Problemă matematică

Am următoarea problemă: 80% dintre lucrurile bebelușești pe care trebuie să le calc înainte de a le așterne în dulapul delfinei ce va să vină sînt considerabil mai mici decît talpa fierului de călcat. Dacă aveți la îndemînă tutoriale care mă pot ajuta să depășesc acet moment dificil, acum e un moment bun să le împărtășiți.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4248

50 comentarii

  1. Toate ca toate dar pozele sunt minunate 🙂 Sunteti minunate. Referitor la calcat poti lua un fier mic de calatorie si gata. Hainute mici fier de calcat mic 😀

    • Sa stii ca m-am gindit la asta, problema e numa ca fiarele astea de calatorie nu se incing prea bine, si fix asta e ideea, sa pirlim microbii…

    • Pentru ca nu stiu pe unde au stat inainte sa le cumpar, habar n-am cine-a pus mina pe ele, si un spalat la masina la 40 de grade nu omoara niciun microb. O sa le calc numai o data, la inceput. Ca sa le scap de vietati nedorite pe pielea copchilei.

    • mituri urbane, nu are cum sa omoare microbii faptul ca treci cu talpa fierului de calcat peste ei, ar fi prea simplu. Nu stiu ce temperaturi dezvolta un fier de calcat dar majoritatea bacteriilor patogene mor la temperaturi de mult peste suta de grade, 120-150-180, la care se adauga factorul timp, adica o expunere de 30 de minute in medie, deci frectie la picior de lemn, cred ca spalatul ajuta mai mult, detergentul si apa scot microbii din tesatura si ii indeparteaza la clatire chiar daca nu ii omoara, parerea mea.

    • De spalat le spal. Treaba cu calcatul e, recunosc, pentru my peace of mind. Ca sa le bag la sterilizator nu pot.

    • De ce nu le speli la 70-90 grade? E mult mai eficient decat calcatul. Sau mai sunt detergenti speciali / vanish antimicrobieni.

    • Pentru ca se strica… Pe ele e indicatie de maximum 40 de grade, ma gindesc ca nu e degeaba.
      Multe mamici zic ca detergentii astia tip vanish dau reactii alergice la nou-nascuti. Nu vreau sa risc.

    • Nu stiu ce e Sagrotan, dar stiu ca DM e foarte tare si de-acolo o sa cumparam toate consumabilele pentru bebe, de la sampon la scutece pt ea si tampoane de sin pentru mine. Dar mai stam o vreme, sa nu aglomeram dulapurile prea devreme.

    • Se strica exact la fel de mult ca lenjeria ta de bumbac spalata la 90 :). Adica mai deloc. Eu spal tot ce e de corp si din bumbac la peste 70 de grade, pentru ca altfel n-am nicio sansa sa iasa anumite pete (de ex. transpiratia unui fumator).
      Totusi nu-mi dau seama de un lucru – ok, acum ai timp si stiu ca si asteptarea e faina asa ca la inceput calci de placere. Dar cand n-o sa-ti mai placa, de ce nu le calca menajera? Parca ziceai ca ti-ai luat intr-un final 🙂

    • Nu se strica. Eu le-am spalat pe toate la 60 de grade si nu au avut nici o problema. Atentie doar la culori, sa fie grupate bine, si foloseste un detergent pt haine colorate – nu pt albe. Cel pentru albe scoate si eventualele desene de pe hainute.
      E de ajuns sa le calci odata – prima data. In fond copilul trebuie sa se mai si obisnuiasca cu microbii.

    • incerc sa respect indicatile de pe hainute. ce-i de 40 grade spal la 40, dar de cand cu diversificarea si petele de sfecla rosie, avocado si altele, mai pun si vanish si n-am observat reactii alergice la copil. e adevarat ca in primele luni nu foloseam. dar spalam totul la 90 grade pentru ca erau doar hainute albe, cu prea putine imprimeuri. si calcam, bineinteles. mai calc si acum, dar de drag si pentru ca uneori sunt prea sifonate. dar avem zile in care poarta si haine necalcate si nu se supara pe noi 🙂 si spal orice haina noua, atat a copilului, cat si a noastra. tocmai pentru ca nu stiu cine a pus inainte mana pe ele.
      Apropo de dezinfectat hainutele – copilul poarta hainute spalate la 90 grade, cu detergent special si calcate bine, bine, si apoi este luat in brate peste hainele parintilor, spalate la 40 de grade cu detergent normal si uneori necalcate :). Pune mana, se atinge cu fata, baga mana in gura si uite asa s-a dus toate dezinfectarea. Nu spun ca nu trebuie calcate, spun ca treptat, copilul se obisnuieste si cu microbii. Si este bine asa, pentru ca vine momentul in care baga totul in gura, linge papucii sau roata carutului, scapa marul pe jos si-l ia inapoi si-l baga in gura si nu mai tine treaba cu sterilizatul. dar intre timp s-a dezvoltat si imunitatea.

    • Stii ce distruge bacteriile? Înghețul! 🙂 Al meu s-a născut în ianuarie, asa că înainte să nasc am spălat toate hainele si le-am întins în curte pentru câteva ore, au înghețat bocnă. Afară cred că nu ai unde să le însiri, nici nu mai e asa de frig, deci…ai putea să le bagi un pic la congelator 🙂
      Dincolo de glumă, nu cred că e cazul să te stresezi cu microbii de pe haine! Sunt convinsă că pe pielea oricărui om sunt de sute de ori mai multe bacterii, virusi sau microbi decât pe orice haină.

    • Ah, da, era bine sa le pot congela… 😀 Sigur, as putea sa le si fierb, pina la urma, sigur si asta functioneaza…
      E adevarat ca sint multe vietati pe noi, si cu alea n-ai cum sa lupti si nici nu trebuie, dar in mucii pe care i-a asternut doamna din magazin pe body-ul cel mic sigur sint si alt soi de bacterii care e mai bine sa nu intre in sistemul unui nou nascut. Pe scurt, fac ce pot, nu fac tot.

    • Îmi amintesc din copilărie cum mama si bunica fierbeau rufele pe sobă, într-o oală imensă…am senzația că adăugau si ceva caustic în apă, probabil lesie, că în timp ce fierbeau era un miros specific, înțepător, în casă…sigur nu rămâneau bacterii vii.
      Nu că as vrea să te stresez 🙂 , dar am citit la un moment dat un articol unde se zicea că după inventarea masinilor de spălat si a temperaturilor scăzute, gen 40 de grade, rufele dintr-o casă, în special asternuturi, prosoape, au devenit mult mai murdare decât înainte…pline de acarieni si alte chestii yuk care supraviețuiesc spălării…Le spălăm mult mai des, dar le spălăm degeaba. Cică mai de mult, când se spălau rufele manual si se fierbeau, erau mult mai curate, fără acarieni, fără bacterii…si de aia avem acum asa multe alergii, de la acarienii din rufe etc. Dar na, era un articol din ăla gen ”cercetătorii britanici zic că’, deci nu stiu în ce măsură informația e corectă.

    • Deea, problema e ca materialele de pe vremea mamelor si bunicilor nu mai sunt azi, nu mai au aeeasi rezistenta, chiar daca, pe cat posibil, sunt naturale.
      Nu vreau sa-mi imaginez ce scandal ar iesi daca i-as spala sotului una dintre frumoasele lui camasi din „bumbac egiptean” (bazaconii sa te faca sa le cumperi) la 80 gr :D. Am spalat prosoape la 90 gr. si s-au jumulit si decolorat in ultimul hal.
      Mama are o frumoasa esarfa din cea mai mangaietoare matase naturala, neagra, cu boboci galbeni. Inainte de a fi esarfa, a fost doua fuste, pt sora-mea si mine, cand eram mici. Inainte de a fi fuste, a fost rochia bunica-mii, croita din material cumparat in anii „60. Rochia purtata intre 1960-70. Imi pare rau ca nu mai e rochia; era f frumoasa de purtat acum.
      Nu stiu cum va arata esarfa mea din matase, de la Meli Melo, peste 50 de ani.

  2. Noi ne-am cumparat uscator de haine 🙂 In loc sa primim tot felul de chestii inutile, le-am spus celor care ne-au intrebat ce vrem pt bebe ca avem nevoie de un uscator… au mai adaugat si parintii niste banuti si am cumparat masinaria care ne face viata muuuult mai usoara.

    • Ei da, mi-ar placea si mie asa un device. Plus o masina de spalat vase.
      O sa ni le luam cind o sa fim la casa noastra. Cind o mai fi si asta…

    • Ioana, eu n-am avut nici un truc; le-am calcat pe bucatele, punand varful fierului pe maneci, guler (daca era cazul), facand cute acolo unde nu se putea altfel. Body-urile mi se par usor de calcat, fie ca-s petrecute, fie ca nu, pentru ca sunt mai… „intregi”.
      Si ma gandesc ca fierul ala de calcat se incinge destul de multisor, daca ia pielea si sfaraie apa pe talpa lui. La un 100 de grade tot se duce. Un calorifer la 70 de grade, de exemplu, e „tangibil”. La 80 de grade nu prea poti tine mana pe el, insa nici nu-ti ia pielea, iti face o urma din aia rosie. Astfel ca nu stiu ce temperatura e aceea la care pielea-ti ramane pe talpa fierului, dar cred ca e mai mare de 100 de grade, cea de fierbere a apei. Or, daca insisti cu fierul, trecandu-l de mai multe ori pe obiect, cred ca dezinfecteaza.

  3. Bunica zicea ca pe vremuri, la scoala, se facea materia ‘igiena’ sau ceva asemanator, unde LE invata sa calce chiar si lenjeria de corp, de pat, pentru a indeparta microbii. La un moment dat incepusem sa calc plicuri, fete de perna macar, insa mi-a trecut dupa 5 minute. Cat despre hainele celor mici, eu cred ca trebuie mereu calcate, nu doar prima data. Mama asa facea cu surioara.

    • La primul meu copil, la fetita, am calcat tooooot timpul hainutele, chiar daca uneori in singurul meu timp liber; obiceiul mi-l pastrez si acum, cand are aproape 6 ani…La baietel, care are aproape un an, la fel, cu toate ca am mai scapat cate un body sau pantalonas necalcat din lipsa de …stoc (i-am luat mai putine haine lui, asa ca a trebuit sa i le rulez mai des0. Mi se par mai ingrijite hainutele calcate, degeaba pun pe ei o bluzita frumoasa, e mai putin frumoasa sifonata si mototolita. Dupa o vreme mi-a intrat in ritualul zilnic calcatul, nu mai mi se pare o corvoada ca inainte, probabil si de dragul hainutelor adorabile. 🙂

    • La cum ma cunosc, n-o sa ma spetesc cu calcatul. Nu includ aici hainutele frumoase, rochitele si alte trebusoare pentru poze. Pe alea o sa le calc, ca sa look pretty. 😀

    • Sigur nu o sa ai :)) Eu am avut fix de 2 ori timp pentru operatiunea asta in primul rand pentru rapiditatea cu care le pata. Trebuia sa le spal imediat, si a doua zi luam inevitabil la purtat ce era pus la uscat.( si acum schimbam cam 3 body-uri pe zi) 🙂

  4. dar exista si spalat la 90 de grade, detergenti antibacterieni, etc.

    asa nici pampersii nu stii daca sunt 100% igenici

    si eu astept cu nerabdare tot ce vei avea de povestit dupa 🙂 asta nu inseamna ca nu astept si subiecte de alta natura

    cu drag

    • Scutecele sint in pachete sigiliate, hainutele nu, pot fi pipaite, atinse de oricine, chiar am vazut o doamna stranutind puternic pe un body de nou nascut la Next Kids.

      Nu vreau sa spal la 90 de grade chestii pe care scrie ca indicatie de spalare maximum 40 de grade, ca ma gindesc ca indicatiile alea nu-s chiar degeaba.

    • Ioana, eu am spalat TOT la 90 de grade de SUTE de ori…si nu li s-a intamplat nimic. Producatorii pun asa ca sa se asigure ei ca nu se intind sau strang bumbacurile….insa e aberant. Evident ca spalate la 40 de grade e ca si cand nu le-ai spala…Adica daca copilul face caca pe ceva, dau daca se aseaza pe jos in parc…ala cam trebuie la 90 de grade spalat pentru a inlatura bacteriile.
      Hainele Marei abuzate si mega-abuzate la 90 de grade, si luate de la second…unele din ele au 3 ani acum si le-ai vazut pe ea. Cele de bebe sunt la alt bebe care le-a mai abuzat odata numai cu 90 de grade. Fierul de calcat eu cred ca face multe grade pe el si ca e f eficient la ars bacterii, numai ca necesita milioane de ore si de nervi si de durere de spate.

  5. da, asta a fost o problema la inceput. ce era cu capse si se putea desface, desfaceam si calcam, ce nu, incercam sa le calc asa cum puteam. stiu ca inainte sa nasc, mi-a luat vreo 2 zile sa calc o masina de hainute. si mi-am zis ca o fac doar atunci, mai tarziu nu. dar uite ca si acum, la 8 luni, tot calc. am capatat o dexteritate…pot sa ma uit si la tv in timpul asta :)) e adevarat ca si hainele sunt mai maricele. poti spala la temperaturi mai mari la inceput, daca nu exista imprimeuri care sa cedeze. le intinzi bine cand le pui la uscat si gata 🙂

    • La mine n-o sa tina treaba cu calcatul, urasc sa calc, pentru mine n-am calcat decit cel mult cinci camasi toata viata. Am mai calcat pentru Omul citeva camasi, dar putine.

    • Eu nici macar atat, am la activ doar o tentativa de a calca un tricou. Noroc ca al meu isi calca singur, a inteles rapid situatia. Cat despre lenjeria de pat….niciodata nu o sa inteleg cum au unii oameni rabdarea sa o calce. De ce sa ne complicam viata inutil? Nici sa am toata ziua la dispozitie nu m-as apuca sa calc, sigur as gasi o mie de lucruri mai interesante de facut. Cand (daca) voi avea bebe la fel voi proceda, chit ca risc sa ii stric hainutele cand e foarte mic spalandu-le la o temperatura mai mare. Iar cand va creste nici atat, doar daca se ofera tac-su voluntar!

  6. Intotdeauna m-am intrebat (si eu) cum fac mamicile de calca hainute ATAT de mici. Inca nu am fost pusa in situatia cu pricina, dar probabil m-as chinui cu varful fierului de calcat sau (asa cum au sugerat fetele) as calca 2 deodata. Spor, in orice caz!

  7. Din experienta mea nu lua multe foarte mici…adica size 0 pt ca nu apuci sa i le pui delfinei decat maxim 1 saptamana…hai 2. Mai bine le iei gen 3 luni…poate poate apuci sa i le pui 1 luna si ceva. Faza e ca la inceput le vei spala foarte des, ca nu are sens sa ai 20 de body mici….5-6 sunt suficiente si le tot vei spala.Si de calcat dupa aia nu va mai fi vorba. Sa nu uiti insa sa nu folosesti balsam…nu e permis la hainutele de copii…pediatrul spune asta. Eu folosesc otet alb simplu in cuva de balsam…face acelasi lucru dar nu ramane in tesut si nu irita piele copilului. Si evident hainele nu vor mirosi deloc a otet.

  8. wow, chiar ca problema.
    Eu n-am calcat niciodata , le-am spalat si gata, nici nu mai stiu la cate grade:)
    poate ca am fost inconstienta, bine ca n-au avut niciodata crocobauri pe piele, nici dermatita nici nimic, pfiu :)))

  9. Eu am folosit in primele 6 luni ale lui bebe, detergentul Dermalin baby apoi Persil baby. Hainutele le-am calcat de fiecare data dupa ce erau spalate, chiar si sosetelele si scutecelele din finet pe care-l asezam.

  10. Nici eu nu suport sa calc (lucrurile noastre le calc doar daca nu se poate altfel), dar lucrusoarele bebelozaurului le calc de drag inca de cand s-a nascut. Intr-adevar, cele de nou nascut sunt mai mici decat talpa fierului de calcat, dar le calc pe bucati, mai mult cu varful talpii. Asa e, nu cred ca spalarea la 40 de grade poate omori toti ‘carcalacii’, asa ca voi continua sa fac chestia asta pana… m-or lasa nervii. In plus cand le scot din masina de spalat de la 1200 de rotatii arata intr-un mare fel. Cred ca ar arata un pic aiurea hainutele super sifonate pe copil. Spor!
    PS: eu il spal cu Medela si dupa baita il ung cu traditionalul ulei (de struguri, ca la ala de masline a facut un soi de alergie) sterilizat in bain marie.

  11. eu nu am calcat sau fiert hainele pentru Anaid. Le-am spalat si, recunosc, am clatit de doua ori.
    nici sterilizator nu am avut pentru ca multe mamici mi-au spus ca a fost total nefolositor. Daca vrei sa calci, asteapta numa’ putin si o sa ai ce calca! Creste atat de repede….apropos, sa nu iei multe hainute mici. Eu am luat doar un set, de iesit din spital si am primit atat de multe incat am avut cateva care au ramas nepurtate. Oricum, le-am dat pe toate intre timp altor mamici….

  12. Daca are vreo importanta la statistica: nu le-am calcat niciodata hainele, spalat bine, pe culori, la 60-90 de grade si atat. Scuturat bine cand le pui la uscat, daca ai probleme de estetica.
    Tot respectul pt cele ce calca, mie nu-mi place si am invatat sa traiesc cu asta, chiar nu ma afecteaza deloc (nici ne-calcatul, nici ce spun altii despre ne-calcatul meu, evident nu e ne-calcat nesimti 🙂 cand e musai, se face).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *