Din nou despre cărți

Încep cu a mea, că mi-e cea mai dragă.

fictiuni reale

A ieșit din tipar, o am, e frumoasă, grasă, miroase a cerneală, am citit-o toată în primele două seri. Sînt în ea 67 de povestiri, a treia e a mea, se numește Dosarul. Sînt bune povestirile, istorii reale (sau nu) despre fete, băieți, bunici fără picioare, actrițe, pisici germane, un amestec eterogen ca un chec cu zmeură. Eu nu-s mare fac povestiri, am nevoie de timp, de multe pagini împreună cu opera să mă obișnuiesc cu personajele, cu ideile, cu atmosfera, mi-e greu să cunosc autorul în doar două pagini, să înțeleg ce și de ce a scris, să mă despart de personaje după doar cîteva paragrafe. Așadar da, mi-e greu să citesc povestiri, prefer romanele. Iar să scriu povestiri… uf, aș spune că mi-e aproape imposibil. Nu spun, pentru că uite, am scris măcar una acceptabilă. Și ea e într-o carte. Care există cu adevărat, e la mine pe noptieră. Dacă n-aș avea-o la îndemînă s-o pipăi aș zice că-i prea frumos să fie adevărat.

Lansarea va avea loc joi, 26 septembrie, la ora 7 pm, la Libăria Humanitas Krețulescu din București. Mi-ar plăcea să veniți, să nu-mi fie urît acolo în marea de autori buni de povestiri în care mă simt ca o intrusă. Cartea se găsește deja în librăriile Humanitas din București și online, aici. Dacă ajungeți s-o citiți, mi-ar plăcea să-mi spuneți cum vi se pare, inclusiv (sau mai ales) ce nu v-a plăcut.

De luni încep să citesc cele cinci romane finaliste în cursa pentru premiul literar Augustin Frățilă – Romanul anului 2012. Iată-le:

“Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
“Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012
“Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
“Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
“Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012

Afis promo castigatoare- 2013

Lista scurtă a fost alcătuită de un juriu de specialitate format din trei critici literari. Aveți aici motivația lor în ceea ce privește alegerea celor cinci romane. 24 de bloggeri (printre care și eu) vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar „Augustin Frăţilă”, în valoare de 10.000 de euro, oferit de compania Philip Morris Trading.

Între timp am terminat Foamea, de Knut Hamsun. Uf, m-a cam dat peste cap, recunosc, n-a fost pagină să nu-mi aducă aminte de tata. 🙁 Din punctul ăsta de vedere nu mi-a plăcut. Altfel, dap, o lectură interesantă, cu care nu te întîlnești la tot colțul bibliotecii.

Pînă luni plănuiesc să citesc Convorbirile Ioanei Revnic cu Alex. Ștefănescu, prevăd povești spumoase despre facultatea de litere, domnul Nicolae Manolescu, revistele literare, critici, dragii mei critici literari…

Voi să citiți mult, să ieși în stradă des, să aveți grijă să nu răciți și să mîncați chec cu zmeură!

19 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *