Din nou despre cărți

Încep cu a mea, că mi-e cea mai dragă.

fictiuni reale

A ieșit din tipar, o am, e frumoasă, grasă, miroase a cerneală, am citit-o toată în primele două seri. Sînt în ea 67 de povestiri, a treia e a mea, se numește Dosarul. Sînt bune povestirile, istorii reale (sau nu) despre fete, băieți, bunici fără picioare, actrițe, pisici germane, un amestec eterogen ca un chec cu zmeură. Eu nu-s mare fac povestiri, am nevoie de timp, de multe pagini împreună cu opera să mă obișnuiesc cu personajele, cu ideile, cu atmosfera, mi-e greu să cunosc autorul în doar două pagini, să înțeleg ce și de ce a scris, să mă despart de personaje după doar cîteva paragrafe. Așadar da, mi-e greu să citesc povestiri, prefer romanele. Iar să scriu povestiri… uf, aș spune că mi-e aproape imposibil. Nu spun, pentru că uite, am scris măcar una acceptabilă. Și ea e într-o carte. Care există cu adevărat, e la mine pe noptieră. Dacă n-aș avea-o la îndemînă s-o pipăi aș zice că-i prea frumos să fie adevărat.

Lansarea va avea loc joi, 26 septembrie, la ora 7 pm, la Libăria Humanitas Krețulescu din București. Mi-ar plăcea să veniți, să nu-mi fie urît acolo în marea de autori buni de povestiri în care mă simt ca o intrusă. Cartea se găsește deja în librăriile Humanitas din București și online, aici. Dacă ajungeți s-o citiți, mi-ar plăcea să-mi spuneți cum vi se pare, inclusiv (sau mai ales) ce nu v-a plăcut.

De luni încep să citesc cele cinci romane finaliste în cursa pentru premiul literar Augustin Frățilă – Romanul anului 2012. Iată-le:

“Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
“Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012
“Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
“Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
“Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012

Afis promo castigatoare- 2013

Lista scurtă a fost alcătuită de un juriu de specialitate format din trei critici literari. Aveți aici motivația lor în ceea ce privește alegerea celor cinci romane. 24 de bloggeri (printre care și eu) vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, oferit de compania Philip Morris Trading.

Între timp am terminat Foamea, de Knut Hamsun. Uf, m-a cam dat peste cap, recunosc, n-a fost pagină să nu-mi aducă aminte de tata. 🙁 Din punctul ăsta de vedere nu mi-a plăcut. Altfel, dap, o lectură interesantă, cu care nu te întîlnești la tot colțul bibliotecii.

Pînă luni plănuiesc să citesc Convorbirile Ioanei Revnic cu Alex. Ștefănescu, prevăd povești spumoase despre facultatea de litere, domnul Nicolae Manolescu, revistele literare, critici, dragii mei critici literari…

Voi să citiți mult, să ieși în stradă des, să aveți grijă să nu răciți și să mîncați chec cu zmeură!

19 Comments

 1. Felicitari Ioana pentru publicarea povestirii! Voi fi la lansare pentru ca imi plac mult lansarile de carti, dar si pentru ca imi doresc sa te cunosc! Spor la citit si keep un the good work!

  • Printesa Urbana

   Awww multumesc!

 2. Bună, Ioana! Aş vrea să citesc şi eu povestirea ta, ai idee dacă se va putea comanda online cartea? Nu citesc romane româneşti pentru că nu le găsesc în format electronic, aş vrea să citesc toate romanele recomandate de tine dar nu ştiu cum să ajung la ele. De obicei găsesc totul pe online si in engleză, nu-mi permit să cumpăr miile de cărţi pe care vreau să le citesc. Foamea de Knut Hamsun este pe gutenberg in engleză dacă interesează pe cineva, eu tocmai am luat-o, sper să ajung la ea cât de curând.

  • Printesa Urbana

   Hello, multumesc de interes, cartea se poate comanda de pe lunkul din articol, in format fizic. In format ebook nu e disponibila inca.

  • Andrada

   Intrand pe linkul din postare poate fi citita povestirea Printesei.

  • Am citit „Dosarul”, mi-a plăcut, e scrisă unitar şi cred vorbeşte într-un mod puternic despre cât de greu e să te regăseşti după ce ţi se întâmplă aşa ceva (după ce te izbeşte cineva cu capul de scări). Felicitări!

  • Printesa Urbana

   Multumesc, ma bucur ca ti-a placut!

  • Mi-ar plăcea să citesc un text mai mare, poate chiar un roman, scris în stilul „Dosarului”.

 3. Elena

  O sa o cumpar, o sa o si citesc, promit!!!! Mi-e dor de vacantele de vara in care citeam pana la 5 dimineata si dupa dormeam pana la 14 si o luam de la capat. Ma apuc de franceza si de citit….dupa ce incepe Maria gradi 🙂 FELICITARI!!

 4. Eu incerc sa citesc tot mai des, cat mai mult si din domenii tot mai variate. Acum plec in vacanta, iau cu mine cel putin 2 carti.

 5. milly

  Felicitari, mi-e drag de tine tare de tot! Iti doresc mult succes si de acum inainte! :*

 6. Adina

  Felicitari din nou, fata draga! Si chiar nu-ti plac povestirile? Ca mie-mi pare ca multe dintre posturile tale sunt chiar povestiri scurte 🙂 Hugs!

  • Printesa Urbana

   Hum… da… uite ca la asta nu m-am gindit… 😀 Thx girl!

 7. md-c

  vin si eu! Unde este, mai exact libraria? Nu prea am net zilele astea…

  • Printesa Urbana

   Cale Victoriei 45, linga magazinul Muzica! te astept!

 8. Georgia

  atat de tare mi-a placut sa citesc „Foamea”, o carte gasita pitita intr-un colt prafuit, insa abia la final mi-am dat seama ca era doar primul volum. de atunci il caut pe al doilea si abia astept sa reiau lectura

 9. andaz

  A venit cartea, ma duc sa o citesc chiar daca mai am vreo 2 carti in paralel 🙂

  • Printesa Urbana

   Uaaaa, ai comandat-o??? Vai, multumesc, lectura placuta!

  • andaz

   Da, am comandat-o. Mi-as dori sa pot veni si la lansare. Imi place pana acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *