Aplicația care convinge copiii să VREA să citească (p)

Vreau să vă arăt un exemplu simpatic de aplicație pe tabletă care încurajează lectura de cărți adevărate, pe hârtie. Dacă tot nu reușim să ținem copiii școlari departe de tablete, măcar să fim șmecheri și să le folosim în avantajul educației și dezvoltării frumoase a copiilor noștri. Jocurile pe tabletă nu-i musai să fie violente, cu sânge și pistoale, simpliste (cu bile și cărămizi care cad grămadă unele peste altele) sau nepotrivite (cu personaje sexualizate ori cu mesaje periculoase, de exemplu). Există o aplicație care trimite copilul la cărți adevărate, pe care el trebuie să le citească dacă vrea să adune puncte pentru echipa lui și să învingă armata de extratereștri care doresc să invadeze planeta. Se numește KidiBot și este construită în jurul unui robot simpatic care încurajează copiii să vrea să citească mai mult (pe cât posibil, toate cărțile din programa de Limba Română), apoi să folosească tableta pentru a introduce răspunsurile la teste, cu întrebări din cărțile citite, iar punctele acumulate dictează echipele învingătoare din mai multe școli și licee. Copiii luptă nu doar pentru sine, ci și pentru echipa lor, pentru școala lor, pe care vor să o reprezinte cât mai bine. Iar super puterea lor e cititul! Iată o aplicație pe gustul meu!

Acesta este proiectul care a primit locul III la concursul de materiale digitale educaţionale originale organizat de Digitaliada, care încurajează crearea de conținut original și open source care poate fi utilizat în procesul de învățare. Concursul are loc în fiecare an și se adresează în principal cadrelor didactice din orice școală din România, dar nu doar lor, ci tuturor persoanelor de peste 18 ani interesate să creeze și să distribuie publicului larg materiale didactice în format digital, materiale care pot fi folosite în predarea oricărei discipline școlare din ciclul gimnazial.

Anul acesta, juriul (format din profesori universitari, jurnaliști de tehnologie și reprezentanți ai fundației Orange) a acordat următoarele premii:

  • Premiul I (laptop şi cameră foto) a fost câștigat de Rareș Tohănean, cu materialul “Lecții video introductive în matematica de clasa a V-a”: lecții video de 10 minute în care se expune conținutul lecției în mod grafic, cu exemple din natură și explicarea rolului acelei lecții. Se folosesc tehnici video speciale pentru a atrage atenția și pentru a menține copilul interesat de materialul expus
  • Premiul II (laptop) a revenit Didinei Botgros, profesor la Școala Gimnazială Sf.Varvara, din Aninoasa, jud. Hunedoara, pentru materialul “Universul” – Geografie: Aplicația folosește resurse puse la dispoziție de portalul www.opendiscoveryspace.eu  și aplicația Worldwidetelescope, care stârnesc interesul elevilor pentru studierea Spațiului Cosmic.
  • Premiul al III-lea (cameră foto) a fost acordat lui Constantin Ferșeta pentru aplicația „Kidibot”, un material multidisciplinar care îmbină Limba Română și T.I.C

Au primit mențiuni (premiate cu câte tabletă) multe alte aplicații inventate de profesori din școli din provincie, pentru aplicații care îi vor ajuta pe copii să învețe mai rapid materii cu ajutorul tabletelor. La concurs au participat 134 materiale educaționale, dintre care 114 au fost validate științific.

Am fost plăcut surprins să constat că, în ciuda condiției destul de ingrate a dascălilor din ziua de azi, există o mare dorință a celor mai mulți de a se perfecționa și, mai ales, de a aduce mijloacele IT în procesul de predare-învățare. Aceasta uniune va fi sigur viitorul școlii.”, a declarat Prof. dr. univ. Radu Gologan, Președintele juriului.

În septembrie va începe un nou concurs de aplicații, la care vă puteți înscrie și voi. Până atunci, puteți descărca și folosi cu copiii voștri materialele deja încarcate  pe Digitaliada, le găsițiAICI. Ca să fim noi șefii tehnologiei (folosind-o inteligent), nu invers! 🙂

a foto: copil citind via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

4 comentarii

  1. E o idee faina cu aplicatia aceasta. Dar un lucru e mai trist. Cand stai cu o carte in mana nu are ce sa te distraga. Pe cand la o tableta ai putea multe lucruri decat sa citesti. Mai ales unui copil care abia asteapta niste jocuri.

  2. Buna Ioana. Stiu ca nu postez ceva legat de subiect insa am nevoie de o parere de la voi. Am 25 de ani stau de un an in Dubai lucrez in vanzari (intr-un domeniu instabil) si as dori sa achizitionez un apartament in Bucuresti. Avand o mare parte din suma stransa (da stiu, insa lucrez de ceva ani in paralel cu studiile) as avea urmatoarele variante: 1. Un apartament in Bucuresti central cu 2 camere numai bun de locuit sau inchiriat 2. Apartament cu 3 camere si un imprumut de aproximativ 10000-12000de euro de la o ruda Doresc sa mentionez ca jobul meu nu este sigur. Nu m-as intoarce in Romania chiar daca ar fi nevoie sa ma mut in alta tara. Mi-e putin teama de imprumut din 2 motive: sa fiu pusa in situatia de a nu avea un serviciu desi stiu ca il pot inchiria si pentru ca dupa achizitionarea unui apartament de 3 camere as ramane fara un fond de urgenta. Mentionez ca as dori un apartament in centru fara bulina (pentru a-l asigura si la banca) deci e exclus sa iau unul mai ieftin dar in Berceni de exemplu. Ceva sugestii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *