Biscuiți de casă și de post

Aseară cînd a venit Omul meu de la biuro, îl așteptam mîndră tare cu o salată proaspătă (e la cură) și cu un teanc de biscuiți integrali dietetici (și de post) la care muncisem de umplusem toată bucătăria de făinuri și semințe (am și făcut curat înainte să bage el cheia în yală, că el se stresează dacă nu e ordine). Copilașa veselă (deh, era ziua ei), lingea o pară.

Și n-apuc să-l pup drăgăstoasă pe frunte că din cei 31 de biscuiți ai mei văd pe farfurie numa cinci.

– Mă, care ați ras biscuiții? Vreau să fac și eu o poză cu ei pentru blog. Aveți milă.
– Eu am mîncat unu, zice Omu. Poate trei. Sau să fi fost opt?
– Și eu doi. Sau patru. Cel mult nouă, zice nănașa copilei, venită în vizită de ziua ei.

Înainte să mai clipesc o dată și să văd farfuria goală, am săltat-o și am pitit-o. Ca să apuc să fac poza asta, cu telefonul, scuzați proasta calitate.

Deci am dat lovitura cu biscuiții ăștia. Se fac rapid, într-o oră erau gata scoase din cuptor două tăvi pline. Nu trebuie să lași aluatul la dospit, la crescut, la răcit în frigider. Amesteci toate cele, întinzi foaie, decupezi discuri cu cana, pui în tavă pe foaie de copt și în 13 minute is gata. De post, fără lapte, ouă, smîntînă (eu am pus puțin unt, dar merg foarte bine și cu ulei de măsline). Merg la cafea, cu fructe, cu gem, înmuiați în lapte, de dat la copii peste 1 an, că sînt crocanți și scarpină numa bine gingiile.

Pentru 30 de biscuiți de mărimea unui capac de borcan de 400 gr, aveți nevoie de:
120 gr făină integrală (ovăz, grîu, secară)
80 gr tărîțe de grîu
40 gr. fulgi ovăz făcuți chiseliță cu o mînă de nuci și migdale
2 banane foarte coapte, zdrobite cu furculița sau 2 o lingură de miere sau 2 linguri de zahăr nerafinat
2 linguri de ulei de măsline sau o bucățică de unt
40 gr. fulgi de ovăz întregi
150 gr apă caldă

Se amestecă toate cele cu o lingură de lemn, se împarte compoziția în două. Într-o jumătate se amestecă migdale pisate sau fructe confiate tăiate mărunt (dacă le lăsați mari or să rupă aluatul cînd îl întindeți cu sucitorul), în cealaltă alte fructe confiate sau ciocolată mărunțită la robot (eu am folosit ciocolată extra dark 85%). La 180 de grade, 12-15 minute, mai mult se fac beton și nu-s buni.

Hai c-am fost harnică și ieri. Azi nu-s, ies la plimbare! Prea frumos plouă să stăm în casă!

PS: Pentru un om bun care azi trece printr-o operație grea: Baftă, omule, aștept semn că ești perfect, să pot să-ți aduc un coșuleț de dintr-ăștia proaspeți! Și după aia cîntăm, bine?

20 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *