Șoferul cel nou

De dimineață, în taxi. Un șofer mititel, abia îi răsăreau țepii gelați de după scaun. În stînga, țigarea. În dreapta, o sticlă de Cola la jumate. Pantaloni albi de trening, un ceas de mînă cît pendula mea de-acasă. Pesemne să nu-l culce la pămînt vreo frînă mai bruscă. Pare minor. E ok, mie-mi plac copiii.

Pornim. Observ că puștiul e ușor stresat. Ba călca frîna prea tare, ba băga într-a patra la 20 de km la oră… în plus, omul semnaliza corespunzător. Cînd am văzut și asta (taximetriștii nu semnalizează niciodată), mi-am zis hait, ăsta e beat. Se drege cu cola.

– Nu vă supărați, vă e rău?
– Da de unde, zice, domnișoară, sînt numai emoționat. E prima mea zi.
– Prima zi… pe mașina asta?
– Nuu, zice, la volan.
– La volanul unui taxi?
– Nuuu, zice, la volan în general. Azi e prima zi cu carnet.

Aoleu, nu e beat, e mai rău. E nou. Săracul. Lăsînd la o parte că parcă știam că tre să ai niscaiva ani de experiență ca să fii angajat taximetrist, puștiu era simpatic. Am făcut 25 de minute pe un traseu de 5 minute, că el săracu nu se băga în fața nimănui, aștepta cuminte să treacă toate sutele de mașini, ba mai și mulțumea în stînga și-n dreapta, o avarie aici, o palmă ridicată acolo, a frînat cînd a văzut galben la semafor, un domn, ce să mai. Am avut răbdare, deși mă cam grăbeam acasă la bebelușă. Deh, e proaspăt omul, să-l lasă să-și conserve măcar o zi imaginea cu danteluță despre traficul bucureștean.

Am ajuns acasă, cursa făcea 11 lei. Îi dau 20, n-aveam mărunt, cu gînd că îi las 2-3 lei, să se bucure de o primă zi bună. Îi înșfacă pofticios și-mi aruncă pe sub mustața abia mijită:

– Sărmîna de bacșiș, domnișoară, și mi-a deschis ușa. Haideți, repejor, că vă plouă.
Nici vorbă de rest. Am coborît năucă și-am intrat rapid în curte.

Preferam să fie beat.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4189

17 comentarii

 1. Si eu stiam ca trebuie sa ai ceva ani experienta ca sa fii sofer de taxi… Si pe aici, in Brazilia, mai incearca sa isi opreasca din bani, dar eu nu ma dau jos si ii intreb, gingas:”Troco?” adica restul, si se cauta de toti banutii :)))

 2. e gluma asta nu?
  ia uite ce scrie aici:

  Art. 26. – (1) Pentru a putea practica activitatea de taximetrist în transportul în regim de taxi, conduc?torul auto trebuie sa îndeplineasca urmatoarele condiţii:

  a) sa aiba permis de conducere categoria B valabil şi o vechime de cel puţin 3 ani sau permis de conducere categoria C valabil şi o vechime de cel puţin 2 ani;
  B) sa deţina certificat de atestare a preg?tirii profesionale valabil;
  c) sa faca dovada ca este angajat al operatorului de transport care deţine taxiul pe care îl conduce sau c? este proprietarul mijlocului de transport respectiv, în cazul taximetristului independent;
  d) sa fie apt din punct de vedere medical şi psihologic.
  (2) Certificatul de atestare se elibereaza de catre agenţia Autoritaţii Rutiere Române pe raza careia conducatorul auto activeaza, în urma promovarii unui test-gril?.

  (3) Pentru a susţine testul-grila conducatorul auto trebuie sa prezinte la agenţia Autoritaţii Rutiere Române urmatoarele documente:

  a) dovada absolvirii unui curs de pregatire profesionala pentru practicarea taximetriei, cu o durata de maximum 3 luni;
  B) dovada plaţii în contul agenţiei Autorit?ţii Rutiere Române a taxei privind testarea şi costul certificatului de atestare a preg?tirii profesionale.

 3. Bai, e de „Cascadorii Rasului”…..
  Bine c-ai ajuns intreaga acasa!
  Pacat ca, probabil, n-ai retinut indicativul masinii…. firma de taxi-uri ar fi meritat o sesizare. Dincolo de faptul strict ca incalca legea, pune in pericol viata clientilor pentru a angaja pila unuia.

  (Numai pila trebuie sa fi fost, fiindca sunt convinsa ca nu oferta le lipsea pe piata muncii…. mai ales pentru asa meserie. Dar piciu’ trebuia, cel mai probabil, „bagat”).

 4. Mmm, eu am nimerit unul din a carui cauza am refuzat sa mai merg cu altcneva decat cu sotul toata perioada cat am fost insarcinata, si au fost momente dificile uneori. Toparlanul, pentru ca altfel nu pot sa ii spun fuma nonsalant. io, in a doua sau a treia luna de sarcina, cu greata … trebuia sa ajung in toiul iernii din victoriei in drumul taberei. Frig, geamuri inchise la masina, fumul gros de nu vedeam soferul. Il rog sa se opreasca din fumat pe durata cursei. omul, un mitica scarbos se intoarce la mine cu chistocul intre dinti si imi suiera ca el nu lucreaza la patron, ca e in parteneriat, ca e masina lui si face ce vrea si ca daca nu imi convine sa ma dau jos. Ma rog, asta e varianta civilizata a cuvintelor lui. ca el fumeaza de la 7 ani si ca cui nu ii place sa etc. ca vin smecheri d astia cu fumuri si ii zic lui ce sa faca. Evident i’am cerut sa opreasca masina si am ramas pe marginea drumului cu greata si la propriu si la figurat…

 5. bai,daca nu ai bagat si putina literatura aici,scrie-ne explicit numele firmei si apoi fa o sesizare la protectia consumatorului.ca sa se schimbe ceva la noi,trebuie sa luam atitudine.

  • mda, din pacate n-am retinut nimic din toate astea, ca eram prea atenta sa nu ma omoare…

 6. Horror.
  Si eu am patit o chestiune asemanatoare, eram in taxi, si conducea f prost. Am deschis subiectul carnet de conducere, individul avea vechime, dar nu prea condusese, de cat asa „din cand in cand, stiti cum e”.
  Cand am auzit asta, efectiv mi s-a facut frica… nu-i inteleg de ce se fac tocmai taximetristi…
  Si nu inteleg chestia sa aiba vechime cel putin x ani. Cunosc femei (in special) care au carnet de 20 de ani, si au condus de 20 ori. Asta o sa le poata face intr-o zi niste taximetriste bune? Nicidecum.
  Eu nu am vrut nici in ruptul capului sa fac scoala la 18 ani. Am facut-o acum vreo 2 ani si ceva, cand ma apropiam de 25, si stiam ca acum pot sa fac asta. De la prima ora de condus, a fost dragoste la prima atingere a volanului 🙂 Dar mi-am facut scoala doar in momentul in care am simtit ca pot sa fac asta, si ca am o masina a mea. De atunci suntem nedezlipite, si fac zilnic zeci de km. Uneori ma deranjeaza „frica” unora de a calatori cu mine, pt ca am carnet de putini ani, desi am condus f mult, drumuri lungi, etc, raportat la cei care au carnet de ani de zile si nu au condus mai deloc.
  Cred ca taximetristii ar trebui sa faca un test suplimentar. Din cate stiu eu, asta nu se intampla.
  Trist.

 7. […] – Păi da, toți tâmpiții s-au făcut taximetriști, nici n-au câți ani trebuie de experiență la volan. Îți trebuie permis de conducere de 3 ani cel puțin! (N.B. Puteți citi și articolul Ioanei cu Șoferul cel nou) […]

 8. da aplicatii serioase pe telefon nu ai ? cum de l-ai gasit ? Eu de cand cu noua minune tehnologica, telefon super destept, am doua aplicatii, nu stiu daca am voie aici sa le scriu numele, dar le gasesti in magazinul de aplicatii. Aplicatiile le-am testat si sunt foarte bune. Mai am de testat si cealalta companie, la prima aparatele gps, sunt sincronizate cu cele din dispecerat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *