Detoxifierea, un basm pentru adulți

Ia să vedem, cât de des ați auzit în ultimele zile despre cure de detoxifiere pe bază de sucuri de fructe? Exact. Și eu la fel. Multe, prea multe. Pentru că na, majoritatea dintre noi se îmbuibă de Paști și de Crăciun, e normal, ce-ar fi o Înviere fără un cocktail de triferment și colebil, și apoi avem nevoie să ne simțim mai puțin vinovați și pac, o cură de detox cu multe smoothieuri și shakeuri.

Doar că știți, curele asta de detoxfiere cu fructe, de exemplu, nu fac altceva decât să vă intoxice și mai mult, pentru că ce să vezi, fructele sunt metabolizate tot de ficat, care săracul duce greul și cu grăsimile, și cu alcoolul. Așa că nu doar că nu îi dăm organismului o pauză consumând muuulte fructe, dimpotrivă, îl agresăm și mai mult.

Azi scriu despre aceste cure de dezintoxicare, pentru că m-au intoxicat, dom’le,  reclamele la suculețe, pliculețe, creme de masaj care promit epurarea corpului de toxine, deși medicii și specialiștii spun de niște ani buni că nu avem nevoie de așa ceva decât dacă suntem dependenți de droguri sau de alcool. Atunci da, e nevoie de detoxifiere. Altfel, dacă avem ficat, rinichi, piele și plămâni care funcționează bine, organismul nostru se dezintoxică singur, chiar acum, în clipa asta. Sigur, ideal este să mâncăm echilibrat și, după o perioadă cu multe excese, să alegem variante de meniu mai ușurele, dar asta nu e cură de dezintoxicare, e doar bun-simț și echilibru.

Nu știu dacă știți, dar există pe piață tablete de detoxifiere, tincturi, măști faciale, săruri de baie, plăci care întind părul și detoxifiază organismul (nu glumesc, chiar există), șampon, geluri de baie, există inclusiv niște plasturi de detoxifiere pe care-i ții pe tălpi cât dormi și te detoxifici prin călcâie de numa-numa. Ca să nu mai zic de așa-numitele „băi ionice/sau ionizate pentru picioare”, compuse din apă sărată și doi electrozi care produc o descărcare electrică de mică anvergură.

Cu alte cuvinte, dați bani pe niște produse care nu fac altceva decât să vă ajute să stați liniștit că excesul alimentar din ultima vreme nu vă lasă cu sechele. Dacă vreți să dați în continuare acești bani, succes. Nu citiți mai departe, că n-o să vă placă. Dacă vreți să economisiți niște bani și să aflați cum stă treaba cu toate aceste device-uri și tehnici de detox, citiți mai jos. O mulțime de surse de încredere spun că toată treaba e doar marketing, ca să nu spun șarlatanie.

Într-un material informativ publicat pe site-ul Sistemului National de Sanatate din Marea Britanie (NHS) scrie asa (sursa): detoxifierea este un mit și nu o realitate nutrițională. Pare un concept interesant, sună foarte bine și da, ar fi genial dacă ar aduce și rezultatele la care lumea se așteaptă. Din nefericire, multe dintre afirmațiile și promisiunile făcute de cei care promovează dietele de detoxifiere sunt nerealiste și exagerate. Spune NHS, nu eu (deși da, spun și eu).

Ce spune mitul detoxifierii? Că avem nevoie, periodic, să eliminăm din organism „reziduurile”, the toxic waste, ca să rămânem sănătoși. Povestea asta revine periodic, mai ales înainte și după Sărbători, când păcătuim la greu din punct de vedere culinar și alcoolic, zile în șir, dar vrem să ducem refacerea la nivelul următor, că suntem prea next level pentru Triferment și Colebil.

Dietele de detoxifiere pretind că te ajută să pierzi rapid kilogramele în plus (o minune mai mare decât Învierea, că tot e de sezon), că se îmbunătățesc digestia, calitatea unghiilor, a părului, a pielii, că detoxifierea e bună pentru sistemul imunitar și contra celulitei. Dietele de detoxifiere pot dura între o zi și o lună. Pot presupune faze de genul: postești o vreme, consumi o vreme doar fructe și legume, eviți alcoolul și cofeina sau consumi doar un număr limitat de alimente.

Nutriționista Amanda Johnson, cea care semnează materialul informativ de pe site-ul NHS (aici), demitizează detoxifierea spunând inclusiv că dacă organismul uman ar acumula, într-adevăr, o grămadă de toxine, ne-am îmbolnăvi foarte grav. Deci dacă te ridici din pat, te duci la serviciu și seara vii acasă pe picioare, probabil că în corpul tău nu e o cantitate prea mare de toxine. Tot doamna dr. Johnson spune că întreg conceptul dietei de detoxifiere este neștiințific și irațional. În realitate, când îți privezi corpul de un aport caloric  (mâncând doar frunze de țelină, de exemplu), organismul va începe să producă substanțele chimice cunoscute drept ketoni, al căror efect e starea de greață, oboseala, senzația de slăbiciune, iritabilitate, dureri de cap. Prelungită, lipsa de proteine îți poate compromite sistemul imunitar, iar organismul o să o ia razna și o să înceapă să consume din masa musculară.

Cei care promovează dietele de detoxifiere îi tot dau sus și tare cu și despre cât de bine e să consumi fructe și legume. De acord, spune nutriționista Amanda Johnson, fructele și legumele sunt minunate, dar ele reprezintă doar o parte (una importantă, dar doar o parte) a unei diete echilibrate. Sunt surse de antioxidanți, de vitamine și de minerale, însă niciun fruct și nicio legumă nu te propulsează în nirvana nutrițională. Ceea ce contează este varietatea.

Profesorul emerit de medicină complementară Ezard Ernst, de la Universitatea Exter, vorbește foarte tranșant despre detoxifiere, pe care o împarte în două categorii simpatice. “Ca să fie clar, există două tipuri de detoxifiere: unul e respectabil, celălalt, nu prea”, zice el într-o analiză publicată de The Guardian. Detoxifierea asta respectabilă despre care vorbește profesorul este tratamentul medical aplicat în cazul persoanelor dependente de substanțe care le pun viața în pericol. “Altfel, este doar un termen confiscat de antreprenori și diverși șarlatani ca să vândă un tratament inventat care, chipurile, îți scapă organismul de toxinele pe care se presupune că le-a acumulat“, mai zice Ernst.

Cu alte cuvinte, indiferent de câte shake-uri sau sucuri de fructe și legume sau alge în cele mai surprinzătoare combinații, realitatea rămâne următoarea: corpul e dotat cu rinichi, ficat, piele, plămâni care fix cu asta se ocupă, cu detoxifierea. „Nu există nicio metodă cunoscută, și în niciun caz vreun tratament de detoxifiere, care să lucreze mai bine decât un organism sănătos. Dacă într-adevăr toxinele s-ar acumula în așa mare măsură încât corpul nu le-ar putea elimina, persoana ar fi ori moartă, ori ar avea nevoie de o intervenție medicală foarte serioasă”, crede profesorul.

În 2009, o organizație britanică numită Sense about Science a cooptat mai mulți oameni de știință care i-au contactat pe producătorii a 15 produse comercializate în farmacii și supermarketuri sub titulatura de produse pentru detoxifiere, de la șampoane la smoothie-uri sau suplimente alimentare. Experții cooptați în proiect le-au cerut producătorilor să le furnizeze dovezile pe care se bazează când își prezintă astfel produsele. Niciunul nu a fost în stare nici măcar să spună ce înțeleg prin detoxifiere sau care sunt acele toxine pe care vor să le alunge cu produsele lor.

Specialiștii de la Harvard spun de prin 2008 că povestea asta cu detoxifierea este o gogoriță. A se observa încă din titlul articolului – Practica dubioasă a detoxifierii – de pe Harvard Health Publications (îl aveți aici), divizia de media a facultății de medicină din cadrul Universității Harvard. Citez: „Corpul omenesc se poate apăra foarte bine de cele mai multe dintre amenințările ce provin din mediul înconjurător sau din excesele noastre ocazionale. Dacă ai o stare a sănătății bună, ce trebuie să faci e să îi oferi corpului ceea ce îi trebuie ca să menții acest sistem robust de autocurățare: o dietă adecvată, aport adecvat de lichide, sport, somn suficient și controale medicale periodice. Iar dacă apar probleme, du-te la medic, nu la spa-ul de detoxifiere” e recomandarea celor de la Harvard.

Într-un articol despre detoxifiere publicat pe site-ul Clinicii Mayo scrie așa: ”Dietele de detoxifiere sunt la modă, iar unele persoane au spus că se simt mai energizate după o asemenea dietă. Lipsesc însă dovezile că aceste diete chiar duc la eliminarea toxinelor. Dacă vă gândiți să urmați o dietă de detoxifiere, obțineți mai întâi acordul medicului și luați în calcul și posibilele efecte secundare. Dietele care restricționează dur aportul de proteine sau cele care promovează postul vin, de regulă, la pachet cu stare de osboseală și slăbiciune, iar postul prelungit poate duce la deficit de vitamine și minerale”.

Placă de întins părul cu efect de detox, auzi…

Sursa foto: cură de detoxifiere via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

74 comentarii

  1. Acum inteleg de ce aici, in UK, nu aud atat de mult despre detox cum auzeam in RO: pentru ca aici e public faptul ca detoxul e, exact cum ai spus tu, „un basm pentru adulti”. M-as bucura sa fie la fel de cunoscut acest fapt si in Romania, si sunt curioasa de reactiile pe care le va starni acest articol 😉 Felicitari pentru el, ma bucur ca ai abordat acest subiect (eu ma tot gandeam la el de cand am citit in „Happy” al lui Derren Brown argumentatia asta simpla si clara, ca detox face corpul in continuu, prin organele sale).

    • sunteti batuti in cap toti de pe pagina inclusiv autoarea – pentru ca nu asa se arunca vorbele fara stiinta doar dupa ce au postat unii si altii ( nutritionisti , vegani , etc ) – ” da – totul e ok , detoxifierea e un basm ….” – e vb de oameni bolnavi care au nevoie disperata de ajutor , cu probleme majore la nivel limfatic si daca le zici – totul e ok – detoxifierea e o tampenie , mergeti si luati niste pastile ….. ce sa mai zic – postaci si postaci care cred ca dupa ce au citit cateva randuri de pe vreun site de nutritie si Dau ” copy ” dintr-o parte si „paste ” in alta parte le stiu pe toate – asta e dezinformare si e urat ce faceti – cand faci asa ceva trebuie sa vii cu Dovezi clare cu Zeci / sute de Studii Clinice in fata –

    • bun venit, Postacule!

      poftim, medic nutritionist:

      http://www.life.ro/life-stories/interviuri/dr-simona-tivadar-nu-exista-detox-pentru-ca-nu-exista-toxine-nu-stie-nimeni-formula-chimica-a-acestor-toxine-16483598

      inca unul, Vasi Radulescu, punctul 2 citez

      2. Detoxifierea este făcută tot timpul în corp de către rinichi, ficat, plămâni, piele, organe ce scot toxinele (a se citi cu precădere produși de metabolism) într-un mecanism controlat cu precizie. Nu există suculețe sau alimente pentru detox. Detoxul promovat peste tot nu are niciun sens.
      https://leapsadesanatate.ro/index.php/2018/03/06/o-lista-cu-25-de-lucruri/

  2. Ai zis bine, acolo. Si mie mi se pare o porcarie, detoxifierea. Da, mai bag cate un smoothie, ca sa inlocuiesc o masa, dar niciodata nu am tinut diete din astea extreme.

    Daca avem meniu echilibrat, nu avem nevoie de „detoxifiere”. Pana la urma, festinul de Paste tine doar o zi, maxim doua, in care mancam drob, sarmale, cozonac, o friptura. CAT poti sa mananci in doua zile? Cate kile poti sa pui pe tine? Mi se pare absurd…
    Ba chiar mai mananc si in timpul anului sarmale sau cozonac, daca am pofta. Dar lumea, in general, baga in ea de zici ca scrie undeva ca, in restul anului, nu au voie sa isi faca acolo, un cozonacel sau 10-15 sarmale, daca le e pofta. Si tre’ sa bage nene, en gros, de Paste si Craciun.
    Dupa masa de Paste, ma simt ca si cum as merge sa mananc la fast food in weekend: un pic vinovata, un pic grea, dar in acelasi timp, revin la obiceiurile normale si imi revin cu tot.

    Dar, ai zis bine. Totul este pentru reclama si ca sa ia banii la fraieri. Si sunt multi, avand in vedere ca unii ajung in spital de sarbatori. De la mancare.
    Eu nu pot sa inteleg cum de se imbuiba unii, nene, cu mancare, de zici ca le mai creste un stomac in plus, de sarbatori. Cat naiba poti sa crapi, pana ajungi sa ti se faca rau??? Adica… corpul trimite niste semnale, inainte sa o ia razna…

    Cele mai misto mi se par reclamele alea la pudre pentru detoxifierea colonului, cu poze grotesti, unde arata ca xulescu a eliminat ditamai carnatul de toxina, care era lipita de colon. Si gata, a slabit si e sanatos tun :))).

    Intr-adevar, pierzi kilograme la o detoxifiere din asta, dar tot ce pierzi, e de fapt… apa din corp. Osanza se da jos doar prin multa miscare. Ca sa elimini un kilogram de grasime, trebuie sa arzi 7000 de calorii.
    O sa iti dai seama ca oamenii si-au invatat lectia, abia dupa ce nu mai vezi stiri cu oameni care au mancat pana au ajuns in spital, de sarbatori, cand pastilele pentru digestie nu or sa mai aiba asa vanzare si cand lumea nu va mai umple cosurile pana la refuz, pentru 2 zile (din care, in doar o zi sunt supermarketurile inchise).

    Sper ca articolul tau va ajuta si alte persoane. Recunosc, si eu eram nestiutoare, acum cativa ani. Si credeam in astfel de diete. Dar am avut inspiratia sa ma informez despre cum functioneaza mancarea, in relatie cu corpul si sa aleg calea cea mai normala: echilibrul in toate.

    Si ca sa inchei: problema nu e la astfel de diete. Sa stii ca sunt persoane care chiar au rezultate si se simt si bine, dupa o detoxifiere din asta. Dar, la fel ca la orice lucru pe lumea asta, totul difera de la om la om. Aici gresesc oamenii. Problema e, de fapt, la fiecare individ in parte. Nu isi cunosc corpul si propriul metabolism si au impresia ca daca Xulescu a slabit asa, vor slabi si ei. Au impresia ca daca Xulescu mananca orice si nu se ingrasa, asa va fi si cu ei. Sau daca Xulescu slabeste 3 kile intr-o saptamana, ei se frustreaza ca slabesc 1 kil in doua saptamani si apoi apar alte situatii, printre care frustrare, infometare, disperare, etc.
    Exact ca la mamici: unele arata ca un fotomodel la o saptamana dupa nastere, altele au nevoie de 1-2 ani ca sa isi revina.
    Evident, necunoscandu-si corpul si neavand cunostinte minime de nutritie, avem situatiile descrise de tine si o industrie a slabitului „rapid si fara efort”, in floare.

  3. Aia cu energizarea ma distrează pe mine la maxim. Este matematica pura:dacă iei o portocală (15 carbohidrati), un mar inca 15 plus un morcov (inca 15 si ala) si le bei se vheama ca ai bagat in tine sub forma de suc 45 glucide. Suc=digestie zero= zahar direct in sânge. Normal ca faci ca iepurașul duracell.
    Pe când daca ai mânca un mar, o portocală și un morcov: 1. Ca asta durează, 2. Pana le digeri mai pune 30 minute de căciulă = zahar in sânge treptat = nu mai faci ca o faină bagata in priza.
    Mare găselniță cu detoxifierea asta si multi fraieri care cred.

    • Excelent articol ! E normal ca unii „jmekări ” , care -și promovează „produsele ” și „metodele” …detox(„sanchi”?) , precum și cei care le -au căzut în „plasă”(credulii, ca să nu zic mai mult ) să nu fie de acord cu prezentarea obiectivă de aici și vor „căta” să vină cu niște „contraargumente” , invocând nu știu ce agarici, acreditat de nu știu care societate , universitate, ș.a.m.d. , cu „lucrarea ” sa în „domeniu ” … , nu -i așa, de „largă recunoaștere mondială ” și , de ce nu, chiar … intergalactică ! Păi , mă…ăi, „inițiaților ” și „luminaților ” în cele ale „detox -ului ” , voi ați auzit de cumpătare(echilibru) și ceva sport(mișcare) , acolo, o oră /zi, măcar un mers în ritm repejor , de 120 de paşi /minut !??

  4. Asa o fi cum zici? Ai incercat vreodata detox cu sucuri? probabil o sa zici ca te-ai informat bine, asa au zis specialistii pe care tu i-ai citit! Ei, eu am incercat. Si dupa 3 zile m-am simtit extrem de bine.

    • E normal sa te simti „bine” dupa multe sucuri, pentru ca sucurile contine tone de zaharuri, care te umplu de energie, insa e doar o chestiune de moment, iar ficatul tau, care metabolizeaza in timp scurt (pe perioada curei tale de „detox”) mult mai multe zaharuri decat ii priesc, sigur nu sare in sus de bucurie. Excesul de fructe e tot un exces, si nici un exces nu face bine.

    • Elena, te simti bine si cand te imbeti, te simti bine si cand mananci niste ciocolata, unii se simt bine doar cand danseaza, altii sunt pasionati de citit si se simt bine. Asta nu inseamna ca daca te-ai simtit tu „extrem de bine” treaba asta cu detox nu este o gogomanie de proportii universale. Ca te simti bine e ok, sa sustii ca exista cu adevarat „detoxifiere” si fug toxinele ca puricii de pe pisici cand le dai cu solutie anti purici nu e ok. Pentru asta trebuie argumente. Le ai?

  5. Detoxifierea cu sucuri de fructe e un bullshit. Cea cu lamaie, piper chayenne(sper ca am scris bine),apa e buna. Eu am tinut-o si stiu despre ce vorbesc. Parerea mea e ca at trebui sa nu te bagi pe segmentul asta. Iti trebuie multa documentare ca sa poti zice ce e bine si ce nu, si poate nici atunci nu o sa stii exact, pentru ca pentru toate sursele tale, sunt tot atatea surse care le contrazic. Nu e nevoie sa vorbesti despre toate. Si inca ceva, nu va mai imbuibati de sarbatori, ca va asigur ca toate sunt acolo si in restul anului.

    • Te rog ofera-ne niste studii care contrazic ce a zis aici Printesa. Unul serios macar care sa ne explice exact ce toxine se elimina in procesul detoxifierii si ma declar multumita. Surse sunt multe pe lumea asta, important e si daca ele sunt lacrimadeunicornpurificata.ro sau e vorba despre cineva care chiar stie despre ce vorbeste, are date suficiente si are astfel capacitatea de a trage o concluzie valida.

    • Draga mea, eu nu citesc site-uri ca cele specificate de tine. Mersi pentru votul de incredere. De asemenea, nu salvez linkuri si surse cand ma informez intr-o directie sau alta, pentru ca o fac doar pentru mine si nu imi propun sa-i conving pe altii. Cand vine vorba despre diete, regimuri sanatoase de viata etc sunt surse si studii milioane. Medici, nutritionisti, dieteticieni se contrazic sau razgandesc pe masura ce mai fac un studiu. Nu exista o reteta perfecta. Fiecare om este diferit si prin urmare, pentru fiecare functioneaza anumite particularitati. Diete de detoxifiere strict din fructe eu nu stiu. Combinatii dintre fructe si legume, e alta poveste. Apoi, ce vroiam sa subliniez este ca Ioana si-a depasit aici aria de expertiza. Jur ca nu trebuie sa fie experta in toate domeniile. Articolul asta ma asteptam sa-l gasesc la ea doar daca era scris de altcineva.

    • Nu m-am dat experta, Iulia, am citat experti. Si mi-am exprimat parerea pe subiect, nu trebuie sa fii expert sa ai o opinie.

    • Asa e Ioana. Si Olivia Steer citeaza experti si are doar o opinie. Sincera sa fiu, nu inteleg de ce trebuie sa ai o opinie. De ce nu poti sa te limitezi la a scrie despre lucruri pe care le cunosti.

    • Olivia Steer nu a citat vreun expert, totusi. Comparatia mi se pare nedreapta si fortata.

    • Poti sa compari si mere cu pere ca sunt fructe amandoua, dar asta nu inseamna ca are si logica. Intre ce face Olivia Steer, care nu a citat vreodata vreun expert adevarat sau vreo informatie stiintifica valida + are o opinie criminala, practic, si a discuta cu referinte subiectul detoxului eu zic ca nu e loc de pareri, e loc doar de acomodare la realitate.

    • pai ideea este ca pe noi, cititoarele ei, ne intereseaza parerea ei..si culmea ca dupa ani in care am crezut ca exista detox si cure si ma invinovateam ca nu sunt in stare sa tin niciuna, vine dna doctor Simona Tivadar pe care o cunosc de muuulti ani si spune exact ce spune acest articol..ca nu exista detox, ca organismul isi face detoxifiere zilnic ca altfel ar ajunge toxinele in sange si ar fi vai si amar de noi si ca da, poti tine un regim sanatos, mai ales dupa un exces culinar, dar nu dupa curele, plasturii, PASTILELE promovate si pe baza carora unii s-au imbogatit facand de fapt rau oamenilor.

    • si ce a grait Ioana nu e din categoria lacrima de unicorn purificata? :)) e cumva vreun cercetator cu ani de studii de nutritie in spate, pe care doar cineva de teapa ei o poate combate? a adus ceva dovezi referitoare la ce a insirat pe aici, care ii confera automat credibilitate? hai mai ia o gura de aer, ca sucul e toxic :D! Pa

    • Draga Diva, Ioana a citat surse credibile si dovedite, cu referinte cu tot. Speram ca nu e necesar sa mai explic ce inseamna Harvard si ce inseamna blablabla.ro, dar uite ca e….din pacate.

  6. Pentru un organism sanatos si unul plin de toxine, articolul e bun. Pentru un organism usor mai slabit, cu probleme de rinichi, sau bila, sau ficat, care nu e „plin” de toxine incat sa te faca sa cazi din picioare, o cura de detox eu cred ca e mai mult decat binevenita. Sunt vegetariana de 8 ani si am facut cura asta de detox cu sucuri de doua ori pana acum. Ce sa vezi? Nu am cazut pe strada de oboseala, nu am lesinat si nici nu m-am dat cu capul de pereti de oboseala. Ba din contra, din nou, ce sa vezi? M-am simtit excelent! Ca niciodata de bine!
    Nu o fi chiar bau-bau detoxifierea asta, atata timp cat e facuta cu produse proaspete (suc, smoothie) si nu cu pastile sau placa de par 🙂

  7. Cea mai buna detoxifiere…care culmea..e si gratis..e sa nu mancanci o zi intreaga! ( doar apa) Si corpul se detoxifica singur. am vazut la tv o gramada de pastile ce trebuiesc luate dupa mesele imbelsugate..dar sa mancanci mai putin ( ca sa n-ai nevoie de pastile)..asta nu o zice nimeni…oare de ce? poate pentru ca iesi..mai ieftin cu mai putine bucate si fara medicamente?

    • Cea mai mare greseala e sa nu mananci o zi intreaga. Corpul nu se „detoxifica”, de fapt corpul se intoxica 🙂 pentru ca trebuie sa produca din ce are „hrana” pe care nu i-o dai tu.

    • Pentru ca fiziologic e sa mananci 🙂 Este, insist, o idee absolut neinspirata sa nu mananci deloc. E poate cea mai proasta cu putinta din toata aiureala asta…

    • Confirm, postul intermitent e reactia fireasca a omului de mii de ani: e in rutina crestina dar si musulmana si e asociata cu postul religios. Sunt studii si spitale care practica asta ( si in rusia, germania, spania, in Franta nu sunt autorizate spitalele dar zeci de centre naturiste care astea practica). Ba mai mult, am gasit un studiu american fix pe tema asta.

      Si e suficient sa vedem ce spune corpul: la o intoxicatie alimentara/indigestie nu putem manca o perioada. Suficient ca ficatul si pancreasul sa se ‘odihneasca’ si sa se regenereze usor. Si mai ales creierul – am impresia ca acolo ajuta cel mai mult – dar am ajuns dependenti de consumerism (pro americanisme).

    • Este o diferenta intre post si a nu manca DELOC. Exista multe nuante la mijloc, DAR practic sa nu mananci deloc nu este deloc ok. Faci o serie de confuzii de termeni, dar nu mai am rabdarea necesara ca sa lamuresc persoane care oricum au impresia ca stiu mai bine, deci mult succes! Eu doar sustin ca infometarea completa este in conditii normale o idee destul de proasta.

    • Ma scuzi, am folosit gresit cuvantul post. ma refeream la ceva de genul post negru, doar cu apa de 3 zile, nu una; o zi e inutila.
      Actiunea de a manca nu este ceva fiziologic; ceea ce face corpul ca sa proceseze hrana e ceva fiziologic.
      Cred ca pe vremea cand oamenii inca vanau, probabil nu prindeau animale in fiecare zi, si corpul lor putea sa stea fara mancare sau cu ft putina mai multe zile la rand. Vreau doar sa spun ca, corpul uman e suficient de puternic incat sa isi adapteze procesele fiziologice astfel incat sa acomodeze dorintele, nevoile si posibilitatie fiecaruia.

    • Si eu vreau sa spun ca doar pentru ca e corpul puternic si adaptabil, nu este si sanatos sa te infometezi. Daca vrei iti pot explica si ce se intampla fiziologic, biochimic, dar cred ca nu e cazul.

      Actiunea de a manca nu este ceva fiziologic? Scuze, aici m-ai pierdut complet.

    • De acord cu beneficiile fasting-ului, in ultima vreme tot apar studii care sustin asta. Si la persoanele sanatoase si la cele bolnave. Fastingul nu are legatura cu postul romanesc (ortodox), inseamna practic nemancat deloc (doar baut apa). De acord cu mitul detoxifierii, a fost spulberat acum ceva ani.

  8. Din pacate, sunt multi oameni care chiar cred in detoxifiere si sucuri magice. Echilibrul alimentar, miscarea si mancatul sanatos sunt mai complicate si fara efecte imediate ca in cazul sucurilor. Partea cu adevarat nasoala este ca s-a dezvoltat o intreaga industrie care promoveaza detox-ul prin toate canalele de comunicare existente si tot mai multi oameni cred ca e ok sa bea sucuri.
    Recunosc ca si eu am incercat varianta asta la un moment dat. Avand ficatul sensibil, imediat mi-a dat semnal ca nu este ok ce incerc si le-am oprit. Abia ulterior am citit articole similare cu cele citate de tine si am inteles exact de ce nu am nevoie de detox.

  9. Am citit si eu de curand, pana in sarbatori ceva pe aceeasi tema..ca ar fi manipulare si mai ales ce-s toxinele?? Nimeni n-a stiut sa raspunda…Dar, faza cu medicamentele ca sa bagi in tine mi se pare penibila. Sa luam medicamente ca sa ne putem face rau voit, dar sa nu resimtim simptomele, mi se pare aberant..Mananc ce pot, cat am nevoie, nu traiesc sa mananc, mananc pentru ca mi-e necesar vietii..

  10. Cred ca e prima data in 3 ani de cand te citesc sa nu fiu pe aceeasi lungime de unda cu parerea ta, hehe, stiu ca nu poti multumi pe toata lumea. Cu siguranta exista multe aberatii pe tema detoxului. Insa un detox natural, cu sucuri de fructe si legume, apa cu lamaie, argila cu siguranta ajuta f mult organismul in eliminarea toxinelor. Nici eu nu cred in diete minunte, 3 zile de detox nu or sa te scape de excesele unei vieti intregi. Detoxul as trebui sa faca parte din dieta zilnica. Am avut o perioada in care desi mergeam la munca pe picioarele mele ma simteam exagerat de obosita. Am inceput sa citesc despre un stil de viata sanatos, despre Detox, despre gluten, lactate, au fost luni intregi de citit noi informatii. Am ajuns sa fac un detox de colon, unul de rinichi si altul de ficat, nu aveau legatura cu sucuri de fructe, doar cel de ficat. Pot spune ca am simtit diferenta intr-un timp f scurt, eram mai activa, ma simteam usoara si bine in corpul meu. Am inceput sa reduc cantitatea de paine, de lactate, sa consum mai multe legume si sucuri verzi (fructe am consumat fff multe de cand ma stiu). Un detox bine urmat, care iti intra in rutina, impreuna cu sportul vor amplifica starea de bine si te vor face sa te simti incredibil de bine in pielea ta. M-as bucura ca oamenii sa se documenteze f bine pe tema asta apoi sa testeze ce simt ca li s-ar potrivi, la mine a functionat. O zi frumoasa

    • Insist: e o mare diferenta intre ceva ce te face sa te simti bine si a sustine ca acel ceva ce te face sa te simti bine te „detoxifica” :). Si mai insist cu un lucru: te rog spune-mi despre ce toxine este vorba, ce toxine ai eliminat? Da-mi un exemplu, te rog. Este un mit, un cuvant gol, fara pic de acoperire fiziologica, fiziopatologica sau cum vrei tu sa ii zici. Sunt medic si adesea mi se recomanda sa ma „documentez” inainte sa imi dau cu parerea despre metode din acestea pseudostiintifice :), caci adeptii acestor metode, alaturi de cei anti-vaccin, se considera in majoritatea lor niste oameni speciali care s-au documentat si ceilalti nu inteleg despre ce e vorba 🙂 Cum se zice in engleza, whatever rocks your boat, dar nu ii zice detox, caci nu elimina toxinele astea misterioase. Si articolul de mai sus e tot o documentare si una riguroasa, insa alegi sa ignori informatia din el… P.s. Te simteai mai usoara pentru ca….eliminasesi apa 🙂 Soc!

    • Adriana
      Mie mi se pare ca ce ai facut tu se cheamă de fapt „un stil de viața sanatos”, nu detox.
      Ai Redus unele, crescut altele, de fapt cred ca ti-ai echilibrat dieta si normal ca te-ai simtit mai bine 😉

      Tine-o tot asa 🙂

    • o sa iti dau un exemplu: aluminiu. Acesta exista in anumite produse de pe piata, care consumate se acumuleaza in corp, unele corpuri elimina mai usor altele nu. Fiecare corp are insa pragul lui de limita si peste se numeste toxicitate pt ca apar efectele adverse. La fel putem vorbi de crom, nichel, mercur etc ( se testeaza toate astea, eu la aluminiu sunt alergica cu eruptii cutanate, dureri de cap si musculare etc). Asa ca o rutina stricta de viata mie imi face minunat ( pt altii eu tin un vesnic detox, eu asa traiesc bine si nu am ajuns de ani de zile in farmacii si la medic merg pentru controale periodic).
      Un alt exemplu de toxine sunt chimicalele din cosmetice absorbite prin piele si eliminate prin urina: se testeaza in urina….

    • Orice metal poate cauza toxicitate in exces, pana si apa o poate face. E apa o toxina? 🙂 (multi considera ca e si de asta au atata succes filtrele minune care o purifica, alcalinizeaza – dieta alcalina fiind o alta mare aberatie raspandita etc.).

      Daca esti intoxicat cu aluminiu nu exista suc de papadie care sa te vindece. E nevoie de tratament specific medical si e destul de complex.

    • Scuze ca raspund asa tarziu, nu primeam notificari cu raspunsurile (Ceea ce de fapt e o idee buna pentru ca in afara de tine marturisesc ca nu am gasit interlocutor dornic de dialog aici, pe subiectul asta, din pacate).

      Asa, pai una e alergia si alta intoxicatia, nu crezi? Intamplator sau nu sunt medic, nu scot chestia asta din joben ca sa fac pe desteapta si sa para ca argumentele mele sunt mai bune ca ale tale, ci doar ca sa iti zic ca am vazut intoxicatii adevarate si sunt cu mult, dar cu mult mai grave decat o alergie si nici intreg oceanul indian nu te poate scapa fara tratament specific.

      Insist, cred ca ai multe informatii extrem de utile (te am si citit pe blogul tau pentru ca ai linkul si m a manat curiozitatea 🙂 si scrii foarte logic si complet), dar uneori faci mici confuzii de notiuni. E firesc.

      Numai bine!

  11. Multumesc pentru asa articol!
    Exact asta e si parerea mea. Daca esti sanatos te detoxifiezi oricum prin functiile ficatului si altele. Daca ai probleme, sucuri de fructe (care au si o gramada de zahar) NU te ajuta. Dati bani pe o moda stupida, la fel ca alea care se strang in corsete si cred ca „slabesc”.
    Poate scrii un articol similar si despre homeopate, ca inca exista fraieri care dau 16 lei pe granule de zahar.

    • ECHILIBRU! INFORMARE! Ce cuvinte nasoale :)) trebuiesc intelese…echilibru in mancare, in sport, in gandire…informare corecta, cereti parerea unui medic! Era sa-mi scot si vezica biliara si apendicele fiindca citisem eu cat de nasoale sunt pietrele la bila, faci cancer, nu alta! Si daca ramai gravida, ai pus-o, praf te faci! Asta imi zicea un medic de la Regina Maria, care vroia sa ma rezolve pentru doar 5100 de lei. Cu 10% reducere la cazare….Am fost si la un chirurg de la Floreasca, si-a rupt omul din timpul lui sa-i explice nebunei ca daca stau drept, nu ma doare nimic si am grija ce mananc, nu am nici apendicele inflamat, nici nu explodeaza bila. Si sa las organul acolo si sa am grija de alimentatie, sport, odihna. Si uite, au trecut 3 ani de la ultima criza nasoala de bila. Am 33 de ani, am nascut fara sa faca bila POC, am luat in greutate cand m-am intors la birou, din lipsa de activitate, chiar daca alimentatia nu s-a modificat. Ascultati-va corpul, ascultati de medic(unul de la stat, eventual :))) ), lasati tredurile. Detoxul l-as face la cap, in sentimente, comportament, atitudine…acolo e nevoie de detox! Bravo Ioana pentru articol! Pe sufletul meu!

    • Eu sunt o ‘fraiera’ care crede in homeopate. Pana acum nu m-au dezamagit si nici ‘usturat’ la portofel.

    • Maddy,

      îți stă mai bine când comentezi literatură islandeza sau teoretizezi despre fantasme erotice cu pitici decât să arunci cu pietre in știința homeopata.

  12. Si mie mi se pare ca ai abordat un subiect foarte complex, care te depaste, fiindca inafara persoanelor pe care le-ai citat, tu nu ai pregatire in domeniu pentru a sustine sau nu afirmatiile lor. Ai putea totusi sa ne oferi experienta ta cu privire la acest subiect, daca ai urmat vreodata o cura de detoxifiere, ai fost autodidacta sau s-a facut sub indrumarea unui specialist, iarasi daca nu ai facut asta, nu prea ai cum sa vorbesti despre acest lucru. Ïnteleg ca tu nu crezi in detoxifiere, nici nu trebuie sa crezi in conceptul comercial de detox, care tine 3 zile si te scapa de zeci de kile, dar exista si alte surse care vorbesc despre un altfel de proces de detoxifiere si in fond despre o altfel de viata..
    O lectura interesanta, dar nu foarte usoara, ar fi Robert Morse „Sa traim sanatos fara toxine”, cartile dr. Sorina Soescu „Sanatate 5 D” etc.
    Este foarte important sa intelegem legile dupa care functioneaza organismul uman, cred ca este datoria fiecarui om sa faca acest lucru, cel putin nu vom mai fi asa mirati cand vom avea vreo afectiune, chiar si o banala raceala.

    Inca ceva, daca tu crezi ca sucurile de fructe sunt doar zaharuri care solicita inutil ficatul, te invit la un mic efort pentru a te gandi putin de ce crezi tu acest lucru. Fructele, ca orice aliment integral, sunt mai mult decat compusii lor, apa, enzime, minerale, microelemente, fructoza, fibra, etc. Din suc este indepartata fibra, dar raman celelalte componente, care impreuna furnizeaza organismului esenta (apa) fructului. Fructoza din fructe nu este egal apa cu zahar, fiindca stim ce proces tehnologic sta in spatele otravei care se numeste zahar, din orice ar fi el extras, cum am putea sa comparam doar dulceata unui fruct care creste in copac cu bobitele de zahar care cresc in fabrici si cutii? Nu spun ca ar trebui sa consumam numai sucuri de fructe, dar blamarea lor mi se pare eronata si nedreapta, mai ales ca pot fi foarte folositoare in multe cazuri de boala in care nu se poate manca fructul intreg (ex. in scaderea febrei-am reusit cu succes in cazul copilului meu, in hidratare, etc.).
    Te rog sa te mai gandesti, eventual sa citesti si din ale surse.
    Multumesc!

    • Zaharul din fructe nu are nimic daca il mananci cu fruct cu tot, cu pulpa. Organismul nu are nevoie de un excedent de vitamine, nu isi face provizii de zile grele. Isi ia ce ii trebuie si pe restul le da afara.
      Daca insa scoti pulpa din fruct poti manca o cantitate de zahar mult mai mare decat ai ingera mancand fructul cu totul, si din cauza lipsei fibrelor este absorbit mai repede in sange –> glicemie crestuta repede –> cam la fel ca atunci cand bei o cola. Si nu, fructoza nu este mai buna decat glucoza daca o mananci in acealeasi conditii ca pe glucoza, dizolvata in apa.

    • In natura exista 3 tipuri de zaharuri simple: galactoza (prezent in laptele de mama), fructoza si glucoza, prezente in mod natural si in formule echilibrate in fructe si legume. Sa scoatem va rog din discutie celelalte alimente, fiindca orice alt aliment fabricat de om sau fructe si legume prelucrate termic nu mai au aceeasi formula. Sper ca pana aici suntem de acord.
      Am spus ca in cazuri de boala in care este nevoie de SUPLIMENTAREA nutrientilor catre celulele organismului este foarte binevenit sucul de fructe, in locul fructelor intregi.
      Conform celor de mai sus sucul de fructe nu are ABSOLUT NIMIC in comun cu toate comparatiile absurde pe care le-am citit: cola, ciocolata, bere, etc.
      Cititi va rog cartea dr. Robert Morse (a fost medic de IR, are pregatire in domeniul biochimiei, dar din fericire nu a ramas captiv medicinei alopate, a vindecat mii de oameni de boli considerate incurabile de medicina „moderna”). Dupa ce ati inteles cat de cat principiile expuse in carte, puteti viziona numeroasele inregistrari online ex. „An open debate on fruit sugar”, „Fruits, glucose, thyroid” di multe altele.
      Sper ca ati constientizat ca fructoza si glucoza din fructe si legume sau din sucurile lor nu au nici o treaba cu fructoza si glucoza extrase artificial si dizolvate in apa.

  13. Eu sunt una din persoanele care cred in astea, dar nu in varianta consumerista. Adica pot face ‘un detox’ singura si gratis cu legume si fructe si multa apa si rezultatele sunt minunate pt mine: piele stralucitoare cu atenuare cosuri si pielea asta terna specifica mamelor nedormite, reglare tranzit, somn mai linistit si scapat de dureri de cap, atenuare alergii, atenuare dureri si inflamatii, recuperare stari de rau de ficat/bila prea incarcata ( mostenire genetica, dar datorita igienii vietii eu sunt singura nepoata din familie care o duc minunat), dar si mintea imi e mult mai linistita.
    Dar materialul meu genetic nu e minunat ( familie cu cancere, cu operatii de eliminare fiere, eu cu alergii, astm, alergii la aluminiu si praf si mucegaiuri) astfel incat am o disciplina de viata impecabila si nu a trebuit sa intru in farmacie de multi ani nici eu nici nimeni din familie, si totusi uneori ajuta.

    Nu am crezut pana nu am incercat. Pt toate persoanele alergice la polen, renuntati la faina, zahar, carne in zilele de debut si inlocuit cu frunze si legume – am rezultate mai bune decat atunci cand cumparam medicamente.

  14. Si eu personal as zice ca era mai bine sa nu ‘ataci’ un asemenea subiect. 🙂 Este la fel de discutabil ca si problema vaccinurilor la ora actuala. Depinde de experienta personala, daca ai experimentat chiar tu asa ceva, daca ai sau nu pregatire medicala in domeniu, de doctorul cu care discuti subiectul si asa mai departe. Eu una am vazut in jurul meu persoane care au beneficiat de efectele detoxifierii, inclusiv oameni care au avut cancer si au decis sa nu urmeze chimioterapia, ci terapia cu sucuri naturale (in principal legume, nu fructe, fara carne sau alte produse animale) si care s-au vindecat asa si traiesc sanatosi tun. Personal nu m-as hazarda sa trag concluzii general aplicabile pe tema asta pentru toata lumea, pentru ca si parerile doctorilor se tot schimba, pe masura ce trece timpul, in functie de noile descoperiri etc. In schimb, daca ai dorit audienta si schimb aprins de pareri la tine pe blog, da, ai ales o tematica buna. 😛

    • Stii tu personal oameni bolnavi de cancer care s-au vindecat cu sucuri de fructe? Ai vazut analizele inainte si dupa si ai vazut cum a disparut tumoarea ??? Daca ai avea un copil diagnosticat cu cancer ai renunta sa ii dai medicamente si l-ai tine cu suc acasa? Nu sunt ironica dar mi-e greu sa cred ca spui pentru ca am de-a face zilnic cu oameni cu zeci de ani de scoala si studii in spate care se lupta sa vindece cancerul cu cele mai noi tehnici genetice si nu reusesc.

    • Da, exact cum am precizat. Cunosc personal. Citeste cu atentie first. Si, again, am mentionat: ‘in principal legume, nu fructe, fara carne sau alte produse animale’. Daca doamne fereste copilul meu ar avea asa ceva, as merge in paralel cu ambele variante, pentru ca una nu trebuie sa o excluda pe cealalta. In acelasi timp, cunosc (tot personal!) oameni care au aplicat cu sfintenie numai tratamentul medical primit si, guess what, au murit. Din nou, nu trebuie generalizat. Si da, esti ironica, este viziunea mea si nu ti-o impun tie. Exact asta am incercat sa transmit in mesajul meu: nu ar trebui deloc incurajata generalizarea pe subiecte de genul asta.

    • Stai un pic, Luminita, deci tu cunosti cazuri de cancer vindecat doar cu alimentatie?

      Pai asta inseamna ca suntem salvati. Cand publici dieta aia exacta care vindeca cancerul? Cred ca o sa devii bogata, multa lume ar plati oricat pt dieta de legume care vindeca cancerul.

    • Da, Robo, cunosc si nici nu-s singura! (minune). Sincer, mi se face sila de comentariile pe blogul asta – oare chiar nu sunteti in stare sa discutati despre ceva respectand si parerile celorlalti? E asa greu pentru voi? Si pentru tine, Robo, personal – esti un individ extrem de arogant cand cineva scrie ceva aici ceva, orice, care contravine parerilor tale personale. De ce mai intri atunci pe blogul sotiei tale? Simti nevoia sa te contrezi/certi cu cineva si nu o poti face acasa, sau cum? Ca nu pricep. Acum ceva ani, ai jignit extrem de urat pe blogul tau pe una din prietenele mele, care isi permisese sa comenteze politicos, la una din postarile tale politice, si sa isi comunice parerea personala. I don’t get you people! Daca nu va place si nu va intereseaza parerile altora, de ce va mai faceti blog public? Doar ca sa va certati cu alti oameni care nu va impartasesc punctul de vedere! Jees, glad I left Romania! Sa fiti sanatosi si grija sa nu va inecati in propriul venin!

    • Pai, e simplu: respect parerile celorlalti cand e vorba de culori, de gusturi, de ce ne place si ce nu, de alegeri personale in general. Nu o sa zic nimic daca spui ca tie iti place inghetata de ciocolata, de exemplu, pe care eu nu pun gura.
      Dar nu respect parerile celorlalti cand e vorba de medicina, de exemplu, sau de stiinta in general.

      Pentru ca stiinta nu functioneaza pe baza de pareri, mai ales ale oamenilor care nu au pregatire in acel domeniu.

      Si in plus, nu stiu de unde ai impresia asta ca parerile celorlalti trebuie respectate din oficiu. Omul trebuie tratat cu un minim de respect, cel datorat tuturor fiintelor umane. Dar si omul, daca vrea respectat mai mult, trebuie sa castige acel respect. Cand vine insa vorba de parerea unui om, ei nu i se datoreaza nici un fel de respect din oficiu. Parerea trebuie sustinuta cu argumente de cel care o emite si trebuie contrazisa tot cu argumente de cei care nu sunt de aceasi parere.

      In cazul nostru, lucrurile sunt clare: medicina spune ca cancerul nu se vindeca cu alimentatie. Nu ai nici o baza sa spui asa ceva, pentru ca nu ai cum sa stii tu care a fost motivul pentru care s-au vindecat acele persoane.

      Or fi mancat ele legume, nu zic nu, dar au si respirat si s-au si uitat la televizor, deci pot si eu spune cu acelasi grad de incredere ca si tine ca s-au vindecat de la respirat si de la uitat la tv, nu de la legume.

    • Luminita, iti impartasesc parerea intru totul, cu referire la nenumarate postari, nu doar cea de astazi. Explicatia e simpla. Un subiect in genul „imi iubesc copilul, e super” atrage sa zicem 50 de cititori. Un subiect controversat, cum ar fi „Dumnezeu, religie, gay, vaccin” atrage mult mai multi. Asta inseamna bani. Reteta e simpla. 🙂

    • te inseli. astfel de postari au trafic cel mult o treime din traficul unui post despre familie sau copii. dar sunt mai utile, cred eu. de asta nu renunt la ele.

    • unde mai pui ca la astfel de postari opiniile sunt intotdeauna aproximativ 50/50 si cei care nu sunt de acord se supara, uneori definitiv, mai ales ca mai dau si eu cu bata-n balta (vezi chiar cazul Luminitei de aici).
      deci daca ar fi o strategie de marketing, ar fi una extrem de proasta, ca ideea de baza pentru marketingul bun e sa-i spui omului ce vrea sa auda ca sa-i captezi bunavointa ca sa cumpere de la tine.

  15. In general, oamenii tin curele astea cu sucuri verzi, de legume, frunze si germeni. Fructele sunt in cantitate mica. Desigur, exista si cei care tin cure doar cu suc de portocale, de exemplu. Pana acum n-am intalnit pe nimeni care sa nu se simta minunat si sa nu i se vada minunatia si la exterior: piele, par, stare etc.

    Nu sunt doctor, nu stiu cat de sanatos sau nu este, dar cred ca e ultima problema de pe planeta sa-i faci sa se simta vinovati/prosti/neinformati pe oamenii care consuma fructe si legume neprocesate, in conditiile in care alimentatia majoritatii e varza.

    Oricum, intodeauna oamenii se iau de cei care mananca prea multe salate, sucuri si shakeuri, intrebandu-i tipat daca au destule proteine si nutrienti?!!? Nimeni nu tipa la tine daca mananci paine cu unt si branza si un hamburger ars pe gratar 🙂

    De la droguri, ciocolata si alte chestii te simti rau dupa ce te simti un pic bine, nu prea tine comparatia. Cred si eu, ca alte persoane de mai sus, ca pur si simplu te-ai bagat unde nu trebuie, dar nu-i mare problema. E doar un suc de fructe :))

    Pe internet, cat si in spitale, poti gasi specialisti sa-ti confirme sau infirme orice in legatura cu nutritia. Pentru mine astea nu mai sunt argumente. Din pacate, ca as vrea reteta universal valabila.

  16. In opinia mea conform acestui articol (ma feresc sa generalizez pentru ca nu am citit alte subiecte scrise de dumneavoastra) faceti parte din categoria celor care induc grav in eroare pe cei care iau de bun tot ce scrieti fara sa se documenteze. Simt nevoia sa va adresez cateva intrebari pe acest subiect.
    1. Ati auzit de termenii eficienta si randament? Va asigur ca acestia sunt aplicablili 100% si la sistemele naturale de detoxifiere ale organismului.
    2. Cunoasteti expresia „cu o lopata incarci si cu doua descarci…” ? Si asta e aplicabila la subiectul dezbatut. Ca sa fiu mai plastic daca un Wc-u e dimensionat sa poti deversa in el 10 kg de deseuri pe ora iar tu de incapatinezi sa pui in el 20 de kg/ora rezultatul o sa fie ca se infunda…
    3. Stiti ca in sistemele corpului pe care le amintiti ca fiind responsabile de procesele de detoxifiere sunt implicate reactii chimice complexe si ca aceste reactii au nevoie de un context de factori (catalizatori, reactanti, PH, etc.) optim pentru ca randamentul acestor reactii sa fie maxim.
    4. Stiti ca nu toata lumea are aceste sisteme si organe functionale la cote maxime si din acest cauza orice factor care poate sa ajute ca sa fie mai eficiente sau sa se refaca sunt benefice in randamentul proceselor de detoxifiere.
    Ar mai fi multe de povestit pe subiect, insa sper ca ati prin ideea.
    Da, este intr-adevar mult marketing steril si pentru produse care chiar nu au de a face cu detoxifierea, generalizarea insa in acest sens e cel putin paguboasa.
    O seara buna.

  17. La uite aici un altfel de detox: http://news.berkeley.edu/2016/03/07/cosmetics-chemicals/ . Tot unul gratis, prin renuntarea la produsele cosmetice chimicoase.

    Eu din motive alergenice am renuntat la cosmetice. Rar gel de dus, rar sapun, zero creme, zero machiaj, zero lapte de corp/picioare alte cele. Pielea imi arata mai sanatoasa si mai „vesela” de atunci, am atenuat culoarea aia gri, terna, de om nedormit. Marele secret este apa si redus la maxim mersul la supermarket si crescut miscarea -asta e cel mai tare detox care exista pt mine (eu sunt convinsa ca produsele cu marketing sunt proaste – inclusiv farmaceuticele)

  18. Probabil ca un organism sanatos si alimentat corect, echilibrat, nu are nevoie de niciun detox, pe de alta parte, nu stiu cati avem asa ceva 🙂
    Daca mancam zilnic covrigi si mici, sigur e nevoie si de cate un detox din asta mai drastic.
    Eu mi-am facut niste teste si ar fi cazul sa tin o cura de detox sau ..ceva, pentru ca am organismul plin de pesticide (din pacate), plus alta substanta pe care am uitat-o, n-am reusit insa 🙁

    • Ce teste se fac pt detectarea nivelului de pesticide in organism? E din sange? Par? Care pesticide se detecteaza anume? Cine face testele astea si mai ales cati bani costa?
      Daca e cu adevarata intoxicatie cu o substanta chimica e necesar un tratament serios si internare in spital, se urmeaza acelasi protocol ca in cazul unui accident industrial de exemplu.

    • Pesticidele se pot testa din urina sau din par. Vezi articolele de la comisia europeana despre glyphosat (asta e unul din ultimile), studii pe care se bazeaza sa interzica acest pesticid din Europa. Ba mai mult, organizatia mondiala a sanatatii (divizia de cancer) a pregatit rapoarte pe tema asta. Deja interzise in anumite tari as aminti: triflularine, acétochlore, dichloropropène, atrazine,simazine etc. (ultimul pacar e cel care a adus in coma capsunarii in timpul recoltei).
      Intoxicatii nu inseamna insa numai coma ( asta e cazul cel mai grav) ci forme cu manifestari de alergii, oboseala si nervozitate si iritabilitate, ten afectat cu eruptie de bube/cosuri care se confunda usor cu alergii sau bolile copilariei, slabire a imunitatii etc. Intoxicatia poate fi accidentala si acuta (ca atunci cand bei un litru), sau usoara dar cronica (atunci cand „acumulez” zi de zi pana depasesc pragul de tolerare a corpului).

      Niciuna din astea nu s-a luat in calcul in Romania, ba mai auzii si replici gen: GENA dar nu pot numi si testat o gena (ca doar se cunosc si invata la facultate) dar dupa o cura de dezintoxicare ca cele mult hulite, cura fara niciun efort financiar, se vad imbunatatiri colosale ale vietii. Doar ca am dat peste unii medici in Romania care nici nu au luat in calcul si dat medicamentatie pentru restul vietii si sa revin la fiecare 3 luni pentru control.

  19. Cred ca problema este ca multi incep curele de detox dupa Paste, Craciun etc. Practic dupa ce au bagat la mat ca ghiolbanii. Dupa parerea mea asta reprezinta un meeega soc pentru organism. Sunt convinsa ca trebuie sa ai o anumita conduita, sa iti pregatesti corpul inainte de a face orice fel de cura. Nici eu nu cred neaparat in detox si mai ales nu cred in pudre si alimente minune de pe cine stie ce continent uitat de lume, plante crescute de o bartana de 1000 de ani sub clar de luna… Dar cred in moderatie si cred ca un usturoi si un patrunjel la timpul lor pot face minuni 🙂
    Sunt vegetariana ( nu pentru ca e sanatos ci pentru ca am ales sa nu mai sacrific animale ) si pentru mine acest lucru s-a dovedit a fi cel mai bun „detox” ever!
    A! Si sa nu uitam de apa calda cu lamaie pe stomacul gol ( nu, nu este acida si nu, nu faci gastrita )

  20. Am un copil alergic, cu mai multe intolerante alimentare. Am citit despre subiectul detoxofiere pentru ca la cei alergici in general produc mult mucus si se depoziteaza in organism, fie el din alergii respiratorii sau alimentare. Nu cred ca este un mit detoxifierea, din pacate a fost doar atinsa profund de marketing. Insa fiecare om are reteta lui. Daca veti incerca retete de detoxifiere care sa vi se potriveasca veti gasi cu stupoare acest mucus in scaun..

  21. Va recomand cartea Sorinei Soescu despre detoxifiere. Este pacat ca o metoda naturista de reglare a organismului sa fie minimizata din cauza unor manevre de marketing.

  22. Am stat si citit linkurile oferit de tine. Toate, absolut toate sunt impotriva ideii de detox market, adica ce e comercial, de detox cu produse vandute scump, impotriva superalimentelor ( sper ca ai remarcat partea asta) si sa nu cadem in plasa sarlatanilor care ar face orice pentru bani. Sarlatani exista si in detox, si naturaliste, si farmaceutica si cosmetica.
    Atat ca iti recomand cand abordezi sa scrii despre un subiect, sa nu citesti doar o fata a lucrurilor, ci si celelalte. Un subiect ca asta ( si ca mai toate din lume) au cateva fatete ( si nu doar 2, una pro si una contra). Daca argumentezi doar dintr-o parte si promovezi, devine dogma si ne-a ajuns perioada ceausista: e important sa discuti fata in fata si cu persoane care au incercat ( iar gama aici e f. larga), eventual sa urmaresti si parerea altor minti ( sunt spitale in Germania, Spania, dar si peste o suta de centre pe detox in Franta).
    Iti recomand sa studiezi putin si partea de logica: e o diferenta intre cauzalitate si corelaritate si ca atacand dur un subiect doar dintr-un unghi vei starni si aduna doar reactii la fel de dure si oameni „obtuzi” care vor vedea intr-o experienta de viata numai ce vor ei (ochelari de cal da? ). Nimic in viata nu e 100% : vei gasi poate x% la care nu a functionat nimic, poate 15-20% la care postul intermitent are efecte minunate, poate 15-20% un consum doar de legume va duce la o imbunatatire fantastica, la altii o curatare ‘moderna’ a colonului etc.

    Iti ridic la fileu niste termeni care preocupa:
    – postul intermitent ( intermitent fasting) – nu are treaba cu postul religios ortodox ci mai aproape de ramadam
    – legumele proaspete
    – problema pesticidelor
    – efectul igienii vietii asupra pielii (absorbtia la nivel a pielii a chimicalelor, am fost incantata sa vad ca fara niciun produs cosmetic in cateva zile s-au schimbat conditiile vietii)
    – metalele grele: teste, absorbtie, evitare, eliminarea lor
    -ce naiba fac vecinii care nu intrat in farmacie de peste 10 ani si au salariul minim pe economie si mai au si boli cronice
    -cum un medic cu experienta poate evalua starea de sanatate doar examinand cum arata exteriorul unei persoane
    – de ce atat de multe alergii in ultimii ani (cand eram copila, in clasa la mine eram singura, acum la fata in clasa aproape jumatate….)
    -ce investigatii renale se fac inainte de un detox
    -efectele miscarii asupra circulatiei periferice
    -ce merge la 20 ani nu mai merge dupa 40 de ani
    Si nu in ultimul timp: incearca.

    Sa stii ca de aici am mai luat cate ceva idei la studiat. Multumesc comentatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *