O precizare importantă despre Landmark forum

Vă rog să citiți până la capăt, cred că poate fi important pentru mulți dintre voi.

O relație în care nu ai voie să spui NU nu este una în care să merite să rămâi.

Un terapeut, leader de forum, șef, prieten, partener, care nu îți ascultă NU-ul și încearcă neîncetat să te convingă că e pentru binele tău să spui DA, deși tu spui repetat NU, nu te respectă.

Fiecare NU pe care-l spunem autentic, adevărat, e un gard pe care-l construim pentru a ne proteja de ceva. E o limită peste care nu vrem să trecem. Avem acest drept. Să refuzăm. Argumentat sau nu. Să continuăm să refuzăm până când NU-ul nostru e auzit și acceptat.

Nu vorbesc despre NU-uri spuse în grabă, ci despre cele la care ne-am gândit mult și care sunt adevărate pentru noi.

Un terapeut, un leader de curs sau un coach care folosește împotriva ta informații personale despre tine, pentru a te manipula sau convinge de propriile lui opinii, nu te respectă și nu are interesul tău pe lista lui de priorități.

Una e să convingi un pacient să rămână în terapie când îi este greu, alta e să îl urmărești ca un maniac, să programezi noi și noi ședințe ca să-l presezi în a face ce vrei tu, să nu-l lași să încheie un call până nu face ce vrei tu.

Nu este normal, sănătos și nici etic să nu puteți refuza un curs ulterior celui în care sunteți înscriși. Nu este normal ca un leader de transformare personală să plângă în timpul sedințelor pentru a te convinge să te înscrii în alt curs. Nici să folosească informații intime pe care le-ai oferit în timpul sesiunilor de lucru ca să te manipuleze în a semna vreun angajament pe care nu ți-l dorești.

Scriu toate acestea după ce m-am gândit mult la acest subiect. În ultimele săptămâni mi-au ajuns la ureche multe relatări îngrijorătoare despre felul în care sunt tratați unii oameni la cursurile Landmark Forum.

Țin să precizez următoarele lucruri, având în vedere că recomand acest forum de mai bine de un deceniu, atât pe blog, cât și în prima mea carte, dar și în toate materialele pe care le-am făcut, video și text, cu Connie Larkin:

– Eu am făcut forumul în 2008, mi-a făcut foarte mult bine, mai ales lucrul în cele 10 seminarii ulterioare, cu Connie

– Nu cunosc niciuna dintre persoanele care lucrează acum pentru forum, din păcate nu pot garanta pentru integritatea lor morala și etica lor profesională

– Am discutat cu Connie de zeci de ori despre asta, știind că ea a plecat din Landmark România nemulțumită de activitatea colegilor ei. Nu îi plăcea cum se schimbau lucrurile acolo, dar mereu mi-a zis: ”Landmark Forum făcut în România nu e perfect, dar e mai bun decât niciun Landmark Forum”. Așa că am continuat amândouă să recomandăm Landmark fără să avem vreo legătură cu echipa sau vreun beneficiu de pe urma acestor recomandări, altul decât mai mulți semeni treziți, responsabili, autentici și puternici. Am continuat să recomand Landmark pentru schimbarea din viața mea, care a rămas cu mine după 15 ani, deci pot spune că mi-a făcut enorm de mult mine pe termen lung. Și pentru că așa a decis Connie, despre care mereu am simțit că este un om integru. Am cunoscut-o destul de bine, nu cred că mă înșel. Am mers pe mâna ei și aș face asta din nou, oricând.

– Am aflat multe lucruri triste despre felul în care actualii lideri de curs avansat, dar și de forum (care nu sunt români) presează oamenii să se înscrie la cursuri ulterioare, deși ei spun NU (din motive care sunt doar ale lor), îi țin în ședințe interminabile, îi încurajează să se împrumute dacă spun că nu au bani, îi fac să se îndoiească de progresul lor (“Degeaba ai făcut forumul, dacă nu faci și Avansatul e clar că n-ai înțeles nimic, e totul în van” etc), folosesc informațiile din sesiunile de lucru pentru a manipula.

– Nu e o singură poveste, sunt mai multe. Nu mă îndoiesc de veridicitatea lor. Am primit suficiente dovezi cât să pot trage o concluzie.

– Faptul că oameni care au fost în trecut victime ale abuzului și care merg în Landmark pentru a-și gestiona trecutul și prezentul sunt reabuzați de oameni plătiți ar trebui să îi susțină este inacceptabil, lipsit de etică și de moralitate. Atât de mare foame de bani să fie?

– Pentru mine lucrurile acestea sunt intolerabile și contrazic principiile de bază ale Landmark: integritate, responsabilitate, autenticitate.

– Cred că oamenii care fac lucrurile acestea ar trebui eliminați imediat din echipa Landmark.

– În acest moment aș dori să cer scuze oamenilor care au ajuns în Landmark în urma recomandărilor mele, probabil sunt cel puțin câteva sute, și care au simțit că le sunt încălcate limitele personale.

– Dacă forumul le-a făcut bine, mă bucur enorm. Cred în continuare că educația ontologică este extrem de valoroasă și trebuie să ajungă la un număr cât mai mare de oameni.

– Îmi retrag recomandarea și mă declar rezervată cu privire la cât de mult bine sau rău poate face acum participarea la Landmark Forum România.

– Repet încurajarea de a nu sta în relații, spații, situații care nu vă respectă limitele și alegerile. Asta nu e terapie, nu e transformare, e pur și simplu abuz. Plecați de acolo urgent. Reclamați unde puteți situația. Vorbiți despre asta. S-ar putea să salvați și pe alții.

Dacă ați făcut Landmark în România în ultimul deceniu, m-aș bucura să știu cum a fost pentru voi. M-aș bucura să aflu cât mai multe experiențe pozitive, dar le primesc și pe cele negative, care trebuie, și ele, împărtășite, dacă pot duce la îmbunătățiri ale sistemului. Vă mulțumesc.

Photo by Jamie Ginsberg on Unsplash
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

3 comentarii

  1. Buna ziua ! Totala situația explicata de dv mai sus vis a vis de cursurile lendmark România se regăsesc acum in relația mea cu iubita ! Nu are nici o explicație la cea ce ii cer ! Dor reacții nervoase și certuri se stârnesc de câte Iri încerc sa explic ce înseamnă implicarea ei in acest curs ! Menționez ca este a terminat cursul de avansați și acum este intr un așa zis mid de voluntariat ! Și nu in ultimul rând pot spune ca a abandonat serviciul !! Astept un sfat de la Dvs ! Mulțumesc anticipat ! Cu stima Romeo Zidaru

  2. speram să se fi rezolvat ceva în ultimii ani. din păcate exact aceleași probleme existau și la începutul anilor 2000, cînd unor cunoștințe landmark ro le-a făcut evident mult mai mult rău decît bine. :/

  3. Tocmai am facut primul modul si sunt foarte recunoscatoare pentru ca ai recomandat cu tarie acest forum pana acum!
    Nu stiu cum a fost pana acum Landmark Forum. Stiu ca ma simt alt om dupa aceste 3 zile si asta este fantastic!
    Imi vine sa invit toti oamenii de pe planeta sa participe.
    De multe ori am simtit ceea ce descrii mai sus pe parcursul cursului si apoi am observat cata rezistenta era la mine alegand sa vad asa situatia.
    Inca nu imi imaginez cum poate fi Landmark Forum mai eficient decat il simt eu acum.
    ❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *