Cărți pentru bebeluși

Încă de la 8-9 luni, activitatea preferată a Sofiei e răsfoitul de cărți. Știe deja pe de rost personaje, cine face ce, ba știe exact și la ce pagină din Micul prinț e desenul cu baobabi, care o fascinează.

Citim la masă, ca activitate individuală, bona îi citește des poezii și povești, uneori citim în mașină, dacă drumul e lung. La culcare nu, nu că aș avea ceva împotriva acestui obicei, ba dimpotrivă, dar deocamdată Sofia adoarme pe întuneric (ne cîntăm una alteia și în 10 minute de ținut de mînă, doarme micuța).

Iată ce cărți i-au plăcut ei și ce i-am luat pentru Crăciun (știți doar că îmi place să mă pregătesc din vreme).

Prima carte a fost una textilă, de la Obaibi, am dat pe ea 25 de lei și Sofia a molfăit la ea de la 4 luni la 1 an.

carti pentru bebelusi_21-001

Am mai primit una textilă (de la un pici mai mare, muțumim Andreea) care are și bile la cotor, încă se mai joacă uneori cu ea.

carti pentru bebelusi_19-001

carti pentru bebelusi_20-001

Acum preferatele ei sînt cele de mai jos, adică toate cărțile pe care le are și pe care atîta le-a frunzărit că unele au pocnit pe la îmbinări. 😀

Cartea cu instrumente Toot Toot!, o iubește, o citește de juma de an zilnic.

carti pentru bebelusi_49-001

carti pentru bebelusi_51-001

carti pentru bebelusi_50-001

Primele 100 de animale (adoră cartea asta, a învățat absolut toate animalele, era să cad jos cînd i-am arătat o pasăre și i-am zis că e struț, iar ea mi-a zis că nu, e un EMU).

carti pentru bebelusi_40-001

carti pentru bebelusi_39-001

La fermă.

carti pentru bebelusi_31-001

carti pentru bebelusi_32-001

Omida mâncăcioasă.

carti pentru bebelusi_25-001

carti pentru bebelusi_24-001

Tinkerbell

carti pentru bebelusi_29-001

carti pentru bebelusi_30-001

Micul prinț

carti pentru bebelusi_44-001

carti pentru bebelusi_43-001

Primele 100 de cuvinte

carti pentru bebelusi_33-001

carti pentru bebelusi_34-001
Dinozaurii Pitici.

carti pentru bebelusi_42-001

carti pentru bebelusi_41-001

Scufița Roșie și Motanul încălțat 3D, cu cartoane decupate, de la Diverta, 10 lei bucata.

carti pentru bebelusi_38-001

carti pentru bebelusi_37-001

carti pentru bebelusi_36-001

carti pentru bebelusi_35-001

Dorința lui Oaky

carti pentru bebelusi_23-001

carti pentru bebelusi_22-001

Ghici cine vine în vizită, desene haioase, multe obiecte recognoscibile, povestea e puțin stranie, but well. 🙂

carti pentru bebelusi_45-001

carti pentru bebelusi_46-001

Multă vreme s-a jucat și cu 365 de autocolante, de aveam prin toată casa lipite ba un cap de prinț, ba o labă de iepuraș.

carti pentru bebelusi_47-001

carti pentru bebelusi_48-001

Are și cîteva cărți mici cu Pixie, nu se înnebunește după ele, dar uneori mi le îndeasă sub nas.

carti pentru bebelusi_52-001

Citim și revista Mami (la care scriu și pe care o cumpăr număr de număr ca să le păstrez pentru ea), sînt multe poze și ilustrații cu obiecte și personaje pe care le recunoaște din cărți.

Pentru Crăciun i-am luat deja un teanc de cărți de la Bebelibrărie.ro (presimt că jumătate o să i le dau mai devreme), o să le devoreze (pe toate odată, probabil). E fain saitul pentru că are filtru și pe vîrstă (foaaaaarte util, veți vedea), și pe domenii, și pe tip de cărți (muzicală, cu magneți, cu materiale etc ), au multe cărți în engleză, aveți din ce alege. Prețurile sînt bune, livrarea e rapidă (am comandat vineri, le-am primit acasă luni, transportul e gratis pentru comenzi mai mari de 150 de lei). Ce nu-mi place la mai toate site-urile librării, dar și la site-urile editurilor, este că rareori găsești poze cu interiorul cărții. Pentru mine e interesant de văzut (înainte de a comanda) cum arată ilustrațiile. Unele mi se par nepotrivite pentru copii, altele sînt de-a dreptul înfricoșătoare. Tare-aș vrea să le văd înainte de a da 30-40 de lei pe o carte. De data asta însă am ales bine, toate cărțile din teancul de Crăciun arată genial! Le-am citit deja pe toate (pe ascuns), vi le recomand!

photo 1

photo 2

photo 3

Dacă aveți recomandări de cărți, poftiți de le împărtășiți cu noi!

PS: Lucrez la postul cu idei de cadouri de Crăciun și la cel cu idei de activități pe vîrste, acum că Sofi e bolnavă și sîntem în arest la domiciliu am devenit compendiu ambulant de activități indoor pentru bebelușă de 1 an jumate și un pic. Și mi-am descoperit noi sertare cu răbdare: răbdarea cea de pe urmă și răbdarea aia care apare cînd restul răbdărilor au dispărut în mașina de spălat.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4238

39 comentarii

  1. Cand creste mai mare, neaparat „Aventurile lui Habarnam” . Acum e muuult prea mica, dar merita cumparata sa o ai cand ii va veni randul.

    • Musai, Habarnam e o serie întreagă, este din nou editată de Humanitas (dar e pentru copii mai măricei, însă poate fi repovestită cu succes pentru vîrste mai mici).

      Editura Prichindel are nişte serii cu grafică foarte frumoasă, că le-am regăsit printre titluri – şi sînt cartonate bine, rezistă (o vreme).

      Mulţumim pentru bibliografia voastră, am mai cules idei grozave! Spor la citit, poezit şi povestit!

  2. Eu am nimerit odata la Lidl o carte cu „primele cuvinte” si aia ii place cel mai mult. Are la sfarsit numerele si in dreptul fiecarui numar sunt x fluturasi/balonase/etc… ii place sa i le numar. Pune mana pe „7” de exemplu si asteapta sa zic unu, doi… sapte fluturasi. Dupa aia schimba. Pana nu i le numar pe toate nu ma slabeste. De asemenea adora paginile pe care sunt masini/tractoare/autobuze.etc. Toate sunt brrrruuum. Sau pasari. Alea toate sunt „aa aaa” adica cioara, asa l-a invatat bona.
    NU am inteles totusi ce au astia cu enotul? Frate, in toate cartile de animale este enotul. Eu nu stiam ca exista animalul asta, si asta micu pune degetul pe el si ma simt stupid cand ii zic: „asta este enotul mami, face naiba sa-l ia, chiau chiau…”, el saracu tot loveste cu degetelul sa ii spun si cum face. Cum face lume enotul??? Si de ce il pun astia in cartile cu animale? S-au terminat ratonii, bursucii, veveritele si soarecii?

    • Hm… la noi în carți nu e enot. E plin însă de emu și de tapiri. Chiar, ce e enotul ăsta și cu ce se hrănește? (Sofi vrea să știe nu doar cum face animalu, ci și cu ce se hrănește).

    • E un fel de n-ar mai fi, bursuc, soarec, in cartile lui l-am vazut si eu.
      N-am ajuns inca la partea cu hranirea. Asta mai lipsea, sa studiez acum si cu ce se hranesc toate animalele astea dubioase de care nu a auzit nimeni.
      Cred ca astia pun animalele ca sa le iasa la numar. Scrie pe coperta „100 de animale”, apoi hai sa punem frate toate lighioanele.

    • Foarte bune sugestiile tale.
      Cainele enot se gaseste si in Delta Dunarii, da, e un fel de soricel mai mare, ca un popandau. Cred ca am putea sa consideram ca face chitz-chitz :).

  3. Eu i-am luat de pe un site si o parte din povestile copilariei noastre, ca ma lovise nostalgia. Vreau sa le printez si sa le fac s-arate omeneste. Pot sa pun link-ul?

    • http://cartilecopilarieimele.wordpress.com/page/6/

      Sunt scanate de parinti marinimosi, calitatea nu e excelenta, dar sunt carticele de prin anii ’80-’90 care nu cred ca se mai gasesc in librarii.

      Cand le-am copiat eu trebuia sa platesti nush-cat (nu foarte mult) sa le poti lua una dupa alta, altminteri trebuia s-astept jumate de ora intre download-uri [ceea ce am si facut, a durat vreo 3 zile operatiunea, in fine, le am 🙂 ]. Am download-at o parte dintre ele, le impart cu drag cu cine le-o vrea daca-mi spuneti unde le pot urca fara sa dureze jumate de zi (sunt in format pdf).

    • Uaaa, ce de-a amintiri imi stirnesc… Le vrem si noi, musai le vrem, cred ca cel mai rapid ar fi sa le pui pe toate intr-un folder, apoi il faci arhiva .zip sau .rar si apoi le urci pe http://www.wetransfer.com (incap maximum 2 giga). Multumim, ar fi nemaipomenit sa le poti imparti si cu noi!

  4. Punct sensibil :)! Cartile sunt si preferatele Anei asa ca am reusit ca la un an jumate sa avem 3 rafturi de noptiera pline. E drept ca am trisat putin, avem carti si de la fratior pastrate.

    Am inceput cu carti cu pagini groase, sa nu le rupa usor. Asta a fost prima: http://librarie.carturesti.ro/baby-colours-267519
    Apoi de eric carle i-am luat „omida mancacioasa” si „vrei sa fii prietenul meu”.
    Colectia „scoala celor sapte pitici”, pentru 0-1 an, acum am luat-o si pe cea 1-2 ani.
    Pentru ca are rabdare si sa ii citesc efectiv am mai cautat carticele cu povesti scurte si non-violente, de exemplu astea:
    http://librarie.carturesti.ro/ghici-cat-de-mult-te-iubesc-234541
    http://librarie.carturesti.ro/nu-ti-e-somn-ursuletule-251982

    Apoi , desigur, nelipsitele carti cu animale, cu autocolante, cu sunete. Dintre cele cu sunete in mod deosebit i-au placut astea:
    http://librarie.carturesti.ro/sunete-pentru-cei-mici-primele-mele-animale-apasa-butoanele-si-asculta-sunetele-269771
    http://librarie.carturesti.ro/zgomote-familiare-apasa-butoanele-si-asculta-sunetele-269772

    Uneori citim si povestile cu pixi si pe cele din colectia cu „domnul/domnisoara..” http://librarie.carturesti.ro/domnul-gadilici-243768

    Si vreo 4 carti din seria „cartile lucia muntean”. Si as mai scrie dar nu ma mai lasa cea mica la calculator 🙂

    Sanatate multa, multa Sofiei!

    • Multumesc, sa traiesti! Tocmai am facut o comanda de vreo 6 carti! 🙂
      Super tare articolul de azi. Printesa, pune si unul cu jucarii cand ai timp, te rog ca sunt in pana de idei.
      Tocmai ce i-am luat celui mic o papusa si m-a boscorodit toata lumea ca cine a mai vazut baietei sa se joace cu papusi?

    • Ahahaaaa! :)) da ma stiu, da si sofia se joaca cu masini si trenuri, la papusi nici nu se uita, cine a decis separarea asta pe genuri?

    • Eu, eu am vazut baietei sa se joace cu papusi, adica pe frate-miu 😀 Ne jucam impreuna cu masini, papusi, lego, ce era, la gramada. Pentru copii mai mari, o idee e de inregistrat povesti, noi citeam pe roluri, ne super pitigaiam in functie de personaj. Mai am si acum vreo doua casete si mor de ras cand aud ce voci aveam. O sa le pun copiilor mei sa asculte casete cu mama cand era fetita si citea Fetita cu chibrituri 🙂

  5. binevenite informatiile! Andrei are trei luni si chiar ma gandeam ce carti ar fi potrivite! tu de la ce varsta ai inceput sa ii citesti?

  6. Mersi de idei, sigur copila mea va primi carti de ziua ei/Craciun. Deocamdata sintem la cele de baza, cu primele cuvinte, culorile, animalele, numerele etc. Am auzit si eu o tona de lucruri bune despre cartile Luciei Muntean, abia astept sa aiba Ingrid virsta potrivita pentru ele. Daca nu stii deja, este editura Usborne, cartile lor sint ceva mai scumpe dar excelente http://www.usborne.com

  7. Mulțumesc pentru recomandări! Acum face Cotiso 8 luni, musai să ne apucăm de cărți. Abia aștept să îi citesc povești nemuritoare.
    Ah, enotul e carnivor. Bine, mai mănâncă și vegetale, dar așa e considerat în zoologie.

  8. Si eu am inceput sa ma gandesc deja la cadourile de Craciun, multumesc de sugestii, sunt binevenite.
    La noi la mare cautare este zilele acestea Miffy http://www.carteacopiilor.ro/catalog/miffy-prima-carte.html, trebuie sa o citesc incontinuu pana adoarme. I-au mai placut si cartile din colectia Adevarul (Frumoasa adormita si 101 dalmatieni deocamdata); Omida mancacioasa a fost roasa de la 6 luni, acum (2,4 ani) il amuza foarte tare gaurile din carte; a mai avut o etapa in care ii placea la nebunie o carte cu o bufnita care isi cauta pijamaua (in germana) si o stiam amandoi pe de rost.

    PS Ma bucur tare mult ca „La ferma” este printre favorite 😉

  9. Nu stiam de cartile Lucia Muntean. Acum am intrat si am si comandat, par interesante.
    Unele din cartile Soiei le avem si noi, cea cu magneti pe care i-ai cumparat-o de Craciun e una din favoritele fetitei mele,Sarei. Victor nu se prea omoara dupa carti si imi pare rau, ca eu devorez cartile, le iubesc. Bine, cel putin, ca cea mica e interesata.
    I-am luat si eu Micul Print, aceeasi editie pe care o aveti si voi, ma gandeam ca asa o sa il atrag, pentru ca in Brazilia erau desene animate, aveam program in fiecare vineri de la ora 20 ne uitam la Micul Print, dar nimic…

  10. multumesc pentru site si idei. am doi copii de cadorisit (nu-s ai mei, da’ orisicat; 2 si 6 ani) si un nepot (sau nepoata) pe drum si imi place sa ofer cadou carti.

  11. Din experienta pot sa spun ca, din pacate cartile pentru copii in limba romana sunt foarte, foarte scumpe. O banala carticica impaturita cu animale e de trei ori mai scumpa decat in Polonia. Mi-se par aberante preturile si nu pot sa inteleg de ce sunt atat de scumpe 🙁

  12. Prima in topul preferintelor este o carte sonora cu animalele de la ferma. Are vreo 30 de butoane, alege animalul in pagina ilustrata, apoi gaseste butonul corespondent si il apasa. A invatat cum fac gasca, cocosul, capra etc. Acum vreau sa ii iau ceva cu Mos Craciun, ma gandeam sa incepem pregatirea, sa inteleaga cam care este treaba cand l-o vedea la TV, in mall-uri, pe afise etc, etc. La libraria de vizavi de liceul Caragiale am vazut ceva, merg astazi.

  13. Incet, incet imi fac si eu curaj sa las un comentariu aici pe blog 🙂 Te citesc zilnic, dar chiar nu stiu de ce nu am dat pana acum nici un semn de viata…

    La mine pe blog este deschisa o colectie de carti pentru copii: http://www.stilulmeudeviata.ro/2013/06/colectie-carti-pentru-copii.html. Colectia contine recenzii ale cartilor pentru copii, recenzii facute de mamicile blogerite. Rasfoiti-o cu incredere, contine peste 350 de carti.

    Eu am o fetita de aproape 4 ani. Citim in fiecare seara cel putin cate o poveste.
    Acum il citim cu drag pe Doctorul Aumadoare (o carte de pe vremea noastra!) si suntem fascinate de toate aventurile acestui doctor de animale. O alta carte pe care o citim cu drag in aceasta perioada este Bucatareasa zanelor. Povestea iepuroaicei Martha B. Rabbit. De fapt, daca doriti, va invit sa cititi la mine pe blog despre cartile noastre: http://www.stilulmeudeviata.ro/category/activitati-copii/carti-pentru-copii

    Cu drag,
    Adriana

    PS: Promit sa comentez mai des 🙂

    • Buna ziua,
      As dori sa stiu, ce carti recomandati pentru un bebelus de 6 luni? Multumesc

  14. Eu imi doresc sa ii citesc din cartea copilariei mele – Povesti de Fratii Grimm. O ditamai cartulia, cred ca are 500 de pagini, cu toate povestile lor, chiar unele despre care nu a auzit multa lume. Am fost fascinati, si eu si fratele meu, de ea si imi doresc ca si ea sa o citeasca din scoarta in scoarta, pana se rupe. Din pacate, pe a noastra nu o mai avem si pana acum nu am gasit-o decat la anticariat; probabil ca va trebui sa o acceptam asa, batrana si roasa de vreme, dar vreau cu toata inima sa aiba ocazia sa o citeasca… Pana atunci, ne rezumam la carticele cu animale pe care le rasfoieste de pe la 7 luni, stand culcata pe spate si discutand pe limba sa cu fiecare in parte.

  15. Pt copii mici 1 an +, fetita mea e indragostita de Primele mele 1000 de cuvinte de la Litera.Am luat-o de pe elefant.ro la reducere…e super ilustrata si invata bebelusii multe lucruri interesante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *