Craciun moldovenesc de poveste


„Primiti cu steaua?”
„Mai baiete, da’ voi n-ati mai fost si-acu 5 minute?”
„Ba da, da ati fost singurii de pe scara care-ati raspuns la usa… Ne mai trebe 2 lei si plecam acasa”

„Nu vrei si niste racitura?”
„Nu, multumesc, abia mai respir…”
„Da’ e buna, e de pasare, cu usturoi, merge numa’ bine cu mamaliga!”
„Sint sigura ca e excelenta, da’ chiar sint plina…”
„Hai da’ macar gusta un pic, anu’ asta mi-a iesit mai bine ca niciodata!”
„Sint convinsa, numai ca nu prea mai intra…”
„Haide, uite, iti pun in farfurie si tu iei numa’ cit iti trebuie…”
„In cazu’ asta, o sa gust, multumesc…”

„Primiti cu colinda?”
„Hai, dati-i bataie”
„Dom dom sa-naltam etc etc”
„Mah, da’ ai cui sinteti voi?”
„A lu’ Mihai din capu’ satului.”
„Aha, ia zi, s-a intors tac-tu din Italia?”
„S-a intors, da’ acu a plecat din nou, cu unchiu si cu varu'”
„Bine, na un mar si-o felie de cozonac”
„N-aveti si zece mii, sa ne luam si noi niste pufuleti?”

Racituri, salata de sfecla rosie cu hrean, chiftele, snitele, friptura de porc cu pepene murat, piine de casa, bors de gaina, sarmale in foi de vita cu smintina grasa, plus cozonac, julfa, fursecuri cu si fara nuca. Din toate gusti, in toate casele, toate-s bune, mai bune ca in anii trecuti, toate merg intre ele, merg cu vremea de-afara, cu fata de masa, cu starea de spirit.

Te uiti pe geam si-ti spui ca n-ai mai vazut ceva atit de frumos de nici nu mai stii cind. Mesajele standard curg pe telefon, majoritatea de la oameni cu care tot anul nu schimbi nici macar o vorba. Te simti cumva obligat sa-ti intinzi buzele intr-un zimbet continuu, sa-ti pui papilele gustative sa danseze, sa-ti scotocesti mintea dupa cele mai inspirate superlative, sa stringi in brate, sa-ti latesti si sa-ti lungesti stomacul pina se pierde printre ovare, sa insiri la fiecare vizita pe care-o faci ce-ai primit anul asta de craciun, si spui un inel, un cercel, un ibric si-o bluza, vai, da’ ce mos bogat si inspirat, extraordinar, fabulos, stai sa-l chem si pe Nicu sa auda si el, gindurile tale-s cu totul in alta parte, dar nu-i nimic, craciunul e aici si aici esti si tu, si zapada e virgina si cornuletele cu rahat sint fragede si vinul de anul asta e bun…

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4189

6 comentarii

  1. Ohoooo, ce craciun ca la carte… Misto, sa faci bulgari, sa te dai cu sania, sa faci ingeri de zapada, sa faci urme de tractor si multe multe poze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *