Fiți cu ochii pe voi (P)

O dată pe lună îmi palpez sînii. O să vă povestesc și vouă cum fac, în caz că nu ați avut timp să discutați acest aspect cu medicul vostru ginecolog (dar musai s-o faceți la prima vizită).

Prima oară mă examinez în oglindă, mai întîi cu mîinile pe lîngă corp și umerii drepți, apoi pe rînd, cu cîte o mînă ridicată spre tavan. Urmăresc atent forma sînilor, simetria lor, culoarea pielii, forma, culoarea și poziția sfîrcurilor.

După asta, mă întind pe pat și palpez sînii cu arătătorul și mijlociul lipite, fiecare sîn cu mîna opusă. Formez cu degetele un fel de spirală care pornește din dreptul claviculei, coboară spre abdomen, urcă spre axilă și urmează un traseu circular spre sfîrc, așa nu risc să ratez vreo zonă. Apoi, la duș, reiau palpatul fiecărui sîn la verticală, cu mîna corespunzătoare sînului ridicată.

Operațiunea durează undeva între 5 și 7 minute cu totul și o fac mereu în ziua de întîi a lunii, seara, mi-am creat o rutină, ca să nu uit. So far, so good.

E important să vă cunoașteți bine corpul, să sesizați imediat dacă și cînd apar modificări. E posibil ca unele umflături și aglomerări de țesut să fie cauzate de ciclul menstrual sau de alte variații hormonale, dacă ele persistă mai mult de 30 de zile, mergeți la un examen clinic, adică al un control la medic. Dacă și el consideră suspecte formațiunile cu pricina, vă va recomanda o ecografie, iar după ce o veți face veți ști dacă e cazul să investigați mai departe sau nu aveți motive de îngrijorare.

Am mai scris. 1 din 8 femei din România riscă să dezvolte cancer la sân și, anual, 5.600 de românce sunt diagnosticate cu această maladie. Dintre ele, 90% ajung la medic în stadii avansate ale bolii, atunci cînd șansele de supraviețuire sunt mici. Semnele acestei maladii sunt vizibile abia în ultimele stadii ale bolii. Depistat în primele stadii, cancerul de sîn are o rată de vindecare de aproape 100%.

Duminică, pe 11 octombrie, peste 1.000 de persoane au mărșăluit în centrul Bucureștiului prin ploaie și vînt, cu berete roz pe cap, pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanței depistării precoce a cancerului la sin. Andreea Marin, ambasadorul campaniilor sociale AVON, și Dani Oțil, gazda evenimentului, au însoțit participanții la marș și, la punctul de finish, au lansat baloane în memoria victimelor cancerului.

Marșul a fost deschis de o echipă formată din reprezentante ale Poliției Române, cu berete roz. Printre participante au fost și multe supraviețuitoare ale cancerului de sîn care au povestit cu bucurie și optimism despre victoria lor impresionantă. Momentul în care mai bine de o mie de baloane roz au pornit săgeată spre cer a fost unul foarte impresionant. S-a aplaudat, multe dintre fetele prezente aveau lacrimi în ochi. Pe scenă au urcat apoi multe voci bune, care au cîntat piese frumoase, printre care și Hallelujah, un moment super sensibil, în timpul căruia lumea s-a prins de mîini și a dansat împreună. Deși vremea n-a fost deloc prietenoasă, lumea nu s-a dat dusă, a dansat în ploaie și vînt, cu beretele roz pe cap, pentru a sprijini lupta împotriva cancerului la sîn.

Resize of Marsul Trupelor Roz - AVON - 2

Resize of Marsul Trupelor Roz - AVON - 4

Resize of Marsul Trupelor Roz - AVON - 6

Resize of Marsul Trupelor Roz - AVON - Andreea Marin si Razvan Diratian, General Manager AVON Romania si Moldova

Resize of Marsul Trupelor Roz - AVON - Politia Romana

Resize of Marsul Trupelor Roz - AVON - Raluca Kisescu (Marketing Manager), Razvan Diratian (General Manager), Andreea Marin

În cei 13 ani, prin evenimente de informare și donațiile către opt centre medicale din România (donații de peste 2,8 milioane de dolari, adunați prin vînzarea produselor cu fundiţă roz ), Avon susține lupta pentru sănătate.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

28 comentarii

  1. Cred ca fiecare dintre noi trebuie sa isi verifice sanii din cand in cand, macar asa rapid la dus, tot conteaza. Dar unele femei merg (inconstient uneori) pe premisa ca „mie nu are cum sa mi se intample”

    • Nu stiu daca pornesc de la premisa asta, eu cred ca e vorba doar de teama. Isi sterg din minte posibilitatea asta, nici macar nu o iau in considerare…

      Alte persoane sunt destul de rationale si merg periodic la medic ori ajung la primele semne. Asta e un comportament dezirabil, mi-ar placea sa-l adopt. 🙂

      De ex., dupa nastere, se recomanda dupa perioada de lauzie, un control ginecologic. Cate femei il fac?! Toate stim ca trebuie facut, dar amanam, amanam…pana uitam de el. Sunt chestiuni neplacute, e adevarat, dar sunt mai neplacute bolile nedescoperite la timp.

  2. Si obligatoriu mergeti la un consult la ginecolog anual! Cand aud femei ca nu au mai fost de ani de zile ma ia cu ameteala, dar de la coafor si epilat nu lipsesc luna de luna!

    • Oricum, femeile merg muuult mai des la medic în comparație cu bărbații. Și ce are coaforul cu ginecologul? Eu zic că e ok să meargă la coafor de mai multe ori pe an și la gine când e nevoie (da, o dată pe an de rutină merge). Acuma, întreb și eu dacă bărbații merg pentru analizele anuale de rutină (neinvazine în locurile sensibile) :))

    • Eu, de obicei, spun ca nu am bani sa merg la un control de rutina. In realitate, cum se gasesc bani pentru tot felul de chestii, s-ar gasi si pentru cele mai importante lucruri. Cred ca femeile se tem sa nu descopere ceva ori, chiar daca au o problema, spera ca va trece de la sine. De regula, ajungem cand suntem constranse, cand suntem pe deplin speriate, cand e mai greu sa vindeci.

      Stiu pe cineva cu o astfel de problema care a consultat un medic in timp util si acum este bine.

  3. Ca medic, eu stiu ca autopalparea sânilor nu mai e recomandata de ceva vreme de către comunitatea medicală.. Cel puțin nu peste ocean unde sunt eu.. Studii largi au arătat ca duce la investigații inutile si dureroase pentru femeia in cauza…

    • Si cum ne-ar putea implementa cineva definitiv in minte ca un control de rutina MERITA orice efort, ca plata va fi mai mare si mai grea daca nu ajungem la timp la medic?!

  4. Atunci, in ce consta preventia, daca autopalparea nu e indicata? …si ce poate face o femeie care alapteaza? Medicul mi-a spus ca orice investigatie se amana pana la intarcare pentru ca nu e concludenta sau interzisa in perioada alaptarii.

    • Eu inteleg ca e periculoasa supra-diagnosticarea, dar cred totusi ca nimeni nu ne cunoaste corpul mai bine ca noi insene. Eu o sa continuu autopalparea, cred ca e cea mai buna cale de a fi cu un pas inaintea bolii. Si, desigur, controlul anual la specialist. Totusi, daca te bazezi doar pe controlul anual, luind in calcul viteza cu care avanseaza cancerul de sin, sint sanse mari ca in anul care trece intre controale sa ajungi deja in punctul acela in care sansele de a te vindeca scad dramatic.

    • Din experienta mea, controlul anual la specialist este o forma buna de preventie, poate chiar mai sigura decat autopalparea. Un ecografist bun poate vedea semne ca e ceva in neregula (si poate solicita investigatii suplimentare sau repetarea ecografiei mai devreme de 1 an), inclusiv in cazul formatiunilor foarte foarte mici, care nu pot fi simtite.

      Been there, done that: o bobita de 4-5mm imposibil de detectat la palpare (ar fi trebuit sa fie de vreo 10 ori mai mare ca sa poata fi simtita). Si de diagnosticat, in ciuda numeroaselor investigatii facute pe durata unui an de zile. Singura varianta a fost prin interventie chirurgicala, excizie si biopsie + examen imunohistochimic; desi avea ceva modificari care ridicau suspiciuni, a fost, din fericire, benigna. Vorba chirurgului care m-a operat: „am fost cu 1-2 pasi inaintea dusmanului”.

    • Uf, bine ca a trecut cu bine. Din ce-am citit insa, nici ecografia ca screening nu se recomanda, pentru ca ultrasunetele afecteaza si mai mult tesutul posibil afectat de cancer, iar ce nu simti tu acasa la palpare, nici medicul nu va simti mai bine.

    • Ioana, nu stiam de chestia asta.

      Nici unul dintre medicii pe care i-am consultat (2 ecografisti + 2 chirurgi oncologi, cunoscuti si apreciati in bransa lor) nu au mentionat vreodata ca ar fi bine sa evit ultrasunetele. Banuiesc ca, in cazul meu, raportul beneficii vs. riscuri a atarnat balanta in favoarea continuarii investigatiilor. Oricum nu se stia ce e acolo, cumva trebuie monitorizat si diagnosticat. Pana si interventia chirurgicala s-a facut sub ghidaj ecografic (altfel chirurgul nu ar fi putut gasi locul cu pricina).

      Oricum, nu este deloc usor sa detectezi 4-5mm nici macar la ecografie. Poate fi malign chiar si la dimensiuni atat de reduse (medicul meu a avut un caz), de aceea cred ca se recomanda control anual prin ecografie / mamografie.

    • Mamografiile nu se mai recomanda de muuult ca metoda de screening, doar ca metoda de confirmare de diagnostic, nu are sens sa iradiezi tesut sanatos cu regularitate. Ecografiile nu sint nici ele complet inofensive, sigur, in anumite cazuri sint necesare, dar repet, nu ca si control in cazul femeilor sanatoase. Caut resurse si revin.

    • Cu mamografia s-ar putea sa ai dreptate, am vazut ceva mai multa reticenta in a o recomanda (eu am facut cum ai spus, pt diagnostic, din pacate nu s-a vazut nimic pt ca tesutul este inca dens, si nici nu am mai repetat de atunci).

      Banuiesc ca si chestia asta cu screening-ul depinde de varsta, medicii sunt mai atenti incepand cu 35 de ani (chiar imi spunea unul dintre chrurgi ca a observat un varf de risc in jurul varstei de 38-40 de ani). Daca gasesti ceva resurse pe aceasta tema, chiar as fi interesata. Multumesc.

    • Dupa 50 de ani mamografie faci la fiecare 2 ani ca metoda de screening. Între 40 si 49 de ani, mamografia e indicată ca si screening în cazurile cu risc mai mare de cancer de sân. La persoane si mai tinere, din nou, medicul ar trebui sa stie frecventa lor in funcție de riscul tău. Autopalparea face femeile sa se simtă in „control” si mai sigure, dar din nou, metoda a fost foarte investigata si nu aduce nici un beneficiu.. Majoritatea tumorilor diagnosticate dupa autopalpare sunt fie benigne si de aici toate investigațiile agresive inutile, fie in stadiu avansat in care nu e nici un beneficiu pentru rata mortalității din păcate

    • Este foarte adevarat ce spui! Cunosc un caz la care intr-un an a avansat boala de nu a mai avut nici o sansa de supravietuire :(. E pacat sa nu avem grija de noi!

  5. Ioana nu mai lansa tot felul de zvonuri gen Olivia Steer ca ultrasunetele sunt periculoase, sau mamografia…wtf! Palparea la dus e apa calda cu sapun! Incurajeaza femeile sa mearga la control anual la ginecolog nu sa faca dus mai des! Pentru binele lor!

    • Mamografia e o radiografie, sigur ca e periculoasa, cu atit mai mult daca e folosita nejustificat. Controlul anual la ginecolog (care trebuie facut, sigur ca da, nu doar pentru verificarea sinilor, ci si pentru control ginecologic) nu inlocuieste palparea acasa, cel putin lunar. Pentru binele lor, desigur. Ideal e sa faci tot ce poti face sa previi, fara sa te supui altor riscuri.

      Imi mentin parerea, nu faci mamografie si ecografie de rutina, le faci daca ai motive sa investighezi o posibila problema.

      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/03/03/experts-say-avoid-mammograms.aspx, uite cu citate din British Medical journal.

      si inca unul, pe care l-am citit si eu de curind si cu care nu sint de acord in totalitate, dar care e foarte relevant pe subiect. http://cancer-rose.fr/wp-content/uploads/2015/09/Cancer-Rose_16p.pdf

    • Ecografia depinde in mare masura de abilitatile celui care o efectueaza (spre deosebire de alte metode de screening, mai automatizate).

      La noi este promovata de catre majoritatea medicilor, se considera ca avem specialisti bine pregatiti, capabili sa observe chiar si modificari de dimensiuni mici. Toti o recomanda ca metoda de preventie, desi unele interventii mai dificile sunt privite inca cu reticenta (motiv pt care eu am ales excizia in locul biopsiei). Eu voi continua sa o folosesc, imi da un plus de siguranta ca pot depista din timp ceva nedorit.

      Pana la urma, important este ca fiecare dintre noi sa discute cu medicul specialist, recomandarile sunt de regula personalizate in functie de varsta, de istoricul medical, etc.

    • Si tocmai azi Asociația Americană de Cancer a scos ghiduri noi care recomanda începerea screening-unui la 45 de ani, nu 40..

    • Timp de 10 ani, americanii au urmarit 45 mii femei cu cancer. Si cu mamografie si fara mamografie preventiva, aceeasi rata de cancer a fost in ambele grupuri, aceeasi rata de mortalitate.
      Concluzia e ca nu e nici invaziva, nici utila in screening. De 2 ani americanii nu o mai folosesc in preventie. Elvetienii au scos-o de dinainte.

      In rest, on unele tari (asa numite vestice) se recomanda un screening gineco la 2 ani. Primul doctor la care m-am dus mi-a facut arborele genealogic a cancerelor (am 4 in familie! ) si mi-a zis ca desi sunt atatea incidente in jur, eu nu sunt cu risc. Am pupat-o virtual pt explicatia cum se duc genele, si unde ar fi fost riscul cel mai mare: mi-a scos o frica, dorm mult mai linistita.
      in rest, fiecare control gineco il incepe cu o palpare de sani, si mi-a explicat inainte ce urmareste.

  6. Eu am alta problema, de ce la evenimentele astea trimitem 1000 de baloane in aer? Unde ajung baloanele alea? Pe camp? In copaci? Cine le curata dupa noi? Inteleg ca o asemenea lansare are impact puternic dar cred ca ar trebui sa ne gandim si la ce lasam in urma. Acum ca mi-am spus pasul, de acord cu tine, ideal ar fi sa ne controlam la intervale regulate, insa eu una dau vina pe viata aglomerata cu doi copii si nu o prea fac.

  7. Ce facem cu femeile care nu-si permit astfel de investigatii ? Decat sa investim bani in materiale promotionale mai bine am folosi aceste fonduri pentru persoanele care nu au resursele necesare pentru preventie.

  8. Ecografia e inofensiva. Nu e invaziva, nu iradiaza, nu produce modificari celulare. Poate incalzi usor local daca se foloseste doplerul( dispozitivul folosit pt a vedea fluxul sanguin).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *