Cât de des îți schimbi telefonul mobil? Ce faci cu cel vechi? Câteva idei pentru o viață mai responsabilă (p)

Nouă din zece adulți de pe planetă au un telefon mobil conectat la o rețea de telefonie mobilă (sursa). În acest moment există în lume 3,5 miliarde de telefoane mobile, iar numere valide (cu abonament sau prepay) sunt 4 miliarde. Se preconizează că până în 2023, 70% din populația Globului va avea cel puțin un telefon mobil, iar până în 2039 vom avea 36 de miliarde de telefoane conectate la rețelele de telefonie mobilă (sursa). În India, sunt mai mulți oameni cu telefon mobil decât oameni care au acces la o toaletă.

Sigur că există lucruri extraordinare în acest ritm de tehnologizare. Tot mai mulți oameni au acces la informații, la educație și la cultură, se pot exprima, păstrează legătura cu cei dragi.

Pe de altă parte, fabricarea unui telefon poluează mult, telefoanele conțin în medie 62 de elemente din metal sau substanțe derivate, inclusiv elemente chimice rare, care se obțin greu, în urma unor procese complexe de minerit și procesare. Dacă aceste telefoane sunt aruncate când sunt înlocuite, elementele rare și toxice din ele (nichel, plumb, mercur, cadmiu, printre altele) se scurg în pământ și fac mult rău mediului. În țările în care ajung dispozitivele pentru a fi dezasamblate, multe sunt aruncate în râuri, otrăvind apele și producând boli în rânduri oamenilor, animalelor și plantelor. Dacă sunteți pasionați de subiect, aici este un reportaj bun pe această temă.

În al doilea rând, ritmul în care am ajuns să ne schimbăm device-urile e înspăimântător! Ne luăm telefoane noi și scumpe, deși cele vechi încă merg. Le cumpărăm copiilor telefoane și tablete de ultimă oră, deși ei ar putea să învețe și să se joace și pe unele mai vechi. Se pare că, în medie, ne schimbăm telefonul cam la 18 luni (în US, media e de un an).

Aș vrea să vă povestesc cum facem noi de mulți ani, nu doar pentru că încercăm să nu dăm bani decât dacă este absolut necesar (sărăcia în copilărie și în tinerețe te învață lecția economisirii pentru toată viața), ci și pentru că încercăm să facem cât mai puțin rău mediului în care trăim. În plus, copiii învață mult din ceea ce facem și vreau ca ei să nu devină devoratori de gadgeturi, să fie mai cumpătați și să își schimbe electronicele mici și mari când chiar e nevoie să facă asta.

Eu țin un telefon până când nu-l mai pot folosi, de obicei asta se întâmplă după aproximativ doi ani, când nu mai e compatibil hardware-ul cu update-urile de sistem sau când nu mă mai ține bateria mai mult de câteva ore și nu o pot înlocui. Soțul trage de timp și mai mult. Acum folosesc un Samsung A51 pe care l-a primit el de la muncă. De ce să dau bani pe unul nou pentru mine când mă descurc onorabil cu acesta?

Nu mi-am cumpărat niciodată cele mai noi vârfuri de gamă, mi se pare exagerat să dau atât de mulți bani pe un telefon. Telefoanele vechi merg la mama mea sau a soțului ori le păstrăm în casă pentru aplicațiile de citit pentru copii. Tabletă nu avem. Copiii folosesc vechile noastre laptopuri, pe care le-am păstrat tocmai pentru că ne-am gândit că vor fi de folos la un moment dat.

Deși ne cumpărăm telefoane mobile atât de rar, am adunat multe în ultimul deceniu. Telefoane primite de la muncă, telefoane ale părinților. Avem în acest moment în casă 12 telefoane mobile funcționale. Zece dintre ele vor merge la reciclat cât de curând. Nu la gunoi.

Ce poți face în calitate de posesor de telefon mobil pentru a proteja cât mai mult mediul?
  1. Amână achiziționarea unui telefon nou cât mai mult
  2. Dacă se strică telefonul pe care-l ai, încearcă întâi să-l repari
  3. Dacă nu se mai poate repara, alege un furnizori care practică buy-back sau care poate prelua vechiul tău aparat pentru recondiționare sau reciclare
  4. Achiziționează un telefon recondiționat. Plătim mai puțin și refolosim un produs care altfel ar trebui aruncat.
  5. Putem recicla telefoanele vechi (le putem duce la centre specializate)
  6. Putem folosi responsabil telefonul, oprind de exemplu redarea automată a clipurilor din FB, YT și Insta

Sunt lucruri relativ simplu de făcut dacă avem acest obiectiv în minte: să protejăm cum putem locul în care ne trăim, care ne găzduiește și ne hrănește. Poate fi un pic dificil să renunțăm să mai avem cel mai nou telefon din serie, dar dacă ne-am uita la nevoia adevărată din spatele acestei nevoi de a cumpăra mereu nou și scump, cred că am găsi acolo altceva, care nu are legătură cu tehnologia, de fapt.

Oamenii au nevoie de iubire, de recunoaștere, de apreciere, de apartenență, de comunicare, de sens, de comunitate, de odihnă și așa mai departe, nevoia de gadgeturi nu există. E un subiect la care merită să ne gândim pe îndelete, după ce trece emoția primară, de respingere și furie la citirea acestor rânduri.

Am scris acest articol la invitația Orange România, care investește în susținerea și promovarea unui stil de viață sustenabil. Iată câteva dintre programele Orange din România implementate în acest sens:

  • Reciclare – Toate magazinele Orange sunt dotate cu containere pentru baterii și deșeuri electronice mici (telefoane, tablete, căști, încărcătoare), puteți duce la ei tot ce doriți să reciclați. Detalii aici.
  • Buy- Back – Orange colectează anual în jur 200. 000 de echipamente prin rețeaua de magazine si parteneri. 85% dintre telefoanele returnate prin Buy-Back sunt trimise la reciclare, iar restul sunt recondiționate și revândute de către parteneri. Prin acest sistem, Orange reuseste sa recupereze pana la 98% dintre componentele telefoanelor sale, iar restul de 2% de substanțe periculoase sunt înlăturate în moduri sigure pentru natură. Detalii despre programul de buy-back găsiți aici.
  • Telefoane recondiționate –  Prin alegerea unui telefon recondiționat de la Orange (aveți aici o listă de prețuri), eviți exploatarea unor noi resurse naturale pentru producerea unuia nou. În plus, aceste telefoane au preturi mai mici, beneficiază de verificări amănunțite și de o garanție de 12 luni.
  • Reparare – Orange este singurul operator telecom de pe piață care propune un concept one stop shop pentru toate problemele telefonului, prin rețeaua națională de 11 Care Centers. În aceste centre se realizează operațiuni tehnice și se oferă asistență, în timp ce în cazurile mai complicate telefonul este trimis pentru reparații la Service Center din București.
  • Ecodesign – Peste 96% din SIM-urile puse pe piața B2B2C de Orange în 2020 au fost Half ID SIM, ceea ce înseamnă că se înjumătățește cantitatea de plastic folosită pentru ambalaj.
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4248

8 comentarii

  1. Mă bucur enorm că mai gândesc și alți oameni ca mine. Mă bucur că mai există oameni care se gândesc la cel de alături, la biata noastră planetă, la viața într-un mediu mai curat pentru urmașii noștri. Nu e nevoie doar de declarații, ci și de fapte. Atunci, hai să arătăm că ne pasă și că ne implicăm, că suntem cetățeni proactivi, nu pasivi!

  2. Imi place foarte mult curentul ăsta eco cu consumat mai puțin, acum nu mai par zgârcita, par responsabilă față de planetă! Eu mereu am consumat puțin, nu din sărăcie, nici gând, mereu îmi rămân bani, cred ca numai pe card mi s-a strâns de o mașină, îl mai golesc din când in când și îi pun într-un depozit la bancă, să aibă moștenitorii pe ce se certa. Nu-mi iau lucruri pentru că nu-mi trebuie, am 3 rochii de toate, din care una e cea de mireasă si nici pe celelalte două nu le port prea des. Blugi am 3 perechi si îi înlocuiesc cu unii identici pe măsură ce se rup (apropo, nu am donat haine niciodată pentru ca le port până se fac praf), adidași si tricouri la fel, cosmetice nu folosesc deloc (săpunul, șamponul și pasta de dinți nu-s cosmetice, sa ne înțelegem) ca nu ma îndur să întind tot felul de mizerii pe pielea mea albă si fina, manichiură și pedichiura nu-mi fac niciodată (dacă mi-ar fi stat mai bine cu unghii verzi probabil ma năștea mama așa) nu adun nimic fără un scop clar, imi place casa cât mai aerisita, fac curat rapid așa. Pe ce cheltui totuși mult și fără nicio problemă e mâncarea, mâncăm numai produse de calitate, cred ca viața e prea scurtă să mănânc parizer (oricum, s-ar putea spune ca economisim la medicamente, sunt ani de când n-am mai intrat in vreo farmacie). Mi se pare ca atunci când e ordine in casă, in dulapuri si peste tot (si ordinea e mult mai ușor de păstrat cu puține lucruri) e ordine si in cap la mine, posibil sa mi se tragă de la o casă plină cu de toate in copilărie (ai mei încă au obiceiul sa cumpere orice pentru ca e la promoție). Despre telefoane, ca despre asta era vorba, tot așa fac, il țin până e praf, ăsta de acum are aproape 5 ani si inca merge fără probleme. Mașina e singura pe care o schimb când iese din garanție.

  3. si la noi telefonul este folosit pana cand nu mai poate fi folosit si ma oftic ca nu stiu sa schimb bateria la modelul ce il am ca daca as sti, i-as mai prelungi viata cu un an. Ce mai este functionabil si am decis ca nu mai am nevoie noi am donat cat mai curand posibil – fie scriu in grupul de prietene /fie in grupul local / fie colectat in centrele de donatii sau in centrele de reparatii unde piese pot fi folosite – sunt multi oameni simpli ce au nevoie de acest telefon si pt cateva luni din viata lor ca o solutie temporara dar singura solutie.
    Daca am face la fel cu orice alte obiecte ce le folosim pt o perioada, planeta ar fi mai curata dar si societatea noastra mai avansata. Impreuna mergem mai departe

    • Din experiența soțului meu (că el s-a băgat la schimbat de baterii), devine tot mai greu sa o schimbi în condiții casnice. Noi însă le ducem la service, pentru schimbat bateria. Ne lăudăm cu 4 ani de folosit același telefon, dar după 2 ani (sau pe acolo) schimbam bateria. Cumva scopul nostru e să le folosim până nu mai au updates de securitate și OnePlus după 4 ani nu mai au. Apoi merg la părinți și la noi. Din fericire nu le stocam prin casa, le mărităm repede.

    • Ce fain! La donatii m-am gandit si eu mai ales acum in prag de pandemie cand multi omuleti de la sate nu au access la educatie pt ca nu au smartphone sau nici macar un celular normal…sau oricui in dificultate financiara pt care si uj telefon cu clapita inseamna un mare ajutor.

  4. Cumparam intotdeauna telefoane cu SAR mic si, in general, am avut telefoane LG.
    Le punem de la inceput folie de protectie din fibra de sticla ca sa fie rezistente la socuri (mi-am scapat telefonul de multe ori pe gresie si n-a patit nimic).
    In general se intampla asa:
    Sotul e mai atras de tehnologie decat mine, desi nu foarte tare (lucreaza in domeniul IT de 20 de ani si cred ca a ajuns si el la o anumita saturatie, tehnologia a devenit cumva obositoare).
    Cand isi cumpara un telefon nou, pe cel vechi il iau eu. Iar eu il folosesc pana cand se strica.
    De exemplu, in acest moment telefonul meu are 4 ani (un LG G6), iar al lui are 2 ani (LG G8).

  5. Îmi place mult acest articol, ești în asentimentul meu, și eu schimb un telefon când nu îmi mai serveste nevoilor ca viteza de procesare, a calității de redare audio și video etc. Telefoanele pe care le-am avut eu, in niciun caz vârfuri de gama, au functionat in parametrii așteptati de mine aproximativ 2 ani, dar întotdeauna incerc sa le repar înainte de a le schimba.
    Mi-ar placea sa vad mai multe astfel de articole în mediul online despre cum să acționăm responsabil, poate copiii noștri vor ajunge astfel sa aprecieze mai mult lucrurile simple pe care noi le-am pierdut in aceasta alergătură in ritm galopant spre acumulare materiala și financiară.
    De când a început pandemia am stat pe drumuri între acasă și casa bunicilor, in funcție de cum am putut duce copilul in colectivitate, iar după ce stai plecat câteva luni cu 2 valize după tine, din care bineînțeles că majoritatea erau ale copilului, descoperi că nu ai nevoie de prea multe lucruri pentru a fi fericit. Așa că de fiecare dată când am revenit acasă mi-am făcut ordine în lucruri și am donat pe grupurile de freecycle, am licitat pentru cauze umanitare sau am reciclat tot ce se putea recicla. Încă n-am ajuns sa fac compost, dar îmi pun pe balcon în curând și o jardiniera și voi face și asta ?.
    Felicitări pentru toate articolele tale educative și inspirațiune, Ioana!

  6. Samsung A51 are lag cand faci poze. Face poza la o firimitura de secunda dupa ce apesi butonul de pozat, daca vrei sa surprinzi ceva intr-o clipita, nicio sansa, mai ales daca e in miscare. Si cu videoclipurile are ceva probleme. Eu am o ruda in domeniu si ma ajuta cu preluarea telefoanelor nefunctionale sau prea batrane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *