Aproape am atins un avion în aer: aeroportul din Skiathos

Stăm cu picioarele în apă și cu mâna la ochi, scrutând cerul. În jurul nostru, alți zeci de turiști cu camerele pregătite, cu beri și sandvișuri, așteaptă în soare, ca și noi, următorul avion. Aici, avioanele aterizează la un metru de capul celui mai înalt turist cu camera în mână. E un spectacol, se spune.

skiathos-airport-6[6]

maxresdefault (1)

iCaNeRz

hqdefault

aeroport skiathos

Vrem și noi să vedem și să simțim spectacolul ăsta. Soarele arde, ne dăm cu cremă. Copiii culeg pietricele pe malul apei, eu mă întreb cât sunt dispusă să aștept în miezul zilei și de ce n-am verificat pe internet orarul de zbor, să nu stăm aici cu orele. Dintr-odată, agitație. Cineva arată cu degetul după munți! Vine!

Îl văd, e cât un vârf de deget. Pare că se îndepărtează, dar nu, doar face un mare arc de cerc, ca să vină direct pe direcția pistei. Care e aici, scurtă de tot, între două fâșii de pământ, cu mare la un capăt și mare la celălalt capăt. Într-un capăt de mare suntem noi, cu picioarele în apă, la celălalt capăt urma să ne bălăcim o oră mai târziu, în valuri imense.

airphotos.gr_photo6488-1000x550

skiathos-island-national-airport-lgsk

Ne pregătim telefoanele, camerele și copiii:
– O să vină avionul foarte aproape deasupra noastră, nu vă speriați, da? Va fi zgomot și ceva căldură, posibil vânt, bine?

Se apropie. Copiii se uită în sus. Lumea se agită. OMG, ce aproape e, îi văd pe piloți! Ce mare e, ce viteză are, ce….

Zboară pălării, eșarfe, fuste, șervețele, pahare de cafea, lumea strigă și se agită. A trecut la câțiva metri de creștetele noastre. A aterizat cu miros de cauciuc ars, la 20 de metri de noi. Acum rulează cu viteză și frânează puternic, ideal e să se oprească înainte de capătul pistei. 😛

Copiii nici nu au observat ce tocmai au trăit. Noroc c-am filmat, să le arăt mai târziu. Le-am pus filmul de câteva zeci de ori.
– Și noi unde eram, mami, chiar aici?
– Vai, mami, ăsta e un avion adevărat? Cu oameni în el?

Un avion adevărat care aterizează aproape printre oameni, în mijlocul mării, pe o pistă construită pe o bucată de pământ care nu exista. Au adus pâmânt și au unit insula Skiathos cu insula vecină, Lazareta (fostă colonie de leproși), care acum a devenit peninsulă. De curând, pista a fost lungită, are acum aproape 1.7 km, și este una dintre cele mai scurte și mai înguste dintre pistele destinate avioanelor comerciale. Mai mult, este și înclinată, de la punctul de aterizare nu se vede capătul celălalt al pistei, iar de la punctul de plecare în cursa spre decolare nu se vede punctul final de decolare.

Aeroportul din Skiathos, numit Alexandros Papadiamantis este unul dintre cele mai periculoase aeroporturi din Europa. Pe el nu pot ateriza și de pe el nu pot decola nave mai mari ca un Boeing 757-200. Avioanele trebuie să fie ușoare, să nu poarte prea mult combustibil. Pentru București, de exemplu, zborul e de o oră, nu e nevoie de realimentare, însă pentru țările din nordul Europei, avionul face escală la Kavala sau Salonic, să-și umple rezervoarele. Multe companii aeriene trimit pe cursele către Skiathos doar piloți care au absolvit cursuri suplimentare pentru a putea decola și ateriza pe această pistă.

La câteva sute de metri de locul din care am filmat noi există o cafenea destinată exclusiv celor care vin să trăiască această experiență. Înăuntru e un panou mare pe care stă afișat orarul de zbor (care în 50% din cazuri nu e valabil), poți mânca ceva, bea ceva cât aștepți următoarea aterizare. Ies poze spectaculoase și de acolo, noi n-am mers, am preferat experiența 100% sălbatică, pe malul mării. 🙂

Mie experiența asta mi s-a părut foarte tare, așa că am căutat pe youtube filme cu alte aterizări și decolări de pe aeroportul din Skiathos. Abia aștept să revin și să stau acolo o zi întreagă, să aterizeze și să decoleze peste mine zece avioane.

Aveți mai jos cea mai dementă aterizare, cu cel mai mare avion care a aterizat vreodată pe această pistă, un Boeing 767-200. Noroc că nu erau oameni acolo să pozeze și să filmeze, ar fi fost ultima lor vacanță, brrr.

Iată și cum se vede din cabina piloților.

Și o decolare, absolut genială! 🙂

Dacă vă plac avioanele, aeroportul din Skiathos sigur o să vi se pară genial!

Sursa foto: Skopelostravel.net

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

25 comentarii

  1. Şi aeroportul din Nisa e spectaculos (dar nu aşa ca ăsta), din avion, zici că o să aterizezi direct în mare, doar că, hop, la un moment dat apare pista. Ca norocu’!

  2. Frumoasa si palpitanta experiența!

    Așteptatul mi-a amintit de trenurile cu străini care treceau înainte de ’89, si pe care copiii le așteptau cu orele Ca sa primească de la turiști gume si bomboane :))))

  3. Foarte tare !!! Am ras cu lacrimi la filmulețul in care decolează avionul. Cum se țin oamenii :)))) demențial :)))

  4. foarte fain! noi in alta insula mergeam langa aeroport la fel sa vedem cum decoleaza si cum aterizeaza avioanele….avea drum chiar pe langa pista.

  5. Buna, spune-mi te rog cu ce ai mers pana acolo. Cu autobuzul local? Sunt in Skiathos acum si as vrea sa ajung. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *