata si suflat nasul bine imediat ce ai intrat in casa. Suplimentar se spala toate produsele aduse in casa. Conserve, sticle etc.

  9. Nu stiu daca a mai intalnit cineva asa ceva, insa de cand este fata mea la gradi (octombrie 2015) cea care boleste sunt eu. Am fost racita aproape non stop si am luat antibiotic de 2 ori pana acum pt ca nu mai puteam si se complicase raceala. Ea, este ca o floare, ii curge putin nasul 1 zi -2 si e ca noua. Ce-i drept luna aceasta am luat amandoua minunata viroza care umbla si a facut si fata mea febra.

    • Da da, mie mi s-a intamplat. Am fost bolnava in primul an de „colectivitate” cat n-am fost in toata viata mea. Si forme urate, cu febra 41C (dap!), urgenta in toiu noptii, etc… Medicul de familie mi-a zis senin ca asa e viata, ma expun zilnic unui focar noi de microbi si virusi plus noptile nedormite si sarcina mi-au pus sistemul imunitar la pamant.
      Si in tot timpul asta „pacientul zero” era relativ ok, facea forme usoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *