O ecografie poate face diferența între viață și moarte

Mărturia de mai jos aparține unei femei de 38 de ani, medic, supraviețuitoare a cancerului de sân. Dacă doriți să verificați veridicitatea ei, puteți contacta Asociația Casiopeea, care a facilitat publicarea acestei mărturii aici (această asociație sprijină supraviețuitoarele cancerului de sân oferindu-le proteze mamare). Vă reamintesc că în România mor 36% la sută dintre femeile diagnosticate cu cancer la sân (media europeană fiind de 29%), pentru că în majoritatea cazurilor, boala este descoperită prea târziu. (sursa Mediafax)

shutterstock_17586670

Am aflat că sufăr de cancer de sân în octombrie 2014. Făceam ecografii mamare anual pentru a urmări câteva fibroadenoame prezente la nivelul ambelor glande mamare. La ecografia din 2013, totul era în limite normale. În octombrie 2014, ecografia a arătat două leziuni nou apărute, sugestive imagistic pentru cancerul mamar. Mamografia ulterioară a arătat aceleași leziuni suspecte pe sânul drept. Nu am dorit realizarea unei biopsii pentru confirmarea diagnosticului, ci am luat decizia de a îndepărta aceste formațiuni suspecte. În urma operației (două sectoare mamare pe sânul drept) a fost pus diagnosticul cu certitudine: carcinom mamar invaziv multicentric. Următorul pas a fost începerea chimioterapiei și, ulterior, o nouă intervenție chirurgicală prin care era necesară îndepărtarea întregului sân drept și a ganglionilor din axila dreaptă (mastectomie dreaptă cu evidare ganglionară).

La cererea mea, conștientă fiind de faptul că întrucât am prezentat mai multe formațiuni tumorale pe sânul drept, există o șansă să am parte de surprize și pe sânul stâng, a fost realizată o dublă mastectomie (ambii sâni au fost îndepărtați). Iar surpriza care a urmat a fost că examenul histopatologic a identificat cancer și pe partea stânga (într-un stadiu incipient).

Bunica maternă a fost diagnosticată cu cancer de sân după vârsta de 70 ani, eu efectuasem deja testul genetic, care a arătat că nu există la mine determinism genetic pentru cancerul de sân sau ovare.

Fiind medic, am conștientizat că prevenția este mult mai bună decât tratarea unui cancer în stadii avansate, astfel că efectuam anual investigații medicale: ecografii mamare, examen citologic genital inferior, analize de sânge.

Mastectomia nu a reprezentat o situație tragică. Pentru mine, pe primul plan sunt menținerea stării de sănătate și o viață cât mai lungă posibil, pentru a-mi putea crește fetița. De aceea am luat fără nici o ezitare decizia de a face mastectomie bilaterală. Pe parcursul întregului tratament, care a fost compus din trei intervenții chirurgicale, chimioterapie și radioterapie, mi-au fost alături toți cei din familie, dar și prietenii și colegii de facultate care m-au susținut atât moral, cât și material.

Aveți mai sus povestea unei supraviețuitoare. A unei femei care, deși nu avea predispoziție genetică pentru cancer de sân (testul genetic arătase asta), a insistat să-și facă controale regulate la sâni și în zona genitală, a descoperit cancerul la timp și l-a înlăturat înainte să fie prea târziu.

Vineri am fost și eu la cea mai recentă ecografie mamară. După cinci ani în care ba am alăptat, ba am fost însărcinată, am mers să-mi verific sânii. Despre felul în care ginecologul meu m-a învățat să verific singură zona, am scris deja aici. În plus, o dată pe an fac ecografii la sân, uter și ovare, alături de testul Papanicolau o dată la doi ani. Nu am cazuri de cancer în familie, dar e evident chiar și numai din textul de mai sus că predeterminarea genetică nu e decisivă.

Vă încurajez să aveți grijă de voi, să mergeți la control regulat sau imediat ce aveți orice semn că ceva s-a modificat în structura sânilor, în aspectul sau starea de sănătate a corpului vostru.

Mulțumesc Asociației Casiopeea pentru ajutorul în realizarea acestui material. Activitatea lor este lăudabilă, iată ce spune doamna de mai sus despre protezele oferite ei de Asociație:

Protezele primite de la Asociația Casiopeea au reprezentat un ajutor bine venit care m-a făcut să nu simt în vreun fel lipsa simbolului feminității. Mă simt atât de bine cu ele încât încă nu mă gândesc la o eventuală reconstrucție mamară. Este minunat că există astfel de soluții!

Vă invit să dați mai departe această poveste. O ecografie mamară făcută la timp vă poate salva viața.

Sursa foto: supraviețuitoare a cancerului mamar via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

21 comentarii

  1. Multumim pentru articol. Este bine venit, mai ales in acest moment in care unele doamne considera mamografie mai mult decat inutila.

  2. multumim pentru articol. In familie am povesti asemanatoare, medicii ( din ro si din afara tarii) mi-au recomandat controale (palpare)- si ecografii, desi eu stiam de mamografii. Noile ecografe sunt f. avansate si neinvawive. Mi-au explicat ambii medici ca mamografia iradiaza, si studiile din ultimii zeci de ani au aratat ca nu au niciun beneficiu in preventie ( dau 20% din rezultate fals pozitive sau fals negative). Elvetia, anglia, Australia etc de vreo 2 ani au recomandari sa nu se mai efectueze. Iar in romania aparatura de radiologie e f. veche si prost calibrata….
    Si inca o remarca tot de la medici: sa am grija de mine, sa fac sport, nu ma ingras. Stiu ei ce stiu.

    • Asa este, din ce am citit, iradierea unui tesut cu potential malign (dar care nu e malign inca) poate fi o bomba cu ceas. Ecografiile insa sunt o buna metoda de screening, iar la mamografii ajungi cand ai indicii ca ceva e serios in neregula. In plus, mamografiile moderne sunt, si ele, mult mai putin invazie, o sa scriu si despre asta curand.

    • Medicul din Timișoara la care imi faceam eco mi-a spus fix ce ati discutat voi mai sus..
      Insa de cand am plecat din tara, doctorul de aici mi-a zis sa calculez cam cand a debutat boala mamei mele (care a murit de cancer la san) apoi sa scad 10 ani, in cazul meu varsta rezultata fiind cam 35 de ani. Mi-a zis cand eu ajung la varsta asta, sa incep sa fac mamografii. .
      Mai am 3 ani pana atunci, si nu stiu ce sa fac, pe mana carui medic sa merg, a celui din România sau a celui de aici..

    • Ecografe moderne sunt des intalnite in tara, datorita cererii pentru urmarire sarcini (dar nu numai! ecografele si doctorii actual izoleaza si fibroame de 1cm dimensiune, pe cand o mamografie poate rata tesutul modificat pe o zona de sub 2cm). In plus multi doctori s-au specializat si au experienta la ecografii.

      In paralel, aparate de mamografie nu s-au schimbat in mare parte a tarii de zeci de ani, nu sunt calibrate. E drept, nu stiu cum sunt cele din Fundeni, eu zic pe cele pe unde fuse mamaia, in provincie ….Sper ca articolul asta sa fie suficient de convingator ca o femeie ce crede ea ca are ceva, sa nu mai ceara, de la sine putere, mamografie. Pt ca sunt. Pentru ca cunosc. Pentru ca dupa 3 mamografii (ca stia ea ca are ceva) …i-a si aparut. La noi in tara se poate, pt bani unii doctori fac orice; in alte tari de zeci de ani mamografia s-a facut DOAR la recomandarea doctorului.

      Cand ai rabdare, cauta in nytimes un articol pe tema asta. Acolo descoperii in 2014 de ce NU se mai fac mamografii in multe tari. Cautai atunci la ercomandarea medicului ce a incercat cum a stiut el sa imi zica ca Nu e ok – cu trimiteri la elvetia, cu trimiteri la australia etc. (de fapt eu dupa ce avui cateva cazuri in familie, eram absolut convinsa sa fac mamografie anual preventiv, doctorul mi-a zis sa fac doar o ecografie post alaptare, sa vedem cu nodulii si calcifierile cum ramane). .

  3. Mama mea a murit de cancer la san.. Asa ca eu, doar cand aud aceste cuvinte, ma zbarlesc toata.
    Stiu ca in Romania testul genetic e f scump, insa noi locuim într-o tara in care casa de asigurari ti-l deconteaza daca medicul tau iti da trimitere. Din pacate insa, eu nu mi-am gasit curajul sa il fac. Nu am forta necesara sa infrunt un eventual rezultat pozitiv..
    Asa ca de doua ori pe an imi fac eco la san, uter, ovare, si Papanicolau..
    Am 3 copilasi minunati si ca orice mama, cel mai mult pe lumea asta imi doresc sa ii vad mari..
    Sa dea Domnul ca toate mamele din lume sa fie bine!!!

  4. Eu lucrez in Luxembourg si locuiesc in Franta si aici ecografiile mamare nu se fac decat dupa 43 de ani sau parca 45 de ani in mod regulat adică cam la doi ani o data pt ca se considera ca nu exista mai multe avantaje decat efecte secundare!

    • Stii cumva ce efecte secundare are ecografia? Eu am intrebat toti medicii la care am mers (sa fie vreo zece pana acum) si toti mi-au zis ca o eco de 3 min la fiecare san are zero efecte nedorite.
      Avantajul e ca iti poate salva viata. Viata ta versus zero efecte nedorite. Pentru mine, decizia e cea mai simpla din lume.

    • Ecografia = ultrasunet. Nu au de unde să apară efecte secundare.
      Ţine de ştiinţa numită „fizică”.

    • Daca o ecografie dureaza mult (45 de min), poate aparea o incalzire a tesutului (in special de eco doppler) care poate favoriza modificari ale tesutului, insa nu e cazul la o eco simpla de san sau ovare.

    • Draga mia, daca mintea asta geniala a ta ar fi folosita cum trebuie, daca te-ai apuca sa studiezi Medicina Germanica in profunzime, cate vieti ai salva postand articole si sa nu uitam ca i-ai scuti de medicamente toxice pe copiii tai. Dar na, mintea asta ne cam pune piedica…. Eu nu pot sa inteleg cum nu ai o viziune mai larga asupra lucrurilor care se intampla in viata noastra. Ii observi si esti alaturi de copiii tai, dar cum ar fi sa duci asta la un nivel mai profund? La orice imbolnavire a lor sa cunosti si cauza? Ex. Infectie a gatului… Oare de ce? Ce a trebuit sa inghita si nu a vrut? Exemple de genu… Studiu studiu studiu…. Ne complacem sa facem pe victimile si sa aruncam responsabilitatea bolii pe oricine altcineva decat noi….❤️❤️❤️

  5. Maine am programare pentru ecografie mamara si de axila. Aceasta investigatie este recomandata femeilor sub 30 ani o data la 3 ani. Acum fix 3 ani am fost, rezultatul a fost ok, nu a fost nimic suspect. Doar ca de ~2 saptamani am o durere usoara la ambele axile, cand in stanga, cand in dreapta. M-am cam panicat in ultimele zile, chiar daca nu simt la palpare nicicum vreun nodul suspect. Asteptarea pana maine la ecografie e foarte apasatoare. Sunt o persoana care isi face analize, Papanicolau, HPV chiar periodic, tin mult la preventie, pentru ca am o genetica proasta (parinti si bunici cu hipertensiune, diabet, cancer de colon). Sanatate multa tuturor!

  6. Eu monitorizez de aproximativ 4 ani nodulii descoperiti dupa nastere, la ambii sani. Am platit din 6 in 6 luni aceste ecografii iar anul acesta, in urma depistarii unei formatiuni „dubioase” la sanul drept, am facut o mamografie. De acolo mi s-a recomandat, pentru un rezultat concludent, sa fac un RMN. Chiar daca acesta este decontat de Casa de asigurari, trebuie sa inscrii pe liste de asteptare la policlinici (private si unul singur de stat unde am gasit)pentru a-l efectua gratuit, cu trimitere de la medicul specialist. Astept din mai sa coincid cu perioada in care doctorul face RMN (doar cateva zile) cu cele ale cliclului meu (incepand cu a 5-a zi pana in a 14-a). Pretul (fara trimitere) este incepand de la 900 lei pt. RMN ambii sani cu substanta de contrast 🙁

  7. Din pacate, uneori nici ecografia nu poate depista nimic si descoperi direct in stadiul 4 cand da semne vreun organ la care s-au format deja metastaze. Este cazul meu, de exemplu. Desi am fost si eu ipohondra intr-o oarecare masura si am tot facut investigatii, exista un punct in care daca nu iese ceva din prima la o parte din investigatii, o lasi balta, te gandesti ca exagerezi. Iata ca nu, sanatatea ar trebui sa fie pe locul 1 in viata ta si aici sa nu lasi nimic nelamurit. Restul conteaza mai putin…

  8. Am făcut anul acesta (la 33 de ani) pentru prima data ecografii la sâni, după naștere și alăptat, erau și niște dureri care ma îngrijorau, însă din fericire nu e nimic îngrijorător. Am vrut sa fac mamografie (la noi in oraș exista 2 clinici care se lauda cu aparate noi, minim invazive și performante), însă nu m-au acceptat decât după vârsta de 40 de ani sau la recomandarea medicului, după ecografie.
    Voi face anual ecografii atât la sâni, cât și la uter, ovare și test Pap, mai ales ca in urma cu 13 ani, in urma unui control banal mama mea a fost depistata cu cancer de Col uterin. Din fericire a fost intr-o faza encipienta, iar acum este bine. Însă traumele psihologice prin care trece un bolnav si apropiații acestuia nu se uita niciodată.
    Sănătate tuturor!

  9. Tocmai am facut eco mamar post mamografie indicata preventiv de medic. Nu am nici un fel de modificari dar am aproape 50 de ani si am facut 2 mamografii la interval de 2 ani si ecografie anuala plus control complet ginecologic. Papanicolau il fac anual cu regularitate de la 18 ani ,chiar daca il platesc mereu. Au fost situatii cind nu mi-am cumparat o pereche de pantofi dar am facut testul si pot spune ca sunt fericita sa dau oriciti bani si sa imi spuna medicul „Sunteti sanatoasa!”.
    Nu la fel s-a intimplat pt o buna prietena a mea care din neglijenta nu a facut multi ani Papanicolau si acum se lupta cu un cancer uterin. E dureros sa vezi atita suferinta ( nu imi pot imagina cum e sa treci prin ea!) stiind ca putea fi prevenita sau descoperita la timp situatia. Doamne ajuta sa fie bine toate femeile care se confrunta cu situatii de sanatate si fie ca celelalte sa inteleaga lectia si sa faca tot ce pit pt preventie.

  10. Yes! Am fost diagnosticata cu carcinom mucinos mamar, san drept, în urma analizei de la anatomopatologie. Au urmat lacrimi, confuzie, am fost luata de val, m-am redresat, am încercat sa înțeleg ce mi se întâmplă și am făcut mastectomie unilaterala, chimioterapie, radioterapie…. În tot timpul acesta îmi răsună în minte un singur gand: reconstrucție mamara. La mine a fost posibila doar varianta de reconstrucție cu transfer de țesut propriu. Nefiind rubensiana de felul meu și având sânii originali voluminosi, m-am pus pe îngrășat la recomandarea medicului. Am reușit! Iar la 2 ani jumătate de la prima operație gândul meu obsesiv a devenit realitate: say hello to new whole me! Recunosc ca nu e o operație și o recuperare ușoară, însă e trecătoare toată durerea (oricum analgezicele în prima săptămână postoperatorii sunt la ordinea zilei) pe când sânul e pe termen lung! Au trecut aproape 2 luni postoperatorii și sunt foarte bine, foarte fericita și, conform spuselor celor din jur, „luminoasa”! Nu am cuvinte sa îmi exprim fericirea și DA, recomand doamnelor indiferent de vârstă sa își facă reconstrucție mamara. Vorbiți cu medicul dvs și stabiliți impreuna care e metoda care vi se potrivește cel mai bine. Nu va lăsați acaparate de durerea provocata de diagnostic și tratament. Știu, e dureros, am trecut prin toate, dar AM TRECUT! AM REUȘIT! In caz de curiozitate: am 37 ani. Va îmbrățișez pe toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *