80 de cărți contemporane bune

Am făcut o listă cu cărțile care mi-au plăcut cel mai mult în ultimii doi, trei ani. Nu le-am trecut pe cele pe care nu le-am dus la bun sfârșit sau pe cele care m-au tulburat în așa măsură încât mi-am dorit să nu le fi citit acum (una dintre ele, de exemplu, este Tatăl celuilalt copil, o carte foarte bună, dar care m-a durut și pe care aș fi preferat să nu o cunosc în această perioadă a vieții mele).

Când citesc? În fiecare zi. Mi-am făcut această rutină în care citesc în fiecare seară cât pot, uneori pot o pagină și adorm, alteori pot un sfert de carte. Nu citesc pentru că TREBUIE, deși da, sigur că și trebuie, citesc pentru că îmi place, pentru că vreau, pentru că am nevoie și de asta printre copii, atât de multe proiecte, printre cărțile pe care le scriu și locurile în care alerg, am nevoie de evadarea asta în literatură de toate felurile. Și dacă nu-mi fac rutină, pur și simplu nu apuc. Și uite-așa am reușit să (re)citesc cap coadă niște zeci de cărți în ultimii ani. Nu e mult deloc, dacă aș fi avut TIMP, sigur aș fi citit câteva sute.

Toate dintre aceste cărți de mai jos pot fi luate și în vacanță. Cum cred eu că trebuie să fie o carte de vacanță? Oricum. Poate fi ușoară, grea, densă, filosofică sau stupidă, nu contează, important e să-ți placă. Firul, scriitura, personajele. Și să nu fie ediție cartonată, să nu cântărească greu în bagaje! 🙂

Eu citesc mult în vacanțe, citesc în avion sau în tren, citesc pe șezlong, cât copiii se joacă la picioarele noastre, citesc seara înainte de culcare, citesc cât ei dorm de prânz. Întotdeauna cărți tipărite, nu m-a prins magia Kindle, dar dacă aveți și vă place, ferice de voi, că puteți lua o bibliotecă întreagă în vacanță.

Am grupat cărțile în câteva categorii lejere, multe dintre ele se încadrează la mai multe categorii, pentru că e subiectivă împărțirea. Nu pun linkuri către librării, le luați de unde vreți, o să pun poze cu cărțile, autorul și titlul, să le puteți lua ușor cu copy-paste în google.

Scandalul, de Fredrik Backman, o poveste grea, ușor de citit însă, despre un abuz sexual într-un oraș în care hockeyul este rege!

Bunica mi-a spus să-ți spun că-mi pare rău, de același autor. o nebunie plină de umor și duioșie despre magia bunicilor.

Fiica ceasornicarului, de Kate Morton, este cea mai recentăă carte a autoarei, începe mai greu ca celelalte, de pe la jumătate devine foarte bună!

Zuleiha deschide ochii este o bijuterie, o aventură grea a unei femei însărcinate deportate într-un lagăr pe teritoriul Rusiei. O poveste de iubire neașteptată, minunat scrisă!

 

Unde ai dispărut, Bernadette?, de Maria Semple, o poveste foarte haioasă, cu final neașteptat, perfectă pentru vacanță.

Sala de bal, de Anna Hope, o poveste de iubire neobișnuită, între niște personaje foarte frumos construite. Nu am putut lăsa cartea jos!

Pe cand eram orfani, de Kazuo Ishiguro. Foarte frumos scrisă, deși tristă!

Tatiana Țibuleac, cu Vara în care mama a avut ochi verzi. Superb scrisă!

Categoria Polițiste, mister, suspans

Liane Moriarty scrie romane de suspans cu familii cu copii mici! Are un umor grozav, personaje bune, crime și mister! Mi-a plăcut mult Secretul soțului. Și poate ați văzut la HBO și  serialul făcut după Marile miniuni adevărate! Foarte bun!

Iubesc cărțile Rodicăi Ojog Brașoveanu, cred că le am pe toate, le-am citit, mă amuză, mă prind, I love her!

Zafon se citește repede, are zvâc, poveste, o să vă prindă. Mi-au plăcut mult Umbra vântului, Jocul îngerului și Prizonierul cerului și am să înhaț tot ce-mi mai pică în mână (prietena mea citește acum Marina, mi-a promis că mi-o pasează).

Romanele polițiste nordice, dada, musai să le încercați. Fie că au autor islandez, suedez sau norvegian, au un mister și o scriitură aparte. Zile întunecate (Yrsa Sigurdardottir) și Orașul borcanelor (Arnaldur Indridason) sunt numai bune să vă familiarizați cu acest special kind of dark nordic.

Cioplitorul în piatră, de Camilla Läckberg, mi s-a părut foarte bun!

La fel și Moștenirea, de Yrsa Sigurðardóttir. Foarte mult suspans, un thriller adevărat!

Kate Morton scrie romane polițiste care pornesc de la istoria unei case vechi. Castel. Conac. Structura e similară, poveștile foarte simpatice, cu iz de epocă. Casa de la Riverton, Grădina uitată, Orele îndepărtate…se citesc pe nerăsuflate.

Mister și magie

Una nouă și una veche, un clasic și o româncă – Magicianul lui John Fowles, Nautilus al Ioanei Bâldea Constantinescu, Lecția de magie „predată” de Elizabeth Gilbert (o carte despre cum să scoatem la lumină creativitatea și comorile din noi, indiferent de meseria și talentul nostru), Eleganța ariciului, de Muriel Barbery.

Cu și despre iubire

La secțiunea asta cu totul specială am inclus: Ce se întâmplă în iubire (Alain de Botton), o carte foarte chirurgicală și adevărată despre relația de cuplu, Anul gândirii magice (Joan Didion), Inteligența erotică (Esther Perel), Copilul invizibil, Revoluția iubirii (ambele de Gaspar Gyorgy), Legea copiilor și Ispășire (ambele de Ian McEwan), Căței pierduți și oameni singuri (Lucy Dillon).

Anna Gavalda are un stil atât de plăcut, de dulce, de modern (mai și înjură, pfff, îmi plac autorii curajoși :P). Maria Duenas, pe de altă parte, e mai sobră, mai precisă, foarte bune cărțile ambelor autoare. De la Duenas am notat aici Iubirile Croitoresei. De Anna Gavalda vă recomand romanul Împreună, mi se pare cea mai groazvă carte a ei (e împrumutată unei amice, de-asta nu apare în poză).

Romane amuzante

David Lodge e demențial, mori de râs cu el. Un profesor de vârsta mijlocie, britanic, care călătorește multe pe la conferințe și colocvii, mai cunoaște familii, mai susprinde sau participă la tot felul de amantâlcuri (Gânduri ascunse, Meserie). Nu e nou (eu l-am citit prima oară acum vreo 12 ani), dar e savuros.

Că tot a venit vorba de amantlâc, Corina Ozon îl dezbracă de secrete și ascunzișuri în Zilele amanților și Nopțile amanților. Cărțile sunt scrise din perspectiva bărbatului însurat, a amantei și a soției înșelate. Mult umor, limbaj frust. Cărțile astea parcă s-au citit singure.

M-au amuzat mult și Scurtă istorie a tractoarelor în limba ucraineană de Marina Lewycka și Căutând-o pe Alaska, de John Green.

Cărți cutremurătoare, dense, filosofice

Margaret Atwood scrie cărți foarte puternice, am citit Povestea slujitoarei, Mireasa hoțomană, Ochi de pisică.

Cele patru volume din seria tetralogiei napolitane a Elenei Ferrante sunt superbe. Povești de dragoste, eșecuri dureroase, politică, viața dintr-un cartier sărac din Napoli sau mediul universitar din Milano sau Florența, toate-s brodate pe marginea poveștii despre prietenia cu totul specială dintre două femei. Recomand cu toată convingerea. Începeți cu Prietena mea genială, continuați cu Povestea noului nume, Cei care pleacă și cei care rămân și Povestea copilului pierdut.

Tot de Ferrante vă recomand și Fiica Ascunsă.

Și neapărat Zilele abandonului.

 

Smulgătorul de inimi și Blues pentru o pisică neagră, de Boris Vian, mi-au plăcut mult, o să vă ducă pe alte lumi.

Merită să citiți și Flori pentru Algernon (Daniel Keyes), Privind soarele în față, Mama și sensul vieții (Irvin Yalom, psihoterapeut care aduce în cărțile lui povești și concluzii din cabinet), Pastorala americană (Philip Roth), Pădurea norvegiană (Haruki Murakami, dragul de el!, sau oricare dintre romanele lui, dar vă recomand să începeți cu acesta, e cel mai soft, vă va introduce în mod plăcut în universul fantastic al lui Murakami, vă va pregăti pentru celelalte povești nebune ale lui), Lapte negru (Elif Shafak), o metaforă frumoasă și realistă desptre femeia-scriitor, femeia-mamă, femeia-femeie. Tot de Shafak mi-a plăcut mult și Bastarda Istanbului, care însă nu e deloc o lectură ușoară.

Foarte mult mi-a plăcut și Cele trei fiice ale Evei, de Elif Shafak, o poveste despre iubire, emancipare, dezbatere despre Dumenzeul și rolul femeii.

Teribil de mult mi-a plăcut și Uciderea Comandorului, de Haruli Murakami, volujmul 1. Acum citesc volumul 2.

Biografie

Cel mai mult din ce am citit în ultimii ani mi-a plăcut Ludovic al XIV-lea, de Max Gallo, deși e scrisă ca un raport. 🙂

Și cartea mea preferată din ultimii ani: Hoțul de cărți, de Markus Zusak. O poveste dureroasă despre o fetiță refugiată la o familie adoptivă în timpul războiului, prietenia ei cu un evreu pe care îl vor ascunde în piviniță. Este atât de frumos scrisă…

Iar autorul care mereu mă face să plâng, atât de frumos scrie, este Eric Emanuel Schmitt (Elixirul dragostei, Cea mai frumoasa carte din lume, Domnul Ibrahim și florile din Coran).

Aș mai lua cu mine în vacanță pe Petro, scrie foarte viu (Sfârșitul nopții – Petronela Rotar).

Între timp am terminat de citit și Carole Martinez, Inima cusută, e absolut minunat scrisă, dulce, dureroasă, aaah, m-a uns pe suflet. Musai să o citiți!

Acum citesc Franzen, Puritate, foarte bine scris, lucid, prezent, ironic. Nu e o lectură ușoară, dar e bun!

Între timp am mai terminat Un bărbat pe nume Ove, foarte tristo-amuzantă, și Hosseini, și munții au ecou.

Mi-a mai plăcut Orbi, de Petronela Rotar, despre o relație bolnavă și abuzivă.

Și Să nu mă părăsești, de Kazuo Ishiguro.

Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr, premiul pulitzer 2015

Doamne, cât de mult mi-a plăcut cartea asta! Cât de frumos e construită, ce personaje puternice, cât suspans, dar mai ales ce scriitură măiastră! Neapărat să o citiți!

 

Bibliotecara de la Auschwitz de Antonia Iturbe este absolut cutremurătoare.

Foarte dureroasă, dar minunat scrisă este și Durere, de Zeruya Shalev. Am regăsit mult din subiectul romanului scris de mine. Mi-a plăcut condeiul.

Tot de Zeruya Shalev, Soț și soție. Mult mai grea, dar foarte frumoasă!

Acolo unde femeile sunt regi, de Christie Watson este romanul unei relații disfuncționale a unei mame ultra religioase și fiul ei, pe care-l maltratează. Trist și dureros, dar foarte frumos.

Aviatorul, de Evgheni Vodolazkin, o poveste de viață incredibilă, scrisă ATÂT de frumos, un balet printre epoci, lagăr, război și iubire!

 

Mi-a mai plăcut Interior Zero, de Lavinia Braniște. Mai puțin finalul. 🙂

Sper să vă fie de folos! Mulțumesc la rândul meu celor care mi-au sugerat aceste titluri pentru lista de lecturi! Mi-au plăcut, le-am savurat!

Aștept în comentarii și recomandările voastre, cu sau fără link. 🙂

Vacanță cu lecturi frumoase vă doresc!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

94 comentarii

  1. Of, Ioana. Inca am un gust atat de amar dupa ultimele evenimente, „they are the winners”, stim noi. Ma trezeam abia asteptand sa te citesc. Am facut o gramada la recomandarea ta. Am cumparat cartile. Am ignorat iesirile lui Robo care numai „om iubitor si tolerant” nu e in comentarii pe orice blog. Dar de data asta cred ca ma opresc aici din citit. Ioana, iti multumesc pentru anii astia, dar raman cu looserii care ti-au finantat, pana la urma, pretentiile de castigator. Sunt o gramada de scriitori cu talent adevarat care mor de foame. Noi, cititorii, te-am ridicat. Daca asta era o tara occidentala, dezastrul de PR „they are the winners” ar fi insemnat automat scaderi in vanzari, in trafic, companii care nu ar mai fi vrut sa se asocieze cu tine. Dar e bine ca traiesti in Romania, unde replica ramane ingropata in zecile de comentarii. Daca nu ai fi spus aia, nu m-ar fi deranjat nimic, nici macar articolul in cauza.
    Multumesc, Ioana. Sper sa ai dreptate si, peste ani, chiar sa fie castigatori, copiii tai. Acum, nu prea.

    • Comentariu asta se refera la articolul de mai sus sau eu sunt singura care a citit de 5 ori si nu a inteles o iota?

    • @LAVI: Raspunsul se refera la articolul publicat de Ioana acum cateva zile „ȘTIU CE ȘCOALĂ VREAU PENTRU COPIII MEI ȘI MĂ BUCUR CĂ EA EXISTĂ ÎN ROMÂNIA”.

    • Iti inteleg oarecum dezamagirea, sa stii. Dar nu cred ca Ioana a vrut sa spuna mot-a-mot ca doar copiii ei, care vor merge la Verita vor fi castigatori. Eu cred ca a vrut sa spuna ca acei copii, care vor fi crescuti si educati in spiritul respectarii fiecarui om ca si individ, atenti atat la nevoile altora cat si la ale lor, copii care vor fi sustinuti de parinti pentru a nu merge cu „turma” daca simt ca nu fac parte din ea, copii care vor invata mai ales de la parintii lor ce inseamna respectul, pasiunile, dragostea de viata, acei copii sunt castigatori. Eu cred cu tarie asta, am admirat intotdeauna parintii care au stiut sa le insufle valori copiilor lor si adultii care au crescut din acei copii, am cateva exemple in jurul meu. Si mie mi se rupe sufletul cand vad ce inseamna scoala de stat din Romania si sunt sigura ca nu sunt singura. Dar chiar daca nu imi voi putea permite Verita, am credinta ca cu ajutorul si implicarea noastra copiii nostri nu vor iesi niste ratati.
      Desi e dureros, nu ne permitem toti Verita si nici Oxford.
      In alta ordine de idei, nu cred nici ca noi cititorii am ridicat-o. Nu, scrisul ei ne-a atras, daca ea nu stia sa scrie, nu ne adunam aici atatia. Eu simt ca a pus suflet, ca pune in continuare, nici nu vreau sa ma gandesc ce e in sufletul ei zilele astea.
      N-am intalnit-o de multe ori, dar n-o sa uit niciodata ce a facut pentru mine, o necunoscuta, cand si-a rupt din timpul ei, ca sa vina sa stea cu mine la usa unui medic, cand mi-a raspuns daca i-am cerut ajutorul si mai mult, cand s-a oferit sa ma ajute fara sa ii cer. Nu ii iau apararea, ca nu are nevoie, spun doar ca mi se pare ca e judecata si pusa la zid, poate putin cam repede.

    • Subscriu la ultima parte a comentariului Oanei. De cand o cunosc pe Ioana (de ani de zile si am cunoscut-o prin intermediul blogului), nu a fost data sa nu-mi raspunda, sa nu-si ia un moment sa stea cu mine, sa vorbeasca cu mine, sa puna o mana pe umarul meu daca am avut nevoie.
      Si chiar daca nu ar fi fost asa (caci nu e cu nimic obligata sa fie astfel), tot nu ar merita toata aceasta judecata, fie ea povata blanda (si neceruta), fie ea cu torte si furci.

  2. Cred ca astept articolul asta de vreun an. Multumesc 🙂
    S ca sa dau si eu ceva inapoi, iti recomand „Splendida cetate a celor o mie de sori”a lui Khaled Hosseinni. Este fantastica. Inteleg ca toate cartile lui sunt bune dar eu pe-asta am apucat sa o citesc.
    De asemenea, la capitoul de citit pe plaja Robert Galbraith care este de fapt tipa cu Harry Potter a scris niste carti politiste. A mers minunat „Chemarea cucului” pe plaja. Zici ca a scris-o pentru plaja 🙂
    Cat despre Ludovic al 14 lea al lui Max Gallo, imi doream enorm sa o citesc dar se are ca nu mai exista primul volum la nicio editura Se gaseste numai al2lea. Am citit-o in original pe Kindle. Intr-adevar, e super.Iti recomand si Phillipa Gregory pentru cine e interesat de partea aia a istoriei Angliei: are carti incepand cu razboiul celor doua roze pana la sfarsitul lui Henric al8lea = ala care colectiona neveste. Cea mai misto este evident „Surorile Boleyn”.
    Despre Zafon am aflat tot intr-unul din articolele tale, am citit tot exceptand „Marina”. Am auzt ca nu e chiar asa de buna ca si celelalte dar o sa o citesc si eu.
    Spor la citit!

    • Subscriu pentru cei o mie de sori, cartea asta te tulbură, te scutură și te sapă pentru ani de zile, are ceva absolut extraordinar. 😡

  3. Elif Shafak – Cele patruzeci de legi ale iubirii
    John Fowles – Colectionarul
    Kazuo Ishiguro – Never let me go

  4. I see Anna Gavalda, I hit like instant :D. Toate cărțile ei sunt geniale, recomand şi „O iubeam” şi „Aş vrea să mă aştepte şi pe mine cineva”.
    Tot respectul mamicilor cititoare, nu știu cum reuşiți şi asta, eu sunt super în urmă cu titlurile cumpărate anul ăsta :(, şi fără babies on board :D.
    Recomand oricând ca lecturi lejere de vacanță şi nu numai: Casa de pe plajă – Jane Green, orice de Marc Levy şi Agnes Martin-Lugand, alţi scriitori francezi faini tare pe lângă Gavalda, Sunt aiurită şi se ia

  5. Multumim pentru recomandari! Toate cele 3 carti ale lui Khaled Hosseini sunt super, le recomand cu incredere. Eu le-am citit in engleza, mi s-a parut ca redau mai bine ideea autorului. Impresionant stil de a scrie.

  6. Multumim pentru articol!
    Ultimele carti citite care mi au placut:
    Minciuni pe canapea-Irvin D Yalom
    Fernando Trias de Bes -Colectionarul de sunete
    Tot de Yalom-Plansul lui Nietzsche
    Splendida cetate a celor o mie de sori-Khaled Hosseini-la care am plans foarte mult

  7. Tare articolul de astazi, binevenite recomandarile, caci, de exemplu, din 5 carti cumparate acum trei saptamani, 2 nu mi-au placut defel si una asa si-asa. Doua inca nu le-am citit.

    Ana Gavalda – ‘Impreuna’ e cartea mea preferata din ultimii trei ani. Ce-i drept nu am citit prea mult in ultima vreme, incep carti si le las, nu ma prind deloc.

    ‘Eleganta ariciului’ am citit-o recent, mi-a placut, insa finalul m-a bulversat si intristat.

    Robert Galbraith – Chemarea Cucului, da, mi-a placut. Al doilea Volum, ‘Viermele de matase’, nu prea mi-a placut,e foarte creepy. Al treilea volum, l-am inceput si lasat dupa vreo 30 de pag, si mai creepy.

    Mai am doua carti neincepute, Irvin Yalom – Minciuni pe canapea si Martin Seay – Hotul de oglinzi, sper sa fie ok.

    Din categoria cartilor practice, am citit Marie Kondo – Magia ordinii si Spark Joy, plus filmuletele ei de pe YouTube, nu pot aplica tot ce spune ea, dar multe metode imi par f utile.
    La fel si cartile scrise de Dominique Loreau – Arta Esentei, Arta simplitatii, Micul infinit, le rasfoiesc din cand in cand.

    • Minciuni pe canapea este foarte frumoasa, mie imi place de fapt tot ce a scris Yalom, omul asta mi se pare genial.

  8. Ce de idei in articolul asta si in comentarii, mina de aur :). Imi place sa imi aleg lecturile dupa recomandari, multumesc Ioana si multumesc si celor care au adaugat titluri in comentarii.
    Eu am facut recent o pasiune pentru Irvin Yalom, tocmai am terminat Minciuni pe canapea, mi-a placut foarte mult. Am mai citit recent Aglaja Veteranyi – Copilul care fierbe in mamaliga si Evgheni Vodolaskin – Laur, ambele la recomandarea Petronelei Rotar ( in gusturile careia am incredere oarba, nu a fost carte pe care sa o fi recomandat ea si care sa nu imi fi placut). Am pe lista cartea lui Mihai Radu – Extraconjugal, am inteles ca este superba.

  9. Și mie mi-a plăcut mult Hoțul de cărți. Mulțumesc pentru recomandări. Ai citit Toată lumina pe care nu o putem vedea? Este extraordinară.

  10. Nu stiu daca sau cat s-a tradus in romana de Fredrick Backman deocamdata (a scris 3 carti si a 4a va fi publicata in curand), dar vi-l recomand cu caldura. In special ‘A Man Called Ove’, care este cartea mea preferata a ultimilor ani. E un amestec induiosator de tristete si in acelasi timp de speranta si umanitate.

    • Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman e cea mai frumoasa carte pe care am citit-o anul acesta. @Denisa, subscriu, cartea e minunata!

  11. +1 pt Kate Morton. In acelasi stil as adauga si Rosamunde Pilcher. Ceva mai putin suspans si mister dar totusi captivante, despre viata burgheza la tara in Anglia anilor 50.

  12. Anthony Doerr – Toata lumina pe care nu o putem vedea
    Maggie Nelson – Argonautii
    Andre Agassi – Open
    Olivier Bourdenaut – Asteptandu-l pe Bojangles
    Mara Wagner – In spatele blocului
    Paul Auster – Invizibil
    Gabrielle Zevin – Viata de poveste a lui A.J. Fikry
    Ian McEwan – Coaja de nuca
    Han Kang – Vegetariana
    Fausto Brizzi – O suta de zile de fericire
    Alessandro Baricco – Matase
    Jess Walter – Frumoasele ruine
    Herman Koch – Cina
    Taiye Selasy – Inapoi in Ghana
    Stefan Agopian – Scriitor in comunism

  13. Vaaaaaai!!!!!!ce fericire! Am notat tot!!!
    Eu citeam candva o carte in maximum 3 zile… Nu imi amintesc cand am citit-o pé última ….
    Cê tare m-am departat de mine…
    Multumesc tuturor !

    • Andre Agassi – Open (prin scrierea lui J.R. Moehringer) mi-a placut si mie foarte mult ! Am citit-o in concediul de anul acesta. 🙂
      O carte foarte interesanta pentru cei carora le plac autobiografiile.

  14. Și ptr mine Hotul de cărți rămâne o carte impresionanta. Am citit recent Jose Saramago – Eseu despre orbire. O recomand.

  15. Am sa iau si eu randomizat cateva din carti . Probabil sa le cumpar sau sa le imprumut de la biblioteca orasului (banuiesc sa gasesc). Am de unde alege. Multumesc !

  16. Minunat articol si comentarii! Multumiri pentru recomandari! 🙂

    Adaug si eu doar doua carti care pe mine „m-au rupt”:
    Paula Hawkins – The girl on the train
    Simone de Beauvoir – Femeia sfasiata

  17. Am parcurs lista cu placere pentru ca am constatat ca avem multe preferinte comune la capitolul carti. Voi comanda cu siguranta cateva dintre cartile recomandate.
    1Q84 de Murakami ai citit? Atmosfera din cartea aia mi’a lasat o impresie speciala.

    • Da, am citit 1Q84, am citit tot de Murakami, il iubesc, ma sperie si ma cutremura de fiecare data, Cronica pasarii arc mi s-a parut cea mai puternica naratiune, desi si 1Q84 mi-a placut mult. Mereu m-am gandit ca mai sunt si alte luni pe-acolo…

    • am cumparat Secretul Sotului ca mi`a placut celalalt roman, Big Little Lies (cu o ecranizare excelenta, am ajuns sa`l detest pe personajul lui A.Skaarsgard). M`am apucat de carte si incerc sa nu ma incurg intre atatea personaje si legaturi. Nu am ajuns inca la partea cu secretul!

  18. Multumim! Inspirata de tine am inceput iar sa citesc si altceva decat carti de parenting acum vreo 3 ani :)), pana atunci parca am ramas blocata acolo, si doamne ce dor imi era de carti faine. ,,Iubirile croitoresei” am citit-o intr-un concediu si ,,Padurea norvegiana” am mai citit din ce ai aici, si mai am cateva pe lista. Ultima care care am citit-o, in ultimul concediu, m-a super impresionat e ,,Cel care ma asteapta” – Parinoush Saniee, e trista, e frumoasa, e introspectiva, are un mesaj puternic si e scrisa tare fain. Dupa ea am inceput alte doua carti si am simtit ca nu se ridica la acel nivel… Tot Parinoush Saniee are si ,,Tatal celuilalt copil” alta carte care m-a impresionat mult.

    • Si eu incep acum Celui care ma asteapta! Mi-a fost recomandata de verisoara mea. Ea a citit si Tatal celuilalt copil…mi-a zis ca a plans… Mi-e si teama sa o iau…

  19. Ce bine a picat articolul, chiar aveam nevoie de putina inspiratie. Mersi mult! Din toata lista ta nu am citit decat Copilul invizibil. Am citit O viata mai buna de Anna Gavalda, insa nu e musai pe gustul meu, desi o recomand ca si carte de vacanta pt ca e super usor de citit 🙂
    Am vazut ca ti-a fost recomandata scriitura lui khaled Housseini, dar mai „insist” si eu, pt ca cele doua carti pe care l-am citit m-au fermecat si ravasit in acelasi timp! Am scris despre ele putin, cat sa nu dezvalui misterul:
    https://jurnalulcopilului.com/2017/06/09/splendida-cetate-a-celor-o-mie-de-sori-o-recomandare-de-carte-de-vacanta/
    https://jurnalulcopilului.com/2017/05/26/vanatorii-de-zmeie-o-recomandare-de-carte-de-vacanta/

  20. Daca ti-a placut „Hotul de carti”, iti recomand si „All the light we cannot see” de A. Doerr. Cartile lui Hoseinni sunt foarte triste, chiar daca sunt bune…mie mi-au placut mult si cartile lui Ken Follet, in special „The pillars of the Earth”.

  21. Eu ma bucur ca nu sunt singura care nu citeste inca pe Kindle, serios, deja ma simteam „ciudata”, saptamana trecuta am calatorit cu sacosa plina de carti, fara exagerare (imi place sa citesc in lb. romana, asa ca am luat multe carti din tara), iar una dintre ele este Hotul de carti, n-a fost prea usoara sacosa 🙂

  22. Eu cel mai mult am citit in anul in care am revenit la serviciu dupa concediul de maternitate cu Natalia…probabil aveam mintea odihnita sau doream sa ma eliberez de toate cartile de parenting care imi acaparasera interesul. Cumparam cateva carti pe luna, veneau curierii saptamanal :))) pe langa Hosseini (absolut toate cele trei carti aparute la noi – Splendida cetate a celor o mie de sori, Vanatorii de zmee, Si muntii au ecou), Zafon (cum sa nu iubesti orice are legatura cu Barcelona???) si Parinoush Sainee (Tatal celuilalt copil, Cel care ma asteapta – atentie, se plange!), as mai adauga Fluturii Irinei Binder, Orhan Pamuk – Istanbul, Jean des Cars – Sissi Imparateasa Austriei, Jane Hawking – Dragostea are 11 dimensiuni, viata mea cu Stephen Hawking, Peter Mayle – Provence pentru totdeauna dar si minunata Miercuri, respiram care mi a tinut de urat spre finalul celei de a doua sarcini si bine a facut!

    • Daca iti place sa citesti despre Barcelona, iti recomand „Pofta de ciocolata” de Care Santos, prinde 3 perioade importante in dezvoltarea orasului si in schimbarile din lume de atunci, plus parti din istoria ciocolatei si a ciocolatierilor ca meserie. E foarte foarte frumoasa 🙂

  23. De ceva timp eu sunt indragostita de cartile lui Irvin Yalom. Mi-au placut enorm Solutia Schopenhauer si Plansul lui Nietzsche, apoi Efemeride, Calaul Dragostei si acum citesc Problema Spinoza. Le recomand!

  24. Numai nume noi, nici un clasic! Destul de trist!
    Pot doar sa sper ca tu și comentatorii de pana acum nu le considerați cărți de vacanta, nu ca n-ar face parte din lecturile voastre.

    • Sau poate i-au citit deja 🙂

      Eu recomand ultimul Franzen – Puritate.
      Tocmai am terminat-o si
      practic nu am putut-o lasa din mana.
      I love Franzen.

    • Cristina, se presupune ca, ajunsa la o varsta de peste 30 de ani, ai citit deja majoritatea clasicilor 🙂 Eu citesc de la varsta de 5 ani, prin generala citeam TOT ce era scris de autori romani(Eliade, Sadoveanu, Rebreanu etc), am continuat cu povesti clasice frantuzesti, englezesti, de toate felurile. Clasicii, daca esti un cititor de cand te stii, cand pasiunile tale sunt CITITUL, calatoriile si dansul :)) atunci ii vei fi citit deja. Si este normal sa ne indreptam atentia si spre scriituri noi.

  25. Ioana, mulumesc mult pentru recomandari. Cartile pe care deja le-am citit mi-au placut mult, in special cartile Elenei Ferrante.
    Subscriu si eu recomandarilor pentru Khaled Hosseini -Vanatorii de zmeie si Splendida cetate a celor o mie de sori.
    Adaug Stephen Chboski -Jurnalul unui adolescent timid. Este listata la sectiunea carte pentru adolescenti, dar eu am apreciat-o foarte mult, adulta fiind, pentru sensibilitatea si candoarea cu care este scrisa, pentru emotia pe care o transmite.
    In sfarsit sugerez, cu oarece retinere, pentru ca nu este tocmai o carte de vacanta, si Michel Houllebeck – Supunere, o distopie politica, care este bine scrisa, desi subiectul si atmosfera sunt apasatoare, deprimante. Eu am apreciat-o poate si pentru ca am citit-o recent, in contextul incertitudinilor legate de alegerile prezidentiale din Franta, si a crizelor de tot felul din Europa ultimilor ani.

  26. Pentru cei care nu stiu, recomand aplicatia mobila GOODREADS sau site-ul dedicat (https://www.goodreads.com/). Acolo puteti tine evidenta tuturor cartilor citite, puteti intocmi liste lungi cu ceea ce va doriti sa cititi pe viitor, puteti vedea ce au citit prietenii vostrii in ultimul timp, puteti urmari ultimele carti aparute, puteti citi recenzii ale cartilor preferate si puteti vedea care sunt cele mai bine cotate romane. Ador aplicatia, o folosesc des si o consider utila mai ales pentru cei pasionati de lectura.

  27. Mulțumesc pentru recomandări! Hoțul de cărți este și pentru mine cea mai bună carte citită în ultimii ani. După ce am citit cartea ,,Căutând-o pe Alaska”, i-am dat-o fiicei mele de 13 ani. Citesc cărți pentru adolescenți ai unor autori de care nu știam acum 10-15 ani și apoi le recomand fiicei mele. Discutăm pe marginea cărții, în încercarea de a-i sădi dorința de a citi. Nu am citit nimic de Anna Gavalda, așa că mâine mă duc la librărie. Felicitări pentru articol! Mi-a plăcut foarte mult și ,,Tată de fată”!

  28. Eu sunt in vacanta acum si tocmai am terminat „Miercuri, respiram”. Recomand! Buna cartea…am ras si am plans mult citind-o. E scrisa fain, de-abia astept sa vad ce romane mai scoate autoarea;).

    Nu ne cunoastem dar serios, iti trimit in gand imbratisarea mea pentru toate emotiile pe care mi le-ai transmis prin cartea ta.

  29. Draga mea, asa stii sa te pliezi pe sufletul omului de fiecare data cand scrii…; atat de bine si de natural o faci incat am ajuns sa visez la un roman al tau cu zeci de mii de pagini din care sa citesc si sa nu se mai termine.
    Recitesc acum „O sa te tin in brate cat vrei tu si inca o secunda”.
    De curand am citit si „Miercuri respiram”.

  30. Multumesc si eu de articolul asta, gratie lui l-am descoperit pe Eric Emanuel Schmitt (am citit pe nerasuflate Domnul Ibrahim și florile din Coran, mi-a parut doar rau ca nu e mai lunga 🙂 ) si i-am mai dat o sansa Annei Gavalda (citesc acum Impreuna si-mi place la nebunie, desi dupa ce citisem Je l’amais – in franceza, poate de-aia nu mi-o fi placut – am zis ca nu merita sa mai caut altceva de ‘mneaei).

    Fac si eu doua recomandari, desi nu-s deloc carti noi, dar sunt cartile care mi-au placut cel mai mult din ce am citit anul asta:
    * prima e Jumatate de soare galben, de Chimamanda Ngozi Adichie – o autoare nigeriana, o carte scrisa cam acum 10 ani care mi-a placut mult, despre conditia umana, despre intelectuali, despre feminism … scrisa in jurul razboiului civil din Nigeria
    * a doua e Like Water for Chocolate de Laura Esquivel, nu stiu daca a fost tradusa in limba romana, dar e geniala, merita efortul pentru cine citeste in engleza (sau in spaniola, originalul) – despre o familie mexicana formata doar din femei; o carte plina de „realism magic” scrisa sub forma unei carti de retete. Plina de neprevazut 🙂

    • Eu tot n-am inteles ce v-a placut la Domnul Ibrahim …serios, am cumparat la reomandarea voastra…nu am ramas cu nimic in urma acestei carti, atat de puerila si de degeaba…

    • Poate ai citit inainte Oscar si tanti roz…Asa mi s-a intamplat mie.Dupa Oscar nimic nu a fost la fel la acest autor

  31. Iti recomand cartea „Copila de zapada” (autor Eowyn Ivey), o poveste extraordinara din Alaska inceputului de secol 20, cu metafore superbe, o carte care se citeste usor si te tine cu sufletul la gura. Este minunata!
    Si inca o carte care mi-a placut foarte mult: „Un barbat pe nume Ove” de Fredrik Backman. O carte foarte buna care te face sa razi si sa plangi, iar la final iti ramane in gand.
    Am citit „Splendida cetate a celor o mie de sori” la recomandarile din acest articol si …uau! Cartea aceea mi-a schimbat modul in care vad oamenii din Afganistan. Exceptionala!

    • Asa este, tristo-amuzanta 🙂 . Initial, cand am inceput sa o citesc, am vrut sa renunt, mai ales ca am citit-o imediat dupa “Copila de zapada”, si mi s-a parut ca nici nu se compara. Dar am continuat totusi, a inceput sa “ma prinda”. Finalul este, intr-adevar, cam prea “fericit”, dar, una peste alta, este o carte buna.

      Am uitat sa spun si de „The five people you meet in heaven”, de Mitch Albom . Vad ca se gaseste mai greu, dar este extraordinara. Acum am cautat si vad ca exista si film facut dupa aceasta carte, asa ca de-abia astept sa il vad.

  32. Multumim de articol! Asteptam si continuare… 😉
    Eu recomand toate cartile lui Agnes Martin-Lugand! Vorba ta, le citesti dintr-o rasuflare.

  33. Oh, Eric Emanuel Schmitt e genial 🙂 Am toate cartile care au fost traduse la noi. Fiecare din cartile lui mi se par Cea mai frumoasa carte din lume 🙂

    Eu am descoperit de curand si cartile scrise Care Santos si Francesc Miralles. „Pofta de ciocolata” si „Cel mai frumos loc din lume e chiar aici” – recomand.

  34. Dar cum de nu a pomenit nimeni de minunatele carti ale lui Jamie Oliver? Pur si simplu nu poti sa le lasi din mana. Jamie, nu stiu daca ati aflat, a ratat de putin anul acesta premiul Nobel pentru Pace. Asa de mare scriitor este!

    Sunt atat de frumos scrise, cu fir narativ sprintar si vesel, te incanta de la primele pagini. Intriga pare simpla, insa la finalul fiecarui capitol, realiezi ca, de fapt, un complicat puzzle asteapta rezolvarea.

    Ohhhh, si cand reusesti sa intelegi mesajul secret al autorului, un curcubeu de sunete si arome te invaluie misterios, te transpune lejer intr-o atmosfera aproape onirica.

    Ma opresc aici, ca sa nu devoalez exagerat, va invit si pe voi sa il descoperiti!

  35. Tot de Frederick Backman e
    Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău. Mie mi-a placut mult de tot. E un pic derutanta la inceput, dar m-a impresionat mult in final. Si nu am vazut in lista Tatal celuilalt copil – e impresionanta, sunt multe lectii pentru parinti in ea.

  36. Ioana, de ce spui ca e soft „Padurea Norvegiana”?! Mie nu-mi pare deloc asa! Din punctul meu de vedere, e cel mai dark dintre romanele lui…Anyway, multumesc pentru articol si recomandari! 🙂

  37. Din lista de mai sus am citit „Zile întunecate” care este captivanta.
    O recomandare autohtona ar fi „Cei care schimba jocul” de Andreea Rosca, este despre antreprenoriat si contine exemple de oameni si de afaceri care au reusit sa construiasca afaceri de succes pornind de jos.

  38. Interesanta categorie despre iubire. In afara de aceasta, numai una mi-a trezit interes din toate prezentate de tine.
    SI eu incerc sa imi fac o rutina de citit, in functie de se intampla pe acasa.Fie la somnul de pranz al copiilor pana adorm ei, fie dimineata dupa ce ii las la cresa… sau la toaleta. Mai mereu am o carte pe caloriferul din baie 😀

  39. Geniala Simona Catrina are trei carti grozave.
    Alice Nastase Buciuta scrie atat de romantic in aceste vremuri mercantile.
    Vanatorul de zmeie- Khaled Hosseini.
    Toate recomandarile tale sunt minunate si pastrez acesta lista cu drag, am citit o parte dintre ele.

  40. Buna,
    Tocmai am terminat „Smulgatorul de inimi”!Da-mi te rog doua motive pentru care te-ai gandit sa recomanzi aceasta carte?!
    Multumesc!

    • mie imi place mult scriitura si imi mai place si suspansul. nu stii niciodata ce se intampla dupa ce dai pagina. 🙂

  41. Jonathan Safran Foer – Extrem de tare si incredibil de aproape si Totul este iluminat. A fost casatorit cu Nicole Krauss, o alta scriitoare pe care o recomand. 🙂

  42. Unde le pastrezi pe toate? Ador cartile, insa ocupa atat de mult loc in casa… multumim pentru titluri, Ioana! Pe unele le.am bifat deja, pe altele le voi citi curand!

  43. A propos de Carole Martinez, recomand cu multa caldura si „Du domaine des murmures”

    Nu stiu daca e tradusa in romana. Am citit-o acum cativa ani si inca mai am un nod in gat cand ma gandesc la ea. E despre o mama care-si creste copilul pe ascuns intr-o groapa de pietre, il alapteaza pana la 3 ani. Legatura enigmatica dintre un copil si mama lui ce strabate secretele si moartea…

  44. Ceea ce ziua datoreaza noptii, Yasmina Khadra
    Vanatorii de zmeie si Splendida Cetate a Celor o Mie de Sori, Khaled Hosseini
    Onoare, Elif Shafak
    Eleganta Ariciului, Muriel Barbery
    Bucuria Vietii, Irving Stone
    Labirintul Spiritelor, Carlos Ruiz Zafon
    Omul care vedea dincolo de chipuri, Eric Emmanuel Schmitt
    Fata pe care ai lasat-o in urma, Jojo Moyes
    Un baiat pe lista lui Schindler, Leon Leyson
    Mici focuri pretutindeni, Celeste Ng
    Cum sa opresti timpul, Matt Haig
    Jumatate de viata si Pofta de ciocolata, Care Santos
    Necredincioasa, Ayaan Hirsi Ali
    A treisprezecea poveste, Diane Setterfield
    Acolo unde femeile sunt regi, Christie Watson

    Multumesc pentru recomandari, lista mea de to be read a devenit mai bogata 🙂

    O zi usoara!

  45. Elif Shafak – Cele patruzeci de legi ale iubirii

    Este cea mai buna carte pe care am citit-o in ultimii ani.Este remarcabila si nu te poti abtine sa o citesti.

    Guzel Iahina – Zuleiha deschide ochii

    La fel de remarcabila ca si prima.

  46. Ce lista interesanta ! Sunt multe pe care trebuie de le descopar :-). Cartea Annei Galvada e balsam de pus pe suflet, am citit-o acum mai bine de 10 ani, minunata. As mai adauga pe lista cartile Mayei Angelou („I know why the caged bird sings”, „Letter to my daughter”, dar sunt multe – Maya e minunata), „The light between Oceans” de M. L. Stedman, „Women who run with wolves” si „Dancing grandmothers” de Clarisa Pinkola Estés. As mai adauga „Chanson douce” de Leila Slimani, iar din seria romane politiste nordice, romanele lui Jo Nesbo. Si mai ales cartea care m-ar acompania daca ar trebui sa aleg una singura: „Aminitiri, vise, refectii” de Carl Gustav Jung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *