Medicamente și economii

Acum cîteva săptămâni am scris și publicat un articol despre medicamentele generice. Așa cum mă așteptam, mulți dintre cei care au dezbătut textul au mărturisit că nu știau nici ce sînt, nici de ce le-ar folosi. Scopul meu, atunci și acum, nu este să conving pe nimeni să folosească un medicament sau altul, nu sînt medic, nu vînd nimic, nu dau sfaturi medicale, întotdeauna cînd am povestit ceva despre experiența noastră cu o boală sau un medicament am încurajat cititorii să meargă la doctor și să discute cu acesta tot ce le trece prin cap, sînt prima care spune că bolile nu se vindecă pe internet. Scopul meu este să aduc în dezbatere un subiect ignorat care merită discutat între noi, dar și cu medicii în care avem încredere.

shutterstock_260050430

Înainte să public articolul cu pricina, l-am trimis cîtorva persoane care lucrează în industria farma, ca să mă asigur că, nespecialistă fiind, deși am adunat informațiile din surse verificate din domeniu, textul nu conține erori. Am primit girul persoanelor cu pricina, și, pentru că am presupus, greșit se pare, că fiind vorba de o industrie precisă, a chimiei și cifrelor, nu e loc de aproximări, am publicat articolul cu siguranța jurnalistului documentat. Am fost surprinsă să constat după publicare că alte persoane care lucrează în aceeași industrie au simțit că nu, informațiile nu sînt corecte, în timp ce alți colegi de breaslă ai lor au declarat despre aceleași paragrafe că da, sînt corecte. Nu sînt în măsură să dau verdictul final, eu mi-am propus să prezint subiectul comunității mele și să-mi invit cititorii să discute cu medicii și farmaciștii lor dacă și cînd e oportun să folosească medicamente generice sau nu. Faptul că majoritatea celor care au comentat au spus că habar nu aveau ce sînt medicamentele generice îmi întărește convingerea că majoritatea medicilor și farmaciștilor nu își fac treaba din acest punct de vedere (aceste medicamente au o pondere mare pe raftul farmaciilor, cu toate astea, aproape nimeni nu știe despre ele). Mă bucur că multă lume a dezbătut atunci subiectul, mulțumesc tuturor pentru păreri, chiar și celor care au considerat că pentru că url-ul pe care se așterne acest site conține cuvîntul prințesă eu n-ar trebui să-mi dau cu părerea despre subiecte în care nu sînt expertă, considerînd probabil (necunoscîndu-mă și necitind nimic altceva din ce am scris în ultimii 16 ani) că dat fiind numele blogului, ar trebui să mă limitez la a scrie despre conduri și tiare (sau mai știu eu în ce sînt specialiste prințesele în viziunea domnilor cu pricina).

Nu reiau toată informația din textul inițial, ci doar definiția, puteți citi articolul și comentariile din subsolul lui aici.

Companiile producătoare de medicamente lansează produse noi, inventate de ei, testate în diferite feluri, revizuite, testate din nou și tot așa de niște zeci de ori, apoi brevetate, promovate, vîndute. Acestea se numesc medicamente inovative sau de marcă. Ele sînt vîndute doar de firma care le-a creat, vreme de 10-15 ani, pînă expiră brevetul de invenție. După ce acest brevet internațional expiră, orice companie farmaceutică din lume care respectă anumite standarde globale poate produce propria variantă a acestui medicament inovativ, cu condiția ca ea să conțină exact aceeași cantitate din exact aceeași substanță activă ca cea din medicamentul inovativ și să asigure absorbția substanței active cu aceeași viteză. Ce diferă (dar poate fi și identic) sînt excipienții, adică acele substanțe care determină forma, gustul și culoarea medicamentului.

Medicamentele generice sînt bioechivalente, adică au același efect terapeutic asupra organismului uman, deși pot avea culoare, formă, greutate, gust și miros diferite. Sînt, practic, niște copii ale medicamentelor originale, care apar la unul sau două decenii distanță de medicamenul copiat. Pentru că medicamentele generice nu trebuie să mai treacă printr-un lung proces de cercetare și dezvoltare ca medicamentul inovativ, medicamentele generice sînt mult mai ieftine, uneori chiar de zece ori mai ieftine ca medicamentul inovativ.

Efectul medicamentelor generice este același ca cel al medicamentului inovativ, însă există persoane care nu tolerează bine genericul din cauza unui excipient, la fel cum există persoane pentru care genericul este eficient, iar inovativul nu. Experiența personală este esențială!

Aș vrea să adaug cîteva exemple concrete de variante de tratament și prețurile lor, oferite de Dr. Daciana Toma (medic de familie și membru în board-ul Societății Naționale a Medicilor de Familie -SNMF). Am ales cîteva afecțiuni frecvente în pedioada asta, pentru care doamna doctor a decis tratamentul și a expus prețurile recomandate pentru cele două variante, medicamente generice versus inovative, pentru ca voi să puteți face o comparație.

Infecție respiratorie: tratament cu antibiotic
Substanță activă: clarithromicinum sirop 125mg/5ml (flacon 60 ml)
Rețeta compensată cu medicamente inovative: 10,39 lei
Rețeta compensată cu medicamente generice: 4,85 lei

Alergii: pe lîngă măsurile de evitare a alergenilor (polen, praf) se recomandă tratament antialergic
Substanță activă: desloratadinum sirop 0,5 mg/ml (antialergic, 1 flacon)
Reteta compensată cu medicamente inovative: 10,73 lei
Reteta compensată cu medicamente generice: 7,31 lei

Lovitură soldată cu o fractură: obligatoriu medicație contra durerii și inflamației (antiinflamatorii nesteroidiene)și, dacă e cazul, un protector gastric.
Substanțe active: celecoxibum 100 mg, esomeprazolum 20 mg, tratament pentru 10 zile
Rețeta compensată cu medicamente inovative: 56,7 lei
Rețeta compensată cu medicamente generice: 12,3 lei

Infecție respiratorie la adult: antibiotic pentru adulți
Substanța activă: clarithromicinum 250mg, 2 tablete pe zi, 10 zile
Rețeta compensată cu medicamente inovative: 22 lei
Rețeta compensată cu medicamente generice: 1,6 lei

Puteți verifica singuri prețurile comparative recomandate de Ministerul Sănătății, medicamente generice versus inovative. Site-ul este acesta: Prețuri.ms.ro Apăsați pe Denumire generică și alegeți de-acolo substanța activă care vă interesează, cea trecută de medic pe rețeta electronică.

Revin cu rugămintea de a nu cumpăra medicamente și a nu le folosi după ureche sau după sfaturi de pe internet ori de la prieteni. Găsiți un medic bun, unul în care să aveți încredere, care să fie la curent cu cele mai noi studii și care să vă poată explica toate lucrurile pe care vi le recomandă. Discutați cu el despre generice, întrebați-l dacă e cazul să încercați și această variantă, apoi vedeți dacă efectul e cel dorit, urmăriți efectele secundare. Cum spuneam și în textul original, e posibil să obțineți exact același efect, cu bani mai puțini. Sau nu. Că decideți să nu folosiți generice, este, desigur, o variantă perfect în regulă, eu doar susțin alegerile informate, indiferent de obiectul alegerii.

Sursa foto: medicamente, via Shutterstock.com

Articolul face parte din campania de informare despre medicamentele generice inițiată de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

16 comentarii

  1. Eu una, din experienta mea si a familiei mele, pot spune ca la noi nu „functioneaza” medicamentele generice…..adica da, am cumparat (la indicatia farmacistului!!!) medicamente generice de gen ibuprofen in loc de Nurofen si puteam sa le iau ca pe bomboane, ca nu aveau niciun efect….am zis ca poate e ceva la mine, insa, dupa ce alte doua-trei persoane au avut aceleasi „simptome” am ajuns la concluzia ca medicamentul era de vina….. Apoi, chiar in aceasta primavara, sotul a vrut sa isi trateze simptomele unei raceli cu medicamente generice – a ajuns ca in loc sa se faca bine in doua – trei zile (lucru care se intampla de fiecare data cu medicamentele „de firma”), sa stea in pat o saptamana! si nu, nu cred ca a fost din cauza tulpinei virusului – pentru ca dupa ce a schimbat tratamentul s-a simtit diferenta imediat!
    Deci, nu – eu una, din propria experienta, nu sunt de acord ca medicamentele generice au acelasi efect ca si cele inovative! uneori, e mai bine sa dai mai multi bani si sa te faci bine mai repede, decat sa astepti „minuni” de la medicamentele generice, mai ieftine! Parerea mea!

    • si eu am incercat anul asta, la raceala aferenta, ibuprofen in loc de nurofen. sunt sigura ca ar fi avut efect daca nu l-as fi oprit. am luat de 2 ori si nu s-a intamplat nimic si am renuntat. am gresit, caci daca ii mai dadeam timp, imi rezolva raceala mai repede. nu mai spun, de 5 ori mai ieftin. la mine a functionat. numai de-ar functiona asa si un medicament care sa dea rabdare 🙂

    • Poate cazul tau e unul special, poate e autosugestie… pentru ca eu iau in fiecare luna pastile pentru durerile menstruale si nu am simtit nicio diferenta intre ibuprofen si nurofen. In afara de pret, desigur.

  2. Din „interviurile” pe care le-am luat medicilor din cercul meu de cunostinte, am retinut un fapt important: NU genericului, daca ai posibilitatea. Nu, pentru ca reactiile adverse sunt mai frecvente si mai suparatoare, pentru ca eficienta nu este aceeasi cu a originalului si genericul ar trebui luat un nr mai mare de zile. Si NU mai ales cand vine vorba de copii. Hai, la adulti mai merge insa nu e recomandabil, din exact aceleasi motive. De ex. Klacidul original nu -si face treaba la fel de bine precum Klabaxul. Nici Ibalginul sau Brufenul, ca Nurofenul. Sunt copii alergici, care nu tolereaza genericele datorita excipientilor de ex. Intervine si factorul personal, toleranta digestiva, de gust si nu numai, rezistenta personala, robustetea etc.

    • Si totusi se poate intampla si invers – eu de exemplu fac alergie la Acc, si nu fac alergie la genericul Fluimucil (ambele au acetilcisteina plus excipienti) 🙂

    • Mandra mea e alergica la nurofen. Cu Brufenul nu are nici cea mai mica problema si isi face treaba la fel de bine.

  3. fiecare da pe medicamente cati bani are.
    Imi aduc aminte cu ani in urma ca stateam cu salariul minim pe economie + chirie in Bucuresti. Atata intra, atata iesea din portofel. Am racit, am fost la medic, mi-a pus diagnostic si dat tratament. Am luat naturopate (ceaiuri, mancaruri) si m-am dres.

    Eu consider ca o familie cu un venit modest are sanse sa nu se imbolnaveasca, daca sunt disciplinati: din motive financiare am aliniat igiena vietii la buget si uite ca functioneaza: 4 ani si nicio raceala (o conjuctivita si un cap spart la copil – si picaturi la prima; o conjuctivita si 4-5 diaree la mine, nicium medicament; tati a luat de cateva ori nurofen si paracetamol preventiv – si de fapt a luat medicamentele generice!).
    Anumite medicamente se pot inlocui cu alternative facute in casa: siropurile de tuse, solutiile pt frectii, o sticla de ser fiziologic pt spalaturi pt nas/ochi/rani etc.
    Mi se pare mie sau sunt prea multe farmacii in Bucuresti fata de provincie? Si nu, oamenii simpli (cu salariu minim pe economie – jumatate din romani au asa) nu mor pe capete.

  4. Mi se pare interesant sa citesc de tratamente pt raceala. In partea de lume unde stau eu nu se da absolut nimic nici macar la copii. Antitermice daca e cazul. Si alea cu masura.

    Acum am o raceala de cateva zile. Nici nu ma gandesc sa merg la dr ca ma trimite acasa oricum.

    Deci generic sau nu, eu zic sa nu ne repezim la medicamente!

  5. este o intiativa foarte buna articolul tau, felicitari !
    Sigur ca intr-o lume ideala nu se trateaza nimeni de pe internet sau bloguri, dar in realitate .. apelam adesea la Google University pt ca e deschis 24/24 si e gratis.
    Cum spunea cineva mai sus, fiecare da pe medicamente atat cat are. E bine de stiut ca multe boli se pot trata si cu bani putini, cu eficienta similara… deci fara panica sau imprumuturi disperate sau recurs la improvizatii pt cei mai stramtorati. Oricine poate avea momente dificile financiar, nu e o rusine.
    Insa pentru momentele in care banii nu sunt o problema, e de preferat originalul. Mai ales la copiii – excipientii aia care se schimba pot fi mai putin studiati/mai alergenici si pot scadea eficienta „livrarii” substantei.
    Ca medic, dupa ce am studiat problema pe toate partile… pot sa va spun ca Agentia Nationala a Medicamentului (ro/ europeana/ etc) verifica toate genericele.
    Problema e ca la inscrierea unui nou generic NU exista obligatia de noi teste – pt excipienti sau pentru a verifica bioechivalenta. Deci, vor contine sigur aceeasi substanta activa.. dar fara garantia ca ea se absoarbe la fel in organism. De unde multe variatii in eficienta de la o persoana la alta.
    Aspectul asta al eficientei merita evaluat atent in considerare in cazul copiilor mici (intarzieri in trt pot fi adesea periculoase) si al femeilor gravide (in cazurile rare ce necesita trt, e de preferat sa nu se adauge si riscuri de alergii/ ineficienta).
    Orice ati alege, important e sa va informati din surse oficiale, specializate, verificate.

    • Atunci e clar ca eu nu inteleg ce este medicamentul generic – eu eram convinsa ca este aceeasi formula chimica, una produsa in alte fabrici ce au cumparat licenta si nu au facut cercetari. Si acesta nu se schimba, ca devine alt medicament – doar excipientii.

      Ne puteti explica, mai in detaliu, care sunt diferentele? Ce se intampla in procesul tehnologic?

  6. Eu am testat o singura data un medicament generic Brufen in loc de Nurofen pe baietelul meu de 3 ani, din păcate. Pe lângă faptul ca nu i a scăzut febra nici dupa doua ore, a început sa si vomite si apoi nu mai voia sa ia nici un sirop. Dupa ce a vomitat saracutul absolut tot, i am dat Nurofen si in 20 de minute era vioi si fara febra deloc. Sunt de aceeași părere cu commentul de mai sus: in cazul in care nu sunt probleme mari financiare, nici nu merita sa risti întârzierea tratamentului, efecte adverse, alergii pt cateva zeci de lei.

  7. In cazul fetitei mele, genericul a mers mai bine decat inovativul. Ma refer aici la Brufen vs Nurofen. De la nurofen mi-a facut diaree cu sange. Initial am crezut ca e alergie la ibuprofen, lucru spus de medici, dar de fapt se pare ca e alergie la unul din excipientii nurofenului sirop. La brufen nu are nici o reactie adversa si isi face treaba la fel de bine. Depinde de fiecare organism in aceasta „disputa”.
    Eu, de exemplu, de la ibuprofen am niste dureri crunte de stomac. Nu acelasi lucru il pot spune despre nurofen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *